Nejlepší recepty z pomerančů: inspirujte se!

Pomeranče jsou nejen k dostání celý rok a v zimním období obzvlášť, ale také jsou jejich ceny velmi příznivé.

Takže můžeme využít výhodného nákupu a kromě jejich konzumace v čerstvém stavu, které samozřejmě dáváme přednost pro přirozený a vítaný zdroj vitamínu C, je využít i jinak.

Hodí se do nápojů, dezertů, moučníků, masových jídel i ke konzervaci.

Inspirujte se našimi pomerančovými recepty!

Pomerančový džem

Domácí džemy jsou vždy chutné a poctivé, připravte si pomerančovou variantu podle tohoto receptu.

INGREDIENCE :

  • 3 velké sladké pomeranče, bez pecek
  • kůra najemno z 1 pomeranče
  • kůra nahrubo z 1 pomeranče
  • šťáva z jednoho citronu
  • 250 g třtinového cukru
  • 125 ml vody

POSTUP :

  1. Pomeranče dobře omyjeme a nastrouháme z nich kůru.
  2. Pomeranče oloupeme.
  3. Jednotlivé dílky zbavíme jemné průsvitné slupky a dužinu nakrájíme na menší kousky.
  4. K dužnině přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu.
  5. Vše promícháme a vložíme do hrnce.
  6. Směs mícháme a provaříme do zhoustnutí.
  7. Ještě hodně teplý džem plníme do nahřátých skleniček s uzávěrem.
  Pomerančový džem

zdroj : foodal.com

Domácí pomerančový džus

Chcete překvapit v létě svoji návštěvu ? Zkuste připravit tuto zdravou a osvěžující variantu z poctivých surovin. Bude jistě chutnat všem.

INGREDIENCE :

  • 1 kg pomerančů
  • 1 kg mrkve
  • 100 g medu nebo javorového sirupu
  • šťáva z 1 velkého citrónu
  • 4 l vody

POSTUP :

  1. Pomeranče dobře umyjeme a polovinu jich zbavíme slupky.
  2. Mrkev očistíme a nakrájíme i s pomeranči na menší kousky.
  3. Vložíme do hrnce a zalijeme 4 litry vody.
  4. Přidáme med a citronovou šťávu.
  5. Vše vaříme asi1 hodinu doměkka.
  6. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixerem.
  7. Promícháme a necháme vychladnout.

Domácí zdravý pomerančový džus

zdroj : feastingnotfasting.com

Víte, že jeden pomeranč obsahuje :

  • 1 pomeranč = 75 mg vitaminu C na 150 g
  • 1 šálek čerstvé pomerančové šťávy = 124 mg vitaminu C
  • 1 pomeranč denně posiluje srdce a cévy díky obsahu kyseliny listové
  • 1 pomeranč může obsahovat až 60 µg kyseliny listové

Kachna na pomerančích s medem

Umíte připravit jen klasickou kachnu s knedlíkem a zelím a chcete vyzkoušet něco méně tradičního ? Zkuste připravit kachnu na pomerančích s medem.

INGREDIENCE :

  • 1 kachna, asi 2,5 kg
  • 3 pomeranče
  • 4 lžíce oleje
  • sůl a kmín
  • 1 cibule
  • 3 lžíce medu
  • 4 lžíce pomerančové marmelády
  • 1 lžíce cukru
  • 300 ml bílého vína
  • 4 lžíce sójové omáčky

POSTUP :

  1. Kachnu opláchneme a osušíme.
  2. Osolíme a opepříme.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. Pomeranče oloupeme a rozdělíme na dílky, odstraníme i bílou kůru a překrájíme.
  5. Kůru z jednoho pomeranče oškrábeme škrabkou a nakrájíme nadrobno.
  6. V pekáči rozehřejeme olej, přidáme cibulku a necháme zesklovatět.
  7. Přidáme cukr, kůru, vývar, víno a  sójovou omáčku.
  8. Provaříme a vložíme kachnu.
  9. Přiklopte a pečte při 180 °C  asi 2 – 3 hodiny do zlatova.
  10. Nakonec šťávu slijeme.
  11. Do šťávy přidáme pomeranče, marmeládu a provaříme.
  12. Dochutíme solí a pepřem.
  13. Můžete přecedit nebo ponechat s kousky pomerančů.

TIP : Kachnu na pomerančích můžeme podávat s rýží nebo malými brambůrky. Výborně se ke kachně hodí více aromatické suché červené víno.

Kachna na pomerančích s medem

zdroj : honest-food.net

Domácí pomerančový sirup

Tento sirup bude chutnat v letním období hlavně dětem a v zimě jim ho můžete přidat zase do čaje.

INGREDIENCE :

  • 2 kg pomerančů
  • 2 kg krupicového cukru
  • 1,5 l převařené vlažné vody
  • 30-40 g kyseliny citrónové (podle sladkosti pomerančů)

POSTUP :

  1. Polovinu množství pomerančů umyjeme a nakrájíme na kolečka.
  2. Vložíme do hrnce, zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin louhovat.
  3. Druhý den přidáme do hrnce čerstvě vymačkanou šťávu ze zbylých pomerančů a směs přibližně 20 minut vaříme.
  4. Poté necháme opět 24 hodin louhovat.
  5. Další den šťávu přecedíme přes plátýnko do hrnce.
  6. Přisypeme cukr, kyselinu citrónovou a vaříme, dokud se cukr nerozpustí.
  7. Pak ještě  dalších 20 minut.
  8. Šťávu přelijeme do dobře uzavíratelných lahví.

Domácí pomerančový sirup

zdroj : carlsbadcravings.com

Pikantní kuřecí na pomerančích

Připravené z křupavého smaženého kuřecího masa pro milovníky asijské kuchyně. Tato domácí verze Vám přinese jistě úsměv na tváři.

INGREDIENCE :

  • 3/4 kg kuřecího nakrájeného na kusy velikosti sousta
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • jarní cibulka na ozdobu

na marinádu

  • 1 hrníček kuřecího vývaru
  • 1/2 hrníčku čerstvé pomerančové šťávy
  • kůra z jednoho pomeranče
  • 1/2 hrníčku cukru
  • 1/3 hrníčku rýžového octa
  • 1/4 hrníčku sojové omáčky
  • 4 stroužky česneku, prolisovat
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu rozpustit s 2 lžícemi vody

POSTUP :

  1. Smícháme ingredience na marinádu a do poloviny si naložíme maso min. na 30min.
  2. Druhou polovinu si dáme do hrnce pomalu vařit, aby nám zhoustla.
  3. Udržujeme ji teplou.
  4. Kuřecí maso vyndáme z marinády, kterou už nebudeme potřebovat, vyždímáme.
  5. Rozšleháme si vajíčko, maso v něm obalíme a pořádně vyválíme ve škrobu.
  6. Rozpálíme pořádně olej a opečeme dozlatova.
  7. Necháme odkapat na ubrousku.
  8. Kuře hodíme do ještě teplé omáčky a hned podáváme.
  9. Ozdobíme nakrájenou cibulkou.

Pikantní kuřecí na pomerančích

zdroj : modernhoney.com

Oblíbené pomeranče najdete i v jiných chutných receptech, vyzkoušet můžete upéct chutný moučník nebo  nápoj.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.