Polévky jsou skvělý a rychlý způsob, jak tělu doplnit potřebné živiny.
Proto jsme si pro vás dnes připravili několik chutných receptů na zdravé polévky.
Najdete u nás variantu z bílých fazolí, brokolice i medvědího česneku.
Dopřejte sobě i své rodině pořádnou dávku chuti a zdraví v jednom!
Polévka z červené řepy a mrkve se sýrem feta
Lahodná a živá polévka vhodná pro děti z červené řepy, mrkve a brambor, zdobená creme fraiche a rozdrobeným sýrem feta je jednoduchá na přípravu a skvěle vás zahřeje!
INGREDIENCE
- 500 g syrové červené řepy
- 2 mrkve
- 200 g brambor
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 2 bobkové listy
- ½ lžičky tymiánu
- sůl a pepř na dochucení
Na ozdobení:
- 2 lžíce creme fraiche
- 80 g sýra feta
- 1 lžíce petrželky
POSTUP
- Ořízněte, oloupejte a nakrájejte červenou řepu, mrkev a brambory na stejně velké kousky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
- Přidejte cibuli a restujte 2-3 minuty doměkka.
- Přidejte česnek a restujte další minutu, než přidáte na kostičky nakrájenou červenou řepu, mrkev a brambory.
- Smažte 3 minuty za pravidelného míchání.
- Přidejte vývar, rajčatový protlak, bobkové listy a tymián.
- Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu 20 minut nebo dokud se zelenina neprovaří.
- Polévku rozmixujte do hladka.
- Rozdělte do 4 misek a ozdobte creme fraiche, fetou a petrželkou.

Vyzkoušejte i naše další recepty na polévky z červené řepy. Dali byste si krémovou, s dýní nebo raději kořeněnou s chilli? U nás najdete všechny!
Květákovo-bramborová polévka s hráškem
Tato krémová, veganská polévka z květáku a brambor s hráškem je sytá, vydatná a plná živin a chuti. Recept je navíc bez lepku, oleje, cukru a s nízkým obsahem tuku.
INGREDIENCE
- 2 šálky nakrájené bílé cibule
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
- 1 vrchovatý šálek oloupané a nakrájené mrkve
- 1/2 lžičky sušené petrželky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 šálky nakrájeného květáku
- 2 vrchovaté šálky oloupaných brambor nakrájených na kostky
- 4,5 šálku zeleninového vývaru
- 1 šálek zeleného hrášku, čerstvého nebo mraženého
- trocha čerstvé citronové šťávy (volitelně)
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Přidejte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer do polévkového hrnce s 1/4 šálku zeleninového vývaru a špetkou soli a pepře.
- Vařte na středním plameni, dokud zelenina nezačne měknout a vonět, asi 6 minut.
- Vmíchejte sušené bylinky a ještě pár minut povařte.
- Přidejte brambory, květák a vývar a zlehka vařte 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Asi polovinu polévky opatrně naberte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Nalijte zpět do hrnce se zbývající, nerozmixovanou polévkou.
- Vmíchejte zelený hrášek, pokapejte čerstvou citronovou šťávou a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici po dobu až 5 dnů.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Objevte podobné tipy
Výživná polévka z bílých fazolí s citrónem
Tato polévka je skvělá i pro vegetariány, obsahuje spoustu vlákniny a je hotová za pouhých 40 minut. Potřebujete na ni pouze jeden hrnec a můžete si ji předpřipravit dopředu a pak podávat během náročných dní.
INGREDIENCE
- 2 konzervy (každá 425 ml) bílých Cannellini fazolí, opláchnutých a okapaných
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve nakrájené najemno
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 plechovka cizrny (425 ml), opláchnutá a okapaná
- 3 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 čekanka, nahrubo nakrájená (můžete nahradit mangoldem)
- kůra a šťáva z 1 citronu
- ⅓ šálku strouhaného parmazánu plus další na ozdobu
POSTUP
- Smíchejte 1 plechovku fazolí Cannellini a 1 šálek vývaru v mixéru; mixujte, dokud nebude směs úplně hladká.
- Dejte stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední stupeň.
- Přidejte cibuli a mrkev; za občasného míchání vařte do změknutí asi 6 nebo 7 minut.
- Přidejte česnek, sůl a pepř; vařte 2 minuty.
- Nakonec přidejte zbývající plechovku fazolí, cizrnu a rozmarýn; promíchejte, aby se vše spojilo, a vařte 1 minutu.
- Vmíchejte směs fazolí a vývaru, zbývající 3 šálky vývaru a nakrájenou čekanku.
- Přiveďte směs k varu.
- Nechte redukovat na mírném plameni a vařte odkryté 20 až 25 minut, nebo dokud polévka mírně nezhoustne.
- Vmíchejte citronovou kůru a šťávu.
- Postupně za stálého míchání přisypávejte parmazán (nepřidávejte vše najednou, mohl by se shluknout).
- Rozlijte polévku do 6 misek a podle potřeby ozdobte dalším parmazánem, mletým černým pepřem a nasekaným rozmarýnem.
- Podávejte s křupavým chlebem.

Vyzkoušejte i naše další recepty na polévku z fazolí! Pochutnáte si a posílíte svou imunitu.
Polévka z medvědího česneku
Tak tuhle zdravou polévku prostě musíte vyzkoušet! Jedná se o luxusní polévku nejen ze stroužků česneku, ale i z listů medvědího česneku. Je dokonale hřejivá, což v těchto dnech rozhodně oceníte.
INGREDIENCE
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 450 g brambor, oloupaných a nakrájených
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 g listů medvědího česneku, omytých
- sůl a pepř na dochucení
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej.
- Jemně orestujte cibuli do změknutí, přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
- Vsypte brambory a přilijte vývar a přiveďte obsah k varu.
- Snižte plamen a vařte 10 minut nebo dokud nejsou brambory uvařené.
- Do polévky přidejte medvědí česnek a nechte zvadnout, což by mělo trvat asi 1 minutu.
- Obsah přendejte do kuchyňského robota (nebo použijte tyčový mixér) a rozmixujte dohladka.
- Podle chuti osolte a rozdělte polévku do čtyř misek.
- Volitelně můžete ozdobit smetanou a navrch dát květy medvědího česneku.
- Podávejte s oblíbeným chlebem.

Zdravá brokolicová polévka
Tato polévka je dokonale krémová, i když nepoužijete smetanu. Pochutnají si na ni všichni členové vaší rodiny a navíc jim tím dodáte potřebné živiny, které zejména teď v zimě přijdou vhod.
INGREDIENCE
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička nasekaného česneku
- 1 střední cibule nakrájená na plátky
- 1 velká brokolice nakrájená na růžičky
- 2 střední brambory oloupané a nakrájené na kostky
- 1 lžička soli
- 2 šálky vody
- 1 šálek mléka
- ½ šálku brokolicových růžiček navíc
- ¼ šálku nakrájené mrkve navíc
- ¼ šálku nastrouhaného čedaru
POSTUP
- V hrnci rozehřejte olej a restujte česnek a cibuli, dokud cibule nezezlátne.
- Přidejte brokolici, brambory, sůl a vodu a přiveďte k varu.
- Jakmile dojde k prudkému varu, snižte plamen a vařte 15–20 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.
- Směs nechte vychladnout a smíchejte s mlékem a rozmixujte.
- Nalijte zpět do hrnce a přidejte růžičky brokolice a mrkev.
- Duste 5-10 minut, vmíchejte nastrouhaný čedar a stáhněte plamen.
- Podávejte horké.

Máme pro vás i další výborné recepty na polévky s brokolicí na 9 různých způsobů. Která bude vaše nejoblíbenější?
Při přípravě zdravých polévek můžeme využít i další oblíbené suroviny jako jsou luštěniny, dýně, kedlubny, cuketa, cizrna, hrášek a mnoho dalších.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!