Čekáte návštěvu a chcete přichystat nějaké netradiční občerstvení?
Nebo máte jen schované vepřové maso a nevíte, jak ho připravit zase trochu jinak?
Vyzkoušejte naše recepty na vepřové závitky v 5 různých variantách.
Dobrou chuť!
Cikánské vepřové závitky
Tenké vepřové plátky plněné sýrem a mátou s kouřovou rajčatovou omáčkou jsou jedinečná delikatesa, na které si pochutnají všichni vaši hosté!
Ingredience
- 2 x 500g vepřové panenky, rozpůlené na šířku, pokrájené na tenčí plátky, které naklepejte
- 8 plátků šunky serrano nebo prosciutto, rozpůlených na šířku
- 150 g mozzarelly, nahrubo nastrouhané
- 1/2 šálku velkých listů máty peprné
- 4 x 60 g dlouhé slaniny, rozpůlené na šířku
- 2 lžíce olivového oleje
Na Sofrito:
- 60 ml (1/4 šálku) olivového oleje
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 3 stroužky česneku, nakrájeného na tenké plátky
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 500 g cherry rajčat, rozpůlených
- 150 ml suchého sherry
Postup
- Na Sofrito zahřejte na pánvi na středním plameni olivový olej, přidejte cibuli, česnek, cibuli a 1 čajovou lžičku soli a vařte 5 minut nebo do měkka.
- Přidejte rajčata a vařte dalších 5 minut nebo dokud mírně nezměknou.
- Přidejte sherry a duste 8 minut, poté dochuťte mletým černým pepřem.
- Nyní si připravte závitky.
- Seřízněte vepřové maso z boku na plátky tak, aby vám vznikly kousky velké přibližně 14 cm x 16 cm.
- Na vrch každého plátku masa dejte 4 kusy šunky, posypte sýrem a přikryjte několika lístky máty.
- Rolujte z dlouhé strany, kolem každé rolky omotejte 2 kusy slaniny z každé strany a zajistěte párátky.
- Ochuťte solí a mletým černým pepřem.
- Na pánvi zahřejte na středním plameni olivový olej, přidejte rolky a restujte 10 minut nebo dokud nezhnědnou.
- Přidejte 1/2 šálku vody, přikryjte a vařte další 2–3 minuty nebo do uvaření.
- Vyjměte z pánve, překrájete na poloviny úhlopříčně a podávejte se sofritem, posypané zbývajícími natrhanými lístky máty.

Pečené závitky s vepřovým masem a zeleninou
Tyto jarní závitky v čínském stylu jsou plněné zeleninou a vepřovým masem zabalené v tenkém, křupavém těstíčku, které se při kousnutí roztříští v ústech. Lahoda!
Ingredience
- 1 uvařená vepřová panenka (cca 500 g)
- olej ve spreji
- 4 šálky salátové směsi na coleslaw
- 2 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- 1/2 šálku čerstvého koriandru, nasekaného
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 16 kusů kupovaného těsta na jarní závitky
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů C.
- Postříkejte velký pekáč olejem.
- Dejte salátovou směs a jarní cibulku do nádoby vhodné pro mikrovlnnou troubu.
- Zakryjte voskovým papírem a 5 minut ohřívejte.
- Přendejte na talíř a nechte mírně vychladnout.
- Jemně nakrájejte panenku.
- Smíchejte ve velké míse panenku, směs zelného salátu, koriandr a hoisin omáčku.
- Položte těsto na pracovní plochu tak, aby jeden roh směřoval k vám.
- Okraj potřete vodou.
- Nandejte lžící asi 1/4 šálku směsi z vepřové panenky do středu těsta.
- Přeložte spodní roh těsta přes náplň.
- Přeložte po stranách a srolujte.
- Položte rolky švem dolů na talíř a zakryjte vlhkými papírovými ručníky, aby nedošlo k vysušení.
- Opakujte postup se zbývajícími rolkami.
- Uspořádejte závitky v jedné vrstvě švy dolů do připraveného pekáče.
- Jemně nastříkejte rolky olejem ve spreji.
- Pečte, dokud spodek závitků nebude lehce hnědý, asi 8 minut.
- Otočte závitky a pečte další cca 3 minuty, dokud nebudou lehce opečené i zeshora.
- Podávejte teplé.

Objevte podobné tipy
Pikantní asijské zelné závitky s vepřovým
Tyto rolky jsou inspirované asijskou kuchyní a jsou neuvěřitelně dobré! Zelný list plněný masem, zeleninou a rýží v kombinaci s lahodnou omáčkou vás příjemně překvapí.
Ingredience
Na omáčku:
- 1 a ½ šálku vody
- cca 80 g rajčatového protlaku
- ¼ šálek sójové omáčky
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce pikantní omáčky Sriracha
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce sušeného zázvoru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
Na závitky:
- olej ve spreji
- sůl dle chuti
- 1 velké bílé zelí
- 340 g brokolice
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 šálek vařené hnědé rýže
- 1 svazek nasekané jarní cibulky, použijte pouze bílou a světle zelenou část
- 4 stroužky česneku, lisované
- 1 lžíce sušeného zázvoru
- ¼ šálku sójové omáčky
- 1 velké vejce
- 2 lžíce černého sezamu
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku v malém kastrolu a míchejte tak dlouho, dokud se kukuřičný škrob nerozpustí.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vařte 3 až 4 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne.
- Přendejte ¼ šálku omáčky do dostatečně velké misky, aby pojala náplň, kterou budete připravovat.
- Zbývající omáčku nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Nastříkejte pekáč olejem a dejte stranou.
- Přiveďte hrnec osolené vody k varu.
- Odstraňte 12 listů z hlávkového zelí a dávejte pozor, abyste je neroztrhli nebo nepolámali.
- Vložte tři listy najednou do vroucí vody a vařte je 1 až 2 minuty nebo dokud nejsou vláčné.
- Přendejte listy na čistou kuchyňskou utěrku nebo papírové ubrousky, aby se zchladily.
- Opakujte se zbývajícími listy.
- Udržujte vodu vroucí a přidejte brokolici.
- Okamžitě ji sceďte a zchlaďte pod studenou vodou.
- Smíchejte brokolici, vepřové maso, hnědou rýži, všechnu jarní cibulku kromě 2 lžic, česnek, zázvor, sójovou omáčku a vejce v misce s vyhrazenou omáčkou a dobře promíchejte.
- Vystřihněte silnou žílu z každého listu zelí v obráceném tvaru písmene V viz foto níže.
- Umístěte 1/12 náplně do středu každého zelného listu.
- Dolní „chlopně“ vytáhněte nahoru a přes náplň a mírně je překrývejte.
- Přeložte po stranách a srolujte.
- Vložte do připraveného pekáče.
- Nalijte zbývající omáčku na závitky.
- Zakryjte alobalem a pečte cca 45 až 50 minut.
- Před podáváním nechte 5 minut odpočívat.
- Omáčku, která se usadila na dně pekáče, přelijte zpět přes závitky.
- Ozdobte vyhrazenými 2 lžícemi jarní cibulky a sezamovými semínky.

Pokud vám tyto závitky zachutnaly, určitě využijete i naše další recepty na zelné závitky 4x jinak!
Křupavé vepřové rolky se sýrovou omáčkou
Tyto rolky z vepřového masa jsou křupavé, krémové, slané a bylinkové. Každá rolka je naditá chutnými ingrediencemi, které ji dělají naprosto perfektní. Aby vše bylo ještě dokonalejší, je recept doplněn o sýrovou omáčkou, která pokrmu dodá krémovitost.
Ingredience
- 500 g mletého vepřového masa
- 3 kusy choriza, mletého
- 12 kusů listů bazalky
- 1/4 šálku másla, chlazeného, nakrájeného na malé kostky
- 1 velké vejce, rozšlehané
- 1 šálek kukuřičného škrobu
- 1 šálek japonské strouhanky
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 2 šálky rostlinného oleje na smažení
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 180 g strouhaného sýra
- 1 šálek mléka
Postup
- Mleté vepřové maso dochuťte solí a pepřem.
- Rozdělte směs na 12 porcí a tvarujte do kuliček.
- Na polovinu kousku pečícího papíru (15 cm x 20 cm) rozložte vepřovou kouli.
- Do jejího středu dejte list bazalky, 1 čajovou lžičku choriza a malou kostku másla.
- Pomocí okraje pečícího papíru pevně srolujte vepřové maso na druhý konec, aby připomínalo špalek.
- Opakujte, dokud takto nevytvoříte 12 špalíčků.
- Nechte odpočinout v chladničce nejméně 2 hodiny.
- Do jedné misky dejte rozšlehané vejce.
- Na talíř dejte kukuřičný škrob a na jiný talíř japonskou strouhanku.
- Odstraňte vepřové rolky z papíru.
- Ponořte rolku do vajíčka, vložte do kukuřičného škrobu a nakonec obalte japonskou strouhankou.
- Opakujte se zbývajícími vepřovými rolkami.
- Až budete připraveni smažit, zahřejte olej na hluboké pánvi na středně vysokém plameni.
- Smažte vepřové rolky do zlatova ze všech stran.
- Rolky dávejte z oleje na papírové ubrousky, abyste odstranili přebytečný tuk.
- Sýrovou omáčku si připravíte následujícím způsobem.
- Zahřejte pánev na střední teplotu.
- Rozpusťte máslo a přidejte mouku.
- Míchejte, dokud se mouka nespojí s máslem.
- Přidejte mléko a sýr.
- Míchejte, dokud není směs dobře promíchána.
- Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Vařte, dokud směs není hustá, ale stále trochu tekutá.
- Nalijte na vepřové rolky nebo podávejte bokem jako dip.

Inspirujte se našimi dalšími recepty na dokonalé závitky s mletým masem.
Letní závitky s karamelizovaným vepřovým
Lepkavé sladké karamelizované vepřové maso doplněno salátem, mrkví, jarní cibulkou a okurkou, to vše zabaleno do rýžového papíru s nudlemi. Zní to jako ráj? Představte si k tomu ještě krémovou arašídovou omáčku!
Ingredience
Na omáčku:
- 1/4 šálku arašídového másla
- šťáva z 1 limetky
- 3 lžíce hoisin omáčky
- 1 drcený stroužek česneku
- 2 lžíce arašídového oleje
- nasekané arašídy (na ozdobu)
- sůl a pepř podle chuti
Na karamelizované vepřové maso:
- 1 vepřová panenka (asi 500 g)
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky
- sůl a pepř podle chuti
- 2 drcené stroužky česneku
- 1 čajová lžička sezamového oleje
Na letní závitky:
- 1 balení rýžového papíru
- 2 velké mrkve nakrájené na tenké tyčinky
- 1/2 okurky nakrájené na tenké tyčinky
- 4 nasekané jarní cibulky (zelené části)
- 1/2 listového salátu
- 120 g nudlí vermicelli
Postup
- Začněte tím, že přidáte přísady na omáčku (kromě nasekaných arašídů) do kuchyňského robotu a rozmixujte do hladka.
- Přendejte do servírovací misky, posypte nasekanými arašídy a vložte do chladničky, dokud omáčku nebudete potřebovat.
- Vepřové maso nakrájejte na kousky a odstraňte veškerý tuk / chrupavku.
- Přidejte cukr v rovnoměrné vrstvě na dno těžké pánve při středně nízké teplotě.
- Může trvat několik minut, než se něco stane, ale pokud se nic neděje po dobu asi 10 minut, trochu zvyšte teplotu.
- Pečlivě sledujte cukr.
- Jakmile rozteče a získá pěknou karamelovou barvu, přidejte vepřové maso a míchejte, dokud není obalené.
- Přidejte rybí omáčku, sůl a pepř a promíchejte.
- Zakryjte pánev a vařte asi dvě minuty.
- Přidejte česnek a sezamový olej a promíchejte.
- Vařte odkryté asi 20 minut a občas míchejte, dokud omáčka trochu nezredukuje a vepřové maso nezkaramelizuje v lahodné lepkavé sladké omáčce.
- Když je hotovo, přendejte na misku nebo talíř.
- Zatímco vepřové maso karamelizuje, je dobré začít krájet zeleninu a vařit nudle, abyste využili čas.
- Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké tyčinky.
- Okurku neloupejte a také nakrájejte na tenké tyčinky.
- Nasekejte zelené části jarních cibulek.
- Natrhejte salát na kousky.
- Odložte zeleninu stranou na talíř, aby byla připravená.
- Nudle trvá uvařit jen několik minut.
- Přidejte je do vroucí vody a postupujte podle pokynů na obalu.
- Sceďte a opláchněte pod studenou vodou, aby se rychleji ochladily.
- Až dokončíte výše uvedené kroky, konečně přijde čas na tvoření letních závitků.
- Naplňte velkou misku studenou vodou.
- Navlhčete kousek rýžového papíru a poté jej položte na povrch, na kterém budete závitky tvořit.
- Přidejte vermicelli, zeleninu a vepřové maso do horní třetiny rýžového papíru.
- Mírně přeložte boky a poté přeložte horní část tak, aby se jen dotýkala náplně.
- Rukou zatlačte náplň směrem k sobě.
- Mějte na paměti, že chcete, aby byly závitky poměrně pevné, ale pokud je budete rolovat příliš pevně, papír se roztrhá.
- Opakujte postup pro tolik závitků, na kolik máte náplň.
- Podávejte závitky s arašídovou omáčkou.
Podívejte se, jak rolky správně zarolovat na následujících fotkách:


A jaké vepřové závitky jsou pro vás ty nej? Pochlubte se nám do komentářů!