Recepty na čínské nudle 4x jinak: asijská specialita s masem i vegetariánská

Asijská kuchyně je známá svými pestrobarevnými pokrmy plnými exotických chutí.

I vy si můžete vyzkoušet tradiční recepty na čínské nudle ať už s masem nebo bez masa.

Pojďme se inspirovat variantami rýžových nebo vaječných nudlí, které jsou na přípravu snadné a ve finále velmi chutné!

Vegetariánské čínské nudle se zeleninou

I přesto, že je čínská kuchyně známá tím, že obsahuje maso na desítky způsobů, neznamená, že si nemůžete tento pokrm připravit na vegetariánský způsob.

Ingredience

  • 1/2 nasekané střední cibule
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 1 střední mrkev
  • 1/2 nakrájené brokolice
  • 1/2 nakrájené červené papriky
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 2 PL rostlinného oleje
  • 2 PL vody
  • 1 ČL třtinového cukru
  • 1 PL rýžového octa
  • 2 PL ústřicové omáčky (pokud nemáte, stačí sójová)
  • 3 PL sójové omáčky
  • Balení vaječných čínských nudlí

Postup

  • V misce si smíchejte sójovou, ústřicovou omáčku, rýžový ocet, třtinový cukr, vodu a nechte stranou odležet.
  • Na pánvi si na oleji osmažte do zlatova cibuli, česnek a mletý zázvor.
  • Přidejte nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a nechte vařit alespoň 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Poté zalijte připravenou omáčkovou směsí a ještě chvíli poduste.
  • Mezitím si dle návodu na obalu uvařte nudle v osolené vodě.
  • Po uvaření nudle sceďte a smíchejte s hotovou směsí na pánvi, poté můžete podávat.
Vegetariánské nudle se zeleninou
Zdroj: cupfulofkale.com

Smažené čínské nudle s kuřecím masem

Tento recept je lahodnou kombinací křupavých nudlí s jemnými kuřecími prsy. Jelikož je maso obalené vaječným bílkem a kukuřičnou moukou, tak zůstane stále jemné a nevysuší se.

Ingredience

  • 200g nakrájených kuřecích prsou
  • 1 vaječný bílek
  • 2 PL ústřicové omáčky
  • 1 PL sójové omáčky
  • 3 PL rostlinného oleje na smažení
  • 175g fazolových klíčků
  • 2 PL červeného vína
  • 300ml kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
  • 1 PL kukuřičné mouky rozmíchané v 1/2 PL vody
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 3 ks nakrájené jarní cibulky na ozdobu
  • 1 balení vaječných čínských nudlí

Postup

  • V misce smíchejte vaječný bílek s kukuřičnou moukou, solí a pepřem.
  • Kuřecí kousky v kukuřičné směsi obalte a nechte alespoň 20 minut v ledničce.
  • Uvařte si nudle dle pokynů na balení v osolené vodě.
  • Na pánvi rozpalte olej a na něj rozprostřete uvařené a sceděné nudle.
  • Snižte teplotu ohně a nudle nechte zhnědnout (asi 5-8 minut smažte).
  • Když jsou nudle hnědé, pomalu je otočte a osmažte i druhou stranu (v případě potřeby přidejte více oleje).
  • Poté co jsou nudle hotové z obou stran, dejte je stranou.
  • Na pánvi nechte rozpálit zbylý olej a po jeho rozpálení pánev sejměte z ohně.
  • Na rozpálený olej ihned dejte kousky kuřete a nechte je zbělat (asi 2 minuty)
  • Na čistou rozpálenou pánev dejte fazolové klíčky, víno, sójovou a ústřicovou omáčku, kuřecí vývar, sůl a pepř.
  • Směs přiveďte k varu a přidejte zbylou směs kukuřičné mouky.
  • Poté přidáte osmahlé kuře a chvíli míchejte.
  • Nudle podáváte polité směsí a ozdobené jarní cibulkou.
Nudle posypané jarní cibulkou
Zdroj: masalaherb.com

Zdravé rýžové nudle s krevetami

Tzv. „Singapurské nudle“ jsou populárním asijským jídlem připraveným z tenkých rýžových nudlí a zeleniny. Díky kari koření dá jídlu žlutý exotický odstín. Tento recept obsahuje krevety, můžete je však nahradit jiným masem nebo jej připravit na vegetariánský způsob.

Ingredience

  • 450g středních krevet
  • 2 šálky fazolových klíčků
  • 1 červená paprika
  • 2 šálky nastrouhaného čínského zelí
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks jarní cibulky
  • 3 ČL mletého zázvoru
  • 1/4 šálku vody nebo kuřecího vývaru
  • 1/2 ČL třtinového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého pepře
  • 4 PL rostlinného oleje na smažení
  • 1,5 PL koření kari
  • 1 balení tenkých rýžových nudlí

Postup

  • Uvařte/namočte rýžové nudle podle návodu na obalu.
  • Krevety připravte, případně oloupejte a namočte na 5 minut do teplé slané vody.
  • Veškerou zeleninu očistěte, papriku a mrkev nakrájejte na tenké plátky, nasekejte čínské zelí.
  • Fazolové klíčky sceďte z konzervy.
  • V misce připravte omáčku – kuřecí vývar nebo vodu smíchejte s hnědým cukrem, solí a pepřem a dejte stranou.
  • Zahřejte menší pánev na středně vysokou až vysokou teplotu, přidejte olej a osmažte krevety dokud se nezbarví.
  • Na větší pánvi rozpalte olej, přidejte kari a míchejte asi 30 sekund, poté přidejte zázvor a stále míchejte.
  • Až začne být zázvor aromatický, přidejte zeleninu a klíčky.
  • Míchejte asi 30 sekund, poté vmíchejte krevety, nakrájenou jarní cibulku a nudle.
  • Vše chvíli povařte a pokud je směs suchá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
  • Nakonec dochuťte dle potřeby solí, pepřem nebo kari kořením a podávejte teplé.
Rýžové nudle se zeleninou a krevetami
Zdroj: rasamalaysia.com

TIP: Přečtěte si naše recenze na nejlepší WOK pánve pro přípravu asijských pokrmů a inspirujte se koupí té své.

Čínské nudle s mletým vepřovým masem

Máte v oblibě inspiraci neobyčejnými recepty? Vyzkoušejte boloňské špagety na čínský způsob.

Ingredience

  • 350g mletého vepřového masa
  • 6 ks jarních cibulek
  • 1 stroužek drceného česneku
  • 2 PL omáčky z hnědých fazolí
  • 1 PL omáčky hoisin, sójové omáčky a červeného vína
  • 1 PL mletého zázvoru
  • 350ml kuřecího vývaru (může být i bujón)
  • 50ml rostlinného oleje
  • 1 balení čínských nudlí dle vašeho výběru

Postup

  • Nejprve si nakrájejte jarní cibulku tak, že bílou část nakrájíte na tenké plátky a zelenou šikmo.
  • Na středně vysokém ohni rozpalte olej, přidejte bílou část cibulky, zázvor, česnek a za stálého míchání smažte 1 minutu.
  • Přidejte mleté maso a pokračujte ve smažení, lžící rozdrobujte hrudky dokud maso nezhnědne (3-4 minuty)
  • V misce smíchejte fazolovou omáčku, hoisin, sójovou omáčku, víno, vývar a vše nalijte do vepřové směsi.
  • Duste 4-5 minut dokud omáčka neklesne.
  • Mezitím uvařte nudle v osolené vodě dle návodu na obalu, poté sceďte a rozdělte do misek/na talíře.
  • Nudle podávejte polité hotovou vepřovou směsí.
  • Posypte sezamovými semínky a zelenou částí jarní cibulky.
Čínské nudle na boloňský způsob
Zdroj: gourmettraveller.com.au

Dáváte přednost pokrmům s rýží? Vyzkoušejte některý z receptů na tradiční čínu!

Jak si připravit neodolatelnou omáčku na čínské nudle?

Omáčka, která se podává v asijských bistrech je na přípravu vcelku jednoduchou záležitostí. Stačí vám k tomu některé produkty, které najdete v obchodě v regálu s asijskými ingrediencemi.

Smícháte 1/3 šálku sójové omáčky, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíce mleté chilské pasty, 3 stroužky namletého česneku, 2 lžíce třtinového cukru a 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru.

Dobré chutnání!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X