6 skvělých receptů na cukroví s octem, které se vám bude rozplývat na jazyku!

Vanilkové rohlíčky, perníčky či ořechové cukroví patří k nejoblíbenějším druhům vánočního pečiva.

Zkuste do jejich těsta přidat malé množství octa!

Inspirujte se našimi recepty na octové cukroví!

Je nadýchané, křehké a na jeho chuti nic nepoznáte!

Která varianta se letos objeví na vašem vánočním stole?

Lehké octové cukroví

Nadýchané křehoučké cukroví, které se při pečení krásně nafoukne a uvnitř vznikne dutina.

Ingredience:

  • 350 g hladké mouky
  • 300 g másla
  • 2 žloutky
  • 4 PL mléka
  • 1 PL octa
  • 1 PL rumu
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. V míse si smíchejte nejprve suché přísady, tedy prosetou mouku a máslo.
  2. Přidejte mléko, ocet, rum a žloutky a ručně vypracujte v těsto.
  3. Následně za pomoci válečku těsto rozválejte na výšku asi jednoho centimetru.
  4. Pomocí vykrajovátek z těsta vykrájejte rozmanité tvary.
  5. Ty vložte na plech s pečícím papírem.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 170°C asi 10-15 minut dozlatova.
  7. Ještě teplé otcové cukroví obalte v moučkovém cukru.
Lehké vánoční pečivo s octem.
Zdroj: ciaoflorentina.com

Čokoládovo-octové cukroví

Pro všechny, kteří mají slabost pro cukroví s intenzivní čokoládovou chutí.  

Ingredience:

  • 175 g mouky
  • 150 g vysokoprocentní čokolády
  • 30 g neslazeného kakaového prášku
  • 150 g másla
  • 120 g hnědého cukru
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička balzamikového octa

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva.
  2. V kuchyňském robotu několik minut zpracovávejte máslo s oběma druhy cukru a balzamikovým octem.
  3. Přidejte směs s moukou, sůl a nastrouhanou čokoládou.
  4. Důkladně promíchejte.
  5. Vzniklé těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odpočívat v chladničce.
  6. Následně těsto rozválejte pomocí válečku a vykrájejte jednotlivé tvary cukroví.
  7. Položte je na plech vyložený pečicím papírem, pečte v troubě vyhřáté na 160 °C po dobu přibližně 12 minut.
  8. Vychladlé octové cukroví můžete nakonec ozdobit čokoládovou polevou.
Čokoládové pečivo z octa.
Zdroj: consorziobalsamico.it

Chcete si připravit tu nejlepší zrcadlovou čokoládovou polevu? Inspirujte se našimi polevami z čokolády!

Vánoční perníčky s octem

Perníčky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů cukroví. Zkuste do nich letos přidat tročku octa, uvidíte, že na chuti nic nepoznáte, ale perníčky budou křupavější.

Ingredience:

  • 2 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1/2 šálku cukru
  • 2-3 PL medu
  • 1 PL bílého octa
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 3/4 čajové lžičky mletého hřebíčku

Postup:

  1. V misce vyšlehejte máslo s cukrem.
  2. Přidejte prášek do pečiva a koření.
  3. Šlehejte, dokud se vše nespojí.
  4. Přidejte med, vejce a ocet a opět vyšlehejte.
  5. Následně po částech přidávejte prosetou mouku a vypravujte v těsto.
  6. Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na 3 hodiny do ledničky.
  7. Těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary.
  8. Toto octové cukroví pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 5-7 minut dozlatova.
  9. Nechte vychladnout a ozdobte.
Vánoční perníčky s octem zdobené bílou polevou.
Zdroj: nelliebellie.com

Nevíte si rady, jak připravit polevu? Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů na perníčkové polevy!

Ořechové cukroví s balzamikovým octem

Kromě klasického bílého octa můžete k pečení vánočního pečiva použít i rozmanité druhy balzamikových octů. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!

Ingredience:

  • 2 šálky nasekaných pražených lískových oříšků
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku másla
  • 1 a 1/2 šálku cukru
  • 4 vejce
  • 100 g hořké čokolády, nasekané na kousky
  • 2 šálky čokoládových lupínků
  • 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička malinového balzamikového octa
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Na polevu

  • 1 šálek moučkového cukru
  • 2 PL kakaového prášku
  • 3-4 čajové lžičky vody
  • 3-4 čajové lžičky malinového balzamikového octa

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 170°C.
  2. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  3. V hrnci rozpusťte na mírném ohni za stálého míchání máslo, čokoládu a polovinu čokoládových lupínků. Dejte stranou.
  4. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Dejte stranou.
  5. V mixéru vyšlehejte vejce, cukr, balzamikový ocet a vanilku.
  6. Přidejte směs mouky a dobře promíchejte.
  7. Přidejte čokoládovou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
  8. Na závěr vmíchejte zbývající část čokoládových kousků a oříšky.
  9. Těsto pomocí lžíce rozprostřete ve tvaru koleček na pečicí papír.
  10. Pečte přibližně 8-10 minut.
  11. Zatímco octové cukroví chladne, připravte si polevu.
  12. V míse vyšlehejte přísady a poté polevou ozdobte vychladlé cukroví.
Ořechové cukroví s balzamikovým octem.
Zdroj: thespiffycookie.com

Vanilkové rohlíčky ozvláštněné octem

I do toho nejklasičtějšího vánočního cukroví se vyplatí přidat trošku této tekutiny.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky
  • 1 čajová lžička octa
  • špetka soli

Postup:

  1. Do proseté mouky přidejte mleté ořechy, moučkový cukr, žloutky, povolené máslo, sůl, ocet a vypracujte v těsto.
  2. Zabalte těsto do potravinové  fólie a vložte ho na alespoň 2 hodiny do ledničky.
  3. Následně pomocí vykrajovátek ve tvaru půlměsíčku nebo ručně z vychladlého těsta vymodelujte rohlíčky.
  4. Octové cukroví vložte na plech s pečicím papírem.
  5. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně po dobu 8-10 minut dozlatova.
  6. Po vyjmutí octové cukroví obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Vanilkové rohlíčky připravené s octem.
Zdroj: dobrouchut.aktuality.sk

Máte pro vanilkové rohlíčky slabost! Vyzkoušejte i další recepty!

Cukroví z octa a vlašských ořechů

Velmi jednoduché a chutné cukroví, které můžete následně ozdobit podle vašich představ pomocí rozmanitých polev či posypek.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 šálku celozrnné mouky
  • 1 šálek másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 šálek nasekaných pekanových nebo vlašských ořechů
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky octa
  • 2 čajové lžičky vanilky

Postup:

  1. Vyšlehejte společně máslo a cukr.
  2. Mouku, prášek do pečiva a sůl prosejte a přidejte do máslové směsi.
  3. Přidejte ocet a vanilku.
  4. Směs vyšlehejte.
  5. Přidejte nasekané ořechy.
  6. Pomocí lžíce vytvořte na plechu s pečicím papírem placičky.
  7. Předehřejte si troubu na 150°C a pečte 15-20 minut dozlatova.
Vánoční pečivo z octa a vlašských ořechů.
Zdroj: justapinch.com

Ocet a pečení

Většina z nás ví, že ocet je jednou z ingrediencí, která se přidává do máslového listového těsta, které se používá například na kremrole. Napomáhá tomu, aby vznikly jeho jednotlivé charakteristické vrstvy.

Ocet ale můžete přidat i do jiných typů těsta, napomůže jejich křehkosti. Skvěle se toho dá využít právě při pečení vánočního cukroví. Samozřejmě, že se přidává jen malé množství, které se nikterak neprojeví na výsledné chuti pečiva.

Pokud jde o druhy octů, kromě klasického bílého octa, lze při pečení použít i nejrůznější octy balzamikové, které mají intenzivní chuť i vůni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X