Vynikající recepty s pohankou a červenou řepou v 6 různých variantách. Vyzkoušejte je všechny!

Není asi pochyb o tom, že své rodině chcete dopřávat ty nejlepší pokrmy, které jsou zdravé, výživné a chutné.

A přesně takové jsou naše recepty na pohanku s červenou řepou!

Máme pro vás salát, slané palačinky i snídaňovou kaši.

Zamilujete se!

Pohankový salát s pečenou řepou, rukolou a fetou

Úžasný zdravý salát z pohanky, pečené řepy, rukoly, pražených vlašských ořechů, fety a jednoduchého dresinku je skvělý způsob, jak doplnit v pondělí chybějící energii po víkendu a ještě si pořádně pochutnat!

Co budete potřebovat

  • 1 šálek vařené pohanky, vychladlé
  • 1 velká nebo 2 střední červené řepy
  • 1 velká hrst rukoly
  • 1/3 šálku pražených vlašských ořechů
  • 1/3 rozdrobené fety
  • 1/2 lžičky balzamika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl (volitelně)

Postup

  • Pohanku uvařte podle návodu na obalu, opláchněte a nechte vychladnout.
  • Předehřejte troubu na 210 – 215 stupňů Celsia.
  • Každou řepu zabalte do kousku alobalu (ideálně do dvojité vrstvy).
  • Dejte řepu na plech a pečte přibližně 1 hodinu až 1 hodinu 20 minut v závislosti na velikosti řepy.
  • Pokud jde řepa jednoduše propíchnout párátkem, je hotová.
  • V opačném případě pečte dalších 10–15 minut nebo dokud řepa není hotová.
  • Nechte vychladnout, řepu oloupejte a nakrájejte.
  • V misce smíchejte uvařenou pohanku, červenou řepu, rukolu a vlašské ořechy.
  • Přidejte balzamikový ocet a olivový olej a promíchejte.
  • Posypte fetou a podávejte.
  • Dobrou chuť!
Salát z pohanky, pečené řepy, rukoly, pražených vlašských ořechů, fety a jednoduchého dresinku v misce.
www.havocinthekitchen.com

Máme pro vás i dalších 10 luxusních receptů z pohanky ve sladkých i slaných variantách. To prostě musíte vyzkoušet!

Rizoto z pohanky s červenou řepou a čerstvými bylinkami

V tomto receptu využijete téměř všechny části červené řepy včetně listů a stonků, které pokrmu přidávají nutriční hodnotu. Červená řepa obohacuje rizoto o železo a foláty a pohanka je pro změnu skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. Naprostá zdravá bomba!

Co budete potřebovat

  • 3 malé červené řepy
  • 2 šálky nasekaných listů z červené řepy
  • 1 šálek stonků z červené řepy, nakrájených najemno (použijte pouze jemné, tuhé vyhoďte)
  • ¼ šálku čerstvých lístků máty
  • ¼ šálku čerstvých listů oregana
  • 1 šálku pohankové krupice
  • 3 šálky vývaru nebo vody
  • 1 šálek cibule nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 1-2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce olivového oleje plus navíc na potření řepy
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ šálku strouhaného parmazánu

Postup

  • Červenou řepu, listy a stonky důkladně omyjte.
  • Troubu předehřejte na 200°C.
  • Plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem.
  • Ořízněte konce řepy.
  • Nakrájejte řepy na poloviny.
  • Položte je na plech řeznou stranou nahoru.
  • Lehce je potřete olivovým olejem.
  • Pečte 30–40 minut nebo dokud nejsou řepy hotové.
  • Upečenou červenou řepu vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
  • Oloupejte a nastrouhejte.
  • Zpracujte v kuchyňském robotu na hrubou pastu.
  • Pohankovou krupici přidejte do síta a umyjte ji pod studenou vodou.
  • Pokud chcete, namočte pohanku do vývaru nebo vody.
  • Tím se zkrátí doba vaření.
  • Otrhejte lístky máty ze stonku a omyjte je.
  • Otrhejte lístky oregana a omyjte je.
  • Listy a stonky řepy nasekejte nadrobno.
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  • Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
  • Nastrouhejte parmazán.
  • V široké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud není trochu měkká.
  • Přidejte česnek a za stálého míchání opékejte, dokud se nerozvoní.
  • Dále přidejte nakrájené stonky řepy.
  • Za stálého míchání opékejte 2-3 minuty.
  • Přidejte nakrájené listy řepy, mátu a oregano.
  • Za stálého míchání restujte, dokud listy nezačnou trochu vadnout.
  • Přidejte červenou řepu a dobře promíchejte.
  • Přidejte také pohankovou krupici včetně vody a vývaru, do které jste ji namočili.
  • Nakonec přidejte citronovou kůru, vývar nebo vodu (pokud jste do ní pohanku nenamočili již předtím) a sůl.
  • Dobře promíchejte.
  • Zakryjte pánev a nechte pohanku vařit na mírném ohni, dokud nebude hotová (25 – 30 minut).
  • Občas zkontrolujte, zda není potřeba přidat více vody nebo vývaru.
  • Když je pohanka uvařená, přidejte pepř a parmazán.
  • Dobře promíchejte.
  • Nandejte na talíře a podávejte s extra parmazánem.
Pohankové rizoto s řepou a bylinkami na talíři.
www.mayuris-jikoni.com

Slané pohankové palačinky se šťávou z červené řepy

Recept na perfektní bezlepkovou večeři pro celou rodinu! Tyto slané palačinky z pohankové mouky a šťávy z červené řepy si můžete naplnit libovolnou náplní a pochutnat si tak dle libosti.

Co budete potřebovat

  • 240 ml šťávy z červené řepy
  • 2 vejce
  • 175 g pohankové mouky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 90 ml vody
  • trochu kokosového oleje na smažení
  • hummus a ingredience na náplň dle vašeho výběru: avokádo, okurka, pečené plátky sladkých brambor, rukola, různá semínka a citronová šťáva

Postup

  • Šťávu z červené řepy a vejce dejte do velké mísy a šlehejte, dokud se nespojí.
  • Přidejte pohankovou mouku, římský kmín a sůl a společně prošlehejte.
  • Pomalu přidávejte vodu a olivový olej, dokud není směs hladká.
  • Směs nechte asi 15 minut odstát při pokojové teplotě, aby mírně zhoustla.
  • Rozpalte pánev na středně vysokém plameni a potřete ji trochou kokosového oleje.
  • Nalijte asi 60 ml těsta na pánev a krouživým pohybem pánví vytvořte tenkou palačinku.
  • Smažte 1–2 minuty, dokud na povrchu palačinky postupně nevyskočí bublinky a palačinka neztratí svůj lesklý vzhled.
  • Palačinku otočte pomocí stěrky a před vyjmutím z pánve smažte dalších 30 sekund.
  • Opakujte se zbývajícím těstem a pokaždé přidejte trochu kokosového oleje.
  • Skládejte hotové palačinky na sebe.
  • Hotovou palačinku potřete zevnitř hummusem a poté přidejte ingredience dle vlastního výběru.
  • Srolujte do pevné rolky nebo jednoduše přeložte palačinku napůl.
  • Nechte si chutnat!
Palačinka z pohankové mouky a šťávy z červené řepy plněná hummusem a salátem na talíři s klínkem citronu.
www.redonline.co.uk

Litinové pánve jsou stálicemi českých kuchyní a i když je jejich pořizovací cena vyšší, roky kvalitní přípravy jídla se rozhodně vyplatí. Co je ještě činí tak specifickými a oblíbenými? K čemu všemu se dají použít, jak rozpoznat kvalitní provedení a jaké pánve lze sehnat na českém trhu? Na to se podívejte v naší recenzi litinových pánví.


Placičky z pohanky a červené řepy

Rychlý a snadný recept, který je zdravý a plně veganský! Červená řepa jim dodává dokonalou podzimní chuť a pohanka pro změnu spoustu minerálů. Tyto placičky prostě nejde nemilovat!

Co budete potřebovat

  • 3/4 šálku pohanky
  • 1 šálek + 1 lžíce vody
  • 2 střední červené řepy, syrové, oloupané a nakrájené
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžička chilli prášku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl a pepř na dochucení
  • 5 lžic olivového oleje, na smažení

Postup

  • Do 250 ml osolené vroucí vody přidejte 125 gramů pohanky.
  • Duste, dokud pohanka nevsákne všechnu vodu.
  • Obvykle to trvá 15-20 minut.
  • Uvařenou pohanku přendejte do velké mísy a nechte ji dostatečně vychladnout, abyste s ní mohli manipulovat rukama.
  • K pohance přidejte zbytek ingrediencí kromě oleje a rukama dobře promíchejte.
  • Měli byste mít lepivou směs, ze které lze nyní tvarovat pohankové placičky.
  • Pokud se příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky, dokud nebudete moci snadno tvarovat placičky.
  • Ze směsi můžete udělat buď 8-10 malých pohankových placiček nebo 4 velké burgery.
  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a placičky opékejte asi 1–2 minuty z každé strany nebo dokřupava a dozlatova.
  • Placičky podávejte s přílohou dle vašeho výběru nebo je servírujte v burgeru.
  • Užijte si to!
Řepové karbanátky s pohankou na pánvi.
www.yuzubakes.com

Hovězí polévka s pohankou a zeleninou

Na první pohled se vám to může zdát jako zvláštní kombinace chutí, ale tato horká, vydatná polévka je naprosto dokonalá! V zimních měsících vás perfektně zahřeje a dodá vám chybějící vitamíny.

Co budete potřebovat

  • 2 velká hovězí žebra (asi 500 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 3 střední mrkve, nakrájené na plátky
  • 3 stroužky česneku, nakrájené
  • 1 svazek červené řepy, oloupané a nakrájené
  • 1-2 lžíce červeného vinného octa
  • 1 šálek pohanky
  • 1/2 svazku kopru, nasekaného
  • zakysaná smetana nebo jogurt k podávání

Postup

  • Hovězí žebra dobře osolte a opepřete.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte na středním plameni polovinu olivového oleje a opečte hovězí žebra ze všech stran.
  • Vyjměte z hrnce a dejte je stranou.
  • V hrnci by mělo být trochu přepáleného hovězího tuku, pokud ne, přidejte trochu olivového oleje a restujte cibuli, mrkev a česnek, dokud nezačnou měknout.
  • Přidejte červenou řepu a minutu míchejte, vraťte hovězí žebra do hrnce, přidejte dva litry vody, lžičku červeného vinného octa, špetku soli a trochu černého pepře.
  • Zvyšte plamen a přiveďte polévku k varu.
  • Poté snižte plamen a nechte polévku mírně probublávat asi 30 minut.
  • Mezitím rozehřejte pánev na středním plameni a nasucho opékejte pohanku, dokud nezačne oříškově vonět, asi dvě až tři minuty.
  • Do polévky přidejte pohanku a dále vařte, dokud hovězí maso nezměkne, asi 40 minut.
  • Vyjměte maso z polévky, odkrojte ho od kostí, nakrájejte na kostičky a vraťte do hrnce.
  • Ochutnejte polévku a v případě potřeby přidejte ještě trochu červeného vinného octa.
  • Přidejte čerstvý kopr, promíchejte a podávejte s velkou lžící jogurtu nebo zakysané smetany.
  • Dobrou chuť!
Polévka s hovězím masem, pohankou a červenou řepou na talíři, ozdobená čerstvým koprem a zakysanou smetanou.
www.eatwelltas.org.au

Vyzkoušejte i naše další zdravé recepty na polévky z červené řepy 5x jinak. Dali byste si krémovou, s dýní nebo raději kořeněnou s chilli? U nás najdete všechny!

Raw pohanková kaše s pomerančem a červenou řepou

Tohle je vaše nová oblíbená snídaně! Připravuje se rychle a snadno a navíc je výživná, sytá, ale zároveň vám po ní nebude těžko. Můžete si ji navíc doladit dle vlastní chuti a možností je opravdu spoustu. Zkuste třeba místo pomeranče a řepy přidat ananas, mango či lesní ovoce.

Co budete potřebovat

  • 1/2 šálku pohankové krupice
  • 1 pomeranč, oloupaný
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 30 g syrové červené řepy, oloupané
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1-2 lžičky medu
  • 1/2 lžičky proteinového prášku
  • 2 lžičky mletého lněného semínka (volitelně)
  • malá špetka himalájské soli

Postup

  • Pohankovou krupici namočte přes noc do vody.
  • Ráno krupici sceďte a propláchněte a přidejte ji do mixéru spolu se všemi ostatními ingrediencemi.
  • Rozmixujte do hladka, nalijte do mísy a ozdobte oříšky, semínky a možná a případně i pomerančovou šťávou.
  • Užijte si to!
Kaše z pohankové krupice ozdobená plátkem pomeranče a semínky, servírovaná na talíři.
www.catherinearnoldnutrition.com

Pohanka je všestranná potravina plná zdraví, se kterou lze v kuchyni doslova kouzlit. Najdeme ji v supermarketu i v obchodech se zdravou výživou. Použít lze do kaší, polévek, masových pokrmů, rizota i dezertů. Také ji mylně pokládáte za obilovinu? Skutečně pomáhá při křečových žilách? To vše a mnohem více najdete v našem podrobném článku o pohance!

A jak se vám naše dnešní recepty na pohanku s červenou řepou líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X