Už jste někdy ochutnali batáty? Recepty z nich jsou skvostné.
Pocházejí z poloostrova Yucatán v Mexiku a Venezuely, postupně se však dostaly až k nám do Evropy.
Jsou plodem rostliny zvané pojivnice batátová a mohou dorůst až do hmotnosti 5 kg.
Na pěstování nejsou náročné, jsou flexibilní a dokáží se přizpůsobit různé zeměpisné oblasti.
Tato lahodná potravina nasládlé chuti má široké využití v sladké i slané gastronomii.
Navíc jsou velice zdravé a obsahují látky, které bojují proti rakovině a zvýšenému cholesterolu.
Pojďte se inspirovat novými recepty.
Batátové pyré z jedné suroviny i pro malé děti
Chcete udělat skvělé batátové pyré, které se dokonale hodí ke všem masitým pokrmům? Ochutnejte tento super jednoduchý recept na batáty i pro děti. Máme pár tipů, s čím jej zkombinovat.
Ingredience:
- 2 střední batáty
Postup:
- Batáty umyjte a osušte, vidličkou do nich udělejte pár dír na obou stranách.
- Dejte je do trouby a pečte asi 50 minut při 200°C (Po 45 minutách zkontrolujte).
- Po upečení je nechte 10 minut zchladnou, pak je oloupejte a dejte do mixéru.
- Mixujte, dokud pyré nebude dokonale hladké.

Toto batátové pyré je nejen chutnou přílohou k masitým pokrmům, ale i skvělou volbou pro první dětské příkrmy.
Jako přesnídávku je můžete zkombinovat s jablky, mrkví, hruškami, švestkami, broskvemi, meruňkami, jahodami, jogurtem atd.
Slanou variantu můžete nakombinovat s hráškem, dýní, hnědou rýží, čočkou, kuřetem, hovězím.
Dle chuti můžete přidat trochu smetany, másla, kokosového oleje, olivového nebo jiného oleje.
Pečené batáty v troubě
Už jste někdy pekli batáty? Recept na jejich přípravu je velice jednoduchý. Nemusí se ani loupat, pečou se v celku.
Ingredience:
- 4 sladké brambory
- sůl, pepř
- máslo
Postup:
- Umyjte si brambory a osušte je, do každé brambory udělejte vidličkou díry.
- Dejte brambory na pečicí papír a pečte na 200°C asi 60 minut (dokud nezměknou).
- Chcete-li, dejte na hotové batáty kousek másla a nechte rozpustit.
- Osolte a opepřete dle své chuti.

Křupavé batáty – recept na hranolky s videoreceptem
Milujete hranolky? Vyzkoušejte tuto odlehčenou a zdravou variantu bez smažení. Máme pro vás i videorecept, takže se můžete podívat, jak na to. Nejde o žádné polozvadlé kousky, které spíše připomínají kaši. Tyto hranolky krásně křupou!
Ingredience:
- 2 batáty
- 4 lžičky kukuřičného škrobu
- 2 lžičky oleje (třeba kokosového)
- ½ lžičky granulovaného česneku
- olej ve spreji
- sůl dle chuti
Postup:
- Oloupejte si brambory, umyjte a nakrájejte na hranolky.
- Namočte je do vody na 45 minu, a poté je nechte okapat a osušit na utěrce.
- Do sáčku (nejlépe se zipem) si nasypte polovinu hranolek a 2 lžičky kukuřičného škrobu, nechte jej trochu nafouklý, uzavřete a třepejte, aby se batáty ve škrobu obalily.
- To stejné zopakujte se zbývajícími hranolkami a škrobem.
- Obalené hranolky nasypejte do mísy. Přidejte k nim olej a česnek.
- Pekáč si vyložte alobalem (lesklou částí dolů) a mírně posprejujte olejem.
- Hranolky na takto nachystaném plechu důkladně rozprostřete, nechte místa mezi jednotlivými hranolkami, aby během pečení dobře „dýchaly“.
- Pečte na 220°C asi 30 minut.
- V polovině pečení plech otočte, aby se propekly rovnoměrně.
- Upečené hranolky posolte.

Videorecept zde:
Tip: Tyto křupavé batátové hranolky se přímo nabízí snoubit s domácím grilovanýn hamburgerem, co myslíte? Pokud plánujete setkání s přáteli nebo rodinou u grilu, určitě je tím potěšíte a překvapíte.
Objevte podobné tipy
Batátová polévka s mrkví
Hledáte inspiraci, jak využít batáty? Recepty na batátové polévky jsou jednoduché a moc dobré. Tato varianta je navíc vhodná i pro vegany a vegetariány.
Ingredience:
- 1 cibule
- 1 lžička česneku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje
- ¼ lžičky muškátového oříšku
- 2 velké mrkve
- 4 velké batáty
- 2 hrnky zeleninového (nebo masového) vývaru
- 400 ml kokosové šlehačky (nebo kokosového mléka)
- ¼ hrnku burákového másla (nebo jiné ořechové)
- mořská sůl a černý pepř dle chuti
Na ozdobu:
- koriandr a černý pepř
Postup:
- Nakrájejte si cibuli na kostičky, dejte ji orestovat na olivovém oleji, přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
- Přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek.
- Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a na kostky nakrájené sladké brambory a chvíli restujte.
- Podlejte vývarem, kokosovou šlehačkou, uveďte k varu, a pak ztlumte plamen a nechte probublávat, dokud nebude zelenina měkká.
- Ke konci přidejte burákové máslo a zamíchejte.
- Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem do jemna.
- Dochuťte pepřem a solí dle chuti.
- Servírujte posypané černým pepřem a (čerstvým) koriandrem.

Milujete krémové polévky a chcete více receptů, ze kterých byste mohli tvořit jídelníčky? Co třeba vyzkoušet nejlepší recepty na polévky z brokolice? Mrkněte na ně.
Recept na kaši z batátů
Batátová kaše se dá kombinovat s další zeleninou, je jednoduchá a s pořádným kouskem masa, jako je steak, krůtí prso nebo ryba, je velice dobrá. Ochutnejte.
Ingredience:
- 7 malých až středně velkých batátů
- 2 lžičky soli
- ⅓ hrnku nadrobno nakrájené jarní cibulky
- ⅓ hrnku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky
- 1 malý stroužek česneku
- ¼ hrnku zakysané smetany
- 3 lžíce másla
- čerstvý mletý pepř
- 1 lžička panenského olivového oleje
Postup:
- Dejte si vařit vodu na batáty. Ty si zatím oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
- Až začne voda vařit, osolte ji a vhoďte do ní batáty.
- Vařte na středním ohni do změknutí (asi 9-12 minut).
- Brambory důkladně zceďte a rozmačkejte je do vámi požadované konzistence.
- Přidejte skoro všechnu jarní cibulku, petrželku, prolisovaný česnek a zamíchejte.
- Přidejte velkou část zakysané smetany (trochu si nechte na dekoraci), máslo, 1 lžičku soli a čerstvě namletý pepř.
- Servírujte pokapané zakysané smetanou, posypané zbytkem jarní cibulky a pokapané olivovým olejem.

Přemýšlíte, co dobrého si ke kaši z batátů udělat? Co třeba vyzkoušet recept na masovou roládu pokaždé na jiný způsob? Hned máte inspiraci na několik jídelníčků dopředu.
Nudle ze sladkých brambor po Thajsku
Jak připravit batáty v thajské kuchyni? Jako bezlepkovou variantu nudlí. Tento bezmasý recept je vhodný nejen pro celiaky, ale i vegany a vegetariány.
Ingredience:
- 2 a ½ lžíce sezamového oleje
- 2 střední batáty (nakrájené na úzké nudličky)
- 1 hrnek nadrobno nakrájené červené papriky
- ¾ lžičky soli
- ½ hrnku vody
- 3 hrnky baby špenátu
- 250 g tofu (toufu je alternativa bez lepku)
- ½ hrnku kokosového mléka
- 3 lžíce burákového másla
- 2 lžíce čerstvé kari pasty
- ¼ hrnku nasekaných kešu ořechů
- 4 kousky limetky (na pokapání)
Postup:
- 1 a ½ lžičky sezamového oleje rozehřejte na pánvi, přidejte batátové nudličky, červenou papriku , ½ lžičky soli a restujte 5 minut.
- Přidejte ¼ hrnku vody, zakryjte a vařte další 3 minuty.
- Sundejte pokličku a vařte 2 minuty.
- Přimíchejte špenátové lístečky a počkejte až se scvrknou, pak je z pánvičky přesuňte do talíře nebo misky.
- Na stejné pánvi si rozpalte zbytek oleje a přidejte na kostky (asi 2 cm velké) nakrájené tofu.
- Restujte asi 4 minuty, občas promíchejte.
- V míse si smíchejte zbývající ¼ hrnku vody, ¼ lžičky soli, kokosové mléko, burákové máslo a kari pastu.
- Půlku hrnku hotové omáčky přidejte k bramborovým nudličkám.
- Brambory rozdělte do 4 mističek, do každé přidejte tofu, polijte zbývající omáčkou a posypejte kešu oříšky.
- Servírujte s kouskem limetky.

Náš tip: Pro pohodlné restování se může hodit pořádná pánev od Tescomy.
Jakými způsoby se dají batáty připravit?
Mají široké využití v kuchyni pro vegetariány:
Už jste zkoušeli veggie burgery s batáty? Recepty jsou různé, ale velice jedlé.
Batáty – recepty na pečení na mnoho způsobů:
Špízy ke sladkých brambor, hranolky, americké brambory, brambory ve slupce.
K tomu se třeba hodí nějaký lahodný dip.
Moderní hit – batáty v mikrovlnce:
Tato varianta je velice rychlá. Stačí umýt brambory, osušit, propíchat dokola vidličkou, na talíř položit vlhký papírový ubrousek a na to batáty. Poté zapněte mikrovlnu na vysoký stupeň a nechte asi 4 minuty zahřívat. Pak je kontrolujte po každé minutě, dokud nebude hotovo.
Batáty – recepty v podobě koláčů, moučníků a dezertů:
Batáty mají široké využití i v pečení sladkých dezertů.
Smažené batáty:
Připravit je můžete ve formě amerických brambor, hranolek nebo chipsů.
Smothie z čerstvých batátů:
Stačí tomu ½ hrnku nakrájených batátů, vanilkový extrakt, skořice, muškátový oříšek, sušený zázvor a například kokosové mléko (nebo jiná tekutina). Můžete přidat banány nebo datle k oslazení.
Batátové polévky:
Batátové polévky se dají kombinovat s červenou čočkou, dýní, mrkví nebo jinou kořenovou zeleninou.
Batáty jako přílohy:
Ať už je uvaříte v páře nebo vodě. Ať jsou ve slupce nebo nakrájené na kostičky. Pečené, smažené nebo na kaši rozvařené. Vždycky jsou velice chutnou přílohou.
Grilované sladké brambory:
Stačí je nakrájet na měsíčky, dát i se slupkou předvařit v páře asi na 10 minut, poté okořenit a dát na gril na pouhé 2 minuty z každé strany. Proč si k tomu neudělat ještě nějakou grilovanou pochoutku? Může to být rychlý oběd.
Už jste si vybrali, co z batátů ukuchtíte?
Jak vidíte, využít batáty není až tak těžké.
Chcete-li více receptů, kde můžete tuto zeleninu využít, vyzkoušejte třeba vegetariánská jídla ze sóji a tofu.
Přejeme vám mnoho úspěchů v tvorbě vašeho kulinářského zázraku!