Vzpomínáte jak bylo před lety téměř nepředstavitelné, aby byl oběd podáván bez polévky?
S postupem let a zrychlením životního tempa se polévky z jídelníčku vytrácely. Ne však u nás!
Představujeme Vám několik chutných receptů na zdravé polévky. Inspirujte se!
Zdravá bramborová polévka
INGREDIENCE
- 1 lžíce másla
- 2 ks mrkve
- 1 ks petržel menší kousek
- 1 ks celer stačí polovina
- 4 větší brambory
- 1 hrst majoránky
- 2 stroužek česneku
- 1l zeleninového nebo masového vývaru
- 1 lžíce hladká mouka
- petržel
POSTUP
- Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a dozlatova na něm opražíme mouku; trvá to asi čtyři minuty.
- Pak jíšku postupně zalijeme studeným vývarem.
- Důkladně promícháme, přidáme brambory a zeleninu nakrájené na kousky.
- Polévku povaříme do změknutí brambor, při vaření promícháváme.
- Polévku podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a nakonec do bramboračky přes vidličku rozklepneme vejce.
- Necháme ještě trošku povařit.
zdroj: varilamysicka.cz
Objevte podobné tipy
Rajská polévka s parmazánem
Lahodně sytá polévka potěší i jako rychlé hlavní jídlo. Navíc si jí můžete dopřát celoročně.
INGREDIENCE
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 400 g krájených loupaných rajčat (i z plechovky)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- sůl a pepř
- hrst lístků bazalky
- 50 g strouhaného parmazánu k podávání
POSTUP
- V hrnci na olivovém oleji zpěníme 1 cibuli a 2 stroužky česneku nasekané najemno.
- Přidáme loupané rajčata (i z plechovky), a zeleninový vývar.
- Přidáme bobkový list, osolíme, opepříme a a vařte 15 minut.
- Vyjmeme bobkový list a polévku rozmixujeme.
- Vmíchejte hrst sekaných lístků bazalky.
- Podávejte se strouhaným parmazánem.
zdroj: sbs.com.au
Zdravá chřestová polévka
Jemná krémová polévka, která je lehká a zdravá.
INGREDIENCE
- 450 g čerstvého zeleného chřestu
- 40 g másla nebo rostlinného tuku
- 1 l zeleninového vývaru
- muškátový květ
- sůl
- 100 ml sladké smetany
- petrželku
POSTUP
- Chřest omyjeme, očistíme a nakrájíme na špalíčky.
- Na másle orestujeme chřest a zalijeme zeleniovým vývarem a vaříme ho do měkka.
- Podle potřeby osolíme a opepříme a přidáme špetku muškátového květu.
- Vyjmeme pár špalíčků na ozdobu polévky.
- Poté chřest v polévce rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem.
- Nakonec polévku zjemníme smetanou.
zdroj: kraftrecipes.com
Žampionová polévka se smetanou
Máte rádi žampiony? Pokud ano, připravte si z nich jednoduchý, ale chuťově vynikající krém, po kterém se u vás doma ihned zapráší.
INGREDIENCE
- 600 gramů žampionů
- 150 gramů cibule
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 kelímek smetany na vaření
- sůl, pepř, bobkový list, čerstvá petrželka
POSTUP
- Nakrájenou cibuli osmahneme v hrnci na másle a přidáme žampiony nakrájené na plátky a chvíli restujeme.
- Směs v hrnci zaprášíme moukou, chvíli mícháme a vytvoříme jíšku.
- Jíšku zalijeme studeným vývarem a pořádně promícháme.
- Posléze přidáme bobkový list, sůl a pepř a necháme vařit cca 20 minut.
- Vyjmeme bobkový list a polovinu plátků žampionů.
- Zbytek polévky rozmixujeme do hladkého krému.
- Vmícháme smetanu na vaření a opět chvíli polévku povaříme.
- Do hotové polévky vložíme zpět žampiony a čerstvou petrželku.
zdroj: goodeggs.com
Česneková polévka z pečeného česneku
Zkuste polévku s jemně pečeným česnekem. Toto jídlo je ideální pro obědy a večeře a je zdravým jídlem, které si můžete vychutnat během chladných měsíců.
INGREDIENCE
pro pečený česnek
- 2 hlavičky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl a pepř
pro polévku
- 1 velká cibule, krájená na kostičky
- 1 1/2 lžičky sekaného čerstvého tymiánu
- 10 stroužků česneků, oloupaných a nakrájených
- 2 lžíce oleje
- 850 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
POSTUP
- Připravíme si pečený česnek
- Česnek uvolníme z hlaviček a stroužky promneme v oleji.
- Přidáme sůl a pepř, dáme na plech.
- Pečeme v troubě 40 minut při 180 °C.
- V hrnci si rozpálíme olej a opečeme na něm cibulku do zlatohněda.
- Přidáme tymián a nakrájený česnek a společně restujeme.
- Zalijeme zeleninovým vývarem.
- Vychladnutý pečený česnek vytlačíme se slupek do polévky.
- Provaříme polévku dalších 10 – 15 minut.
- Nakonec polévku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem.
zdroj: thehappyfoodie.co.uk
Zdravá mrkvová polévka se zázvorem
Taky patříte k lidem, kteří nemají příliš v oblibě nahrubo nakrájenou zeleninu, která plave v polévce?
Tak zkuste tuto mrkvovou polévku v podobě hladkého krému s netradičním spojením zázvoru a pomeranče.
INGREDIENCE
- 4 větší mrkve
- 1 pomeranč
- 2-3 cm čerstvého zázvoru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 šalotka
- 1 -2 lžíce másla
- sůl, pepř
- 50 ml smetany na vaření
POSTUP
- Na troše másla orestujeme na jemno nakrájenou šalotku a nastrouhaný kousek zázvoru.
- Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev.
- Vše zalijeme zeleninovým vývarem.
- Pozvolna vaříme asi 20 minut.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Polévku dochutíme solí, pepř, šťávou u jednoho pomeranče a kůrou alespoň z jedné jeho poloviny, kterou do polévky nastrouháme.
- Nakonec zjemníme trochou smetany.
zdroj: epicurious.com
Pikantní rybí polévka z filé
INGREDIENCE
- 350 g rybího filé
- 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru
- šťáva z 1 limetky
- 1 cibule
- 6 lžic oleje
- 1 červená paprika, nakrájená
- 1 chilli paprička, nakrájená
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička oregana
- 1 lžička bazalky
- 2 rajčata. blanšírovaná a nakrájená
- 1 l vody
POSTUP
- Rybí filé pokapeme šťávou z limety a posypeme koriandrem.
- Tyčovým mixérem rozmixujeme papriku, chilli, rajčata a vodu do hladkého pyré.
- Rozehřejeme olej a přidáme cibuli, česnek s oregánem a bazalkou.
- Přidáme cukr a zalijeme připraveným pyré.
- Vložíme do něj ryby a zalijeme 700 ml vody.
- Vaříme na mírném plameni asi 15 minut.
- Dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
zdroj: foodtolove.com.au
Při přípravě zdravých polévek můžeme využít i další oblíbené suroviny luštěniny, dýni, kedlubny, cuketu, cizrnu, hrášek a mnoho dalších.
Vyzkoušejte i studené polévky, které se hodí zejména do teplých dní.