Oblíbené recepty na domácí zabijačkové pochoutky

Domácí porážka se dnes provádí už jen ojediněle a organizátoři si s ní většinou umí poradit. My ostatní si pak buď koupíme v obchodech nabízené jitrničky, jelítka a další pochoutky nebo si je doma připravíme sami. Mezi jednodušší zabíjačkové pochoutky patří ovar a jaternicový prejt, o něco pracnější jsou jitrnice a tlačenka. Vše se poměrně dobře mrazí, takže větší dávku si můžeme zamrazit.

1. Zabíjačkový guláš

Zabijačkový guláš je klasické jídlo každé domácí zabijačky. Na jeho přípravu se spotřebovávají méně hodnotné druhy masa. A i když zrovna neděláme zabíjačku, i tak si jej můžeme zkusit doma připravit. Suroviny jsou běžně dostupné.

INGREDNICE :

  • 1 kg vepřové plece
  • 2-3 vepřová srdce
  • 200 g vepřových jater
  • 3  lžíce sádla
  • 50 g uzeného špeku
  • 4 větší cibule
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžičky gulášového koření
  • 1-2 čajové lžičky pálivé papriky dle chuti
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 0,75 litru vývaru
  • 2 lžičky soli
  • majoránka
  • 2 krajíce chleba i s kůrkou

POSTUP :

  1. Do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru.
  2. Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec.
  3. Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky.
  4. Vepřovou plec a srdce nakrájíme na větší kostky.
  5. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a rovněž nakrájíme.
  6. Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli.
  7. Přidáme všechno maso s výjimkou jater.
  8. Maso orestujeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření.
  9. Zamícháme, podlijeme vývarem a dusíme.
  10. Asi po hodině k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř.
  11. Necháme provařit asi 20 minut.
  12. Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali do hladka.
  13. Guláš povaříme dalších 20 minut, až je maso krásně měkké.
  14. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme.
  15. Zabijačkový guláš podává s kolečky cibule a s čerstvým chlebem.

Zabíjačkový guláš

zdroj : apetitonline.cz

2. Domácí ovarová polévka

Patří k tradičním zabíjačkovým pokrmům.

INGREDIENCE :

  • 1,5 l vepřového vývaru z ovaru
  • 100 g krup
  • 250 ml syrové vepřové krve
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hrst sušené majoránky
  • 2–3 stroužky utřeného česneku

POSTUP :

  1. Ve větším množství osolené vody se lžičkou sádla uvaříme propláchnuté kroupy.
  2. Na zbylém sádle osmahneme cibuli do světle zlaté barvy.
  3. Vývar přecedíme, podle potřeby sebereme předtím z povrchu tuk.
  4. Přivedeme ho k varu, ztlumíme plamen a vmícháme krev.
  5. Za stálého míchání zahříváme těsně pod bod varu a stáhneme z ohně (polévku s krví je lepší nevařit, aby se krev nesrazila).
  6. Přidáme slité uvařené kroupy, osmahnutou cibulku a dochutíme utřeným česnekem se solí, pepřem, majoránkou
  7. Prohřejeme.
 TIP : Pokud byste nesehnali krev v řeznictví, lze do vývaru z ovaru vhodit a prohřát 2 kroupová jelítka a připravit polévku z nich. 

Domácí ovarová polévka

zdroj : archiv.ihned.cz

3. Jitrnicový prejt

Udělejte si domácí jitrnicový prejt a pokud vám při výrobě popraskají jitrnice, není právě nic snažšího, než z nich udělat prejt.

INGREDIENCE :

  • 700g bůček
  • 200g kůží s vrstvou sádla, nebo lalok
  • 200g slezina, nebo plíce
  • 100g játra
  • 1ks cibule velká
  • 6 ks stroužky česneku
  • 1-4 ks rohlík
  • natě /petržel, řepíkatý celer/
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, majoránka, muškátový oříšek

POSTUP :

  1. Do studené vody vložíme bůček, kůže či lalok, cibuli, polovinu česneku, kuličky pepře a nového koření, list a natě.
  2. Přivedeme k varu, osolíme a pomaleji vaříme doměkka.
  3. Slezinu, nebo plíce uvaříme zvlášť ve slané vodě a vývar pak slijeme.
  4. Játru pomeleme na jemném mlýnku.
  5. Včerejší rohlíky pokrájíme na kostky a odložíme v míse stranou.
  6. Hotové maso vyndáme z vývarů a necháme chvíli chladnout.
  7. Horkým vývarem z bůčku zalijeme kostky rohlíků (tak ½ litrem).
  8. Maso si překrájíme na rozumné kousky a umeleme na hrubém mlýnku.
  9. Přidáme játru a dochutíme solí, pepřem a kořením.
  10.  Dobře promícháme a necháme chvíli odležet.
  11. Navrstvíme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou.
  12. Pečeme při 170°C asi 75-80 minut.

Jitrnicový prejt

zdroj : inkitchenopen.blogspot.com

4. Domácí jitrnice

INGREDIENCE :

  • stejné ingredience jako v předešlém receptu na jitrnicový prejt
  • 5 m tenkých očištěných vepřových střev

POSTUP :

  1. Připravíme jitrnicový prejt dle předchozího receptu.
  2. Tímto prejtem naplníme již připravená tenká vepřová střeva.
  3. Zašpejlujeme a vaříme ve vodě teplé asi 90 stupňů po dobu asi 15-20 minut.
  4. Uvařené jitrnice opláchneme ve studené vodě, vyrovnáme na dřevěnou desku, po 15 minutách obrátíme a necháme volně vychladnout.
 TIP : nejlépe chutnají domácí jitrnice s kysaným zelím a vařeným bramborem. 

Domácí jitrnice

zdroj : novinky.cz

5. Domácí tlačenka

Poctivou domácí tlačenku lze připravit i doma ze snadno dostupných surovin.

INGREDIENCE :

  • 2 vepřové nožky
  • 1 vepřové koleno
  • 1/2 kg vepřového plecka
  • 1 vepřový jazyk
  • 1/2 cibule
  • 1/2 mrkve
  • 1/2 petržele
  • 1/2 celeru
  • 1 bobkový list
  • 10 kuliček pepře
  • 3 kuličky celého nového koření
  • sůl
  • pepř černý mletý
  • česnek
  • majoránka

POSTUP :

  1. V jednom hrnci zalijme vodou nožičky a kůži z kolen, osolíme a povaříme do úplného změknutí.
  2. Ve druhém povaříme plecko, kolena bez kůže a jazyky spolu s očištěnou zeleninou, kořením a solí.
  3.  Poté scedíme, jazyky oloupeme a maso nakrájíme na asi dvoucentimetrové kostky
  4. Scedíme i hrnec s nožičkami a šťávu přidáme k nakrájenému masu – právě ta totiž zajistí, že tlačenka zatuhne.
  5. V případě potřeby trochu naředíme odloženým vývarem z masa.
  6. Směs osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem.
  7. Maso by mělo být před zatuhnutím lehce přesolené a překořeněné – až tlačenka zatuhne, bude tak akorát.
  8. Nyní plníme do tlačenkových střev.
  9. Tlačenky položíme na plech a každých 20 minut otočíme, aby se maso a tuk rovnoměrně usadily.
  10. Podáváme s cibulí, octem a čerstvým chlebem.

Domácí tlačenka

zdroj : pepato.eu

Pokud jste dělali domácí zabíječku a zbylo vám ještě nějaké maso, určitě vyzkoušejte připravit i domácí klobásky nebo škvarky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

  • Domácí talčenečka a jitrničky jsou výborné a můj manžel má nejraději ovárek a škvarečky po odmácku vyškvařené.

  • my zase jelýtka krvavá a krvavou tlačenku aprdelačku, hned se mě zbýhají sliny, ale musí to umět řezník.

  • Když chci psát tam kde to bude někdo číst,tak si nechám ty hrubky opravit od 10ti letého dítěte.Je to děs.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *