Domácí grilované hamburgery

Hamburgery patří mezi pokrmy, které můžeme velmi dobře grilovat. Na grilování přitom nepotřebují příliš dlouhou dobu. Pro letní grilování v přírodě nebo domácí grilování v kteroukoliv roční dobu si můžeme koupit hamburger jako polotovar v obchodech, kde se nabízí v dostatečném výběru. Není však žádný problém si ke grilování připravit domácí hamburger, z vybraných surovin a ochucený podle vlastní chuti.

1. Grilovaný hamburger z kuřecího masa

INGREDIENCE :

  • 300 g kuřecího masa, namletého nebo jemně sekaného
  • 50 g čerstvě namleté strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 jemně nasekaná cibule
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 20 ml slunečnicového oleje
  • 4 bílé žemle posypané sezamovými semínky – nejlépe měkké, hodící se na burgry
  • 4 listy  salátu
  • 4 plátky tvrdého sýru
  • rajčata nakrájená na plátky
  • kečup k podávání

POSTUP :

  1. Kuřecí maso, strouhanku, vajíčko, cibuli, sůl a pepř dáme do mísy a dobře prohněteme.
  2. Vzniklou hmotu rozdělíme na čtyři díly a z každého vytvarujeme placičku.
  3. Maso klademe na rozpálený gril.
  4. Opečeme hamburgery 3 až 4 minuty po každé straně.
  5. Žemle rozkrojte a naplňte je: dospod položte list salátu, pak rajčata, sýr, kuřecí hamburger, navrch cibuli a salát.
  6. Přikryjeme houskou a můžeme podávat s kečupem.

Grilovaný hamburger z kuřecího masa

zdroj : recipes.timesofindia.com

Proč si dát hamburger z hovězího masa ? Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku. Je významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci, obzvláště důležité je pro děti v období růstu, pro těhotné ženy a také pro sportovce. Maso hovězího skotu obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému.

2. Grilovaný hamburger z hovězího masa

INGREDIENCE :

na masovou směs

  • 750 g mletého hovězího masa
  • 20 g zeleného pepře
  • 20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 6 ml worcestrové omáčky
  • 15 g francouzské hořčice
  • mořskou sůl
  • čerstvě namletý pepř

ostatní ingredience :

  • 6 housek na burger
  • 100 g listů rukoly
  • 1 cibuli, nakrájenou na plátky
  • 3 rajčata, nakrájená na plátky
  • kečup, majonézu, nebo dip

POSTUP :

  1. Ve velké míse smícháme ingredience na hamburgery a vše dobře promícháme.
  2. Ze směsi vytvoříme 6 plochých bochánků.
  3. Takto připravené je zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme do lednice.
  4. Připravíme gril na přímé grilování.
  5. Burgery grilujeme 3-5 minut z každé strany.
  6. Housky rozkrojíme a dáme na gril.
  7. Bude jim stačit půl až jedna minuta.
  8. Na spodní půlku housky dáme nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopíme druhou půlkou housky.

Grilovaný hamburger z hovězího masazdroj : www.epicurious.com

3. Grilovaný hamburger s hermelínem

INGREDIENCE :

POSTUP :

  1. Nejprve si rozbalíme sýr, na dno obalu nasypeme koření a trochu oleje, položíme na něj sýr a to samé uděláme na vrch sýru.
  2. Poté sýr zabalíme do obalu a dáme na rozpálený gril.
  3. Housku si rozkrojíme na půl a dáme jí také na gril rozpéct.
  4. Jahody si pokrájíme na tenké plátky.
  5. Na spodní část bulky dáme švestkovou pikantní omáčku (byla v balení), rukolu, na rukolu, ogrilovaný sýr, na sýr plátky jahod a na horní bulku dáme vrstvu povidel a přiklopíme.

Grilovaný hamburger s hermelínem

zdroj : smoothcooking.cz

4. Grilovaný hamburger plněný žampiony a feta sýrem

INGREDIENCE :

  • 2 dcl olivového oleje na pomazání roštu
  • 2 lžíce balsamico octa
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř dle chuti
  • 1 červená paprika, nakrájená na 4 stejné kousky
  • 8 portobelových hub , stonky odstraníme
  • 4 hamburgerové houky
  • 200g feta sýra
  • 4 listy salátu

POSTUP :

  1. Utřeme česnek se solí.
  2. V misce rozmícháme olej, ocet, česnek, sůl a pepř.
  3. Do marinády naložíme houby a papriku, dejte do lednice na 30 minut.
  4. Zahřejeme gril.
  5. Na gril vložíme papriky a žampiony.
  6. Opečeme z obou stran asi 10 minut.
  7. Zčernalou slupku z paprik sloupneme.
  8. Na spodní část bulky dáme papriku, žampion, feta sýr a salát a přiklopíme.

 

Grilovaný hamburger plněný žampiony a feta sýremzdroj : .marthastewart.com

5. Hamburger s trhaným vepřovým masem

INGREDIENCE :

  • 4 hamburgerové housky
  • 600 g vepřové plece
  • 1 avokádo
  • 1 limetka
  • sůl, pepř
  • ledový salát

na omáčku

  • 3 lžíce oleje
  • 6 polévkových lžic kečupu
  • 4 polévkových lžíce rajského protlaku
  • 3 stroužky česneku (nakrájený najemno)
  • 1 chilli paprička (bez semen, nakrájená najemno)
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • sůl, pepř

POSTUP :

  1. Ingredience na omáčku smícháme a část vetřeme do očištěného a omytého masa ze všech stran.
  2. Troubu předehřejeme na 80 °C (horkovzdušná).
  3. Maso vložíme do pekáče, přikryjeme alobalem, pečeme 8 hodin (nejlépe přes noc).
  4. Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C.
  5. Maso průběžně potíráme zbytkem omáčky a pečeme v alobalu další cca 2 hodiny.
  6. Upečené maso vyjmeme z alobalu, pomocí vidličky natrháme na proužky a promícháme se zbytkem omáčky.
  7. Avokádo nakrájíme na kousky (nebo rozmačkáme), promícháme s limetkovou šťávou, dochutíme solí a pepřem.
  8. Salát nakrájíme na plátky.
  9. Hamburgerové housky rozpůlíme, vnitřní části nahřejeme na grilu.
  10. Plníme připraveným avokádem, trhaným masem a salátem.

Hamburger s trhaným vepřovým masem

zdroj : mojebarevnakuchyne.blogspot.cz

Domácí hamburger můžeme připravit z nejrůznějších surovin.  Mezi ty nejčastější základní suroviny patří už některé uvedené hovězí maso, drůbeží maso, vepřové maso, mleté maso. Ale i jiné, které lze využít rybí maso, vnitřnosti, uzeniny, zelenina.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *