Chcete zkusit něco nového? Upečte si vánoční cukroví ze zázvoru 4x jinak!

Milujete zázvor, ale tradiční zázvorky vás už nudí?

Připravili jsme pro vás 4 recepty na vánoční zázvorové cukroví, kterými oslníte své přátele a rodinu.

Na své si u nás přijdou i vegani, pro které jsme připravili veganskou variantu zázvorového cukroví.

Inspirujte se následujícími recepty!

Zázvorové sušenky s bílou čokoládou

INGREDIENCE

  • 270 g hladké mouky
  • 170 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice + 3 lžíce odděleně
  • 100 g třtinového cukru
  • 80 g medu
  • 1 velké vejce
  • bílá čokoláda na vaření (cca 300 g)
  • 3 lžíce ztuženého tuku (např. Hera, Iva)
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

POSTUP

  • Do mísy přidáme mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Zamícháme.
  • Pomocí ručního mixéru vyšleháme máslo s oběma druhy cukru.
  • Do směsi přidáme vejce, med a vanilkový extrakt. Za pomalého šlehání přidáváme i smíchané ingredience z bodu 1. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme 1 hodinu chladit. 
  • Předehřejeme troubu na 180 °C.
  • Z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme ve zbývajícím cukru. Zatlačíme na ně dnem sklenice tak, aby získaly tvar sušenky. Pečeme v rozehřáté troubě 8 – 10 minut. 
  • Mezitím si pomalu rozpustíme čokoládu společně s tukem (v mikrovlnce či na sporáku).
  • Po vychladnutí namočíme polovinu sušenky do čokolády. 
  • Sušenky můžeme dále ozdobit dle fantazie.
křupavé sušenky ze zázvoru s čokoládovou polevou
zdroj: pinterest.com

Zázvoroví panáčci

INGREDIENCE

  • 200 g cukru
  • 340 g medu
  • 120 ml vody
  • 80 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
  • 1 vejce
  • 650 g hladké mouky
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 3 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • bílková poleva na zdobení (nemusí být)

POSTUP

  • V míse smícháme cukr, med, vodu, olej a vejce.
  • Zbylé ingredience smícháme a přidáme do mísy. 
  • Těsto rozdělíme na 4 části, vyválíme, zabalíme do potravinářské folie a chladíme 1 hodinu v ledničce. 
  • Troubu předehřejeme na 190 °C.
  • Po vyndání z ledničky z těsta vykrajujeme panáčky pomocí vykrajovátka.
  • Pečeme v troubě dokud nejsou okraje mírně hnědé (asi 10 – 12 minut).
  • Zdobíme bílkovou polevou či dle fantazie. 
zdobení panáčci ze zázvoru
Zdroj: picswe.com

Švédské zázvorky

INGREDIENCE

  • 600 g mouky
  • 140 g másla
  • 160 g třtinového cukru
  • 175 javorového sirupu nebo melasy
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva

POSTUP

  • V hrnci nad mírným plamenem rozpustíme máslo, cukr, sirup, zázvor, skořici a hřebíček. Odložíme stranou.
  • Do hrnce přidáme vejce, vanilkový extrakt, mouku a prášek do pečiva a mícháme do hladka. 
  • Těsto rozdělíme na 3 porce, zabalíme do potravinářské folie a necháme ztuhnout v ledničce (asi 2 hodiny).
  • Troubu předehřejeme na 180 °C.
  • Z těsta pomocí vykrajovátka či sklenice tvarujeme sušenky, které pečeme 5 – 10 minut dozlatova. 
TIP: Pokud chcete, před vložením do trouby do sušenek udělejte pomocí plastového brčka nahoře díru, do které můžete poté provléct stužku. Sušenky tak můžete pověsit na vánoční stromeček jako dekoraci.
vánoční cukroví v podobě švédských zázvorek na stromeček
Zdroj: taste.com

Jemné zázvorové sušenky (vegan)

INGREDIENCE

  • 240 g celozrnné mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 větší lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
  • ¼ lžičky soli
  • 200 g kokosového oleje
  • 170 g kokosového cukru
  • 1 lžíce chia semínek smíchaná s 3 lžícemi vody
  • 60 ml mandlového mléka
  • 4 lžíce melasy

POSTUP

  • Předehřejte troubu na 180 °C.
  • V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a sůl.
  • Pomocí ručního mixéru v druhé míse smíchejte kokosový olej, cukr, chia směs, mandlové mléko, čerstvý zázvor a melasu. 
  • Pomalu přidávejte suché ingredience z bodu 2 a pomalu šlehejte dohromady, dokud nevznikne hustší těsto.
  • Vytvarujte z těsta kuličky, které trochu zmáčkněte tak, aby dostaly tvar sušenek.
  • Na plechu vyloženém pečícím papírem dejte na 10 minut do trouby.
jemné a křupavé sušenky ze zázvoru
Zdroj: delightfuladventures.com

Jak na zdobení zázvorových sušenek

Zázvorové sušenky nabízí mnoho příležitostí k uplatnění vaší kreativity! Můžete je zdobit klasickou bílkovou polevou. Na tu potřebujeme vaječný bílek, 20 dkg moučkového cukru a lžičku citrónové šťávy.

Cukr přesejeme přes síto, přidáme ostatní ingredience a šleháme či třeme. Výslednou směsí naplníme do svačinového či zdobícího sáčku a můžeme začít zdobit. 

Použít můžeme též zdobící perličky, sypání, hvězdičky, stužky….fantazii se meze zkrátka nekladou!

Na zázvorové sušenky můžete vyzkoušet například i zdobení z následujícího videa, které najdete na Youtube. Stačí vám lentilky, čokoláda na vaření a zdobička. Je to jednoduché a výsledný dojem potěší především děti! 

Honí vás po našich receptech na zázvorové cukroví mlsná? Inspirujte se dalšími vánočními recepty z naší nabídky. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.