Koláče s tvarohem jsou snadné a chutné moučníky. Jaké jsou nejlepší?

Víte, že tvaroh je druh sýru, který nepodléhá procesu stárnutí? 

Vyznačuje se hlavně svou jemnou chutí.

Tvaroh je oblíbený zejména u sportovců…

… a to díky velkému obsahu bílkovin a základních živin.

Tak si připravte chutné tvarohové koláče.

Meruňkový koláč s tvarohem

Máte rádi hrníčkové recepty? Jeden tu pro vás máme, vyzkoušejte tento koláč s meruňkami, který si vás získá svou lehkostí a nadýchaností.

Budete potřebovat:

  • ½ hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 6 polévkových lžic rozpuštěného másla
  • 1 hrnek tvarohu
  • 1 hrnek nízkotučného řeckého jogurtu
  • 1 čajová lžička vanilkové esence
  • ¾ hrnku polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 ½ hrnku plátků meruněk

Postup přípravy:

  • Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Poté do mísy vložte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny.
  • Do vyšlehané pěny pomalu zašlehávejte tvaroh, máslo, jogurt a vanilkový extrakt.
  • Nakonec přidejte prosátou mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  • Těsto nalijte do předem připravené formy.
  • Na těsto opatrně a rovnoměrně naskládejte plátky meruněk.
  • Formu s těstem vložte do trouby a pečte asi 50 minut.
  • Jakmile je koláč hotový, vytáhněte ho z trouby a nechte ho ještě 30 minut volně stát, aby se zpevnil.
pečený koláč s meruňkami na povrchu
Zdroj foto: realfood.com

Tvarohový koláč s peřinkou

Tento tvarohový koláč vypadá úžasně, ale až ochutnáte jeho kousek, zamilujete si ho. A pokud vás sladká varianta netáhne, vyzkoušejte recepty na úžasné tvarohové pomazánky.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 110 gramů hladké mouky
  • špetka soli
  • 60 gramů změklého másla
  • 1 žloutek
  • 25 gramů krupicového cukru
  • 1 čajová lžička vody
  • kulatá forma na pečení o průměru 22 centimetrů

Náplň:

  • 110 gramů měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
  • kůra a šťáva z jednoho citronu
  • 3 polévkové lžíce vysokoprocentní smetany

Postup přípravy:

  • V míse smíchejte prosátou mouku a sůl.
  • Vytvořte důlek a přidejte máslo, žloutek, cukr a vodu a pomalu ingredience pomocí vidličky smíchejte.
  • Nakonec těsto spojíte a nechte čtvrt hodiny odpočinout.
  • Odpočaté těsto rozválejte do kulatého tvaru, poté jej přeneste do vymazané kulaté formy – okraje by měly být alespoň 1,5 centimetru vysoké.
  • Aby se vám těsto při pečení nenafouklo, položte na něj kus pečícího papíru a na něj nasypte například fazole nebo cizrnu.
  • Formu s těstem vložte do trouby a pečte při teplotě 200 stupňů asi 15 minut.
  • Pečící papír se zátěží oddělejte a teplotu snižte na 170 stupňů.
  • V míse smíchejte tvaroh, žloutek, cukr, kukuřičný škrob, citronovou kůru, šťávu a smetanu.
  • Směs nalijte na předpečený koláč.
  • Zbylý bílek vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně naneste jako poslední vrstvu na koláč a poklaďte švestkami.
  • Formu vložte do trouby a pečte dalších 40-45 minut – tvarohový koláč je potřeba hlídat, aby se sníh na povrchu nepřipálil.
pečený koláč s tvarohem, se švestkami na povrchu a posypaný nasekanými mandlemi
Zdroj foto: standard.co.uk

Tvarohový koláč s rebarborou

Už jste vyzkoušeli sladkou rebarboru? Rebarborový koláč za zkoušku rozhodně stojí.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 250 gramů hladké mouky
  • 150 gramů másla
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 4 lžíce smetany (jogurtu)
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva

Náplň:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 měkké tvarohy
  • 1 čajová lžička vanilkového pudinku
  • trochu cukru – dle chuti
  • rebarbora
  • 1 žloutek
  • moučkový cukr

Drobenka:

  • 150 gramů hrubé mouky
  • 100 gramů másla
  • 100 gramů krupicového cukru
  • ½ čajové lžičky mleté skořice

Postup přípravy:

  • Rebarboru oloupejte a nakrájejte na kousky – asi 1 centimetr.
  • Kousky rebarbory poduste na másle 5 minut. 
  • Poté přidejte cukr – záleží na vaší chuti a vmíchejte pudinkový prášek, který vám směs zahustí – nechte vychladnout.
  • Dále si připravte tvarohovou náplň.
  • Do mísy dejte tvaroh a moučkový cukr a všechno vyšlehejte.
  • Poté přidejte žloutek a zakysanou smetanu – náplň dejte do lednice.
  • Připravte si těsto – utřete tuk s cukrem a postupně pomalým zašleháváním přidejte žloutky a vanilkový cukr.
  • Do směsi přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte smetanu a ušlehaný sníh z bílků.
  • Připravte si formu nebo plech a těsto do ní rozetřete.
  • Na těsto po lžících vkládejte kopečky tvarohové náplně a opatrně ji po těstě rozetřete.
  • Další vrstvu koláče tvoří rebarbora, kterou pokládejte na tvarohovou náplň.
  • Připravte si drobenku a hustě ji nasypte na koláč. 
  • Pečte asi 35-40 minut na 180 stupňů.
pečený koláč s tvarohem a rebarborou na plech
zdroj foto: standarofgrace.com

Bezlepkový tvarohový dort s mandlemi

I lidé s bezlepkovou dietou mohou mlsat.

Budete potřebovat:

  • 250 gramů pomerančového pyré
  • 200 gramů měkkého tvarohu
  • 50 gramů jemné rýžové mouky
  • 250 gramů mandlové mouky
  • 250 gramů hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 4 vejce
  • 2 polévkové lžíce mandlových plátků

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte pomerančové pyré.
  • Dva omyté pomeranče vložte do studené vody a duste je jednu hodinu.
  • Dušené pomeranče nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a nechte vychladnout.
  • Nakonec je rozmixujte do hrubého pyré – malé kousky dodají koláči lepší strukturu.
  • Vymažte pečicí formu na koláč máslem, dno vysypte rýžovou moukou a boky formy vysypte cukrem.
  • Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je s polovinou cukru v tuhý sníh.
  • Dále utřete žloutky se zbylým cukrem a vanilkovým extraktem – můžete použít i vanilkový cukr.
  • Přidejte tvaroh a pomerančové pyré a vyšlehejte.
  • Mandlovou a rýžovou mouku prosejte a přidejte ke pomerančové směsi.
  • Pořádně promíchejte a přidejte tuhý sníh z bílků.
  • Sníh zlehka vmíchejte do těsta, které vložte do formy.
  • Na povrch těsta položte plátky mandlí, které koláč ozdobí.
  • Troubu zapněte na 170 stupňů, ale až do ní vložíte formu s těstem – to zajistí rovnoměrné pečení, koláč se nenafoukne.
  • Pečte asi jednu hodinu.
kulatý koláč s tvarohovou polevou a nasekanými mandlemi
zdroj foto: deliciousmagaznie.co.uk

Linecký koláč s tvarohem

Tvaroh a linecké těsto – ta křehkost mluví už jenom z názvu. Překvapte své strávníky sladkou odměnou – tento tvarohový koláč si jistě všichni zamilujete. A co připravit pro návštěvu? No samozřejmě recept na bábovku s tvarohem!

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 90 gramů cukru krupice
  • 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 250 gramů másla
  • 1 sáček skořicového cukru
  • 3 žloutky
  • 6 polévkových lžic mléka
  • 3 polévkové lžíce rumu
  • citronová kůra

Náplň:

  • 2 měkké tvarohy
  • 0,5 balíčku vanilkového pudinku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • trochu mléka
  • 1 vajíčko

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte těsto – ze všech ingrediencí vypracujte vláčné těsto, které dejte do lednice alespoň na hodinu odpočinout.
  • Mezitím si připravte náplň – tvaroh, pudink, vejce, vanilkový cukr a mléko vyšlehejte.
  • Těsto z lednice si rozdělte na dvě části.
  • Z jedné poloviny vyválejte plát, který položíte na předem připravenou formu nebo plech.
  • Tvarohovou náplň nalejte na těsto a rovnoměrně rozetřete.
  • Vyválejte druhou část těsta a plát položte na tvarohovou náplň.
  • Okraje pomocí vidličky upravte a těsto několikrát vidličkou propíchejte – nedojde tak k jeho nafouknutí.
  • Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů asi půl hodiny.
kulatý tvarohový koláč z lineckého těsta
Zdroj foto: bakingthegoods.com

Jablečný tvarohový koláč

Kdo má rád kombinaci jablek a tvarohu, může vyzkoušet recept na tento vynikající tvarohový koláč s jablky, jehož příprava vám nezabere tolik času.

Budete potřebovat:

  • 1 ¼ hrnku cukru
  • ½ hrnku oleje
  • 200 gramů měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 1 ½ hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 3 jablka

Postup přípravy:

  • Zapněte troubu na 175 stupňů.
  • Tvaroh, hrnek cukru a vejce utřete.
  • Ke směsi přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a pořádně promíchejte.
  • Jablka očistěte, zbavte slupky i jader a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Přidejte do těsta a opět promíchejte.
  • Hotové těsto dejte na předem připravenou formu.
  • Na těsto nasypte zbylou ¼ hrnku cukru a mletou skořici.
  • Vložte do trouby a pečte asi hodinu a čtvrt.
tvarohový koláč se zapečenými jablky na povrchu
Zdroj foto: joyofbaking.com

Strouhaný koláč s tvarohem

A teď jeden rychlý tvarohový koláč, jehož těsto se na plech pouze nastrouhá.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 120 gramů krupicového cukru
  • ½  sáčku kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce holandského kakaa
  • 1 Hera
  • 1 vejce

Náplň:

  • 3 měkké tvarohy
  • 2 žloutky
  • ½ sáčku vanilkového pudinku
  • cukr – dle chuti

Postup přípravy:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  • Ze všech ingrediencí na těsto vytvořte vláčné těsto, které vložte alespoň na jednu hodinu do lednice odpočinout.
  • Mezitím, co bude těsto odpočívat, připravte si tvarohovou náplň.
  • Tvaroh s cukrem a vanilkovým pudinkem vyšlehejte, postupně přidávejte žloutky s cukrem.
  • Těsto z lednice rozdělte na dvě poloviny.
  • První část těsta nastrouhejte na hrubém struhadle na předem připravený plech nebo kulatou formu.
  • Na nastrouhané těsto na plechu nalejte tvarohovou náplň a rovnoměrně ji rozetřete.
  • Nakonec na tvarohovou náplň nastrouhejte zbylou část těsta.
  • Plech vložte do trouby a pečte na 180 stupňů.
strouhaný koláč s tvarohovou náplní
Zdroj foto: pinterest.com

Tvaroh je nepostradatelnou ingrediencí jak v kuchyni, tak v domácí kosmetice.

Tvarohová maska na pleť

Tajemství pleťové masky z tvarohu

Celá podstata masky z tvarohu spočívá v jeho chemickém složení. Tvaroh obsahuje mnoho vitamínů a mikroprvků, mezi které patří: 

  • Vápník – vyhlazuje pokožku;
  • Hořčík – pomáhá kožním buňkám produkovat kolagen
  • Vitamin PP – chrání pokožku před chladem a před škodlivými ultrafialovými paprsky slunce
  • Vitamin B2
  • Vitamin A – zabraňuje zánětu, zejména akné

Tvarohová maska pro suchou pleť

  • Vidličkou rozmačkejte banán.
  • Přidejte tvaroh – stejné množství jako banánu.
  • Nakonec vmíchejte dvě čajové lžičky pleťového krému.
  • Masku naneste na obličej a nechte 25 minut působit.
  • Poté opláchněte teplou vodou.

Tvarohová maska pro mastnou pleť

  • Smíchejte 150 gramů tvarohu, 2 čajové lžičky medu a jeden žloutek.
  • Suroviny vymíchejte na hladkou kaši.
  • Masku naneste na obličej a nechte 20 minut působit.
  • Opláchněte teplou vodou.
maska na pleť z tvarohu
Zdroj foto: youtube.com

Tvaroh je úžasná surovina, kterou můžete využít i například na recepty chutného a jednoduchého vánočního cukroví nebo jej můžete použít do výborných tvarohových pomazánek.

Další výborné recepty:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.