Hledáte tipy na nějaký svátečnější pokrm, na kterém si pochutnají i náročnější strávníci?
Pak vyzkoušejte naše lahodné recepty na vepřovou pečeni s brusinkami!
Šťavnaté maso v kombinaci s výraznou chutí brusinek oslní téměř každého.
Tak se na to pojďme společně podívat!
Vepřová pečeně s pomerančovo-brusinkovou omáčkou
Tento recept na vepřovou pečeni s omáčkou z pomerančové šťávy a brusinkové omáčky je perfektním svátečním pokrmem. Maso je dokonale šťavnaté, lahodné a vypadá naprosto božsky.
Co budete potřebovat
- 1,2 kg vepřové pečeně bez kosti
- olivový olej
- sůl a pepř podle chuti
- 3/4 šálku pomerančové šťávy
- 1/4 šálku jablečného octa
- 230 g pomerančové marmelády
- 200 g brusinkové omáčky
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dejte vepřové maso do mělké pánve a osušte papírovou utěrkou.
- Potřete všechny strany olivovým olejem.
- Dochuťte solí a pepřem ze všech stran.
- Restujte každou stranu na vysokém plameni po dobu 2 minut, celkem 10 minut.
- Během opékání si připravte omáčku.
- Ve střední misce smíchejte dohromady 1/2 šálku pomerančové šťávy, ocet, pomerančovou marmeládu a brusinkovou omáčku.
- Opečené vepřové maso vložte do velkého pekáče a zalijte omáčkou.
- Pečte 60–80 minut nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60–63 °C v nejstřednější části.
- Každých 20 minut podlévejte směsí pomerančové šťávy a brusinkové omáčky.
- Vyjměte z trouby a dejte vepřové maso na talíř s alobalem, aby si 10 minut odpočinulo.
- Zatímco vepřové maso odpočívá, přidejte zbývající 1/4 šálku pomerančové šťávy do šťávy zbylé z pečení.
- Omáčku přelijte do hrnce, přiveďte k varu a poté snižte na mírný plamen a nechte chvíli vařit.
- Maso nakrájejte a podávejte ho pokapané omáčkou a ozdobené plátky pomeranče a čerstvými brusinkami.
- Dobrou chuť!

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty s pomerančem. Máme pro vás sladké i slané varianty!
Vepřové maso plněné jablky, brusinkami a pekanovými ořechy
Lahodná, sladkoslaná vepřová pečeně plněná směsí nakrájených jablek, červené cibule, pekanových ořechů a sušených brusinek s luxusní krustičkou z třtinového cukru, medu a hořčice je dokonalým pokrmem, který se nemusíte stydět servírovat ani těm nejnáročnějším hostům!
Co budete potřebovat
- 1 vepřová pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,2 kg
- 2 lžíce másla
- 1 lžička najemno nasekané čerstvé šalvěje
- 1 lžička najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého česneku
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1 šálek jemně nasekaných jablek, oloupaných
- 1 šálek najemno nakrájené červené cibule
- 1/2 šálku jemně nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 šálku sušených brusinek
- kuchařský provázek
Na polevu:
- 1/2 šálku hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce medu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Pečeni rozřízněte a otevřete jako knihu.
- Zakryjte ji potravinářskou fólií a pomocí paličky na maso ji trochu zploštěte.
- Dejte do lednice.
- V hrnci rozpusťte máslo spolu s česnekem, rozmarýnem, šalvějí, solí a pepřem.
- Přidejte jablka, cibuli, pekanové ořechy a brusinky a restujte 2-3 minuty, nebo dokud cibule není poloměkká.
- Odstraňte ze sporáku.
- Vyjměte maso z lednice a odstraňte všechnu fólii.
- Brusinkovo-jablečnou směs položte na vepřové maso a rozetřete.
- Pečeni srolujte a zajistěte provázkem.
- Vložte do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm postříkané olejem ve spreji..
- V samostatné misce smíchejte přísady na polevu.
- Vršek pečeně potřete směsí.
- Zapékací mísu přikryjte alobalem a pečte asi 1 hodinu, nebo dokud střed pečeně nedosáhne teploty 63 stupňů Celsia.
- Po dopečení nechte 5-10 minut vychladnout.
- Nakrájejte a podávejte.

Objevte podobné tipy
Vepřová pečeně z pomalého hrnce se sušenými brusinkami
Recepty z pomalého hrnce jsou výtečné a navíc jednoduché na přípravu. A přesně takový je i tento recept. Kombinace vepřového masa, sušených brusinek, ostružinové marmelády, cibule a chili je naprosto dokonalá a vy už si na jiný pokrm z vepřové pečeně ani nevzpomenete.
Co budete potřebovat
- 1 vepřová pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,2 kg
- sůl a pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká bílá cibule, nakrájená
- 1 šálek sušených brusinek
- 1/4 šálku ostružinové marmelády
- 1 lžička chilli prášku
- 1 bobkový list
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1 šálek vody
Postup
- Vepřové maso ze všech stran osolte a opepřete.
- Rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysokém plameni.
- Na pánev přidejte olej a jakmile je olej rozpálený, přidejte vepřovou pečeni a opékejte 2-3 minuty ze všech stran.
- Vepřové maso přendejte do pomalého hrnce spolu s nakrájenou cibulí, sušenými brusinkami, marmeládou, kořením a vývarem.
- Nalijte vodu do pánve, ve které jste opékali maso a oškrábejte všechny kousky v pánvi.
- Nalijte tuto tekutinu na maso v pomalém hrnci.
- Pomalý hrnec přikryjte a vařte na nejvyšším stupni 90–120 minut.
- Otestujte teplotu vepřového masa teploměrem na maso.
- V nejtlustší části pečeně by měl ukazovat 63-65°C.
- Maso vyndejte na servírovací tác a podle potřeby omáčku zahustěte dalším vařením v pomalém hrnci několik minut (nebo smícháním lžičky kukuřičného škrobu se lžičkou vody do hladka a všleháním do omáčky).
- Nakrájejte pečeni na 0,5 – 1 centimetrové plátky.
- Vepřové maso podávejte přelité omáčkou z pomalého hrnce.

Teprve koupi hrnce na pomalé vaření zvažujete? Pak právě vám se mohou hodit naše recenze těch nejlepších pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Pečené vepřové s omáčkou z čerstvých brusinek a balzamika
Tato vepřová pečeně je krásně šťavnatá a křehká a v kombinaci s tou nejchutnější brusinkovo-balzamikovou omáčkou se jedná o opravdovou lahůdku, po které se budete oblizovat!
Co budete potřebovat
- 1,2 kg vepřové pečeně
- sůl a pepř, podle chuti
- 3 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 1 šálek čerstvých brusinek
- 1 šálek vody
- 3 lžíce cukru
- kůra a šťáva z 1 velkého pomeranče
- 1 lžíce másla
- 1/2 šálku šalotky, nakrájené na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 lžíce balzamikového octa
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Vepřovou pečeni ze všech stran osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním plameni zahřejte olivový olej.
- Když je olej rozpálený, opečte na něm maso ze všech stran.
- Vložte pánev do trouby a pečte, dokud nebude mít vepřové maso vnitřní teplotu 63 stupňů Celsia.
- to trvat asi 30 minut.
- Zatímco se pečeně peče, do hrnce na středním plameni přidejte brusinky, cukr, vodu a pomerančovou kůru a šťávu.
- Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 15 minut.
- Omáčka zhoustne.
- Sundejte z ohně a dejte stranou.
- Pečeni vyjměte z pánve, položte na talíř a přikryjte alobalem.
- K výpeku přidejte máslo, rozpusťte, přidejte šalotku a česnek a restujte asi 3-4 minuty.
- Přidejte kuřecí vývar a oškrábejte kousky ze stěn a dna pánve.
- Přidejte brusinkovou omáčku a ocet, promíchejte a vařte asi 15 minut, aby omáčka opět zhoustla.
- Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou.

A co takové recepty na vynikající kotletky z vepřového masa? Zkuste je zapečené i grilované!
Glazovaná vepřová pečeně s brusinkovo-mangovou omáčkou
Tak tohle je naprostá delikatesa! Vepřové maso potřené směsí z manga, šalotky a dijonské hořčice, pečené do dokonalosti a podávané s luxusní omáčkou z brusinek a manga nejde nemilovat.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1 a 1/2 šálku čerstvých nebo mražených brusinek
- 1 velké zralé mango, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostičky
- 1 šálek třtinového cukru
- 1/2 šálku vody
Na glazované maso:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 kg vepřové pečeně
- sůl a pepř
- 1 velké zralé mango, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostičky
- 1/4 šálku jablečného octa
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 šalotka
- 1 lžíce másla
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej na vysokém oleji, až se začne třpytit. V
- Vepřové maso osolte a opepřete a na vysoké teplotě za občasného obracení kleštěmi opékejte, dokud nezezlátne ze všech stran, 6–8 minut.
- Vložte maso do trouby a pečte asi 40 minut, dokud teploměr s okamžitým odečtem v nejtlustší části nezaznamená 57 stupňů Celsia.
- Mezitím v mixéru smíchejte mango, ocet, cukr, dijonskou a sójovou omáčku a zpracujte do hladka.
- V malém hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni orestujte šalotku, dokud nezesklovatí, asi 5 minut.
- Přidejte mangové pyré a vařte do zhoustnutí, 5-10 minut.
- Dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
- Mangovou polevou potřete celé vepřové maso.
- Vraťte do trouby a pokračujte v pečení, dokud teploměr s okamžitým odečtem umístěný doprostřed masa nezaznamená 60 stupňů Celsia, což zabere dalších asi 5 minut.
- Přendejte maso na prkénko a nechte 10 minut odpočinout.
- Nakrájejte na plátky a podávejte s mangovo-brusinkovou omáčkou.

Brusinky jsou malé, ale pro naše tělo velmi užitečné. Jaké zázračné látky obsahují? V čem tkví výjimečnost této plodiny? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o brusinkách!
A jak vám naše dnešní recepty na vepřovou pečeni s brusinkami chutnaly? Napište nám do komentářů!