8 nevšedních receptů na cukroví se zázvorem. Udělejte si svátky pikantnější!

Máte rádi trošku pikantnější pochutiny?

Vyzkoušejte naše recepty na zázvorové cukroví!

Má nejen mírně štiplavou chuť, ale též příjemné aroma.

Kromě toho je toto koření známé i mnoha pozitivními účinky pro naše zdraví.

Jednoduché zázvorové cukroví

Měkké vánoční sušenky s jedinečnou chutí i intenzivním aroma. Vychutnejte si je v kombinaci s čajem či kávou.

Ingredience:

  • 6 šálků hladké mouky
  • 1/4 šálku másla
  • 2 šálku cukru
  • 3 vejce
  • 1 šálek medu
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 5 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 2 a 1/2 čajové lžičky hřebíčku
  • 2 a 1/2 čajové lžičky skořice
  • 2 čajové lžičky zázvoru

Postup:

  1. V kuchyňském robotu smíchejte všechny přísady.
  2. Vytvořte těsto.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do ledničky.
  4. Poté vytvořte z těsta kuličky, které obalte v krystalovém cukru.
  5. Položte kuličku na plech s pečicím papírem a pomocí dna šálku zploštěte.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 8-10 minut.
  7. Po upečení ozdobte polevou dle vašich představ.
Jednoduché vánoční sušenky se zázvorem.
zdroj: simpleasthatblog.com

Vítaným pomocníkem nejen pro přípravu receptů na zázvorové cukroví je kvalitní šlehač. V případě, že nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, může se podívat na náš velký srovnávací test.

Zázvorové cukroví s pomerančovou polevou

Chutné měkké cukroví se zajímavou kombinací chutí.

Ingredience:

  • 1 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 PL medu
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 čajové mletého zázvoru
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku

Poleva

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 3 PL mléka
  • šťáva z poloviny pomeranče
  • špetka mletého hřebíčku

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Ve velké míse utřete máslo, cukr a med.
  3. Přidejte vejce, vanilku a vyšlehejte.
  4. V samostatné míse smíchejte zbývající suché přísady a poté je opatrně vmíchejte do mokré směsi, dokud se dobře nespojí.
  5. Rukama z těsta vyválejte kuličky a položte je na pečicím papírem vyložené plechy.
  6. Zázvorové cukroví pečte 8-10 minut nebo dokud povrch není pevný a nezačne praskat.
  7. Před poléváním polevou nechte cukroví zcela vychladnout.
  8. V misce smíchejte ingredience na polevu a následně každý kousek cukroví ponořte dnem vzhůru do misky s polevou nebo ho pomocí cukrářského štětce potřete tenkou vrstvou polevy.
  9. Cukroví s polevou nechte ztuhnout.
Zázvorové vánoční pečivo s pomerančovou polevou.
zdroj: backtothebooknutrition.com

Kromě receptů na zázvorové cukroví, můžete skořici použít i při přípravě voňavého skořicového cukroví!

Lisované vánoční cukroví se zázvorem, skořicí a hřebíčkem

Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.

Ingredience:

  • 2 a 1/4 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 PL nastrouhané pomerančové kůry
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • dekorativní cukry (volitelně)

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C a plechy vložte pečicím papírem.
  2. Ve velké míse prosejte mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Odložte stranou.
  3. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a hnědý cukr.
  4. Přidejte vejce a poté zašlehejte též pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.
  5. Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs do mokré, dokud se vše dobře nespojí.
  6. Vzniklé těsto vložte do lisu na cukroví a vyberte požadovaný tvar.
  7. Těsto vytlačte na připravené plechy.
  8. Pokud používáte dekorativní cukr, posypejte zázvorové cukroví před vložením do trouby malým množstvím cukru.
  9. Pečte přibližně  10-12 minut.
Vánoční cukroví ze zázvoru, hřebíčku a skořice ve tvaru kytiček.
zdroj: cookinganfbeer.com

Stejně jako v tomto receptu, můžete chuť a vůni vašeho vánočního pečiva zvýraznit nejen jedním druhem koření, ale i jejich směsí. Inspirujte se našimi recepty na kořeněné cukroví.

Nepečené cukroví ze zázvoru, oříšků, kokosu a datlí

Vydatné a energií nabité cukroví, které bude mít hotové během několika málo minut.  

Ingredience:

  • 10 datlí
  • 3/4 šálku syrových kešu oříšků
  • 1 šálek strouhaného kokosu
  • 3 cm kořene zázvoru
  • 2 citrony
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálku ovesných vloček

Postup:

  1. Kešu oříšky opražte buď v troubě po dobu přibližně 10 minut, nebo na pánvi.
  2. Na stejné pánvi opražte půl šálku strouhaného kokosu a dobře promíchejte.
  3. Vyjměte z datlí pecky.
  4. Kešu oříšky, datle a kokos vložte do kuchyňského robotu.
  5. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu a přidejte do směsi.
  6. Citron rozkrojte na polovinu a vymačkejte na směs také trochu šťávy.
  7. Najemno nastrouhejte kousek zázvoru a přidejte ho do směsi.
  8. Na závěr přidejte též sůl, vanilkový extrakt a ovesné vločky.
  9. Několikrát pulzujte a poté nechte kuchyňský robot běžet 30 sekund nebo o něco déle.
  10. Směs by měla začít držet pohromadě, ale stále by měly být vidět malé kousky ořechů.
  11. Směs ochutnejte a případně upravte koření. Pro výraznější chuť přidejte více zázvoru nebo citronové kůry. Pokud je směs příliš suchá, přidejte více šťávy.
  12. Rukama ze směsi vytvarujte kuličky.
  13.  Zbytek strouhaného kokosu smíchejte s citronovou kůrou z druhého citronu a každou kuličku v jejich směsi obalte.
Nepečené kuličky se zázvorem, kokosem, oříšky a datlemi.
zdroj: yvetteshealthykitchen.com

Zázvoroví panáčci

Typické cukroví oblíbené především v anglosaských zemích, podobné našim medovým perníčkům. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají.

Ingredience:

  • 2 a 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/4 šálku
  • 1/4 šálku
  • 1 vejce
  • 12 PL másla
  • 6 PL medu
  • 2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajové lžička mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
  • 1/8 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a černý pepř.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo a cukry.
  3. Přišlehejte vejce a med.
  4. Přidejte směs mouky a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
  5. Vzniklé těsto rozdělte na polovinu a vytvarujte dva disky.
  6. Zabalte je do potravinové fólie a dejte nejméně na hodinu nebo lépe přes noc do ledničky.
  7. Předehřejte si troubu na 170°C.
  8. Plechy vyložte pečicím papírem.
  9. Vyjměte těsto z chladničky a rozválejte na přibližně půl centimetru silný plát.
  10. Pomocí vykrajovátek vykrájejte zázvorové panáčky.
  11. Stejným způsobem postupujte i s druhou polovinou těsta.
  12. Zázvorové cukroví pečte přibližně 8-10 minut.
Zázvoroví panáčci podobní perníčkům.
zdroj: onceuponachef.com

Zázvorové panáčky můžete ozdobit některou z našich skvělých polev na perníčky. Inspirujte se našimi recepty!

Vánoční zázvorové hvězdičky

Máte slabost pro kandovaný zázvor? S tímto receptem ho můžete snadno přidat i do cukroví.   

Ingredience:

  • 75 g másla
  • 1 PL medu
  • 70 g cukru
  • nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 30 g kandovaného zázvoru
  • 130 g špaldové mouky
  • 4 PL mléka
  • 1 vaječný bílek

Postup:

  1. V míse smíchejte máslo, med, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a mletý zázvor a intenzivně míchejte či šlehejte, dokud nevznikne pěnová směs.
  2. Postupně přidávejte mouku, mléko a nakrájený kandovaný zázvor.
  3. Vytvořené těsto zabalte do alobalu a nechte ho 2 hodiny chladit v lednici.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  5. Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho válečkem.
  6. Pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte hvězdičky nebo jiné tvary.
  7. Vložte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Před vložením do trouby potřete zázvorové cukroví bílkem, aby se po upečení krásně lesklo.
  9. Pečte přibližně 15 minut.
  10. Pokud chcete, můžete cukroví po upečení a vychladnutí potřít čokoládovou polevou.
Zázvorové vánoční hvězdičky.
zdroj: steviarezepte.org

K ozdobě tohoto zázvorového cukroví můžete využít některý z našich receptů na čokoládové polevy.

Zázvorovo-mandlové vánoční sušenky

Zdravá varianta vánočního pečiva, ve které se snoubí chuť zázvoru a mandlí.

Ingredience:

  • 150 g ovesných vloček
  • 50 g mandlí
  • 4 PL špaldové mouky
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté vanilky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 8 PL kokosového oleje
  • 8 PL javorového sirupu
  • 4 PL mandlového mléka
  • mandle a ořechy na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200°C.
  2. Ovesné vločky a mandle rozmixujte v mixéru.
  3. Přidejte ostatní suché ingredience.
  4. Následně vmíchejte i mokré ingredience a vymíchejte v těsto.
  5. Rukama vytvarujte kuličky, které položte na plech vyložený pečicím papírem a mírně je přitlačte.
  6. Před vložením do trouby zázvorové cukroví ozdobte kousky mandlí a ořechů.
  7. Pečte přibližně po dobu 15 minut.
Zázvorovo-mandlové vánoční sušenky.
zdroj: sandraludes.de

Vánoční zázvorky

Velmi lahodné vánoční sušenky se zázvorovou příchutí. Pokud chcete křupavější strukturu, přidejte do těsta též trochu nasekaných lískových oříšků.

Ingredience:

  • 5 g čerstvého zázvoru
  • 1 citron
  • 100 g bramborového škrobu
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilinu

Postup:

  1. Na jemném struhadle nastrouhejte kořen zázvoru.
  2. Přidejte mouku, škrob, cukr a vanilin.
  3. Vše důkladně promíchejte.
  4. Nastrouhejte kůru z jednoho citronu a přidejte ji ke směsi.
  5. K mouce přidejte vejce a změklé máslo.
  6. Promíchejte a vypracujte v těsto.
  7. Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do ledničky.
  8. Předehřejte si troubu na 180°C.
  9. Válečkem rozválejte těsto na přibližně půl centimetru silný plát.
  10. Pomocí vykrajovátek vykrájejte zázvorové cukroví.
  11. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 18 minut.
Vánoční zázvorové sušenky ve tvaru srdíček.
zdroj: dolcidee.it

Zázvor a kuchyně

Zázvor je často povařován za jeden z nejzdravějších druhů koření vůbec. Nejčastěji je konzumován především v podobě čaje, hojně se využívá také k dochucování omáček a polévek. Čím dál častěji se ale používá i při pečení a recepty na zázvorové cukroví jsou toho skvělým důkazem. Použít můžete sušený mletý zázvor i zázvor čerstvý.

Kromě toho, že vánočními pečivu dodá intenzivnější chuť i aroma, je zázvor již mnoho tisíciletí známý také svými pozitivními účinky na lidský organismus. Pomáhá nejen při nejrůznějších potížích se zažíváním, ale také zmírňuje záněty, svalové křeče i migrény. Ukrývá v sobě též radu vitamínů, například vitamíny skupiny B a vitamín C, i minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek či draslík.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X