Úžasné recepty ze sladkých brambor v 6 variantách, které si zamilujete

Už jste někdy ochutnali batáty? Recepty z nich jsou skvostné.

Pocházejí z poloostrova Yucatán v Mexiku a Venezuely, postupně se však dostaly až k nám do Evropy. 

Jsou plodem rostliny zvané pojivnice batátová a mohou dorůst až do hmotnosti 5 kg.

Na pěstování nejsou náročné, jsou flexibilní a dokáží se přizpůsobit různé zeměpisné oblasti. 

Tato lahodná potravina nasládlé chuti má široké využití v sladké i slané gastronomii. 

Navíc jsou velice zdravé a obsahují látky, které bojují proti rakovině a zvýšenému cholesterolu.

Pojďte se inspirovat novými recepty. 

Batátové pyré z jedné suroviny i pro malé děti

Chcete udělat skvělé batátové pyré, které se dokonale hodí ke všem masitým pokrmům? Ochutnejte tento super jednoduchý recept na batáty i pro děti. Máme pár tipů, s čím jej zkombinovat.

Ingredience:

  • 2 střední batáty

Postup:

  • Batáty umyjte a osušte, vidličkou do nich udělejte pár dír na obou stranách.
  • Dejte je do trouby a pečte asi 50 minut při 200°C (Po 45 minutách zkontrolujte).
  • Po upečení je nechte 10 minut zchladnou, pak je oloupejte a dejte do mixéru.
  • Mixujte, dokud pyré nebude dokonale hladké.
recept na batátové pyré vhodné i pro miminka nebo malé děti
Zdroj: cuisinart.com

Toto batátové pyré je nejen chutnou přílohou k masitým pokrmům, ale i skvělou volbou pro první dětské příkrmy.

Jako přesnídávku je můžete zkombinovat s jablky, mrkví, hruškami, švestkami, broskvemi, meruňkami, jahodami, jogurtem atd.

Slanou variantu můžete nakombinovat s hráškem, dýní, hnědou rýží, čočkou, kuřetem, hovězím.

Dle chuti můžete přidat trochu smetany, másla, kokosového oleje, olivového nebo jiného oleje.

Pečené batáty v troubě

Už jste někdy pekli batáty? Recept na jejich přípravu je velice jednoduchý. Nemusí se ani loupat, pečou se v celku.

Ingredience:

  • 4 sladké brambory
  • sůl, pepř
  • máslo

Postup:

  • Umyjte si brambory a osušte je, do každé brambory udělejte vidličkou díry.
  • Dejte brambory na pečicí papír a pečte na 200°C asi 60 minut (dokud nezměknou).
  • Chcete-li, dejte na hotové batáty kousek másla a nechte rozpustit.
  • Osolte a opepřete dle své chuti.
batáty - recepty na pečení v troubě s kouskem másla
Zdroj: delish.com

Křupavé batáty – recept na hranolky s videoreceptem

Milujete hranolky? Vyzkoušejte tuto odlehčenou a zdravou variantu bez smažení. Máme pro vás i videorecept, takže se můžete podívat, jak na to. Nejde o žádné polozvadlé kousky, které spíše připomínají kaši. Tyto hranolky krásně křupou!

Ingredience:

  • 2 batáty
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky oleje (třeba kokosového)
  • ½ lžičky granulovaného česneku
  • olej ve spreji
  • sůl dle chuti

Postup:

  • Oloupejte si brambory, umyjte a nakrájejte na hranolky.
  • Namočte je do vody na 45 minu, a poté je nechte okapat a osušit na utěrce.
  • Do sáčku (nejlépe se zipem) si nasypte polovinu hranolek a 2 lžičky kukuřičného škrobu, nechte jej trochu nafouklý, uzavřete a třepejte, aby se batáty ve škrobu obalily.
  • To stejné zopakujte se zbývajícími hranolkami a škrobem.
  • Obalené hranolky nasypejte do mísy. Přidejte k nim olej a česnek.
  • Pekáč si vyložte alobalem (lesklou částí dolů) a mírně posprejujte olejem.
  • Hranolky na takto nachystaném plechu důkladně rozprostřete, nechte místa mezi jednotlivými hranolkami, aby během pečení dobře „dýchaly“.
  • Pečte na 220°C asi 30 minut.
  • V polovině pečení plech otočte, aby se propekly rovnoměrně.
  • Upečené hranolky posolte.
úžasné hranolky z batátů pečené v troubě
Zdroj: cookieandkate.cz

Videorecept zde:

Tip: Tyto křupavé batátové hranolky se přímo nabízí snoubit s domácím grilovanýn hamburgerem, co myslíte? Pokud plánujete setkání s přáteli nebo rodinou u grilu, určitě je tím potěšíte a překvapíte.

Batátová polévka s mrkví

Hledáte inspiraci, jak využít batáty? Recepty na batátové polévky jsou jednoduché a moc dobré. Tato varianta je navíc vhodná i pro vegany a vegetariány.

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 lžička česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 2 velké mrkve
  • 4 velké batáty
  • 2 hrnky zeleninového (nebo masového) vývaru
  • 400 ml kokosové šlehačky (nebo kokosového mléka)
  • ¼ hrnku burákového másla (nebo jiné ořechové)
  • mořská sůl a černý pepř dle chuti

Na ozdobu:

  • koriandr a černý pepř

Postup:

  • Nakrájejte si cibuli na kostičky, dejte ji orestovat na olivovém oleji, přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
  • Přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek.
  • Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a na kostky nakrájené sladké brambory a chvíli restujte.
  • Podlejte vývarem, kokosovou šlehačkou, uveďte k varu, a pak ztlumte plamen a nechte probublávat, dokud nebude zelenina měkká.
  • Ke konci přidejte burákové máslo a zamíchejte.
  • Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do jemna.
  • Dochuťte pepřem a solí dle chuti.
  • Servírujte posypané černým pepřem a (čerstvým) koriandrem.
Batáty - recepty na krémovou polévku
Zdroj: serotoninfix.com

Milujete krémové polévky a chcete více receptů, ze kterých byste mohli tvořit jídelníčky? Co třeba vyzkoušet nejlepší recepty na polévky z brokolice? Mrkněte na ně.

Recept na kaši z batátů

Batátová kaše se dá kombinovat s další zeleninou, je jednoduchá a s pořádným kouskem masa, jako je steak, krůtí prso nebo ryba, je velice dobrá. Ochutnejte.

Ingredience:

  • 7 malých až středně velkých batátů
  • 2 lžičky soli
  • ⅓ hrnku nadrobno nakrájené jarní cibulky
  • ⅓ hrnku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky
  • 1 malý stroužek česneku
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • 3 lžíce másla
  • čerstvý mletý pepř
  • 1 lžička panenského olivového oleje

Postup:

  • Dejte si vařit vodu na batáty. Ty si zatím oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
  • Až začne voda vařit, osolte ji a vhoďte do ní batáty.
  • Vařte na středním ohni do změknutí (asi 9-12 minut).
  • Brambory důkladně zceďte a rozmačkejte je do vámi požadované konzistence.
  • Přidejte skoro všechnu jarní cibulku, petrželku, prolisovaný česnek a zamíchejte.
  • Přidejte velkou část zakysané smetany (trochu si nechte na dekoraci), máslo, 1 lžičku soli a čerstvě namletý pepř.
  • Servírujte pokapané zakysané smetanou, posypané zbytkem jarní cibulky a pokapané olivovým olejem.   
Batáty - recepty na kaši jako vhodnou přílohu k masitým pokrmům
Zdroj: cookinglight.com

Přemýšlíte, co dobrého si ke kaši z batátů udělat? Co třeba vyzkoušet recept na masovou roládu pokaždé na jiný způsob? Hned máte inspiraci na několik jídelníčků dopředu.

Nudle ze sladkých brambor po Thajsku

Jak připravit batáty v thajské kuchyni? Jako bezlepkovou variantu nudlí. Tento bezmasý recept je vhodný nejen pro celiaky, ale i vegany a vegetariány.

Ingredience:

  • 2 a ½ lžíce sezamového oleje
  • 2 střední batáty (nakrájené na úzké nudličky)
  • 1 hrnek nadrobno nakrájené červené papriky
  • ¾ lžičky soli
  • ½ hrnku vody
  • 3 hrnky baby špenátu
  • 250 g tofu (toufu je alternativa bez lepku)
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • 3 lžíce burákového másla
  • 2 lžíce čerstvé kari pasty
  • ¼ hrnku nasekaných kešu ořechů
  • 4 kousky limetky (na pokapání)

Postup:

  • 1 a ½ lžičky sezamového oleje rozehřejte na pánvi, přidejte batátové nudličky, červenou papriku , ½ lžičky soli a restujte 5 minut.
  • Přidejte ¼ hrnku vody, zakryjte a vařte další 3 minuty.
  • Sundejte pokličku a vařte 2 minuty.
  • Přimíchejte špenátové lístečky a počkejte až se scvrknou, pak je z pánvičky přesuňte do talíře nebo misky.
  • Na stejné pánvi si rozpalte zbytek oleje a přidejte na kostky (asi 2 cm velké) nakrájené tofu.
  • Restujte asi 4 minuty, občas promíchejte.
  • V míse si smíchejte zbývající ¼ hrnku vody, ¼ lžičky soli, kokosové mléko, burákové máslo a kari pastu.
  • Půlku hrnku hotové omáčky přidejte k bramborovým nudličkám.
  • Brambory rozdělte do 4 mističek, do každé přidejte tofu, polijte zbývající omáčkou a posypejte kešu oříšky.
  • Servírujte s kouskem limetky.
Batáty - recepty na nudle na thajský způsob
Zdroj: dishingouthealth.com

Náš tip: Pro pohodlné restování se může hodit pořádná pánev od Tescomy.

Jakými způsoby se dají batáty připravit?

Mají široké využití v kuchyni pro vegetariány:

Už jste zkoušeli veggie burgery s batáty? Recepty jsou různé, ale velice jedlé.

Batáty – recepty na pečení na mnoho způsobů:

Špízy ke sladkých brambor, hranolky, americké brambory, brambory ve slupce. 

K tomu se třeba hodí nějaký lahodný dip.

Moderní hit – batáty v mikrovlnce:

Tato varianta je velice rychlá. Stačí umýt brambory, osušit, propíchat dokola vidličkou, na talíř položit vlhký papírový ubrousek a na to batáty. Poté zapněte mikrovlnu na vysoký stupeň a nechte asi 4 minuty zahřívat. Pak je kontrolujte po každé minutě, dokud nebude hotovo.

Batáty – recepty v podobě koláčů, moučníků a dezertů:

Batáty mají široké využití i v pečení sladkých dezertů.

Smažené batáty:

Připravit je můžete ve formě amerických brambor, hranolek nebo chipsů.

Smothie z čerstvých batátů:

Stačí tomu ½ hrnku nakrájených batátů, vanilkový extrakt, skořice, muškátový oříšek, sušený zázvor a například kokosové mléko (nebo jiná tekutina). Můžete přidat banány nebo datle k oslazení.

Batátové polévky:

Batátové polévky se dají kombinovat s červenou čočkou, dýní, mrkví nebo jinou kořenovou zeleninou.

Batáty jako přílohy:

Ať už je uvaříte v páře nebo vodě. Ať jsou ve slupce nebo nakrájené na kostičky. Pečené, smažené nebo na kaši rozvařené. Vždycky jsou velice chutnou přílohou. 

Grilované sladké brambory:

Stačí je nakrájet na měsíčky, dát i se slupkou předvařit v páře asi na 10 minut, poté okořenit a dát na gril na pouhé 2 minuty z každé strany. Proč si k tomu neudělat ještě nějakou grilovanou pochoutku? Může to být rychlý oběd.

Už jste si vybrali, co z batátů ukuchtíte? 

Jak vidíte, využít batáty není až tak těžké. 

Chcete-li více receptů, kde můžete tuto zeleninu využít, vyzkoušejte třeba vegetariánská jídla ze sóji a tofu.

Přejeme vám mnoho úspěchů v tvorbě vašeho kulinářského zázraku!



Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.