22 osvědčených receptů na cukroví na Vánoce a navíc množství triků, rad a návodů. Inspirujte se!

Vánoce jsou bezesporu jedním z nejkrásnějších období roku.

Než ale celá rodina zasedne ke štědrovečernímu stolu, předchází tomu poměrně hektické týdny.

Shánění dárků, předvánoční úklid, zdobení stromečku a také pečení tradičních vánočních dobrot.

Usnadněte si letošní přípravy a inspirujte se našimi rozmanitými recepty na vánoční cukroví.

Ořechové, vanilkové, čokoládové, linecké, kokosové i perníčky.

Kromě toho vám přinášíme i několik rad a tipů pro jednotlivé fáze pečení, včetně často obávaného zdobení.

Vyzkoušejte a užijte si nejen vánoční svátky, ale i čekání na ně.

Vánoční ořechy s kakaovým krémem

Ořechy jsou jedním z nejoblíbenějších druhů vánočního pečiva v českých domácnostech. Vyzkoušejte naši variantu s lahodným kakaovým krémem.

Ingredience:

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 10 g prášku do pečiva

Krém

  • 200 g másla
  • 200 g cukru
  • 200 g  mletých vlašských ořechů
  • 2 PL kakaa
  • rozlámané či nepovedené kousky cukroví
  • několik kapek rumové esence

Postup:

  1. Vyšlehejte změklé máslo s moučkovým cukrem.
  2. Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte, dokud se směs zcela nezapojí.
  3. K mouce přidejte sůl a prášek do pečiva a po lžících přidávejte do mokrých přísad.
  4. Vypracujte v těsto, které poté zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
  5. Malým množstvím těsta naplňte formičky na ořechy.
  6. Ořechy upečte v předehřáté troubě dozlatova.
  7. Následně ořechy vyklepněte a nechte vychladnout.
  8. V mezidobě si připravte krém.
  9. Máslo vyšlehejte s cukrem do krémové konzistence.
  10. Vmíchejte kakao a rumovou esenci.
  11. Přidejte ořechy, kousky cukroví a vymíchejte v krém.
  12. Následně k sobě pomocí krému ořechy slepte.
  13. Ořechové cukroví můžete před podávání posypat malým množstvím moučkového cukru.
Vánoční ořechy slepované kakaovým krémem.
zdroj: deliciousromania.com

Při pečení cukroví lze používat téměř všechny druhy ořechů. Nejoblíbenější jsou především ty vlašské, lískové a pekanové. Inspirujte se našimi rozmanitými variantami ořechového vánočního pečiva!

Opilé vánoční cukroví s vaječným koňakem

Jednoduché a chuťově velmi zajímavé cukroví, na které kromě vaječného koňaku potřebujte též tvrdé bonbony.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2/3 šálku másla
  • 1 šálek cukru
  • 1/4 šálku vaječného koňaku
  • 1 vejce
  • 1/2 šálku rozdrcených tvrdých bonbonů, například bon pari
  • 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku

Poleva

  • 3 šálky moučkového cukru
  • vaječný likér

Postup:

  1. V míse prosejte mouku, prášek do pečiva, sůl a muškátový oříšek.
  2. V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a krémové konzistence.
  3. Přidejte směs do moučné směsi a promíchejte, dokud se nespojí.
  4. V malé misce smíchejte vejce a vaječný koňak.
  5. Přidejte vše najednou do moučné směsi a vytvořte těsto.
  6. Mísu přikryjte potravinovou fólii a vložte na 2 hodiny do ledničky.
  7. Vychlazené těsto rozválejte na plát o tloušťce přibližně půl centimetru.
  8. Pomocí vykrajovátek, která používáte na linecké, vykrájejte požadované tvary.
  9. Vánoční cukroví odkládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
  10. Každý střed cukroví naplňte několika kousky tvrdých bonbonů, které jste rozdrtili pomocí mixéru.
  11. Pečte v troubě předehřáté na 170°C přibližně 12-15 minut.
  12. Když vánoční cukroví chladne, připravte si polevu.
  13. Moučkový cukr smíchejte s malým množstvím vaječného koňaku a vymíchejte do požadované konzistence.
  14. Ozdobte pomocí kornoutku z pečicího papíru.
Vánoční pečivo ve tvaru srdíček s vaječným koňakem.
zdroj: somewhatsimple.com

Máte rádi cizí recepty na vánoční cukroví? Upečte si s námi úžasné išelské cukroví, které pochází od našich rakouských sousedů.

Tříbarevné linecké cukroví

Slepujete linecké pečivo pouze jedním druhem marmelády? Zbytečně se ochuzujete o rozmanité chutě i barvy! Inspirujte se naším receptem!

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2/3 šálku másla
  • 2/3 šálku cukru
  • 1 vejce
  • 3/4 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • kůra z 1 citronu
  • různé druhy marmelády, například rybízová, malinová, meruňková či pomerančová
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V míse smíchejte prosetou hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
  2. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo s cukrem.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt.
  4. Postupně do směsi másla vmíchejte moučnou směs a důkladně míchejte, dokud se těsto nespojí.
  5. Vzniklé těsto rozdělte na polovinu a obě části zabalte do potravinové fólie.
  6. Následně je uložte alespoň na 2 hodiny do ledničky.
  7. Předehřejte troubu na 180°C a vyložte plechy pečicím papírem.
  8. Těsto rozválejte válečkem na tloušťku přibližně 3 milimetrů.
  9. Vykrajovátky vykrájejte rozmanité tvary cukroví.
  10. Stejně postupujte i s druhou polovinou těsta, použijte vykrajovátka s ozdobnými středy na vrchní část lineckého cukroví.
  11. Plechy s lineckým cukrovím pečte v předehřáté troubě asi 7-8 minut dozlatova.
  12. Po vychladnutí linecké slepte pomocí rozmanitých druhů marmelády.
  13. Nakonec toto vánoční cukroví s marmeládou posypejte malým množstvím moučkového cukru.
Tříbarevné linecké cukroví se směsé rozmanitých marmelád.
zdroj: gimmesomeoven.com

Recepty na linecké cukroví se v rodinách často dědí z generace na generaci. Podívejte se, jak se dá upéct možná trochu jinak.

Jednoduché strojkové vánoční cukroví s vanilkou a kakaem

Tyto vánoční sušenky lze vytvořit v mnoha různých tvarech, záleží jen na tom, jaký nástavec do strojku dáte.  Fantazii se meze nekladou!

Ingredience:

  • 3 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku másla
  • 1 šálek cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • poleva, posypky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo s cukrem.
  3. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. V samostatné míse smíchejte mouku, kakaový prášek a sůl.
  5. Pomalu přidávejte moučnou směs do mísy, dokud nevznikne těsto.
  6. Pomocí strojku vytlačujte na plech jednotlivé tvary cukroví.
  7. Pečte přibližně 8-10 minut.
  8. Podle potřeby ozdobte pomocí polevy či posypek.
Jednoduché strojkové vánoční pečivo.
zdroj: homemadeinterest.com

Strojky, mlýnky či lisy, dokáží zázraky. Naše recepty na strojkové cukroví jsou snadné, rychlé i neodolatelné na pohled.

Voňavé vanilkové rohlíčky

Většinou se toto oblíbené vanilkové pečivo připravuje z mletých ořechů. Vyzkoušejte naši variantu s mandlemi, uvidíte, že rohlíčky budou ještě jemnější a lahodnější.

Ingredience:

  • 300 g mletých mandlí
  • 300 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 140 g cukru
  • 4 vaječné žloutky
  • 3 sáčky vanilkového cukru
  • špetka soli

Na obalení

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Postup:

  1. Dvě třetiny množství mouky smíchejte s oběma druhy cukrů, solí a žloutky.
  2. Přidejte máslo a mleté mandle, pomocí kuchyňského robota vymíchejte do podoby hladkého těsta.
  3. Na závěr ručně přidejte i zbývající mouku.
  4. Vypracujte v těsto, které rozdělte na čtyři části.
  5. Každou část zabalte do fólie a dejte přes noc do lednice.
  6. Následující den vyjměte první část a ručně vytvarujte rohlíčky.
  7. Vanilkové rohlíčky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  8. Předehřejte si troubu na 180°C.
  9. Pečte přibližně 10-12 minut dozlatova, v závislosti na velikosti rohlíčků.
  10. Ještě teplé vanilkové rohlíčky obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru a nechte vychladnout.
zdroj: rosacooking.com

Vůně vanilky k Vánocům patří. Dodejte ji na váš stůl s našimi osvědčenými recepty na vanilkové rohlíčky!

Nepečené cukroví z ořechů, mandlí, semínek a kokosu

Jednoduché, rychlé a zdravé sušenky, které vám dodají energii pro vánoční radovánky.

Ingredience:

  • 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1 a 1/4 šálku směsi ořechů, mandlí a dýňových semínek
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1/3 šálku mandlového másla
  • 3 PL sušených brusinek
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky javorového sirupu
  • 2 PL neslazeného kakaového prášku
  • špetka soli

Postup:

  1. Všechny suché přísady rozmixujte v kuchyňském robotu najemno.
  2. Přidejte kokosový olej, mandlové máslo, javorový sirup a vanilkový extrakt.
  3. Znovu mixujte, dokud se vše dobře nespojí.
  4. Výsledkem by měla být lepivá směs.
  5. Ochutnejte a případně přidejte více javorového sirupu nebo naopak soli.
  6. Plech vyložte pečicím papírem.
  7. Pomocí polévkové lžíce, malé naběračky nebo ručně vytvořte toto nepečené vánoční cukroví.
  8. V případě přání posypejte vánočními posypkami nebo kokosem.
  9. Před podáváním nechte 15-20 minut zmrazit.
Nepečené zdravé vánoční pečivo ve tvaru hromádek.
zdroj: iheartumani.com

Nechce se vám stále jen stát u trouby a vytahovat jeden plech s cukrovím za druhým? Rozmanité recepty na nepečené cukroví budou vaší záchranou!

Nejlepší medové perníčky

Jednoduchý recept, se kterým se nemusíte obávat, že by vaše perníčky nebyly dostatečně voňavé a měkké.

Ingredience:

  • 5 šálků hladké mouky
  • 1 šálek medu
  • 1 šálek másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 4 čajové lžičky mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  1. V míse prosejte mouku, sůl, jedlou sodu a koření.
  2. Máslo a moučkový cukr vyšlehejte mixérem do světlé a nadýchané hmoty.
  3. Po jednom zašlehejte vejce a poté tekutý med.
  4. Snižte rychlost na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs, dokud se vše dobře nespojí.
  5. Těsto rozdělte na třetiny a každou zabalte do potravinářské fólie.
  6. Dejte na hodinu do chladničky.
  7. Předehřejte troubu na 170°C.
  8. První třetinu těsta rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary perníčků.
  9. Vykrájené vánoční cukroví odkládejte na plechy vyložené pečicím papírem.
  10. Stejně postupujte i se zbylým těstem.
  11. Pečte v předehřáté troubě přibližně 12-15 minut v závislosti na velikosti perníčků.
  12. Po vyhladnutí medové perníčky ozdobte polevou.
Rozmanité medové perníčky zdobené polevou z bílků.
zdroj: marthastewart.com

Vánoce bez tradičních perníčků si v českých rodinách dokáže představit jen málokdo. Upečte si společně s námi voňavé vánoční perníčky!

Raw veganské vánoční cukroví

Vánočních pochoutek se nemusí vzdávat ani ti, kteří mají na cukroví speciální požadavky. Tento recept neobsahuje mouku, mléko ani vejce a kromě toho je nepečený.

Ingredience:

  • 80 g sušených jablek
  • 40 g mletých lískových oříšků
  • 2 čajové lžičky skořice
  • několik PL vody

Poleva

  • 6 PL kokosového másla
  • 1 PL agávového sirupu
  • 5 PL  vody

Postup:

  1. Kousky sušených jablek rozmixujte v kuchyňském robotu a poté přendejte do mísy.
  2. Vmíchejte mleté lískové oříšky a skořici.
  3. Za stálého míchání opatrně přidávejte vodu, dokud nezískáte těsto. Vody stačí velmi málo.
  4. Těsto vyválejte válečkem a vykrajovátkem vykrájejte požadované tvary.
  5. Na polevu smíchejte tekuté kokosové máslo s agávovým sirupem a vodou a rozetřete směs po jednotlivém raw veganském cukroví.
Raw veganské hvezdičky z jablek a ořechů.
zdroj: rawsday.wordpress.com

Je vaším cílem konzumovat co nejvíce pochutin jako jsou ořechy, mandle, semínka či sušené ovoce? Použijte je v receptech na zdravé vánoční cukroví!

Vánoční sněhuláci z kokosu

Kokosové cukroví nemusí být vždy jen v podobě oblíbených nepečených Rafaelo kuliček. Tyto vánoční sušenky ve tvaru sněhuláka vás o tom snadno přesvědčí.

Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek kokosové mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli

Poleva a zdobení

  • 1/2 šálku másla
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 2-3 PL mléka
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu
  • 1/4 šálku čokoládových lupínků
  • posypky

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 160°C. Plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo a cukr.
  3. Přidejte vejce a pokračujte v míchání, dokud se vše nespojí.
  4. Změňte rychlost mixéru na nízkou a přidejte prášek do pečiva, sůl a mouky.
  5. Míchejte, dokud se těsto nespojí.
  6. Vzniklé těsto rozdělte na polovinu a na pomoučené pracovní ploše ho rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
  7. Pomocí velkého kulatého vykrajovátka nebo vykrajovátka ve tvaru sněhuláka vykrájejte kokosové cukroví.
  8. Pečte 8-10 minut dozlatova.
  9. Zatímco cukroví chladne, připravte si polevu.
  10. V mixéru vyšlehejte máslo do krémové konzistence.
  11. Přepněte mixér na nejnižší stupeň a přidejte moučkový cukr a dvě lžíce mléka.
  12. Míchejte 1-2 minuty, dokud nevznikne krémová hmota, podle potřeby seškrábejte stěny mísy.
  13. Pokud chcete krémovější polevu, přidejte další lžíci mléka.
  14. Každý kousek cukroví potřete polevou.
  15. Na talířek nasypte kokos a vánoční cukroví v něm obalte, při obalování přitlačte, aby kokos ulpěl na polevě.
  16. Následně kokosové sněhuláky dozdobte pomocí čokoládových lupínků a posypek.
Kokosové vánoční pečivo ve tvaru sněhuláků.
zdroj: cookiesandcups.com

Kokos, který svou bílou barvou a konzistencí připomíná sněhové vločky, k Vánocům nepochybně patří. Vyzkoušejte ho v rozmanitých receptech na vánoční cukroví s kokosem.

Zdravé cukroví s ovesnými vločkami 

Jednoduchý recept na velmi chutné ovesné vánoční sušenky. K vykrajování můžete použít stejná vykrajovátka jako na perníčky.

Ingredience:

  • 1 šálek ovesných vloček
  • 2 a 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 6 PL másla
  • 3/4 šálku hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička skořice
  • 1/2 čajové lžičky zázvoru
  • skořicový cukr na posypání

Postup:

  1. V míse vyšlehejte máslo s cukrem, přidejte vejce, vanilku, sůl, prášek do pečiva, skořici a zázvor a vyšlehejte do hladka.
  2. Vmíchejte mouku a ovesné vločky.
  3. Vypracujte v těsto, které rozdělte a dvě části a zabalte do potravinové fólie.
  4. Vložte těsto na 30 minut do ledničky.
  5. Předehřejte si troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  6. Vychladlé těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary.
  7. Pečte v závislosti na velikosti cukroví 8-10 minut.
  8. Vyjměte vánoční cukroví z trouby a ještě teplé posypte je skořicovým cukrem.
Ovesné vánoční hvězdičky.
zdroj: kingarthurbaking.com

Chcete se i o Vánocích stravovat alespoň trochu zdravě? S recepty na mrkové cukroví to nebude žádný problém!

Neodolatelné kuličky z pravé čokolády

Nedokážete odolat kousku dobré čokolády? V tom případě zcela jistě neodoláte ani tomuto jedinečné dobrotě, kde čokoláda je téměř jedinou ingrediencí.

Ingredience:

  • 1/2 šálku šlehačky
  • 200 g nasekané hořké čokolády
  • 1 a 1/2 PL rumu

Poleva

  • 170 g nasekané hořké čokolády
  • 1 PL kokosového oleje
  • posypky

Postup:

  1. Do žárovzdorné mísy přidejte nasekanou čokoládu a dejte ji stranou.
  2. Šlehačku nalijte do hrnce a zahřívejte na mírném plamenu.
  3. Když z povrchu začne vycházet pára, sundejte šlehačku z ohně a nalijte ji na nasekanou čokoládu.
  4. Nechte několik minut odstát a poté dobře promíchejte, dokud se čokoláda zcela nerozpustí a směs nebude hladká a lesklá.
  5. Jakmile je čokoláda rozpuštěná a hladká, přidejte rum a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  6. Přes mísu dejte potravinovou fólii a dejte do lednice, alespoň na 2-3 hodiny nebo nejlépe přes noc.
  7. Tác nebo plech vyložte pečicím papírem a dejte stranou.
  8. Vyndejte čokoládovou směs z lednice a pomocí lžičky nabírejte malé množství a rychle z něj vytvořte kuličku, než začne směs měknout.
  9. Kuličku položte na vyložený tác a opakujte se zbývající směsí.
  10. Tác vložte do chladničky, aby kuličky ztuhly.
  11.  Mezitím si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a kokosový olej na polevu.
  12. Poté jednotlivé kuličky pomocí špejle či jehly na špízy namáčejte do polevy.
  13. Obalené kuličky odkládejte zpět na tác či plech.
  14. Dejte opět ztuhnout do lednice.
Neodolatelné čokoládové kuličky s polevou.
zdroj: wholesomepatisserie.com

Šlehačku nemusíte v souvislosti s cukrovím používat pouze ve formě polevy. Přidejte ji i do těsta a vykouzlete s její pomocí lahodné šlehačkové cukroví!

Sněhové pusinky ve tvaru stromečků

Jednoduché a na pohled velmi originální cukroví. Pokud chcete, můžete použít několik kapek potravinářského barviva a dodat stromečkům svěže zelenou barvu.

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 1 šálek cukru krupice nebo moučka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • posypky

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 100°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  2. Z bílků vyšlehejte pomocí mixéru tuhý sníh.
  3. V průběhu šlehání postupně přidávejte cukr.
  4. Když je sníh téměř hotový, přidejte vanilkový extrakt.
  5. Vzniklou směs vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou.
  6. Na plechy vytlačujte jednotlivé sněhové cukroví.
  7. Před vložením do trouby posypejte různobarevným posypem.
  8. Toto vánoční cukroví pečte v předehřáté troubě přibližně 90 minut.
Sněhové pusinky ve tvaru vánočních stromečků.
zdroj: cookinglsl.com

Sněhové pečivo je vždy nadýchané a tak jemné, že se rozplývá na jazyku. Přesvědčte se o tom prostřednictvím našich receptů na vánoční cukroví z bílků.

Vánoční cukroví bez cukru

Cukr lze ve vánočním pečivu nahradit rozmanitými ingrediencemi, jednou z nich je zcela jistě stévie.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 a 1/2 šálku mandlové mouky
  • 1 šálek stévie
  • 1 šálek másla
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Pomocí mixéru vyšlehejte máslo se stévií do nadýchaného krému.
  2. Vmíchejte vejce a vanilku.
  3. V samostatné míse smíchejte mouky, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl.
  4. Postupně přidávejte suché přísady do směsi másla a stévie.
  5. Po každém přidání dobře prošlehejte.
  6. Těsto rozdělte na dvě části a zabalené v potravinové fólii vložte na 30 minut do ledničky.
  7. Předehřejte troubu na 170 °C.
  8. Vychlazené těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru a vykrájejte pomocí vykrajovátek.
  9. Vánoční cukroví odkládejte na plech s pečicím papírem.
  10. Pečte 10-12 minut.
  11. Nechte cukroví bez cukru zcela vychladnout a poté libovolně ozdobte.
Vánoční pečivo se stévií místo cukru.
zdroj: onbetterliving.com

Trápí vás cukrovka? Zpříjemněte si svátky s našimi recepty na dia vánoční cukroví!

Jemné mandlové rohlíčky

Klasikou českých Vánoc jsou především rohlíčky vanilkové, tento recept vás ale snadno přesvědčí o tom, že nahradit ořechy mandlemi je velmi dobrý nápad.

Ingredience:

  • 2/3 šálku plátkovaných a opražených mandlí
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1 šálek másla
  • 1 a 2/3 šálku hladké mouky
  • 1/8 čajové lžičky soli
  • 1/4 šálku moučkového cukru na obalení

Postup:

  1. Vložte mandle a cukr do kuchyňského robotu a zpracovávejte, dokud nebudou mandle jemně namleté.
  2. Studené máslo nakrájejte na malé kousky a přidejte do kuchyňského robotu.
  3. Zpracovávejte, dokud směs nebude připomínat hrubou mouku.
  4. Přidejte prosátou mouku a sůl, zpracovávejte, dokud nevznikne těsto.
  5. Těsto zabalte do potravinové fólie, dejte na 30 minut do mrazáku a poté na 30 minut do lednice.
  6. Předehřejte troubu na 160°C.
  7. Rozdělte těsto na čtyři části a s každou částí pracujte zvlášť, zbytek těsta nechte v chladničce, aby zůstalo studené.
  8. Poté odlamujte malé kousky těsta a vytvarujte je do tvaru rohlíčku či půlměsíce.
  9. Odkládejte na plech s pečicím papírem a postupně takto zpracujte veškeré těsto.
  10. Pečte přibližně 12-15 minut dozlatova.
  11. Ještě teplé vánoční cukroví obalte v moučkovém cukru.
Jemné mandlové rohlíčky posypané moučkovým cukrem.
zdroj: juliasalbum.com

Mandle mají v porovnání s ořechy jemnější chuť. V receptech na mandlové cukroví můžete použít mandle sekané, mleté, i mandlovou mouku či extrakt.

Slepované kakaové cukroví

Patříte mezi ty, kteří mají slabost nejen pro kakao, ale také pro čokoládu? V tom případě je tento recept přesně pro vás!

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku bílého cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku rozpuštěné hořké čokolády
  • 2 Pl mléka
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Náplň

  • 3/4 šálku rozpuštěné hořké čokolády
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 100 g tvarohu
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1 PL mléka

Postup:

  1. Do mixéru dejte máslo a oba cukry. Vyšlehejte do podoby krému.
  2. Přidejte kakaový prášek, rozpuštěnou čokoládu, prášek do pečiva a sůl.
  3. Míchejte, dokud se vše důkladně nespojí.
  4. Po jednom zašlehejte vejce a poté vmíchejte mléko a vanilkový extrakt.
  5. Na závěr přidejte mouku a vypracujte v těsto.
  6. Těsto rozdělte na dvě části a každou zvlášť zabalte do potravinové fólie.
  7. Vložte do ledničky a nechte alespoň hodinu chladit.
  8. Předehřejte troubu na 170 °C a vyložte dva plechy pečicím papírem.
  9. Pracovní plochu vysypte moukou a první část těsta rozválejte válečkem na plát o tloušťce přibližně 3 mm.
  10. Vykrajovátkem vykrájejte požadované tvary a odkládejte na plech.
  11. Stejným způsobem zpracujte i druhou polovinu těsta, ale použijte vykrajovátka na linecké, s prázdným středem.
  12. Vánoční cukroví pečte 7-8 minut.
  13. Zatímco kakaové cukroví chladne, připravte si náplň.
  14. V míse mixéru smíchejte rozpuštěnou čokoládu, tvaroh, moučkový cukr, vanilkový extrakt a mléko. Mixujte, dokud se náplň nespojí a nedosáhne krémové konzistence.
  15. Vzniklou náplní poté cukroví slepte.
Slepované kakaové vánoční pečivo ve tvaru hvězdiček.
zdroj: cookingandbeer.com

Nejen kakaový prášek, ale také káva dodá vánočnímu pečivu barvu i chuť. Vykouzlete kávové cukroví, které vám budou všichni závidět!

Výtečná vosí hnízda

Tradiční nepečené vánoční pečivo, které miluje především mužská část rodiny.

Ingredience:

  • 500 g rozdrcených piškotů
  • 200 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 6 PL mléka
  • 6 PL rumu
  • 3 PL kakaa
  • 1 balíček piškotů na spodní část vosích hnízd

Náplň

  • 200 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 3 žloutky
  • 3 kapky rumové tresti

Postup

  1. Z rozdrcených piškotů, cukru, másla, mléka, rumu a kakaa pomocí kuchyňského mixéru připravte těsto.
  2. Suroviny na náplň vyšlehejte pomocí mixéru do krémové konzistence.
  3. Formičky na vosí hnízda si vysypejte malým množstvím moučkového cukru.
  4. Ručně do nich následně vtlačte těsto.
  5. Poté ve středu každého úlu udělejte prstem či koncem vařečky důlek.
  6. Tento důlek naplňte krémovou náplní.
  7. Vosí hnízdo uzavřete celým piškotem.
  8. Vyklopte z formičky a nechte ztuhnout.
Výtečná vosí hnízda s rumem.
zdroj: tasteactually.com

Chcete vyzkoušet i další verze včelích úlů? Naše recepty na vosí hnízda mají mnoho podob.

Vánoční hvězdičky s anýzem a se skořicí

Křehké vánoční pečivo, které má díky kombinaci anýzu a skořice jedinečnou chuť i intenzivní aroma. Vyzkoušejte, uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 šálek másla
  • 3/4 šálku + 1/3 šálku cukru
  • 1/4 šálku rumu nebo brandy
  • 1 vejce
  • 1 a 1/2 čajové lžičky anýzového semínka
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1 a 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Do středně velké mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  2. Máslo vyšlehejte v jiné míse elektrickým mixérem.
  3. Když je směs velmi krémová, přidejte 3/4 šálku cukru, vejce, anýz a vanilku a opět vyšlehejte.
  4. Přidejte suché přísady a míchejte, dokud se vše nespojí.
  5. Při stále nízkém stupni mixéru zašlehejte 1/4 šálku rumu nebo brandy.
  6. Těsto rozdělte na 2 stejné části a každou zabalte do potravinové fólie.
  7. Vložte na alespoň 30 minut do ledničky.
  8. Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem nebo je nastříkejte sprejem na pečení.
  9. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte vždy jednu porci těsta na tloušťku přibližně půl centimetru.
  10. Pomocí vykrajovátky vykrájejte tvary hvězdiček a vánoční cukroví odkládejte na plechy.
  11. V závislosti na velikosti cukroví pečte 10-15 minut dozlatova.
  12. Smíchejte se zbývající 1/3 šálku cukru se skořicí. A touto směsí posypejte ještě horké anýzové cukroví.
Vánoční hvězdičky se skořicí a anýzem.
zdroj: itsybitsykitchen.com

Máte rádi jednoduché vánoční pečivo? Inspirujte se i dalšími variantami receptů na Masarykovo cukroví!

Lahodné rumové kuličky  

Tato pochoutka je vynikající směsí likéru, čokolády, ořechů a sušenek. Snadné, rychlé a velmi chutné cukroví, které můžete připravit i na poslední chvíli.

Ingredience:

  • 1 šálek rozpuštěné hořké čokolády
  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 1/2 šálku rumu
  • 3 šálky rozdrcených vanilkových oplatek nebo „nepovedených“ a rozlámaných kousků vanilkového cukroví
  • 1 šálek mletých vlašských ořechů
  • 3 PL  kukuřičného sirupu
  • 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/3 šálku rozmanitých vánočních posypek

Postup:

  1. Čokoládu nejprve rozpusťte ve vodní lázni.
  2. Do rozpuštěné čokolády přes sítko nebo cedník nasypte moučkový cukr a dokonale ho do čokolády vmíchejte.
  3. Následně do směsi vlijte rum, kukuřičný sirup a vanilku.
  4. Vše smíchejte dohromady a míchejte, dokud není směs hladká.
  5. V samostatné misce smíchejte rozdrcené vanilkové oplatky nebo cukroví a mletými vlašskými ořechy a solí.
  6. Jejich směs vmíchejte do čokoládové směsi.
  7. Směs přikryjte a dejte směs na 30 minut do ledničky.
  8. Z vychlazené směsi vytvořte kuličky o velikosti přibližně jednoho a půl centimetru.
  9. Každou rumovou kuličku vložte do posypek a následně opět dejte ztuhnout do lednice.
Rumové vánoční kuličky.
zdroj: dinneratthezoo.com

Z hlediska tuku se při přípravě vánočního pečiva používá především máslo či hera. Nejde ale o jedinou možnost. Vyzkoušejte naše rozmanité recepty na sádlové cukroví jako od babičky.

Vánoční hvězdičky bez mouky

Mouka je v tomto receptu nahrazena mletými mandlemi a kokosem. Uvidíte, že na první ochutnání nic nepoznáte.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku mletých mandlí
  • 1/2 šálku mletého kokosu
  • 1/2 šálku másla
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky mandlového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. V míse mixéru smíchejte máslo, kokosový olej a cukr.
  2. Přidejte vejce, vanilkový a mandlový extrakt a míchejte, dokud se nespojí.
  3. V samostatné míse smíchejte jedlou sodu, sůl, mleté mandle a kokos.
  4. Při nízkém stupni mixéru přidávejte postupně moučnou směs ke krémovým přísadám, po každém přidání dobře prošlehejte.
  5. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do ledničky.
  6. Předehřejte troubu na 170°C, plechy vyložte pečicím papírem.
  7. Těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a pomocí vykrajovátek vykrájejte hvězdičky.
  8. Vánoční cukroví bez mouky odkládejte na plech.
  9. Pečte přibližně 12-15 minut dozlatova.
  10. Po vychladnutí ozdobte libovolnou polevou a vánočními posypky.
Vánoční pečivo ve tvaru hvězdiček bez mouky.
zdroj: meaningfuleats.com

Nemůžete ze zdravotních důvodů při pečení používat klasickou mouku? Řešením mohou být naše recepty na bezlepkové vánoční cukroví! Existuje spoustu možností, čím ji nahradit!

Kořeněné sněhové vločky s kokosovou polevou

Nevšední vánoční pečivo se směsí zajímavých chutí, které dodá vašim vánočním svátkům tu pravou atmosféru.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 3/4 šálku másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 čajová lžička kardamomu
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička mandlového extraktu

Poleva

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky kardamomu
  • 3 PL pomerančové šťávy
  • 1 čajová lžička mandlového nebo vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného kokosu

Postup:

  1. Ve středně velké míse smíchejte mouku, pomerančovou kůru, prášek do pečiva, sůl a kardamom. Odstavte.
  2. V mixéru vyšlehejte máslo a cukr.
  3. Do směsi postupně zašlehejte vejce.
  4. Vmíchejte vanilku a mandlový extrakt.
  5. Pomalu přidávejte suché přísady a šlehejte na střední stupeň.
  6. Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie.
  7. Vložte těsto alespoň na hodinu do chladničky.
  8. Vyjměte těsto z chladničky a na pomoučené pracovní desce ho rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
  9. Z rozváleného těsta vykrájejte různě velké sněhové vločky.
  10. Vánoční cukroví položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte alespoň na hodinu chladit do mrazničky.
  11. Předehřejte troubu na 170 °C.
  12. V závislosti na velikosti vloček pečte 12-15 minut dozlatova.
  13. Když cukroví chladne, připravte si polevu.
  14. Smíchejte moučkový cukr a kardamom.
  15. Poté přidejte pomerančovou šťávu a vanilkový extrakt a vyšlehejte dohladka.
  16. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte malé množství vody. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
  17. Vychladlé kořeněné cukroví namočte do polevy a poté posypejte kokosem.
  18. Nechte ztuhnout.
Kořenené sněhové vločky s kokosem.
zdroj: bakingthegoods.com

Chuť a vůni vašeho vánočního pečiva můžete zvýraznit rovněž pudinkovým práškem, většinou vanilkovým. Inspirujte se našimi recepty na pudinkové cukroví.

Makové vánoční cukroví s marcipánem

Tradiční německé cukroví, ve kterém se prolíná chuť marcipánu, máku a švestkových povidel.

Ingredience:

  • 350 g marcipánu
  • 150 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 50 g mletého máku
  • 1 vejce
  • 1/4 čajové lžičky mandlové esence
  • špetka soli
  • 200 g švestkových povidel
  • 2 PL rumu

Postup:

  1. Nastrouhejte 50 gramů marcipánu.
  2. V mixéru šlehejte máslo s nastrouhaným marcipánem asi 3 minuty.
  3. Přidejte moučkový cukr, mandlovou esenci a sůl. Šlehejte asi 2 minuty.
  4. Přidejte vejce a míchejte, dokud se nespojí.
  5. Smíchejte mouku, kukuřičný škrob a mák.
  6. Suchou směs přidejte do máslové směsi a míchejte, dokud se nespojí.
  7. Vypracujte v těsto, která následně zabalte do potravinové fólie a dejte na dvě hodiny do ledničky.
  8. Předehřejte troubu na 170°C a plechy vyložte pečicím papírem.
  9. Vyválejte těsto na tloušťku asi 3-4 mm a vykrajujte kulatým vykrajovátkem cukroví.
  10. Pečte přibližně 8 minut.
  11. Když makové vánoční cukroví chladne, smíchejte švestková povidla s rumem.
  12. Zbylý marcipán rozválejte na povrchu posypaném moučkovým cukrem a stejným vykrajovátkem, které jste použili na těsto na sušenky, vykrajujte kolečka.
  13. Na jedno makové cukroví rozetřete malé množství povidel, položte na ně marcipánové kolečko, na marcipán rozetřete ještě trochu povidel a přiklopte dalším makovým cukrovím.
Vánoční sušenky s mákem a marcipánem.
zdroj: cinnamonandcoriander.com

Myslíte si, že se víno patří k Vánocům především ve své svařené podobě? Mýlíte se, přidat ho můžete i do vínového cukroví.

Vánoční kytičky ze žloutků

Lahodné a velmi chutné vánoční pečivo, které si všichni hned oblíbí! Původní recept pochází z Itálie.

Ingredience:

  • 3 žloutky uvařené natvrdo
  • 2/3 šálku másla
  • 1 a 1/4 šálku mouky
  • 2/3 šálku moučkového cukru
  • 2/3 šálku kukuřičného škrobu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. V míse mixéru vyšlehejte máslo a moučkový cukr.
  2. Vmíchejte vanilku, sůl a citronovou kůru.
  3. Na mísu umístěte jemné sítko.
  4. Přidejte žloutky uvařené natvrdo a lžící protlačte žloutek sítkem, aby se vytvořil jemný žloutkový poprašek.
  5. Žloutky zašlehejte do máslové směsi při nízkých otáčkách.
  6. Do mísy přidejte kukuřičný škrob a mouku.
  7. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nezačne tvořit drobivé těsto.
  8. Vyklopte těsto na lehce pomoučenou pracovní desku a vypracujte do tvaru koule.
  9. Zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do ledničky.
  10. Povrch lehce poprašte moukou a těsto rozválejte na tloušťku přibližně půl centimetru.
  11. Vykrajujte pomocí vykrajovátek tvary kytiček nebo jakékoli jiné.
  12. Položte na pečicím papírem vyložený plech a pečte při teplotě 160°C 14-17 minut.
Vánoční žloutkové kytičky.
zdroj: neighborfoodblog.com

jednou z ingerdiencí, kterou byste při pečení cukroví pravděpodobně neočekávali je ocet. Pravdou ale je, že octové cukroví, je krásně křehké a nadýchané. Inspirujte se našimi recepty.

Kdy začít péct?

Pečení vánočního cukroví obvykle začíná společně s adventem. Vzhledem k pracovní vytíženosti většiny z nás se pečení nejčastěji věnuje část adventních víkendů. Před vlastním pečením je samozřejmě důležité rozvrhnout si druhy a množství cukroví, které chceme péct. Podle toho si poté naplánujeme náš „pečicí harmonogram“. Nezapomeňte si pečení zpříjemnit poslechem vánoční hudby či vůní františka, to vše vám pomůže vytvořit tu správnou předvánoční atmosféru.

  • První adventní víkend se obvykle pečou ty druhy, které následně vyžadují déle času na potřebné uležení a změknutí. Typickým příkladem jsou především nejrůznější recepty na perníčky.
  • Druhý adventní víkend je většinou spojen s pečením největšího množství cukroví. Patří sem například klasické druhy, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecké, ořechové cukroví, kokosky či pusinky.
  • Třetí adventní víkend bývá více než s pečením spojen se zdobením již upečených kousků. Jednotlivé vánoční cukroví se tak slepuje pomocí nejrůznějších krémů a marmelád či čokoládových polev. Časově nejnáročnější bývá většinou zdobení perníčků polevou z bílků.
  • Poslední adventní víkend se většinou připravují již jen nepečené druhy cukroví, jako jsou například vosí hnízda, a případně se zdobí cukroví, které vyžaduje máslový krém.

Inspiraci pro zdobení cukroví prostřednictvím rozmanitých polev můžete načerpat z našich receptů na čokoládové polevy nebo polevy na perníčky.

Na co nezapomenout před vlastním pečením aneb Ingredience, vykrajovátka a formičky

Plánování je v souvislosti s pečením vánočního cukroví velmi důležité. Ušetří vám spoustu stresu i případných problémů, když v polovině pečení zjistíte, že vám chybí nějaké důležité suroviny.

  • Několik dní před plánovaným pečením zkontrolujte stav vaší spíže a lednice a nakupte všechny ingredience, které recepty na vánoční cukroví vyžadují. Většinou se doporučuje koupit jich o něco více jako rezervu.
  • Kromě surovin věnujte pozornost také kontrole potřebných pomůcek na pečení, tedy především nejrůznějších vykrajovátek a formiček. Ušetříte si tak čas jejich hledáním a mytím na poslední chvíli.
  • Vyplatí se také zamyslet se nad tím, v čem a jak chcete následně upečené cukroví skladovat, a poohlédnout se tak po vhodných krabicích, dózách či kontejnerech.
  • Předem si též předpřipravte často používané ingredience, jako jsou ořechy či mandle. Jejich vylouskáním, oloupáním či nasekáním si rovněž ušetříte cenný čas.
  • Chcete-li, aby ořechy či mandle měly intenzivnější chuť a vůni, vyplatí se je před použitím lehce opražit na suché pánvi.

Originální nápady na netradiční tvary cukroví aneb Vykrajovátka nejsou vždy třeba

Myslíte si, že krásné tvary cukroví lze udělat jen pomocí vykrajovátek? V následujícím videu se můžete inspirovat rozmanitými nápady, jak při pečení využít věci, které máme běžně v kuchyni, a vytvořit s jejich pomocí velmi netradiční vzory a tvary nejen vánočního cukroví.

zdroj: youtube.com

Triky a rady pro přípravu těsta

Nejrůznější kuchyňské přístroje nám v dnešní době přípravu rozmanitých těst v porovnání s našimi babičkami velmi usnadňují a urychlují. Přesto se vyplatí znát několik triků, které s přípravou těsta souvisejí a mohou mít poměrně velký vliv na výsledek.

  • V receptech na vánoční cukroví se nejčastěji používá hladká, případně polohrubá mouka, obě z nich před použitím prosejte přes jemné síto. Těsto bude následně nadýchanější.
  • Chybu rozhodně neuděláte, když kromě mouky prosejete i další suché ingredience, jako je například kakaový prášek, který velmi rád vytváří hrudky, prášek do pečiva či cukr.
  • Máslo i většina dalších tuků, která se při pečení používá, by měla mít pokojovou teplotu. Nezapomeňte si je proto včas vyndat z lednice. Jinak hrozí, že se vám těsto bude mnohem hůře zpracovávat. Existují samozřejmě i recepty na vánoční cukroví, které vyžadují tuk rozpuštěný.
  • Kromě tuků je vhodné, aby pokojovou teplou měly i ostatní ingredience, které obvykle skladujeme v lednici, typickým příkladem jsou vejce či mléko.
  • Pokud recept na vánoční cukroví přesně neuvádí, jaký cukr použít, dávejte přednost cukru moučkovému nebo krupici.
  • Z hlediska časové efektivity je mnohem lepší připravit si nejprve najednou všechna těsta, která chceme v ten den či víkend péct. Poté je stačí zabalit do alobalu nebo potravinové fólie a uložit do ledničky. Přípravou každého jednotlivého těsta těsně před pečením ztratíte zbytečně čas.
  • S těstem, které bylo předtím uloženo v ledničce, se následně též lépe pracuje. Méně se lepí na vál a snadněji se vykrajují jednotlivé tvary.
  • Pokud chcete, aby vaše těsto mělo žlutější barvu, jednoduchým způsob, jak toho docílit, představuje přidání dvou lžic vanilkového pudinku.
  • Pokud recept na vánoční cukroví obsahuje jako jednu z ingrediencí citronovou kůru, dávejte přednost bio citronům, jejichž kůra není chemicky ošetřena, nebo kůru v receptu nahraďte citronovou šťávou.
Rozválené těsto a vykrajovátka na vánoční pečivo.
zdroj:receptyodbabky.sk

Když nemáte čas aneb Jedno univerzální těsto na mnoho rozmanitých druhů cukroví

Občas se může stát, že na pečení nemáme tolik času, kolik bychom si představovali. Přesto ale toužíme alespoň „něco“ upéct. V takovéto situaci oceníte tento recept na vánoční cukroví. Z jednoho druhu těsta totiž můžete vytvořit neskutečné množství rozmanitého pečiva. Jednotlivé kroky přípravy i výsledek můžete zhlédnout prostřednictvím níže uvedeného videa.

Ingredience

  • 220g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu (na světlé těsto)
  • 25 g kakaového prášku (na tmavé těsto)
zdroj: youtube.com

Na co si dát při pečení vánočního cukroví?

Všechny recepty na vánoční cukroví většinou obsahují dobu pečení, ale v praxi vždy respektujte zkušenosti se svou vlastní troubou. Jinak se rovněž chová trouba plynová, jinak elektrická.

  • Jedním z typických problémů, které mohou s pečením souviset, je, že po upečení nejde cukroví vyklopit z formiček, například pracny nebo ořechy. Pokud k tomu dojde, postavte tyto formičky ještě horké na mokrou utěrku, po chvilce půjdou snadno vyklopit.
  • Pokud plánujete pečivo, které pečete ve formičkách, například košíčky, následně plnit, před vložením do trouby těsto lehce propíchněte. Díky tomuto triku při pečení těsto nevyběhne a pro vás bude následné plnění snazší.
  • Pokud se vám z nějakých důvodů těsto při válení lepí na váleček, je lepší válet ho přes igelitový sáček nebo pečicí papír.
  • Dnešní trouby bez problémů umožňují pečení tří plechů najednou. Během pečení je ale vhodné plechy občas vyměnit, protože pozice plechu může mít samozřejmě vliv na intenzitu pečení.
  • Plechy vždy vyložte pečicím papírem nebo je lehce potřete tukem, aby se cukroví nepřipeklo. Skvělý je také olej ve spreji, stačí jim lehce nastříkat plech či formičky.
  • Plechy vkládejte vždy až do plně předehřáté trouby.
  • Během pečení dvířka trouby otevírejte co nejméně.
  • Horké pečivo po upečení odstraňte z plechu na tácy či talíře, pokud možno jen v jedné vrstvě.
  • Občas se může stát, že některé kousky cukroví se rozlomí nebo jinak nepovedou. Žádný problém, lze je velmi snadno využít při přípravě různých nepečených druhů.
Plech s formičkami na cukroví.
zdroj:svetcukrarov.sk

Jak cukroví správně uložit a skladovat?

Vzhledem k tomu, že pečení probíhá postupně během několika týdnů, je důležité myslet i na to, jak a kam ho vhodně uskladnit.

  • Cukroví ukládejte vždy až tehdy, když zcela vychladlo.
  • Pro uskladnění cukroví se nejčastěji používají krabice vyložené alobalem či nejrůznější plastové a skleněné dózy či kontejnery.
  • Správné uložení je důležité pro to, aby cukroví zvláčnělo a došlo ke správnému proležení jeho chutí. V tomto případě je důležitá prodyšnost, vhodnější je tak papírová krabice, a chlad, například balkon nebo spíž.
  • Při skladování na balkoně či za oknem je důležité uložit krabici do igelitu a na místo, kam neprší.
  • Vhodné je mít na každý druh samostatnou krabičku či dózu, u kořeněných druhů cukroví je to nutnost. Jinak hrozí, že vám jeho vůní načichnou i ostatní druhy.
  • K oddělování jednotlivých vrstev cukroví použijte papírový ubrousek.
  • Lednice se většinou hodí pouze ke skladování nepečeného cukroví.

Jak zamrazit zbylé vánoční cukroví?

Napekli jste cukroví více, než bylo potřeba? Žádný problém, vánoční cukroví se dá velmi snadno zamrazit a konzumovat později. Správný postup mražení i rozmrazování můžete vidět v následujícím videonávodu.

zdroj: youtube.com

Inspirace pro zdobení, plnění a slepování cukroví

Pro vánoční cukroví není důležité jen to, jak chutná, ale také jak vypadá. Je totiž často jednou z „dekorací“, kterou máme během svátků neustále na očích a kterou rovněž nabízíme různých návštěvám. Kromě nejrůznějších polev, krémů či marmelád, můžeme cukroví zdobit také pomocí rozmanitých posypek a zdobení. Vybrat si lze z mnoha tvarů, barev i velikostí.

  • Druhy cukroví, které se plní či slepují máslovými krémy, plníme a slepujeme až těsně před Vánocemi a poté je uchováváme v ledničce.
  • Při přípravě krémů je důležité, aby všechny ingredience, které se chystáme použít, měly pokojovou teplotu a abychom je během přidávaly po malých dávkách. Jinak hrozí, že by se krém mohl srazit.
  • Pokud se vám krém přesto srazí, zkuste nahřát misku s krémem nad párou a znovu krém umíchat.
  • Ke zdobení perníčků, ale i dalších druhů cukroví, bílkovou polevou použijte kornoutek vyrobený z pečicího papíru nebo malý igelitový sáček, kterým ustřihnete špičku.
  • V případě, že chcete cukroví zdobit polevou či krémem ještě v den upečení, počkejte, až cukroví dokonale vychladne.
  • Namáčení cukroví do čokoládové polevy vám může velmi usnadnit kovová jehla, například ta, kterou používáte na špízy. Čím menší průměr má, tím samozřejmě lépe. Oceníte ji především tehdy, pokud do polevy musíte namočit cukroví celé. Ozdobit lze ale též pouze spodky, vršky či konečky určitého cukroví.
  • Cukroví s čokoládovou polevou nedávejte tuhnout do ledničky, následkem může být, že poleva zšedne. Vhodnější je čekat déle, ale nechat ji ztuhnout při pokojové teplotě.
  • Pokud vám poleva zbyla, nemusíte ji vyhazovat. Většina polev se dá znovu použít. Čokoládovou polevu stačí nahřát ve vodní lázni, polevu z moučkového cukru nařeďte trochou vody či rumu a rozmíchejte.
  • Pokud polevu pouze nestříkáte v podobě tenkých linek, ale nanášíte její větší vrstvu, ozdobte polevu následně pomocí kousku mandle, ořechu či kokosu.

Zdobení vánočního cukroví trochu jinak

Klasicky se vánoční perníčky zdobí především za pomoci bílkové polevy, nejedná se ale o jedinou možnost. Inspirujte se následujícím videem, především děti budou takto ozdobeným cukrovím nadšené.

zdroj: youtube.com

Vyzkoušejte i další originální způsoby, jak vaše cukroví učinit již na první pohled neodolatelným.

zdroj: youtube.com

Perníčky se v některých rodinách používají i jako dekorace na vánoční stromeček či větve ve váze. Velmi oblíbenými tvary jsou sněhové vločky. Načerpejte inspiraci na jejich zdobení z našeho videonávodu.

zdroj: youtube.com

Jak vánoční cukroví servírovat?

Často se říká, že člověk jí i očima. Stejně důležité jako vlastní cukroví je tak i způsob, jakým ho vaší návštěvě budete servírovat. V dnešní doně existuje velmi široká nabídka nejrůznějších táců či talířů s vánočními motivy, které jsou vyrobené z porcelánu či skla. To, zda na ně jednotlivé druhy vyložíte do řad, výsečí či kruhů, záleží jednak na tvaru tácu či talíře a samozřejmě také na vaší fantazii.

Způsob servírování vánočního pečiva.
zdroj:korzar.sme.sk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X