Hamburgery patří mezi oblíbené pokrmy, které jsou snadné na přípravu a navíc skvěle chutnají.
Proto jsme si pro vás připravili 5 luxusních receptů na domácí hamburgery, které budou vždy lepší než kupované polotovary!
Máme pro vás nejen tradiční variantu z hovězího masa, ale i z kuřecího či vepřového.
Pochutnáte si!
Burger s modrým sýrem, karamelizovanou cibulkou a rozmarýnem
Tak tohle je naprostá pecka! Na ten nejlepší hamburger už nemusíte chodit do restaurace. Zvládnete si ho totiž jednoduše připravit u vás doma. Tak pojďme na to!
Ingredience
- 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- 2 střední červené cibule nakrájené na tenké plátky
- 1 lžička soli
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 šálek rozdrobené Nivy
- 4 hamburgerové housky
- 8 listů hlávkového salátu
Postup
- Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej.
- Přidejte rozmarýn a opékejte asi 1 minutu, nebo dokud nebude křupavý.
- Pomocí kleští vyjměte snítky z oleje a položte na papírovou utěrku.
- Až vychladno natolik, že se s nimi bude dát manipulovat, vyjměte listy z větviček.
- Přidejte cibuli a 1/4 lžičky soli na pánev a promíchejte.
- Přikryjte a nechte nerušeně vařit 7 až 8 minut, dokud cibule nezačne měknout.
- Sundejte poklici a pokračujte ve vaření, dokud cibule nezměkne a nezkaramelizuje, za občasného míchání dalších 7 až 8 minut.
- Sundejte z plotny a vmíchejte lístky rozmarýnu.
- Předehřejte troubu (s mřížkou uprostřed) na 200° Celsia.
- Z hovězího vytvarujte 4 placičky o tloušťce asi 2 cm.
- Posypte obě strany pepřem a zbývající 3/4 lžičky soli.
- Rozpalte velkou pánev, nejlépe litinovou, na střední teplotě.
- Přidejte placičky a smažte 5 až 6 minut, dokud nebudou mít spodní strany hezkou tmavě hnědou kůrku.
- Placičky otočte a smažte dalších 5 až 6 minut, aby byly středně propečené.
- Přeneste hamburgery do formy s okrajem.
- Rovnoměrně rozdrobte modrý sýr na každý burger.
- Pečte, dokud se sýr nerozpustí, 2 až 3 minuty.
- Zároveň si zahřejte housky.
- Sestavte si své hamburgery z housky, placiček, hlávkového salátu, karamelizované cibule a rozmarýnu.

Domácí hovězí hamburger
Vyzkoušejte tento recept na nejlepší dokonale kořeněné a šťavnaté hamburgery. Navíc na ně potřebujete jen pár ingrediencí!
Ingredience
- 700 g libového mletého hovězího masa
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 a 1/2 lžičky kořenící soli
- 1 lžička sušeného česneku
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 4 plátky sýra (volitelně)
- 4 housky na hamburgery
- volitelně: salát, rajče, cibule, okurky, kečup, hořčice, majonéza atd.
Postup
- Předehřejte gril na 190 stupňů Celsia.
- Do velké mísy přidejte hovězí maso.
- Přidejte worcesterskou omáčkou, kořenící sůl, sušený česnek a pepř.
- Pomocí rukou promíchejte ingredience, dokud se nespojí.
- Masovou směs rozdělte na čtvrtiny.
- Vezměte ¼ masové směsi a rukama ji roztlačte do tvaru hamburgerové placičky o tloušťce asi 2 cm.
- Uprostřed placičky udělejte zářez, abyste při grilování zabránili vyboulení uprostřed hamburgeru.
- Opakujte se zbývající masovou směsí a vytvořte 4 burgery.
- Umístěte burgery na gril.
- Grilujte 4-5 minut z jedné strany.
- Otočte hamburgery a grilujte dalších 4–5 minut.
- Pokud přidáváte sýr, položte plátek sýra na každou masovou placičku asi 1 minutu před sundáním burgerů z grilu, aby se sýr mohl rozpustit.
- Maso podávejte na hamburgerových houskách s volitelným toppingem.

Máme pro vás i lahodné recepty na placky z čočky. Vyzkoušejte vegetariánský burger nebo karbanátek!
Objevte podobné tipy
Burger s trhaným vepřovým masem
Tento burger vám sice zabere více času než příprava klasického hamburgeru, ale výsledek je naprosto luxusní! Kombinaci skvěle ochuceného trhaného vepřového masa a červeného zelí si zamilujete!
Ingredience
- 1,2 kg vepřové plece
- 2 šálky kečupu
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 1/3 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku medu
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 2 lžíce sladké papriky
- 2 lžíce worcesterské omáčky
- 3 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- ¼ lžičky chilli prášku
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ¼ lžičky kajenského pepře
Na červené zelí:
- 1 malá hlávka červeného zelí, nastrouhaná
- 4 velké nakrájené mrkve
- 4 jarní cibulky nakrájené na tenké plátky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1/3 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku jablečného octa
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 lžíce medu
Na podávání:
- opečené bulky na hamburgery
- nakrájené papričky jalapeños
- čerstvý koriandr
Postup
- Na trhané vepřové smíchejte všechny ingredience kromě masa v pomalém hrnci a promíchejte lžící.
- Přidejte vepřovou plec nakrájenou na 2 kusy a pomalý hrnec zakryjte.
- Nastavte vaření na 8 hodin na minimum.
- Po 8 hodinách pomocí 2 vidliček naporcujte vepřové maso a přendejte ho spolu se zbylou omáčkou do velké mísy.
- Mezitím si připravte salát.
- Smíchejte nakrájené zelí, mrkev a cibuli ve velké míse.
- Vyšlehejte hořčici, česnek, olej, ocet, limetkovou šťávu a med.
- Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Promíchejte se zeleninovou směsí a nechte 30 minut uležet.
- Nyní si můžete sestavit burgery: Na spodní část hamburgerové bulky nandejte trhané vepřové maso, na něj zeleninou směs, ozdobte koriandrem a jalapeňos a zakryjte druhou polovinou bulky.
- Užijte si to!

Vyzkoušejte i našich dalších 6 vynikajících receptů s trhaným masem. Která varianta se stane vaším favoritem?
Grilovaný hamburger z kuřecího masa
Skvělý hamburger nemusí být jen ten z hovězího masa. Zkuste použít maso kuřecí a budete příjemně překvapeni!
INGREDIENCE
- 300 g kuřecího masa, namletého nebo jemně sekaného
- 50 g čerstvě namleté strouhanky
- 1 vejce
- 1 jemně nasekaná cibule
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 20 ml slunečnicového oleje
- 4 bílé žemle posypané sezamovými semínky – nejlépe měkké, hodící se na burgry
- 4 listy salátu
- 4 plátky tvrdého sýru
- rajčata nakrájená na plátky
- kečup k podávání
POSTUP
- Kuřecí maso, strouhanku, vajíčko, cibuli, sůl a pepř dejte do mísy a dobře prohněťte.
- Vzniklou hmotu rozděltena čtyři díly a z každého vytvarujte placičku.
- Maso dávejte na rozpálený gril.
- Opečte hamburgery 3 až 4 minuty z každé strany.
- Žemle rozkrojte a naplňte je: dospod položte list salátu, pak rajčata, sýr, kuřecí hamburger, navrch cibuli a salát.
- Přikryjte houskou a můžete podávat s kečupem.

Mini hovězí burgery s červenou řepou
Tyto jednoduché a barevné mini hovězí burgery s červenou řepou máte připravené za pouhých pár minut! Jsou šťavnaté, plné chuti (a zeleniny!) a s klidem je můžete podávat i svým dětem.
Ingredience
- ½ lžíce olivového oleje
- 1 malá červená nebo bílá cibule nakrájená na drobno
- 1 stroužek česneku, lisovaný
- 500 g mletého libového hovězího masa
- 1 malá syrová červená řepa, oloupaná a nastrouhaná najemno
- 1 vejce, rozšlehané
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mletého koriandru
- worcesterská omáčka (volitelně)
- sůl a černý pepř dle chuti
K servírování:
- 14 mini burgerových housek
- 1-2 avokáda nakrájená na plátky
- 2 okurky nakrájené na plátky
- rukola nebo hlávkový salát
- 3 rajčata, nakrájená
Postup
- Pečící plech lehce vymažte olivovým olejem.
- Na pánev nalijte olej a na středním plameni opékejte cibuli do měkka, přidejte česnek a restujte další minutu.
- Dejte stranou, aby zelenina vychladla.
- Ve velké míse rozmačkejte hovězí mleté maso vidličkou, aby se rozmělnilo.
- Dobře promíchejte vychladlou cibuli s česnekem, červenou řepu, vejce, mletý kmín, mletý koriandr, worcestrovou omáčku, sůl a pepř.
- Mokrýma rukama odeberte malou hrst směsi – o něco větší, než je velikost golfového míčku – a vytvarujte z ní míč.
- Položte na vymazaný plech a vyrovnejte na tloušťku asi 2 cm.
- Jakmile jsou všechny burgery vytvarované, pokapejte je trochou oleje, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice alespoň na 30 minut ztuhnout.
- Zahřejte troubu na 220 °C.
- Sundejte z hamburgerů fólii a vložte plech do trouby na 10–15 minut, nebo dokud nejsou hamburgery propečené.
- Podávejte v mini housce s avokádem, hlávkovým salátem a rajčaty – nebo jakoukoli kombinací, kterou sníte vy nebo vaše dítě!
- Burgery si můžete samozřejmě i ogrilovat.
- Grilujte je 3-4 minuty z každé strany, dokud nebudou propečené.
- Dobrou chuť!

Opravdu kvalitní mleté maso si můžete připravit i doma. Jeho zpracování je jednoduché. Stačí mít opravdu spolehlivý mlýnek na maso. Zajímá vás, jak v naší recenzi dopadly uživatelsky přívětivé elektrické masožerky?
Domácí hamburger můžeme připravit z nejrůznějších surovin.
Mezi ty nejčastější základní suroviny patří hovězí , drůbeží či vepřové maso.
Lze však využít i rybí maso, vnitřnosti, uzeniny či zeleninu.
A jak vám naše dnešní recepty chutnaly? Napište nám do komentářů!