Víte, že tvaroh je druh sýru, který nepodléhá procesu stárnutí?
Vyznačuje se hlavně svou jemnou chutí.
Tvaroh je oblíbený zejména u sportovců…
… a to díky velkému obsahu bílkovin a základních živin.
Tak si připravte chutné tvarohové koláče.
Meruňkový koláč s tvarohem
Máte rádi hrníčkové recepty? Jeden tu pro vás máme, vyzkoušejte tento koláč s meruňkami, který si vás získá svou lehkostí a nadýchaností.
Budete potřebovat:
- ½ hrnku cukru krupice
- 3 vejce
- 6 polévkových lžic rozpuštěného másla
- 1 hrnek tvarohu
- 1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 čajová lžička vanilkové esence
- ¾ hrnku polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 ½ hrnku plátků meruněk
Postup přípravy:
- Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Poté do mísy vložte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny.
- Do vyšlehané pěny pomalu zašlehávejte tvaroh, máslo, jogurt a vanilkový extrakt.
- Nakonec přidejte prosátou mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
- Těsto nalijte do předem připravené formy.
- Na těsto opatrně a rovnoměrně naskládejte plátky meruněk.
- Formu s těstem vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
- Jakmile je koláč hotový, vytáhněte ho z trouby a nechte ho ještě 30 minut volně stát, aby se zpevnil.

Tvarohový koláč s peřinkou
Tento tvarohový koláč vypadá úžasně, ale až ochutnáte jeho kousek, zamilujete si ho. A pokud vás sladká varianta netáhne, vyzkoušejte recepty na úžasné tvarohové pomazánky.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 110 gramů hladké mouky
- špetka soli
- 60 gramů změklého másla
- 1 žloutek
- 25 gramů krupicového cukru
- 1 čajová lžička vody
- kulatá forma na pečení o průměru 22 centimetrů
Náplň:
- 110 gramů měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 50 gramů moučkového cukru
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- kůra a šťáva z jednoho citronu
- 3 polévkové lžíce vysokoprocentní smetany
Postup přípravy:
- V míse smíchejte prosátou mouku a sůl.
- Vytvořte důlek a přidejte máslo, žloutek, cukr a vodu a pomalu ingredience pomocí vidličky smíchejte.
- Nakonec těsto spojíte a nechte čtvrt hodiny odpočinout.
- Odpočaté těsto rozválejte do kulatého tvaru, poté jej přeneste do vymazané kulaté formy – okraje by měly být alespoň 1,5 centimetru vysoké.
- Aby se vám těsto při pečení nenafouklo, položte na něj kus pečícího papíru a na něj nasypte například fazole nebo cizrnu.
- Formu s těstem vložte do trouby a pečte při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.
- Pečící papír se zátěží oddělejte a teplotu snižte na 170 stupňů.
- V míse smíchejte tvaroh, žloutek, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, šťávu a smetanu.
- Směs nalijte na předpečený koláč.
- Zbylý bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně naneste jako poslední vrstvu na koláč a poklaďte švestkami.
- Formu vložte do trouby a pečte dalších 40-45 minut – tvarohový koláč je potřeba hlídat, aby se sníh na povrchu nepřipálil.

Tvarohový koláč s rebarborou
Už jste vyzkoušeli sladkou rebarboru? Rebarborový koláč za zkoušku rozhodně stojí.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 250 gramů hladké mouky
- 150 gramů másla
- 150 gramů moučkového cukru
- 4 vejce
- 4 lžíce smetany (jogurtu)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
Náplň:
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 měkké tvarohy
- 1 čajová lžička vanilkového pudinku
- trochu cukru – dle chuti
- rebarbora
- 1 žloutek
- moučkový cukr
Drobenka:
- 150 gramů hrubé mouky
- 100 gramů másla
- 100 gramů krupicového cukru
- ½ čajové lžičky mleté skořice
Postup přípravy:
- Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky – asi 1 centimetr.
- Kousky rebarbory poduste na másle 5 minut.
- Poté přidejte cukr – záleží na vaší chuti a vmíchejte pudinkový prášek, který vám směs zahustí – nechte vychladnout.
- Dále si připravte tvarohovou náplň.
- Do mísy dejte tvaroh a moučkový cukr a všechno vyšlehejte.
- Poté přidejte žloutek a zakysanou smetanu – náplň dejte do lednice.
- Připravte si těsto – utřete tuk s cukrem a postupně pomalým zašleháváním přidejte žloutky a vanilkový cukr.
- Do směsi přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte smetanu a ušlehaný sníh z bílků.
- Připravte si formu nebo plech a těsto do ní rozetřete.
- Na těsto po lžících vkládejte kopečky tvarohové náplně a opatrně ji po těstě rozetřete.
- Další vrstvu koláče tvoří rebarbora, kterou pokládejte na tvarohovou náplň.
- Připravte si drobenku a hustě ji nasypte na koláč.
- Pečte asi 35-40 minut na 180 stupňů.

Bezlepkový tvarohový dort s mandlemi
I lidé s bezlepkovou dietou mohou mlsat.
Budete potřebovat:
- 250 gramů pomerančového pyré
- 200 gramů měkkého tvarohu
- 50 gramů jemné rýžové mouky
- 250 gramů mandlové mouky
- 250 gramů hnědého cukru
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 4 vejce
- 2 polévkové lžíce mandlových plátků
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte pomerančové pyré.
- Dva omyté pomeranče vložte do studené vody a duste je jednu hodinu.
- Dušené pomeranče nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a nechte vychladnout.
- Nakonec je rozmixujte do hrubého pyré – malé kousky dodají koláči lepší strukturu.
- Vymažte pečicí formu na koláč máslem, dno vysypte rýžovou moukou a boky formy vysypte cukrem.
- Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je s polovinou cukru v tuhý sníh.
- Dále utřete žloutky se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem – můžete použít i vanilkový cukr.
- Přidejte tvaroh a pomerančové pyré a vyšlehejte.
- Mandlovou a rýžovou mouku prosejte a přidejte ke pomerančové směsi.
- Pořádně promíchejte a přidejte tuhý sníh z bílků.
- Sníh zlehka vmíchejte do těsta, které vložte do formy.
- Na povrch těsta položte plátky mandlí, které koláč ozdobí.
- Troubu zapněte na 170 stupňů, ale až do ní vložíte formu s těstem – to zajistí rovnoměrné pečení, koláč se nenafoukne.
- Pečte asi jednu hodinu.

Tyto tvarohové dezerty můžete doplnit oblíbeným šálkem kávy. V naší recenzi kapslových kávovarů jsme si mimo jiné uvedly modely, které umí studené nápoje. Mrkněte se!
Objevte podobné tipy
Linecký koláč s tvarohem
Tvaroh a linecké těsto – ta křehkost mluví už jenom z názvu. Překvapte své strávníky sladkou odměnou – tento tvarohový koláč si jistě všichni zamilujete. A co připravit pro návštěvu? No samozřejmě recept na bábovku s tvarohem!
Budete potřebovat:
Těsto:
- 400 gramů hladké mouky
- 90 gramů cukru krupice
- 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 250 gramů másla
- 1 sáček skořicového cukru
- 3 žloutky
- 6 polévkových lžic mléka
- 3 polévkové lžíce rumu
- citronová kůra
Náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 0,5 balíčku vanilkového pudinku
- 1 sáček vanilkového cukru
- trochu mléka
- 1 vajíčko
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte těsto – ze všech ingrediencí vypracujte vláčné těsto, které dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
- Mezitím si připravte náplň – tvaroh, pudink, vejce, vanilkový cukr a mléko vyšlehejte.
- Těsto z lednice si rozdělte na dvě části.
- Z jedné poloviny vyválejte plát, který položíte na předem připravenou formu nebo plech.
- Tvarohovou náplň nalejte na těsto a rovnoměrně rozetřete.
- Vyválejte druhou část těsta a plát položte na tvarohovou náplň.
- Okraje pomocí vidličky upravte a těsto několikrát vidličkou propíchejte – nedojde tak k jeho nafouknutí.
- Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi půl hodiny.

Jablečný tvarohový koláč
Kdo má rád kombinaci jablek a tvarohu, může vyzkoušet recept na tento vynikající tvarohový koláč s jablky, jehož příprava vám nezabere tolik času.
Budete potřebovat:
- 1 ¼ hrnku cukru
- ½ hrnku oleje
- 200 gramů měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 ½ hladké mouky
- špetka soli
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
- 3 jablka
Postup přípravy:
- Zapněte troubu na 175 stupňů.
- Tvaroh, hrnek cukru a vejce utřete.
- Ke směsi přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a pořádně promíchejte.
- Jablka očistěte, zbavte slupky i jader a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Přidejte do těsta a opět promíchejte.
- Hotové těsto dejte na předem připravenou formu.
- Na těsto nasypte zbylou ¼ hrnku cukru a mletou skořici.
- Vložte do trouby a pečte asi hodinu a čtvrt.

Strouhaný koláč s tvarohem
A teď jeden rychlý tvarohový koláč, jehož těsto se na plech pouze nastrouhá.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 400 gramů hladké mouky
- 120 gramů krupicového cukru
- ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžíce holandského kakaa
- 1 Hera
- 1 vejce
Náplň:
- 3 měkké tvarohy
- 2 žloutky
- ½ sáčku vanilkového pudinku
- cukr – dle chuti
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte vláčné těsto, které vložte alespoň na jednu hodinu do lednice odpočinout.
- Mezitím, co bude těsto odpočívat, připravte si tvarohovou náplň.
- Tvaroh s cukrem a vanilkovým pudinkem vyšlehejte, postupně přidávejte žloutky s cukrem.
- Těsto z lednice rozdělte na dvě poloviny.
- První část těsta nastrouhejte na hrubém struhadle na předem připravený plech nebo kulatou formu.
- Na nastrouhané těsto na plechu nalejte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete.
- Nakonec na tvarohovou náplň nastrouhejte zbylou část těsta.
- Plech vložte do trouby a pečte na 180 stupňů.

Tvaroh je nepostradatelnou ingrediencí jak v kuchyni, tak v domácí kosmetice.
Tvarohová maska na pleť
Tajemství pleťové masky z tvarohu
Celá podstata masky z tvarohu spočívá v jeho chemickém složení. Tvaroh obsahuje mnoho vitamínů a mikroprvků, mezi které patří:
- Vápník – vyhlazuje pokožku;
- Hořčík – pomáhá kožním buňkám produkovat kolagen
- Vitamin PP – chrání pokožku před chladem a před škodlivými ultrafialovými paprsky slunce
- Vitamin B2
- Vitamin A – zabraňuje zánětu, zejména akné
Tvarohová maska pro suchou pleť
- Vidličkou rozmačkejte banán.
- Přidejte tvaroh – stejné množství jako banánu.
- Nakonec vmíchejte dvě čajové lžičky pleťového krému.
- Masku naneste na obličej a nechte 25 minut působit.
- Poté opláchněte teplou vodou.
Tvarohová maska pro mastnou pleť
- Smíchejte 150 gramů tvarohu, 2 čajové lžičky medu a jeden žloutek.
- Suroviny vymíchejte na hladkou kaši.
- Masku naneste na obličej a nechte 20 minut působit.
- Opláchněte teplou vodou.

Tvaroh je úžasná surovina, kterou můžete využít i například na recepty chutného a jednoduchého vánočního cukroví nebo jej můžete použít do výborných tvarohových pomazánek.