Milujete vy i vaše rodina zmrzlinu?
Pak vyzkoušejte naše recepty na domácí nanuky!
Jsou mnohem lepší a zdravější než ty kupované.
Navíc k jejich výrobě nepotřebujete ani zmrzlinovač, stačí jen mrazák a tvořítka neboli formičky, které se dají dnes běžně koupit v mnoha variantách, případně i jiné malé nádobky.
K tomu něco málo základních surovin, trochu času na přípravu a čekání na dostatečné zmražení.
Užijte si to!
Domácí jahodový nanuk
Milujete jahody a máte chuť na letní osvěžení v podobě nanuku ? Tak proč si nepřipravit domácí nanuk bez dalších zbytečných nezdravých látek. Užijte si náš jednoduchý recept!
INGREDIENCE
- 300 g čerstvých jahod
- 5 lžic medu, dle chuti
POSTUP
- Jahody omyjte a zbavte stopek.
- Okapané je rozmixujte, podle chuti oslaďte a případně nařeďte trochou vody.
- Hotovou směs nalijte do formiček na nanuky.
- Nechte 12 hodin mrazit.

Máme pro vás i další vyzkoušené recepty na luxusní domácí zmrzlinu, po které se budete olizovat až za ušima. Inspirujte se!
Smetanový nanuk s čerstvým ovocem
Čerstvé ovoce je ta nejlepší surovina pro výrobu domácího nanuku. Nanuky si můžete vyrobit z libovolného ovoce, které máte momentálně k dispozici.
INGREDIENCE
- 1 hrnek libovolného ovoce
- 250 g smetanového jogurtu
- 3 lžíce medu
- 1 lžička citronové šťávy
- hrst sekaných oříšků
POSTUP
- Umyté ovoce rozmixujte.
- Do tvořítek na nanuky dejte vždy vrstvu smetanového jogurtu, pak ovoce a celý postup ještě jednou zopakujte.
- Můžete mezi vrstvy dle chuti přidat i sekané oříšky.

Domácí Míša nanuk
Připravte si tuto klasickou mraženou tvarohovou pochoutku, kterou si zvládnete doma připravit stejně dobrou, ne-li lepší, jako mají v obchodech.
INGREDIENCE
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 180 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce zakysané smetany 16%
Na čokoládovou polevu:
- 150 g hořké čokolády
- 2 lžíce oleje
POSTUP
- V misce spolu vyšlehejte tvaroh, moučkový a vanilkový cukr.
- Přilijte dobře vychlazenou sladkou smetanu a vyšlehejte nadýchaný krém, který nakonec osvěžte ještě zakysanou smetanou.
- V této fázi ochutnejte a případně ještě doslaďte cukrem.
- Tvarohový krém plňte do formiček na nanuky a uložte do mrazáku na alespoň 4 hodiny.
- Mražené nanuky pak máčejte do rozpuštěné čokolády, kterou jste promíchali s tukem.

Hledáte jednoduchý moučník na neděli? Máte rádi osvěžující krémové dezerty? Vsaďte na českou klasiku a vyzkoušejte naše recepty na Míša řezy! Vyberte si oblíbenou,odlehčenou, nebo dokonce veganskou variantu, všechny zvládnete během chvilky.
Objevte podobné tipy
Melounový nanuk
Tyto nanuky nejen skvěle vypadají, ale i luxusně chutnají! Vyrábějí se převážně z ovoce a dále se používají čokopecičky a kokosové mléko. Jsou úžasně osvěžující a zamilují si je i vaše děti.
INGREDIENCE
- cca 3 a ½ šálků nakrájeného vodního melounu bez pecek
- 5 a 1/2 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 šálku konzervovaného kokosového mléka, dobře protřepaného
- 6 středních kiwi
- 1 lžíce malých čokopeciček
POSTUP
- Přidejte meloun, 2 lžíce krystalového cukru a citronovou šťávu do mixéru a mixujte, dokud vám nevznikne kaše.
- Odeberte pěnu a poté směs opatrně nalijte do 10 formiček na nanuky, každou naplňte asi do 2/3.
- Vršky posypte čokopecičkami a poté pomocí tyčinky na nanuky jemně zatlačte dolů, aby se čokopecičky ponořily (zatlačte směrem ke stranám, abyste je po zmrznutí viděli).
- Podle potřeby otřete strany.
- Zakryjte víčkem a vložte do nanuků tyčky.
- Dejte do mrazáku na 3 a 1/2 hodiny.
- Během posledních 30 minut mražení nanuků vyšlehejte dohromady kokosové mléko s 1 a 1/2 lžící cukru.
- Dejte do lednice na 30 minut.
- Vyjměte nanuky z mrazáku, sejměte víčko a opatrně nalijte malou lžíci oslazeného kokosového mléka do rovnoměrné vrstvy přes vrstvu melounu.
- Vyčistěte strany podle potřeby.
- Vraťte do mrazáku, odkryté a nechte tam mrazit 45 minut.
- Mezitím z kiwi odřízněte vršky a lžící z nich naberte dužinu.
- Přeneste dužinu kiwi do mixéru spolu se 2 lžícemi krystalového cukru.
- Pulsujte, dokud se směs dobře nerozmixuje.
- Směs protlačte přes jemné sítko do misky pomocí gumové stěrky, abyste odstranili semínka (můžete přidat i trochu potravinářské gelové barvy).
- Rozmixované kiwi dejte do lednice na 30 minut.
- Vyjměte nanuky z mrazáku a opatrně nalijte asi 1 lžíci směsi kiwi na kokosovou vrstvu.
- Vraťte do mrazáku na další asi 2 – 3 hodiny.
- Chcete-li vyjmout nanuky z forem, dejte formičky na několik sekund pod teplou vodou (nedovolte, aby se voda dotkla kiwi části nahoře) a poté pomalu vytáhněte z forem.
- Dobrou chuť!

Domácí Magnum nanuk
Kdo by nemiloval Magnum! Touto pochoutkou jsme se inspirovali i my v našem receptu.
INGREDIENCE
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- ½ konzervovaného slazeného kondenzovaného mléka
- 100 ml mléka do kávy 10%
- 1 lžička vanilkového extraktu
Na čokoládovou polevu:
- 300 g čokolády (alespoň 50% kakaa)
- 70 g kokosového oleje
POSTUP
- Ze smetany, salka, mléka do kávy a vanilky vyšlehejte tekutou směs.
- Nešlehejte dlouho – stačí necelá minuta.
- Zmrzlinovou směs nalijte do formiček na nanuky, přidejte dřívka a uložtedo mrazáku alespoň na 6 hodin, ideálně na noc.
- Později ztuhlé nanuky máčejte ve vysoké sklenici do vychladlé čokoládové polevy, kterou jste si vymíchali z rozpuštěné čokolády a kokosového oleje.
- Nanuky dřívkami zapíchněte do polystyrenové formy a dejte ještě na 30 minut do mrazáku, aby čokoláda dobře ztuhla.

Přemýšlíte, jak si doma navodit příjemné klima? Mrkněte, jak fungují mobilní klimatizace z našeho velkého testu.
Jakou příchuť nanuků zvolit?
- Do svých domácích nanuků můžete začlenit téměř jakékoli přísady, včetně sušeného ovoce, ořechů, čokolády a dokonce i koření.
- Alkohol je také možnost, ale nemrzne, takže dávejte pozor, abyste ho nepřidávali příliš mnoho.
- Většina nanuků má ovocnou příchuť, takže použití toho nejzralejšího ovoce, které se vám dostane do rukou, je zásadní; čím sladší ovoce, tím méně cukru budete potřebovat a nanuky budou chutnat přirozeněji.
- Některé nanuky jsou na mléčné bázi, používají mléko, smetanu, jogurt nebo slazené kondenzované mléko. Je zřejmé, že je stejně důležité používat vysoce kvalitní mléčné výrobky jako zralé ovoce.
- Nanuky můžete osladit krystalovým cukrem, ale místo toho lze přidat i med, agávový sirup a další přírodní cukry.
Horké letní dny přímo volají po nějakém tom lahodném osvěžení v podobě nanuků a nejen to, připravit můžete i osvěžující nápoje. Pokud nezpracujete všechno sezónní ovoce do nanuků, použijte zbytek v našich receptech na domácí limonády!
A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!