Máte rádi trošku pikantnější pochutiny?
Vyzkoušejte naše recepty na zázvorové cukroví!
Má nejen mírně štiplavou chuť, ale též příjemné aroma.
Kromě toho je toto koření známé i mnoha pozitivními účinky pro naše zdraví.
Jednoduché zázvorové cukroví
Měkké vánoční sušenky s jedinečnou chutí i intenzivním aroma. Vychutnejte si je v kombinaci s čajem či kávou.
Ingredience:
- 6 šálků hladké mouky
- 1/4 šálku másla
- 2 šálku cukru
- 3 vejce
- 1 šálek medu
- 3/4 čajové lžičky soli
- 5 a 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 a 1/2 čajové lžičky hřebíčku
- 2 a 1/2 čajové lžičky skořice
- 2 čajové lžičky zázvoru
Postup:
- V kuchyňském robotu smíchejte všechny přísady.
- Vytvořte těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do ledničky.
- Poté vytvořte z těsta kuličky, které obalte v krystalovém cukru.
- Položte kuličku na plech s pečicím papírem a pomocí dna šálku zploštěte.
- Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 8-10 minut.
- Po upečení ozdobte polevou dle vašich představ.

Vítaným pomocníkem nejen pro přípravu receptů na zázvorové cukroví je kvalitní šlehač. V případě, že nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, může se podívat na náš velký srovnávací test.
Zázvorové cukroví s pomerančovou polevou
Chutné měkké cukroví se zajímavou kombinací chutí.
Ingredience:
- 1 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 PL medu
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 čajové mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/8 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
Poleva
- 2 šálky moučkového cukru
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
- 3 PL mléka
- šťáva z poloviny pomeranče
- špetka mletého hřebíčku
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Ve velké míse utřete máslo, cukr a med.
- Přidejte vejce, vanilku a vyšlehejte.
- V samostatné míse smíchejte zbývající suché přísady a poté je opatrně vmíchejte do mokré směsi, dokud se dobře nespojí.
- Rukama z těsta vyválejte kuličky a položte je na pečicím papírem vyložené plechy.
- Zázvorové cukroví pečte 8-10 minut nebo dokud povrch není pevný a nezačne praskat.
- Před poléváním polevou nechte cukroví zcela vychladnout.
- V misce smíchejte ingredience na polevu a následně každý kousek cukroví ponořte dnem vzhůru do misky s polevou nebo ho pomocí cukrářského štětce potřete tenkou vrstvou polevy.
- Cukroví s polevou nechte ztuhnout.

Kromě receptů na zázvorové cukroví, můžete skořici použít i při přípravě voňavého skořicového cukroví!
Lisované vánoční cukroví se zázvorem, skořicí a hřebíčkem
Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě zázvoru potřebujte i několik dalších druhů koření.
Ingredience:
- 2 a 1/4 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1 a 1/2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 PL nastrouhané pomerančové kůry
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- dekorativní cukry (volitelně)
Postup:
- Předehřejte si troubu na 170°C a plechy vložte pečicím papírem.
- Ve velké míse prosejte mouku, zázvor, skořici, hřebíček a sůl. Odložte stranou.
- Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo a hnědý cukr.
- Přidejte vejce a poté zašlehejte též pomerančovou kůru a vanilkový extrakt.
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs do mokré, dokud se vše dobře nespojí.
- Vzniklé těsto vložte do lisu na cukroví a vyberte požadovaný tvar.
- Těsto vytlačte na připravené plechy.
- Pokud používáte dekorativní cukr, posypejte zázvorové cukroví před vložením do trouby malým množstvím cukru.
- Pečte přibližně 10-12 minut.

Stejně jako v tomto receptu, můžete chuť a vůni vašeho vánočního pečiva zvýraznit nejen jedním druhem koření, ale i jejich směsí. Inspirujte se našimi recepty na kořeněné cukroví.
Nepečené cukroví ze zázvoru, oříšků, kokosu a datlí
Vydatné a energií nabité cukroví, které bude mít hotové během několika málo minut.
Ingredience:
- 10 datlí
- 3/4 šálku syrových kešu oříšků
- 1 šálek strouhaného kokosu
- 3 cm kořene zázvoru
- 2 citrony
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálku ovesných vloček
Postup:
- Kešu oříšky opražte buď v troubě po dobu přibližně 10 minut, nebo na pánvi.
- Na stejné pánvi opražte půl šálku strouhaného kokosu a dobře promíchejte.
- Vyjměte z datlí pecky.
- Kešu oříšky, datle a kokos vložte do kuchyňského robotu.
- Nastrouhejte kůru z jednoho citronu a přidejte do směsi.
- Citron rozkrojte na polovinu a vymačkejte na směs také trochu šťávy.
- Najemno nastrouhejte kousek zázvoru a přidejte ho do směsi.
- Na závěr přidejte též sůl, vanilkový extrakt a ovesné vločky.
- Několikrát pulzujte a poté nechte kuchyňský robot běžet 30 sekund nebo o něco déle.
- Směs by měla začít držet pohromadě, ale stále by měly být vidět malé kousky ořechů.
- Směs ochutnejte a případně upravte koření. Pro výraznější chuť přidejte více zázvoru nebo citronové kůry. Pokud je směs příliš suchá, přidejte více šťávy.
- Rukama ze směsi vytvarujte kuličky.
- Zbytek strouhaného kokosu smíchejte s citronovou kůrou z druhého citronu a každou kuličku v jejich směsi obalte.

Objevte podobné tipy
Zázvoroví panáčci
Typické cukroví oblíbené především v anglosaských zemích, podobné našim medovým perníčkům. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutnají.
Ingredience:
- 2 a 3/4 šálku hladké mouky
- 1/4 šálku
- 1/4 šálku
- 1 vejce
- 12 PL másla
- 6 PL medu
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/4 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1 čajové lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého hřebíčku
- 1/8 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, jedlou sodu, sůl, zázvor, skořici, hřebíček a černý pepř.
- V mixéru vyšlehejte máslo a cukry.
- Přišlehejte vejce a med.
- Přidejte směs mouky a míchejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
- Vzniklé těsto rozdělte na polovinu a vytvarujte dva disky.
- Zabalte je do potravinové fólie a dejte nejméně na hodinu nebo lépe přes noc do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Plechy vyložte pečicím papírem.
- Vyjměte těsto z chladničky a rozválejte na přibližně půl centimetru silný plát.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte zázvorové panáčky.
- Stejným způsobem postupujte i s druhou polovinou těsta.
- Zázvorové cukroví pečte přibližně 8-10 minut.

Zázvorové panáčky můžete ozdobit některou z našich skvělých polev na perníčky. Inspirujte se našimi recepty!
Vánoční zázvorové hvězdičky
Máte slabost pro kandovaný zázvor? S tímto receptem ho můžete snadno přidat i do cukroví.
Ingredience:
- 75 g másla
- 1 PL medu
- 70 g cukru
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 30 g kandovaného zázvoru
- 130 g špaldové mouky
- 4 PL mléka
- 1 vaječný bílek
Postup:
- V míse smíchejte máslo, med, cukr, nastrouhanou citronovou kůru a mletý zázvor a intenzivně míchejte či šlehejte, dokud nevznikne pěnová směs.
- Postupně přidávejte mouku, mléko a nakrájený kandovaný zázvor.
- Vytvořené těsto zabalte do alobalu a nechte ho 2 hodiny chladit v lednici.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Vyjměte těsto z lednice a rozválejte ho válečkem.
- Pomocí vykrajovátek z něj vykrájejte hvězdičky nebo jiné tvary.
- Vložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Před vložením do trouby potřete zázvorové cukroví bílkem, aby se po upečení krásně lesklo.
- Pečte přibližně 15 minut.
- Pokud chcete, můžete cukroví po upečení a vychladnutí potřít čokoládovou polevou.

K ozdobě tohoto zázvorového cukroví můžete využít některý z našich receptů na čokoládové polevy.
Zázvorovo-mandlové vánoční sušenky
Zdravá varianta vánočního pečiva, ve které se snoubí chuť zázvoru a mandlí.
Ingredience:
- 150 g ovesných vloček
- 50 g mandlí
- 4 PL špaldové mouky
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- 1 čajová lžička mleté vanilky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 8 PL kokosového oleje
- 8 PL javorového sirupu
- 4 PL mandlového mléka
- mandle a ořechy na ozdobu
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Ovesné vločky a mandle rozmixujte v mixéru.
- Přidejte ostatní suché ingredience.
- Následně vmíchejte i mokré ingredience a vymíchejte v těsto.
- Rukama vytvarujte kuličky, které položte na plech vyložený pečicím papírem a mírně je přitlačte.
- Před vložením do trouby zázvorové cukroví ozdobte kousky mandlí a ořechů.
- Pečte přibližně po dobu 15 minut.

Vánoční zázvorky
Velmi lahodné vánoční sušenky se zázvorovou příchutí. Pokud chcete křupavější strukturu, přidejte do těsta též trochu nasekaných lískových oříšků.
Ingredience:
- 5 g čerstvého zázvoru
- 1 citron
- 100 g bramborového škrobu
- 150 g hladké mouky
- 120 g cukru
- 150 g másla
- 2 vejce
- 1 sáček vanilinu
Postup:
- Na jemném struhadle nastrouhejte kořen zázvoru.
- Přidejte mouku, škrob, cukr a vanilin.
- Vše důkladně promíchejte.
- Nastrouhejte kůru z jednoho citronu a přidejte ji ke směsi.
- K mouce přidejte vejce a změklé máslo.
- Promíchejte a vypracujte v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do ledničky.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Válečkem rozválejte těsto na přibližně půl centimetru silný plát.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte zázvorové cukroví.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem přibližně 18 minut.

Zázvor a kuchyně
Zázvor je často povařován za jeden z nejzdravějších druhů koření vůbec. Nejčastěji je konzumován především v podobě čaje, hojně se využívá také k dochucování omáček a polévek. Čím dál častěji se ale používá i při pečení a recepty na zázvorové cukroví jsou toho skvělým důkazem. Použít můžete sušený mletý zázvor i zázvor čerstvý.
Kromě toho, že vánočními pečivu dodá intenzivnější chuť i aroma, je zázvor již mnoho tisíciletí známý také svými pozitivními účinky na lidský organismus. Pomáhá nejen při nejrůznějších potížích se zažíváním, ale také zmírňuje záněty, svalové křeče i migrény. Ukrývá v sobě též radu vitamínů, například vitamíny skupiny B a vitamín C, i minerálních látek, jako je hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek či draslík.