Nejlepší dietní polévky: téměř bez kalorií

Pokud honíte poslední dvě kila nebo se zajímáte o dietní stravu i dlouhodoběji, jistě oceníte následující recepty.

Polévka je skvělým jídlem, které zahřeje i potěší chuťové buňky. Je tak výbornou volbou pro oběd nebo večeři. Dopřát si můžete hustou polévku pouze ze zeleniny, kterou lze zjemnit mlékem nebo i trochou smetany. Pro zahuštění je vhodná uvařená rozmixovaná brambora.

Rozhodně neplatí, že nízkokalorické jídlo není chuťově dobré. Přesvědčte se sami v následujících receptech.

Nízkokalorická mrkvová polévka

Polévka má díky mrkvi lahodnou lehce nasládlou chuť. Kari koření  urychlí metabolismus, a polévka bude skutečně „tukožroutská“.

INGREDIENCE

  • 5 mrkví
  • 3 brambory
  • menší cibule
  • 1 lžička oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • 1 smetana na vaření (lze vynechat)

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a troše oleje orestujeme.
  2. Mrkve i brambory oškrabeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Přidáme do hrnce k cibuli.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
  5. Polévku rozmixujeme.
  6. Na závěr dochutíme kari kořením, solí a pepřem.
  7. Pro ještě jemnější chuť můžeme přidat smetanu.
  8. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na skvělou mrkvovou polévku

Nízkokalorická dýňová polévka

Po této polévce se utlučou i nedietářky a ujídat vám bude celá rodina. Je totiž ďábelsky dobrá.

INGREDIENCE

  • 1 dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 menší chilli paprička
  • kousek zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a na lžíci másla orestujeme.
  2. Přidáme na plátky pokrájený kousek zázvoru a nasekanou chilli papričku.
  3. Dýni také pokrájíme a přidáme do hrnce.
  4. Krátce restujeme a zalijeme vývarem.
  5. Vaříme doměkka a rozmixujeme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na výtečnou dýňovou polévku

Nízkokalorická brokolicová polévka

Brokolice je superpotravinou plnou vitaminů a dalších prospěšných látek. Díky vysokému obsahu vody je skvělým pomocníkem při hubnutí.

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 1 celerová nať
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oleje
  • 1 hrst pažitky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Česnek nakrájíme na plátky a orestujeme na lžičce oleje.
  2. Přidáme nasekanou celerovou nať.
  3. Růžičky brokolice přidáme k česneku.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
  5. Rozmixujeme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na nejlepší brokolicovou polévku

Nízkokalorická květáková polévka

Květák je oblíbeným bratříčkem brokolice. V naší kuchyni je o něco obvyklejší a stejně tak chutný.

INGREDIENCE

  • 500 g květáku
  • 0,5 l  zeleninového vývaru
  • 0,5 l mléka
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme ve vývaru doměkka.
  2. Rozmixujeme.
  3. Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na chutnou květákovou polévku

Nízkokalorická pórková polévka

Delikátní pórková polévka, která je dostatečně hustá a funguje i jako hlavní chod.

INGREDIENCE

  • 5 ks pórku
  • 1 až 2 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 smetana na vaření
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka.
  2. Vývar přivedeme k varu a vložíme pokrájený pórek.
  3. Chvíli vaříme.
  4. Přidáme brambory a rozmixujeme.
  5. Dochutíme pepřem a solí.
  6. Zjemníme smetanou.
  7. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na vynikající pórkovou polévku

Při podávání můžeme polévku posypat hrstí opražených semínek. Jídlo pak dobře vypadá, ještě lépe chutná a tělu dodáme důležité zdravé tuky.

Místo klasického mléka můžeme v polévce využít i mléko kokosové, jídla tak získá nádech exotiky. Myslíme však na množství, mléko z kokosu je kaloričtější než mléko kravské.

Druhy zeleniny lze různě kombinovat, v krémových polévkách se dobře vyjímá i cuketa nebo rajčata.

V případě, že polévku podáváme jako oběd, doplníme polévku vhodnou bílkovinou, například nízkotučným sýrem nakrájeným na kostičky. Polévka tak déle zasytí. K večeři opět k polévce přidáme sýr, šunku nebo jogurt.

Chcete-li i druhý chod zvolit dietní, zkuste si připravit nízkokalorickou rybu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

Další tipy co vařit