13 nejlepších receptů na bábovku z jogurtu. Vždy vláčná, lehká a chutná!

Mramorová, ořechová, šlehačková či tvarohová.

Bábovku lze upéct v mnoha různých variantách!

I proto je v mnoha rodinách tím nejoblíbenějším moučníkem.

Vyzkoušejte společně s námi recepty na jogurtovou bábovku!

Bude skvělá k snídani i odpolední kávě.

Pusťte se do pečení ještě dnes!

Lahodná jogurtová bábovka

Velmi jednoduchý recept, jehož výsledkem budete ohromeni. Uvidíte, že zachutná nejen vám, ale i každé vaší návštěvě. 

Nadýchaná, vláčná a lahodná. Přesně taková je tato jogurtová bábovka, jejíž příprava nezabere víc jak 15 minut. Výsledek rozhodně stojí za to. Pokud patříte k opravdovým milovníkům sladkého a zejména pak bábovek, pak mrkněte na nejlepší recepty na bábovky s tvarohem.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 70 g slunečnicového oleje
  • 125 g cukru
  • 120 g bílého jogurtu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a vymažte a vysypejte formu na bábovku.
  2. Vyšlehejte si v misce vejce společně s cukrem.
  3. Následně přidejte bílý jogurt, olej a vanilkový extrakt.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Přidávejte po menších částech prosetou mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
  6. Promíchejte a vypracujte do podoby jednolitého těsta.
  7. Směs přelijte do formy a pečte přibližně po dobu 35-40 minut.
Moučník připravený z bílého jogurtu
zdroj: cookidoo.it

Je libo bábovku tvarohovou, šlehačkovou či banánovou? Inspirujte se našimi recepty na bábovku 8krát jinak!

Bábovka z jogurtu a kakaa

I tuto bábovku lze připravit v oblíbené mramorové verzi s kakaem. Množství kakaa můžete uzpůsobit podle vašich chuťových preferencí. 

Ingredience:

  • 3-4 vejce
  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 2 šálky cukru
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3 PL práškového kakaa
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C a bábovkovou formu vymažte olejem a vysypejte moukou.
  2. Do misky vložte jogurt, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt.
  3. Za pomoci šlehače vyšlehejte dohladka.
  4. V jiné misce si smíchejte prosetou mouku, sůl a prášek do pečiva.
  5. Následně z obou směsí vytvořte jednolité těsto.
  6. Poté přibližně jednu třetinu těsta odlijte do zvláštní misky a přidejte do tohoto těsta kakaový prášek.
  7. Důkladně promíchejte.
  8. Následně nalijte část světlého těsta do formy, poté přelijte kakaovým těstem a nakonec opět nalijte světlé těsto.
  9. Formu vložte do trouby a pečte přibližně po dobu 45 minut.
Mramorovaná bábovka s jogurtem
zdroj: delscookingtwist.com

Hrníčková jogurtová bábovka s muškátovým oříškem

Hrníčkové recepty jsou díky své jednoduchosti a rychlosti přípravy velmi oblíbené. Vyzkoušejte s jejich pomocí i tuto pochoutku. 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 1 šálek bílého jogurtu
  • 3/4  šálku cukru
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/2 šálku oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce rozmíchejte jogurt a přidejte k němu olej, cukr a vanilkový extrakt.
  3. Vše důkladně promíchejte či vyšlehejte pomocí ručního šlehače.
  4. Přidejte prosetou mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.
  5. Opět vše pomíchejte.
  6. Na závěr po jednom za pomoci šlehače do těsta vmíchejte vejce.
  7. Připravené těsto přelijte do vymazané a vysypané bábovkové formy.
  8. Pečte přibližně 35-40 minut.
Buchta z bílého jogurtu s muškátovým oříškem
zdroj: preciouscore.com

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu jogurtové bábovky je ruční šlehač. Pokud nevíte, jak si elektrický šlehač s mixérem vybrat, navštivte náš velký srovnávací test.

Citrónová bábovka s jogurtem

Oblíbený italský recept na lehkou bábovku, kterou řada Italů s oblibou konzumuje společně se šálkem silného espressa.  

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • 1/2 šálku řeckého jogurtu
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce pomocí mixéru vyšlehejte vejce s cukrem.
  3. Přidejte jogurt, olej, vanilkový extrakt a citronovou kůru.
  4. Důkladně promíchejte.
  5. Následně přidejte postupně prosetou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.
  6. Vše důkladně promíchejte a vypracujte do podoby jednolitého těsta.
  7. Směs následně přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku.
  8. Pečte přibližně po dobu 35-40 minut.
Jogurtový moučník s citronem
zdroj: marcellinaincucina.com

Moučník s bílým jogurtem a vanilkou

Jogurt, vanilka a citronová kůra se v tomto receptu skvěle snoubí a výsledkem je zákusek, za který by se nemuseli stydět v žádné cukrárně. 

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 2 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku bílého jogurtu
  • 1/2 šálku oleje
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička citronové kůry
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva a sůl.
  3. V jiné misce utřete cukr s citronovou kůrou, následně přidejte jogurt, olej, vejce a vanilkový extrakt.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Přidejte ke směsi připravené suché ingredience a vypracujte do podoby jednolitého těsta.
  6. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte moukou.
  7. Přelijte do ní těsto a vložte do trouby.
  8. Pečte přibližně 45-50 minut.
Buchta z bílého jogurtu a vanilky
zdroj: kitchencookbook.com

Kromě klasického bílého jogurtu může při přípravě této bábovky použít i jogurt vanilkový.

Nadýchaná, vláčná a lahodná. Přesně taková je tato jogurtová bábovka, jejíž příprava nezabere víc jak 15 minut. Výsledek rozhodně stojí za to. Pokud patříte k opravdovým milovníkům sladkého a zejména pak bábovek, pak mrkněte na nejlepší recepty na bábovky s tvarohem.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 130 g moučkového cukru
  • 110 g stolního oleje
  • 110 g přírodního jogurtu
  • Šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • Špetka soli

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
  • Bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Do mísy dáme vejce a cukr a šleháme do pěny několik minut.
  • Potom přilijeme olej s jogurtem, citronovou šťávu a zamícháme.
  • Přisypeme citronovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva a osolíme.
  • Důkladně ještě naposledy promícháme a nalijeme do připravené formy.
  • Pečeme zhruba 45 – 50 minut a propečení si zkontrolujeme pomocí špejle ve střední části bábovky.
  • Po upečení necháme chvíli odpočinout a pak hned vyklopíme na mřížku, kde necháme vychladnout.
  • Vychladlou bábovku posypeme cukrem, nebo jí polijeme citronovou polevou.
Moučník s úžasnou vůní citronu z jogurtu.
Zdroj: https://www.backenmachtgluecklich.de/

Vláčná jogurtová bábovka s citronovou vůní

Každá bábovka s jogurtem má svou specifickou chuť a je něčím jiná. Samotný jogurt se postará, že je za všech okolností vždy dokonale vláčné a lahodná, ale citron v kombinaci s rumem dodá bábovce ten správný šmrnc.

Ingredience:

  • 200 g másla
  • 200 g krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 3 polévkové lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce čerstvé nastrouhané citronové kůry
  • 5 vajec
  • 250 g bílého jogurtu (může být i s příchutí, třeba citron či vaječný likér)
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 3 polévkové lžíce rumu

Postup:

  • Troubu si předehřejeme na 175 stupňů a připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Připravíme si mísu, dáme do ní smetanu, krystalový i vanilkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu a vše důkladně našleháme.
  • Potom po jednom přidáváme vejce a vždy každé zašleháme.
  • Smícháme mouku s práškem do pečiva a za stálého míchání po částech přidáváme k těstu.
  • Naposledy vše pečlivě promícháme a přelijeme do připravené bábovkové formy.
  • Pečeme tak 60 minut, případně o kousek déle, kdyby nebyla ještě ve střední části po uplynutí této doby bábovka tak úplně hotová.
  • Po upečení necháme chvilku odpočinout, vyklopíme a pocukrujeme.

Tip: Pokud chceme, aby byla bábovka opravdu hodně rumovo-citronová, uděláme si na ní ještě citronovou polevu a přilijeme do ní i trošku rumu.

Jestli chceme naopak chuť citronu trochu zjemnit, případně můžeme zkusit čokoládovou polevu s rumem.

Jogurtová buchta z citronu.
Zdroj: https://www.gutekueche.at/

Moučník s kakaem z jogurtu

Určitě už jste zažili situaci, kdy jste doma, zrovna nemáte nic k mlsání a najednou zazvoní návštěva. Pro takové situace je nejlepší zvolit rychlý recept, který je hned upečený a všichni si pochutnají. No a co může být praktičtějšího než bábovka z jogurtu co je vláčná a jemná.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 180 g moučkového cukru
  • 150 g slunečnicového oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 250 g bílého jogurtu
  • Kousek másla + strouhanka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  • Máslo rozpustíme a vymažeme s ním formu. Potom ji vysypeme strouhankou.
  • Zapneme troubu a předehřejeme ji na 170°C.
  • V míse našleháme vejce, cukr a olej, ideálně pomocí ručního mixéru.
  • Poté přidáme jogurt a po částech přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a kakaem.
  • Těsto vlijeme do připravené bábovkové formy a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 50 minut a po upečení necháme 5 minut odpočinout.
  • Vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Jestli nemáte představu, jaký si pořídit mixér, mrkněte se na naší recenzi a projděte si velký test elektrických šlehačů do ruky, kde si zaručeně vyberete.

Kakaová bábovka z bílého jogurtu.
Zdroj: https://www.backenmitchristina.at/

Dort s řeckým jogurtem a pistáciemi

Citron, jogurt a pistácie jsou velmi silnou trojkou. Když se spojí, vznikne vždy něco chuťově dokonalého a lahodného. Tato jogurtová bábovka je tak vynikající a tak úžasně vláčná, že se o ní hovoří jako o dortu.

Ostatně, když se na ní dá poleva a posyp, vypadá opravdu jako skvostný dortík, do kterého se s chutí zakousnete, případně jen na začátku decentně ochutnáte vidličkou, než se vrhnete na celý moučník.

Ingredience:

  • 2 chemicky neošetřené citrony + 6 lžic šťávy na polevu
  • 120 g změklého másla
  • 180 g moučkového cukru + 250 g na polevu
  • Špetka soli
  • 3 vejce velikosti L (5 vajec, pokud máme velikost M)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 150 g vyloupaných pražených slaných pistácií
  • Máslo a mouku na formu

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Citrony důkladně omyjeme, otřeme do sucha a nejdřív z něj nastrouháme na jemném struhadle kůru.
  • Potom je přepůlíme a důkladně z nich vymačkáme šťávu.
  • Do mísy dáme máslo, cukr, špetku soli a šleháme po dobu 5 minut.
  • Poté vmícháme jedno vejce po druhém.
  • Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zašleháme do směsi.
  • Nakonec přidáme jogurt, citronovou šťávu i kůru a vše vymícháme do hladkého těsta.
  • Nasekáme dvě třetiny pistácií a vhodíme do těsta.
  • Naposledy promícháme a nalijeme do formy, kterou si předtím vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.
  • Pečeme při 180°C asi 45 minut.
  • Zkontrolujeme, jestli ve střední části těsto nelepí a pokud ne, vyjmeme z trouby a necháme 5 minut odpočívat.
  • Pak vyklopíme bábovku z formy a necháme úplně vychladnout.
  • Když je bábovka vychladlá, smícháme moučkový cukr a 6 lžic citronové šťávy.
  • Mícháme tak dlouho, až bude poleva krásně hladká a bez hrudek.
  • Polijeme bábovku a posypeme zbývající třetinou pistácií, které nasekáme na drobné kousky.
Buchta z pistácií a jogurtu s citronovým aroma.
Zdroj: https://labsalliebe.com/

Bábovka s jogurtem a pomerančem

Osvěžující kůra, džus či likér z pomeranče a bábovka? Tak taková pochoutka vás čeká, když si připravíte právě tento recept. Má skvělou chuť, je vláčná, svěží, a hlavně není nijak náročná na přípravu.

Ingredience:

  • 1 velký pomeranč
  • 375 g změklého másla
  • 250 g třtinového cukru
  • Špetka soli
  • 6 vajec
  • 50 g kandované pomerančové kůry
  • 425 g špaldové mouky
  • 100 g škrobu
  • 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 9 polévkových lžic pomerančového likéru
  • 120 g jogurtu
  • Máslo a strouhanka na formu
  • 80 g krystalového cukru
  • 2 lžíce pomerančového džusu + 2 lžíce pomerančového likéru na polevu
  • Čerstvá i kandovaná pomerančová kůra na ozdobu

Postup:

  • Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C.
  • Pomeranč pečlivě omyjeme, osušíme a nastrouháme z ní kůru na jemném struhadle.
  • Potom z něj vymačkáme šťávu a nalijeme do mísy.
  • Přidáme máslo, třtinový cukr, pomerančovou kůru a špetku soli.
  • Pomocí ručního mixéru šleháme zhruba 8 minut, aby byla směs lehká a krémová.
  • Přihodíme vejce a mícháme další minutu.
  • Kandovanou pomerančovou kůru jemně nakrájíme a přidáme do mísy.
  • Vmícháme mouku smíchanou se škrobem a kypřícím práškem do pečiva.
  • V jiné misce smícháme pomerančový likér, šťávu z pomeranče, jogurt a po částech nalijeme to těsta a rozmícháme.
  • Těsto nalijeme do připravené vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme zhruba 1 hodinu.
  • Když bude bábovka příliš rychle tmavnout, přikryjeme ji alobalem.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme 10 – 15 minut odpočívat.
  • Potom ji vyklopíme z formy a dáme chladit na mřížku.
  • Nakonec smícháme krystalový cukr, pomerančový džus a likér na polevu.
  • Bábovku nahoře několikrát propíchneme širokou špejlí nebo úzkou vařečkou.
  • Poté ji přelijeme hotovou polevou.
  • Můžeme ještě ozdobit kandovanou či čerstvou kůrou z pomeranče, případně ještě pokapat čokoládou.
Pomerančová bábovka s jogurtem a špaldovou moukou.
Zdroj: https://www.brigitte.de/

Šťavnatá jogurtová bábovka s avokádem

Patříte k fanouškům avokáda, ale víc než zeleninový salát jste s ním zatím nezkoušeli? To je velká chyba, protože tahle bábovka s jogurtem a avokádem je naprostá lahůdka.

Má velmi dobrou konzistenci a její příprava je lehká. K receptu jsme přiložili také instruktážní video, jak správně zpracovat avokádo.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 1 zralé avokádo
  • 150 g krystalového cukru
  • Špetka soli
  • Strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 120 ml oleje
  • 300 g jogurtu (bílý, přírodní)
  • 350 g mouky
  • 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 200 g moučkového cukru
  • Pistácie jako dekorace

Postup:

  • Nejdřív ze všeho přepůlíme avokádo, vyjmeme pecku a pomocí lžíce vyloupneme dužinu do menší misky, kde ji vidličkou rozmačkáme.
  • Do jiné mísy rozklepneme vejce, přisypeme krystalový cukr, špetku soli a pomocí ručního mixéru šleháme 10 minut.
  • Jakmile jsou vejce pěkně našlehaná, začneme pomalu přilévat olej a mixujeme na nejnižší stupeň.
  • Přilijeme jogurt a mícháme dál.
  • Vypneme mixér, přidáme dužinu z avokáda, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr a promícháme mixérem zapnutým na nejvyšší stupeň.
  • Poté smícháme mouku s kypřícím práškem a po částech sypeme do těsta a vařečkou promícháme.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou či strouhankou.
  • Vlijeme hotové těsto, uhladíme a pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 70 minut.
  • Špejlí musíme zkontrolovat, jestli je bábovka dostatečně propečená, případně ještě přidat pár minut pečení.
  • Vypneme troubu, otevřeme dvířka a necháme bábovku uvnitř „dojít“.
  • Pak vyjmeme formu z trouby a bábovku vyklopíme na kuchyňskou mřížku, kde ji necháme vychladnout.
  • Mezitím v misce smícháme citronovou šťávu s moučkovým cukrem, aby vznikla hladká poleva bez kousků.
  • Tou poté přelijeme vychladlou bábovku a posypeme na kousky nasekanými pistáciemi.
  • Necháme zatuhnout a můžeme servírovat.
 Avokádový moučník s citronovým přelivem.
Zdroj: https://castlemaker.de/

Citronový věnec z mandlové mouky s vůní rumu

Pokud zrovna nemáme po ruce formu na bábovku, můžeme pro tento recept využít jiný tvar, například věnec. Receptura je trochu náročnější na suroviny, ale výsledek stojí za ochutnání, zvlášť pokud chcete mlsat bez přibírání. Budete se určitě olizovat, přestože bábovka neobsahuje cukr.

Ingredience:

  • 200 g změklého čerstvého másla
  • 250 g xylitolu
  • 250 g mandlové mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 3 polévkové lžíce vanilkového aroma
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 – 2 lžíce rumu
  • 5 vajec
  • 250 g řeckého jogurtu
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžička guarové gumy
  • 50 g práškového xylitolu na posyp

Postup:

  • Předehřejeme si troubu na 170°C.
  • V míse rozšleháme změklé máslo s xylitolem, vanilkovou esencí, citronovou šťávou a rumem.
  • Žloutky oddělíme od bílků.
  • Do máslové směsi vmícháme jeden po druhém žloutky, a z bílků našleháme tuhý sníh.
  • Mandlovou mouku smícháme s práškem do pečiva i s mandlemi a nasypeme do těsta.
  • Zamícháme a přilijeme řecký jogurt, který opět promícháme.
  • Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků.
  • Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme.
  • Vlijeme do ní těsto, urovnáme a vložíme do předehřáté trouby.
  • Vršek můžeme pro případ potřeby zakrýt alobalem, aby se bábovka nespálila.
  • Po vyjmutí z trouby necháme chvíli odpočinout a poté hned vyklopíme z formy.
  • Jakmile bábovka vychladne, posypeme ji práškovým xylitolem.
Jogurtová bábovka z řeckého jogurtu a mandlí.
Zdroj: https://lowcarbkoestlichkeiten.de/

Moučník z jogurtu s bobulovým ovocem

Bobulové ovoce má velmi specifickou chuť a v jakémkoliv moučníku je vynikající. Když se navíc spojí s jogurtem, je výsledná „buchta“ dokonale jemná, vláčná a šťavnatá.

Ingredience:

  • 200 g kešu oříšků
  • 250 g změklého čerstvého másla
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g bobulového ovoce (ideálně mix, ale může být i jeden druh)
  • 160 g světlého medu
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • Špetka soli
  • 2 žloutky
  • 2 celá vejce
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 100 g přírodního jogurtu
  • 2 polévkové lžíce plnotučného mléka
  • 125 g celozrnné mouky
  • 125 g rýžové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Postup:

  • Kešu oříšky dáme do misky a zalijeme vodou, aby byly zcela ponořené.
  • Necháme je namočené zhruba 2 hodiny.
  • Potom si předehřejeme troubu na 190°C.
  • Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme mletými mandlemi.
  • Bobulové ovoce očistíme a důkladně propláchneme, pak necháme okapat.
  • V misce smícháme máslo, med, vanilkový cukr a špetku soli.
  • Přidáme vejce i žloutky a opět zamícháme.
  • Citron pečlivě umyjeme, osušíme, poté z něj na jemném struhadle nastrouháme kůru a nakonec ho přepůlíme, vymačkáme šťávu a vše přidáme k máslu s medem.
  • K tomu přilijeme jogurt s mlékem a vše promícháme.
  • Oba druhy mouky smícháme s mletými mandlemi a zašleháme těsta.
  • Jako poslední vmícháme bobulové ovoce a ještě jednou promícháme.
  • Těsto vlijeme do nachystané formy, dobře uhladíme a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme tak 45 – 60 minut do zlatohnědého odstínu.
  • Po upečení vyjmeme bábovku z trouby a necháme chvíli zchladnout.
  • Teprve potom ji vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.
  • Můžeme pocukrovat, nechat jen tak bez ničeho nebo přelít oblíbenou polevou.
Buchta z celozrnné mouky s jogurtem, mandlemi a kešu oříšky.
Zdroj: https://eatsmarter.de/

Co je to guarová guma?

Jedná se o přídatnou potravinářskou látku, k jejíž výrobě se používají guarové boby. Jsou to vlastně semena rostliny Cyamopsis tetragonoloba a svým vzhledem jsou podobné fazolím, díky čemuž jsou zařazovány mezi luštěniny.

V jednotlivých výrobcích se skrývá jako „éčko“ s označením E412. Přestože se o této látce hovoří jako o gumě, ve skutečnosti je to rozpustná vláknina, která se konzistencí podobá mouce.

K největším přednostem patří vysoké zahušťovací schopnosti, kterých nedosahuje ani běžný škrob. Guarová guma je schopna prodlužovat čerstvost výrobků.

Má funkci pojidla, ale ovlivňuje i barvu, konzistenci i samotnou charakteristiku daného výrobku/produktů, ve kterém je použita. Co se týká využití, tak nejvíce se hodí do bezlepkových těst. Má podobné vlastnosti jako lepek.

Jakékoliv suroviny hravě spojí a zajistí, že nedojde k drolení těsta. Jediné balení této gumy nám vydrží opravdu na dlouho. Ostatně dávkování není nijak přehnané, protože 1 jediná kávová lžička guarové gumy nám stačí pro 400 gramů mouky.

Jednoduše se k ní přimíchá a pak postupujeme podle receptu. Můžeme s ní zahušťovat omáčky, krémy, kaše, ale také polévky. Dokonce je vhodná při výrobě domácí zmrzliny, sýrů, jogurtů, dresinků či majonéz. Pokud si třeba troufnete vyrobit domácí šunku, tak díky gumě bude mít vynikající chuť, perfektní konzistenci a nepřekonatelnou barvu.

Jogurty a jejich druhy

Původem pochází jogurt z Balkánu. Jde o tradiční fermentovaný výrobek, který má svou charakteristickou chuť i vlastnosti.

Samozřejmě, že výroba před 100 lety se značně odlišuje od té současné, přesto zůstává základním kamenem fermentace mléka jasně danými mikroorganismy.

Vždy jde o dva druhy tzv. ušlechtilých mikroorganismů. Tím prvním je Lactobacillus bulgaricus a druhým pak Streptococcus thermophilus.

Když to vezmeme z technologického hlediska, pak se vyrábí dva základní druhy jogurtů – s nerozmíchaným koagulátem a s rozmíchaným koagulátem.

Jogurt s nerozmíchaným koagulátem se fermentuje rovnou v obalu, ve kterém je dodáván na trh a jde ke konečnému spotřebiteli.

Do mléka se přidá jogurtová kultura a jako polotovar se plní do připravených obalů, kde probíhá u jogurtu zrání. Má pevnou, gelovitou a lámavou strukturu.

Oproti tomu jogurty s rozmíchaným koagulátem fermentují přímo v procesním tanku. Je to novější způsob, přičemž hotový produkt je plněn do prodejních obalů až po dokončení fermentace a rozmíchání koagulátu.

Zajímavé je, že i když jsou oba způsoby výroby odlišné, zůstává zachován stejný obsah tuku i bílkovin. Každý výrobek, který se označí názvem jogurt pak musí splnit minimálně 10 miliónů zárodků na 1 gram.

Není tedy pravdou, že jogurty ve skle jsou jediné vhodné a ty v kelímku jsou k ničemu. Konzistence nemá vliv na obsah zárodků. Z nutričního hlediska jsou stejné, ale záleží na nás, jestli preferujeme husté či řídké atd.

Jaké další jogurty se objevují na trhu

  • Řecký jogurt – jakmile proběhne fermentace mléka pomocí jogurtové kultury, je z něj odstraněna syrovátka, díky čemuž převažuje sušina a zvýší se obsah bílkovin. Takový jogurt je hodně hustý a má spíš krémovitou konzistenci.
  • Jogurt řeckého typu – chutí a konzistencí se sice podobá klasickému řeckému jogurtu, avšak obsah bílkovin je navyšován uměle, tedy jejich přidáním, nikoliv přirozenou cestou.
  • Skyr – fermentovaný výrobek z mléka islandského typu. Je to napodobenina jogurtu a má hodně hustou konzistenci. Ovšem rozdíl je v tom, že sušinu u skyru tvoří hlavně mléčná bílkovina s velmi vysokou koncentrací. Naopak má minimální obsah tuku.
  • Jogurtová mléka – jejich výroba je téměř stejná jako u jogurtů s rozmíchaným koagulátem. Když je dokončena fermentace, rozmíchá se v nich koagulát a pak se přidávají různé dochucovací přísady. Klasický jogurt to však samozřejmě není.

Tipy na dokonalou bábovku

Jogurtová bábovka je oblíbená především pro svou vláčnost a jemnou chuť. I když je její příprava velmi jednoduchá, vyplatí se znát několik jednoduchých triků, které vám mohou pomoci k upečení té nejlepší bábovky.

  • Nepoužívejte k přípravě suroviny, které jste právě vyndali z ledničky. Nechte před použitím jogurt, vejce a další ingredience chvíli při pokojové teplotě.
  • Mouku před použitím vždy prosejte přes sítko.
  • Vyplatí se nejprve smíchat společně v jedné misce všechny suché suroviny, v jiné všechny tekuté suroviny a až poté vše spojit do jednoho těsta.
  • Formu na bábovku si vždy důkladně vymažte pomocí mašlovačky a vysypejte.
  • K vymazání formy používejte olej, nikoli máslo.
  • K vysypání kromě hrubé mouky můžete použít i krupičku, případně též kokos a oříšky. Bábovka tak získá jiný rozměr.
  • Během pečení troubu zbytečně neotvírejte.
  • To, zda je bábovka hotová, jednoduše poznáte pomocí špejle. Pokud je špejle po zapíchnutí do bábovky suchá, můžete bábovku z trouby vyjmout.
  • Před vlastním vyklopením nechte bábovku chvilku vychladnout, jinak by mohlo dojít k jejímu sražení.
  • Bábovku nikdy nevyklápějte z velké výšky, mohlo by dojít k jejímu roztržení.
  • Pokud vám bábovka nejde vyklopit, zkuste přes formu na chvilku položit utěrku namočenou ve studené vodě.

Jogurtová bábovka existuje v mnoha variantách, kromě klasického kakaa, vanilky či citronu ji můžete obohatit i o další ingredience, jako je čokoláda, oříšky či mandle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.