Praktické a rychlé recepty z jednoho hrnce, po kterých se jen zapráší. Ochutnejte je všechny!

Už vás nebaví, jak při vaření ušpiníte spoustu nádobí a trávíte tak spoustu přebytečného času jeho úklidem?

Pak právě pro vás jsou tu následující recepty na jídlo z jednoho hrnce 5x jinak!

Vychutnejte si například vepřové s rýží, těstoviny s cuketou a žampiony nebo zelnou polévku.

Garantujeme vám, že tento způsob vaření si zamilujete!

Kuřecí stehna s rýží z jednoho hrnce

Může být něco ještě jednoduššího než tento recept? Navíc je velice chutný, oblíbený a nenáročný na suroviny. Připravte si ho i vy!

Ingredience

  • 4 kuřecí stehna
  • hrnek rýže
  • sůl
  • bobkový list
  • kurkuma
  • mletý pepř
  • olej
  • česnek

Postup

  1. Kuřecí stehna omyjte, případně vykostěte.
  2. Rýži opláchněte a dejte do pekáčku.
  3. Na rýži položte osolená a opepřená stehna, která jste potřeli česnekem utřeným se solí.
  4. Dochuťte bobkovým listem a kurkumou.
  5. Podlijte vodou, zakápněte olejem a dejte do trouby péci.
  6. Pečte doměkka, případně ještě dolévejte vodu.
Kuřecí stehna položená na rýži.
www.tiphero.com

Vyzkoušejte i našich 6 nejlepších receptů na stehna z kuřecího masa, kterým nikdo neodolá!

Špagety s cuketou a žampiony

Vyzkoušejte tento snadný pokrm z jednoho hrnce, který se vaří pouhých 10 minut! Těstoviny absorbují všechnu vodu a zároveň uvolňují škroby, díky čemuž se vytvoří super krémová, chutná omáčka.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 500 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 2 cukety, nakrájené na půlměsíce
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
  • 500 g nevařených celozrnných špaget
  • 4 šálky vody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/3 šálku nastrouhaného parmazánu
  • 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané

Postup

  1. Do velké pánve na středním plameni přidejte olivový olej.
  2. Po zahřátí přidejte žampiony, cuketu, česnek a tymián.
  3. Restujte za častého míchání asi 5 minut.
  4. Přidejte špagety a vodu, sůl a pepř.
  5. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, nebo dokud se voda nevstřebá a těstoviny nezměknou.
  6. Vmíchejte parmazán a posypte petrželkou.
  7. Servírujte.
Špagety v pánvi, promíchané s cuketou a žampiony.
www.skinnyms.com

Španělský hrnec s cizrnou a kuřetem

Připravte si tuto snadnou zdravou večeři vhodnou pro celou rodinu! Zamilujete si to lahodné spojení chutí v jednom hrnci.

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 600 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže (asi 4 kusy)
  • sůl a pepř
  • 1 malá cibule, nakrájená
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 4 stroužky česneku, lisované
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky kmínu
  • 440 ml plechovka nakrájených rajčat
  • 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru
  • 1 šálek dlouhozrnné hnědé rýže, propláchnuté a okapané
  • 440 ml plechovka cizrny,propláchnutá a okapaná
  • nasekaná čerstvá petrželka (na ozdobu)

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
  2. Kuře osolte, opepřete a přidejte na rozpálený olej.
  3. Opečte ho z obou stran, asi 3 minuty z každé strany, a poté přendejte na čistý talíř.
  4. Snižte teplotu na střední.
  5. Přidejte do hrnce cibuli a papriku a restujte za občasného míchání, dokud nezměknou, 2-3 minuty.
  6. Přidejte česnek a restujte 30 sekund za stálého míchání.
  7. Přidejte 1 lžičku soli, ¼ lžičky černého pepře, uzenou papriku, kmín, nakrájená rajčata a vývar.
  8. Míchejte, aby se vše spojilo.
  9. Vmíchámejte rýži a cizrnu.
  10. Kuře vložte zpět do směsi v hrnci.
  11. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a vařte 35–40 minut, dokud rýže nezměkne a nevstřebá se většina tekutiny.
  12. Každých 10 minut jemně promíchejte, aby se rýže uvařila rovnoměrně.
  13. Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.
Kuře, cizrna, rýže a rajčata, promíchaná v hrnci, to vše posypané čerstvou petrželkou.
www.kristineskitchenblog.com

Inspirujte se i našimi recepty na španělskou paellu aneb blýskněte se klasikou španělské kuchyně!

Vegetariánská zelná polévka

Tento recept na zelnou polévku je plný zdravé zeleniny, je vegetariánský a bez lepku, ale také vydatný a chutný. Užijte si ho i vy!

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 šálek cibule, jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekaného
  • 8 šálků zeleninového vývaru
  • 1 plechovka (420 ml) drcených rajčat
  • 1 malá hlávka zelí, nahrubo nakrájená,
  • 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
  • 1 šálek mražené zeleniny ( kombinace zelených fazolek, mrkve, hrášku, kukuřice)
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1-2 lžičky italského koření, dle chuti
  • 1-2 lžičky citronové šťávy, dle chuti chuti
  • 1 lžíce petrželky, čerstvé, nahrubo nasekané

Postup

  1. Zahřejte olej a máslo ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem na středně vysokém plameni.
  2. Přidejte cibuli, česnek a opékejte, dokud se česnek nerozvoní a cibule nezesklovatí.
  3. Přidejte vývar, rajčata, zelí, řapíkatý celer, mraženou zeleninu, sůl, pepř, italské koření a míchejte, dokud se vše nespojí.
  4. Vařte odkryté 20–30 minut na středním plameni, dokud veškerá zelenina nezměkne a nerozvinou se chutě.
  5. Odstraňte z ohně a vmíchejte 1-2 lžičky citronové šťávy.
  6. Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte!
Polévka ze zelí a další zeleniny nabíraná z hrnce naběračkou.
www.onepotrecipes.com

Vepřové maso z jednoho hrnce

V jednom hrnci snadno uvaříme i vepřové maso – například z plece. Vyzkoušejte ho s rýží, rajčaty a zelím, je to lahůdka!

Ingredience

  • 750 g vepřového plecka
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • mletá sladká paprika
  • konzerva celých rajčat
  • 1 hrnek rýže
  • asi 350 g hlávkového zelí
  • olej

Postup

  1. Vepřové maso omyjte a nakrájejte na větší kostky.
  2. V kastrolu na oleji maso ze všech stran opečte.
  3. Pak přidejte rajčata, česnek, sůl a mletou papriku a podlijte.
  4. Duste do poloměkka.
  5. Přidejte rýži a nakrájené zelí, opět podlijte a duste do změknutí rýže i masa.
Plátek vepřového masa servírovaný na talířku na rýži s vidličkou.
www.cookscountry.com

Přemýšlíte, co uvařit, takže hledáte ty nejlepší recepty z vepřové plece? Máte rádi masíčko pečené, vařené či dušené? U nás najdete spoustu tipů, jak toto chutné maso připravit.

Výhodou jídel z jednoho hrnce je to, že není třeba zvlášť vařit přílohu. Maximálně můžeme k tomuto typu pokrmů nabídnout k zakousnutí pečivo – chléb či křupavou housku.

Co vaříme v jednom hrnci

Mezi jídla z jednoho hrnce můžeme zařadit vydatné polévky z masového základu, dušené směsi masa, zeleniny a brambor, směsi luštěnin, brambor a zeleniny i s přídavkem masa nebo uzeniny, uzeninové směsi s brambory a zeleninou včetně hub.

Ne vždy se tato jídla dají považovat za dietní, ale pokud věnujeme pozornost použitým druhů surovin a zvýšíme podíl zeleniny, mohou splnit i tyto nároky.

Pokrmy většinou nezahušťujeme, měly by být husté ze směsi surovin.

A jak se vám recepty z jednoho hrnce povedly? Pochlubte se nám do komentářů!

Komentáře
  1. vaření bez zbytečného nádobí navíc a dlouhé vyvyřování prostě zbožňuji:) je fajn když se člověk nemusí mořit u sporáku a nadobí.
    Jne co nejvíce receptů na tyto dobroty

  2. Já takhle peču kuře s bramborem a s rýží dohromady a je to skvělá výbroná pochoutka a bez dalšího nádobí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X