Milujete zázvor, ale tradiční zázvorky vás už nudí?
Připravili jsme pro vás 4 recepty na vánoční zázvorové cukroví, kterými oslníte své přátele a rodinu.
Na své si u nás přijdou i vegani, pro které jsme připravili veganskou variantu zázvorového cukroví.
Inspirujte se následujícími recepty!
Zázvorové sušenky s bílou čokoládou
INGREDIENCE
- 270 g hladké mouky
- 170 g změklého másla
- 100 g cukru krupice + 3 lžíce odděleně
- 100 g třtinového cukru
- 80 g medu
- 1 velké vejce
- bílá čokoláda na vaření (cca 300 g)
- 3 lžíce ztuženého tuku (např. Hera, Iva)
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 2 lžičky vanilkového extraktu
POSTUP
- Do mísy přidáme mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a muškátový oříšek. Zamícháme.
- Pomocí ručního mixéru vyšleháme máslo s oběma druhy cukru.
- Do směsi přidáme vejce, med a vanilkový extrakt. Za pomalého šlehání přidáváme i smíchané ingredience z bodu 1. Zakryjeme potravinářskou folií a necháme 1 hodinu chladit.
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme ve zbývajícím cukru. Zatlačíme na ně dnem sklenice tak, aby získaly tvar sušenky. Pečeme v rozehřáté troubě 8 – 10 minut.
- Mezitím si pomalu rozpustíme čokoládu společně s tukem (v mikrovlnce či na sporáku).
- Po vychladnutí namočíme polovinu sušenky do čokolády.
- Sušenky můžeme dále ozdobit dle fantazie.

Objevte podobné tipy
Zázvoroví panáčci
INGREDIENCE
- 200 g cukru
- 340 g medu
- 120 ml vody
- 80 ml oleje (řepkový, slunečnicový)
- 1 vejce
- 650 g hladké mouky
- 3 lžičky jedlé sody
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička skořice
- bílková poleva na zdobení (nemusí být)
POSTUP
- V míse smícháme cukr, med, vodu, olej a vejce.
- Zbylé ingredience smícháme a přidáme do mísy.
- Těsto rozdělíme na 4 části, vyválíme, zabalíme do potravinářské folie a chladíme 1 hodinu v ledničce.
- Troubu předehřejeme na 190 °C.
- Po vyndání z ledničky z těsta vykrajujeme panáčky pomocí vykrajovátka.
- Pečeme v troubě dokud nejsou okraje mírně hnědé (asi 10 – 12 minut).
- Zdobíme bílkovou polevou či dle fantazie.

Švédské zázvorky
INGREDIENCE
- 600 g mouky
- 140 g másla
- 160 g třtinového cukru
- 175 javorového sirupu nebo melasy
- 1 lžička skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 lžičky prášku do pečiva
POSTUP
- V hrnci nad mírným plamenem rozpustíme máslo, cukr, sirup, zázvor, skořici a hřebíček. Odložíme stranou.
- Do hrnce přidáme vejce, vanilkový extrakt, mouku a prášek do pečiva a mícháme do hladka.
- Těsto rozdělíme na 3 porce, zabalíme do potravinářské folie a necháme ztuhnout v ledničce (asi 2 hodiny).
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Z těsta pomocí vykrajovátka či sklenice tvarujeme sušenky, které pečeme 5 – 10 minut dozlatova.

Jemné zázvorové sušenky (vegan)
INGREDIENCE
- 240 g celozrnné mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 větší lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru
- ¼ lžičky soli
- 200 g kokosového oleje
- 170 g kokosového cukru
- 1 lžíce chia semínek smíchaná s 3 lžícemi vody
- 60 ml mandlového mléka
- 4 lžíce melasy
POSTUP
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, skořici, mletý zázvor a sůl.
- Pomocí ručního mixéru v druhé míse smíchejte kokosový olej, cukr, chia směs, mandlové mléko, čerstvý zázvor a melasu.
- Pomalu přidávejte suché ingredience z bodu 2 a pomalu šlehejte dohromady, dokud nevznikne hustší těsto.
- Vytvarujte z těsta kuličky, které trochu zmáčkněte tak, aby dostaly tvar sušenek.
- Na plechu vyloženém pečícím papírem dejte na 10 minut do trouby.

Jak na zdobení zázvorových sušenek
Zázvorové sušenky nabízí mnoho příležitostí k uplatnění vaší kreativity! Můžete je zdobit klasickou bílkovou polevou. Na tu potřebujeme vaječný bílek, 20 dkg moučkového cukru a lžičku citrónové šťávy.
Cukr přesejeme přes síto, přidáme ostatní ingredience a šleháme či třeme. Výslednou směsí naplníme do svačinového či zdobícího sáčku a můžeme začít zdobit.
Použít můžeme též zdobící perličky, sypání, hvězdičky, stužky….fantazii se meze zkrátka nekladou!
Na zázvorové sušenky můžete vyzkoušet například i zdobení z následujícího videa, které najdete na Youtube. Stačí vám lentilky, čokoláda na vaření a zdobička. Je to jednoduché a výsledný dojem potěší především děti!
Honí vás po našich receptech na zázvorové cukroví mlsná? Inspirujte se dalšími vánočními recepty z naší nabídky.