Co v neděli ke kafíčku? Něco dobrého a sladkého? Upečte si třeba buchtu!
A koneckonců nemusí být ani neděle, stačí vám půl hodiny času.
Taková bábovka nikdy nezklame – to věděly už naše babičky. Když do těsta totiž přidáte ještě tvaroh, výsledek bude nejen zdravější, ale i vláčnější.
Inspirujte se. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty na tvarohovou bábovku.
Luxusní hrnková buchta z tvarohu
Nemusíte se trápit žádnými výstřednostmi, všechno potřebné byste měli najít doma.
Ingredience
- 3 vejce
- 3 hrnky mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- tuk (máslo/olej)
- ingredience na dochucení
- 1 tvaroh (ve vaničce/staniolu)
- mléko nebo voda
Postup
- V míse smícháme mouku s práškem do pečiva.
- Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků.
- Žloutky našleháme s cukrem a tukem.
- Tvaroh přidáme ke žloutkům, pečlivě promícháme.
- Do takto připraveného těsta vmícháme sypkou směs.
- Z bílků vyšleháme sníh a také ho přimícháme do těsta.
- Je-li těsto hustší, můžeme přidat přiměřeně mléka, případně vody.
- Bábovku pečeme v lehce předehřáté troubě dostatečně dlouho, aby se dobře propekla. Pokud již nahoře příliš tmavne, zakryjeme ji alobalem.
- Špejlí průběžně zkoušíme, jestli je bábovka již dobře upečená, nebo ještě potřebuje pár minut v troubě.
- Upečenou bábovku můžeme pocukrovat, nebo počkat až vychladne a poté ji polít čokoládovou polevou.
Tip pro vás: Aby se nám tvarohová bábovka lépe vyklápěla, postavíme ji na utěrku namočenou ve studené vodě a dáme jí chvíli čas – ideálně ji vyklopíme, až když utěrka úplně uschne.

Milovníci tvarohu pozor! Máme pro vás super recepty na tvarohové koláče – snadné a chutné moučníky.
Vláčná čokoládo-tvarohová bábovka
A že je obyčejná tvarohová bábovka nuda? Přidejte další ingredience!
I tady platí – fantazii se meze nekladou. Pokud ingredience vmícháte jen do části těsta, vytvoříte tak krásně barevnou buchtu!
Ingredience
- 250g polohrubé mouky
- 200g změklého másla
- 4ks vajec
- 250g tvarohu na pečení
- 200g třtinového cukru
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- Kůra z 1ks citronu
- Špetka soli
- 80g vysokoprocentní čokolády
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 180°C.
- Formu vymažte máslem a vysypte moukou.
- Do mísy dejte máslo s cukrem a vyšlehejte dohladka. Poté oddělte bílky od žloutků.
- Žloutky přidejte do vyšlehaného másla s cukrem a důkladně zašlehejte.
- Poté přidejte tvaroh a promíchejte. Dále můžete zašlehat i bílky.
- Pak přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a s kůrou z citronu.
- Nakonec vmíchejte kousky čokolády.
- Vzniklé těsto nalijte do formy a dejte péct na 45 minut. Před dopečením zkuste špejlí, zda už je těsto hotové.
- Hotovou bábovku nechte vychladnout, poté vyklopte z formy a podávejte nakrájenou.

Tvarohová buchta s jablky
Bábovka může být i s příměsí ovoce. Zaměříme se na jablka, která můžete do těsta nastrouhat. Stejně jako jablka, můžete použít třeba i hrušky nebo do těsta vmíchat i třešně, borůvky či brusinky.
Ingredience
- 250g polohrubé mouky
- 1-2 jablka
- 250g tvarohu ve vaničce
- 3ks vajec
- 220g cukru krystal
- 200g změklého másla
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- Kůra z 1ks citronu
Postup
- Nejprve oloupejte jablko a nastrouhejte na hrubém vzorku. Žloutky oddělte od bílků.
- V míse utřete žloutky s cukrem, s vanilkovým cukrem a máslem do pěny.
- Poté přidejte tvaroh, nastrouhané jablko (oloupané), nastrouhanou citronovou kůru a vše promíchejte.
- Mouku si vedle v míse smíchejte s práškem do pečiva a poté vmíchejte do tvarohové směsi.
- Nakonec vyšlehejte sníh z bílků a vmíchejte do těsta.
- Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
- Pečte při 170°C cca 45-50 minut.
- Hotovou bábovku nechte vychladnout, poté vyklopte z formy a pokrájejte.

Objevte podobné tipy
Bábovka s tvarohem bez mouky
Upečte si o něco zdravější tvarohovou bábovku a to zcela bez mouky. Nebudete mít alespoň výčitky z mlsání. Zkuste ji!
Ingredience
- 5ks vajec
- 100g změklého másla
- 180g cukr krupice
- 500g plnotučného tvarohu
- 1 BIO citron
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 200g dětské krupičky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Špetka soli
- Máslo a hrubou mouku na vysypání formy
Postup
- Oddělte žloutky od bílků.
- Změklé máslo vyšlehejte se žloutky a s cukrem do pěny.
- Poté vmíchejte tvaroh, nastrouhanou kůru z citronu, vanilkový extrakt.
- Dále vmíchejte krupičku, kypřicí prášek a špetku soli a nakonec vmíchejte sníh ušlehaný z bílků.
- Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 170°C cca 50 minut.
- Vyzkoušejte špejlí, zda těsto nelepí a bábovka je tak hotová.
- Podávejte vychladlou, nakrájenou a posypanou moučkovým cukrem či politou čokoládou.

Banánová bábovka z tvarohu
Vyzkoušejte tuto výbornou banánovou bábovku s tvarohem, která je právě díky banánu extra vláčná. Jeden kousek vám stačit nebude!
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2ks vajec
- 1 hrnek mléka
- 250g tvarohu
- 2ks banánu
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek cukru
- 1 pytlíček prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
Postup
- V míse smíchejte tvaroh s vejcem, mlékem a olejem.
- Banán rozmačkejte vidličkou a přidejte do směsi tvarohu.
- Mouku v míse prosejte s kypřicím práškem do pečiva, s pudinkovým práškem a cukrem.
- Směs tvarohu přidejte do moučné směsi a vše důkladně promíchejte.
- Formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
- Hotové těsto nalijte do připravené formy a dejte ro předem vyhřáté trouby.
- Pečte při 175°C cca 40 minut.
- Zkuste špejlí, zda je hotová.
- Hotovou bábovku nechte vychladnout, poté vyklopte a posypte moučkovým cukrem.

Olejová bábovka s tvarohem
Inspirujte se touto rychlou a jednoduchou bábovkou, kterou zvládne opravdu každý. Suroviny jako když najdete ve spíži.
Ingredience
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 250g měkkého tvarohu
- 2ks vajec
- 100g oleje
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce rumu
- Hrst rozinek
Postup
- Do velké mísy dejte tvaroh, vajíčka, cukr, olej, lžíci rumu a vše vyšlehejte do hladka.
- Poté vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Pokud je těsto příliš husté, přidejte dvě lžíce mléka.
- Poté přidejte rozinky a citronovou kůru.
- Polovinu těsta můžete obarvit kakaem, abyste získali mramorovou buchtu.
- Těsto vlijte do vymazané a moukou vysypané formy. Pečte při 170°C cca 50 minut.
- Vyzkoušejte špejlí, zda je hotová.
- Hotovou bábovku nechte vychladnout, vyklopte a nakrájenou podávejte.

Proč je tvaroh zdravý?
- Tvaroh obsahuje bílkoviny, které lidský organismus dokáže lépe strávit než ty z masa. Udržuje a staví svalovou hmotu.
- Je bohatý na vápník, draslík, zinek, měď, selen, hořčík, aminokyseliny a vitamíny.
- Studie prokázaly, že je tvaroh vhodný i k prevenci rakoviny, protože obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály.
- Tvaroh vás opravdu zasytí. Tráví se pomalu.
Vyzkoušejte také naše další varianty bábovek jako třeba jogurtovou ve 13 variantách nebo 8 skvělých bábovek jako od babičky!
Doporučuji ledovou kávu s Caro Ricoré, to obsahuje jak kvalitní praženou rozpustnou kávu, tak rozpustnou čekanku 🙂