Úžasné recepty ze sladkých brambor. Od hranolek až po koláč, vybere si každý!

Už jste někdy ochutnali batáty? Recepty z nich jsou skvostné.

Tato lahodná potravina nasládlé chuti má široké využití v sladké i slané gastronomii. 

Navíc jsou velice zdravé a obsahují látky, které bojují proti rakovině a zvýšenému cholesterolu.

Pojďte se inspirovat novými recepty. 

Batátové hranolky

Milujete hranolky? Vyzkoušejte tuto odlehčenou a zdravou variantu bez smažení. Nejde o žádné polozvadlé kousky, které spíše připomínají kaši. Tyto hranolky krásně křupou!

Co budeme potřebovat

  • 2 batáty
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky oleje (třeba kokosového)
  • ½ lžičky granulovaného česneku
  • olej ve spreji
  • sůl dle chuti

Postup

  • Oloupejte si brambory, umyjte a nakrájejte na hranolky.
  • Namočte je do vody na 45 minu, a poté je nechte okapat a osušit na utěrce.
  • Do sáčku (nejlépe se zipem) si nasypte polovinu hranolek a 2 lžičky kukuřičného škrobu, nechte jej trochu nafouklý, uzavřete a třepejte, aby se batáty ve škrobu obalily.
  • To stejné zopakujte se zbývajícími hranolkami a škrobem.
  • Obalené hranolky nasypejte do mísy. Přidejte k nim olej a česnek.
  • Pekáč si vyložte alobalem (lesklou částí dolů) a mírně posprejujte olejem.
  • Hranolky na takto nachystaném plechu důkladně rozprostřete, nechte místa mezi jednotlivými hranolkami, aby během pečení dobře „dýchaly“.
  • Pečte na 220 °C asi 30 minut.
  • V polovině pečení plech otočte, aby se propekly rovnoměrně.
  • Upečené hranolky posolte.
Hranolky ze sladkých brambor s kořením a pivem.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Tyto křupavé batátové hranolky se přímo nabízí snoubit s domácím grilovanýn hamburgerem, co myslíte? Pokud plánujete setkání s přáteli nebo rodinou u grilu, určitě je tím potěšíte a překvapíte.
Hranolky z batátu si lze připravit i smažením! Pro pohodlné restování se může hodit pořádná pánev od Tescomy.

Jednoduché batátové pyré

Chcete udělat skvělé batátové pyré, které se dokonale hodí ke všem masitým pokrmům? Ochutnejte tento super jednoduchý recept na batáty i pro děti. Máme pár tipů, s čím jej zkombinovat.

Co budeme potřebovat

  • 2 střední batáty

Postup

  • Batáty umyjte a osušte, vidličkou do nich udělejte pár děr na obou stranách.
  • Dejte je do trouby a pečte asi 50 minut při 200 °C (Po 45 minutách zkontrolujte).
  • Po upečení je nechte 10 minut zchladnout, pak je oloupejte a dejte do mixéru.
  • Mixujte, dokud pyré nebude dokonale hladké.

Toto batátové pyré je nejen chutnou přílohou k masitým pokrmům, ale i skvělou volbou pro první dětské příkrmy.
Jako přesnídávku je můžete zkombinovat s jablky, mrkví, hruškami, švestkami, broskvemi, meruňkami, jahodami, jogurtem atd.
Slanou variantu můžete skombinovat s hráškem, dýní, hnědou rýží, čočkou, kuřetem, hovězím.
Dle chuti můžete přidat trochu smetany, másla, kokosového oleje, olivového nebo jiného oleje.

Talíř plné krémové kaše s lžící.
Zdroj: darngoodveggies.com

Batátová polévka s mrkví

Hledáte inspiraci, jak využít batáty? Recepty na batátové polévky jsou jednoduché a moc dobré. Tato varianta je navíc vhodná i pro vegany a vegetariány.

Co budeme potřebovat

  • 1 cibule
  • 1 lžička česneku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • 2 velké mrkve
  • 4 velké batáty
  • 2 hrnky zeleninového (nebo masového) vývaru
  • 400 ml kokosové šlehačky (nebo kokosového mléka)
  • ¼ hrnku burákového másla (nebo jiné ořechové)
  • mořská sůl a černý pepř dle chuti

Na ozdobu

  • koriandr a černý pepř

Postup

  • Nakrájejte si cibuli na kostičky, dejte ji orestovat na olivovém oleji, přidejte prolisovaný česnek a nechte zesklovatět.
  • Přidejte kajenský pepř a muškátový oříšek.
  • Poté přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a na kostky nakrájené sladké brambory a chvíli restujte.
  • Podlijte vývarem, kokosovou šlehačkou, uveďte k varu, a pak ztlumte plamen a nechte probublávat, dokud nebude zelenina měkká.
  • Ke konci přidejte burákové máslo a zamíchejte.
  • Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem najemno.
  • Dochuťte pepřem a solí dle chuti.
  • Servírujte posypané černým pepřem a (čerstvým) koriandrem.
Lahodná polévka s mrkví a sladkými bramborami ozdobená koriandrem.
Zdroj: chelseasmessyapron.com

Krémová kaše z batátů

Batátová kaše se dá kombinovat s další zeleninou, je jednoduchá a s pořádným kouskem masa, jako je steak, krůtí prso nebo ryba, je velice dobrá. Ochutnejte.

Co budeme potřebovat

  • 7 malých až středně velkých batátů
  • 2 lžičky soli
  • ⅓ hrnku nadrobno nakrájené jarní cibulky
  • ⅓ hrnku nadrobno nakrájené čerstvé petrželky
  • 1 malý stroužek česneku
  • ¼ hrnku zakysané smetany
  • 3 lžíce másla
  • čerstvý mletý pepř
  • 1 lžička panenského olivového oleje

Postup

  • Dejte si vařit vodu na batáty. Ty si zatím oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky.
  • Až začne voda vařit, osolte ji a vhoďte do ní batáty.
  • Vařte na středním ohni do změknutí (asi 9-12 minut).
  • Brambory důkladně sceďte a rozmačkejte je do vámi požadované konzistence.
  • Přidejte skoro všechnu jarní cibulku, petrželku, prolisovaný česnek a zamíchejte.
  • Přidejte velkou část zakysané smetany (trochu si nechte na dekoraci), máslo, 1 lžičku soli a čerstvě namletý pepř.
  • Servírujte pokapané zakysané smetanou, posypané zbytkem jarní cibulky a pokapané olivovým olejem.   

Přemýšlíte, co dobrého si ke kaši z batátů udělat? Co třeba vyzkoušet recept na masovou roládu pokaždé na jiný způsob? Hned máte inspiraci na několik jídelníčků dopředu.

Skvělá kaše plná sladkých batátů s dalšími bylinkami a máslem.
Zdroj: cookieandkate.com

Plněné batáty kuřecím masem v BBQ omáčce

Je to americký způsob! Vychutnejte si typické plněné sladké brambory s krémových kuřecím masem v BBQ omáčce!

Co budeme potřebovat

  • 1 kg kuřecích prs nebo kuřecích stehen
  • 1/2 cibule, jemně nakrájené
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 300 ml vaší oblíbené barbecue omáčky
  • 3 polévkové lžíce jablečného octa

Na salát

  • 250 g nakrájeného zelí
  • 30 ml majonézy
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 1/4 lžičky soli

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Batáty dobře omyjte a každou bramboru 3-5x propíchněte vidličkou.
  • Sladké brambory položte na plech a pečte 45–60 minut, nebo dokud je nelze snadno propíchnout vidličkou nebo ostrým nožem.
  • Vložte kuře do hrnce pomalého hrnce. Přidejte cibuli, česnek, barbecue omáčku a jablečný ocet.
  • Pomalu vařte 3-4 hodiny, nebo do změknutí.
  • Kuře naporcujte dvěma vidličkami a promíchejte s barbecue omáčkou, aby se obalilo.
  • Ve velké misce smíchejte majonézu, jablečný ocet, sůl.
  • Přidejte zelný salát/zelí a promíchejte, aby se dobře obalilo.
  • Směs necháme 10-15 minut odležet v lednici a před podáváním znovu promícháme.
  • Když jsou batáty upečené a měkké, ostrým nožem proveďte podélný řez asi v polovině brambory.
  • Pomocí vidličky jemně rozevřete řez a vidličkou brambory mírně načechrejte.
  • Naberte asi 60 g nakrájeného kuřete a přidejte ho do rozkrojené brambory a přidejte k tomu ještě asi 60 g salátu.

Abyste si mohli připravit to nejjemnější kuře je potřeb mít kvalitní pomalý hrnec. Vyberte si v naší recenzi na hrnce k pomalému vaření!

Uvařená brambora naplněná lahodným krémovým masem z kuřete.
Zdroj: downshiftology.com

Koláč za sladkých brambor

Už jste někdy ochutnali koláč z batátů? Krémové brambory se krásně hodí na náplň, která je obalená v drobivém křehkém těstě, to musíte prostě zkusit!

Co budeme potřebovat

  • 500 g sladkých brambor
  • 320 g listového těsta
  • 125 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • strouhání muškátového oříšku
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžička vanilkové pasty

Postup

  • Naplňte velký hrnec vroucí vodou z konvice, položte na plotnu a zapněte na středně vysokou teplotu.
  • Celé, neloupané batáty vařte 30 minut, dokud nebudou velmi měkké, když je propíchnete špičkou ostrého nože.
  • Dobře sceďte a nechte 10 minut vychladnout, poté oloupejte.
  • Troubu rozpálíme na 180 stupňů.
  • Rozválíme těsto a vyložíme jím 23 cm velkou formu na dort.
  • Vyložte pečicím papírem a naplňte fazolemi a pečte 20 minut.
  • Odstraňte papír a fazole a pečte dalších 5 minut.
  • Oloupané batáty vyklopte do velké mísy s máslem a rozmačkejte mačkadlem na brambory úplně do hladka.
  • Přidejte cukr, mléko, vejce, koření a vanilku a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Batátovou náplň přidejte do krusty a uhlaďte stěrkou.
  • Pečte 50–55 minut, dokud těsto a povrch koláče nezezlátne a střed neztuhne.
  • Nechte zcela vychladnout ve formě.
Krémový lahodný koláč ze sladké brambory.
Zdroj: myforkinglife.com

Kde se vzali batáty?

Věděli jste, že sladké brambory byly pěstovány a konzumovány dříve než klasické „bílé“ brambory?

Nejstarší záznamy o pěstování sladkých brambor se datují do roku 750 př. nl v Peru, ačkoli archeologické důkazy ukazují, že pěstování sladkých brambor mohlo začít kolem roku 2500-1850 př. nl.

V době, kdy Kryštof Kolumbus koncem 15. století dorazil do ‚Nového světa‘, byly sladké brambory dobře zavedené jako potravinářské rostliny v Jižní a Střední Americe.

Kolumbus přivezl sladké brambory zpět do Španělska a představil je Evropě.

Teprve po 40. letech 18. století začali američtí kolonisté používat termín sladký brambor, aby jej odlišili od „bílých“ brambor.

Předpokládá se, že Jindřich VIII. konzumoval obrovské množství sladkých brambor, zvláště kořeněného sladkého bramborového koláče a Shakespear se o nich zmiňuje ve své hře „Veselé paničky windsorské“.

Více si o batátech můžete přečíst v našem článku!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X