Mleté maso má jednu podstatnou výhodu – je poměrně rychle udělané.
Proto se hodí i pro grilování, kde navíc jistě oceníte, že mleté maso můžete i různě kořenit a ochutit.
Záleží jen na vaší fantazii, jak si poradíte. Anebo se nechte inspirovat našimi recepty na grilované mleté maso!
Grilované kuličky z mletého masa
Mleté maso na kuličky bychom si měli mlít sami doma, jen tak totiž víme, jaké maso bylo použité.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 1 vejce
- 3 cibule
- červená paprika
- 150 g anglické slaniny vcelku
- grilovací koření
- strouhanka
- olej
- sůl
- libeček
POSTUP
- Mleté maso dáme do misky a smícháme dohromady s vejcem, kořením a případně strouhankou, je-li maso řidší konzistence.
- Pak tvarujeme kuličky ve velikosti asi 3 až 4 cm v průměru, které střídavě napichujeme na jehlu s plátkem papriky, kouskem slaniny a cibule.
- Grilujeme asi 15 minut, přitom kuličky potíráme olejem s grilovacím kořením.
zdroj: starfinefoods.com
Objevte podobné tipy
Domácí hamburger z mletého masa
Na přípravu hamburgeru budeme potřebovat hovězí maso, které si sami nameleme.
INGREDIENCE
- 100 g mletého hovězího masa
- sůl
- pepř
- plátek eidamu
- majonéza nebo tatarská omáčka
- cibule
- rajské jablko
- žemle
- lístek hlávkového salátu
POSTUP
- Připravíme si mleté maso. Vůbec ničím ho nekořením ani nesolíme. Jen si vytvarujeme plochou karbanátku.
- Tu posypeme pepřem a osolíme a grilujeme.
- Pak ji obrátíme, opět opepříme a osolíme a znovu grilujeme.
- Připravíme si žemli, tu rozkrojíme.
- Vložíme do ní grilovaný hamburger a dozdobíme rajčetem, sýrem, majonézou a cibulí a lístkem hlávkového salátu.
zdroj: taste.com.au
Ke grilovanému mletému masu podáváme různé ochucené omáčky a dipy.
Jako příloha se hodí různé druhy pečiva – chleba, rohlíky. Chybu ani neuděláme, když jako přílohu nabídneme smažené bramborové hranolky.
Karbanátky na grilu
Máme-li maso již namleté z obchodu, pak příprava grilovaných karbanátek nám už mnoho času nezabere.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- lžíce oleje
- lžíce plnotučné hořčice
- lžíce worcestrové omáčky
- lžička mleté sladké papriky
- lžička sušeného tymiánu
- špetka mletého kmínu
- strouhanka
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
- Mleté maso dáme do misky.
- Na pánvičce orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a přidáme do misky k masu.
- Ochutíme kořením a solí a zahustíme případně strouhankou.
- Ze směsi tvarujeme karbanátky, které grilujeme z obou stran asi 10 minut.
zdroj: grilling24x7.com
Špízy z mletého masa na grilu
Z mletého masa můžeme vyrobit také kuličky, které napichujeme na jehlu a grilujeme potom jako špízy. Můžeme je doplnit zeleninou.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- cibule
- česnek
- majoránka
- celý kmín
- mletý pepř
- vejce
- sůl
- strouhanka
- zelená a červená paprika
POSTUP
- Mleté maso dáme do misky a přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek.
- Ochutíme solí a kořením.
- Přidáme vejce a na zahuštění strouhanku.
- Ze směsi budeme tvarovat kuličky, které napichujeme na jehlu střídavě s nakrájenou paprikou.
- Připravené špízy grilujeme na rozpáleném grilu ze všech stran doměkka – asi 10 minut.
zdroj: taste.com.au
Čevabčiči na špejli
Připravte si na grilu i kuličky z mletého masa.
INGREDIENCE
- 500 g mletého masa
- cibule
- česnek
- grilovací koření nebo gyros
- červená nebo zelená paprika
- anglická slanina vcelku
- sůl
- možno použít i zelené bylinky
POSTUP
- Do misky dáme mleté maso.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek utřeme a přidáme k masu.
- Směs osolíme a ochutíme kořením a případně také zelenými bylinkami.
- Tvoříme malé kuličky, které napichujeme na jehle střídavě s nakrájenou cibulí a paprikou a kostičkami anglické slaniny.
- Grilujeme ze všech stran doměkka asi 10 minut.
zdroj: seriouseats.com
Mleté rybí maso na grilu
Rybí maso má tu výhodu, že je lehce stravitelné, výživově hodnotné a jeho úprava zabere minimum času.
INGREDIENCE
- 400 g rybích filetů, nebo vyskostěné čerstvé ryby
- 2 šalotky, jemně nakrájené
- 1 chilli paprička, jemně nakrájená
- 2 lžíce čerstvého koriandru, nasekaný
- 1 lžíce šťávy z limetek
- 1 lžíce cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 bílek
- mletý pepř, špetka
POSTUP
- Ryby pomeleme na jemno.
- Maso dáme do mísy, přidáme všechny zbývající suroviny.
- Mícháme, dokud se směs nespojí.
- Směs dejte do lednice, aby trochu vytuhla a lépe se tvarovala.
- Poté z masové směsi tvořte válečky a ty napichujte na grilovací špejle.
- Špízy vložíme na rozpálený gril.
- Grilujeme z každé strany asi 5 minut.
zdroj: www.accoutrement.com.au
Pokud máte před sebou grilování, ale nechce se vám trávit čas s mletím masa, zkuste například grilování ryb, je to o mnoho snadnější.
Přílohy ke grilovanému mletému masu mohou být rozmanité od chleba, bílého pečiva až po různě upravené brambory.
Pokud není pečivo zcela čerstvé a máme rádi křupavé, tak ho zabalené do alobalu chvíli pečeme na grilu.
K masu pak podáváme zeleninovou oblohu, zeleninové saláty a nemusíme vynechat ani hořčici, kečup nebo vhodnou studenou omáčku.
Tip na závěr: Děláváte si domácí mleté maso? K tomu je potřeba slušného masomlýnku. Pokud by vás zajímalo, jak si vybrat kvalitní elektrický mlýnek na maso, více se dozvíte v recenzi.