4 nejlepší způsoby využití pomeranče při pečení cukroví

Nevíte co s pomeranči? Využijte je při pečení vánočního cukroví!

Připravili jsme pro vás recepty na pomerančové vánoční cukroví, ve kterých je využijete a ještě si pochutnáte!

A když vám zůstanou nějaké slupky, můžete je s klidem použít pro vánoční dekoraci.

Nejlepší na receptech z pomerančů je to, že si je bez výčitek můžete upéct po celý rok! Inspirujte se našimi recepty.

Pomerančové karamelky

INGREDIENCE

  • 500 g čokolády (mléčná či hořká)
  • 1 plechovka kondenzovaného mléka
  • kůra z 1 pomeranče
  • pomerančový extrakt (nemusí být)

POSTUP

  • Pomalu rozpustíme nalámanou čokoládu. Pokud použijete mikrovlnnou troubu, zapněte ji na menší výkon, pokud na sporáku, postupně přidávejte kousky čokolády do hrnce nad mírným plamenem.
  • Přidáme kondenzované mléko a kůru z pomeranče (pokud máme, tak i pomerančový extrakt) a ještě chvíli ohříváme. 
  • Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme, a dáme na 4 hodiny ztuhnout do ledničky. 
  • Po ztuhnutí krájíme na čtverečky. Můžeme ozdobit kousky čerstvého pomeranče. 
TIP: Snadno si můžete připravit i další varianty tohoto jednoduchého vánočního cukroví z pomerančů. Stačí pomeranč nahradit vanilkovým extraktem a vyrobíte vanilkové karamelky, či peprmintový extrakt pro osvěžující čokoládovo-mátovou chuť. Pokud se vám nepodaří jej sehnat, stačí místo něj použít kvalitní mátovou čokoládu (např. Lindt).
karamelky z pomerančů jsou skvělé jednohubky
Zdroj: Thebusybaker.ca

Italské sušenky s pomerančovým džusem

INGREDIENCE

  • 4 velká vejce
  • 200 g cukru
  • 225 g rostlinného tuku nebo másla
  • 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo džusu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • kandované třešně, mandle či jiné sušené ovoce nebo ořechy na ozdobu

POSTUP

  • Předehřejeme troubu na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem a nachystáme si ingredience, kterými plánujeme sušenky zdobit (kandované třešně překrojíme napůl). 
  • V míse rozmícháme vidličkou vejce, cukr a rozpuštěný rostlinný tuk (či máslo).
  • Do směsi přidáme vanilkový extrakt a pomerančovou šťávu.
  • Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Výsledkem by mělo být lepivé, tužší těsto. 
  • Sušenky tvoříme tak, že velkou lžící nabereme kousek těsta a pomocí druhé lžíce ho jemně seškrábneme do mísy s moučkovým cukrem. Obalíme z obou stran, vyjmeme z mísy a pomocí dlaní vytvarujeme do kuličky. Postup opakujeme. 
  • Takto vytvořené kuličky skládáme asi 2 cm od sebe (nezapomeňte, že v těstu je kypřící prášek, proto se sušenky v troubě zvětší!) na připravený plech.
  • Do středu kuličky zatlačíme kandovanou třešeň, mandli či jinou ozdobu. Pokud chcete, můžete nechat sušenky i holé. Pozor! Pokud použijeme kandované třešně v nálevu, je dobré je po rozkrojení nechat okapat na kuchyňské utěrce, která nasaje přebytečné tekutiny, které by se rozlily po sušence.
  • Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. Správně upečené sušenky by měly být zespodu hnědé a na povrchu zlatavé. 
TIP: Tyto sušenky nemusí sloužit jen jako pomerančové vánoční cukroví, můžete si je upéct celoročně jako potěšení ke kávě. Můžete je také uchovávat v mrazáku a pár vytáhnout vždy, když na ně dostanete chuť.
sušenky z Itálie s kandovanou třešní uprostřed
Zdroj: Mangiabedda.com

Kořeněný vánoční dort s pomerančem

INGREDIENCE

  • 300 g rozinek (sultánek)
  • 100 g sušených meruněk
  • 100 g sušených fíků
  • šťáva a kůra ze dvou pomerančů
  • 100 ml pomerančového likéru (např. Cointreau nebo Triple sec)
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 175 změklého másla
  • 3 vejce
  • 175 g třtinového cukru
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 ½ lžičky vánočního koření

POSTUP

  • Smícháme rozinky, meruňky a fíky společně se šťávou a kůrou z pomerančů, pomerančovým likérem a vanilkou do velké mísy. Zamícháme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme min. 24 hodin až 2 dny odpočinout v lednici.
  • Předehřejeme troubu na 150 °C, formu na dort o průměru 20 cm vyložíme pečícím papírem. 
  • U vánočního koření můžeme experimentovat. V hmoždíři či v utěrce můžeme rozdrtit např. hřebíček, badyán, kardamom, zázvor, nové koření, anýz či muškátový oříšek.
  • Cukr a máslo vyšleháme ručním mixérem (2 – 3 minuty) dohladka. Pomalu přidáváme vejce, a poté i mouku, kakao a vánoční koření. 
  • Do směsi dáme směs z bodu č. 1., kterou předtím necháme chvíli povolit a smícháme dohromady. 
  • Takto připravený základ vylejeme do dortové formy a uhladíme špachtlí. 
  • Vložíme do trouby a pečeme asi 1 hod 40 min. Že je dort hotový poznáme tak, že zapíchneme špejli doprostřed dortu – pokud ji vytáhneme čistou, je dort upečen správně. 
TIP: Nechte se inspirovat dalšími vynikajícími recepty na dorty z naší stránky.
na Vánoce určitě nikdo nepohrdne pomerančovým dortem
Zdroj: The Independent

Sušenky s pomerančovým krémem

INGREDIENCE

  • 70 g cukru krupice
  • 120 g změklého másla
  • 1 lžička pomerančového extraktu (nemusí být)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový lusk
  •  80 g zakysané smetany
  • 1 lžíce mléka
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 250 g hladké mouky
  • 1 balení bílé čokolády na vaření (nebo pecky)
  • 1 vanilkový puding

POSTUP

  • Troubu předehřejeme na 175 °C.
  • Cukr a máslo spolu vyšleháme ručním mixérem. Vanilkový lusk rozřízneme, vnitřek seškrábneme do směsi. Dále zapracujeme vejce, pomerančový extrakt a mléko. Směs by měla mít konzistenci pomerančové polevy.  
  • V druhé míse smíchejte zakysanou smetanu, puding, sůl a prášek do pečiva. 
  • Přidáme do směsi z bodu č. 1 směs z bodu č. 2. Přisypte do ní též mouku. Mícháme dohladka. 
  • Přidáme nadrobno nalámanou bílou čokoládu nebo pecky. Pokud máme, přidáme i pomerančový extrakt. 
  • Výsledná směs by měla mít konzistenci krému. Pomerančové sušenky vyrobíme tak, že lžící nabíráme směs, kterou vyškrábneme na vymazaný plech. 
  • Pečeme 10 minut v rozehřáté troubě. 
křupavé sušenky s pomerančovým krémem
Zdroj: pinterest.com

Pomerančové vánoční dekorace

Tento citrus není skvělý pouze jako zdroj vitamínu C nebo surovina pro výrobu vánočního cukroví. Z pomeranče lze také vyrobit ozdoby, které jsou levné, přírodní a nádherně voňavé!

Jak na to? Inspirujte se třeba následujícím videem! 

Co říkáte na naše recepty na pomerančové vánoční cukroví? Máte nějaké vlastní tipy, jak využít citrusy o Vánocích? Pochlubte se s námi v komentářích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.