Nejlepší nízkokalorické polévky

Pokud honíte poslední dvě kila nebo se zajímáte o dietní stravu i dlouhodoběji, jistě oceníte následující recepty. Polévka je skvělým jídlem, které zahřeje i potěší chuťové buňky. Je tak výbornou volbou pro oběd nebo večeři. Dopřát si můžete hustou polévku pouze ze zeleniny, kterou lze zjemnit mlékem nebo i trochou smetany. Pro zahuštění je vhodná uvařená rozmixovaná brambora.

V případě, že polévku podáváme jako oběd, doplníme ji vhodnou bílkovinou, například nízkotučným sýrem nakrájeným na kostičky. Polévka tak déle zasytí. Protože na odpoledne budeme potřebovat i energii ze sacharidů, k polévce přikusujeme kus celozrnného pečiva. K večeři opět k polévce přidáme sýr, šunku nebo i jogurt a přílohu v podobě pečiva zmenšíme či úplně vynecháme.

Mezi zeleninu vhodnou k přípravě zdravých krémových polévek, patří:

  • mrkev
  • dýně
  • brokolice
  • květák
  • pórek
  • batáty
  • špenát
  • hrášek
  • a další

Rozhodně neplatí, že nízkokalorické jídlo není chuťově dobré. Přesvědčte se sami v následujících receptech.

1. Nízkokalorická mrkvová polévka

Polévka má díky mrkvi lahodnou lehce nasládlou chuť. Kari koření  urychlí metabolismus, a polévka bude skutečně „tukožroutská“.

INGREDIENCE

  • 5 mrkví
  • 3 brambory
  • menší cibule
  • 1 lžička oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • kari
  • 1 smetana na vaření (lze vynechat)

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a troše oleje orestujeme.
  2. Mrkve i brambory oškrabeme a nakrájíme na kostičky.
  3. Přidáme do hrnce k cibuli.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
  5. Polévku rozmixujeme.
  6. Na závěr dochutíme kari kořením, solí a pepřem.
  7. Pro ještě jemnější chuť můžeme přidat smetanu.
  8. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na skvělou mrkvovou polévku

2. Nízkokalorická dýňová polévka

Po této polévce se utlučou i nedietářky a ujídat vám bude celá rodina. Je totiž ďábelsky dobrá.

INGREDIENCE

  • 1 dýně
  • 1 cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 menší chilli paprička
  • kousek zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru

POSTUP

  1. Cibuli nakrájíme najemno a na lžíci másla orestujeme.
  2. Přidáme na plátky pokrájený kousek zázvoru a nasekanou chilli papričku.
  3. Dýni také pokrájíme a přidáme do hrnce.
  4. Krátce restujeme a zalijeme vývarem.
  5. Vaříme doměkka a rozmixujeme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na výtečnou dýňovou polévku

3. Nízkokalorická brokolicová polévka

Brokolice je superpotravinou plnou vitaminů a dalších prospěšných látek. Díky vysokému obsahu vody je skvělým pomocníkem při hubnutí.

INGREDIENCE

  • 500 g brokolice
  • 1 celerová nať
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oleje
  • 1 hrst pažitky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Česnek nakrájíme na plátky a orestujeme na lžičce oleje.
  2. Přidáme nasekanou celerovou nať.
  3. Růžičky brokolice přidáme k česneku.
  4. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí.
  5. Rozmixujeme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.
  7. Posypeme čerstvou pažitkou a podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na nejlepší brokolicovou polévku

4. Nízkokalorická květáková polévka

Květák je oblíbeným bratříčkem brokolice. V naší kuchyni je o něco obvyklejší a stejně tak chutný.

INGREDIENCE

  • 500 g květáku
  • 0,5 l  zeleninového vývaru
  • 0,5 l mléka
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme ve vývaru doměkka.
  2. Rozmixujeme.
  3. Přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu.
  4. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na chutnou květákovou polévku

5. Nízkokalorická pórková polévka

Delikátní pórková polévka, která je dostatečně hustá a funguje i jako hlavní chod.

INGREDIENCE

  • 5 ks pórku
  • 1 až 2 brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 smetana na vaření
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Brambory oloupeme a uvaříme doměkka.
  2. Vývar přivedeme k varu a vložíme pokrájený pórek.
  3. Chvíli vaříme.
  4. Přidáme brambory a rozmixujeme.
  5. Dochutíme pepřem a solí.
  6. Zjemníme smetanou.
  7. Podáváme.

Hotový nízkokalorický recept na vynikající pórkovou polévku

Podívejte se na kalorickou hodnotu zeleninových polévek.

Při podávání můžeme polévku posypat hrstí opražených semínek. Jídlo pak dobře vypadá, ještě lépe chutná a tělu dodáme důležité zdravé tuky.

Místo klasického mléka můžeme v polévce využít i mléko kokosové, jídla tak získá nádech exotiky. Myslíme však na množství, mléko z kokosu je kaloričtější než mléko kravské.

Druhy zeleniny lze různě kombinovat, v krémových polévkách se dobře vyjímá i cuketa nebo rajčata.

Vyzkoušejte také vynikající italskou polévku Minestrone.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *