Recepty na bábovku s tvarohem v 6 nejlepších variantách. Vyberte si!

Co v neděli ke kafíčku? Něco dobrého a sladkého? Upečte si třeba buchtu!

A koneckonců nemusí být ani neděle, stačí vám půl hodiny času.

Taková bábovka nikdy nezklame – to věděly už naše babičky. Když do těsta totiž přidáte ještě tvaroh, výsledek bude nejen zdravější, ale i vláčnější.

Inspirujte se. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na tvarohovou bábovku.

Luxusní hrnková buchta z tvarohu

Nemusíte se trápit žádnými výstřednostmi, všechno potřebné byste měli najít doma.

Ingredience

  • 3 vejce
  • 3 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk (máslo/olej)
  • ingredience na dochucení
  • 1 tvaroh (ve vaničce/staniolu)
  • mléko nebo voda

Postup

  •  V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
  •  Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
  •  Žloutky našleháme s cukrem a tukem.
  •  Tvaroh přidáme ke žloutkům, pečlivě promícháme.
  •  Do takto připraveného těsta vmícháme sypkou směs.
  •  Z bílků vyšleháme sníh a také ho přimícháme do těsta.
  •  Je-li těsto hustší, můžeme přidat přiměřeně mléka, případně vody.
  •  Bábovku pečeme v lehce předehřáté troubě dostatečně dlouho, aby se dobře propekla. Pokud již nahoře příliš tmavne, zakryjeme ji alobalem.
  •  Špejlí průběžně zkoušíme, jestli je bábovka již dobře upečená, nebo ještě potřebuje pár minut v troubě.
  • Upečenou bábovku můžeme pocukrovat, nebo počkat až vychladne a poté ji polít čokoládovou polevou.

Tip pro vás: Aby se nám tvarohová bábovka lépe vyklápěla, postavíme ji na utěrku namočenou ve studené vodě a dáme jí chvíli čas – ideálně ji vyklopíme, až když utěrka úplně uschne.

Klasická upečená bábovka posypaná moučkovým cukrem.
Zdroj: frag-mutti.de

Milovníci tvarohu pozor! Máme pro vás super recepty na tvarohové koláče – snadné a chutné moučníky.

Vláčná čokoládo-tvarohová bábovka

A že je obyčejná tvarohová bábovka nuda? Přidejte další ingredience!

I tady platí – fantazii se meze nekladou. Pokud ingredience vmícháte jen do části těsta, vytvoříte tak krásně barevnou buchtu!

Ingredience

  • 250g polohrubé mouky
  • 200g změklého másla
  • 4ks vajec
  • 250g tvarohu na pečení
  • 200g třtinového cukru
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • Kůra z 1ks citronu
  • Špetka soli
  • 80g vysokoprocentní čokolády

Postup

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
  • Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
  • Do mísy dejte máslo s cukrem a vyšlehejte dohladka. Poté oddělte bílky od žloutků.
  • Žloutky přidejte do vyšlehaného másla s cukrem a důkladně zašlehejte.
  • Poté přidejte tvaroh a promíchejte. Dále můžete zašlehat i bílky.
  • Pak přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a s kůrou z citronu.
  • Nakonec vmíchejte kousky čokolády.
  • Vzniklé těsto nalijte do formy a dejte péct na 45 minut. Před dopečením zkuste špejlí, zda už je těsto hotové.
  • Hotovou bábovku nechte vychladnout, poté vyklopte z formy a podávejte nakrájenou.
Buchta s tvarohem a kousky čokolády.
Zdroj: madamecuisine.de

Tvarohová buchta s jablky

Bábovka může být i s příměsí ovoce. Zaměříme se na jablka, která můžete do těsta nastrouhat. Stejně jako jablka, můžete použít třeba i hrušky nebo do těsta vmíchat i třešně, borůvky či brusinky.

Ingredience

  • 250g polohrubé mouky
  • 1-2 jablka
  • 250g tvarohu ve vaničce
  • 3ks vajec
  • 220g cukru krystal
  • 200g změklého másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • Kůra z 1ks citronu

Postup

  • Nejprve oloupejte jablko a nastrouhejte na hrubém vzorku. Žloutky oddělte od bílků.
  • V míse utřete žloutky s cukrem, s vanilkovým cukrem a máslem do pěny.
  • Poté přidejte tvaroh, nastrouhané jablko (oloupané), nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte.
  • Mouku si vedle v míse smíchejte s práškem do pečiva a poté vmíchejte do tvarohové směsi.
  • Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a vmíchejte do těsta.
  • Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
  • Pečte při 170°C cca 45-50 minut.
  • Hotovou bábovku nechte vychladnout, poté vyklopte z formy a pokrájejte.
Jablečná bábovka s příměsí tvarohu.
Zdroj: simplylovelychaos.de

Bábovka s tvarohem bez mouky

Upečte si o něco zdravější tvarohovou bábovku a to zcela bez mouky. Nebudete mít alespoň výčitky z mlsání. Zkuste ji!

Ingredience

  • 5ks vajec
  • 100g změklého másla
  • 180g cukr krupice
  • 500g plnotučného tvarohu
  • 1 BIO citron
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 200g dětské krupičky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • Máslo a hrubou mouku na vysypání formy

Postup

  • Oddělte žloutky od bílků.
  • Změklé máslo vyšlehejte se žloutky a s cukrem do pěny.
  • Poté vmíchejte tvaroh, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový extrakt.
  • Dále vmíchejte krupičku, kypřicí prášek a špetku soli a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
  • Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 170°C cca 50 minut.
  • Vyzkoušejte špejlí, zda těsto nelepí a bábovka je tak hotová.
  • Podávejte vychladlou, nakrájenou a posypanou moučkovým cukrem či politou čokoládou.
Citronová bábovka s tvarohem a cukrem.
Zdroj: bella-cooks-and-travels.com

Banánová bábovka z tvarohu

Vyzkoušejte tuto výbornou banánovou bábovku s tvarohem, která je právě díky banánu extra vláčná. Jeden kousek vám stačit nebude!

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2ks vajec
  • 1 hrnek mléka
  • 250g tvarohu
  • 2ks banánu
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 1 pytlíček prášku do pečiva
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudinku v prášku

Postup

  • V míse smíchejte tvaroh s vejcem, mlékem a olejem.
  • Banán rozmačkejte vidličkou a přidejte do směsi tvarohu.
  • Mouku v míse prosejte s kypřicím práškem do pečiva, s pudinkovým práškem a cukrem.
  • Směs tvarohu přidejte do moučné směsi a vše důkladně promíchejte.
  • Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
  • Hotové těsto nalijte do připravené formy a dejte ro předem vyhřáté trouby.
  • Pečte při 175°C cca 40 minut.
  • Zkuste špejlí, zda je hotová.
  • Hotovou bábovku nechte vychladnout, poté vyklopte a posypte moučkovým cukrem.
Upečná tvarohová buchta s banánem.
Zdroj: essenrezept.de

Olejová bábovka s tvarohem

Inspirujte se touto rychlou a jednoduchou bábovkou, kterou zvládne opravdu každý. Suroviny jako když najdete ve spíži.

Ingredience

  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 250g měkkého tvarohu
  • 2ks vajec
  • 100g oleje
  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • Hrst rozinek

Postup

  • Do velké mísy dejte tvaroh, vajíčka, cukr, olej, lžíci rumu a vše vyšlehejte do hladka.
  • Poté vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Pokud je těsto příliš husté, přidejte dvě lžíce mléka.
  • Poté přidejte rozinky a citronovou kůru.
  • Polovinu těsta můžete obarvit kakaem, abyste získali mramorovou buchtu.
  • Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte při 170°C cca 50 minut.
  • Vyzkoušejte špejlí, zda je hotová.
  • Hotovou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a nakrájenou podávejte.
Olejová mramorová bábovka s tvarohem.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Proč je tvaroh zdravý?

  • Tvaroh obsahuje bílkoviny, které lidský organismus dokáže lépe strávit než ty z masa. Udržuje a staví svalovou hmotu.
  • Je bohatý na vápník, draslík, zinek, měď, selen, hořčík, aminokyseliny a vitamíny.
  • Studie prokázaly, že je tvaroh vhodný i k prevenci rakoviny, protože obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.
  • Tvaroh vás opravdu zasytí. Tráví se pomalu.

Vyzkoušejte také naše další varianty bábovek jako třeba jogurtovou ve 13 variantách nebo 8 skvělých bábovek jako od babičky!

Komentáře
  1. Doporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X