Ty nejlepší tipy na uzení vepřové panenky. Zkuste zase něco nového!

Sezóna letních grilovaček se blíží, ale proč si tentokrát nezkusit něco vyudit?

Pokud máte udírnu, pak určitě využijete naše luxusní recepty na uzenou vepřovou panenku 5x jinak!

Máme pro vás skvělé varianty, kterým neodoláte a na grilované maso si ani nevzpomenete.

Tak se na to pojďme společně podívat!

Uzená panenka plněná sýrem a jalapeños

Uzené vepřové panenky jsou delikatesou samy o sobě a co teprve, když se naplní luxusní směsí smetanového sýra, čedaru a jalapeños. Panenka je pak neuvěřitelně plná chuti a úžasně pikantní. To prostě musíte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • 2 vepřové panenky
  • 4 papričky jalapeño, zbavené semínek a nasekané
  • 230 g smetanového sýra
  • 1 šálek čedaru, nastrouhaného
  • 1 lžíce chilli prášku
  • 10-12 plátků slaniny

Postup

  • Vepřové panenky ořízněte od veškerého tuku a blán.
  • Držte nůž vodorovně a rozřízněte vepřové panenky na poloviny, dávejte pozor, abyste neprorazili druhý konec.
  • V malé misce smíchejte papričky jalapeňo se smetanovým sýrem, čedarem a chilli.
  • Směs sýra a papriček jalapeño rovnoměrně rozprostřete do otvorů panenek.
  • Panenky uzavřete, aby sýr zůstal uvnitř kapsy masa.
  • Panenky obalte slaninou a položte na udírnu otevřenou řeznou stranou nahoru, aby roztavený sýr zůstal v kapse a nevytékal.
  • Nastavte udírnu na 135 stupňů Celsia a použijte dřevo dle výběru (skvěle funguje třeba jabloň nebo třešeň).
  • Uďte vepřové maso, dokud nedosáhne vnitřní teploty 63 stupňů Celsia a slanina není vyškvařená a křupavá, cca 2 a 1/2 – 3 hodiny.
  • Vepřové panenky vyjměte z udírny a nechte asi 10 minut odležet.
  • Nakrájejte na 2,5 cm medailonky a podávejte.
Pokrájená panenka plněná směsí smetanového sýra, čedaru a jalapeños. Vedle je pokrájená paprička a nůž.
www.theblackpeppercorn.com

Máme pro vás i další lahodné recepty na vepřovou panenku. Inspirujte se!

Vyuzená vepřová panenka ve slanině

Uzená panenka obalená ve slanině je křehké a chutné jídlo, které se snadno připravuje a pochutná si na něm celá rodina!

Co budete potřebovat

  • 12-14 tenkých plátků slaniny
  • 1 vepřová panenka
  • 2 lžíce BBQ koření

Postup

  • Na prkýnko nebo potravinářskou fólii položte 7-8 proužků slaniny v rovnoběžných řadách.
  • Každý druhý proužek slaniny (začněte od druhého proužku) přehněte téměř až ke konci a položte jeden proužek slaniny napříč, kolmo na ostatní proužky.
  • Přeložené proužky narovnejte zpět na plnou délku, pak přeložte ty proužky, které jste předtím nepřeložili a položte další proužek kolmo.
  • Tento postup opakujte, dokud nedosáhnete konce.
  • Zakryjte potravinářskou fólií a jemně slaninu poválejte válečkem.
  • Slanina se může trochu zahřát a těžko se s ní pak pracuje, takže pokud to čas dovolí, před zabalením vepřové panenky ji nechte asi 15-20 minut vychladit.
  • Vepřovou panenku hojně okořeňte a poté ji položte na jeden konec slaniny.
  • Srolujte panenku se slaninou a svažte ji kuchyňským provázkem, abyste ji zajistili.
  • Pokud nemáte provázek, můžete použít párátka, aby vše drželo na svém místě.
  • Udírnu zahřejte na cca
  • Začněte zahřátím udírny na přibližně 120-135 °C.
  • Když je udírna zahřátá, přidejte několik malých kousků jabloňového dřeva nebo použijte dřevo z bílého ořechu.
  • Vepřovou panenku uďte, dokud nedosáhne teploty 63 °C, aby se libové maso nevysušilo.
  • Obvykle to trvá přibližně 1 hodinu.
  • Po vyuzení zakryjte panenku alobalem a před krájením a podáváním ji nechte 5–10 minut odpočinout.
  • Užijte si to!
Pokrájená uzená panenka obalená ve slanině.
www.disheswithdad.com

V létě možná využijete i naše recenze ochlazovačů vzduchu. Jaké jsou výhody i nevýhody tohoto spotřebiče? Jak vlastně funguje? A bude fungovat ve vaší domácnosti?
A jak se liší od přenosné klimatizace? Na tyto otázky získáte odpovědi v našem článku!


BBQ panenka připravovaná v udírně

Ochuťte vepřovou panenku sladkou a kouřovou kořeněnou směsí, dejte ji udit a nakonec ji potřete lahodnou BBQ omáčkou a nechte v udírně dodělat do dokonalosti. Delikatesa!

Co budete potřebovat

  • 2 vepřové panenky (každá o hmotnosti cca 550 g)
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1/2 lžíce sušeného česneku
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžíce mleté hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 60 g BBQ omáčky

Postup

  • Z vepřové panenky ořízněte veškerý tuk a stříbrnou kůži a osušte papírovou utěrkou.
  • Smíchejte všechno koření dohromady.
  • Nechte ho při pokojové teplotě po dobu 20-30 minut.
  • Předehřejte udírnu na 110ºC.
  • Umístěte maso do udírny a uďte 75-90 minut, dokud nebude mít maso asi 46ºC až 51ºC.
  • Maso potřete BBQ omáčkou a uďte dalších 25-35 minut, dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 63ºC až 68ºC.
  • Před krájením a podáváním nechte maso odpočinout při pokojové teplotě alespoň 5 minut.
Dvě pokrájené uzené panenky na plechu s pečícím papírem.
www.masonfit.com

Vepřová panenka s omáčkou z uzených ostružin a bourbonu

Fantastický recept na uzenou panenku s bohatou a chutnou omáčkou z ostružin a bourbonu si musí zamilovat naprosto každý! Vychutnejte si dokonalou kombinaci vepřového masa a sladké a slané chuti.

Co budete potřebovat

Na vepřovou panenku:

  • 1 kg vepřové panenky (2 vepřové panenky), bez stříbrné kůže
  • 1 lžíce dijonské hořčice,
  • 2 lžíce BBQ koření

Na omáčku:

  • 480 g čerstvých ostružin
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • ¼ šálku bourbonu
  • 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce nakrájené šalotky
  • ¼ šálku balzamikového octa
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného rozmarýnu
  • ½ lžičky cukru (volitelně)

Postup

  • Nastavte udírnu na 107-121 stupňů Celsia a dejte do ní ovocné dřevo.
  • Ostružiny opláchněte a vložte do skleněné zapékací mísy (ideálně o rozměrech 20×20 cm).
  • Smíchejte s 1 lžící cukru, 1 lžičkou soli a ¼ šálkem bourbonu.
  • Dejte do udírny a uďte 90 minut, poté vyjměte.
  • Do malého hrnce přidejte extra panenský olivový olej a šalotku restujte na středním plameni asi 3 – 5 minut.
  • Přidejte balzamikový ocet a přiveďte k varu.
  • Přidejte uzenou ostružinovou směs a rozmarýn.
  • Nechte vše společně vařit asi 5 minut za častého míchání.
  • Pomocí vidličky nebo šťouchadla na brambory rozmačkejte ostružiny, abyste je rozmělnili do husté omáčky.
  • Ochutnejte a případně dochuťte.
  • Pokud není omáčka dost sladká, přidejte další ½ lžičky cukru najednou.
  • Na maso si také připravte udírnu na 107 až 121 stupňů Celsia a dejte do ní ovocné dřevo, například z jabloně či třešně.
  • Vepřovou panenku potřete vrstvou dijonské hořčice a poté ji posypte BBQ kořením.
  • Dejte do udírny a uďte až 90 minut nebo dokud vnitřní teplota v nejtlustší části panenky nebude 60 stupňů Celsia.
  • Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout.
  • Nakrájejte a pokapejte ostružinovou omáčkou.
  • Nechte si chutnat!
Uzená panenka sevírovaná na talíři s opečenými bramborami a omáčkou. Vedle je sklenice červeného vína.
www.vindulge.com

Máme pro vás i úžasné sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku!

Uzená panenka po mexicku

Tato luxusní uzená vepřová panenka je ochucená mexickým kořením a pomazaná směsí třtinového cukru a pálivé omáčky. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 600 g
  • 1 lžíce sušeného chilli
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice

Na polevu:

  • 50 g třtinového cukru
  • 2 lžíce pálivé omáčky

Postup

  • Z vepřové panenky ořízněte stříbrnou kůži a osušte papírovou utěrkou.
  • Všechno koření smíchejte dohromady a nechte ho při pokojové teplotě po dobu 20-30 minut.
  • Předehřejte udírnu na 107 ºC.
  • Uďte vepřové panenky po dobu 1,5-2 hodiny nebo dokud nedosáhnou vnitřní teploty 51 ºC.
  • Třtinový cukr a pikantní omáčku smíchejte do hladka a směsí potřete obě vepřové panenky.
  • Pokračujte v uzení, dokud vepřové maso nedosáhne vnitřní teploty 63 – 68 ºC, cca 20-30 minut.
  • Vyjměte z udírny a před krájením a podáváním nechte vepřové maso pár minut odpočinout.
  • Užijte si to!
Pokrájená uzená panenka ochucená mexickým kořením a pomazaná směsí třtinového cukru a pálivé omáčky.
www.withthewoodruffs.com

Na uzení vepřového maso je nejvhodnější dřevo z jabloně. Má jemnou sladkou chuť, která se skvěle hodí k vepřovému masu. Další skvělou volbou je ořechovec.

A jak se vám naše dnešní recepty na uzenou vepřovou panenku líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X