Vyzkoušejte ty nejlepší recepty s pomerančem. Máme pro vás sladké i slané varianty!

Pomeranče jsou nejen k dostání celý rok a v zimním období obzvlášť, ale také jsou jejich ceny velmi příznivé.

Můžete je konzumovat nejen samotné, ale hodí se také do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci.

Připravili jsme si pro vás 10 luxusních receptů s pomeranči, které si zamilujete.

Užijte si to!

Domácí pomerančový likér

Pomerančový likér si už nemusíte nikdy kupovat v obchodě! S námi si ho totiž zvládnete vyrobit sami doma. Skvěle se hodí k široké škále lihovin a do koktejlů. Takto připravený likér vám doma vydrží až rok.

INGREDIENCE

  • 1/4 šálku kůry z menších pomerančů
  • 1 polévková lžíce sušeného oplodí pomerančovníku hořkého
  • 1 šálek brandy
  • 1 šálek vodky
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 šálky cukru
  • 1 a 1/2 šálku vody

POSTUP

  • Smícháme pomerančovou kůru, sušené pomerančové oplodí, brandy a vodku v malé uzavíratelné nádobě.
  • Utěsníme a protřepeme.
  • Necháme louhovat 19 dní při pokojové teplotě.
  • 20. den přidáme hřebíček, uzavřeme a protřepeme.
  • Necháme louhovat další den.
  • Za častého míchání přivedeme vodu s cukrem k varu v malém hrnci na vysokém plameni a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
  • Tento jednoduchý sirup necháme vychladnout.
  • Obsah sklenice s kůrou a alkoholem přecedíme přes jemné sítko a poté přes kávový filtr.
  • Pevné látky zlikvidujeme.
  • Scezenou směs smícháme s jednoduchým sirupem a nalijeme do uzavíratelné sklenice nebo láhve.
  • Před použitím protřepeme a necháme minimálně jeden den odležet.
  • Skladujte v uzavřené nádobě při pokojové teplotě po dobu až jednoho roku (nejlépe do tří měsíců).
Likér z pomerančů ve skleněné láhvi a vedle jsou položené čerstvé pomeranče.
www.seriouseats.com

Řecké řezy Portokalopita

Tyto pomerančové řezy jsou velmi oblíbené v Řecku a to z několika důvodů. Jsou voňavé, šťavnaté a dekadentní. Místo mouky se zde používají extra tenké pláty těsta, kterým se říká filo a seženete je ve větších obchodech.

INGREDIENCE

Na sirup:

  • 1 a ½ šálku pomerančové šťávy
  • ½ šálku vody
  • 1 a ½ šálku cukru
  • 1 tyčinka skořice

Na řezy:

  • 180 g rozmrazených filo plátů
  • 4 vejce
  • ½ šálku cukru
  • 1 šálek extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 210 g jogurtu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • pomerančová kůra ze 2 středních pomerančů

POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 120 °Celsia.
  • Umístíme 5 plátů fila těsta na plech jeden vedle druhého do trouby (mohou se překrývat) a zahříváme asi hodinu, dokud filo není tvrdé a křupavé (použijte ventilátor, pokud jej máte).
  • V polovině pečení je otočíme.
  • Jakmile jsou křupavé, vyjmeme je z trouby a rozlámeme na malé kousky.
  • Odložíme stranou.
  • Zatímco se filo suší, připravíme si sirup.
  • V malém hrnci smícháme pomerančovou šťávu, vodu, 1 a 1/2 šálku cukru a tyčinku skořice.
  • Přivedeme k varu a poté snížíme teplotu a vaříme 7 minut.
  • Dáme stranou vychladnout.
  • Do velké mísy přidáme vejce, cukr, olivový olej a vanilku.
  • Vyšleháme do pěny.
  • V menší misce smícháme jogurt a prášek do pečiva a necháme 2-3 minuty odstát.
  • Do vaječné směsi přidáme jogurt a opatrně promícháme.
  • Postupně přidáváme pomerančovou kůru a rozdrobené filo a jemně promícháme.
  • Zvýšíme teplotu na 350 stupňů Celsia.   
  • Zapékací misku nebo plech vymažeme tukem (23 x 33 cm), nalijeme na něj těsto a vyrovnáme pomocí stěrky.   
  • Pečeme 35–40 minut, dokud povrch nezíská tmavě zlatou barvu.
  • Vyjmeme z trouby a uděláme několik řezů ostrým nožem a ihned pokapeme sirupem.
  • Sirup přidáváme postupně a spotřebujeme téměř všechny, odložíme si asi 2 polévkové lžíce stranou.
  • Buchtu necháme alespoň 2 – 3 hodin uležet.
  • Uchováváme v lednici a před podáváním necháme půl hodiny odležet.
  • Nakrájíme na čtvercové kousky a před podáváním pokapeme trochou odloženého sirupu.
Pomerančové řezy na plechu.
www.olivetomato.com

Máme pro vás i další výborné recepty na moučníky z pomerančů! Jsou vláčné a naprosto neodolatelné.

Pomerančový džem

Domácí džemy jsou vždy chutné a poctivé, připravte si pomerančovou variantu podle tohoto receptu.

INGREDIENCE

  • 3 velké sladké pomeranče, bez pecek
  • kůra najemno z 1 pomeranče
  • kůra nahrubo z 1 pomeranče
  • šťáva z jednoho citronu
  • 250 g třtinového cukru
  • 125 ml vody

POSTUP

  1. Pomeranče dobře omyjeme a nastrouháme z nich kůru.
  2. Pomeranče oloupeme.
  3. Jednotlivé dílky zbavíme jemné průsvitné slupky a dužinu nakrájíme na menší kousky.
  4. K dužnině přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu.
  5. Vše promícháme a vložíme do hrnce.
  6. Směs mícháme a provaříme do zhoustnutí.
  7. Ještě hodně teplý džem plníme do nahřátých skleniček s uzávěrem.
Džem z pomerančů ve sklenici nabíraný lžící a vedle je položený napůl oloupaný pomeranč.
www.foodal.com

Domácí pomerančový džus

Chcete překvapit v létě svoji návštěvu ? Zkuste připravit tuto zdravou a osvěžující variantu z poctivých surovin. Bude jistě chutnat všem.

INGREDIENCE :

  • 1 kg pomerančů
  • 1 kg mrkve
  • 100 g medu nebo javorového sirupu
  • šťáva z 1 velkého citrónu
  • 4 l vody

POSTUP :

  1. Pomeranče dobře umyjeme a polovinu jich zbavíme slupky.
  2. Mrkev očistíme a nakrájíme i s pomeranči na menší kousky.
  3. Vložíme do hrnce a zalijeme 4 litry vody.
  4. Přidáme med a citronovou šťávu.
  5. Vše vaříme asi1 hodinu doměkka.
  6. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixerem.
  7. Promícháme a necháme vychladnout.
Džus z pomerančů ve sklenici a vedle je položený rozpůlený pomeranč a dvě mrkve.
www.feastingnotfasting.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze na nejlepší elektrické odšťavňovače. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Kachna na pomerančích s medem

Umíte připravit jen klasickou kachnu s knedlíkem a zelím a chcete vyzkoušet něco méně tradičního ? Zkuste tuto kachnu na pomerančích s medem! Můžete ji podávat s rýží nebo malými bramk ní také hodí aromatické suché červené víno.

INGREDIENCE

  • 1 kachna, asi 2,5 kg
  • 3 pomeranče
  • 4 lžíce oleje
  • sůl a kmín
  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce pomerančové marmelády
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml bílého vína
  • 4 lžíce sójové omáčky

POSTUP

  1. Kachnu opláchneme a osušíme.
  2. Osolíme a opepříme.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. Pomeranče oloupeme a rozdělíme na dílky, odstraníme i bílou kůru a překrájíme.
  5. Kůru z jednoho pomeranče oškrábeme škrabkou a nakrájíme nadrobno.
  6. V pekáči rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.
  7. Přidáme cukr, kůru, vývar, víno a  sójovou omáčku.
  8. Provaříme a vložíme kachnu.
  9. Přiklopte a pečte při 180 °C  asi 2 – 3 hodiny do zlatova.
  10. Nakonec šťávu slijeme.
  11. Do šťávy přidáme pomeranče, marmeládu a provaříme.
  12. Dochutíme solí a pepřem.
  13. Můžete přecedit nebo ponechat s kousky pomerančů.
Nakrájená kachna servírovaná s pomeranči na talíři.
www.honest-food.net

Pomerančové crinkles

Měkoučké a lahodné pomerančové crinkles jsou skvělou svačinkou nejen pro děti. Vyzkoušejte tuto sladkou pochoutku i vy!

INGREDIENCE

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 šálku změklého másla
  • 1 šálek krystalového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • 1/2 šálku moučkového cukru

POSTUP

  • Předehřejeme si troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Plech vyložíme pečicím papírem.
  • Ve střední míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a jedlou sodu.
  • Dáme stranou.
  • Ve velké míse mixéru šleháme máslo a cukr na středně vysokou rychlost, dokud nebude směs světlá a nadýchaná, asi 4–5 minut.
  • Ztlumíme mixér na minimum a přidáme vanilku, vejce, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu.
  • Mícháme, dokud se směs nespojí, a poté jednu minutu šleháme na středně vysokou rychlost.
  • Oškrábeme stěny mísy a zapneme mixér na minimum.
  • Pomalu přidáváme moučnou směs, dokud se nezapracuje.
  • Do malé misky dáme moučkový cukr.
  • Odměříme vrchovatou lžičku těsta a vyválíme do koule, kterou obalíme v moučkovém cukru.
  • Položíme na plech a opakujeme se zbývajícím těstem.
  • Pečeme 10–14 minut, nebo dokud nezačnou spodky crinkles lehce hnědnout a sušenky nejsou suché a popraskané.
  • Vyjmeme z trouby a několik minut necháme chladnout na plechu, poté přesuneme na chladicí mřížku.
  • Dobrou chuť!
Sušenky z pomerančů naskládané na sobě.
www.amandascookin.com

Inspirujte se také našimi recepty na pomerančové cukroví. Pochutnáte si!

Grilovaná telecí játra s pomeranči

I když játrům zrovna nefandíte, zkuste jim dát šanci. Následující recept je totiž delikatesa. Kombinaci jater a pomerančů si prostě musíte zamilovat!

INGREDIENCE

  • ½ lžičky celého koriandru
  • ½ lžičky celého pepře
  • 1 lžíce tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 800 g telecích jater
  • 2 pomeranče
  • mořská sůl dle chuti

POSTUP

  • V hmoždíři najemno rozdrtíme koriandr s pepřem a tymiánem.
  • Koření smícháme s olejem.
  • Játra omyjeme, osušíme a nakrájíme na 8 tenkých plátků.
  • Ostrým nožem zbavíme pomeranče kůry a dřeně a nakrájíme na silnější plátky.
  • Pomeranče a játra potřeme olejem s kořením a dáme na rozpálený gril.
  • Grilujeme, dokud játra nejsou zlatohnědá, občas je potřeme olejem, 2–3 minuty z každé strany.
  • Těsně před podáváním dochutíme solí.
  • Rozdělíme na talíře a podáváme s pomeranči.
Játra z grilu servírovaná na talíři s pomeranči.
www.eatsmarter.com

Domácí pomerančový sirup

Tento sirup bude chutnat v letním období hlavně dětem a v zimě jim ho můžete přidat zase do čaje.

INGREDIENCE

  • 2 kg pomerančů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1,5 l převařené vlažné vody
  • 30-40 g kyseliny citrónové (podle sladkosti pomerančů)

POSTUP

  1. Polovinu množství pomerančů umyjeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Vložíme do hrnce, zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin louhovat.
  3. Druhý den přidáme do hrnce čerstvě vymačkanou šťávu ze zbylých pomerančů a směs přibližně 20 minut vaříme.
  4. Poté necháme opět 24 hodin louhovat.
  5. Další den šťávu přecedíme přes plátýnko do hrnce.
  6. Přisypeme cukr, kyselinu citrónovou a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
  7. Pak ještě  dalších 20 minut.
  8. Šťávu přelijeme do dobře uzavíratelných lahví.
Sirup z pomerančů ve skleněné láhvi.
www.carlsbadcravings.com

A co osvěžující recepty na smoothie s pomerančem v 5 zdravých receptech? Inspirujte se!

Pikantní kuřecí na pomerančích

Luxusní pokrm z křupavého smaženého kuřecího masa pro milovníky asijské kuchyně! Tato domácí verze vám přinese jistě úsměv na tváři.

INGREDIENCE

  • 3/4 kg kuřecího nakrájeného na kusy velikosti sousta
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • jarní cibulka na ozdobu

Na marinádu:

  • 1 hrníček kuřecího vývaru
  • 1/2 hrníčku čerstvé pomerančové šťávy
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1/2 hrníčku cukru
  • 1/3 hrníčku rýžového octa
  • 1/4 hrníčku sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku, prolisovat
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpustit s 2 lžícemi vody

POSTUP :

  1. Smícháme ingredience na marinádu a do poloviny si naložíme maso min. na 30 min.
  2. Druhou polovinu si dáme do hrnce pomalu vařit, aby nám zhoustla.
  3. Udržujeme ji teplou.
  4. Kuřecí maso vyndáme z marinády, kterou už nebudeme potřebovat, vyždímáme.
  5. Rozšleháme si vajíčko, maso v něm obalíme a pořádně vyválíme ve škrobu.
  6. Rozpálíme pořádně olej a opečeme dozlatova.
  7. Necháme odkapat na ubrousku.
  8. Kuře hodíme do ještě teplé omáčky a hned podáváme.
  9. Ozdobíme nakrájenou cibulkou.
Kuřecí kousky s omáčkou a rýží servírované na talíři.
www.modernhoney.com

Pomerančová bábovka

Tato jednoduchá bábovka s polevou má luxusní pomerančovou chuť, kterou budete chtít zakusit znovu a znovu. Skvěle se hodí k odpolední kávě, servírovat ji ale můžete i jako snídani či svačinku.

INGREDIENCE

Na bábovku:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek změklého másla
  • 2 šálky krystalového cukru
  • 5 velkých vajec
  • 3/4 šálku podmáslí
  • 1/3 šálku čerstvé pomerančové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové kůry
  • 1 lžička vanilky
  • 1/2 lžičky pomerančového extraktu (volitelně)

Na polití:

  • 1/4 šálku krystalového cukru
  • 1/4 šálku čerstvé pomerančové šťávy

Na polevu:

  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1-2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 lžíce pomerančové kůry

POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 175 °Celsia.
  • Nastříkáme formu na bábovku olejem ve spreji.
  • Ve středně velké míse smícháme mouku, sůl a prášek do pečiva.
  • Elektrickým šlehačem šleháme máslo a cukr, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
  • Přidáváme vejce, jedno po druhém, a po každém přidání dobře prošleháme.
  • Smícháme podmáslí s pomerančovou kůrou, pomerančovým džusem, vanilkovým extraktem a pomerančovým extraktem (pokud používáte).
  • Přidáváme moučnou směs do směsi másla, cukru a vajec (šlehač mějte nastavený na nízké úrovni) ve třech částech střídavě s podmáslím, počínaje a konče moučnou směsí.
  • Šleháme, dokud se vše nespojí, ale nepřemícháme to.
  • Nalijeme těsto do připravené formy.
  • Pečeme, dokud párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté, 45–55 minut.
  • Zatímco se bábovka peče, připravíme si první polevu tak, že v malé pánvi na mírném ohni zahřejeme krystalový cukr a pomerančovou šťávu
  • Přivedeme k varu a mícháme.
  • Jakmile se cukr rozpustí, stáhneme z ohně a necháme uležet, dokud nebude bábovka hotová.
  • Po dokončení necháme bábovku 10 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopíme na mřížku.
  • Pomocí mašlovačky rovnoměrně rozetřeme polevu po vršcích a bocích bábovky.
  • Necháme uschnout a úplně vychladnout.
  • Další polevu uděláme tak, že vyšleháme moučkový cukr se šťávou a kůrou.
  • Pro požadovanou konzistenci použijeme 1-2 polévkové lžíce pomerančové šťávy.
  • Pokapeme bábovku polevou a necháme zaschnout, asi 30 minut.
  • Opatrně přeneseme bábovku na servírovací talíř.
  • Skladujeme volně zakryté až 3 dny.
Kus bábovky na talířku s vidličkou a čerstvými pomeranči.
www.crazyforcrust.com

Chcete se dozvědět o tomto oblíbeném ovoci více? Pak si přečtěte náš rozsáhlý článek o pomerančích! Zjistíte, jaké jsou jeho zdravotní benefity a nutriční hodnoty. Poradíme vám také, jak ho můžete využít v kuchyni a mnohem více.

A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X