Luxusní recepty na pečeni z vepřového masa s brusinkami 5x jinak. Inspirujte se!

Hledáte tipy na nějaký svátečnější pokrm, na kterém si pochutnají i náročnější strávníci?

Pak vyzkoušejte naše lahodné recepty na vepřovou pečeni s brusinkami!

Šťavnaté maso v kombinaci s výraznou chutí brusinek oslní téměř každého.

Tak se na to pojďme společně podívat!

Vepřová pečeně s pomerančovo-brusinkovou omáčkou

Tento recept na vepřovou pečeni s omáčkou z pomerančové šťávy a brusinkové omáčky je perfektním svátečním pokrmem. Maso je dokonale šťavnaté, lahodné a vypadá naprosto božsky.

Co budete potřebovat

  • 1,2 kg vepřové pečeně bez kosti
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti
  • 3/4 šálku pomerančové šťávy
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 230 g pomerančové marmelády
  • 200 g brusinkové omáčky

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
  • Dejte vepřové maso do mělké pánve a osušte papírovou utěrkou.
  • Potřete všechny strany olivovým olejem.
  • Dochuťte solí a pepřem ze všech stran.
  • Restujte každou stranu na vysokém plameni po dobu 2 minut, celkem 10 minut.
  • Během opékání si připravte omáčku.
  • Ve střední misce smíchejte dohromady 1/2 šálku pomerančové šťávy, ocet, pomerančovou marmeládu a brusinkovou omáčku.
  • Opečené vepřové maso vložte do velkého pekáče a zalijte omáčkou.
  • Pečte 60–80 minut nebo dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 60–63 °C v nejstřednější části.
  • Každých 20 minut podlévejte směsí pomerančové šťávy a brusinkové omáčky.
  • Vyjměte z trouby a dejte vepřové maso na talíř s alobalem, aby si 10 minut odpočinulo.
  • Zatímco vepřové maso odpočívá, přidejte zbývající 1/4 šálku pomerančové šťávy do šťávy zbylé z pečení.
  • Omáčku přelijte do hrnce, přiveďte k varu a poté snižte na mírný plamen a nechte chvíli vařit.
  • Maso nakrájejte a podávejte ho pokapané omáčkou a ozdobené plátky pomeranče a čerstvými brusinkami.
  • Dobrou chuť!
Nakrájená vepřová pečeně s omáčkou z pomerančové šťávy a brusinkové omáčky na tácu.
www.thecookierookie.com

Vyzkoušejte i naše další vynikající recepty s pomerančem. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Vepřové maso plněné jablky, brusinkami a pekanovými ořechy

Lahodná, sladkoslaná vepřová pečeně plněná směsí nakrájených jablek, červené cibule, pekanových ořechů a sušených brusinek s luxusní krustičkou z třtinového cukru, medu a hořčice je dokonalým pokrmem, který se nemusíte stydět servírovat ani těm nejnáročnějším hostům!

Co budete potřebovat

  • 1 vepřová pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,2 kg
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička najemno nasekané čerstvé šalvěje
  • 1 lžička najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého česneku
  • 1/2 lžičky soli a pepře
  • 1 šálek jemně nasekaných jablek, oloupaných
  • 1 šálek najemno nakrájené červené cibule
  • 1/2 šálku jemně nasekaných pekanových ořechů
  • 1/2 šálku sušených brusinek
  • kuchařský provázek

Na polevu:

  • 1/2 šálku hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce medu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Pečeni rozřízněte a otevřete jako knihu.  
  • Zakryjte ji potravinářskou fólií a pomocí paličky na maso ji trochu zploštěte.
  • Dejte do lednice.
  • V hrnci rozpusťte máslo spolu s česnekem, rozmarýnem, šalvějí, solí a pepřem.
  • Přidejte jablka, cibuli, pekanové ořechy a brusinky a restujte 2-3 minuty, nebo dokud cibule není poloměkká.
  • Odstraňte ze sporáku.
  • Vyjměte maso z lednice a odstraňte všechnu fólii.
  • Brusinkovo-jablečnou směs položte na vepřové maso a rozetřete.
  • Pečeni srolujte a zajistěte provázkem.
  • Vložte do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm postříkané olejem ve spreji..
  • V samostatné misce smíchejte přísady na polevu.
  • Vršek pečeně potřete směsí.
  • Zapékací mísu přikryjte alobalem a pečte asi 1 hodinu, nebo dokud střed pečeně nedosáhne teploty 63 stupňů Celsia.
  • Po dopečení nechte 5-10 minut vychladnout.
  • Nakrájejte a podávejte.
Rozkrojená vepřová pečeně plněná směsí nakrájených jablek, červené cibule, pekanových ořechů a sušených brusinek s luxusní krustičkou z třtinového cukru, medu a hořčice na prkýnku.
www.laughingspatula.com

Vepřová pečeně z pomalého hrnce se sušenými brusinkami

Recepty z pomalého hrnce jsou výtečné a navíc jednoduché na přípravu. A přesně takový je i tento recept. Kombinace vepřového masa, sušených brusinek, ostružinové marmelády, cibule a chili je naprosto dokonalá a vy už si na jiný pokrm z vepřové pečeně ani nevzpomenete.

Co budete potřebovat

  • 1 vepřová pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,2 kg
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká bílá cibule, nakrájená
  • 1 šálek sušených brusinek
  • 1/4 šálku ostružinové marmelády
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 bobkový list
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 1 šálek vody

Postup

  • Vepřové maso ze všech stran osolte a opepřete.
  • Rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysokém plameni.
  • Na pánev přidejte olej a jakmile je olej rozpálený, přidejte vepřovou pečeni a opékejte 2-3 minuty ze všech stran.
  • Vepřové maso přendejte do pomalého hrnce spolu s nakrájenou cibulí, sušenými brusinkami, marmeládou, kořením a vývarem.
  • Nalijte vodu do pánve, ve které jste opékali maso a oškrábejte všechny kousky v pánvi.
  • Nalijte tuto tekutinu na maso v pomalém hrnci.
  • Pomalý hrnec přikryjte a vařte na nejvyšším stupni 90–120 minut.
  • Otestujte teplotu vepřového masa teploměrem na maso.
  • V nejtlustší části pečeně by měl ukazovat 63-65°C.
  • Maso vyndejte na servírovací tác a podle potřeby omáčku zahustěte dalším vařením v pomalém hrnci několik minut (nebo smícháním lžičky kukuřičného škrobu se lžičkou vody do hladka a všleháním do omáčky).
  • Nakrájejte pečeni na 0,5 – 1 centimetrové plátky.
  • Vepřové maso podávejte přelité omáčkou z pomalého hrnce.
Plátky vepřového masa posypané brusinkami a cibulí servírované na tácu.
www.tablespoon.com

Teprve koupi hrnce na pomalé vaření zvažujete? Pak právě vám se mohou hodit naše recenze těch nejlepších pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání? 

Pečené vepřové s omáčkou z čerstvých brusinek a balzamika

Tato vepřová pečeně je krásně šťavnatá a křehká a v kombinaci s tou nejchutnější brusinkovo-balzamikovou omáčkou se jedná o opravdovou lahůdku, po které se budete oblizovat!

Co budete potřebovat

  • 1,2 kg vepřové pečeně
  • sůl a pepř, podle chuti
  • 3 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 1 šálek čerstvých brusinek
  • 1 šálek vody
  • 3 lžíce cukru
  • kůra a šťáva z 1 velkého pomeranče
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 šálku šalotky, nakrájené na kostičky
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 lžíce balzamikového octa

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Vepřovou pečeni ze všech stran osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi vhodné do trouby na středním plameni zahřejte olivový olej.
  • Když je olej rozpálený, opečte na něm maso ze všech stran.
  • Vložte pánev do trouby a pečte, dokud nebude mít vepřové maso vnitřní teplotu 63 stupňů Celsia.
  • to trvat asi 30 minut.
  • Zatímco se pečeně peče, do hrnce na středním plameni přidejte brusinky, cukr, vodu a pomerančovou kůru a šťávu.
  • Přiveďte k varu a za občasného míchání vařte 15 minut.
  • Omáčka zhoustne.
  • Sundejte z ohně a dejte stranou.
  • Pečeni vyjměte z pánve, položte na talíř a přikryjte alobalem.
  • K výpeku přidejte máslo, rozpusťte, přidejte šalotku a česnek a restujte asi 3-4 minuty.
  • Přidejte kuřecí vývar a oškrábejte kousky ze stěn a dna pánve.
  • Přidejte brusinkovou omáčku a ocet, promíchejte a vařte asi 15 minut, aby omáčka opět zhoustla.
  • Maso nakrájejte a podávejte s omáčkou.
Plátky vepřové pečeně s brusinkovo-balzamikovou omáčkou na talíři.
www.anaffairfromtheheart.com

A co takové recepty na vynikající kotletky z vepřového masa? Zkuste je zapečené i grilované!

Glazovaná vepřová pečeně s brusinkovo-mangovou omáčkou

Tak tohle je naprostá delikatesa! Vepřové maso potřené směsí z manga, šalotky a dijonské hořčice, pečené do dokonalosti a podávané s luxusní omáčkou z brusinek a manga nejde nemilovat.

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 1 a 1/2 šálku čerstvých nebo mražených brusinek
  • 1 velké zralé mango, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostičky
  • 1 šálek třtinového cukru
  • 1/2 šálku vody

Na glazované maso:

  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 kg vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • 1 velké zralé mango, oloupané, vypeckované a nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku jablečného octa
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej na vysokém oleji, až se začne třpytit. V
  • Vepřové maso osolte a opepřete a na vysoké teplotě za občasného obracení kleštěmi opékejte, dokud nezezlátne ze všech stran, 6–8 minut.
  • Vložte maso do trouby a pečte asi 40 minut, dokud teploměr s okamžitým odečtem v nejtlustší části nezaznamená 57 stupňů Celsia.
  • Mezitím v mixéru smíchejte mango, ocet, cukr, dijonskou a sójovou omáčku a zpracujte do hladka.
  • V malém hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni orestujte šalotku, dokud nezesklovatí, asi 5 minut.
  • Přidejte mangové pyré a vařte do zhoustnutí, 5-10 minut.
  • Dochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
  • Mangovou polevou potřete celé vepřové maso.
  • Vraťte do trouby a pokračujte v pečení, dokud teploměr s okamžitým odečtem umístěný doprostřed masa nezaznamená 60 stupňů Celsia, což zabere dalších asi 5 minut.
  • Přendejte maso na prkénko a nechte 10 minut odpočinout.
  • Nakrájejte na plátky a podávejte s mangovo-brusinkovou omáčkou.
Rozkrojené vepřové maso potřené směsí z manga, šalotky a dijonské hořčice, podávané s omáčkou z brusinek a manga na talíři s vidličkou.
www.mango.org

Brusinky jsou malé, ale pro naše tělo velmi užitečné. Jaké zázračné látky obsahují? V čem tkví výjimečnost této plodiny? To vše a mnohem více se dozvíte v našem obsáhlém článku o brusinkách!

A jak vám naše dnešní recepty na vepřovou pečeni s brusinkami chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X