Už vás nebaví, jak při vaření ušpiníte spoustu nádobí a trávíte tak spoustu přebytečného času jeho úklidem?
Pak právě pro vás jsou tu následující recepty na jídlo z jednoho hrnce 5x jinak!
Vychutnejte si například vepřové s rýží, těstoviny s cuketou a žampiony nebo zelnou polévku.
Garantujeme vám, že tento způsob vaření si zamilujete!
Kuřecí stehna s rýží z jednoho hrnce
Může být něco ještě jednoduššího než tento recept? Navíc je velice chutný, oblíbený a nenáročný na suroviny. Připravte si ho i vy!
Ingredience
- 4 kuřecí stehna
- hrnek rýže
- sůl
- bobkový list
- kurkuma
- mletý pepř
- olej
- česnek
Postup
- Kuřecí stehna omyjte, případně vykostěte.
- Rýži opláchněte a dejte do pekáčku.
- Na rýži položte osolená a opepřená stehna, která jste potřeli česnekem utřeným se solí.
- Dochuťte bobkovým listem a kurkumou.
- Podlijte vodou, zakápněte olejem a dejte do trouby péci.
- Pečte doměkka, případně ještě dolévejte vodu.

Vyzkoušejte i našich 6 nejlepších receptů na stehna z kuřecího masa, kterým nikdo neodolá!
Špagety s cuketou a žampiony
Vyzkoušejte tento snadný pokrm z jednoho hrnce, který se vaří pouhých 10 minut! Těstoviny absorbují všechnu vodu a zároveň uvolňují škroby, díky čemuž se vytvoří super krémová, chutná omáčka.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 g žampionů, nakrájených na plátky
- 2 cukety, nakrájené na půlměsíce
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 500 g nevařených celozrnných špaget
- 4 šálky vody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/3 šálku nastrouhaného parmazánu
- 1/4 šálku čerstvé petrželky, nasekané
Postup
- Do velké pánve na středním plameni přidejte olivový olej.
- Po zahřátí přidejte žampiony, cuketu, česnek a tymián.
- Restujte za častého míchání asi 5 minut.
- Přidejte špagety a vodu, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu a vařte 10 minut, nebo dokud se voda nevstřebá a těstoviny nezměknou.
- Vmíchejte parmazán a posypte petrželkou.
- Servírujte.

Španělský hrnec s cizrnou a kuřetem
Připravte si tuto snadnou zdravou večeři vhodnou pro celou rodinu! Zamilujete si to lahodné spojení chutí v jednom hrnci.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 600 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže (asi 4 kusy)
- sůl a pepř
- 1 malá cibule, nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky kmínu
- 440 ml plechovka nakrájených rajčat
- 1 a ¾ šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek dlouhozrnné hnědé rýže, propláchnuté a okapané
- 440 ml plechovka cizrny,propláchnutá a okapaná
- nasekaná čerstvá petrželka (na ozdobu)
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej na středně vysokém plameni.
- Kuře osolte, opepřete a přidejte na rozpálený olej.
- Opečte ho z obou stran, asi 3 minuty z každé strany, a poté přendejte na čistý talíř.
- Snižte teplotu na střední.
- Přidejte do hrnce cibuli a papriku a restujte za občasného míchání, dokud nezměknou, 2-3 minuty.
- Přidejte česnek a restujte 30 sekund za stálého míchání.
- Přidejte 1 lžičku soli, ¼ lžičky černého pepře, uzenou papriku, kmín, nakrájená rajčata a vývar.
- Míchejte, aby se vše spojilo.
- Vmíchámejte rýži a cizrnu.
- Kuře vložte zpět do směsi v hrnci.
- Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a vařte 35–40 minut, dokud rýže nezměkne a nevstřebá se většina tekutiny.
- Každých 10 minut jemně promíchejte, aby se rýže uvařila rovnoměrně.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte.

Inspirujte se i našimi recepty na španělskou paellu aneb blýskněte se klasikou španělské kuchyně!
Objevte podobné tipy
Vegetariánská zelná polévka
Tento recept na zelnou polévku je plný zdravé zeleniny, je vegetariánský a bez lepku, ale také vydatný a chutný. Užijte si ho i vy!
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 šálek cibule, jemně nakrájené
- 2 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 8 šálků zeleninového vývaru
- 1 plechovka (420 ml) drcených rajčat
- 1 malá hlávka zelí, nahrubo nakrájená,
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na kostičky
- 1 šálek mražené zeleniny ( kombinace zelených fazolek, mrkve, hrášku, kukuřice)
- sůl a pepř dle chuti
- 1-2 lžičky italského koření, dle chuti
- 1-2 lžičky citronové šťávy, dle chuti chuti
- 1 lžíce petrželky, čerstvé, nahrubo nasekané
Postup
- Zahřejte olej a máslo ve velkém hrnci s nepřilnavým povrchem na středně vysokém plameni.
- Přidejte cibuli, česnek a opékejte, dokud se česnek nerozvoní a cibule nezesklovatí.
- Přidejte vývar, rajčata, zelí, řapíkatý celer, mraženou zeleninu, sůl, pepř, italské koření a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Vařte odkryté 20–30 minut na středním plameni, dokud veškerá zelenina nezměkne a nerozvinou se chutě.
- Odstraňte z ohně a vmíchejte 1-2 lžičky citronové šťávy.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte!

Vepřové maso z jednoho hrnce
V jednom hrnci snadno uvaříme i vepřové maso – například z plece. Vyzkoušejte ho s rýží, rajčaty a zelím, je to lahůdka!
Ingredience
- 750 g vepřového plecka
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř
- česnek
- mletá sladká paprika
- konzerva celých rajčat
- 1 hrnek rýže
- asi 350 g hlávkového zelí
- olej
Postup
- Vepřové maso omyjte a nakrájejte na větší kostky.
- V kastrolu na oleji maso ze všech stran opečte.
- Pak přidejte rajčata, česnek, sůl a mletou papriku a podlijte.
- Duste do poloměkka.
- Přidejte rýži a nakrájené zelí, opět podlijte a duste do změknutí rýže i masa.

Přemýšlíte, co uvařit, takže hledáte ty nejlepší recepty z vepřové plece? Máte rádi masíčko pečené, vařené či dušené? U nás najdete spoustu tipů, jak toto chutné maso připravit.
Výhodou jídel z jednoho hrnce je to, že není třeba zvlášť vařit přílohu. Maximálně můžeme k tomuto typu pokrmů nabídnout k zakousnutí pečivo – chléb či křupavou housku.
Co vaříme v jednom hrnci
Mezi jídla z jednoho hrnce můžeme zařadit vydatné polévky z masového základu, dušené směsi masa, zeleniny a brambor, směsi luštěnin, brambor a zeleniny i s přídavkem masa nebo uzeniny, uzeninové směsi s brambory a zeleninou včetně hub.
Ne vždy se tato jídla dají považovat za dietní, ale pokud věnujeme pozornost použitým druhů surovin a zvýšíme podíl zeleniny, mohou splnit i tyto nároky.
Pokrmy většinou nezahušťujeme, měly by být husté ze směsi surovin.
A jak se vám recepty z jednoho hrnce povedly? Pochlubte se nám do komentářů!
vaření bez zbytečného nádobí navíc a dlouhé vyvyřování prostě zbožňuji:) je fajn když se člověk nemusí mořit u sporáku a nadobí.
Jne co nejvíce receptů na tyto dobroty
Já takhle peču kuře s bramborem a s rýží dohromady a je to skvělá výbroná pochoutka a bez dalšího nádobí.