Mleté maso na gril pro teplé letní večery

Mleté maso má jednu podstatnou výhodu – je poměrně rychle udělané.

Proto se hodí i pro grilování, kde navíc jistě oceníte, že mleté maso můžete i různě kořenit a ochutit.

Záleží jen na vaší fantazii, jak si poradíte. Anebo se nechte inspirovat našimi recepty na grilované mleté maso!

Grilované kuličky z mletého masa

Mleté maso na kuličky bychom si měli mlít sami doma, jen tak totiž víme, jaké maso bylo použité.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 3 cibule
  • červená paprika
  • 150 g anglické slaniny vcelku
  • grilovací koření
  • strouhanka
  • olej
  • sůl
  • libeček

POSTUP

  1. Mleté maso dáme do misky a smícháme dohromady s vejcem, kořením a případně strouhankou, je-li maso řidší konzistence.
  2. Pak tvarujeme kuličky ve velikosti asi 3 až 4 cm v průměru, které střídavě napichujeme na jehlu s plátkem papriky, kouskem slaniny a cibule.
  3. Grilujeme asi 15 minut, přitom kuličky potíráme olejem s grilovacím kořením.

Hotový recept na grilované kuličky z mletého masazdroj: starfinefoods.com

Domácí hamburger z mletého masa

Na přípravu hamburgeru budeme potřebovat hovězí maso, které si sami nameleme.

INGREDIENCE

  • 100 g mletého hovězího masa
  • sůl
  • pepř
  • plátek eidamu
  • majonéza nebo tatarská omáčka
  • cibule
  • rajské jablko
  • žemle
  • lístek hlávkového salátu

POSTUP

  1. Připravíme si mleté maso. Vůbec ničím ho nekořením ani nesolíme. Jen si vytvarujeme plochou karbanátku.
  2. Tu posypeme pepřem a osolíme a grilujeme.
  3. Pak ji obrátíme, opět opepříme a osolíme a znovu grilujeme.
  4. Připravíme si žemli, tu rozkrojíme.
  5. Vložíme do ní grilovaný hamburger a dozdobíme rajčetem, sýrem, majonézou a cibulí a lístkem hlávkového salátu.

Hotový recept na grilovaný hamburger z mletého masazdroj: taste.com.au

Ke grilovanému mletému masu podáváme různé ochucené omáčky a  dipy.

Jako příloha se hodí různé druhy pečiva – chleba, rohlíky. Chybu ani neuděláme, když jako přílohu nabídneme smažené bramborové hranolky.

Karbanátky na grilu

Máme-li maso již namleté z obchodu, pak příprava grilovaných karbanátek nám už mnoho času nezabere.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • lžíce oleje
  • lžíce plnotučné hořčice
  • lžíce worcestrové omáčky
  • lžička mleté sladké papriky
  • lžička sušeného tymiánu
  • špetka mletého kmínu
  • strouhanka
  • sůl
  • mletý pepř

POSTUP

  1. Mleté maso dáme do misky.
  2. Na pánvičce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a přidáme do misky k masu.
  3. Ochutíme kořením a solí a zahustíme případně strouhankou.
  4. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které grilujeme z obou stran asi 10 minut.

Hotový recept na grilované karbánky z mletého masazdroj: grilling24x7.com

Špízy z mletého masa na grilu

Z mletého masa můžeme vyrobit také kuličky, které napichujeme na jehlu a grilujeme potom jako špízy. Můžeme je doplnit zeleninou.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • cibule
  • česnek
  • majoránka
  • celý kmín
  • mletý pepř
  • vejce
  • sůl
  • strouhanka
  • zelená a červená paprika

POSTUP

  1. Mleté maso dáme do misky a přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek.
  2. Ochutíme solí a kořením.
  3. Přidáme vejce a na zahuštění strouhanku.
  4. Ze směsi budeme tvarovat kuličky, které napichujeme na jehlu střídavě s nakrájenou paprikou.
  5. Připravené špízy grilujeme na rozpáleném grilu ze všech stran doměkka – asi 10 minut.

Hotový recept na grilované mleté mso na špízuzdroj: taste.com.au

Čevabčiči na špejli

Připravte si na grilu i kuličky z mletého masa.

INGREDIENCE

  • 500 g mletého masa
  • cibule
  • česnek
  • grilovací koření nebo gyros
  • červená nebo zelená paprika
  • anglická slanina vcelku
  • sůl
  • možno použít i zelené bylinky

POSTUP

  1. Do misky dáme mleté maso.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme a přidáme k masu.
  3. Směs osolíme a ochutíme kořením a případně také zelenými bylinkami.
  4. Tvoříme malé kuličky, které napichujeme na jehle střídavě s nakrájenou cibulí a paprikou a kostičkami anglické slaniny.
  5. Grilujeme ze všech stran doměkka asi 10 minut.

Hotový recept na grilované kuličky z mletého masazdroj: seriouseats.com

Mleté rybí maso na grilu

Rybí maso má tu výhodu, že je lehce stravitelné, výživově hodnotné a jeho úprava zabere minimum času.

INGREDIENCE

  • 400 g rybích filetů, nebo vyskostěné čerstvé ryby
  • 2 šalotky, jemně nakrájené
  • 1 chilli paprička, jemně nakrájená
  • 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaný
  • 1 lžíce šťávy z limetek
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 bílek
  • mletý pepř, špetka

POSTUP

  1. Ryby pomeleme na jemno.
  2. Maso dáme do mísy, přidáme všechny zbývající suroviny.
  3. Mícháme, dokud se směs nespojí.
  4. Směs dejte do lednice, aby trochu vytuhla a lépe se tvarovala.
  5. Poté z masové směsi tvořte válečky a ty napichujte na grilovací špejle.
  6. Špízy vložíme na rozpálený gril.
  7. Grilujeme z každé strany asi 5 minut.

Mleté rybí maso na griluzdroj: www.accoutrement.com.au

Pokud máte před sebou grilování, ale nechce se vám trávit čas s mletím masa, zkuste například grilování ryb, je to o mnoho snadnější.

Přílohy ke grilovanému mletému masu mohou být rozmanité od chleba, bílého pečiva až po různě upravené brambory.

Pokud není pečivo zcela čerstvé a máme rádi křupavé, tak ho zabalené do alobalu chvíli pečeme na grilu.

K masu pak podáváme zeleninovou oblohu, zeleninové saláty a nemusíme vynechat ani hořčici, kečup nebo vhodnou studenou omáčku.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.