Skvělé recepty na rolády s masem i bez! Vyzkoušejte je všechny

Máte rádi zajímavé chuťové kombinace?

Milujete šťavnatou chuť masa?

Co takhle vyzkoušet osvědčené i nevšední recepty na masové rolády?

Kuřecí roláda s brokolicí a sýrem

Lahodná kombinace brokolice a pečeného sýra patří k naším nejoblíbenějším. Udělejte si tuto šťavnatou roládu jako rychlý oběd a užijte si její neodolatelně křupavou krustičku!

Co budete potřebovat

  • 300 g jemně nasekané brokolice
  • 8 tenkých kuřecích prsních řízků
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vody
  • 120 g strouhanky
  • 8 plátků sýra typu čedar, krolewski
  • sůl

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 °C.
  • Brokolici dejte do talíře, podlijte lžičkou vody, přikryjte a dejte na 1 minutu do mikrovlnné trouby.
  •  Poté vyjměte a osolte.
  • Plátky kuřete osolte z obou stran.
  • Do středu plátku umístěte plátek sýra a 2 polévkové lžíce brokolice.
  • Zamotejte roládu tak, aby sýr nevyčuhoval ven a pevně utáhněte na všech stranách. Zajistěte pomocí párátek.
  • Rolku obalte v rozšlehaném vajíčku a strouhance, poté vložte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Jemně postříkejte olejem ze všech stran a pečte cca 25 minut.
  • Poté vyjměte z trouby, odstraňte párátka a servírujte s bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo vařeným kuskusem.

Z kuřecího masa si můžete připravit i tyto výborné závitky!

Nakrájené kousky rolády plněné sýrem a brokolicí.
Zdroj: pieceofketopyatt.com

Krůtí roláda plněná sušenými rajčaty

Vyzkoušejte sluncem sušená rajčata, která do vaší kuchyně vnesou kousek horké Itálie. Jejich výrazná chuť se skvěle hodí k jemnému kuřecímu masu. Roládu servírujte s lehkým salátkem nebo třeba mísou hranolek, podle toho, jak velký máte hlad.

Co budete potřebovat

  • 500 g krůtích prsou
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička estragonu
  • 2 lžíce kozího sýra
  • 80 g sušených rajčat nakrájených na malé kousky
  • 100 g nakrájeného pórku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků

Postup

  • Troubu předehřejte na 220 °C.
  • Naklepejte krutí řízky na tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran, posypte kořením.
  • Na jednu stranu namažte tenkou vrstvu kozího sýra.
  • V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm sušená rajčata s pórkem a oříšky.
  • Na každý plátek dejte dvě lžíce orestované směsi a pevně zabalte. Zafixujte pomocí párátek nebo nitě.
  • Vkládejte rolky do vymazaného pekáčku a svrchu ještě potřete olejem. Pečte cca 25 minut.

Zkuste například tyto batátové hranolky!

Masová roláda s rajčaty a sýrem.
Zdroj: natashaskitchen.com

Plněná vepřová roláda s jablky a brusinkami

Pokud patříte mezi milovníky sladko-slaných chuťových kombinací, tuto roládu plněnou ovocnou náplní si jednoduše zamilujete.

Co budete potřebovat

  • 1,5 kg vykostěné vepřové panenky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 150 ml jablečného moštu
  • tři lžíce octa
  • 100 g cukru
  • 1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na plátky
  • 180 g sušených jablek
  • 75 g sušených brusinek
  • 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • půl lžičky kajenského pepře

Postup

  • Troubu předehřejte na 220 °C.
  • Maso podélně rozřízněte a rozklepejte na velký tenký plátek. Můžete jej také rozříznout na několik částí, které položíte vedle sebe a pomocí naklepání spojíte. Osolte a opepřete z obou stran.
  • V hrnci smíchejte všechny zbývající ingredience. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte cca 20 minut provařit. Poté rozmixujte.
  • Maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně pomažte uvařenou náplní. Část můžete nechat na potření shora. Podlijte několika lžícemi vody a dejte do trouby.
  • Pečte 45 – 60 minut a během pečení podlévejte výpekem. Pokud je maso na suchu, přidejte několik lžic vody nebo zbytek marinády.
  • Po vyjmutí z trouby krájejte na plátky a podávejte se šťouchaným nebo vařeným bramborem.
Upečená masová roláda plněná jablky.
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Jemná roláda z mletého masa

Lahodné pečené roládky, jsou rychlý a snadný recept na plněnou masovou roládu vyrobenou z tenkého plátku hovězího masa, plněný mletým vepřovým masem, srolovaný, a poté zabalený ve slanině.

Co budeme potřebovat

  • 4 tenké plátky hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • 4 plátky slaniny
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/4 lžičky soli
  • 4 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1-2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Do střední mísy přidejte mleté vepřové maso, oregano a sůl, promíchejte, aby se spojily.
  • Na pracovní plochu položte jeden plátek hovězího, přidejte 1/4 vepřové směsi, přehněte boky hovězího masa a srolujte.
  • Rolku zabalte do 1 – 2 plátky slaniny a zajistěte provázkem, kam zavážete i snítku rozmarýnu.
  • Maso, pokapejte olivovým olejem a posypte trochou soli, pečte v troubě na 150 stupňů.
  • Necháme 3 minuty odležet, odstraníme provázek a nakrájíme a podáváme.
Malé roládky z dvoj kombinace mas.
Zdroj: thedutchtable.com

Hovězí rolády s chřestem

Přestože chřest patří mezi tradiční české potraviny, s jeho přípravou si často nevíme rady. Vyzkoušejte tyto křehké kořeněné rolky z hovězího masa plněné chřestovými stonky a určitě si pochutnáte.

Co budete potřebovat

  • 1 svazek zeleného chřestu zbaveného tvrdých konců
  • 3 polévkové lžíce hoisin omáčky (můžete použít i sójovou)
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 1 čajová lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky drceného červeného pepře
  • 1 menší pórek nakrájený na malé kousky
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • lžička soli
  • lžička čerstvě mletého pepře
  • 900 g steakového masa z oponky (bránice)
  • 2 lžičky sezamových semínek

Postup

  • Ve střední misce smíchejte hoisin omáčku, vodu, rajčatový protlak, ocet, sezamový olej a drcený červený pepř. Dejte 2 polévkové lžíce směsi do malé misky. Odložte zbytek stranou.
  • Ve velké míse smíchejte chřest, pórek, řepkový olej, sůl a pepř.
  • Maso nakrájejte na dlouhé plátky a vyklepejte do tenka. Na horní stranu masa natřete 2 polévkové lžíce omáčky.
  • Na maso nasypejte vždy trochu nakrájeného pórku a položte několik stonků chřestu. Pevně zarolujte a zajistěte párátky.
  • Restujte z každé strany 5 mnut, poté přikryjte pokličkou a nechte dopéct ještě dalších 5 minut.
  • Hotové maso posypejte sezamovými semínky a podávejte s jasmínovou rýží.
Talířek plný jemného hovězího masa v omáčce se semínky.
Zdroj: buzzfeed.com

Klasická hovězí roláda

Nesmíme opomenout rolády ve stylu španělských ptáčků, které jsou stálice české kuchyně. Náplň zvolte podle toho, co máte rádi- klasikou jsou párky, kyselý okurek, vařené vejce nebo různá zelenina. Uvařte si k nim domácí knedlík, nebo je kombinujte s rýží- obojí stojí za to!

Co budete potřebovat

  • 4 plátky hovězí svíčkové
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 120 g slaniny
  • 30 g másla nebo olivového oleje
  • 3 malé cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 velká mrkev
  • 1 stonek celeru
  • 2 velké nakládané okurky
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • plnotučná hořčice
  • 300 ml hovězího vývaru

Postup

  • Plátky masa rozklepejte paličkou do tenka, osolte a opepřete z obou stran a z jedné strany potřete hořčicí.
  • Slaninu a cibuli nakrájejte najemno. Okurky nakrájejte na tenké plátky.
  • Na každý plátek masa dejte trochu cibule, slaniny a petrželky a několik plátků okurky. Pevně srolujte a zajistěte párátky.
  • Ve vysokém hrnci opékejte rolády několik minut ze všech stran, dokud se maso nezatáhne. Přidejte jemně nasekanou mrkev, cibuli a celer, osolte a opepřete. Přidejte trochu hovězího vývaru, nechte vařit přikryté po dobu 1,5 hodiny, nebo dokud nebude hovězí maso měkké. Během vaření lze přidat více hovězího vývaru.
  • Vyjměte rolády z hrnce a rozmixujte omáčku. Dle potřeby můžete zahustit moukou.
  • Vraťte rolády do omáčky a nechte ještě několik minut probublat.
pečená křupavá masová rolka se špenátem.
Zdroj: buzzfeed.com

Sýrová roláda se špenátem

Tato bezmasá roláda s jemným sýrem a čerstvým špenátem, je něco co nesmí chybět na žádném party stole, zvláště pokud jsou vaši přátelé vegetariáni!

Co budeme potřebovat

  • 1 svazek čerstvého špenátu
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 60 g strouhaného parmazánu
  • Listové těsto
  • Rozšlehané vejce
  • 250 g ricotty

Postup

  • Listy špenátu dobře opláchněte a vložte do velkého hrnce na střední teplotu, vařte, dokud listy nezvadnou.
  • Sundejte z plotny, špenát sceďte, mírně vychladněte, pevně stlačte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu a nakrájejte najemno.
  • Vložte cibuli do rozehřáté, tukem vymazané velké pánve a míchejte, dokud cibule nezměkne.
  • Vmícháme nakrájený špenát, vaříme, dokud se neodpaří tekutina.
  • Přidejte ricottu.
  • Pokračujte v míchání, dokud se špenát a ricotta nespojí.
  • Špenátovou směs přendejte do mísy, mírně vychladněte.
  • Vmícháme parmazán a dochutíme solí a pepřem.
  • Těsto rozválíme a doprostřed nandáme špenátovou směs a zabalíme.
  • Špenátovou roládu potřeme rozšlehaným vejcem a podle potřeby posypte trochou parmazánu.
  • Roládu dáme na vymazaný plech a pečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.

Nejlepší pánve , které v tomto receptu můžete použít jsou vyhodnoceny v této recenzi na hluboké pánvičky s poklicí.
Pokud chcete masovou verzi, tak do špenátové směsi zamíchejte vařené kuřecí maso.

Opečená roládka
Zdroj: iwashyoudry.com

Tipy na náplně do rolád

  • Měkký sýr, bazalkové pesto, parmezán, krůtí nebo kuřecí šunka
  • Měkký smetanový sýr, strouhaný čedar, koření do Tacos, nakrájené vařené kuře, okapaná rajčata z konzervy, mletý česnek, jarní cibulka, koriandr
  • Baby špenát, sušená rajčata, bazalka, paprika
  • Smetanový sýr, červená paprika, žlutá paprika, mrkev, baby špenát, fialové zelí, vařené kuřecí maso
  • Smetanový sýr, majonéza, sušená rajčata, slanina
  • Měkký sýr, sýr feta, pažitka, brusinky
  • Smetanový sýr, pálivá omáčka, modrý sýr, bílý čedar, jarní cibulka
  • Klobása, Smetanový sýr, dijonská hořčice, jarní cibulka, česnek, pepř

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X