Pomeranče jsou nejen k dostání celý rok a v zimním období obzvlášť, ale také jsou jejich ceny velmi příznivé.
Takže můžeme využít výhodného nákupu a kromě jejich konzumace v čerstvém stavu, které samozřejmě dáváme přednost pro přirozený a vítaný zdroj vitamínu C, je využít i jinak.
Hodí se do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci.
Inspirujte se našimi pomerančovými recepty!
Pomerančový džem
Domácí džemy jsou vždy chutné a poctivé, připravte si pomerančovou variantu podle tohoto receptu.
INGREDIENCE :
- 3 velké sladké pomeranče, bez pecek
- kůra najemno z 1 pomeranče
- kůra nahrubo z 1 pomeranče
- šťáva z jednoho citronu
- 250 g třtinového cukru
- 125 ml vody
POSTUP :
- Pomeranče dobře omyjeme a nastrouháme z nich kůru.
- Pomeranče oloupeme.
- Jednotlivé dílky zbavíme jemné průsvitné slupky a dužinu nakrájíme na menší kousky.
- K dužnině přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu.
- Vše promícháme a vložíme do hrnce.
- Směs mícháme a provaříme do zhoustnutí.
- Ještě hodně teplý džem plníme do nahřátých skleniček s uzávěrem.

zdroj : foodal.com
Domácí pomerančový džus
Chcete překvapit v létě svoji návštěvu ? Zkuste připravit tuto zdravou a osvěžující variantu z poctivých surovin. Bude jistě chutnat všem.
INGREDIENCE :
- 1 kg pomerančů
- 1 kg mrkve
- 100 g medu nebo javorového sirupu
- šťáva z 1 velkého citrónu
- 4 l vody
POSTUP :
- Pomeranče dobře umyjeme a polovinu jich zbavíme slupky.
- Mrkev očistíme a nakrájíme i s pomeranči na menší kousky.
- Vložíme do hrnce a zalijeme 4 litry vody.
- Přidáme med a citronovou šťávu.
- Vše vaříme asi1 hodinu doměkka.
- Poté vše rozmixujeme tyčovým mixerem.
- Promícháme a necháme vychladnout.
zdroj : feastingnotfasting.com
Víte, že jeden pomeranč obsahuje :
- 1 pomeranč = 75 mg vitaminu C na 150 g
- 1 šálek čerstvé pomerančové šťávy = 124 mg vitaminu C
- 1 pomeranč denně posiluje srdce a cévy díky obsahu kyseliny listové
- 1 pomeranč může obsahovat až 60 µg kyseliny listové
Objevte podobné tipy
Kachna na pomerančích s medem
Umíte připravit jen klasickou kachnu s knedlíkem a zelím a chcete vyzkoušet něco méně tradičního ? Zkuste připravit kachnu na pomerančích s medem.
INGREDIENCE :
- 1 kachna, asi 2,5 kg
- 3 pomeranče
- 4 lžíce oleje
- sůl a kmín
- 1 cibule
- 3 lžíce medu
- 4 lžíce pomerančové marmelády
- 1 lžíce cukru
- 300 ml bílého vína
- 4 lžíce sójové omáčky
POSTUP :
- Kachnu opláchneme a osušíme.
- Osolíme a opepříme.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Pomeranče oloupeme a rozdělíme na dílky, odstraníme i bílou kůru a překrájíme.
- Kůru z jednoho pomeranče oškrábeme škrabkou a nakrájíme nadrobno.
- V pekáči rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.
- Přidáme cukr, kůru, vývar, víno a sójovou omáčku.
- Provaříme a vložíme kachnu.
- Přiklopte a pečte při 180 °C asi 2 – 3 hodiny do zlatova.
- Nakonec šťávu slijeme.
- Do šťávy přidáme pomeranče, marmeládu a provaříme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Můžete přecedit nebo ponechat s kousky pomerančů.
TIP : Kachnu na pomerančích můžeme podávat s rýží nebo malými brambůrky. Výborně se ke kachně hodí více aromatické suché červené víno.
zdroj : honest-food.net
Domácí pomerančový sirup
Tento sirup bude chutnat v letním období hlavně dětem a v zimě jim ho můžete přidat zase do čaje.
INGREDIENCE :
- 2 kg pomerančů
- 2 kg krupicového cukru
- 1,5 l převařené vlažné vody
- 30-40 g kyseliny citrónové (podle sladkosti pomerančů)
POSTUP :
- Polovinu množství pomerančů umyjeme a nakrájíme na kolečka.
- Vložíme do hrnce, zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin louhovat.
- Druhý den přidáme do hrnce čerstvě vymačkanou šťávu ze zbylých pomerančů a směs přibližně 20 minut vaříme.
- Poté necháme opět 24 hodin louhovat.
- Další den šťávu přecedíme přes plátýnko do hrnce.
- Přisypeme cukr, kyselinu citrónovou a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
- Pak ještě dalších 20 minut.
- Šťávu přelijeme do dobře uzavíratelných lahví.
zdroj : carlsbadcravings.com
Pikantní kuřecí na pomerančích
Připravené z křupavého smaženého kuřecího masa pro milovníky asijské kuchyně. Tato domácí verze Vám přinese jistě úsměv na tváři.
INGREDIENCE :
- 3/4 kg kuřecího nakrájeného na kusy velikosti sousta
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 vejce
- olej na smažení
- jarní cibulka na ozdobu
na marinádu
- 1 hrníček kuřecího vývaru
- 1/2 hrníčku čerstvé pomerančové šťávy
- kůra z jednoho pomeranče
- 1/2 hrníčku cukru
- 1/3 hrníčku rýžového octa
- 1/4 hrníčku sojové omáčky
- 4 stroužky česneku, prolisovat
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpustit s 2 lžícemi vody
POSTUP :
- Smícháme ingredience na marinádu a do poloviny si naložíme maso min. na 30min.
- Druhou polovinu si dáme do hrnce pomalu vařit, aby nám zhoustla.
- Udržujeme ji teplou.
- Kuřecí maso vyndáme z marinády, kterou už nebudeme potřebovat, vyždímáme.
- Rozšleháme si vajíčko, maso v něm obalíme a pořádně vyválíme ve škrobu.
- Rozpálíme pořádně olej a opečeme dozlatova.
- Necháme odkapat na ubrousku.
- Kuře hodíme do ještě teplé omáčky a hned podáváme.
- Ozdobíme nakrájenou cibulkou.
zdroj : modernhoney.com
Oblíbené pomeranče najdete i v jiných chutných receptech, vyzkoušet můžete upéct chutný moučník nebo nápoj.