Nevíte co s pomeranči? Využijte je při pečení vánočního cukroví!
Připravili jsme pro vás recepty na pomerančové vánoční cukroví, ve kterých je využijete a ještě si pochutnáte!
A když vám zůstanou nějaké slupky, můžete je s klidem použít pro vánoční dekoraci.
Nejlepší na receptech z pomerančů je to, že si je bez výčitek můžete upéct po celý rok! Inspirujte se našimi recepty.
Pomerančové karamelky
INGREDIENCE
- 500 g čokolády (mléčná či hořká)
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- kůra z 1 pomeranče
- pomerančový extrakt (nemusí být)
POSTUP
- Pomalu rozpustíme nalámanou čokoládu. Pokud použijete mikrovlnnou troubu, zapněte ji na menší výkon, pokud na sporáku, postupně přidávejte kousky čokolády do hrnce nad mírným plamenem.
- Přidáme kondenzované mléko a kůru z pomeranče (pokud máme, tak i pomerančový extrakt) a ještě chvíli ohříváme.
- Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme, a dáme na 4 hodiny ztuhnout do ledničky.
- Po ztuhnutí krájíme na čtverečky. Můžeme ozdobit kousky čerstvého pomeranče.

Objevte podobné tipy
Italské sušenky s pomerančovým džusem
INGREDIENCE
- 4 velká vejce
- 200 g cukru
- 225 g rostlinného tuku nebo másla
- 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo džusu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru moučka
- kandované třešně, mandle či jiné sušené ovoce nebo ořechy na ozdobu
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem a nachystáme si ingredience, kterými plánujeme sušenky zdobit (kandované třešně překrojíme napůl).
- V míse rozmícháme vidličkou vejce, cukr a rozpuštěný rostlinný tuk (či máslo).
- Do směsi přidáme vanilkový extrakt a pomerančovou šťávu.
- Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Výsledkem by mělo být lepivé, tužší těsto.
- Sušenky tvoříme tak, že velkou lžící nabereme kousek těsta a pomocí druhé lžíce ho jemně seškrábneme do mísy s moučkovým cukrem. Obalíme z obou stran, vyjmeme z mísy a pomocí dlaní vytvarujeme do kuličky. Postup opakujeme.
- Takto vytvořené kuličky skládáme asi 2 cm od sebe (nezapomeňte, že v těstu je kypřící prášek, proto se sušenky v troubě zvětší!) na připravený plech.
- Do středu kuličky zatlačíme kandovanou třešeň, mandli či jinou ozdobu. Pokud chcete, můžete nechat sušenky i holé. Pozor! Pokud použijeme kandované třešně v nálevu, je dobré je po rozkrojení nechat okapat na kuchyňské utěrce, která nasaje přebytečné tekutiny, které by se rozlily po sušence.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Správně upečené sušenky by měly být zespodu hnědé a na povrchu zlatavé.

Kořeněný vánoční dort s pomerančem
INGREDIENCE
- 300 g rozinek (sultánek)
- 100 g sušených meruněk
- 100 g sušených fíků
- šťáva a kůra ze dvou pomerančů
- 100 ml pomerančového likéru (např. Cointreau nebo Triple sec)
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 175 změklého másla
- 3 vejce
- 175 g třtinového cukru
- 125 g hladké mouky
- 1 lžíce mleté skořice
- 2 lžíce kakaa
- 2 ½ lžičky vánočního koření
POSTUP
- Smícháme rozinky, meruňky a fíky společně se šťávou a kůrou z pomerančů, pomerančovým likérem a vanilkou do velké mísy. Zamícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme min. 24 hodin až 2 dny odpočinout v lednici.
- Předehřejeme troubu na 150 °C, formu na dort o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem.
- U vánočního koření můžeme experimentovat. V hmoždíři či v utěrce můžeme rozdrtit např. hřebíček, badyán, kardamom, zázvor, nové koření, anýz či muškátový oříšek.
- Cukr a máslo vyšleháme ručním mixérem (2 – 3 minuty) dohladka. Pomalu přidáváme vejce, a poté i mouku, kakao a vánoční koření.
- Do směsi dáme směs z bodu č. 1., kterou předtím necháme chvíli povolit a smícháme dohromady.
- Takto připravený základ vylejeme do dortové formy a uhladíme špachtlí.
- Vložíme do trouby a pečeme asi 1 hod 40 min. Že je dort hotový poznáme tak, že zapíchneme špejli doprostřed dortu – pokud ji vytáhneme čistou, je dort upečen správně.

Sušenky s pomerančovým krémem
INGREDIENCE
- 70 g cukru krupice
- 120 g změklého másla
- 1 lžička pomerančového extraktu (nemusí být)
- 1 vejce
- 1 vanilkový lusk
- 80 g zakysané smetany
- 1 lžíce mléka
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 250 g hladké mouky
- 1 balení bílé čokolády na vaření (nebo pecky)
- 1 vanilkový puding
POSTUP
- Troubu předehřejeme na 175 °C.
- Cukr a máslo spolu vyšleháme ručním mixérem. Vanilkový lusk rozřízneme, vnitřek seškrábneme do směsi. Dále zapracujeme vejce, pomerančový extrakt a mléko. Směs by měla mít konzistenci pomerančové polevy.
- V druhé míse smíchejte zakysanou smetanu, puding, sůl a prášek do pečiva.
- Přidáme do směsi z bodu č. 1 směs z bodu č. 2. Přisypte do ní též mouku. Mícháme dohladka.
- Přidáme nadrobno nalámanou bílou čokoládu nebo pecky. Pokud máme, přidáme i pomerančový extrakt.
- Výsledná směs by měla mít konzistenci krému. Pomerančové sušenky vyrobíme tak, že lžící nabíráme směs, kterou vyškrábneme na vymazaný plech.
- Pečeme 10 minut v rozehřáté troubě.

Pomerančové vánoční dekorace
Tento citrus není skvělý pouze jako zdroj vitamínu C nebo surovina pro výrobu vánočního cukroví. Z pomeranče lze také vyrobit ozdoby, které jsou levné, přírodní a nádherně voňavé!
Jak na to? Inspirujte se třeba následujícím videem!
Co říkáte na naše recepty na pomerančové vánoční cukroví? Máte nějaké vlastní tipy, jak využít citrusy o Vánocích? Pochlubte se s námi v komentářích!