Vyzkoušejte tyto recepty na španělskou paellu aneb blýskněte se klasikou španělské kuchyně

Pokrm plný rýže, masa a zeleniny.

Odraz jihoevropského temperamentu.

Netradiční večeře z jednoho hrnce.

Vyzkoušejte recepty na paellu – jídlo pestré na pohled i v chuti.

Kuřecí paella

Rychlá, jednoduchá a zajímavá večeře pro celou rodinu.

Ingredience

  • 1 větší cibule
  • 1 červená paprika
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 0,5 kg kuřecích prsních řízků
  • 0,4 kg rýže
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 250 g mraženého hrášku
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva

Postup

  • Ve velké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje.
  • Vložte nadrobno nakrájenou cibuli a červenou papriku a orestujte na mírném plameni 5-8 minut
  • Přidejte nasekaný česnek a za stálého míchání opékejte ještě zhruba jednu minutu.
  • Zeleninu vyjměte z pánve a dejte bokem.
  • Do pánve nalijte lžíci oleje a přidejte na kousky pokrájená kuřecí prsa.
  • Osolte, opepřete a opékejte dokud se maso nezatáhne.
  • Vyndejte ho z pánve a dejte stranou k zelenině.
  • Na pánev nalijte lžíci oleje a zasypte rýží.
  • Pár minut opékejte na oleji a poté ji zalijte kuřecím vývarem.
  • Přidejte opečenou zeleninu, kuřecí maso a pokrájená rajčata z plechovky.
  • Přiveďte k varu a vařte 20 – 25 minut.
  • Přidejte rozmrzlý hrášek a 5 minut prohřívejte.
  • Dochuťte solí a pepřem, případně citronovou šťávou.
Hluboký talíř plný paelly - směsi rýže, zeleniny a kuřecího masa, obložené citronovými měsíčky
Zdroj: averiecooks.com

Pravá španělská paella s mořskými plody

Co takhle udělat si doma španělský večer? Připravte si toto lehké ale výživné jídlo, které má na stolech pyrenejského polostrova své čestné místo, otevřete si láhev vína, opečte čerstvou bagetku a proměňte všední den v něco neobyčejného.

Ingredience

  • 250 g směsi mořských plodů
  • 150 g kuřecích prsních řízků
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 150 g salámu chorizo
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g rýže Arborio
  • 1 lžička koření sladká paprika
  • 200 g mraženého hrášku
  • špetka šafránu
  • čerstvá petržel
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • 2 citrony

Postup

  • Kuřecí řízky omyjte a pokrájejte na kostky.
  • Ve velké pánvi rozpalte trochu olivového oleje a zprudka na něm opečte kuřecí maso.
  • Vyndejte a dejte stranou.
  • Do pánve vložte nakrájené chorizo a opět pár minut opečte.
  • Vyjměte, dejte k masu a do pánve vložte směs mořských plodů.
  • Orestujte a přendejte ji z pánve k masu a chorizu.
  • Do pánve přilijte trochu olivového oleje a rozehřejte.
  • Vložte nadrobno nakrájenou cibuli a papriku, opékejte 2 minuty a přidejte nadrobno nasekaný česnek.
  • Promíchejte a přidejte syrovou rýži.
  • Pár minut opékejte a poté zalijte kuřecím vývarem.
  • Osolte, opepřete a přidejte koření.
  • Vložte opečené kuřecí maso, salám, mořské plody a přiveďte k varu.
  • Přidejte konzervovaná rajčata a vařte na mírném plameni 15 – 20 minut, dokud rýže nezměkne.
  • Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Podávejte s kousky citrónu a posypané čerstvou petrželkou.
Paella v pánvi s mušlemi, krevetami a zeleninou ozdobená kousky citronů
Zdroj: jocooks.com

V čem nejlépe připravit paellu? Vyberte si podle testu nerezových pánví.

Mexická vegetariánská paella

Paella je jedním z těch jídel, které můžete klidně připravit i bez masa. Pestrá směs zeleniny a luštěnin zaručí bohatou a výraznou chuť plnou živin.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 1 žlutá paprika
  • 1 cuketa
  • 4 střední žampiony
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 2/3 plechovky černých fazolí
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička uzené papriky
  • 250 g rýže
  • sůl
  • pepř
  • 1 limetka
  • ½ avokáda

Postup

  • Ve středně velké pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a opékejte 3-4 minuty
  • Přidejte česnek a smažte další 1 minutu.
  • Přidejte uzenou papriku, zamíchejte a opékejte minutku, dokud se koření nerozvoní.
  • Zasypte rýží a promíchejte aby se zrnka obalila kořením a zeleninou.
  • Přidejte na malé kousky nakrájenou cuketu, žampiony a papriku a za stálého míchání opékejte 3- 5 minut.
  • Podlijte vývarem a vařte 15 minut.
  • Když je rýže měkká přidejte na kousky nakrájená rajčata a slité fazole z plechovky.
  • Osolte, opepřete, promíchejte a pár minut opékejte.
  • Servírujte s rozpůlenou limetkou a s avokádem pokrájeným na proužky.
Směs rýže a zeleniny v pánvi ozdobená limetkovými plátky
Zdroj: thatgirlcookshealthy.com

Patří jídla z rýže k vašim oblíbeným? A věděli jste, že si ji můžete uvařit ještě zdravěji v parním hrnci? V našem testu se o nich můžete dočíst ještě více.

Jednoduchá paella s krevetami

Tento rýžový pokrm nejen, že skvěle chutná, ale navíc do něj můžete zpracovat různé zbytky zeleniny, které máte doma. Vyzkoušejte třeba recept na paellu s mrkví a brokolicí.

Ingredience

  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • ½ menší brokolice
  • 4 stonky zeleného chřestu
  • 300 g velkých, oloupaných krevet
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • 300 g rýže
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • špetka šafránu

Postup

  • Cibuli a česnek nakrájejte na drobno, mrkev na podélné proužky, brokolici rozeberte na růžičky a podélně je rozřízněte, chřest pokrájejte na kousky.
  • Ve větší pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm cibuli a mrkev.
  • Přidejte česnek a minutku opečte.
  • Přisypte rýži a šafrán, promíchejte a nechte chvilku rozvonět.
  • Podlijte vývarem, osolte, opepřete, zamíchejte a přiveďte k varu.
  • Vařte 15 minut.
  • Přidejte brokolici, krevety a chřest a opatrně promíchejte.
  • Vařte ještě 5 minut, dokud se vývar nevstřebá.
  • Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Paella s krevetami, brokolicí, mrkví a chřestem
Zdroj: thewanderlustkitchen.com

Máte rádi krevety? Inspirujte se dalšími recepty s krevetami.

5 zajímavostí na závěr

  • Ačkoliv je celosvětově vnímána jako tradiční španělské jídlo, jde o symbol pouze jednoho španělského regionu – oblasti Valencie.
  • Vznikla na rybářských lodích – šlo o jednoduché a snadno dostupné, levné a zároveň syté jídlo.
  • Na přípravu se používá speciální pánev na paellu, která je široká a nízká. Ve Valencii se označení paella používá pro všechny druhy pánví.
  • Při vaření se pokrm nezakrývá a rýže by se neměla úplně uvařit, naopak má pozvolna „dojít“ až po odstavení z plamene.
  • Typickou žlutou barvu dodává jídlu šafrán.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X