Zdravé překvapení schované v rybích závitcích

Plátky masa všech druhů se různě plní dalšími surovinami. Vytvářejí se tak další možnosti v chuti a konečné úpravě řady pokrmů. Kromě tradičního vepřového, drůbežího a hovězího masa můžeme plnit i rybí maso a vytvořit si tak chutné rybí závitky. Zpestříme tím domácí jídelníček a vhodnou volbou dalších surovin dodržíme i zásady správné výživy.

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské obsahují i jód). Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé. Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má málo purinů, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.). Rybí maso je lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet. Rybí maso se rychleji uvaří, neboť obsahuje méně kolagenu a pojivového vaziva. Nejlépe stravitelnými vařenými rybami jsou pstruh a štika.

1. Ryba v aspiku ala rybí závitek

Recept  podle kterého se vám Ryba v aspiku zaručeně povede.

INGREDIENCE :

  • 1 kg ryb
  • cibule
  • ocet
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • 1 feferonka
  • sterilovaná zelenina
  • želatina

POSTUP :

  1. Ryby seřízneme kolem páteře na filetky a páteř odstraníme.
  2. Filetky nakrájíme na porce tak, abychom nepřekrájeli žeberní kosti, povaříme s pokrájenou cibulí  a kořenovou zeleninou cca 10 minut v nálevu z 1/4 octa a 3/4 vody.
  3. Poté ryby vyjmeme a zbavíme žeberních kostí.
  4. Dochutíme rybí vývar, který je zároveň budoucí želatinou, cukrem, pepřem a solí.
  5. Do ochuceného horkého vývaru přidáme sterilovanou kořenovou zeleninu, rozkrájenou feferonku, 1 balení potravinářské želatiny a řádně rozmícháme.
  6. Do nádoby klademe vykostěnou rybu, prokládáme cibulí, a postupně zaléváme želatinovou směsí. Po vychladnutí necháme uležet v lednici cca 3 dny.

 

Ryba v aspiku ale rybí závitek

Zdroj : receptyonline.cz

2. Rybí závitky se zeleninou a citronovou omáčkou

INGREDIENCE :

  • 350 ml zeleninového  vývaru
  • 150 g cukety
  • 150g mrkve
  • 1  citron
  • 8 filetů ryb (treska)
  • Sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžička hladké mouky
  • 50g másla
  • 1 žloutek
  • 100 gramů smetany na vaření
  • Cukr
  • 2 lžíce čerstvé petrželky

POSTUP :

  1. Oloupeme mrkev, cuketu a nakrájíme ji na tenké plátky.
  2. Rybí filé opláchněte, pokapejte citronem, osolte a opepřete.
  3. Mrkev a cuketu klaďte na rybí filé.
  4. Zamotejte rybí závitek a svažte.
  5. Závitek vložte do zeleninového vývaru a krátce povařte asi 10 min.
  6. Na másle velmi krátce osmažte jednu lžíci mouky.
  7. Přidejte smetanu a trochou rybího vývaru,  přidejte šťávu z jednoho citrónu, promíchejte a dobře provařte.
  8. Zjemněte žloutkem rozšlehaným žloutkem, provařte.
  9. Dochuťte solí, cukrem a pepřem.
  10. Přidejte čerstvou petrželku.

Rybí závitky se zeleninou a citronovou omáčkou

zdroj : eatsmarter.com

3. Rybí závitky ze štikozubce s chřestem

Máte rádi ryby ? Tak zkuste štikozubce v podobě závitku s chřestem.

INGREDIENCE :

  • 400 g filetů ze štikozubce ( 4 kousky )
  • 20 ks chřestu
  • 1 citron
  • 100 g másla
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř pepř

POSTUP :

  1. Chřest oloupeme, odlomíme zdřevnatělé konce a povaříme cca 10 minut v osolené vodě se lžičkou cukru.
  2. Rybí filátka osušíme, osolíme, opepříme a do každého zabalíme 4-5 chřestů.
  3. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a na mírném ohni opečeme závitky dozlatova.
  4. Vyndáme je a udržujeme v teple.
  5. Z pánve slijeme olej a dáme do ní rozehřát máslo.
  6. Máslo na pánvi osolíme, zakápneme citronem, provaříme.
  7. Máslem podléváme rybí závitek při servírování.

Rybí závitky se štikozubce s chřestemzdroj : thehealthyfoodie.com

K rybím závitkům se hodí vařené nebo opékané brambory a zeleninová obloha nebo zeleninový salát. Vhodná je i dušená rýže, kterou si můžeme trochu dochutit tak, aby ladila s náplní rybích závitků. Využít můžeme také ochucená másla, studené nebo teplé omáčky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *