7 tradičních i neotřelých receptů na waldorfský salát. Vyzkoušejte je všechny!

Salát nemusí být vždy nudné, nezáživné jídlo, které považujete spíše za trest.

Připravte si alespoň jeden z našich receptů na salát Waldorf a přesvědčte se sami.

Varianta s dračím ovocem, krémem z modrého sýra či hruškami vás dostane!

Užijte si to!

Tradiční salát Waldorf

Salát s křupavými jablky, řapíkatým celerem a opečenými ořechy je klasický oblíbený recept, kterým můžete pohostit své nejmilejší v každém ročním období.

Ingredience:

  • 2 šálky na kostičky nakrájených jablek
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 šálek řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 šálek hroznů, rozpůlených
  • 1/2 šálku opražených vlašských ořechů nebo pekanových ořechů, nahrubo nasekaných
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání, našlehané
  • 1/4 šálku majonézy
  • 1/2 lžičky soli

Postup       

  1. Přidejte na kostičky nakrájená jablka do velké mísy a posypte cukrem a zalijte citronovou šťávou.
  2. Promíchejte.
  3. Přidejte řapíkatý celer, hrozny a ořechy.
  4. V jiné míse šlehejte smetanu ke šlehání, dokud se nevytvoří vrcholy, a poté jemně vmíchejte majonézu.
  5. Opatrně vmíchejte do jablečné směsi a dochuťte solí.
  6. Ochutnejte a upravte koření podle svých představ.
  7. Chlaďte 1 hodinu v ledničce nebo přes noc.
  8. Podávejte samostatně nebo na listovém salátu.
Salát s křupavými jablky, řapíkatým celerem a opečenými ořechy s dresinkem servírovaný v salátové míse.
www.foodiecrush.com

Waldorfský salát s kuřetem a kapustou

Lahodná verze salátu Waldorf s kapustou, jablky, řapíkatým celerem a kuřetem, kterou si zamilujete vy i celá vaše rodina!

Ingredience:

Na dresink:

  • 3/4 šálku majonézy
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce bílého balzamika
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • kůra z 1 citronu
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 lžíce medu

Na salát:

  • 1 svazek kapusty bez stonků, natrhané na malé kousky
  • 500 g kuřecích prsou, grilovaných se solí a pepřem
  • 1 šálek kandovaných vlašských ořechů
  • 2-3 stonky řapíkatého celeru, nahrubo nasekaných
  • 1 šálek hroznů, nakrájených na poloviny
  • 1 jablko, nakrájené na kostky

Postup       

  1. V malé misce smíchejte ingredience na dresink.
  2. Ve velké míse promíchejte natrhanou kapustu se zálivkou.
  3. Navrch dejte nakrájená kuřecí prsa, kandované vlašské ořechy, řapíkatý celer, hrozny a jablka.
  4. Servírujte!
Salát s kapustou, jablky, řapíkatým celerem a kuřetem servírovaný na talíři se dvěmi lžícemi.
www.themodernproper.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na ty nejlepší saláty s kuřecím masem. Na konci článku naleznete navíc nápady na výborné dresinky do salátů.

Salát s ovocem a řapíkatým celerem s krémem z modrého sýru

Připravte si moderní variantu klasického walfdorského salátu, čerstvou a křupavou, s pikantním krémem z modrého sýra. Je to opravdová lahůdka!

Ingredience:

Na krém z modrého sýru:

  • 100 g krémového modrého sýru
  • 100 g Creme Fraiche

Na listovou směs:

  • 200 g listového celeru nebo petrželky
  • 2 navrdo uvařená a vychladlá vejce
  • 2 lžíce jablečného octa
  • lžička soli
  • čerstvě mletý pepř dle chuti
  • 100 ml řepkového oleje lisovaného za studena

Na krutony:

  • 2 tlusté plátky chleba
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • lžička mořské soli

Na křupavé vlašské ořechy:

  • lžička kajenského pepře nebo chilli
  • 100 g vlašských ořechů
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 ml vody
  • 400 ml řepkového oleje

Na salát:

  • 500 g řapíkatého celeru
  • 4 pevná a kyselá jablka
  • 150 g zelených hroznů
  • 24 plátků uzeného masa

Postup       

  1. Sýr jemně promíchejte s crème fraîche, dokud nevznikne hladký krém.
  2. Naberte krém do sáčku se stříkačkou a dejte do lednice.
  3. Listový celer nebo petrželku, vejce, ocet, sůl a pepř dejte do mixéru a rozmixujte na hladký hustý krém.
  4. Postupně přilévejte olej, aby ho směs pomalu vsákla.
  5. Okořeťe podle chuti.
  6. Pokud je krém příliš hustý, můžete přidat trochu vody, dokud nebude textura jako hustá majonéza.
  7. Naberte směs do sáčku a vložte do lednice.
  8. Nakrájejte malé kousky chleba na požadovanou velikost krutonů.
  9. Kousky chleba smíchejte s olejem a solí.
  10. Položte je na plech na pečicí papír a pečte ve středu trouby přibližně 10 minut na 200 ° dozlatova a dokřupava.
  11. Všechny ingredience na křupavé vlašské ořechy – kromě oleje – vložte na pánev se silným dnem a přiveďte k varu.
  12. Vařte, dokud sirup nezhoustne, přibližně 2 minuty.
  13. Ořechy důkladně slijte v sítku.
  14. Nalijte olej do pánve se silným dnem a zahřejte ho.
  15. Ořechy smažte v malých porcích asi 1 minutu dozlatova a dokřupava.
  16. Opatrně je vytáhněte z oleje rukavicí do trouby.
  17. Nechte je dobře okapat a položte je na kus pečicího papíru (ne na papírovou utěrku) vychladnout.
  18. Řapíkatý celer nakrájejte na tenké plátky, pomocí mandolíny nebo jiného kráječe.
  19. Plátky vložte do ledové vody.
  20. Jablka můžete zpracovat na kuličky pomocí vykrajovače kuliček.
  21. Nebo je nakrájejte na malé kostičky.
  22. Hrozny rozpůlte.
  23. Řapíkatý celer vyjměte z vody a dobře osušte utěrkou.
  24. Aranžujte na talíře – nejprve maso, potom hrozny a jablkové kuličky.
  25. Ořechy a řapíkatý celer naskládejte na plátky a nakonec mezi ostatní přísady vložte trochu obou krémů.
  26. Posypte chlebovými krutony.
Salát s ovocem, salátem a ořechy s pikantním krémovým dresinkem z modrého sýra servírovaný na velkém talíři s vedle položenou vidličkou.
www.arlafoods.co.uk

Waldorfský salát s bramborami

Tradiční recept na salát Waldorf je obvykle směsí jablek, řapíkatého celeru a vlašských ořechů, ale přidání brambor z něj udělá výraznější a vydatnější pokrm. Vyzkoušejte ho!

Ingredience:

  • 2 kg baby brambor
  • šťáva ze 2 citronů a kůra z 1
  • 180 ml olivového oleje
  • 120 ml crème fraîche
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 3 zelená jablka, bez jadřinců, najemno nakrájená
  • 5 tyčinek řapíkatého celeru, nasekaných
  • 200 g kousků opečených vlašských ořechů
  • natrhané listy velkého trsu řeřichy

Postup       

  1. Brambory vložte do velkého hrnce se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a poté vařte 10–15 minut doměkka.
  2. Slijte a poté brambory vyklopte do velké salátové mísy, aby trochu vychladly.
  3. Mezitím prošlehejte citronovou šťávu a kůru s olivovým olejem, crème fraîche a hořčicí.
  4. Podle chuti okořeňte, poté promíchejte s teplými bramborami.
  5. Přidejte zbývající přísady, znovu promíchejte a ihned teplé podávejte.
Salát z brambor, řapíkatého celeru s dresinkem servírovaný v hlubokém talíři s vedle položenou vidličkou.
www.deliciousmagazine.co.uk

Pusťte se i do receptů na bramborový salát v klasické i dietní úpravě.

Hruškový salát s řapíkatým celerem a ořechy

Tento salát je inspirován klasickým waldorfským salátem, ale místo jablek použijeme hrušky, jejichž zralá sladká chuť je v pokrmu naprosto perfektní!

Ingredience:

Na dresink:

  • 1/4 šálku majonézy
  • 1/4 šálku jogurtu
  • 1/2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře

Na salát:

  • 2 zralé hrušky, nakrájené
  • 1/2 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1/2 šálku hroznů, rozpůlených
  • 3 polévkové lžíce zlatých rozinek
  • 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 2 šálky nakrájeného čerstvého hlávkového salátu

Postup       

  1. V míse smíchejte všechny přísady na dresink.
  2. Dobře promíchejte a před podáváním nechte asi 20 minut vychladnout.
  3. Ve velké míse smíchejte všechny přísady na salát (hrušky, řapíkatý celer, hrozny, rozinky, vlašské ořechy a hlávkový salát).
  4. Před podáváním dresink do salátu a dobře promíchejte.
  5. Podávejte studené.
Salát z hrušek, řapíkatého celeru, rozinek a hroznů servírovaný na talíři.
www.whiteonricecouple.com

Kalifornská verze Waldorfu

Luxusní varianta americké klasiky s dokonalou rovnováhou křupavých jablek, šťavnatých hroznů, sladkých rozinek, křupavých vlašských ořechů, jemného baby špenátu a lehkého dresinku.

Ingredience:

  • 1/3 šálku nízkotučného bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1/3 šálku majonézy
  • 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané limetkové kůry
  • 2 lžičky kari koření
  • 1/2 lžičky medu nebo cukru
  • 1/2 šálku jemně nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1/2 šálku rozinek
  • 3/4 šálku rozpůlených zelených hroznů
  • 1 neloupané jablko
  • 1/2 šálku opečených pekanových nebo vlašských ořechů
  • 140 g baby špenátu

Postup       

  1. Dejte jogurt, majonézu, limetkovou šťávu a kůru, kari a med do malé misky a prošlehejte.
  2. Řapíkatý celer, rozinky, hrozny, jablko a ořechy dejte do velké mísy.
  3. Přidejte asi polovinu jogurtového dresinku a promíchejte.
  4. Těsně před podáváním přidejte špenát a promíchejte.
  5. V případě potřeby přidejte další dresink.
Salát z křupavých jablek, šťavnatých hroznů, sladkých rozinek, vlašských ořechů, jemného baby špenátu a lehkého dresinku na ozdobném talíři.
www.earthboundfarm.com

Recepty s řapíkatým celerem v hlavní roli se stávají stále více populárními. Ať už hledáte inspiraci na nové polévky, smoothie, džus, salát nebo pomazánku, to vše u nás najdete.

Waldorfský salát s dračím ovocem

Přidání dračího ovoce jako hlavní složky salátu, Waldorf promění na epický chuťový vjem. S dresinkem chutná naprosto neuvěřitelně a skvěle se doplňuje i s ostatními ingrediencemi. Tohle prostě musíte ochutnat!

Ingredience:

  • 1 kus zralého dračího ovoce, nakrájeného na kostičky
  • 1 kus zeleného jablka, nakrájeného na kostky
  • 1 kus červeného jablka, nakrájeného na kostky
  • ½ šálku červených hroznů, nakrájených na poloviny
  • ¼ šálku nasekaného koriandru
  • 1/3 šálku řeckého jogurtu
  • 2 lžíce bezvaječné majonézy
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 2 lžičky medu
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 2 lžíce nasekaných mandlí
  • 2 lžíce nakrájených kešu oříšků
  • 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů
  • 5 – 6 listů hlávkového salátu

Postup       

  1. Do misky přidejte kostičky dračího ovoce, červené jablko a zelené jablko.
  2. V jiné malé misce smíchejte jogurt, med, majonézu, sůl, zázvor a limetkovou šťávu.
  3. Nakrájené ovoce přelijte připravenou zálivkou.
  4. Dále přidejte hrozny, sekané mandle, kešu, vlašské ořechy a koriandr.
  5. Promíchejte a ujistěte se, že zálivka dobře obaluje ovoce.
  6. Salát dejte do chladu alespoň na 30 minut.
  7. Podávejte studené na lůžku salátu.
Salát s dračím ovocem a řapíkatým celerem servírovaný na hlávkovém salátu.
www.theseamanmom.com

5 tipů na ten nejlepší waldorfský salát

  1. Používejte nejkřupavější odrůdy jablek. Ideálně zelená jablka Granny Smith.
  2. Nasekejte ingredience na stejnou velikost. To zajistí, že v každém vašem soustu bude křupavá a krásně sladká chuť.
  3. Nakrájené ovoce obalte citronovou šťávou s cukrem. Nakrájená jablka se mohou rychle zbarvit. Promíchání s citronovou šťávou zpomaluje oxidaci, zatímco posypání ovoce cukrem zvyšuje jeho sladkost.
  4. Vlhké přísady promíchejte a poté přidejte do suchých. Tím zajistíte homogenní, krémový dresink.
  5. Opečte ořechy pro plnější chuť

A která varianta salátu Waldorf nejvíce chutnala vám? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X