Pomeranče jsou nejen k dostání celý rok a v zimním období obzvlášť, ale také jsou jejich ceny velmi příznivé.
Můžete je konzumovat nejen samotné, ale hodí se také do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci.
Připravili jsme si pro vás 10 luxusních receptů s pomeranči, které si zamilujete.
Užijte si to!
Domácí pomerančový likér
Pomerančový likér si už nemusíte nikdy kupovat v obchodě! S námi si ho totiž zvládnete vyrobit sami doma. Skvěle se hodí k široké škále lihovin a do koktejlů. Takto připravený likér vám doma vydrží až rok.
INGREDIENCE
- 1/4 šálku kůry z menších pomerančů
- 1 polévková lžíce sušeného oplodí pomerančovníku hořkého
- 1 šálek brandy
- 1 šálek vodky
- 4 celé hřebíčky
- 2 šálky cukru
- 1 a 1/2 šálku vody
POSTUP
- Smícháme pomerančovou kůru, sušené pomerančové oplodí, brandy a vodku v malé uzavíratelné nádobě.
- Utěsníme a protřepeme.
- Necháme louhovat 19 dní při pokojové teplotě.
- 20. den přidáme hřebíček, uzavřeme a protřepeme.
- Necháme louhovat další den.
- Za častého míchání přivedeme vodu s cukrem k varu v malém hrnci na vysokém plameni a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
- Tento jednoduchý sirup necháme vychladnout.
- Obsah sklenice s kůrou a alkoholem přecedíme přes jemné sítko a poté přes kávový filtr.
- Pevné látky zlikvidujeme.
- Scezenou směs smícháme s jednoduchým sirupem a nalijeme do uzavíratelné sklenice nebo láhve.
- Před použitím protřepeme a necháme minimálně jeden den odležet.
- Skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě po dobu až jednoho roku (nejlépe do tří měsíců).

Řecké řezy Portokalopita
Tyto pomerančové řezy jsou velmi oblíbené v Řecku a to z několika důvodů. Jsou voňavé, šťavnaté a dekadentní. Místo mouky se zde používají extra tenké pláty těsta, kterým se říká filo a seženete je ve větších obchodech.
INGREDIENCE
Na sirup:
- 1 a ½ šálku pomerančové šťávy
- ½ šálku vody
- 1 a ½ šálku cukru
- 1 tyčinka skořice
Na řezy:
- 180 g rozmrazených filo plátů
- 4 vejce
- ½ šálku cukru
- 1 šálek extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 210 g jogurtu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- pomerančová kůra ze 2 středních pomerančů
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 120 °Celsia.
- Umístíme 5 plátů fila těsta na plech jeden vedle druhého do trouby (mohou se překrývat) a zahříváme asi hodinu, dokud filo není tvrdé a křupavé (použijte ventilátor, pokud jej máte).
- V polovině pečení je otočíme.
- Jakmile jsou křupavé, vyjmeme je z trouby a rozlámeme na malé kousky.
- Odložíme stranou.
- Zatímco se filo suší, připravíme si sirup.
- V malém hrnci smícháme pomerančovou šťávu, vodu, 1 a 1/2 šálku cukru a tyčinku skořice.
- Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a vaříme 7 minut.
- Dáme stranou vychladnout.
- Do velké mísy přidáme vejce, cukr, olivový olej a vanilku.
- Vyšleháme do pěny.
- V menší misce smícháme jogurt a prášek do pečiva a necháme 2-3 minuty odstát.
- Do vaječné směsi přidáme jogurt a opatrně promícháme.
- Postupně přidáváme pomerančovou kůru a rozdrobené filo a jemně promícháme.
- Zvýšíme teplotu na 350 stupňů Celsia.
- Zapékací misku nebo plech vymažeme tukem (23 x 33 cm), nalijeme na něj těsto a vyrovnáme pomocí stěrky.
- Pečeme 35–40 minut, dokud povrch nezíská tmavě zlatou barvu.
- Vyjmeme z trouby a uděláme několik řezů ostrým nožem a ihned pokapeme sirupem.
- Sirup přidáváme postupně a spotřebujeme téměř všechny, odložíme si asi 2 polévkové lžíce stranou.
- Buchtu necháme alespoň 2 – 3 hodin uležet.
- Uchováváme v lednici a před podáváním necháme půl hodiny odležet.
- Nakrájíme na čtvercové kousky a před podáváním pokapeme trochou odloženého sirupu.

Máme pro vás i další výborné recepty na moučníky z pomerančů! Jsou vláčné a naprosto neodolatelné.
Pomerančový džem
Domácí džemy jsou vždy chutné a poctivé, připravte si pomerančovou variantu podle tohoto receptu.
INGREDIENCE
- 3 velké sladké pomeranče, bez pecek
- kůra najemno z 1 pomeranče
- kůra nahrubo z 1 pomeranče
- šťáva z jednoho citronu
- 250 g třtinového cukru
- 125 ml vody
POSTUP
- Pomeranče dobře omyjeme a nastrouháme z nich kůru.
- Pomeranče oloupeme.
- Jednotlivé dílky zbavíme jemné průsvitné slupky a dužinu nakrájíme na menší kousky.
- K dužnině přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu.
- Vše promícháme a vložíme do hrnce.
- Směs mícháme a provaříme do zhoustnutí.
- Ještě hodně teplý džem plníme do nahřátých skleniček s uzávěrem.

Domácí pomerančový džus
Chcete překvapit v létě svoji návštěvu ? Zkuste připravit tuto zdravou a osvěžující variantu z poctivých surovin. Bude jistě chutnat všem.
INGREDIENCE :
- 1 kg pomerančů
- 1 kg mrkve
- 100 g medu nebo javorového sirupu
- šťáva z 1 velkého citrónu
- 4 l vody
POSTUP :
- Pomeranče dobře umyjeme a polovinu jich zbavíme slupky.
- Mrkev očistíme a nakrájíme i s pomeranči na menší kousky.
- Vložíme do hrnce a zalijeme 4 litry vody.
- Přidáme med a citronovou šťávu.
- Vše vaříme asi1 hodinu doměkka.
- Poté vše rozmixujeme tyčovým mixerem.
- Promícháme a necháme vychladnout.

Možná se vám budou hodit i naše recenze na nejlepší elektrické odšťavňovače. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Kachna na pomerančích s medem
Umíte připravit jen klasickou kachnu s knedlíkem a zelím a chcete vyzkoušet něco méně tradičního ? Zkuste tuto kachnu na pomerančích s medem! Můžete ji podávat s rýží nebo malými bramk ní také hodí aromatické suché červené víno.
INGREDIENCE
- 1 kachna, asi 2,5 kg
- 3 pomeranče
- 4 lžíce oleje
- sůl a kmín
- 1 cibule
- 3 lžíce medu
- 4 lžíce pomerančové marmelády
- 1 lžíce cukru
- 300 ml bílého vína
- 4 lžíce sójové omáčky
POSTUP
- Kachnu opláchneme a osušíme.
- Osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Pomeranče oloupeme a rozdělíme na dílky, odstraníme i bílou kůru a překrájíme.
- Kůru z jednoho pomeranče oškrábeme škrabkou a nakrájíme nadrobno.
- V pekáči rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.
- Přidáme cukr, kůru, vývar, víno a sójovou omáčku.
- Provaříme a vložíme kachnu.
- Přiklopte a pečte při 180 °C asi 2 – 3 hodiny do zlatova.
- Nakonec šťávu slijeme.
- Do šťávy přidáme pomeranče, marmeládu a provaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Můžete přecedit nebo ponechat s kousky pomerančů.

Objevte podobné tipy
Pomerančové crinkles
Měkoučké a lahodné pomerančové crinkles jsou skvělou svačinkou nejen pro děti. Vyzkoušejte tuto sladkou pochoutku i vy!
INGREDIENCE
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 šálek krystalového cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 velké vejce
- 1 lžička pomerančové kůry
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1/2 šálku moučkového cukru
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 175 stupňů Celsia.
- Plech vyložíme pečicím papírem.
- Ve střední míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Dáme stranou.
- Ve velké míse mixéru šleháme máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 4–5 minut.
- Ztlumíme mixér na minimum a přidáme vanilku, vejce, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu.
- Mícháme, dokud se směs nespojí, a poté jednu minutu šleháme na středně vysokou rychlost.
- Oškrábeme stěny mísy a zapneme mixér na minimum.
- Pomalu přidáváme moučnou směs, dokud se nezapracuje.
- Do malé misky dáme moučkový cukr.
- Odměříme vrchovatou lžičku těsta a vyválíme do koule, kterou obalíme v moučkovém cukru.
- Položíme na plech a opakujeme se zbývajícím těstem.
- Pečeme 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky crinkles lehce hnědnout a sušenky nejsou suché a popraskané.
- Vyjmeme z trouby a několik minut necháme chladnout na plechu, poté přesuneme na chladicí mřížku.
- Dobrou chuť!

Inspirujte se také našimi recepty na pomerančové cukroví. Pochutnáte si!
Grilovaná telecí játra s pomeranči
I když játrům zrovna nefandíte, zkuste jim dát šanci. Následující recept je totiž delikatesa. Kombinaci jater a pomerančů si prostě musíte zamilovat!
INGREDIENCE
- ½ lžičky celého koriandru
- ½ lžičky celého pepře
- 1 lžíce tymiánu
- 3 lžíce olivového oleje
- 800 g telecích jater
- 2 pomeranče
- mořská sůl dle chuti
POSTUP
- V hmoždíři najemno rozdrtíme koriandr s pepřem a tymiánem.
- Koření smícháme s olejem.
- Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na 8 tenkých plátků.
- Ostrým nožem zbavíme pomeranče kůry a dřeně a nakrájíme na silnější plátky.
- Pomeranče a játra potřeme olejem s kořením a dáme na rozpálený gril.
- Grilujeme, dokud játra nejsou zlatohnědá, občas je potřeme olejem, 2–3 minuty z každé strany.
- Těsně před podáváním dochutíme solí.
- Rozdělíme na talíře a podáváme s pomeranči.

Domácí pomerančový sirup
Tento sirup bude chutnat v letním období hlavně dětem a v zimě jim ho můžete přidat zase do čaje.
INGREDIENCE
- 2 kg pomerančů
- 2 kg krupicového cukru
- 1,5 l převařené vlažné vody
- 30-40 g kyseliny citrónové (podle sladkosti pomerančů)
POSTUP
- Polovinu množství pomerančů umyjeme a nakrájíme na kolečka.
- Vložíme do hrnce, zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin louhovat.
- Druhý den přidáme do hrnce čerstvě vymačkanou šťávu ze zbylých pomerančů a směs přibližně 20 minut vaříme.
- Poté necháme opět 24 hodin louhovat.
- Další den šťávu přecedíme přes plátýnko do hrnce.
- Přisypeme cukr, kyselinu citrónovou a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
- Pak ještě dalších 20 minut.
- Šťávu přelijeme do dobře uzavíratelných lahví.

A co osvěžující recepty na smoothie s pomerančem v 5 zdravých receptech? Inspirujte se!
Pikantní kuřecí na pomerančích
Luxusní pokrm z křupavého smaženého kuřecího masa pro milovníky asijské kuchyně! Tato domácí verze vám přinese jistě úsměv na tváři.
INGREDIENCE
- 3/4 kg kuřecího nakrájeného na kusy velikosti sousta
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- olej na smažení
- jarní cibulka na ozdobu
Na marinádu:
- 1 hrníček kuřecího vývaru
- 1/2 hrníčku čerstvé pomerančové šťávy
- kůra z jednoho pomeranče
- 1/2 hrníčku cukru
- 1/3 hrníčku rýžového octa
- 1/4 hrníčku sojové omáčky
- 4 stroužky česneku, prolisovat
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpustit s 2 lžícemi vody
POSTUP :
- Smícháme ingredience na marinádu a do poloviny si naložíme maso min. na 30 min.
- Druhou polovinu si dáme do hrnce pomalu vařit, aby nám zhoustla.
- Udržujeme ji teplou.
- Kuřecí maso vyndáme z marinády, kterou už nebudeme potřebovat, vyždímáme.
- Rozšleháme si vajíčko, maso v něm obalíme a pořádně vyválíme ve škrobu.
- Rozpálíme pořádně olej a opečeme dozlatova.
- Necháme odkapat na ubrousku.
- Kuře hodíme do ještě teplé omáčky a hned podáváme.
- Ozdobíme nakrájenou cibulkou.

Pomerančová bábovka
Tato jednoduchá bábovka s polevou má luxusní pomerančovou chuť, kterou budete chtít zakusit znovu a znovu. Skvěle se hodí k odpolední kávě, servírovat ji ale můžete i jako snídani či svačinku.
INGREDIENCE
Na bábovku:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1 šálek změklého másla
- 2 šálky krystalového cukru
- 5 velkých vajec
- 3/4 šálku podmáslí
- 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy
- 2 lžíce pomerančové kůry
- 1 lžička vanilky
- 1/2 lžičky pomerančového extraktu (volitelně)
Na polití:
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy
Na polevu:
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1-2 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce pomerančové kůry
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 175 °Celsia.
- Nastříkáme formu na bábovku olejem ve spreji.
- Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva.
- Elektrickým šlehačem šleháme máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidáváme vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošleháme.
- Smícháme podmáslí s pomerančovou kůrou, pomerančovým džusem, vanilkovým extraktem a pomerančovým extraktem (pokud používáte).
- Přidáváme moučnou směs do směsi másla, cukru a vajec (šlehač mějte nastavený na nízké úrovni) ve třech částech střídavě s podmáslím, počínaje a konče moučnou směsí.
- Šleháme, dokud se vše nespojí, ale nepřemícháme to.
- Nalijeme těsto do připravené formy.
- Pečeme, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, 45–55 minut.
- Zatímco se bábovka peče, připravíme si první polevu tak, že v malé pánvi na mírném ohni zahřejeme krystalový cukr a pomerančovou šťávu
- Přivedeme k varu a mícháme.
- Jakmile se cukr rozpustí, stáhneme z ohně a necháme uležet, dokud nebude bábovka hotová.
- Po dokončení necháme bábovku 10 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopíme na mřížku.
- Pomocí mašlovačky rovnoměrně rozetřeme polevu po vršcích a bocích bábovky.
- Necháme uschnout a úplně vychladnout.
- Další polevu uděláme tak, že vyšleháme moučkový cukr se šťávou a kůrou.
- Pro požadovanou konzistenci použijeme 1-2 polévkové lžíce pomerančové šťávy.
- Pokapeme bábovku polevou a necháme zaschnout, asi 30 minut.
- Opatrně přeneseme bábovku na servírovací talíř.
- Skladujeme volně zakryté až 3 dny.

Chcete se dozvědět o tomto oblíbeném ovoci více? Pak si přečtěte náš rozsáhlý článek o pomerančích! Zjistíte, jaké jsou jeho zdravotní benefity a nutriční hodnoty. Poradíme vám také, jak ho můžete využít v kuchyni a mnohem více.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!