Salát nemusí být vždy nudné, nezáživné jídlo, které považujete spíše za trest.
Připravte si alespoň jeden z našich receptů na salát Waldorf a přesvědčte se sami.
Varianta s dračím ovocem, krémem z modrého sýra či hruškami vás dostane!
Užijte si to!
Tradiční salát Waldorf
Salát s křupavými jablky, řapíkatým celerem a opečenými ořechy je klasický oblíbený recept, kterým můžete pohostit své nejmilejší v každém ročním období.
Ingredience:
- 2 šálky na kostičky nakrájených jablek
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 šálek řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
- 1 šálek hroznů, rozpůlených
- 1/2 šálku opražených vlašských ořechů nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
- 1/2 šálku smetany ke šlehání, našlehané
- 1/4 šálku majonézy
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Přidejte na kostičky nakrájená jablka do velké mísy a posypte cukrem a zalijte citronovou šťávou.
- Promíchejte.
- Přidejte řapíkatý celer, hrozny a ořechy.
- V jiné míse šlehejte smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří vrcholy, a poté jemně vmíchejte majonézu.
- Opatrně vmíchejte do jablečné směsi a dochuťte solí.
- Ochutnejte a upravte koření podle svých představ.
- Chlaďte 1 hodinu v ledničce nebo přes noc.
- Podávejte samostatně nebo na listovém salátu.

Waldorfský salát s kuřetem a kapustou
Lahodná verze salátu Waldorf s kapustou, jablky, řapíkatým celerem a kuřetem, kterou si zamilujete vy i celá vaše rodina!
Ingredience:
Na dresink:
- 3/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžíce bílého balzamika
- 2 lžíce citronové šťávy
- kůra z 1 citronu
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- 2 lžíce medu
Na salát:
- 1 svazek kapusty bez stonků, natrhané na malé kousky
- 500 g kuřecích prsou, grilovaných se solí a pepřem
- 1 šálek kandovaných vlašských ořechů
- 2-3 stonky řapíkatého celeru, nahrubo nasekaných
- 1 šálek hroznů, nakrájených na poloviny
- 1 jablko, nakrájené na kostky
Postup
- V malé misce smíchejte ingredience na dresink.
- Ve velké míse promíchejte natrhanou kapustu se zálivkou.
- Navrch dejte nakrájená kuřecí prsa, kandované vlašské ořechy, řapíkatý celer, hrozny a jablka.
- Servírujte!

Vyzkoušejte i naše další recepty na ty nejlepší saláty s kuřecím masem. Na konci článku naleznete navíc nápady na výborné dresinky do salátů.
Salát s ovocem a řapíkatým celerem s krémem z modrého sýru
Připravte si moderní variantu klasického walfdorského salátu, čerstvou a křupavou, s pikantním krémem z modrého sýra. Je to opravdová lahůdka!
Ingredience:
Na krém z modrého sýru:
- 100 g krémového modrého sýru
- 100 g Creme Fraiche
Na listovou směs:
- 200 g listového celeru nebo petrželky
- 2 navrdo uvařená a vychladlá vejce
- 2 lžíce jablečného octa
- lžička soli
- čerstvě mletý pepř dle chuti
- 100 ml řepkového oleje lisovaného za studena
Na krutony:
- 2 tlusté plátky chleba
- 1 lžíce řepkového oleje
- lžička mořské soli
Na křupavé vlašské ořechy:
- lžička kajenského pepře nebo chilli
- 100 g vlašských ořechů
- 75 g krupicového cukru
- 75 ml vody
- 400 ml řepkového oleje
Na salát:
- 500 g řapíkatého celeru
- 4 pevná a kyselá jablka
- 150 g zelených hroznů
- 24 plátků uzeného masa
Postup
- Sýr jemně promíchejte s crème fraîche, dokud nevznikne hladký krém.
- Naberte krém do sáčku se stříkačkou a dejte do lednice.
- Listový celer nebo petrželku, vejce, ocet, sůl a pepř dejte do mixéru a rozmixujte na hladký hustý krém.
- Postupně přilévejte olej, aby ho směs pomalu vsákla.
- Okořeťe podle chuti.
- Pokud je krém příliš hustý, můžete přidat trochu vody, dokud nebude textura jako hustá majonéza.
- Naberte směs do sáčku a vložte do lednice.
- Nakrájejte malé kousky chleba na požadovanou velikost krutonů.
- Kousky chleba smíchejte s olejem a solí.
- Položte je na plech na pečicí papír a pečte ve středu trouby přibližně 10 minut na 200 ° dozlatova a dokřupava.
- Všechny ingredience na křupavé vlašské ořechy – kromě oleje – vložte na pánev se silným dnem a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud sirup nezhoustne, přibližně 2 minuty.
- Ořechy důkladně slijte v sítku.
- Nalijte olej do pánve se silným dnem a zahřejte ho.
- Ořechy smažte v malých porcích asi 1 minutu dozlatova a dokřupava.
- Opatrně je vytáhněte z oleje rukavicí do trouby.
- Nechte je dobře okapat a položte je na kus pečicího papíru (ne na papírovou utěrku) vychladnout.
- Řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky, pomocí mandolíny nebo jiného kráječe.
- Plátky vložte do ledové vody.
- Jablka můžete zpracovat na kuličky pomocí vykrajovače kuliček.
- Nebo je nakrájejte na malé kostičky.
- Hrozny rozpůlte.
- Řapíkatý celer vyjměte z vody a dobře osušte utěrkou.
- Aranžujte na talíře – nejprve maso, potom hrozny a jablkové kuličky.
- Ořechy a řapíkatý celer naskládejte na plátky a nakonec mezi ostatní přísady vložte trochu obou krémů.
- Posypte chlebovými krutony.

Waldorfský salát s bramborami
Tradiční recept na salát Waldorf je obvykle směsí jablek, řapíkatého celeru a vlašských ořechů, ale přidání brambor z něj udělá výraznější a vydatnější pokrm. Vyzkoušejte ho!
Ingredience:
- 2 kg baby brambor
- šťáva ze 2 citronů a kůra z 1
- 180 ml olivového oleje
- 120 ml crème fraîche
- 4 lžíce dijonské hořčice
- 3 zelená jablka, bez jadřinců, najemno nakrájená
- 5 tyčinek řapíkatého celeru, nasekaných
- 200 g kousků opečených vlašských ořechů
- natrhané listy velkého trsu řeřichy
Postup
- Brambory vložte do velkého hrnce se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a poté vařte 10–15 minut doměkka.
- Slijte a poté brambory vyklopte do velké salátové mísy, aby trochu vychladly.
- Mezitím prošlehejte citronovou šťávu a kůru s olivovým olejem, crème fraîche a hořčicí.
- Podle chuti okořeňte, poté promíchejte s teplými bramborami.
- Přidejte zbývající přísady, znovu promíchejte a ihned teplé podávejte.

Pusťte se i do receptů na bramborový salát v klasické i dietní úpravě.
Objevte podobné tipy
Hruškový salát s řapíkatým celerem a ořechy
Tento salát je inspirován klasickým waldorfským salátem, ale místo jablek použijeme hrušky, jejichž zralá sladká chuť je v pokrmu naprosto perfektní!
Ingredience:
Na dresink:
- 1/4 šálku majonézy
- 1/4 šálku jogurtu
- 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1/4 čajové lžičky mořské soli
- 1/4 čajové lžičky černého pepře
Na salát:
- 2 zralé hrušky, nakrájené
- 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1/2 šálku hroznů, rozpůlených
- 3 polévkové lžíce zlatých rozinek
- 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 2 šálky nakrájeného čerstvého hlávkového salátu
Postup
- V míse smíchejte všechny přísady na dresink.
- Dobře promíchejte a před podáváním nechte asi 20 minut vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte všechny přísady na salát (hrušky, řapíkatý celer, hrozny, rozinky, vlašské ořechy a hlávkový salát).
- Před podáváním dresink do salátu a dobře promíchejte.
- Podávejte studené.

Kalifornská verze Waldorfu
Luxusní varianta americké klasiky s dokonalou rovnováhou křupavých jablek, šťavnatých hroznů, sladkých rozinek, křupavých vlašských ořechů, jemného baby špenátu a lehkého dresinku.
Ingredience:
- 1/3 šálku nízkotučného bílého jogurtu nebo zakysané smetany
- 1/3 šálku majonézy
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
- 2 lžičky kari koření
- 1/2 lžičky medu nebo cukru
- 1/2 šálku jemně nakrájeného řapíkatého celeru
- 1/2 šálku rozinek
- 3/4 šálku rozpůlených zelených hroznů
- 1 neloupané jablko
- 1/2 šálku opečených pekanových nebo vlašských ořechů
- 140 g baby špenátu
Postup
- Dejte jogurt, majonézu, limetkovou šťávu a kůru, kari a med do malé misky a prošlehejte.
- Řapíkatý celer, rozinky, hrozny, jablko a ořechy dejte do velké mísy.
- Přidejte asi polovinu jogurtového dresinku a promíchejte.
- Těsně před podáváním přidejte špenát a promíchejte.
- V případě potřeby přidejte další dresink.

Recepty s řapíkatým celerem v hlavní roli se stávají stále více populárními. Ať už hledáte inspiraci na nové polévky, smoothie, džus, salát nebo pomazánku, to vše u nás najdete.
Waldorfský salát s dračím ovocem
Přidání dračího ovoce jako hlavní složky salátu, Waldorf promění na epický chuťový vjem. S dresinkem chutná naprosto neuvěřitelně a skvěle se doplňuje i s ostatními ingrediencemi. Tohle prostě musíte ochutnat!
Ingredience:
- 1 kus zralého dračího ovoce, nakrájeného na kostičky
- 1 kus zeleného jablka, nakrájeného na kostky
- 1 kus červeného jablka, nakrájeného na kostky
- ½ šálku červených hroznů, nakrájených na poloviny
- ¼ šálku nasekaného koriandru
- 1/3 šálku řeckého jogurtu
- 2 lžíce bezvaječné majonézy
- 1 lžička limetkové šťávy
- 2 lžičky medu
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
- 2 lžíce nasekaných mandlí
- 2 lžíce nakrájených kešu oříšků
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 5 – 6 listů hlávkového salátu
Postup
- Do misky přidejte kostičky dračího ovoce, červené jablko a zelené jablko.
- V jiné malé misce smíchejte jogurt, med, majonézu, sůl, zázvor a limetkovou šťávu.
- Nakrájené ovoce přelijte připravenou zálivkou.
- Dále přidejte hrozny, sekané mandle, kešu, vlašské ořechy a koriandr.
- Promíchejte a ujistěte se, že zálivka dobře obaluje ovoce.
- Salát dejte do chladu alespoň na 30 minut.
- Podávejte studené na lůžku salátu.

5 tipů na ten nejlepší waldorfský salát
- Používejte nejkřupavější odrůdy jablek. Ideálně zelená jablka Granny Smith.
- Nasekejte ingredience na stejnou velikost. To zajistí, že v každém vašem soustu bude křupavá a krásně sladká chuť.
- Nakrájené ovoce obalte citronovou šťávou s cukrem. Nakrájená jablka se mohou rychle zbarvit. Promíchání s citronovou šťávou zpomaluje oxidaci, zatímco posypání ovoce cukrem zvyšuje jeho sladkost.
- Vlhké přísady promíchejte a poté přidejte do suchých. Tím zajistíte homogenní, krémový dresink.
- Opečte ořechy pro plnější chuť
A která varianta salátu Waldorf nejvíce chutnala vám? Napište nám do komentářů!