Asijská kuchyně je známá svými pestrobarevnými pokrmy plnými exotických chutí.
I vy si můžete vyzkoušet tradiční recepty na čínské nudle ať už s masem nebo bez masa.
Pojďme se inspirovat variantami rýžových nebo vaječných nudlí, které jsou na přípravu snadné a ve finále velmi chutné!
Vegetariánské čínské nudle se zeleninou
I přesto, že je čínská kuchyně známá tím, že obsahuje maso na desítky způsobů, neznamená, že si nemůžete tento pokrm připravit na vegetariánský způsob.
Ingredience
- 1/2 nasekané střední cibule
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 1 střední mrkev
- 1/2 nakrájené brokolice
- 1/2 nakrájené červené papriky
- 4 stroužky drceného česneku
- 2 PL rostlinného oleje
- 2 PL vody
- 1 ČL třtinového cukru
- 1 PL rýžového octa
- 2 PL ústřicové omáčky (pokud nemáte, stačí sójová)
- 3 PL sójové omáčky
- Balení vaječných čínských nudlí
Postup
- V misce si smíchejte sójovou, ústřicovou omáčku, rýžový ocet, třtinový cukr, vodu a nechte stranou odležet.
- Na pánvi si na oleji osmažte do zlatova cibuli, česnek a mletý zázvor.
- Přidejte nakrájenou mrkev, papriku, brokolici a nechte vařit alespoň 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Poté zalijte připravenou omáčkovou směsí a ještě chvíli poduste.
- Mezitím si dle návodu na obalu uvařte nudle v osolené vodě.
- Po uvaření nudle sceďte a smíchejte s hotovou směsí na pánvi, poté můžete podávat.

Smažené čínské nudle s kuřecím masem
Tento recept je lahodnou kombinací křupavých nudlí s jemnými kuřecími prsy. Jelikož je maso obalené vaječným bílkem a kukuřičnou moukou, tak zůstane stále jemné a nevysuší se.
Ingredience
- 200g nakrájených kuřecích prsou
- 1 vaječný bílek
- 2 PL ústřicové omáčky
- 1 PL sójové omáčky
- 3 PL rostlinného oleje na smažení
- 175g fazolových klíčků
- 2 PL červeného vína
- 300ml kuřecího vývaru (nebo použijte bujón)
- 1 PL kukuřičné mouky rozmíchané v 1/2 PL vody
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 3 ks nakrájené jarní cibulky na ozdobu
- 1 balení vaječných čínských nudlí
Postup
- V misce smíchejte vaječný bílek s kukuřičnou moukou, solí a pepřem.
- Kuřecí kousky v kukuřičné směsi obalte a nechte alespoň 20 minut v ledničce.
- Uvařte si nudle dle pokynů na balení v osolené vodě.
- Na pánvi rozpalte olej a na něj rozprostřete uvařené a sceděné nudle.
- Snižte teplotu ohně a nudle nechte zhnědnout (asi 5-8 minut smažte).
- Když jsou nudle hnědé, pomalu je otočte a osmažte i druhou stranu (v případě potřeby přidejte více oleje).
- Poté co jsou nudle hotové z obou stran, dejte je stranou.
- Na pánvi nechte rozpálit zbylý olej a po jeho rozpálení pánev sejměte z ohně.
- Na rozpálený olej ihned dejte kousky kuřete a nechte je zbělat (asi 2 minuty)
- Na čistou rozpálenou pánev dejte fazolové klíčky, víno, sójovou a ústřicovou omáčku, kuřecí vývar, sůl a pepř.
- Směs přiveďte k varu a přidejte zbylou směs kukuřičné mouky.
- Poté přidáte osmahlé kuře a chvíli míchejte.
- Nudle podáváte polité směsí a ozdobené jarní cibulkou.

Objevte podobné tipy
Zdravé rýžové nudle s krevetami
Tzv. „Singapurské nudle“ jsou populárním asijským jídlem připraveným z tenkých rýžových nudlí a zeleniny. Díky kari koření dá jídlu žlutý exotický odstín. Tento recept obsahuje krevety, můžete je však nahradit jiným masem nebo jej připravit na vegetariánský způsob.
Ingredience
- 450g středních krevet
- 2 šálky fazolových klíčků
- 1 červená paprika
- 2 šálky nastrouhaného čínského zelí
- 2 ks mrkve
- 2 ks jarní cibulky
- 3 ČL mletého zázvoru
- 1/4 šálku vody nebo kuřecího vývaru
- 1/2 ČL třtinového cukru
- 1/2 ČL soli
- 1/4 ČL mletého pepře
- 4 PL rostlinného oleje na smažení
- 1,5 PL koření kari
- 1 balení tenkých rýžových nudlí
Postup
- Uvařte/namočte rýžové nudle podle návodu na obalu.
- Krevety připravte, případně oloupejte a namočte na 5 minut do teplé slané vody.
- Veškerou zeleninu očistěte, papriku a mrkev nakrájejte na tenké plátky, nasekejte čínské zelí.
- Fazolové klíčky sceďte z konzervy.
- V misce připravte omáčku – kuřecí vývar nebo vodu smíchejte s hnědým cukrem, solí a pepřem a dejte stranou.
- Zahřejte menší pánev na středně vysokou až vysokou teplotu, přidejte olej a osmažte krevety dokud se nezbarví.
- Na větší pánvi rozpalte olej, přidejte kari a míchejte asi 30 sekund, poté přidejte zázvor a stále míchejte.
- Až začne být zázvor aromatický, přidejte zeleninu a klíčky.
- Míchejte asi 30 sekund, poté vmíchejte krevety, nakrájenou jarní cibulku a nudle.
- Vše chvíli povařte a pokud je směs suchá, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Nakonec dochuťte dle potřeby solí, pepřem nebo kari kořením a podávejte teplé.

TIP: Přečtěte si naše recenze na nejlepší WOK pánve pro přípravu asijských pokrmů a inspirujte se koupí té své.
Čínské nudle s mletým vepřovým masem
Máte v oblibě inspiraci neobyčejnými recepty? Vyzkoušejte boloňské špagety na čínský způsob.
Ingredience
- 350g mletého vepřového masa
- 6 ks jarních cibulek
- 1 stroužek drceného česneku
- 2 PL omáčky z hnědých fazolí
- 1 PL omáčky hoisin, sójové omáčky a červeného vína
- 1 PL mletého zázvoru
- 350ml kuřecího vývaru (může být i bujón)
- 50ml rostlinného oleje
- 1 balení čínských nudlí dle vašeho výběru
Postup
- Nejprve si nakrájejte jarní cibulku tak, že bílou část nakrájíte na tenké plátky a zelenou šikmo.
- Na středně vysokém ohni rozpalte olej, přidejte bílou část cibulky, zázvor, česnek a za stálého míchání smažte 1 minutu.
- Přidejte mleté maso a pokračujte ve smažení, lžící rozdrobujte hrudky dokud maso nezhnědne (3-4 minuty)
- V misce smíchejte fazolovou omáčku, hoisin, sójovou omáčku, víno, vývar a vše nalijte do vepřové směsi.
- Duste 4-5 minut dokud omáčka neklesne.
- Mezitím uvařte nudle v osolené vodě dle návodu na obalu, poté sceďte a rozdělte do misek/na talíře.
- Nudle podávejte polité hotovou vepřovou směsí.
- Posypte sezamovými semínky a zelenou částí jarní cibulky.

Dáváte přednost pokrmům s rýží? Vyzkoušejte některý z receptů na tradiční čínu!
Jak si připravit neodolatelnou omáčku na čínské nudle?
Omáčka, která se podává v asijských bistrech je na přípravu vcelku jednoduchou záležitostí. Stačí vám k tomu některé produkty, které najdete v obchodě v regálu s asijskými ingrediencemi.
Smícháte 1/3 šálku sójové omáčky, 1 lžíci ústřicové omáčky, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíce mleté chilské pasty, 3 stroužky namletého česneku, 2 lžíce třtinového cukru a 1 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru.
Dobré chutnání!