Není asi pochyb o tom, že své rodině chcete dopřávat ty nejlepší pokrmy, které jsou zdravé, výživné a chutné.
A přesně takové jsou naše recepty na pohanku s červenou řepou!
Máme pro vás salát, slané palačinky i snídaňovou kaši.
Zamilujete se!
Pohankový salát s pečenou řepou, rukolou a fetou
Úžasný zdravý salát z pohanky, pečené řepy, rukoly, pražených vlašských ořechů, fety a jednoduchého dresinku je skvělý způsob, jak doplnit v pondělí chybějící energii po víkendu a ještě si pořádně pochutnat!
Co budete potřebovat
- 1 šálek vařené pohanky, vychladlé
- 1 velká nebo 2 střední červené řepy
- 1 velká hrst rukoly
- 1/3 šálku pražených vlašských ořechů
- 1/3 rozdrobené fety
- 1/2 lžičky balzamika
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl (volitelně)
Postup
- Pohanku uvařte podle návodu na obalu, opláchněte a nechte vychladnout.
- Předehřejte troubu na 210 – 215 stupňů Celsia.
- Každou řepu zabalte do kousku alobalu (ideálně do dvojité vrstvy).
- Dejte řepu na plech a pečte přibližně 1 hodinu až 1 hodinu 20 minut v závislosti na velikosti řepy.
- Pokud jde řepa jednoduše propíchnout párátkem, je hotová.
- V opačném případě pečte dalších 10–15 minut nebo dokud řepa není hotová.
- Nechte vychladnout, řepu oloupejte a nakrájejte.
- V misce smíchejte uvařenou pohanku, červenou řepu, rukolu a vlašské ořechy.
- Přidejte balzamikový ocet a olivový olej a promíchejte.
- Posypte fetou a podávejte.
- Dobrou chuť!
Máme pro vás i dalších 10 luxusních receptů z pohanky ve sladkých i slaných variantách. To prostě musíte vyzkoušet!
Rizoto z pohanky s červenou řepou a čerstvými bylinkami
V tomto receptu využijete téměř všechny části červené řepy včetně listů a stonků, které pokrmu přidávají nutriční hodnotu. Červená řepa obohacuje rizoto o železo a foláty a pohanka je pro změnu skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Naprostá zdravá bomba!
Co budete potřebovat
- 3 malé červené řepy
- 2 šálky nasekaných listů z červené řepy
- 1 šálek stonků z červené řepy, nakrájených najemno (použijte pouze jemné, tuhé vyhoďte)
- ¼ šálku čerstvých lístků máty
- ¼ šálku čerstvých listů oregana
- 1 šálku pohankové krupice
- 3 šálky vývaru nebo vody
- 1 šálek cibule nakrájené nadrobno
- 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
- 1 lžíce citronové kůry
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje plus navíc na potření řepy
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ šálku strouhaného parmazánu
Postup
- Červenou řepu, listy a stonky důkladně omyjte.
- Troubu předehřejte na 200°C.
- Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
- Ořízněte konce řepy.
- Nakrájejte řepy na poloviny.
- Položte je na plech řeznou stranou nahoru.
- Lehce je potřete olivovým olejem.
- Pečte 30–40 minut nebo dokud nejsou řepy hotové.
- Upečenou červenou řepu vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
- Oloupejte a nastrouhejte.
- Zpracujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu.
- Pohankovou krupici přidejte do síta a umyjte ji pod studenou vodou.
- Pokud chcete, namočte pohanku do vývaru nebo vody.
- Tím se zkrátí doba vaření.
- Otrhejte lístky máty ze stonku a omyjte je.
- Otrhejte lístky oregana a omyjte je.
- Listy a stonky řepy nasekejte nadrobno.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Nastrouhejte parmazán.
- V široké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud není trochu měkká.
- Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní.
- Dále přidejte nakrájené stonky řepy.
- Za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
- Přidejte nakrájené listy řepy, mátu a oregano.
- Za stálého míchání restujte, dokud listy nezačnou trochu vadnout.
- Přidejte červenou řepu a dobře promíchejte.
- Přidejte také pohankovou krupici včetně vody a vývaru, do které jste ji namočili.
- Nakonec přidejte citronovou kůru, vývar nebo vodu (pokud jste do ní pohanku nenamočili již předtím) a sůl.
- Dobře promíchejte.
- Zakryjte pánev a nechte pohanku vařit na mírném ohni, dokud nebude hotová (25 – 30 minut).
- Občas zkontrolujte, zda není potřeba přidat více vody nebo vývaru.
- Když je pohanka uvařená, přidejte pepř a parmazán.
- Dobře promíchejte.
- Nandejte na talíře a podávejte s extra parmazánem.
Slané pohankové palačinky se šťávou z červené řepy
Recept na perfektní bezlepkovou večeři pro celou rodinu! Tyto slané palačinky z pohankové mouky a šťávy z červené řepy si můžete naplnit libovolnou náplní a pochutnat si tak dle libosti.
Co budete potřebovat
- 240 ml šťávy z červené řepy
- 2 vejce
- 175 g pohankové mouky
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky olivového oleje
- 90 ml vody
- trochu kokosového oleje na smažení
- hummus a ingredience na náplň dle vašeho výběru: avokádo, okurka, pečené plátky sladkých brambor, rukola, různá semínka a citronová šťáva
Postup
- Šťávu z červené řepy a vejce dejte do velké mísy a šlehejte, dokud se nespojí.
- Přidejte pohankovou mouku, římský kmín a sůl a společně prošlehejte.
- Pomalu přidávejte vodu a olivový olej, dokud není směs hladká.
- Směs nechte asi 15 minut odstát při pokojové teplotě, aby mírně zhoustla.
- Rozpalte pánev na středně vysokém plameni a potřete ji trochou kokosového oleje.
- Nalijte asi 60 ml těsta na pánev a krouživým pohybem pánví vytvořte tenkou palačinku.
- Smažte 1–2 minuty, dokud na povrchu palačinky postupně nevyskočí bublinky a palačinka neztratí svůj lesklý vzhled.
- Palačinku otočte pomocí stěrky a před vyjmutím z pánve smažte dalších 30 sekund.
- Opakujte se zbývajícím těstem a pokaždé přidejte trochu kokosového oleje.
- Skládejte hotové palačinky na sebe.
- Hotovou palačinku potřete zevnitř hummusem a poté přidejte ingredience dle vlastního výběru.
- Srolujte do pevné rolky nebo jednoduše přeložte palačinku napůl.
- Nechte si chutnat!
Litinové pánve jsou stálicemi českých kuchyní a i když je jejich pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí. Co je ještě činí tak specifickými a oblíbenými? K čemu všemu se dají použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu? Na to se podívejte v naší recenzi litinových pánví.
Objevte podobné tipy
Placičky z pohanky a červené řepy
Rychlý a snadný recept, který je zdravý a plně veganský! Červená řepa jim dodává dokonalou podzimní chuť a pohanka pro změnu spoustu minerálů. Tyto placičky prostě nejde nemilovat!
Co budete potřebovat
- 3/4 šálku pohanky
- 1 šálek + 1 lžíce vody
- 2 střední červené řepy, syrové, oloupané a nakrájené
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička chilli prášku
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce papriky
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl a pepř na dochucení
- 5 lžic olivového oleje, na smažení
Postup
- Do 250 ml osolené vroucí vody přidejte 125 gramů pohanky.
- Duste, dokud pohanka nevsákne všechnu vodu.
- Obvykle to trvá 15-20 minut.
- Uvařenou pohanku přendejte do velké mísy a nechte ji dostatečně vychladnout, abyste s ní mohli manipulovat rukama.
- K pohance přidejte zbytek ingrediencí kromě oleje a rukama dobře promíchejte.
- Měli byste mít lepivou směs, ze které lze nyní tvarovat pohankové placičky.
- Pokud se příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, dokud nebudete moci snadno tvarovat placičky.
- Ze směsi můžete udělat buď 8-10 malých pohankových placiček nebo 4 velké burgery.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a placičky opékejte asi 1–2 minuty z každé strany nebo dokřupava a dozlatova.
- Placičky podávejte s přílohou dle vašeho výběru nebo je servírujte v burgeru.
- Užijte si to!
Hovězí polévka s pohankou a zeleninou
Na první pohled se vám to může zdát jako zvláštní kombinace chutí, ale tato horká, vydatná polévka je naprosto dokonalá! V zimních měsících vás perfektně zahřeje a dodá vám chybějící vitamíny.
Co budete potřebovat
- 2 velká hovězí žebra (asi 500 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 3 střední mrkve, nakrájené na plátky
- 3 stroužky česneku, nakrájené
- 1 svazek červené řepy, oloupané a nakrájené
- 1-2 lžíce červeného vinného octa
- 1 šálek pohanky
- 1/2 svazku kopru, nasekaného
- zakysaná smetana nebo jogurt k podávání
Postup
- Hovězí žebra dobře osolte a opepřete.
- Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni polovinu olivového oleje a opečte hovězí žebra ze všech stran.
- Vyjměte z hrnce a dejte je stranou.
- V hrnci by mělo být trochu přepáleného hovězího tuku, pokud ne, přidejte trochu olivového oleje a restujte cibuli, mrkev a česnek, dokud nezačnou měknout.
- Přidejte červenou řepu a minutu míchejte, vraťte hovězí žebra do hrnce, přidejte dva litry vody, lžičku červeného vinného octa, špetku soli a trochu černého pepře.
- Zvyšte plamen a přiveďte polévku k varu.
- Poté snižte plamen a nechte polévku mírně probublávat asi 30 minut.
- Mezitím rozehřejte pánev na středním plameni a nasucho opékejte pohanku, dokud nezačne oříškově vonět, asi dvě až tři minuty.
- Do polévky přidejte pohanku a dále vařte, dokud hovězí maso nezměkne, asi 40 minut.
- Vyjměte maso z polévky, odkrojte ho od kostí, nakrájejte na kostičky a vraťte do hrnce.
- Ochutnejte polévku a v případě potřeby přidejte ještě trochu červeného vinného octa.
- Přidejte čerstvý kopr, promíchejte a podávejte s velkou lžící jogurtu nebo zakysané smetany.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše další zdravé recepty na polévky z červené řepy 5x jinak. Dali byste si krémovou, s dýní nebo raději kořeněnou s chilli? U nás najdete všechny!
Raw pohanková kaše s pomerančem a červenou řepou
Tohle je vaše nová oblíbená snídaně! Připravuje se rychle a snadno a navíc je výživná, sytá, ale zároveň vám po ní nebude těžko. Můžete si ji navíc doladit dle vlastní chuti a možností je opravdu spoustu. Zkuste třeba místo pomeranče a řepy přidat ananas, mango či lesní ovoce.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku pohankové krupice
- 1 pomeranč, oloupaný
- 1 lžička pomerančové kůry
- 30 g syrové červené řepy, oloupané
- šťáva z 1/2 citronu
- 1-2 lžičky medu
- 1/2 lžičky proteinového prášku
- 2 lžičky mletého lněného semínka (volitelně)
- malá špetka himalájské soli
Postup
- Pohankovou krupici namočte přes noc do vody.
- Ráno krupici sceďte a propláchněte a přidejte ji do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi.
- Rozmixujte do hladka, nalijte do mísy a ozdobte oříšky, semínky a možná a případně i pomerančovou šťávou.
- Užijte si to!
Pohanka je všestranná potravina plná zdraví, se kterou lze v kuchyni doslova kouzlit. Najdeme ji v supermarketu i v obchodech se zdravou výživou. Použít lze do kaší, polévek, masových pokrmů, rizota i dezertů. Také ji mylně pokládáte za obilovinu? Skutečně pomáhá při křečových žilách? To vše a mnohem více najdete v našem podrobném článku o pohance!
A jak se vám naše dnešní recepty na pohanku s červenou řepou líbily? Napište nám do komentářů!