Nejlepší recepty na nízkokalorické polévky na jednom místě. Vychutnejte si je všechny!

Pokud honíte poslední dvě kila nebo se zajímáte o zdravou stravu i dlouhodoběji, jistě oceníte následující článek.

Vybrali jsme pro vás totiž skvělé recepty na dietní polévky 6x jinak.

Je libo květákovou, čočkovou nebo dýňovou?

U nás je vždy z čeho vybírat!

Užijte si to!

Dýňová polévka se zázvorem

Po této polévce se utlučou i nedietářky a ujídat vám bude celá rodina. Je totiž ďábelsky dobrá!

INGREDIENCE

  • 1 dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 menší chilli paprička
  • kousek zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Cibuli nakrájejte najemno a na lžíci másla orestujte.
  2. Přidejte na plátky pokrájený kousek zázvoru a nasekanou chilli papričku.
  3. Dýni také pokrájejte a přidejte do hrnce.
  4. Krátce restujte a zalijte vývarem.
  5. Vařte doměkka a rozmixujte.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Podávejte.
Polévka z dýně a zázvoru servírovaná v misce.
www.taste.com.au

Žampionová polévka

Tato lahodná zdravá polévka z žampionů a zeleniny je bez tuku a navíc je taaak dobrá!  Dopřejte si chuťové orgie bez výčitek svědomí.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • 1 hrnek mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 šálek cibule, nakrájené na plátky
  • 1 hrnek pórku, rozpůleného a nakrájeného na plátky
  • 3/4 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 3 velké stroužky česneku, nasekané nahrubo
  • 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu
  • 1 kg žampionů, opláchnutých a nakrájených na silné plátky
  • 6 šálků kuřecího vývaru   
  • 1 lžička mořské soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  1. Rozpusťte máslo ve velkém hrnci na střední teplotě.
  2. Přidejte mrkev, cibuli, pórek, řapíkatý celer a česnek.
  3. Vařte a restujte, dokud nezměkne, ale nezačne hnědnout, asi 10 minut.
  4. Přidejte tymián, žampiony, kuřecí vývar, sůl a pepř.
  5. Zahřívejte do varu, poté stáhněte na nízkou teplotu, přikryjte a vařte na mírném ohni 30 minut.
  6. Sundejte z ohně, nalijte do misek a podávejte.
Polévka z žampionů a zeleniny servírovaná v misce.
www.inspirationkitchen.com

Vyzkoušejte také 6 skvělých receptů na dietní fit vánoční cukroví aneb zapomeňte na hory bílého cukru a mouky!

Nízkokalorická brokolicová polévka

Brokolice je superpotravinou plnou vitaminů a dalších prospěšných látek. Díky vysokému obsahu vody je skvělým pomocníkem při hubnutí. Připravte si z ní jednoduchou polévku!

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 1 celerová nať
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oleje
  • 1 hrst pažitky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Česnek nakrájejte na plátky a orestujte na lžičce oleje.
  2. Přidejte nasekanou celerovou nať.
  3. Růžičky brokolice přidejte k česneku.
  4. Zalijte vývarem a vařte do změknutí.
  5. Rozmixujte.
  6. Dochuťte solí a pepřem.
  7. Posypte čerstvou pažitkou a podávejte.
Polévka z brokolice servírovaná v mističkách a ozdobená růžičkou brokolice.
www.healthyrecipesblogs.com

Polévka z červené čočky a špenátu

Tato nízkokalorická kořeněná polévka je plné zeleniny a čočky bohaté na bílkoviny. Je krásně hřejivá, zdravá a navíc si na ní pochutnáte!

Ingredience

  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 1 malá nakrájená cibule
  • 3 nakrájené mrkve
  • 3 nakrájené stonky řapíkatého celeru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 šálek opláchnuté červené čočky
  • 450 g čerstvého špenátu
  • 1 polévková lžíce italského koření
  • 1 lžička kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 plechovka (425 g) nakrájených rajčat

Postup

  1. Do velkého hrnce nalijte ¼ šálku zeleninového vývaru.
  2. Přidejte cibuli a česnek.
  3. Vařte na středním plameni, dokud cibule nezesklovatí.
  4. Přidejte mrkev a řapíkatý celer.
  5. Vařte dalších 5 minut.
  6. Přidejte italské koření a kmín a podle chuti osolte a opepřete.
  7. Promíchejte.
  8. Přidejte zbytek zeleninového vývaru, plechovku nakrájených rajčat a čočku.
  9. Přiveďte k varu a poté přikryjte pokličkou a snižte plamen na středně nízkou teplotu.
  10. Vařte 30 minut za občasného míchání.
  11. Když jste připraveni podávat, přidejte špenát a promíchejte.
  12. Špenát přidávejte po hrstech, dokud se nevstřebá a nespojí s polévkou. Špenát rychle vadne.
  13. Podávejte pokapený čerstvým citronem a ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou (volitelně).
Zeleninová polévka s červenou čočkou servírovaná v misce se lžící s vedle položeným ččerstvým koriandrem a klínkem citronu.
www.keepingthepeas.com

Víte o tom, že krůtí patří k těm nejdietnějším masům? Nejen z toho důvodu je vhodné ho zařadit do vašeho jídelníčku. Inspirujte se našimi recepty na dušené krůtí maso a dopřejte si zdravé a chutné jídlo v několika obměnách.

Jednoduchá polévka z květáku

Květák je oblíbeným bratříčkem brokolice. V naší kuchyni je o něco obvyklejší a stejně tak chutný. Užijte si tuto snadnou a výživnou polévku, po které nepřiberete!

INGREDIENCE

  • 500 g květáku
  • 0,5 l  zeleninového vývaru
  • 0,5 l mléka
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Květák rozdělte na růžičky a uvařte ve vývaru doměkka.
  2. Rozmixujte.
  3. Přilijte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu.
  4. Podávejte.
Krémová květáková polévka servírovaná v hlubokém talíři.
www.gimmesomeoven.com

Dietní zeleninová polévka

Tato polévka je skvělá, pokud potřebujete zhubnout, protože má nízký obsah tuku a kalorií, je plná zeleniny a vynikajících chutí! Tak na co čekáte? Pojďte si ji s námi připravit hned teď!

Ingredience

  • 1 malá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na kostičky
  • 4 šálky nakrájeného zelí (cca ¼ hlávky zelí)
  • 1 šálek zelených fazolek, nakrájených na 2,5 cm kousky
  • 2 celé nakrájené papriky
  • 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 6 šálků hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky tymiánu
  • ½ lžičky bazalky
  • pepř podle chuti
  • 2 šálky růžiček brokolice
  • 2 šálky nakrájené cukety

Postup

  1. Ve velkém hrnci opečte cibuli a česnek na středním plameni, dokud mírně nezměknou.
  2. Přidejte mrkev, zelí a zelené fazolky a vařte dalších 5 minut.
  3. Vmíchejte papriky, rajčata, vývar, rajčatový protlak, bobkové listy a koření.
  4. Vařte 6-7 minut.
  5. Přidejte cuketu a brokolici.
  6. Vařte dalších 5 minut nebo do změknutí.
  7. Před podáváním odstraňte bobkové listy.
  8. Užijte si to!
Polévka z brokolice, rajčat, mrkve, paprik, zelí a cuket servírovaná v hluboké pánvi.
www.spendwithpennies.com
  • Při podávání můžeme polévku posypat hrstí opražených semínek. Jídlo pak dobře vypadá, ještě lépe chutná a tělu dodáme důležité zdravé tuky.
  • Místo klasického mléka můžeme v polévce využít i mléko kokosové, jídla tak získá nádech exotiky. Myslíme však na množství, mléko z kokosu je kaloričtější než mléko kravské.
  • Druhy zeleniny lze různě kombinovat, v krémových polévkách se dobře vyjímá i cuketa nebo rajčata.
  • V případě, že polévku podáváme jako oběd, doplníme ji vhodnou bílkovinou, například nízkotučným sýrem nakrájeným na kostičky. Polévka tak déle zasytí. K večeři opět k polévce přidáme sýr, šunku nebo jogurt

Chcete-li i druhý chod zvolit dietní, zkuste si připravit nízkokalorickou rybu.

A jak vám naše polévky chutnaly? Napište nám to komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X