Skvělé recepty na vánoční cukroví z pomerančů, který by neměli chybět na vánočním stole! Inspirujte se

Nevíte co s pomeranči?

Využijte je při pečení vánočního cukroví!

Připravili jsme si pro vás recepty na pomerančové vánoční cukroví, na kterých si neuvěřitelně pochutnáte.

A když vám zůstanou nějaké slupky, můžete je s klidem použít pro vánoční dekoraci.

Pomerančové karamelky

Vyzkoušejte toto vynikající a neotřelé vánoční cukroví, na které vám stačí pouhé 3 nebo 4 ingredience a navíc ho ani nemusíte péct!

INGREDIENCE

  • 500 g čokolády (mléčná či hořká)
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • kůra z 1 pomeranče
  • pomerančový extrakt (nemusí být)

POSTUP

  • Pomalu rozpustíme nalámanou čokoládu.
  • Pokud použijete mikrovlnnou troubu, zapněte ji na menší výkon, pokud na sporáku, postupně přidávejte kousky čokolády do hrnce nad mírným plamenem.
  • Přidáme kondenzované mléko a kůru z pomeranče (pokud máme, tak i pomerančový extrakt) a ještě chvíli ohříváme. 
  • Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme, a dáme na 4 hodiny ztuhnout do ledničky. 
  • Po ztuhnutí krájíme na čtverečky.
  • Můžeme ozdobit kousky čerstvého pomeranče. 

Snadno si můžete připravit i další varianty tohoto jednoduchého vánočního cukroví z pomerančů. Stačí pomeranč nahradit vanilkovým extraktem a vyrobíte vanilkové karamelky, či peprmintový extrakt pro osvěžující čokoládovo-mátovou chuť. Pokud se vám nepodaří jej sehnat, stačí místo něj použít kvalitní mátovou čokoládu.

Karamelky z čokolády ozdobené kouskem pomeranče.
www.thebusybaker.ca

A co vyzkoušet i naše další recepty na vánoční cukroví s čokoládou? Je to klasika, která nesmí chybět na žádné Vánoce!

Vánoční hvězdičky plněné pomerančovým krémem

Toto lahodné máslové cukroví plněné pomerančovým krémem rozhodně stojí za vyzkoušení! Přidejte na svou vánoční tabuli zase něco nového a vaše rodina to jistě ocení.

INGREDIENCE

  • 86 g měkkého smetanového sýra
  • 226 g másla, změkčeného        
  • 206 g krystalového cukru
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 velký vaječný žloutek, pokojové teploty
  • ⅛ lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 337 g hladké mouky

Na pomerančovou náplň:

  • 113 g másla, změkčeného
  • 190 g moučkového cukru plus další na posypání
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy

POSTUP

  • Předehřejeme si troubu na 175 °Celsia.
  • Uřízneme dva kusy pečícího papíru tak, aby odpovídaly našemu plechu.
  • Pomocí kulatého vykrajovátka vytvoříme šablonu tak, že na jednu stranu pečícího papíru nakreslíme cca 4 cm kruhy, asi 2,5 cm od sebe.  
  • Otočíme pečící papír tak, aby kruhy byly na spodní straně.
  • Opakujeme i s druhým pečícím papírem.
  • Dáme stranou.
  • Na sáček na zdobení nasadíme velkou hvězdicovou špičku a dáme stranou.   
  • Ve velké míse smícháme smetanový sýr, máslo, cukr, pomerančovou kůru, žloutek, sůl a vanilku.
  • Šleháme na středně vysokou rychlost, dokud není směs nadýchaná, asi 3-4 minuty.
  • Seškrábneme stěny a dno mísy a znovu promícháme.
  • Přidáme mouku ve 3 přídavcích a podle potřeby oškrábeme strany.
  • Polovinu těsta nabereme do připraveného sáčku na zdobení.
  • Těsto musí být měkké, aby se s ním dobře pracovalo.
  • V případě potřeby dáme sáček s těstem na teplé místo, aby změklo.
  • Vytlačíme asi 4 cm hvězdy na předkreslené šablony.
  • Chceme-li mít ten nejlepší tvar, držíme sáček rovně s okrajem špičky mírně nad plechem.
  • Pevně ​​zmáčkneme sáček, aby vzniklé cukroví bylo široké jako předkreslený kruh.
  • Pokud máme potíže s uvolněním těsta, dáme sáček na teplé místo ještě na několik minut.
  • Cukroví pečeme, dokud okraje nezačnou hnědnout, asi 7 až 11 minut, v závislosti na velikosti a tloušťce cukroví.
  • Toto cukroví rychle hnědne, proto pečlivě sledujeme dobu pečení.
  • Přesuneme na mřížku a před plněním necháme zcela vychladnout.
  • Všechny ingredience na náplň vyšleháme do hladka.
  • Náplň nabereme do sáčku na zdobení.
  • Na špičce vyřízneme malý otvor.
  • Na spodní poloviny upečeného cukroví naneseme krémovou náplň a přiklopíme další sušenkou.
  • Necháme vychladit nebo zamrazíme, dokud nebudeme připraveni konzumovat.
Máslové cukroví plněné krémem v misce.
www.savingdessert.com

Italské sušenky s pomerančovým džusem

Luxusní sušenky, které můžete servírovat nejenom o Vánocích! Můžete si je upéct kdykoli během roku a užívat si je jen tak ke kávě. Lze je také uchovávat v mrazáku a pár jich vytáhnout vždy, když na ně dostanete chuť.

INGREDIENCE

  • 4 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 225 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • kandované třešně, mandle či jiné sušené ovoce nebo ořechy na ozdobu

POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem a nachystáme si ingredience, kterými plánujeme sušenky zdobit (kandované třešně překrojíme napůl). 
  • V míse rozmícháme vidličkou vejce, cukr a rozpuštěný rostlinný tuk (či máslo).
  • Do směsi přidáme vanilkový extrakt a pomerančovou šťávu.
  • Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
  • Výsledkem by mělo být lepivé, tužší těsto. 
  • Sušenky tvoříme tak, že velkou lžící nabereme kousek těsta a pomocí druhé lžíce ho jemně seškrábneme do mísy s moučkovým cukrem.
  • Obalíme z obou stran, vyjmeme z mísy a pomocí dlaní vytvarujeme do kuličky.
  • Postup opakujeme. 
  • Takto vytvořené kuličky skládáme asi 2 cm od sebe (nezapomeňte, že v těstu je kypřící prášek, proto se sušenky v troubě zvětší!) na připravený plech.
  • Do středu kuličky zatlačíme kandovanou třešeň, mandli či jinou ozdobu.
  • Pokud chcete, můžete nechat sušenky i holé.
  • Pozor! Pokud použijeme kandované třešně v nálevu, je dobré je po rozkrojení nechat okapat na kuchyňské utěrce, která nasaje přebytečné tekutiny, které by se rozlily po sušence.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
  • Správně upečené sušenky by měly být zespodu hnědé a na povrchu zlatavé. 
Sušenky z Itálie s kandovanou třešní uprostřed.
www.mangiabedda.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze na elektrické odšťavňovače. Kdo vyhrál v našem srovnání?

Linecké cukroví plněné domácí pomerančovou marmeládou

Snad každý z nás miluje linecké cukroví. A co teprve, když ho naplníte domácí marmeládou z pomerančů! Nejen že krásně chutná, ale i luxusně vypadá. Skvěle vám tak ozdobí vaši vánoční tabuli.

INGREDIENCE

Na pomerančovou marmeládu:

  • 2 velké pomeranče
  • 1 citron
  • 2 šálky vody
  • 450 g cukru
  • 60 ml likéru Cointreau nebo jiného likéru s pomerančovou příchutí

Na linecké cukroví:

  • 1 šálek pražených mandlí
  • 1/2 šálku kukuřičného škrobu
  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku másla, změkčeného
  • 1 šálek moučkového cukru plus navíc na posypání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lžička pomerančové kůry
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 1 šálek domácí pomerančové marmelády

POSTUP

Na pomerančovou marmeládu:

  • Odřízneme horní a spodní část z pomeranče (asi 0,5 cm).
  • Nakrájíme svisle pomeranče na tenké 0,3 cm proužky.
  • Každý plátek pomeranče nakrájíme na malé měsíčky.
  • Citron oloupeme a odšťavníme.
  • Smícháme měsíčky pomeranče a citronovou kůru a šťávu ve velkém hrnci se 2 šálky vody.
  • Směs přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
  • Přiklopíme poklicí, ale nezapomeneme směs často míchat.
  • Snížíme plamen na mírný a vaříme 40 minut pod pokličkou.
  • Opět směs často mícháme.
  • Vmícháme cukr a pomerančový likér a zvýšíme teplotu, aby se směs rychle uvařila, nebo dokud nedosáhne 104 stupňů Celsia.
  • Když dosáhne požadované teploty, můžeme mírně snížit teplotu a vařit za stálého míchání 10 minut.
  • Směs chladnutím (po odstavení z plotny) mírně zhoustne, ale pokud se nám bude zdát příliš řídká, vaříme ji o něco déle.
  • Pokud se nám naopak zdá, že je příliš hustá, přidáme během vaření trochu pomerančové šťávy.
  • Sundáme marmeládu z ohně a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Po vychladnutí směs pomocí ponorného mixéru opatrně rozmixujeme.
  • Marmeládu dáme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem a dáme do lednice.

Na linecké cukroví:

  • Přidáme mandle a kukuřičný škrob do kuchyňského robotu a pulzujeme, dokud nejsou mandle jemně mleté.
  • Směs přendáme do velké mísy a přidáme mouku.
  • Šleháme, aby se vše spojilo a dáme stranou.
  • Nyní do mixéru přidáme máslo a 1 šálek moučkového cukru.
  • Mícháme na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí.
  • Zvýšíme na vysokou rychlost a mícháme asi 2 minuty.
  • Gumovou stěrkou oškrábeme stěny misky.
  • Snížíme rychlost na střední a přidáme vanilku, pomerančovou kůru, sůl a vejce.
  • Mixujeme asi minutu.
  • Snížíme rychlost na minimum a po troškách přidáváme směs mandlové mouky.
  • Těsto vyjmeme z mixéru a rozdělíme ho na 4 části.
  • Z těsta vytvarujeme kotouče, každý zabalíme do plastové fólie a dáme na několik hodin do lednice.
  • Když jste připraveni na pečení, vyjmeme těsto z lednice a necháme ho asi 15 minut odležet.
  • Předehřejem troubu na 160 stupňů Celsia a vyložíme 2 plechy pečicím papírem.
  • Lehce pomoučíme plochý pracovní povrch a těsto rozválíme tak, aby bylo silné asi 0,3 cm.
  • Budeme potřebovat dvě vykrajovátka na cukroví – větší a menší, abychom vytvořili „okénko“ pro horní sušenku.
  • Vykrajovátka použijeme kulatá nebo různě tvarovaná o průměru asi 5 cm a vykrájíme co nejvíce sušenek.
  • Potom použijeme menší vykrajovátko, velké asi 3 cm, a vyřízneme okénka u poloviny sušenek.
  • Opatrně přendáme na vymazané plechy.
  • Pečeme 10 až 15 minut (v závislosti na velikosti sušenek), nebo dokud okraje sušenek nezačnou lehce zlátnout.
  • Sušenky přesuneme na chladicí mřížku.
  • Když sušenky úplně vychladnou, použijte síto nebo cedník k posypání cukroví s okénkem moučkovým cukrem.
  • Na sušenky bez okénka rozetřeme jen necelou lžičku marmelády.
  • Na to položíme sušenky s okénkem, abychom vytvořili ,,sendvič“.
  • Užijte si to!
Cukroví plněné pomerančovou marmeládou na talířku.
www.azgrabaplate.com

Zázvorky s pomerančovou polevou

Úžasné cukroví s jasnou citrusovou chutí, které je jednoduché na přípravu a zároveň s ním naděláte spoustu parády. Vaše rodina i hosté se budou oblizovat!

INGREDIENCE

Na zázvorky:

  • 8 lžic změklého másla
  • ¾ šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilky
  • ½ šálku melasy
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 2 a 1/2 lžičky zázvoru
  • 1 a ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky hřebíčku
  • 4 šálky hladké mouky

Na pomerančový cukr:

  • 1 šálek cukru
  • kůra z jednoho pomeranče

Na pomerančovou polevu:

  • 1 a ½ šálku moučkového cukru
  • 1 malá lžíce pomerančové šťávy

POSTUP

  • V mixéru ušleháme máslo a cukr.
  • Přidáváme vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře promícháme.
  • Přidáme vanilku a melasu a mícháme, dokud se vše nespojí.
  • Vršek mokrých surovin posypeme jedlou sodou, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.
  • Vmícháme dovnitř.
  • Přidáme mouku a mícháme, dokud se vše nespojí.
  • Těsto rozdělíme na tři části a každou položíme na 45 cm dlouhý kus pečícího papíru.
  • Těsto rozválíme na špalky o průměru přibližně 4 cm.
  • Necháme v chladu do ztuhnutí.
  • Předehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia.
  • 3 plechy vyložte pečícím papírem nebo postříkáme olejem ve spreji.
  • Přidáme cukr a kůru do mělké misky.
  • Pomocí prstů je spojíme, dokud se cukr nezbarví do oranžova.
  • Těsto nakrájíme na 0,5 cm plátky.
  • Každý plátek obalíme v pomerančovém cukru a poté položíme 2,5 cm od sebe na připravené plechy.
  • Pečeme v předehřáté troubě 10 minut uprostřed trouby.
  • Pokud pečeme více plátů najednou, v polovině otočíme.
  • Vyjmeme na mřížku, aby zázvorky vychladly.
  • Smícháme ingredience na polevu a vychladlé zázvorky pokapejte.
Zázvorové cukroví ozdobené pomerančovou polevou na talíři.
www.gogogogourmet.com

Máme pro vás i dalších 8 nevšedních receptů na cukroví se zázvorem. Udělejte si svátky pikantnější!

Co říkáte na naše recepty na pomerančové vánoční cukroví? Máte nějaké vlastní tipy, jak využít citrusy o Vánocích? Pochlubte se nám v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X