Jídlo z jednoho hrnce má výhodu v tom, že při jeho přípravě nemusíme špinit příliš mnoho nádobí.
Většinou nám stačí opravdu jen ten jeden hrnec a máme uvařeno. Tento způsob vaření oceníme hlavně na dovolené nebo tehdy, nemáme-li příliš času na vaření.
Využít můžeme i tlakový hrnec.
Co vaříme v jednom hrnci
Mezi jídla z jednoho hrnce můžeme zařadit vydatné polévky z masového základu, dušené směsi masa, zeleniny a brambor, směsi luštěnin, brambor a zeleniny i s přídavkem masa nebo uzeniny, uzeninové směsi s brambory a zeleninou včetně hub.
Ne vždy se tato jídla dají považovat za dietní, ale pokud věnujeme pozornost použitým druhů surovin a zvýšíme podíl zeleniny, mohou splnit i tyto nároky.
Pokrmy většinou nezahušťujeme, měly by být husté ze směsi surovin.
Objevte podobné tipy
Kuře s rýží z jednoho hrnce
Budeme-li vařit v jednom hrnci kuře, můžeme použít například i pouze stehna.
INGREDIENCE
- 4 kuřecí stehna
- hrnek rýže
- sůl
- bobkový list
- kurkuma
- mletý pepř
- olej
- česnek
POSTUP
- Kuřecí stehna omyjeme, případně vykostíme.
- Rýži opláchneme a dáme do pekáčku.
- Na rýži položíme osolená a opepřená stehna, které jsme potřeli česnekem utřeným se solí.
- Dochutíme bobkovým listem a kurkumou.
- Podlijeme vodou a zakápneme olejem a dáme do trouby péci.
- Pečeme doměkka, případně ještě doléváme vodu.

Těstoviny z jednoho hrnce
Rychlý oběd nebo teplou večeři získáme uvařením těstovin v jednom hrnci.
INGREDIENCE
- asi 400 g těstovin
- 300 g rajčat
- 1 cibule
- česnek dle chuti
- čerstvá bazalka
- 70 g tvrdého sýru
- 3 lžíce oleje
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
- V kastrolu na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidáme omytá a nakrájená rajčata, česnek a bazalku a dusíme.
- Osolíme a opepříme a přidáme těstoviny.
- Podlijeme vodou, aby byly těstoviny ponořené.
- Kdy je pokrm hotový, poznáme podle toho, že jsou těstoviny měkké a rajčata vytvořila omáčku.
- Jídlo naservírujeme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.

Vepřové maso z jednoho hrnce
V jednom hrnci snadno uvaříme i vepřové maso – například z plece.
INGREDIENCE
- 750 g vepřového plecka
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř
- česnek
- mletá sladká paprika
- konzerva celých rajčat
- 1 hrnek rýže
- asi 350 g hlávkového zelí
- olej
POSTUP
- Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
- V kastrolu na oleji maso ze všech stran opečeme.
- Pak přidáme rajčata, česnek, sůl a mletou papriku a podlijeme.
- Dusíme do poloměkka.
- Přidáme rýži a nakrájené zelí, opět podlijeme a dusíme do změknutí rýže i masa.

Kuře z jednoho hrnce
Doplňte kuře bramborami a vše uvařte v jednom hrnci. Tento jednoduchý pokrm zvládne i kuchař-začátečník.
INGREDIENCE
- 3 kuřecí prsa
- 500 g syrových brambor
- sůl
- pepř
- grilovací koření
- 1 kelímek sladké smetany na vaření
- olej
POSTUP
- Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na tenčí plátky.
- Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Vezmeme hlubší pekáč, vymažeme olejem a dno poklademe plátky brambor.
- Na brambory položíme osolené, opepřené a grilovacím kořením posypaném kuřecí prsa.
- Poslední vrstva budou opět brambory.
- Vše zalijeme smetanou.
- Dáme péci do trouby doměkka.

Výhodou jídel z jednoho hrnce je to, že není třeba zvlášť vařit přílohu. Maximálně můžeme k tomuto typu pokrmů nabídnout k zakousnutí pečivo – chléb či křupavou housku.
Tlakový hrnec může v tomto případě skvěle posloužit. Nejen, že zachová maximum chuti, ale i živiny. Máte zájem se o tomto tématu dozvědět více. Recenze tlakových hrnců vám v tom pomůže.
vaření bez zbytečného nádobí navíc a dlouhé vyvyřování prostě zbožňuji:) je fajn když se člověk nemusí mořit u sporáku a nadobí.
Jne co nejvíce receptů na tyto dobroty
Já takhle peču kuře s bramborem a s rýží dohromady a je to skvělá výbroná pochoutka a bez dalšího nádobí.