Domácí porážka se dnes provádí už jen ojediněle a organizátoři si s ní většinou umí poradit.
My ostatní si pak buď koupíme v obchodech nabízené jitrničky, jelítka a další pochoutky nebo si je doma připravíme sami.
Mezi jednodušší zabíjačkové pochoutky patří ovar a jaternicový prejt, o něco pracnější jsou jitrnice a tlačenka. Vše se poměrně dobře mrazí, takže větší dávku si můžeme zamrazit.
O těchto a dalších pochoutkách si napíšeme v tomto článku. Přejeme dobrou chuť!
Zabíjačkový guláš
Zabijačkový guláš je klasické jídlo každé domácí zabijačky. Na jeho přípravu se spotřebovávají méně hodnotné druhy masa.
A i když zrovna neděláme zabíjačku, i tak si jej můžeme zkusit doma připravit. Suroviny jsou běžně dostupné.
INGREDIENCE :
- 1 kg vepřové plece
- 2-3 vepřová srdce
- 200 g vepřových jater
- 3 lžíce sádla
- 50 g uzeného špeku
- 4 větší cibule
- 2 lžičky sladké papriky
- 2 lžičky gulášového koření
- 1-2 čajové lžičky pálivé papriky dle chuti
- 1 lžička drceného kmínu
- 3 stroužky česneku
- 0,75 litru vývaru
- 2 lžičky soli
- majoránka
- 2 krajíce chleba i s kůrkou
POSTUP :
- Do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru.
- Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec.
- Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
- Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky.
- Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme.
- Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli.
- Přidáme všechno maso s výjimkou jater.
- Maso orestujeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření.
- Zamícháme, podlijeme vývarem a dusíme.
- Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř.
- Necháme provařit asi 20 minut.
- Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali do hladka.
- Guláš povaříme dalších 20 minut, až je maso krásně měkké.
- Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme.
- Zabijačkový guláš podává s kolečky cibule a s čerstvým chlebem.
zdroj : apetitonline.cz
Náš tip: Výborný zabijačkový guláš si můžete připravit i v jednom z multifunkčních hrnců z naší recenze.
Objevte podobné tipy
Domácí ovarová polévka
Patří k tradičním zabíjačkovým pokrmům.
INGREDIENCE :
- 1,5 l vepřového vývaru z ovaru
- 100 g krup
- 250 ml syrové vepřové krve
- 1 lžíce vepřového sádla
- 1 cibule, nakrájená najemno
- sůl a čerstvě mletý pepř
- hrst sušené majoránky
- 2–3 stroužky utřeného česneku
POSTUP :
- Ve větším množství osolené vody se lžičkou sádla uvaříme propláchnuté kroupy.
- Na zbylém sádle osmahneme cibuli do světle zlaté barvy.
- Vývar přecedíme, podle potřeby sebereme předtím z povrchu tuk.
- Přivedeme ho k varu, ztlumíme plamen a vmícháme krev.
- Za stálého míchání zahříváme těsně pod bod varu a stáhneme z ohně (polévku s krví je lepší nevařit, aby se krev nesrazila).
- Přidáme slité uvařené kroupy, osmahnutou cibulku a dochutíme utřeným česnekem se solí, pepřem, majoránkou
- Prohřejeme.
zdroj : archiv.ihned.cz
Jitrnicový prejt
Udělejte si domácí jitrnicový prejt a pokud vám při výrobě popraskají jitrnice, není právě nic snazšího, než z nich udělat prejt.
INGREDIENCE :
- 700 g bůček
- 200 g kůží s vrstvou sádla, nebo lalok
- 200 g slezina, nebo plíce
- 100 g játra
- 1 ks cibule velká
- 6 ks stroužky česneku
- 1-4 ks rohlík
- natě /petržel, řepíkatý celer/
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, muškátový oříšek
POSTUP :
- Do studené vody vložíme bůček, kůže či lalok, cibuli, polovinu česneku, kuličky pepře a nového koření, list a natě.
- Přivedeme k varu, osolíme a pomaleji vaříme doměkka.
- Slezinu, nebo plíce uvaříme zvlášť ve slané vodě a vývar pak slijeme.
- Játru pomeleme na jemném mlýnku.
- Včerejší rohlíky pokrájíme na kostky a odložíme v míse stranou.
- Hotové maso vyndáme z vývarů a necháme chvíli chladnout.
- Horkým vývarem z bůčku zalijeme kostky rohlíků (tak ½ litrem).
- Maso si překrájíme na rozumné kousky a umeleme na hrubém mlýnku.
- Přidáme játru a dochutíme solí, pepřem a kořením.
- Dobře promícháme a necháme chvíli odležet.
- Navrstvíme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou.
- Pečeme při 170°C asi 75-80 minut.
zdroj : inkitchenopen.blogspot.com
Domácí jitrnice
INGREDIENCE :
- stejné ingredience jako v předešlém receptu na jitrnicový prejt
- 5 m tenkých očištěných vepřových střev
POSTUP :
- Připravíme jitrnicový prejt dle předchozího receptu.
- Tímto prejtem naplníme již připravená tenká vepřová střeva.
- Zašpejlujeme a vaříme ve vodě teplé asi 90 stupňů po dobu asi 15-20 minut.
- Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě, vyrovnáme na dřevěnou desku, po 15 minutách obrátíme a necháme volně vychladnout.
zdroj : novinky.cz
Domácí tlačenka
Poctivou domácí tlačenku lze připravit i doma ze snadno dostupných surovin.
INGREDIENCE :
- 2 vepřové nožky
- 1 vepřové koleno
- 1/2 kg vepřového plecka
- 1 vepřový jazyk
- 1/2 cibule
- 1/2 mrkve
- 1/2 petržele
- 1/2 celeru
- 1 bobkový list
- 10 kuliček pepře
- 3 kuličky celého nového koření
- sůl
- pepř černý mletý
- česnek
- majoránka
POSTUP :
- V jednom hrnci zalijme vodou nožičky a kůži z kolen, osolíme a povaříme do úplného změknutí.
- Ve druhém povaříme plecko, kolena bez kůže a jazyky spolu s očištěnou zeleninou, kořením a solí.
- Poté scedíme, jazyky oloupeme a maso nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostky
- Scedíme i hrnec s nožičkami a šťávu přidáme k nakrájenému masu – právě ta totiž zajistí, že tlačenka zatuhne.
- V případě potřeby trochu naředíme odloženým vývarem z masa.
- Směs osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.
- Maso by mělo být před zatuhnutím lehce přesolené a překořeněné – až tlačenka zatuhne, bude tak akorát.
- Nyní plníme do tlačenkových střev.
- Tlačenky položíme na plech a každých 20 minut otočíme, aby se maso a tuk rovnoměrně usadily.
- Podáváme s cibulí, octem a čerstvým chlebem.
zdroj : pepato.eu
Pokud jste dělali domácí zabíječku a zbylo vám ještě nějaké maso, určitě si vyzkoušejte udělat skvělý nejen vepřový guláš.
Domácí talčenečka a jitrničky jsou výborné a můj manžel má nejraději ovárek a škvarečky po odmácku vyškvařené.
my zase jelýtka krvavá a krvavou tlačenku aprdelačku, hned se mě zbýhají sliny, ale musí to umět řezník.
U nás ot dělá strejda zabijačku, tak už ví jak to máme rádi tlačenešku a jitrničky
Když chci psát tam kde to bude někdo číst,tak si nechám ty hrubky opravit od 10ti letého dítěte.Je to děs.