6 jedinečných receptů na vánoční cukroví s alkoholem, které si jednoduše zamilujete!

Přidáním malého množství alkoholu se i pečení stává veselejším.

Nejčastěji se do cukroví dává rum, jehož vůně i chuť jsou nezaměnitelné.

Inspirujte se našimi recepty na opilé cukroví!

Vaječné koňak, griotka, rozmanité druhy likérů, ořechovka či medovina učiní vaše cukroví ještě chutnější.

Přidat je můžete to těsta, krémů i polevy.

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Opilé košíčky Izidor

Kdo by neznal proslulé kuličky, které chutnají i voní po rumu? Vyzkoušejte tuto osvědčenou verzi!

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 200g cukru krystal
  • 250 g másla
  • 140 g mletých vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • špetka mleté skořice

Ořechová náplň

  • 300 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru
  • rybízový džem na potření

Čokoládový krém

  • 300 g másla
  • 150 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru

Poleva

  • 100 g hery
  • 200 g čokolády na vaření   

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 175°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte všechny ingredience na těsto, tedy mouku, cukr, rozpuštěné máslo, ořechy, kakao, citronovou kůru a šťávu a skořici.
  3. Vypracujte v těsto, kterým následně naplňte formičky na pečení košíčků.
  4. Pečte v předehřáté troubě přibližně 10-15 minut dozlatova.
  5. Upečené košíčky nechte vychladnout.
  6. V mezidobě si připravte ořechovou náplň smícháním ořechů, cukru a rumu.
  7. Vychladlé opilé cukroví potřete rybízovou marmeládou a lžičkou nebo zdobítkem naneste dovnitř ořechovou náplň.
  8. Následně si připravte čokoládový krém.
  9. Vejce vyšlehejte s cukrem a poté do jejich směsi zašlehejte též máslo a kakao.
  10. Čokoládový krém naneste na cukroví pomocí zdobítka a dejte ztuhnout do ledničky.
  11. Posledním krokem je rozpuštění čokolády v heře a vytvoření čokoládové polevy, do které následně košíčky budete namáčet.
  12. Opilé cukroví dejte opět ztuhnout do ledničky.
Vánoční košíčky Izidor s rumem, ořechy a čokoládou.
zdroj: megarecepty.sk

Kromě receptů na opilé cukroví můžete rum využít i při přípravě rumového vánočného pečiva. Připravte si rumové kuličky, měsíčky či linecké!

Opilé cukroví s vaječným koňakem

Vaječný koňak nemusíte o svátcích pouze popíjet, přidat go můžete i do vašeho oblíbeného cukroví!

Ingredience:

  • 1 a 1/4 šálku krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 1/4 šálku podmáslí
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku vaječného koňaku
  • 6 šálků hladké mouky
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1 PL  prášku do pečiva

Poleva

  • 4 šálky moučkového cukru
  • 1 šálek másla
  • 4 PL vaječného koňaku
  • 1 a 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1/4 čajové lžičky muškátového oříšku

Postup:

  1. V misce smíchejte podmáslí a jedlou sodu. Odložte stranou.
  2. V mixéru smíchejte máslo a cukr.
  3. Přidejte vejce, sůl, vanilku a vaječný koňak. Dobře promíchejte.
  4. Přidejte tři šálky mouky, skořici, muškátový oříšek a prášek do pečiva. Míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Přidejte směs podmáslí a jedlé sody a další tři šálky mouky.
  6. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a uložte přes noc do chladničky.
  7. Předehřejte si troubu na 170°C.
  8. Těsto rozdělte na polovinu a pomocí válečku rozválejte a plát a vykrajovátky vykrájejte požadované tvary.
  9. Opilé cukroví odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta.
  11. Pečte při po dobu 9-10 minut.
  12. Opilé cukroví nechte vychladnout a v mezidobě si připravte polevu.
  13. Máslo vyšlehejte v mixéru, dokud nezíská téměř bílou barvu.
  14. Přidejte moučkový cukr, vanilku, skořici, muškátový oříšek a tři lžíce vaječného koňaku.
  15. Šlehejte na nízkou rychlost 3-5 minut a přidejte poslední lžíci likéru, záleží na konzistenci krému.
  16. Vychladlé cukroví ozdobte pomocí zdobítka.
Vánoční pečivo s vaječným koňakem.
zdroj: tasteoflizzy.com

Vánoční řezy opilý František

Kakaové nadýchané těsto, vrstva ořechovo-rumové náplně, kakaový krém a čokoládová poleva na povrchu. Co víc si můžete přát?

Ingredience:

  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 4 vejce
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g hladké mouky        
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 2 PL kakaového prášku

Ořechová náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 ml rumu
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru

Kakaový krém

  • 800 ml mléka
  • 250 g másla
  • 100 g cukru krystal
  • 2 PL kakaa
  • 2 balíčky krémového prášku Zlatý klas

Poleva

  • 150 g čokolády na vaření
  • 50 g hery           

Postup:

  1. Máslo a cukr utřete do krémové konzistence, poté postupně vmíchejte žloutky.
  2. Přidejte mletí ořechy, mouku a prášek do pečiva.
  3. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a poté je oparně přimíchejte do těsta.
  4. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě předehřáté na 180°C přibližně 15-18 minut.
  5. V mezidobě si připravte ořechovou náplň.
  6. Na náplň smíchejte v míse všechny uvedené ingredience a nechte asi čtvrt hodiny stát.
  7. Poté si připravte kakaový krém. V mléce na mírném ohni rozpusťte cukr, krémový prášek a kakao, poté do vychladlé směsi zašlehejte máslo. 
  8. Na upečený vychladlý korpus rozetřete a uhlaďte ořechovou náplň a poté též kakaový krém.
  9. Vložte na dvě hodiny do ledničky.
  10. Na ztuhlé opilé cukroví nalijte čokoládovou polevu, vytvořenou rozpuštěním čokolády v heře.
  11. Polevu následně nechte v chladu ztuhnout.
Vánoční řezy opilý František s čokoládou, ořechy a alkoholem.
zdroj: varecha.pravda.sk

Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit nejen alkoholem, ale také rozmanitým kořením. Vyzkoušejte kromě receptů na opilé cukroví také ty na cukroví s kořením. Skořice, zázvor i hřebíček dodají pečení tu pravou atmosféru

Luxusní švestky v rumu a čokoládě

Snadné a velmi chutné cukroví, které máte hotové raz dva. Milují ho muži i ženy!  

Ingredience:

  • 250 g sušených švestek
  • cca 400 ml rumu
  • 2 čajové lžičky medu

Poleva

  • 100 g čokolády na vaření
  • 50 h vysokoprocentní hořké čokolády
  • 50 g hery
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • 2 PL šlehačky

Postup:

  1. Sušené švestky vložte do sklenice a zalijte potřebným množstvím rumu tak, aby byly zcela potopené.
  2. Do sklenice přidejte dvě lžičky medu a zamíchejte.
  3. Sklenici uzavřete a nechte jeden den odležet.
  4. Každý den sklenicí zatřepejte, aby se všechny švestky náležitě nasákly.
  5. Po uplynutí dané švestky sceďte, důkladně okapejte a vložte na chvilku do ledničky.
  6. V hrnci ve vodní lázni rozpusťte všechny ingredience na čokoládovou polevu.
  7. Když je poleva hladká a krémová, pomocí špejle v ní namáčejte vychlazené švestky.
  8. Odkládejte na talíř či silikonovou podložku, kde nechte čokoládu ztuhnout.
Sušené švestky naložené v rumu a polité čokoládovou polevou.
zdroj: instructables.com

Máte pro švestky slabost? Vyzkoušejte je také v podobě receptů na švestkové buchty!

Vánoční hvězdičky s vaječným likérem

Vyzkoušejte toto klasicky vypadající cukroví s nevšední chutí!

Ingredience:

  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku vaječného likéru
  • 2 PL espressa v prášku
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku

Poleva

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 PL lžíce vaječného likéru

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, prášek na espresso, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek.
  2. V samostatné míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte máslo a oba cukry při středně vysokých otáčkách.
  3. Přidejte vejce a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  4. Postupně vmíchejte suché přísady.
  5. Na závěr vmíchejte též vaječný likér.
  6. Těsto v míse pevně zakryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na dvě hodiny do ledničky.
  7. Troubu si předehřejte na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  8. Těsto rozdělte na čtyři stejné části. Jednu část těsta vyjměte z chladničky, zbývající těsto v ní ponechte.
  9. Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto pomocí válečku na tloušťku přibližně půl centimetru. Pomocí vykrajovátek vykrájejte z těsta hvězdičky nebo jiné libovolné tvary.
  10. Plech s vykrájeným cukrovím dejte na 10 minut do mrazáku a poté ho ihned přendejte do trouby.
  11. Opilé cukroví pečte přibližně 7-9 minut.
  12. Postup opakujte se zbývajícím těstem.
  13. Když cukroví chladne, připravte si polevu.
  14. V malé misce smíchejte moučkový cukr, vanilku a tři lžíce vaječného likéru, abyste vytvořili hladkou, ale hustou polevu. V případě potřeby přidejte další lžičku vaječného likéru.
  15. Polevu přendejte do sáčku na zdobení a opilé cukroví ozdobte dle vaší fantazie.
  16. Na závěr můžete cukroví pospat vánočním zdobením.
Vánoční hvězdičky s vaječným koňakem.
zdroj: girlversusdough.com

Opilé vánoční cukroví s ořechy

Na přípravu cukroví můžete využít nejen rum či vaječný koňak, ale také ořechovku.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 170 g másla
  • 70 g mascarpone
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku  hnědého cukru
  • 1 žloutek
  • 1 PL ořechového likéru

Čokoládovo-ořechová náplň

  • 70 g másla
  • 1 šálek  moučkového cukru
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 140 g čokolády

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, sůl, skořici a zázvor.
  2. Máslo, mascarpone a cukry šlehejte mixérem, dokud nebudou nadýchané.
  3. Vmíchejte žloutek a ořechový likér.
  4. Poté přidejte moučnou směs a šlehejte, dokud se nespojí.
  5. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
  6. Jednotlivé formičky na ořechy naplňte těstem a odkládejte na plech.
  7. Vložte asi na hodinu do mrazáku.
  8. Předehřejte si troubu na 160°C.
  9. Opilé cukroví pečte přibližně 25 minut.
  10. Nechte vychladnout a v mezidobě si připravte náplň na slepení.
  11. Máslo a cukr ušlehejte do nadýchané pěny.
  12. Do směsi zašlehejte vlašské ořechy a sůl.
  13. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu.
  14. Vzniklou směsí k sobě vždy dva kusy cukroví slepte.
Vánoční cukroví ve tvaru ořechů s ořechovým likérem.
zdroj: delish.com

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu opilého cukroví je kvalitní šlehač. Pokud nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, navštivte náš velký srovnávací test.

Alkohol a pečení

Nejrůznější alkohol ke slavnostním chvílím tak nějak patří. Nemusí se ale jednat jen o přípitky. Proč ho nevyužít i při vánočním pečení? Rum, griotka, brandy, mandlový, kávový či ořechový likér, medovina i tradiční vaječný koňak chutnají a voní skvěle nejen samostatně, ale také pokud se rozhodnete s jejich pomocí oživit vaše vánoční cukroví.

Účinků alkoholu se nemusíte nikterak obávat, neboť v receptech na opilé cukroví se ho vždy používá jen málo a navíc pokud se alkohol přidá například do těsta, pečením se ho většina odpaří. Zůstane jen jeho vůně a chuť. Kromě těsta jím můžete ozvláštnit i nejrůznější náplně, krémy a polevy. Oblíbená je především kombinace s ořechy a čokoládou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X