Pokud honíte poslední dvě kila nebo se zajímáte o zdravou stravu i dlouhodoběji, jistě oceníte následující článek.
Vybrali jsme pro vás totiž skvělé recepty na dietní polévky 6x jinak.
Je libo květákovou, čočkovou nebo dýňovou?
U nás je vždy z čeho vybírat!
Užijte si to!
Dýňová polévka se zázvorem
Po této polévce se utlučou i nedietářky a ujídat vám bude celá rodina. Je totiž ďábelsky dobrá!
INGREDIENCE
- 1 dýně
- 1 cibule
- 1 lžíce másla
- 1 menší chilli paprička
- kousek zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
POSTUP
- Cibuli nakrájejte najemno a na lžíci másla orestujte.
- Přidejte na plátky pokrájený kousek zázvoru a nasekanou chilli papričku.
- Dýni také pokrájejte a přidejte do hrnce.
- Krátce restujte a zalijte vývarem.
- Vařte doměkka a rozmixujte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte.

Žampionová polévka
Tato lahodná zdravá polévka z žampionů a zeleniny je bez tuku a navíc je taaak dobrá! Dopřejte si chuťové orgie bez výčitek svědomí.
Ingredience
- 2 lžíce másla
- 1 hrnek mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 šálek cibule, nakrájené na plátky
- 1 hrnek pórku, rozpůleného a nakrájeného na plátky
- 3/4 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 3 velké stroužky česneku, nasekané nahrubo
- 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
- 1 kg žampionů, opláchnutých a nakrájených na silné plátky
- 6 šálků kuřecího vývaru
- 1 lžička mořské soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
Postup
- Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na střední teplotě.
- Přidejte mrkev, cibuli, pórek, řapíkatý celer a česnek.
- Vařte a restujte, dokud nezměkne, ale nezačne hnědnout, asi 10 minut.
- Přidejte tymián, žampiony, kuřecí vývar, sůl a pepř.
- Zahřívejte do varu, poté stáhněte na nízkou teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni 30 minut.
- Sundejte z ohně, nalijte do misek a podávejte.

Vyzkoušejte také 6 skvělých receptů na dietní fit vánoční cukroví aneb zapomeňte na hory bílého cukru a mouky!
Nízkokalorická brokolicová polévka
Brokolice je superpotravinou plnou vitaminů a dalších prospěšných látek. Díky vysokému obsahu vody je skvělým pomocníkem při hubnutí. Připravte si z ní jednoduchou polévku!
INGREDIENCE
- 500 g brokolice
- 1 celerová nať
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oleje
- 1 hrst pažitky
- 1 litr zeleninového vývaru
- sůl
- pepř
POSTUP
- Česnek nakrájejte na plátky a orestujte na lžičce oleje.
- Přidejte nasekanou celerovou nať.
- Růžičky brokolice přidejte k česneku.
- Zalijte vývarem a vařte do změknutí.
- Rozmixujte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Posypte čerstvou pažitkou a podávejte.

Objevte podobné tipy
Polévka z červené čočky a špenátu
Tato nízkokalorická kořeněná polévka je plné zeleniny a čočky bohaté na bílkoviny. Je krásně hřejivá, zdravá a navíc si na ní pochutnáte!
Ingredience
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 malá nakrájená cibule
- 3 nakrájené mrkve
- 3 nakrájené stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek opláchnuté červené čočky
- 450 g čerstvého špenátu
- 1 polévková lžíce italského koření
- 1 lžička kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 1 plechovka (425 g) nakrájených rajčat
Postup
- Do velkého hrnce nalijte ¼ šálku zeleninového vývaru.
- Přidejte cibuli a česnek.
- Vařte na středním plameni, dokud cibule nezesklovatí.
- Přidejte mrkev a řapíkatý celer.
- Vařte dalších 5 minut.
- Přidejte italské koření a kmín a podle chuti osolte a opepřete.
- Promíchejte.
- Přidejte zbytek zeleninového vývaru, plechovku nakrájených rajčat a čočku.
- Přiveďte k varu a poté přikryjte pokličkou a snižte plamen na středně nízkou teplotu.
- Vařte 30 minut za občasného míchání.
- Když jste připraveni podávat, přidejte špenát a promíchejte.
- Špenát přidávejte po hrstech, dokud se nevstřebá a nespojí s polévkou. Špenát rychle vadne.
- Podávejte pokapený čerstvým citronem a ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou (volitelně).

Víte o tom, že krůtí patří k těm nejdietnějším masům? Nejen z toho důvodu je vhodné ho zařadit do vašeho jídelníčku. Inspirujte se našimi recepty na dušené krůtí maso a dopřejte si zdravé a chutné jídlo v několika obměnách.
Jednoduchá polévka z květáku
Květák je oblíbeným bratříčkem brokolice. V naší kuchyni je o něco obvyklejší a stejně tak chutný. Užijte si tuto snadnou a výživnou polévku, po které nepřiberete!
INGREDIENCE
- 500 g květáku
- 0,5 l zeleninového vývaru
- 0,5 l mléka
- sůl
- pepř
POSTUP
- Květák rozdělte na růžičky a uvařte ve vývaru doměkka.
- Rozmixujte.
- Přilijte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu.
- Podávejte.

Dietní zeleninová polévka
Tato polévka je skvělá, pokud potřebujete zhubnout, protože má nízký obsah tuku a kalorií, je plná zeleniny a vynikajících chutí! Tak na co čekáte? Pojďte si ji s námi připravit hned teď!
Ingredience
- 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
- 4 šálky nakrájeného zelí (cca ¼ hlávky zelí)
- 1 šálek zelených fazolek, nakrájených na 2,5 cm kousky
- 2 celé nakrájené papriky
- 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 6 šálků hovězího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky tymiánu
- ½ lžičky bazalky
- pepř podle chuti
- 2 šálky růžiček brokolice
- 2 šálky nakrájené cukety
Postup
- Ve velkém hrnci opečte cibuli a česnek na středním plameni, dokud mírně nezměknou.
- Přidejte mrkev, zelí a zelené fazolky a vařte dalších 5 minut.
- Vmíchejte papriky, rajčata, vývar, rajčatový protlak, bobkové listy a koření.
- Vařte 6-7 minut.
- Přidejte cuketu a brokolici.
- Vařte dalších 5 minut nebo do změknutí.
- Před podáváním odstraňte bobkové listy.
- Užijte si to!

- Při podávání můžeme polévku posypat hrstí opražených semínek. Jídlo pak dobře vypadá, ještě lépe chutná a tělu dodáme důležité zdravé tuky.
- Místo klasického mléka můžeme v polévce využít i mléko kokosové, jídla tak získá nádech exotiky. Myslíme však na množství, mléko z kokosu je kaloričtější než mléko kravské.
- Druhy zeleniny lze různě kombinovat, v krémových polévkách se dobře vyjímá i cuketa nebo rajčata.
- V případě, že polévku podáváme jako oběd, doplníme ji vhodnou bílkovinou, například nízkotučným sýrem nakrájeným na kostičky. Polévka tak déle zasytí. K večeři opět k polévce přidáme sýr, šunku nebo jogurt
Chcete-li i druhý chod zvolit dietní, zkuste si připravit nízkokalorickou rybu.
A jak vám naše polévky chutnaly? Napište nám to komentářů!