Bábovka s tvarohem: 5 nejlepších receptů

Co v neděli ke kafíčku? Něco dobrého a sladkého? Jednoznačně – tvarohovou bábovku!

A koneckonců nemusí být ani neděle, stačí půl hodiny času.

Taková bábovka nikdy nezklame – to věděly už naše babičky. Když do těsta totiž přidáte ještě tvaroh, bábovka bude nejen zdravější, ale i vláčnější.

Nejlepší tvarohová bábovka

Nemusíte se trápit žádnými výstřednostmi, všechno potřebné byste měli najít doma.

INGERDIENCE:

  • 3 vejce
  • 3 hrnky mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • tuk (máslo/olej)
  • ingredience na dochucení
  • 1 tvaroh (ve vaničce/staniolu)
  • mléko nebo voda

Množství surovin ovšem závisí na velikosti formy.

Hledáte zdravější variantu bábovky? Přidejte tvaroh. V receptu není nutný, ale díky němu můžete ubrat máslo, rostlinný tuk nebo olej.

Kromě toho jej můžete využít jako náplň do kynutých bábovek, a když bude dostatečně zahuštěný, tak i do bábovek z třeného těsta.

POSTUP:

  •  V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
  •  Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
  •  Žloutky našleháme s cukrem a tukem.
  •  Tvaroh přidáme ke žloutkům, pečlivě promícháme.
  •  Do takto připraveného těsta vmícháme sypkou směs.
  •  Z bílků vyšleháme sníh a také ho přimícháme do těsta.
  •  Je-li těsto hustší, můžeme přidat přiměřeně mléka, případně vody.
  •  Bábovku pečeme v lehce předehřáté troubě dostatečně dlouho, aby se dobře propekla. Pokud již nahoře příliš tmavne, zakryjeme ji alobalem.
  •  Špejlí průběžně zkoušíme, jestli je bábovka již dobře upečená, nebo ještě potřebuje pár minut v troubě.

Tip pro vás: Aby se nám tvarohová bábovka lépe vyklápěla, postavíme ji na utěrku namočenou ve studené vodě a dáme jí chvíli čas – ideálně ji vyklopíme, až když utěrka úplně uschne.

Upečenou bábovku můžeme pocukrovat, nebo počkat až vychladne a poté ji polít čokoládovou polevou.

Nejlepší tvarohová bábovka.

Barevná tvarohová bábovka

A že je obyčejná tvarohová bábovka nuda? Přidejte další ingredience!

I tady platí – fantazii se meze nekladou. Pokud ingredience vmícháte jen do části těsta, vytvoříte krásnou mramorovou bábovku.

K základnímu rozpisu surovin můžete zkusit přidat:

  • kakao
  • čokoládu
  • mleté ořechy
  • kokos
  • rozinky
  • skořici
  • lentilky

Bylo vám už osmnáct?

Pak můžete bábovku doplnit rumem,  vaječným koňakem nebo některým ze sladkých likérů.

Do tvarohové bábovky se hodí i jemně nastrouhaná mrkev, která těsto pěkně zabarví.

Řez mramorovou bábovkou.

Tvarohová bábovka s ovocem

Zkuste přidat i ovoce. Je jedno jestli čerstvé nebo kompotované.

Aby se ovoce nepřilepilo na stěnu formy, doporučujeme nejdříve nalít trochu těsta a na to ovoce rovnat. Když bychom totiž ovoce do těsta vmíchali, mohlo by se stát, že by šla bábovka špatně vyklopit.

Kromě čerstvých plodů lze těsto dochutit i šťávou z ovoce. Obzvlášť dobře chutná s citrony a pomeranči.

Tvarohová bábovka s ovocem

Tvarohová bábovka s čokoládou

INGREDIENCE (k základnímu rozpisu surovin):

  • tvaroh ve staniolu
  • pudinkový prášek
  • další náplně dle libosti (marmeláda, čokoládová pomazánka, arašídové máslo…)

Náplň musí být dostatečně hustá, aby při pečení nevytékala. Proto do ní většinou přidáváme pudinkový prášek, nejčastěji s vanilkovou příchutí. Příchuť ale může být libovolná, podle toho, jakou preferujeme.

POSTUP:

  1.  Vykynuté těsto rozválíme na plát.
  2.  Naplníme ochuceným tvarohem, svineme a vložíme do tukem vymazané formy.

Máte chuť na něco extravagantního?

Rozdělte těsto na dva až tři díly, z každého pak vyválejte plát, naplňte ho libovolnou náplní, svinujte ho a vložte do vymazané formy.

Tvarohovou náplň tak můžeme kombinovat s jinými druhy náplně.

Tvarohová bábovka s čokoládou.

Plněná bábovka třená

POSTUP:

  1. Třená plněná bábovka vyžaduje opravdu hustou náplň, proto používáme jen tvaroh balený ve staniolu a nezapomeneme ho zahustit pudinkovým práškem.
  2.  I do této bábovky můžeme přidat rozinky, ořechy, kakao,…
  3.  Do vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formy pak vrstvíme vždy trochu těsta a trochu náplně, kterou ale nedáváme příliš blízko krajům.
    Pokud se nám náplň povede dostatečně hustá, můžeme ji tvarovat do kuliček nebo válečků a rovnat na těsto.
  4.  Poslední vrstvou musí být těsto.

Proč je tvaroh zdravý?

  • Tvaroh obsahuje bílkoviny (kasein), které lidský organismus dokáže lépe strávit než ty z masa. Udržuje a staví svalovou hmotu.
  • Je bohatý na vápník, draslík, zinek, měď, selen, hořčík, aminokyseliny a vitamíny.
  • Studie prokázaly, že je tvaroh vhodný i k prevenci rakoviny, protože obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.
  • Tvaroh vás opravdu zasytí. Tráví se pomalu.

Vyzkoušejte také další varianty bábovek!

Milovníky kávy potěšíte kávovou bábovkou se skořicí, pokud chcete okusit něco nového, doporučujeme banánovou bábovku nebo mrkvovou bábovku s pomerančem.

Komentáře

  1. Doporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku 🙂

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.