7 vynikajících receptů na domácí jitrničku. Pochutnejte si!

Zabíjačka vždy patřila k českým tradicím.

Navíc je s ní spojena i řada pochoutek, které se z poraženého vepřového masa vyrábí.

Pokud i vy patříte k těm, kteří mají pro tyto lahůdky slabost, vyzkoušejte naše jedinečné recepty na domácí jitrnici!

Připravte si ji se žemlí, kroupami nebo v podobě jitrnicového prejtu.

Gurmánský zážitek bude vždy zaručen!

Domácí jitrnice s kroupami

Pokud chcete docílit jemnější směsi, rozemelete v mlýnku nejen maso, ale též kroupy.

Ingredience:

  • 1000 g vepřového bůčku
  • 1000 g vepřové krkovice
  • 1000 g krup
  • 500 g vepřových jater
  • 1 vepřový jazyk
  • 4 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 1 PL majoránky
  • 2 PL mletého pepře
  • 2 PL mletého nového koření
  • 1 PL čerstvého strouhaného zázvoru    
  • vývar
  • vepřové sádlo
  • sůl
  • vepřová střeva

Postup:

  1. Veškeré maso uvařte v hrnci s vodou doměkka.
  2. Maso nechejte vychladnout a následně ho umelte v mlýnku.
  3. V mezidobě si uvařte kroupy a osmahněte nakrájenou cibuli na sádle.
  4. Směs umletého masa dejte do větší mísy a přidejte veškeré koření, prolisovaný česnek, cibuli, kroupy a trochu vývaru z masa.
  5. Vše důkladně promíchejte a nechejte asi hodinu odstát, aby se do sebe jednotlivé ingredience zapracovaly.
  6. Hotovou směsí následně naplňte umytá vepřová střívka, která na koncích zavažte nebo zašpejlujte.
  7. Domácí jitrnice poté dejte na přibližně 15-20 minut vařit do vody o teplotě asi 90 stupňů.
  8. Když jsou jitrnice uvařené, propláchněte je ve studené vodě a nechte volně oschnout.
Zabíjačkový pokrm ze směsi rozmanitého masa a krup
zdroj: varecha.pravda.sk

Domácí jitrnice skvěle chutnají s vlastnoručním pečivem. Upečte si s námi domácí rohlíky, housky či bagetky!

Domácí jitrnice se žemlí

Pokud máte více času, můžete namísto žemle upéct speciální jitrnicovou buchtu.

Ingredience:

  • 400 g vepřového kolena
  • 200 g vepřových jater
  • 400 g vepřová hlava
  • 200 g žemle
  • 200 ml vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g majoránky
  • mleté nové koření
  • mletý muškátový květ
  • sůl, pepř
  • vepřová střeva

Postup:

  1. V hrnci s vodou uvařte veškeré vepřové maso.
  2. Žemle nakrájejte na malé kostičky.
  3. Uvařené maso rozmelte.
  4. Do mísy dejte nakrájené žemle a přelijte je masovým vývarem.
  5. Přidejte do misky směs umletého vepřového masa.
  6. Zamíchejte a přidejte prolisovaný česnek a veškeré koření.
  7. Směs nechte přibližně hodinu odpočinout.
  8. Následně si připravte vepřová střívka, do kterých budete jitrnice plnit.
  9. Naplněné střívka zašpejlujte a dejte uvařit do vody o teplotě asi 90 C.
  10. Vařte přibližně 15-20 minut.
  11. Uvařené jitrnice opláchněte ve studené vodě a nechte uschnout na prkýnku.
Jitrničky připravavané se žemlí
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Jitrnicová pánev se zeleninou

Originální recept, jehož výhodu je, že během krátké doby máte v jednom hrnci či pánvi hotovou chutnou večeři či oběd.

Ingredience:

  • 2 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
  • 500 g brambor
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibule
  • 1 jablko se žlutou slupkou, např. Golden Delicious
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 2 -3 PL oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Oloupané brambory nakrájejte na plátky, cibuli nadrobno.
  2. Na pánvi rozehřejte dvě až tři polévkové lžíce oleje a na středním plamenu osmažte plátky brambor.
  3. Papriky umyjte, rozpulte, odstraňte jádřinec a nakrájejte na jemné proužky.
  4. Omyté jablko rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a též nakrájejte na plátky.
  5. Papriku, jablko a cibuli přidejte do pánve k bramborám a smažte dalších 6-8 minut.
  6. Následně do pánve přidejte i směs vytlačenou z jitrnic a vše důkladně promíchejte.
  7. Osolte, opepřete a přidejte lístky tymiánu.
  8. Za stálého míchání povařte ještě asi 5 minut.
Směs připravená ze zeleniny a zabíjačkové pochoutky
zdroj: eatsmarter.com

Pečená jitrnice v troubě

Tuto zabíjačkovou pochoutku nemusíte vždy připravovat pouze na pánvi. Skvěle chutná i z trouby!

Ingredience:

  • 2 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
  • 5 brambor
  • vepřové sádlo
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 200°C.
  2. Jitrnice i brambory omyjte.
  3. Brambory následně neloupejte, případně vykrájejte poškozené části, a nakrájejte je podélně na osminy.
  4. Pekáč či hlubší plech vymažte sádlem a rozložte do něj brambory, které zlehka posolte, a jitrnice.
  5. Jitrnice zlehka propíchněte vidličkou.
  6. Pekáč vložte do trouby a pečte přibližně 30 minut.
Zabíjačková pochoutka pečená v troubě společně s bramborami
zdroj: veu.sk

Špekáčky patří stejně jako domácí jitrnice ke klasickým českým uzeninovým pochoutkám. Připravte si je v podobě buřtů na pivu!

Jitrnicový prejt s bramborovou kaší a zelím

Jednoduchý a chutný pokrm, který vyhovuje i těm, kteří nemají rádi jitrnicová střívka.

Ingredience:

  • 4 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
  • 2 cibule
  • 150 ml mléka
  • 100 ml vody
  • 300 g kysaného zelí
  • 10 brambor
  • 2 PL másla
  • majoránka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Oloupejte a nakrájejte si brambory na kostky.
  2. Dejte je uvařit do hrnce s osolenou vodou doměkka.
  3. Cibuli též oloupejte a najemno nakrájejte.
  4. Následně ji pomalu orestujte dozlatova na pánvi s rozpuštěným máslem.
  5. Ze střívek jitrnic vytlačte jejich obsah a přidejte ho společně s trochou vody do pánve k cibulce.
  6. Přidejte majoránku, případně i trochu soli a pepře a krátce povařte.
  7. Když jsou brambory měkké, rozmačkejte, přidejte vlažné mléko a vytvořte bramborou kaši.

Jitrnicový prejt podávejte s bramborovou kaší a kysaným zelím. To můžete podusit či nikoli.

Prejt servírovaný s bramborovou kaší a kysaným zelím
zdroj: varenie.sk

Jitrnička se zelím a opečenými bramborami

Jeden z nejklasičtějších způsobů přípravy jitrnic je ten s kysaným zelím a bramborami. Vyzkoušejte tuto symfonii chutí!

Ingredience:

  • 2 jitrnice (připravené některým z výše uvedených způsobů)
  • 200 g brambor
  • 150 g kysaného zelí
  • 1 velká cibule
  • máslo
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory umyjte a ve slupce uvařte doměkka.
  2. Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Vychladnuté brambory nakrájejte na plátky.
  4. Na pánvi rozpusťte máslo a osmažte na něm cibuli.
  5. Cibuli následně z pánve vyjměte a vložte do ní péct plátky brambor, které posypejte solí, pepřem a lístky tymiánu.
  6. Opatrně brambory opékejte z obou dvou stran přibližně 10 minut.
  7. Ke konci k nim vraťte zpět i osmaženou cibuli.
  8. V mezidobě dejte do hrnce s vodou ohřát jitrnice, nebo je můžete též zlehka opéct na pánvi.
  9. V jiném hrnci poduste přibližně 15-20 minut zelí.
Jitrničky servírované s opečenými brambory a zelím
zdroj: rollis-rezepte.ch

Jitrnicová polévka

Vepřové maso a krev lze samozřejmě velmi snadno nahradit již hotovými jitrnicemi. V tom případě dejte do polévky i méně koření, neboť jitrnice samy o sobě jsou již ochucené.

Ingredience:

  • 150 g vepřové plece
  • 75 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer)
  • 250 ml vepřové krve
  • 50 g krup
  • 20 g vepřového sádlo
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • majoránka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Do osolené vroucí vody, přibližně litru a čtvrt, vložte vepřovou plec a oloupanou a nakrájenou kořenovou zeleninu.
  2. Vše uvařte doměkka a v mezidobě si v jiném hrnci uvařte kroupy.
  3. Uvařené maso vyjměte a nakrájejte na kostičky.
  4. Následně ho vložte zpět do polévky a přidejte též scezenou vepřovou krev.
  5. Nakrájenou cibuli osmažte zlehka na sádle a následně ji společně s uvařenými kroupami přidejte do hrnce s polévkou.
  6. Přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku a ještě chvilku povařte.

Jitrnicovou polévku podávejte s čerstvým pečivem nebo krutony.

Jitrnicová polévka s krutony
zdroj: dobruchut.aktuality.sk

Kroupy jsou také velmi častou součástí hrstkových polévek. Vyzkoušejte je, uvidíte, že vás skvěle zasytí!

Jak na domácí jitrnice

Pokud jde o maso, které je nejlepší na výrobu domácích jitrnic použít, můžeme říci, že se liší kraj od kraje. Obecně se používá „méně hodnotné maso“, tedy hlava, lalok, bůček a dále nejrůznější vnitřnosti, zejména játra, ale použít lze i plíce či slezinu. Z hlediska koření tvoří základ česnek, majoránka, sůl, pepř a mleté nové koření. Přidat lze rovněž i cibuli či zázvor.

Několik triků na závěr

  • Na špejlování použijte suché špejle, aby se dobře lámaly, které těsně před špejlováním pomažte trochou tuku. Budou se vám následně snadněji protahovat střívkem. Pomůže také jejich seříznutí nožem do špičky.
  • To, že je domácí jitrnice hotová, poznáte tak, že vám v hrnci, ve kterém ji vaříte, vyplave nahoru.
  • Aby vám jitrnice při opékání na pánvi nepraskla, existují dva triky. Buď jitrnici před vložením na pánev dejte na dvě minuty do horké vody, nebo ji před opékáním zlehka obalit v hladké mouce. Každopádně je nutné při opékání postupovat pomalu.
  • Udává se, že z jednoho prasete se při zabíjačce udělá asi šedesát jitrnic.

Komentáře

  1. Domácí talčenečka a jitrničky jsou výborné a můj manžel má nejraději ovárek a škvarečky po odmácku vyškvařené.

  2. my zase jelýtka krvavá a krvavou tlačenku aprdelačku, hned se mě zbýhají sliny, ale musí to umět řezník.

  3. Když chci psát tam kde to bude někdo číst,tak si nechám ty hrubky opravit od 10ti letého dítěte.Je to děs.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.