Domácí hamburgery patří mezi pokrmy, které můžeme velmi dobře grilovat. Na grilování přitom nepotřebují příliš dlouhou dobu.
Pro letní grilování v přírodě nebo domácí grilování v kteroukoliv roční dobu si můžeme koupit hamburger jako polotovar v obchodech, kde se nabízí v dostatečném výběru.
Inspirujte se našimi recepty na domácí hamburgery, které budou vždy lepší než kupované polotovary!
Grilovaný hamburger z kuřecího masa
INGREDIENCE
- 300 g kuřecího masa, namletého nebo jemně sekaného
- 50 g čerstvě namleté strouhanky
- 1 vejce
- 1 jemně nasekaná cibule
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 20 ml slunečnicového oleje
- 4 bílé žemle posypané sezamovými semínky – nejlépe měkké, hodící se na burgry
- 4 listy salátu
- 4 plátky tvrdého sýru
- rajčata nakrájená na plátky
- kečup k podávání
POSTUP
- Kuřecí maso, strouhanku, vajíčko, cibuli, sůl a pepř dáme do mísy a dobře prohněteme.
- Vzniklou hmotu rozdělíme na čtyři díly a z každého vytvarujeme placičku.
- Maso klademe na rozpálený gril.
- Opečeme hamburgery 3 až 4 minuty po každé straně.
- Žemle rozkrojte a naplňte je: dospod položte list salátu, pak rajčata, sýr, kuřecí hamburger, navrch cibuli a salát.
- Přikryjeme houskou a můžeme podávat s kečupem.
zdroj: recipes.timesofindia.com
Domácí hamburger z hovězího masa
INGREDIENCE
na masovou směs
- 750 g mletého hovězího masa
- 20 g zeleného pepře
- 20 g čerstvého tymiánu, nasekaného
- 6 ml worcestrové omáčky
- 15 g francouzské hořčice
- mořskou sůl
- čerstvě namletý pepř
ostatní ingredience
- 6 housek na burger
- 100 g listů rukoly
- 1 cibuli, nakrájenou na plátky
- 3 rajčata, nakrájená na plátky
- kečup, majonézu, nebo dip
POSTUP
- Ve velké míse smícháme ingredience na hamburgery a vše dobře promícháme.
- Ze směsi vytvoříme 6 plochých bochánků.
- Takto připravené je zakryjeme mikrotenovou fólií a uložíme do lednice.
- Připravíme gril na přímé grilování.
- Burgery grilujeme 3-5 minut z každé strany.
- Housky rozkrojíme a dáme na gril.
- Bude jim stačit půl až jedna minuta.
- Na spodní půlku housky dáme nejprve list salátu, na něj burger, cibuli, plátek rajčete, omáčku dle chuti a přiklopíme druhou půlkou housky.
zdroj: www.epicurious.com
Objevte podobné tipy
Domácí hamburger s hermelínem
INGREDIENCE
- 4 bulky
- 4 grilovací sýry
- 4 hrsti rukoly
- 8 jahod
- povidla
POSTUP
- Nejprve si rozbalíme sýr, na dno obalu nasypeme koření a trochu oleje, položíme na něj sýr a to samé uděláme na vrch sýru.
- Poté sýr zabalíme do obalu a dáme na rozpálený gril.
- Housku si rozkrojíme na půl a dáme jí také na gril rozpéct.
- Jahody si pokrájíme na tenké plátky.
- Na spodní část bulky dáme švestkovou pikantní omáčku (byla v balení), rukolu, na rukolu, ogrilovaný sýr, na sýr plátky jahod a na horní bulku dáme vrstvu povidel a přiklopíme.
zdroj: smoothcooking.cz
Vegetariánský hamburger plněný žampiony a feta sýrem
INGREDIENCE
- 2 dcl olivového oleje na pomazání roštu
- 2 lžíce balsamico octa
- 3 stroužky česneku
- sůl a mletý pepř dle chuti
- 1 červená paprika, nakrájená na 4 stejné kousky
- 8 portobelových hub , stonky odstraníme
- 4 hamburgerové bulky
- 200 g feta sýra
- 4 listy salátu
POSTUP
- Utřeme česnek se solí.
- V misce rozmícháme olej, ocet, česnek, sůl a pepř.
- Do marinády naložíme houby a papriku, dejte do lednice na 30 minut.
- Zahřejeme gril.
- Na gril vložíme papriky a žampiony.
- Opečeme z obou stran asi 10 minut.
- Zčernalou slupku z paprik sloupneme.
- Na spodní část bulky dáme papriku, žampion, feta sýr a salát a přiklopíme.
zdroj: marthastewart.com
Hamburger s trhaným vepřovým masem
INGREDIENCE
- 4 hamburgerové housky
- 600 g vepřové plece
- 1 avokádo
- 1 limetka
- sůl, pepř
- ledový salát
na omáčku
- 3 lžíce oleje
- 6 polévkových lžic kečupu
- 4 polévkových lžíce rajského protlaku
- 3 stroužky česneku (nakrájený najemno)
- 1 chilli paprička (bez semen, nakrájená najemno)
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl, pepř
POSTUP
- Ingredience na omáčku smícháme a část vetřeme do očištěného a omytého masa ze všech stran.
- Troubu předehřejeme na 80 °C (horkovzdušná).
- Maso vložíme do pekáče, přikryjeme alobalem, pečeme 8 hodin (nejlépe přes noc).
- Teplotu v troubě zvýšíme na 180 °C.
- Maso průběžně potíráme zbytkem omáčky a pečeme v alobalu další cca 2 hodiny.
- Upečené maso vyjmeme z alobalu, pomocí vidličky natrháme na proužky a promícháme se zbytkem omáčky.
- Avokádo nakrájíme na kousky (nebo rozmačkáme), promícháme s limetkovou šťávou, dochutíme solí a pepřem.
- Salát nakrájíme na plátky.
- Hamburgerové housky rozpůlíme, vnitřní části nahřejeme na grilu.
- Plníme připraveným avokádem, trhaným masem a salátem.
zdroj: mojebarevnakuchyne.blogspot.cz
Domácí hamburger můžeme připravit z nejrůznějších surovin.
Mezi ty nejčastější základní suroviny patří už některé uvedené hovězí maso, drůbeží maso, vepřové maso, mleté maso.
Opravdu kvalitní mleté maso si můžete připravit i doma. Jeho zpracování je jednoduché. Stačí mít opravdu spolehlivý mlýnek na maso. Zajímá vás, jak v naší recenzi dopadly uživatelsky přívětivé elektrické masožerky?
Ale i jiné, které lze využít rybí maso, vnitřnosti, uzeniny, zelenina.
Pokud chcete další skvělou grilovačku, určitě vyzkoušejte mleté maso na gril.
Nejen hamburgery, ale i sýry nebo zeleninu, si můžete připravit i doma za jakéhokoli počasí v sendvičovači. Věděli jste o tom?
Podívejte se na tipy na kvalitní sendvičovače, co umí i grilovat.