Přidáním malého množství alkoholu se i pečení stává veselejším.
Nejčastěji se do cukroví dává rum, jehož vůně i chuť jsou nezaměnitelné.
Inspirujte se našimi recepty na opilé cukroví!
Vaječné koňak, griotka, rozmanité druhy likérů, ořechovka či medovina učiní vaše cukroví ještě chutnější.
Přidat je můžete to těsta, krémů i polevy.
Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Opilé košíčky Izidor
Kdo by neznal proslulé kuličky, které chutnají i voní po rumu? Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi!
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 200g cukru krystal
- 250 g másla
- 140 g mletých vlašských ořechů
- 1 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- špetka mleté skořice
Ořechová náplň
- 300 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
- rybízový džem na potření
Čokoládový krém
- 300 g másla
- 150 g cukru krystal
- 3 vejce
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Poleva
- 100 g hery
- 200 g čokolády na vaření
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, kakao, citronovou kůru a šťávu a skořici.
- Vypracujte v těsto, kterým následně naplňte formičky na pečení košíčků.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-15 minut dozlatova.
- Upečené košíčky nechte vychladnout.
- V mezidobě si připravte ořechovou náplň smícháním ořechů, cukru a rumu.
- Vychladlé opilé cukroví potřete rybízovou marmeládou a lžičkou nebo zdobítkem naneste dovnitř ořechovou náplň.
- Následně si připravte čokoládový krém.
- Vejce vyšlehejte s cukrem a poté do jejich směsi zašlehejte též máslo a kakao.
- Čokoládový krém naneste na cukroví pomocí zdobítka a dejte ztuhnout do ledničky.
- Posledním krokem je rozpuštění čokolády v heře a vytvoření čokoládové polevy, do které následně košíčky budete namáčet.
- Opilé cukroví dejte opět ztuhnout do ledničky.

Kromě receptů na opilé cukroví můžete rum využít i při přípravě rumového vánočného pečiva. Připravte si rumové kuličky, měsíčky či linecké!
Opilé cukroví s vaječným koňakem
Vaječný koňak nemusíte o svátcích pouze popíjet, přidat go můžete i do vašeho oblíbeného cukroví!
Ingredience:
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
- 3 vejce
- 1/4 šálku podmáslí
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku vaječného koňaku
- 6 šálků hladké mouky
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 PL prášku do pečiva
Poleva
- 4 šálky moučkového cukru
- 1 šálek másla
- 4 PL vaječného koňaku
- 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
Postup:
- V misce smíchejte podmáslí a jedlou sodu. Odložte stranou.
- V mixéru smíchejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce, sůl, vanilku a vaječný koňak. Dobře promíchejte.
- Přidejte tři šálky mouky, skořici, muškátový oříšek a prášek do pečiva. Míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte směs podmáslí a jedlé sody a další tři šálky mouky.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do chladničky.
- Předehřejte si troubu na 170°C.
- Těsto rozdělte na polovinu a pomocí válečku rozválejte a plát a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
- Opilé cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
- Pečte při po dobu 9-10 minut.
- Opilé cukroví nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
- Máslo vyšlehejte v mixéru, dokud nezíská téměř bílou barvu.
- Přidejte moučkový cukr, vanilku, skořici, muškátový oříšek a tři lžíce vaječného koňaku.
- Šlehejte na nízkou rychlost 3-5 minut a přidejte poslední lžíci likéru, záleží na konzistenci krému.
- Vychladlé cukroví ozdobte pomocí zdobítka.

Vánoční řezy opilý František
Kakaové nadýchané těsto, vrstva ořechovo-rumové náplně, kakaový krém a čokoládová poleva na povrchu. Co víc si můžete přát?
Ingredience:
- 150 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 4 vejce
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 70 g hladké mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 2 PL kakaového prášku
Ořechová náplň
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 150 ml rumu
- 2 čajové lžičky vanilkového cukru
Kakaový krém
- 800 ml mléka
- 250 g másla
- 100 g cukru krystal
- 2 PL kakaa
- 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas
Poleva
- 150 g čokolády na vaření
- 50 g hery
Postup:
- Máslo a cukr utřete do krémové konzistence, poté postupně vmíchejte žloutky.
- Přidejte mletí ořechy, mouku a prášek do pečiva.
- Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté je oparně přimíchejte do těsta.
- Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15-18 minut.
- V mezidobě si připravte ořechovou náplň.
- Na náplň smíchejte v míse všechny uvedené ingredience a nechte asi čtvrt hodiny stát.
- Poté si připravte kakaový krém. V mléce na mírném ohni rozpusťte cukr, krémový prášek a kakao, poté do vychladlé směsi zašlehejte máslo.
- Na upečený vychladlý korpus rozetřete a uhlaďte ořechovou náplň a poté též kakaový krém.
- Vložte na dvě hodiny do ledničky.
- Na ztuhlé opilé cukroví nalijte čokoládovou polevu, vytvořenou rozpuštěním čokolády v heře.
- Polevu následně nechte v chladu ztuhnout.

Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit nejen alkoholem, ale také rozmanitým kořením. Vyzkoušejte kromě receptů na opilé cukroví také ty na cukroví s kořením. Skořice, zázvor i hřebíček dodají pečení tu pravou atmosféru
Objevte podobné tipy
Luxusní švestky v rumu a čokoládě
Snadné a velmi chutné cukroví, které máte hotové raz dva. Milují ho muži i ženy!
Ingredience:
- 250 g sušených švestek
- cca 400 ml rumu
- 2 čajové lžičky medu
Poleva
- 100 g čokolády na vaření
- 50 h vysokoprocentní hořké čokolády
- 50 g hery
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
- 2 PL šlehačky
Postup:
- Sušené švestky vložte do sklenice a zalijte potřebným množstvím rumu tak, aby byly zcela potopené.
- Do sklenice přidejte dvě lžičky medu a zamíchejte.
- Sklenici uzavřete a nechte jeden den odležet.
- Každý den sklenicí zatřepejte, aby se všechny švestky náležitě nasákly.
- Po uplynutí dané švestky sceďte, důkladně okapejte a vložte na chvilku do ledničky.
- V hrnci ve vodní lázni rozpusťte všechny ingredience na čokoládovou polevu.
- Když je poleva hladká a krémová, pomocí špejle v ní namáčejte vychlazené švestky.
- Odkládejte na talíř či silikonovou podložku, kde nechte čokoládu ztuhnout.

Máte pro švestky slabost? Vyzkoušejte je také v podobě receptů na švestkové buchty!
Vánoční hvězdičky s vaječným likérem
Vyzkoušejte toto klasicky vypadající cukroví s nevšední chutí!
Ingredience:
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 3/4 šálku cukru krupice
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 vejce
- 1/2 šálku vaječného likéru
- 2 PL espressa v prášku
- 1/2 čajové lžičky jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
Poleva
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 PL lžíce vaječného likéru
Postup:
- V míse smíchejte mouku, prášek na espresso, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
- V samostatné míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte máslo a oba cukry při středně vysokých otáčkách.
- Přidejte vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí.
- Postupně vmíchejte suché přísady.
- Na závěr vmíchejte též vaječný likér.
- Těsto v míse pevně zakryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
- Troubu si předehřejte na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Těsto rozdělte na čtyři stejné části. Jednu část těsta vyjměte z chladničky, zbývající těsto v ní ponechte.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto pomocí válečku na tloušťku přibližně půl centimetru. Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta hvězdičky nebo jiné libovolné tvary.
- Plech s vykrájeným cukrovím dejte na 10 minut do mrazáku a poté ho ihned přendejte do trouby.
- Opilé cukroví pečte přibližně 7-9 minut.
- Postup opakujte se zbývajícím těstem.
- Když cukroví chladne, připravte si polevu.
- V malé misce smíchejte moučkový cukr, vanilku a tři lžíce vaječného likéru, abyste vytvořili hladkou, ale hustou polevu. V případě potřeby přidejte další lžičku vaječného likéru.
- Polevu přendejte do sáčku na zdobení a opilé cukroví ozdobte dle vaší fantazie.
- Na závěr můžete cukroví pospat vánočním zdobením.

Opilé vánoční cukroví s ořechy
Na přípravu cukroví můžete využít nejen rum či vaječný koňak, ale také ořechovku.
Ingredience:
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
- 170 g másla
- 70 g mascarpone
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 žloutek
- 1 PL ořechového likéru
Čokoládovo-ořechová náplň
- 70 g másla
- 1 šálek moučkového cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- špetka soli
- 140 g čokolády
Postup:
- V míse smíchejte mouku, sůl, skořici a zázvor.
- Máslo, mascarpone a cukry šlehejte mixérem, dokud nebudou nadýchané.
- Vmíchejte žloutek a ořechový likér.
- Poté přidejte moučnou směs a šlehejte, dokud se nespojí.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
- Jednotlivé formičky na ořechy naplňte těstem a odkládejte na plech.
- Vložte asi na hodinu do mrazáku.
- Předehřejte si troubu na 160°C.
- Opilé cukroví pečte přibližně 25 minut.
- Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte náplň na slepení.
- Máslo a cukr ušlehejte do nadýchané pěny.
- Do směsi zašlehejte vlašské ořechy a sůl.
- Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
- Vzniklou směsí k sobě vždy dva kusy cukroví slepte.

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu opilého cukroví je kvalitní šlehač. Pokud nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, navštivte náš velký srovnávací test.
Alkohol a pečení
Nejrůznější alkohol ke slavnostním chvílím tak nějak patří. Nemusí se ale jednat jen o přípitky. Proč ho nevyužít i při vánočním pečení? Rum, griotka, brandy, mandlový, kávový či ořechový likér, medovina i tradiční vaječný koňak chutnají a voní skvěle nejen samostatně, ale také pokud se rozhodnete s jejich pomocí oživit vaše vánoční cukroví.
Účinků alkoholu se nemusíte nikterak obávat, neboť v receptech na opilé cukroví se ho vždy používá jen málo a navíc pokud se alkohol přidá například do těsta, pečením se ho většina odpaří. Zůstane jen jeho vůně a chuť. Kromě těsta jím můžete ozvláštnit i nejrůznější náplně, krémy a polevy. Oblíbená je především kombinace s ořechy a čokoládou.