Zabíjačka vždy patřila k českým tradicím.
Navíc je s ní spojena i řada pochoutek, které se z poraženého vepřového masa vyrábí.
Pokud i vy patříte k těm, kteří mají pro tyto lahůdky slabost, vyzkoušejte naše jedinečné recepty na domácí jitrnici!
Připravte si ji se žemlí, kroupami nebo v podobě jitrnicového prejtu.
Gurmánský zážitek bude vždy zaručen!
Domácí jitrnice s kroupami
Pokud chcete docílit jemnější směsi, rozemelete v mlýnku nejen maso, ale též kroupy.
Ingredience:
- 1000 g vepřového bůčku
- 1000 g vepřové krkovice
- 1000 g krup
- 500 g vepřových jater
- 1 vepřový jazyk
- 4 cibule
- 10 stroužků česneku
- 1 PL majoránky
- 2 PL mletého pepře
- 2 PL mletého nového koření
- 1 PL čerstvého strouhaného zázvoru
- vývar
- vepřové sádlo
- sůl
- vepřová střeva
Postup:
- Veškeré maso uvařte v hrnci s vodou doměkka.
- Maso nechejte vychladnout a následně ho umelte v mlýnku.
- V mezidobě si uvařte kroupy a osmahněte nakrájenou cibuli na sádle.
- Směs umletého masa dejte do větší mísy a přidejte veškeré koření, prolisovaný česnek, cibuli, kroupy a trochu vývaru z masa.
- Vše důkladně promíchejte a nechejte asi hodinu odstát, aby se do sebe jednotlivé ingredience zapracovaly.
- Hotovou směsí následně naplňte umytá vepřová střívka, která na koncích zavažte nebo zašpejlujte.
- Domácí jitrnice poté dejte na přibližně 15-20 minut vařit do vody o teplotě asi 90 stupňů.
- Když jsou jitrnice uvařené, propláchněte je ve studené vodě a nechte volně oschnout.

Domácí jitrnice skvěle chutnají s vlastnoručním pečivem. Upečte si s námi domácí rohlíky, housky či bagetky!
Domácí jitrnice se žemlí
Pokud máte více času, můžete namísto žemle upéct speciální jitrnicovou buchtu.
Ingredience:
- 400 g vepřového kolena
- 200 g vepřových jater
- 400 g vepřová hlava
- 200 g žemle
- 200 ml vývaru
- 2 stroužky česneku
- 40 g majoránky
- mleté nové koření
- mletý muškátový květ
- sůl, pepř
- vepřová střeva
Postup:
- V hrnci s vodou uvařte veškeré vepřové maso.
- Žemle nakrájejte na malé kostičky.
- Uvařené maso rozmelte.
- Do mísy dejte nakrájené žemle a přelijte je masovým vývarem.
- Přidejte do misky směs umletého vepřového masa.
- Zamíchejte a přidejte prolisovaný česnek a veškeré koření.
- Směs nechte přibližně hodinu odpočinout.
- Následně si připravte vepřová střívka, do kterých budete jitrnice plnit.
- Naplněné střívka zašpejlujte a dejte uvařit do vody o teplotě asi 90 C.
- Vařte přibližně 15-20 minut.
- Uvařené jitrnice opláchněte ve studené vodě a nechte uschnout na prkýnku.

Jitrnicová pánev se zeleninou
Originální recept, jehož výhodu je, že během krátké doby máte v jednom hrnci či pánvi hotovou chutnou večeři či oběd.
Ingredience:
- 2 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
- 500 g brambor
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cibule
- 1 jablko se žlutou slupkou, např. Golden Delicious
- 1 svazek čerstvého tymiánu
- 2 -3 PL oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Oloupané brambory nakrájejte na plátky, cibuli nadrobno.
- Na pánvi rozehřejte dvě až tři polévkové lžíce oleje a na středním plamenu osmažte plátky brambor.
- Papriky umyjte, rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na jemné proužky.
- Omyté jablko rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a též nakrájejte na plátky.
- Papriku, jablko a cibuli přidejte do pánve k bramborám a smažte dalších 6-8 minut.
- Následně do pánve přidejte i směs vytlačenou z jitrnic a vše důkladně promíchejte.
- Osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu.
- Za stálého míchání povařte ještě asi 5 minut.

Objevte podobné tipy
Pečená jitrnice v troubě
Tuto zabíjačkovou pochoutku nemusíte vždy připravovat pouze na pánvi. Skvěle chutná i z trouby!
Ingredience:
- 2 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
- 5 brambor
- vepřové sádlo
- sůl
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Jitrnice i brambory omyjte.
- Brambory následně neloupejte, případně vykrájejte poškozené části, a nakrájejte je podélně na osminy.
- Pekáč či hlubší plech vymažte sádlem a rozložte do něj brambory, které zlehka posolte, a jitrnice.
- Jitrnice zlehka propíchněte vidličkou.
- Pekáč vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut.

Špekáčky patří stejně jako domácí jitrnice ke klasickým českým uzeninovým pochoutkám. Připravte si je v podobě buřtů na pivu!
Jitrnicový prejt s bramborovou kaší a zelím
Jednoduchý a chutný pokrm, který vyhovuje i těm, kteří nemají rádi jitrnicová střívka.
Ingredience:
- 4 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
- 2 cibule
- 150 ml mléka
- 100 ml vody
- 300 g kysaného zelí
- 10 brambor
- 2 PL másla
- majoránka
- sůl, pepř
Postup:
- Oloupejte a nakrájejte si brambory na kostky.
- Dejte je uvařit do hrnce s osolenou vodou doměkka.
- Cibuli též oloupejte a najemno nakrájejte.
- Následně ji pomalu orestujte dozlatova na pánvi s rozpuštěným máslem.
- Ze střívek jitrnic vytlačte jejich obsah a přidejte ho společně s trochou vody do pánve k cibulce.
- Přidejte majoránku, případně i trochu soli a pepře a krátce povařte.
- Když jsou brambory měkké, rozmačkejte, přidejte vlažné mléko a vytvořte bramborou kaši.
Jitrnicový prejt podávejte s bramborovou kaší a kysaným zelím. To můžete podusit či nikoli.

Jitrnička se zelím a opečenými bramborami
Jeden z nejklasičtějších způsobů přípravy jitrnic je ten s kysaným zelím a bramborami. Vyzkoušejte tuto symfonii chutí!
Ingredience:
- 2 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
- 200 g brambor
- 150 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- máslo
- několik snítek čerstvého tymiánu
- sůl a pepř
Postup:
- Brambory umyjte a ve slupce uvařte doměkka.
- Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké plátky.
- Vychladnuté brambory nakrájejte na plátky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmažte na něm cibuli.
- Cibuli následně z pánve vyjměte a vložte do ní péct plátky brambor, které posypejte solí, pepřem a lístky tymiánu.
- Opatrně brambory opékejte z obou dvou stran přibližně 10 minut.
- Ke konci k nim vraťte zpět i osmaženou cibuli.
- V mezidobě dejte do hrnce s vodou ohřát jitrnice, nebo je můžete též zlehka opéct na pánvi.
- V jiném hrnci poduste přibližně 15-20 minut zelí.

Jitrnicová polévka
Vepřové maso a krev lze samozřejmě velmi snadno nahradit již hotovými jitrnicemi. V tom případě dejte do polévky i méně koření, neboť jitrnice samy o sobě jsou již ochucené.
Ingredience:
- 150 g vepřové plece
- 75 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer)
- 250 ml vepřové krve
- 50 g krup
- 20 g vepřového sádlo
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- majoránka
- sůl, pepř
Postup:
- Do osolené vroucí vody, přibližně litru a čtvrt, vložte vepřovou plec a oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Vše uvařte doměkka a v mezidobě si v jiném hrnci uvařte kroupy.
- Uvařené maso vyjměte a nakrájejte na kostičky.
- Následně ho vložte zpět do polévky a přidejte též scezenou vepřovou krev.
- Nakrájenou cibuli osmažte zlehka na sádle a následně ji společně s uvařenými kroupami přidejte do hrnce s polévkou.
- Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku a ještě chvilku povařte.
Jitrnicovou polévku podávejte s čerstvým pečivem nebo krutony.

Kroupy jsou také velmi častou součástí hrstkových polévek. Vyzkoušejte je, uvidíte, že vás skvěle zasytí!
Jak na domácí jitrnice
Pokud jde o maso, které je nejlepší na výrobu domácích jitrnic použít, můžeme říci, že se liší kraj od kraje. Obecně se používá „méně hodnotné maso“, tedy hlava, lalok, bůček a dále nejrůznější vnitřnosti, zejména játra, ale použít lze i plíce či slezinu. Z hlediska koření tvoří základ česnek, majoránka, sůl, pepř a mleté nové koření. Přidat lze rovněž i cibuli či zázvor.
Několik triků na závěr
- Na špejlování použijte suché špejle, aby se dobře lámaly, které těsně před špejlováním pomažte trochou tuku. Budou se vám následně snadněji protahovat střívkem. Pomůže také jejich seříznutí nožem do špičky.
- To, že je domácí jitrnice hotová, poznáte tak, že vám v hrnci, ve kterém ji vaříte, vyplave nahoru.
- Aby vám jitrnice při opékání na pánvi nepraskla, existují dva triky. Buď jitrnici před vložením na pánev dejte na dvě minuty do horké vody, nebo ji před opékáním zlehka obalit v hladké mouce. Každopádně je nutné při opékání postupovat pomalu.
- Udává se, že z jednoho prasete se při zabíjačce udělá asi šedesát jitrnic.
Domácí talčenečka a jitrničky jsou výborné a můj manžel má nejraději ovárek a škvarečky po odmácku vyškvařené.
my zase jelýtka krvavá a krvavou tlačenku aprdelačku, hned se mě zbýhají sliny, ale musí to umět řezník.
U nás ot dělá strejda zabijačku, tak už ví jak to máme rádi tlačenešku a jitrničky
Když chci psát tam kde to bude někdo číst,tak si nechám ty hrubky opravit od 10ti letého dítěte.Je to děs.