Výborné recepty na polévky pro zdraví, které si zamilujete. Jakou vyzkoušíte jako první?

Polévky jsou skvělý a rychlý způsob, jak tělu doplnit potřebné živiny.

Proto jsme si pro vás dnes připravili několik chutných receptů na zdravé polévky.

Najdete u nás variantu z bílých fazolí, brokolice i medvědího česneku.

Dopřejte sobě i své rodině pořádnou dávku chuti a zdraví v jednom!

Polévka z červené řepy a mrkve se sýrem feta

Lahodná a živá polévka vhodná pro děti z červené řepy, mrkve a brambor, zdobená creme fraiche a rozdrobeným sýrem feta je jednoduchá na přípravu a skvěle vás zahřeje!

INGREDIENCE

  • 500 g syrové červené řepy
  • 2 mrkve
  • 200 g brambor
  • ½ lžíce olivového oleje
  • 1 bílá cibule
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • ½ lžičky tymiánu
  • sůl a pepř na dochucení

Na ozdobení:

  • 2 lžíce creme fraiche
  • 80 g sýra feta
  • 1 lžíce petrželky

POSTUP

  • Ořízněte, oloupejte a nakrájejte červenou řepu, mrkev a brambory na stejně velké kousky.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej.
  • Přidejte cibuli a restujte 2-3 minuty doměkka.
  • Přidejte česnek a restujte další minutu, než přidáte na kostičky nakrájenou červenou řepu, mrkev a brambory.
  • Smažte 3 minuty za pravidelného míchání.
  • Přidejte vývar, rajčatový protlak, bobkové listy a tymián.
  • Přiveďte k varu a vařte na mírném plamenu 20 minut nebo dokud se zelenina neprovaří.
  • Polévku rozmixujte do hladka.
  • Rozdělte do 4 misek a ozdobte creme fraiche, fetou a petrželkou.
Polévka z řepy, mrkve a brambor, zdobená creme fraiche, petrželkou a rozdrobeným sýrem feta na hlubokém talíři.
www.myfussyeater.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na polévky z červené řepy. Dali byste si krémovou, s dýní nebo raději kořeněnou s chilli? U nás najdete všechny!

Květákovo-bramborová polévka s hráškem

Tato krémová, veganská polévka z květáku a brambor s hráškem je sytá, vydatná a plná živin a chuti. Recept je navíc bez lepku, oleje, cukru a s nízkým obsahem tuku.

INGREDIENCE

  • 2 šálky nakrájené bílé cibule
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1,5 šálku nakrájeného řapíkatého celeru
  • 1 vrchovatý šálek oloupané a nakrájené mrkve
  • 1/2 lžičky sušené petrželky
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 2 šálky nakrájeného květáku
  • 2 vrchovaté šálky oloupaných brambor nakrájených na kostky     
  • 4,5 šálku zeleninového vývaru
  • 1 šálek zeleného hrášku, čerstvého nebo mraženého
  • trocha čerstvé citronové šťávy (volitelně)
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

  • Přidejte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer do polévkového hrnce s 1/4 šálku zeleninového vývaru a špetkou soli a pepře.
  • Vařte na středním plameni, dokud zelenina nezačne měknout a vonět, asi 6 minut.
  • Vmíchejte sušené bylinky a ještě pár minut povařte.
  • Přidejte brambory, květák a vývar a zlehka vařte 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  • Asi polovinu polévky opatrně naberte do mixéru a rozmixujte dohladka.
  • Nalijte zpět do hrnce se zbývající, nerozmixovanou polévkou.
  • Vmíchejte zelený hrášek, pokapejte čerstvou citronovou šťávou a případně dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte ihned nebo uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici po dobu až 5 dnů.
Polévka z květáku a brambor s hráškem v misce se lžící.
www.runningonrealfood.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků. Kdo vyhrál v našem srovnání?


Výživná polévka z bílých fazolí s citrónem

Tato polévka je skvělá i pro vegetariány, obsahuje spoustu vlákniny a je hotová za pouhých 40 minut. Potřebujete na ni pouze jeden hrnec a můžete si ji předpřipravit dopředu a pak podávat během náročných dní.

INGREDIENCE

  • 2 konzervy (každá 425 ml) bílých Cannellini fazolí, opláchnutých a okapaných
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve nakrájené najemno
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 4 nasekané stroužky česneku
  • 1 plechovka cizrny (425 ml), opláchnutá a okapaná
  • 3 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 čekanka, nahrubo nakrájená (můžete nahradit mangoldem)
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • ⅓ šálku strouhaného parmazánu plus další na ozdobu

POSTUP

  • Smíchejte 1 plechovku fazolí Cannellini a 1 šálek vývaru v mixéru; mixujte, dokud nebude směs úplně hladká.
  • Dejte stranou.
  • Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední stupeň.
  • Přidejte cibuli a mrkev; za občasného míchání vařte do změknutí asi 6 nebo 7 minut.
  • Přidejte česnek, sůl a pepř; vařte 2 minuty.
  • Nakonec přidejte zbývající plechovku fazolí, cizrnu a rozmarýn; promíchejte, aby se vše spojilo, a vařte 1 minutu.
  • Vmíchejte směs fazolí a vývaru, zbývající 3 šálky vývaru a nakrájenou čekanku.
  • Přiveďte směs k varu.
  • Nechte redukovat na mírném plameni a vařte odkryté 20 až 25 minut, nebo dokud polévka mírně nezhoustne.
  • Vmíchejte citronovou kůru a šťávu.
  • Postupně za stálého míchání přisypávejte parmazán (nepřidávejte vše najednou, mohl by se shluknout).
  • Rozlijte polévku do 6 misek a podle potřeby ozdobte dalším parmazánem, mletým černým pepřem a nasekaným rozmarýnem.
  • Podávejte s křupavým chlebem.
Fazolová polévka se zeleninou v hlubokém talíři, ozdobená plátkem citronu a bylinkami.
www.dishingouthealth.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na polévku z fazolí! Pochutnáte si a posílíte svou imunitu.

Polévka z medvědího česneku

Tak tuhle zdravou polévku prostě musíte vyzkoušet! Jedná se o luxusní polévku nejen ze stroužků česneku, ale i z listů medvědího česneku. Je dokonale hřejivá, což v těchto dnech rozhodně oceníte.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, oloupaná a nakrájená
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 450 g brambor, oloupaných a nakrájených
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 150 g listů medvědího česneku, omytých
  • sůl a pepř na dochucení

POSTUP

  • Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olej.
  • Jemně orestujte cibuli do změknutí, přidejte česnek a restujte další 2 minuty.
  • Vsypte brambory a přilijte vývar a přiveďte obsah k varu.
  • Snižte plamen a vařte 10 minut nebo dokud nejsou brambory uvařené.
  • Do polévky přidejte medvědí česnek a nechte zvadnout, což by mělo trvat asi 1 minutu.
  • Obsah přendejte do kuchyňského robota (nebo použijte tyčový mixér) a rozmixujte dohladka.
  • Podle chuti osolte a rozdělte polévku do čtyř misek.
  • Volitelně můžete ozdobit smetanou a navrch dát květy medvědího česneku.
  • Podávejte s oblíbeným chlebem.
Česneková polévka ve dvou miskách s vedle položenými lžícemi.
www.greedygourmet.com

Zdravá brokolicová polévka

Tato polévka je dokonale krémová, i když nepoužijete smetanu. Pochutnají si na ni všichni členové vaší rodiny a navíc jim tím dodáte potřebné živiny, které zejména teď v zimě přijdou vhod.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička nasekaného česneku
  • 1 střední cibule nakrájená na plátky
  • 1 velká brokolice nakrájená na růžičky
  • 2 střední brambory oloupané a nakrájené na kostky
  • 1 lžička soli
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek mléka
  • ½ šálku brokolicových růžiček navíc
  • ¼ šálku nakrájené mrkve navíc
  • ¼ šálku nastrouhaného čedaru

POSTUP

  • V hrnci rozehřejte olej a restujte česnek a cibuli, dokud cibule nezezlátne.
  • Přidejte brokolici, brambory, sůl a vodu a přiveďte k varu.
  • Jakmile dojde k prudkému varu, snižte plamen a vařte 15–20 minut, dokud brokolice a brambory nezměknou.
  • Směs nechte vychladnout a smíchejte s mlékem a rozmixujte.
  • Nalijte zpět do hrnce a přidejte růžičky brokolice a mrkev.
  • Duste 5-10 minut, vmíchejte nastrouhaný čedar a stáhněte plamen.
  • Podávejte horké.
Zeleninová polévka v hlubokém talíři, ozdobená smetanou.
www.runningonrealfood.com

Máme pro vás i další výborné recepty na polévky s brokolicí na 9 různých způsobů. Která bude vaše nejoblíbenější?

Při přípravě zdravých polévek můžeme využít i další oblíbené suroviny jako jsou luštěniny, dýně, kedlubny, cuketa, cizrna, hrášek a mnoho dalších.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X