Nevíte co s pomeranči?
Využijte je při pečení vánočního cukroví!
Připravili jsme si pro vás recepty na pomerančové vánoční cukroví, na kterých si neuvěřitelně pochutnáte.
A když vám zůstanou nějaké slupky, můžete je s klidem použít pro vánoční dekoraci.
Pomerančové karamelky
Vyzkoušejte toto vynikající a neotřelé vánoční cukroví, na které vám stačí pouhé 3 nebo 4 ingredience a navíc ho ani nemusíte péct!
INGREDIENCE
- 500 g čokolády (mléčná či hořká)
- 1 plechovka kondenzovaného mléka
- kůra z 1 pomeranče
- pomerančový extrakt (nemusí být)
POSTUP
- Pomalu rozpustíme nalámanou čokoládu.
- Pokud použijete mikrovlnnou troubu, zapněte ji na menší výkon, pokud na sporáku, postupně přidávejte kousky čokolády do hrnce nad mírným plamenem.
- Přidáme kondenzované mléko a kůru z pomeranče (pokud máme, tak i pomerančový extrakt) a ještě chvíli ohříváme.
- Směs nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, uhladíme, a dáme na 4 hodiny ztuhnout do ledničky.
- Po ztuhnutí krájíme na čtverečky.
- Můžeme ozdobit kousky čerstvého pomeranče.
Snadno si můžete připravit i další varianty tohoto jednoduchého vánočního cukroví z pomerančů. Stačí pomeranč nahradit vanilkovým extraktem a vyrobíte vanilkové karamelky, či peprmintový extrakt pro osvěžující čokoládovo-mátovou chuť. Pokud se vám nepodaří jej sehnat, stačí místo něj použít kvalitní mátovou čokoládu.

A co vyzkoušet i naše další recepty na vánoční cukroví s čokoládou? Je to klasika, která nesmí chybět na žádné Vánoce!
Vánoční hvězdičky plněné pomerančovým krémem
Toto lahodné máslové cukroví plněné pomerančovým krémem rozhodně stojí za vyzkoušení! Přidejte na svou vánoční tabuli zase něco nového a vaše rodina to jistě ocení.
INGREDIENCE
- 86 g měkkého smetanového sýra
- 226 g másla, změkčeného
- 206 g krystalového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 velký vaječný žloutek, pokojové teploty
- ⅛ lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 337 g hladké mouky
Na pomerančovou náplň:
- 113 g másla, změkčeného
- 190 g moučkového cukru plus další na posypání
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- jemně nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
POSTUP
- Předehřejeme si troubu na 175 °Celsia.
- Uřízneme dva kusy pečícího papíru tak, aby odpovídaly našemu plechu.
- Pomocí kulatého vykrajovátka vytvoříme šablonu tak, že na jednu stranu pečícího papíru nakreslíme cca 4 cm kruhy, asi 2,5 cm od sebe.
- Otočíme pečící papír tak, aby kruhy byly na spodní straně.
- Opakujeme i s druhým pečícím papírem.
- Dáme stranou.
- Na sáček na zdobení nasadíme velkou hvězdicovou špičku a dáme stranou.
- Ve velké míse smícháme smetanový sýr, máslo, cukr, pomerančovou kůru, žloutek, sůl a vanilku.
- Šleháme na středně vysokou rychlost, dokud není směs nadýchaná, asi 3-4 minuty.
- Seškrábneme stěny a dno mísy a znovu promícháme.
- Přidáme mouku ve 3 přídavcích a podle potřeby oškrábeme strany.
- Polovinu těsta nabereme do připraveného sáčku na zdobení.
- Těsto musí být měkké, aby se s ním dobře pracovalo.
- V případě potřeby dáme sáček s těstem na teplé místo, aby změklo.
- Vytlačíme asi 4 cm hvězdy na předkreslené šablony.
- Chceme-li mít ten nejlepší tvar, držíme sáček rovně s okrajem špičky mírně nad plechem.
- Pevně zmáčkneme sáček, aby vzniklé cukroví bylo široké jako předkreslený kruh.
- Pokud máme potíže s uvolněním těsta, dáme sáček na teplé místo ještě na několik minut.
- Cukroví pečeme, dokud okraje nezačnou hnědnout, asi 7 až 11 minut, v závislosti na velikosti a tloušťce cukroví.
- Toto cukroví rychle hnědne, proto pečlivě sledujeme dobu pečení.
- Přesuneme na mřížku a před plněním necháme zcela vychladnout.
- Všechny ingredience na náplň vyšleháme do hladka.
- Náplň nabereme do sáčku na zdobení.
- Na špičce vyřízneme malý otvor.
- Na spodní poloviny upečeného cukroví naneseme krémovou náplň a přiklopíme další sušenkou.
- Necháme vychladit nebo zamrazíme, dokud nebudeme připraveni konzumovat.

Objevte podobné tipy
Italské sušenky s pomerančovým džusem
Luxusní sušenky, které můžete servírovat nejenom o Vánocích! Můžete si je upéct kdykoli během roku a užívat si je jen tak ke kávě. Lze je také uchovávat v mrazáku a pár jich vytáhnout vždy, když na ně dostanete chuť.
INGREDIENCE
- 4 velká vejce
- 200 g cukru
- 225 g rostlinného tuku nebo másla
- 1 hrnek čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo džusu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru moučka
- kandované třešně, mandle či jiné sušené ovoce nebo ořechy na ozdobu
POSTUP
- Předehřejeme troubu na 180 °C, plech vyložíme pečícím papírem a nachystáme si ingredience, kterými plánujeme sušenky zdobit (kandované třešně překrojíme napůl).
- V míse rozmícháme vidličkou vejce, cukr a rozpuštěný rostlinný tuk (či máslo).
- Do směsi přidáme vanilkový extrakt a pomerančovou šťávu.
- Pomalu přisypáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem.
- Výsledkem by mělo být lepivé, tužší těsto.
- Sušenky tvoříme tak, že velkou lžící nabereme kousek těsta a pomocí druhé lžíce ho jemně seškrábneme do mísy s moučkovým cukrem.
- Obalíme z obou stran, vyjmeme z mísy a pomocí dlaní vytvarujeme do kuličky.
- Postup opakujeme.
- Takto vytvořené kuličky skládáme asi 2 cm od sebe (nezapomeňte, že v těstu je kypřící prášek, proto se sušenky v troubě zvětší!) na připravený plech.
- Do středu kuličky zatlačíme kandovanou třešeň, mandli či jinou ozdobu.
- Pokud chcete, můžete nechat sušenky i holé.
- Pozor! Pokud použijeme kandované třešně v nálevu, je dobré je po rozkrojení nechat okapat na kuchyňské utěrce, která nasaje přebytečné tekutiny, které by se rozlily po sušence.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.
- Správně upečené sušenky by měly být zespodu hnědé a na povrchu zlatavé.

Možná se vám budou hodit i naše recenze na elektrické odšťavňovače. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Linecké cukroví plněné domácí pomerančovou marmeládou
Snad každý z nás miluje linecké cukroví. A co teprve, když ho naplníte domácí marmeládou z pomerančů! Nejen že krásně chutná, ale i luxusně vypadá. Skvěle vám tak ozdobí vaši vánoční tabuli.
INGREDIENCE
Na pomerančovou marmeládu:
- 2 velké pomeranče
- 1 citron
- 2 šálky vody
- 450 g cukru
- 60 ml likéru Cointreau nebo jiného likéru s pomerančovou příchutí
Na linecké cukroví:
- 1 šálek pražených mandlí
- 1/2 šálku kukuřičného škrobu
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku másla, změkčeného
- 1 šálek moučkového cukru plus navíc na posypání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vrchovatá lžička pomerančové kůry
- 3/4 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 šálek domácí pomerančové marmelády
POSTUP
Na pomerančovou marmeládu:
- Odřízneme horní a spodní část z pomeranče (asi 0,5 cm).
- Nakrájíme svisle pomeranče na tenké 0,3 cm proužky.
- Každý plátek pomeranče nakrájíme na malé měsíčky.
- Citron oloupeme a odšťavníme.
- Smícháme měsíčky pomeranče a citronovou kůru a šťávu ve velkém hrnci se 2 šálky vody.
- Směs přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Přiklopíme poklicí, ale nezapomeneme směs často míchat.
- Snížíme plamen na mírný a vaříme 40 minut pod pokličkou.
- Opět směs často mícháme.
- Vmícháme cukr a pomerančový likér a zvýšíme teplotu, aby se směs rychle uvařila, nebo dokud nedosáhne 104 stupňů Celsia.
- Když dosáhne požadované teploty, můžeme mírně snížit teplotu a vařit za stálého míchání 10 minut.
- Směs chladnutím (po odstavení z plotny) mírně zhoustne, ale pokud se nám bude zdát příliš řídká, vaříme ji o něco déle.
- Pokud se nám naopak zdá, že je příliš hustá, přidáme během vaření trochu pomerančové šťávy.
- Sundáme marmeládu z ohně a necháme ji vychladnout na pokojovou teplotu.
- Po vychladnutí směs pomocí ponorného mixéru opatrně rozmixujeme.
- Marmeládu dáme do čistých sklenic, uzavřeme je víčkem a dáme do lednice.
Na linecké cukroví:
- Přidáme mandle a kukuřičný škrob do kuchyňského robotu a pulzujeme, dokud nejsou mandle jemně mleté.
- Směs přendáme do velké mísy a přidáme mouku.
- Šleháme, aby se vše spojilo a dáme stranou.
- Nyní do mixéru přidáme máslo a 1 šálek moučkového cukru.
- Mícháme na nízkou rychlost, dokud se vše nespojí.
- Zvýšíme na vysokou rychlost a mícháme asi 2 minuty.
- Gumovou stěrkou oškrábeme stěny misky.
- Snížíme rychlost na střední a přidáme vanilku, pomerančovou kůru, sůl a vejce.
- Mixujeme asi minutu.
- Snížíme rychlost na minimum a po troškách přidáváme směs mandlové mouky.
- Těsto vyjmeme z mixéru a rozdělíme ho na 4 části.
- Z těsta vytvarujeme kotouče, každý zabalíme do plastové fólie a dáme na několik hodin do lednice.
- Když jste připraveni na pečení, vyjmeme těsto z lednice a necháme ho asi 15 minut odležet.
- Předehřejem troubu na 160 stupňů Celsia a vyložíme 2 plechy pečicím papírem.
- Lehce pomoučíme plochý pracovní povrch a těsto rozválíme tak, aby bylo silné asi 0,3 cm.
- Budeme potřebovat dvě vykrajovátka na cukroví – větší a menší, abychom vytvořili „okénko“ pro horní sušenku.
- Vykrajovátka použijeme kulatá nebo různě tvarovaná o průměru asi 5 cm a vykrájíme co nejvíce sušenek.
- Potom použijeme menší vykrajovátko, velké asi 3 cm, a vyřízneme okénka u poloviny sušenek.
- Opatrně přendáme na vymazané plechy.
- Pečeme 10 až 15 minut (v závislosti na velikosti sušenek), nebo dokud okraje sušenek nezačnou lehce zlátnout.
- Sušenky přesuneme na chladicí mřížku.
- Když sušenky úplně vychladnou, použijte síto nebo cedník k posypání cukroví s okénkem moučkovým cukrem.
- Na sušenky bez okénka rozetřeme jen necelou lžičku marmelády.
- Na to položíme sušenky s okénkem, abychom vytvořili ,,sendvič“.
- Užijte si to!

Zázvorky s pomerančovou polevou
Úžasné cukroví s jasnou citrusovou chutí, které je jednoduché na přípravu a zároveň s ním naděláte spoustu parády. Vaše rodina i hosté se budou oblizovat!
INGREDIENCE
Na zázvorky:
- 8 lžic změklého másla
- ¾ šálku cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilky
- ½ šálku melasy
- 1 lžíce jedlé sody
- 2 a 1/2 lžičky zázvoru
- 1 a ½ lžičky skořice
- ½ lžičky hřebíčku
- 4 šálky hladké mouky
Na pomerančový cukr:
- 1 šálek cukru
- kůra z jednoho pomeranče
Na pomerančovou polevu:
- 1 a ½ šálku moučkového cukru
- 1 malá lžíce pomerančové šťávy
POSTUP
- V mixéru ušleháme máslo a cukr.
- Přidáváme vejce jedno po druhém a po každém přidání dobře promícháme.
- Přidáme vanilku a melasu a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Vršek mokrých surovin posypeme jedlou sodou, zázvorem, skořicí a hřebíčkem.
- Vmícháme dovnitř.
- Přidáme mouku a mícháme, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozdělíme na tři části a každou položíme na 45 cm dlouhý kus pečícího papíru.
- Těsto rozválíme na špalky o průměru přibližně 4 cm.
- Necháme v chladu do ztuhnutí.
- Předehřejeme troubu na 175 stupňů Celsia.
- 3 plechy vyložte pečícím papírem nebo postříkáme olejem ve spreji.
- Přidáme cukr a kůru do mělké misky.
- Pomocí prstů je spojíme, dokud se cukr nezbarví do oranžova.
- Těsto nakrájíme na 0,5 cm plátky.
- Každý plátek obalíme v pomerančovém cukru a poté položíme 2,5 cm od sebe na připravené plechy.
- Pečeme v předehřáté troubě 10 minut uprostřed trouby.
- Pokud pečeme více plátů najednou, v polovině otočíme.
- Vyjmeme na mřížku, aby zázvorky vychladly.
- Smícháme ingredience na polevu a vychladlé zázvorky pokapejte.

Máme pro vás i dalších 8 nevšedních receptů na cukroví se zázvorem. Udělejte si svátky pikantnější!
Co říkáte na naše recepty na pomerančové vánoční cukroví? Máte nějaké vlastní tipy, jak využít citrusy o Vánocích? Pochlubte se nám v komentářích!