Pokud honíte poslední dvě kila nebo se zajímáte o dietní stravu i dlouhodoběji, jistě oceníte následující recepty.
Polévka je skvělým jídlem, které zahřeje i potěší chuťové buňky. Je tak výbornou volbou pro oběd nebo večeři. Dopřát si můžete hustou polévku pouze ze zeleniny, kterou lze zjemnit mlékem nebo i trochou smetany. Pro zahuštění je vhodná uvařená rozmixovaná brambora.
Rozhodně neplatí, že nízkokalorické jídlo není chuťově dobré. Přesvědčte se sami v následujících receptech.
Nízkokalorická mrkvová polévka
Polévka má díky mrkvi lahodnou lehce nasládlou chuť. Kari koření urychlí metabolismus, a polévka bude skutečně „tukožroutská“.
INGREDIENCE
- 5 mrkví
- 3 brambory
- menší cibule
- 1 lžička oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
- kari
- 1 smetana na vaření (lze vynechat)
POSTUP
- Cibuli nakrájíme najemno a troše oleje orestujeme.
- Mrkve i brambory oškrabeme a nakrájíme na kostičky.
- Přidáme do hrnce k cibuli.
- Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
- Polévku rozmixujeme.
- Na závěr dochutíme kari kořením, solí a pepřem.
- Pro ještě jemnější chuť můžeme přidat smetanu.
- Podáváme.
Nízkokalorická dýňová polévka
Po této polévce se utlučou i nedietářky a ujídat vám bude celá rodina. Je totiž ďábelsky dobrá.
INGREDIENCE
- 1 dýně
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 menší chilli paprička
- kousek zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Cibuli nakrájíme najemno a na lžíci másla orestujeme.
- Přidáme na plátky pokrájený kousek zázvoru a nasekanou chilli papričku.
- Dýni také pokrájíme a přidáme do hrnce.
- Krátce restujeme a zalijeme vývarem.
- Vaříme doměkka a rozmixujeme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme.
Nízkokalorická brokolicová polévka
Brokolice je superpotravinou plnou vitaminů a dalších prospěšných látek. Díky vysokému obsahu vody je skvělým pomocníkem při hubnutí.
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 1 celerová nať
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oleje
- 1 hrst pažitky
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
POSTUP
- Česnek nakrájíme na plátky a orestujeme na lžičce oleje.
- Přidáme nasekanou celerovou nať.
- Růžičky brokolice přidáme k česneku.
- Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
- Rozmixujeme.
- Dochutíme solí a pepřem.
- Posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.
Nízkokalorická květáková polévka
Květák je oblíbeným bratříčkem brokolice. V naší kuchyni je o něco obvyklejší a stejně tak chutný.
INGREDIENCE
- 500 g květáku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 l mléka
- sůl
- pepř
POSTUP
- Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme ve vývaru doměkka.
- Rozmixujeme.
- Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Podáváme.
Nízkokalorická pórková polévka
Delikátní pórková polévka, která je dostatečně hustá a funguje i jako hlavní chod.
INGREDIENCE
- 5 ks pórku
- 1 až 2 brambory
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 smetana na vaření
- sůl
- pepř
POSTUP
- Brambory oloupeme a uvaříme doměkka.
- Vývar přivedeme k varu a vložíme pokrájený pórek.
- Chvíli vaříme.
- Přidáme brambory a rozmixujeme.
- Dochutíme pepřem a solí.
- Zjemníme smetanou.
- Podáváme.
Při podávání můžeme polévku posypat hrstí opražených semínek. Jídlo pak dobře vypadá, ještě lépe chutná a tělu dodáme důležité zdravé tuky.
Místo klasického mléka můžeme v polévce využít i mléko kokosové, jídla tak získá nádech exotiky. Myslíme však na množství, mléko z kokosu je kaloričtější než mléko kravské.
Druhy zeleniny lze různě kombinovat, v krémových polévkách se dobře vyjímá i cuketa nebo rajčata.
V případě, že polévku podáváme jako oběd, doplníme polévku vhodnou bílkovinou, například nízkotučným sýrem nakrájeným na kostičky. Polévka tak déle zasytí. K večeři opět k polévce přidáme sýr, šunku nebo jogurt.
Chcete-li i druhý chod zvolit dietní, zkuste si připravit nízkokalorickou rybu.