Zdravé polévky nejen ze zeleniny

Tak, jak bylo před lety téměř nepředstavitelné, aby byl oběd podáván bez polévky a polévky se podávaly někdy i k přesnídávce nebo k večeři, tak s postupem let a zrychlením životního tempa se polévky z jídelníčku vytrácely. Její uvaření můžeme přizpůsobit moderním požadavkům tak, aby polévka byla zdravá, chutná a rychle připravená.

Představujeme Vám několik chutných receptů na polévky s oblíbených a zdravých surovin.

1. Bramborová polévka

INGREDIENCE :

  • 1 lžíce másla
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržel menší kousek
  • 1 ks celer stačí polovina
  • 4 větší brambory
  • 1 hrst majoránky
  • 2 stroužek česneku
  • 1l zeleninového nebo masového vývaru
  • 1 lžíce hladká mouka
  • petržel

POSTUP :

  1. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku; trvá to asi čtyři minuty.
  2. Pak jíšku postupně zalijeme studeným vývarem.
  3. Důkladně promícháme, přidáme brambory a zeleninu nakrájené na kousky.
  4. Polévku povaříme do změknutí brambor, při vaření promícháváme.
  5. Polévku podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepneme vejce.
  6. Necháme ještě trošku povařit.
 TIP : Do bramborové polévky můžeme také přidat houby, i jinou jarní zeleninu, nebo strouhaný tvrdý sýr. Chuť polévky bude mnohem výraznější. 

Bramborová polévka

zdroj : varilamysicka.cz

2. Rajská polévka s parmazánem

Lahodně sytá polévka potěší i jako rychlé hlavní jídlo. Navíc si jí můžete dopřát celoročně.

INGREDIENCE :

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g krájených loupaných rajčat (i z plechovky)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • sůl a pepř
  • hrst lístků bazalky
  • 50g strouhaného parmazánu k podávání

POSTUP :

  1. V hrnci na olivovém oleji zpěníme 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané najemno.
  2. Přidáme loupané rajčata (i z plechovky), a zeleninový vývar.
  3. Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a a vařte 15 minut.
  4. Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme.
  5. Vmíchejte hrst sekaných lístků bazalky.
  6. Podávejte se strouhaným parmazánem.

Rajská polévka s parmazánem

zdroj : sbs.com.au

 3. Chřestová polévka

Jemná krémová polévka, která je lehká a zdravá.

INGREDIENCE :

  • 450 g čerstvého zeleného chřestu
  • 40 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • muškátový květ
  • sůl
  • 100 ml sladké smetany
  •  petrželku

POSTUP :

  1. Chřest omyjeme, očistíme a nakrájíme na špalíčky.
  2. Na másle orestujeme chřest a zalijeme zeleniovým vývarem a vaříme  ho do měkka.
  3. Podle potřeby osolíme a opepříme a přidáme špetku muškátového květu.
  4. Vyjmeme pár špalíčků na ozdobu polévky.
  5. Poté chřest v polévce rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem.
  6. Nakonec polévku zjemníme smetanou.

Chřestová polévka

zdroj : kraftrecipes.com

4. Žampionová polévka se smetanou

Máte rádi žampiony? Pokud ano, připravte si z nich jednoduchý, ale chuťově vynikající krém, po kterém se u vás doma ihned zapráší. 

INGREDIENCE :

  • 600 gramů žampionů
  • 150 gramů cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • sůl, pepř, bobkový list, čerstvá petrželka

POSTUP :

  1. Nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na másle a přidáme žampiony nakrájené na plátky a chvíli restujeme.
  2. Směs v hrnci zaprášíme moukou, chvíli mícháme a vytvoříme jíšku.
  3. Jíšku zalijeme studeným vývarem a pořádně promícháme.
  4. Posléze přidáme bobkový list, sůl a pepř a necháme vařit cca 20 minut.
  5. Vyjmeme bobkový list a polovinu plátků žampionů.
  6. Zbytek polévky rozmixujeme do hladkého krému.
  7. Vmícháme smetanu na vaření a opět chvíli polévku povaříme.
  8. Do hotové polévky vložíme zpět žampiony a čerstvou petrželku.

Žampionová polévka se smetanou

zdroj : goodeggs.com

5. Česneková polévka z pečeného česneku

Zkuste polévku s jemně pečeným česnekem. Toto jídlo je ideální pro obědy a večeře a je zdravým jídlem, které si můžete vychutnat během chladných měsíců.

INGREDIENCE :

pro pečený česnek

  • 2 hlavičky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • sůl a pepř

pro polévku

  • 1 velká cibule, krájená na kostičky
  • 1 1/2 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
  • 10 stroužků česneků, oloupaných a nakrájených
  • 2 lžíce oleje
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Připravíme si pečený česnek
  2. Česnek uvolníme z hlaviček a stroužky promneme v oleji.
  3. Přidáme sůl a pepř, dáme na plech.
  4. Pečeme v troubě 40 minut při 180 °C.
  5. V hrnci si rozpálíme olej a opečeme na něm cibulku do zlatohněda.
  6. Přidáme tymián a  nakrájený česnek a společně restujeme.
  7. Zalijeme zeleninovým vývarem.
  8. Vychladnutý pečený česnek vytlačíme se slupek do polévky.
  9. Provaříme polévku dalších 10 – 15 minut.
  10. Nakonec polévku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem.

Česneková polévka z pečeného česneku

zdroj :thehappyfoodie.co.uk

Mrkev má velmi příznivý účinek na organismus zvyšuje odolnost organismu, chrání tělo před volnými radikály, podporuje zdravý růst a vývoj, posiluje srdce a cévy, zlepšuje zrak, posiluje sliznice v těle, urychluje hojení ran, pomáhá při zácpě, ale i průjmu.

6. Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

Taky patříte k lidem, kteří nemají příliš v oblibě nahrubo nakrájenou zeleninu, která plave v polévce?  Tak zkuste tuto mrkvovou polévku v podobě hladkého krému s netradičním spojením zázvoru a pomeranče.

INGREDIENCE :

  • 4 větší mrkve
  • 1 pomeranč
  • 2-3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 šalotka
  • 1 -2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 50 ml smetany na vaření

POSTUP :

  1. Na troše másla orestujeme na jemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný kousek zázvoru.
  2. Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev.
  3. Vše zalijeme zeleninovým vývarem.
  4. Pozvolna vaříme asi 20 minut.
  5. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
  6. Polévku dochutíme solí, pepř, šťávou u jednoho pomeranče a kůrou alespoň z jedné jeho poloviny, kterou do polévky nastrouháme.
  7. Nakonec zjemníme trochou smetany.

Mrkvová polévka se zázvorem a pomerančem

zdroj : epicurious.com

7. Pikantní rybí polévka z filé

INGREDIENCE :

  • 350 g rybího filé
  • 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • šťáva z 1 limetky
  • 1 cibule
  • 6 lžic oleje
  • 1 červená paprika, nakrájená
  • 1 chilli paprička, nakrájená
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička bazalky
  • 2 rajčata. blanšírovaná a nakrájená
  • 1 l vody

POSTUP :

  1. Rybí filé pokapeme šťávou z limety a posypeme koriandrem.
  2. Tyčovým mixérem rozmixujeme papriku, chilli, rajčata  a vodu do hladkého pyré.
  3. Rozehřejeme olej a přidáme cibuli,  česnek s oregánem a bazalkou.
  4. Přidáme cukr a zalijeme připraveným pyré.
  5. Vložíme do něj ryby a zalijeme 700 ml vody.
  6. Vaříme na mírném plameni asi 15 minut.
  7. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.

 

Pikantní rybí polévka z filé

zdroj : foodtolove.com.au

Při přípravě zdravých polévek můžeme využít i další oblíbené suroviny luštěniny, dýni, kedlubny, cuketu, cizrnu, hrášek a mnoho dalších.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 2 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *