Plněná masová roláda na 10 způsobů: Vyzkoušejte je všechny!

Máte rádi zajímavé chuťové kombinace?

Milujete šťavnatou chuť masa?

Co takhle vyzkoušet osvědčené i nevšední plněné masové rolády?

Jejich příprava není složitá a možnosti plnění jsou prakticky neomezené!

Vyzkoušejte různá masa i náplně dle našich receptů a vyberte si tu nej!

Rolády z kuřecího masa

Kuřecí maso je ve většině světových kuchyní evergreenem a stejně je tomu i v případě plněných rolád. Je jemné, snadno se s ním pracuje a výborně na sebe váže chuť náplně i šťávy. Pokud máte chuť na roládu v italském či provensálském stylu, chuťově neutrální kuřecí maso je tou správnou volbou.

Kuřecí roláda s brokolicí a sýrem

Lahodná kombinace brokolice a pečeného sýra patří k naším nejoblíbenějším. Udělejte si tuto šťavnatou roládu jako rychlý oběd a užijte si její neodolatelně křupavou krustičku!

Co budete potřebovat:

  • 300 g jemně nasekané brokolice
  • 8 tenkých kuřecích prsních řízků
  • 1 vejce
  • 2 lžičky vody
  • 120 g strouhanky
  • 8 plátků sýra typu čedar, krolewski
  • sůl

Postup:

  • Předehřejte troubu na 220°C.
  • Brokolici dejte do talíře, podlijte lžičkou vody, přikryjte a dejte na 1 minutu do mikrovlnné trouby. Poté vyjměte a osolte.
  • Plátky kuřete osolte z obou stran.
  • Do středu plátku umístěte plátek sýra a 2 polévkové lžíce brokolice. Zamotejte roládu tak, aby sýr nevyčuhoval ven a pevně utáhněte na všech stranách. Zajistěte pomocí párátek.
  • Rolku obalte v rozšlehaném vajíčku a strouhance, poté vložte na plech vyložený pečícím papírem. Jemně postříkejte olejem ze všech stran a pečte cca 25 minut. Poté vyjměte z trouby, odstraňte párátka a servírujte s bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo vařeným kuskusem.
Recept na smaženou kuřecí roládu s brokolicí a sýrem.
Zdroj: goodkitchenblog.wordpress.com

Roláda z kuřecího masa plněná sušenými rajčaty

Vyzkoušejte sluncem sušená rajčata, která do vaší kuchyně vnesou kousek horké Itálie. Jejich výrazná chuť se skvěle hodí k jemnému kuřecímu masu. Roládu servírujte s lehkým salátkem nebo třeba mísou hranolek, podle toho, jak velký máte hlad.

Co budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích prsou
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička estragonu
  • 2 lžíce kozího sýra
  • 80 g sušených rajčat nakrájených na malé kousky
  • 100 g nakrájeného pórku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků

Postup:

  • Troubu předehřejte na 220°C.
  • Naklepejte kuřecí řízky na tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran, posypte kořením.
  • Na jednu stranu namažte tenkou vrstvu kozího sýra.
  • V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm sušená rajčata s pórkem a oříšky.
  • Na každý plátek dejte dvě lžíce orestované směsi a pevně zabalte. Zafixujte pomocí párátek nebo nitě.
  • Vkládejte rolky do vymazaného pekáčku a svrchu ještě potřete olejem. Pečte cca 25 minut.
Kuřecí roláda se sušenými rajčaty recept.
Zdroj: pinterest.com

Italská roláda s ricottou a špenátem

Kdo by neznal (a nemiloval) osvědčenou kombinaci jemného sýru ricotta a špenátu? Ochutnejte lahodnou kuřecí rolku s touto náplní a budete si připadat jako na středomořské dovolené!

Co budete potřebovat:

  • 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže
  • 30 g parmezánu
  • 50 g rozmrazeného špenátu zbaveného vody
  • 150 g sýra ricotta
  • 2 lžičky italského koření (rozmarýn, tymián, římský kmín)
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:

  • V misce smíchejte dohromady sýr ricotta, špenát a parmazán.
  • Vykostěná kuřecí prsa naklepejte do tenka, osolte a opepřete z obou stran a na jednu stranu namažte vrstvu špenátové směsi.
  • Pevně zarolujte a zajistěte párátky.
  • Vložte do pekáčku vymaštěného olejem a pečte cca 30 minut při 220°C. Poté vyjměte z trouby a podávejte.
Recept na kuřecí roládu s ricottou a špenátem.
Zdroj: pinterest.com

Rolády z vepřového masa

Pokud máte rádi českou klasiku, nebojte se ani tučnějšího vepřového masa. Na rozdíl od libových kuřecích plátků nehrozí tolik jeho vysušení během pečení a výborně se hodí k náplním z regionálních surovin. Většinu náplní vhodných pro kuřecí maso můžete bez obav použít i při přípravě vepřových rolád.

Vepřová roláda plněná jablky a brusinkami

Pokud patříte mezi milovníky sladko-slaných chuťových kombinací, tuto roládu plněnou ovocnou náplní si jednoduše zamilujete.

Co budete potřebovat:

  • 1,5 kg vykostěné vepřové panenky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 150 ml jablečného moštu
  • tři lžíce octa
  • 100 g cukru
  • 1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na plátky
  • 180 g sušených jablek
  • 75 g sušených brusinek
  • 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • půl lžičky kajenského pepře

Postup:

  • Troubu předehřejte na 220°C.
  • Maso podélně rozřízněte a rozklepejte na velký tenký plátek. Můžete jej také rozříznout na několik částí, které položíte vedle sebe a pomocí naklepání spojíte. Osolte a opepřete z obou stran.
  • V hrnci smíchejte všechny zbývající ingredience. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte cca 20 minut provařit. Poté rozmixujte.
  • Maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně pomažte uvařenou náplní. Část můžete nechat na potření shora. Podlijte několika lžícemi vody a dejte do trouby.
  • Pečte 45 – 60 minut a během pečení podlévejte výpekem. Pokud je maso na suchu, přidejte několik lžic vody nebo zbytek marinády.
  • Po vyjmutí z trouby krájejte na plátky a podávejte se šťouchaným nebo vařeným bramborem.
Vepřová roláda s jablky a brusinkami.
Zdroj: pinterest.com

Roláda plněná houbami a slaninou

Pokud patříte mezi milovníky houbaření a následných lahůdek z hub, roláda s hříbkovou náplní vás jistě potěší. V kombinaci se slaninou je výsledek skutečný požitek.

Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 plátky slaniny nakrájené na drobno
  • 170 g hříbků nakrájených na plátky
  • 55 g cibule, nasekané na drobno
  • 1,5 lžičky mořské soli
  • 0,5 lžičky černého pepře
  • 1 stroužek rozmačkaného česneku
  • 15 g čerstvé nasekané petrželky
  • 680 g vepřové panenky
Recept na roládu z vepřového masa s houbami a slaninou.
Zdroj: pinterest.com

Postup:

Zkuste tentokrát vařit netradičně podle videoreceptu, uvidíte, že je to zábavné, snadné a rychlé!

Rolády z hovězího masa

Kde by byla česká kuchyně bez tradičního španělského ptáčka? Hovězí maso sice vyžaduje trochu delší přípravu, odměnou vám potom bude bohatá chuť a jemná struktura.

Rolády z hovězího se výborně hodí k červeným vínům, proto po nich sáhněte při přípravě slavnostních obědů a večeří.

Japonské hovězí roládky s chřestem

Přestože chřest patří mezi tradiční české potraviny, s jeho přípravou si často nevíme rady. Vyzkoušejte tyto křehké kořeněné rolky z hovězího masa plněné chřestovými stonky a určitě si pochutnáte.

Co budete potřebovat:

  • 1 svazek zeleného chřestu zbaveného tvrdých konců
  • 3 polévkové lžíce hoisin omáčky (můžete použít i sojovou)
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 polévková lžíce rýžového octa
  • 1 čajová lžička sezamového oleje
  • ½ lžičky drceného červeného pepře
  • 1 menší pórek nakrájený na malé kousky
  • 1 polévková lžíce řepkového oleje
  • lžička soli
  • lžička čerstvě mletého pepře
  • 900 g steakového masa z oponky (bránice)
  • 2 lžičky sezamových semínek

Postup:

  • Ve střední misce smíchejte hoisin omáčku, vodu, rajčatový protlak, ocet, sezamový olej a drcený červený pepř. Dejte 2 polévkové lžíce směsi do malé misky. Odložte zbytek stranou.
  • Ve velké míse smíchejte chřest, pórek, řepkový olej, sůl a pepř.
  • Maso nakrájejte na dlouhé plátky a vyklepejte do tenka. Na horní stranu masa natřete 2 polévkové lžíce omáčky.
  • Na maso nasypejte vždy trochu nakrájeného pórku a položte několik stonků chřestu. Pevně zarolujte a zajistěte párátky.
  • Restujte z každé strany 5 mnut, poté přikryjte pokličkou a nechte dopéct ještě dalších 5 minut.
  • Hotové maso posypejte sezamovými semínky a podávejte s jasmínovou rýží.
Recept na hovězí roládu plněnou chřestem na japonský způsob.
Zdroj: eatingwell.com

Klasická hovězí roláda

Nesmíme opomenout rolády ve stylu španělských ptáčků, které jsou stálice české kuchyně. Náplň zvolte podle toho, co máte rádi– klasikou jsou párky, kyselý okurek, vařené vejce nebo různá zelenina. Uvařte si k nim domácí knedlík, nebo je kombinujte s rýží- obojí stojí za to!

Co budete potřebovat:

  • 4 plátky hovězí svíčkové
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 120 g slaniny
  • 30 g másla nebo olivového oleje
  • 3 malé cibule
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 velká mrkev
  • 1 stonek celeru
  • 2 velké nakládané okurky
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • plnotučná hořčice
  • 300 ml hovězího vývaru

Postup:

  • Plátky masa rozklepejte paličkou do tenka, osolte a opepřete z obou stran a z jedné strany potřete hořčicí.
  • Slaninu a cibuli nakrájejte na jemno. Okurky nakrájejte na tenké plátky.
  • Na každý plátek masa dejte trochu cibule, slaniny a petrželky a několik plátků okurky. Pevně srolujte a zajistěte párátky.
  • Ve vysokém hrnci opékejte rolády několik minut ze všech stran, dokud se maso nezatáhne. Přidejte jemně nasekanou mrkev, cibuli a celer, osolte a opepřete. Přidejte trochu hovězího vývaru, nechte vařit přikryté po dobu 1,5 hodiny nebo dokud nebude hovězí maso měkké. Během vaření lze přidat více hovězího vývaru.
  • Vyjměte rolády z hrnce a rozmixujte omáčku. Dle potřeby můžete zahustit moukou.
  • Vraťte rolády do omáčky a nechte ještě několik minut probublat.
Recept na hovězí roládu ve stylu španělského ptáčka.
Zdroj: justapinch.com

Burger roláda ve slaninovém kabátku

Neuvěřitelně dobrá a přitom jednoduchá rolka z hovězího mletého masa, která chutná jako burger a přece to není burger. Vyzkoušejte!

Co budete potřebovat:

  • 910 g mletého ​​hovězího masa
  • 2 vejce
  • 115 g strouhanky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 2 stroužky česneku
  • 4 plátky šunky
  • 8 plátků sýra typu čedar, gouda
  • 80 g špenátových listů
  • 10 plátků slaniny

Postup:

  • Předehřejte troubu na 180 ° C.
  • Ve velké míse smíchejte mleté ​​hovězí maso, vejce, strouhanku, sůl, pepř a namačkaný česnek. Míchejte, dokud se všechny suroviny dokonale nespojí.
  • Rozložte masovou směs rovnoměrně na plech vyložený hliníkovou fólií. Na ni rozložte plátky šunky, sýra a špenátové listy. Pomocí fólie zabalte v pevnou roládu.
  • Pečící nádobu nebo pekáček vyložte plátky slaniny a položte na ně masovou roládu (bez hliníkové fólie). Slaninu obalte rovnoměrně kolem rolády.
  • Pečte 25 minut. Poté zvyšte teplotu na 260°C a pečte dalších 20 minut, dokud se neudělá zlatavá křupavá krustička. Vyjměte z trouby a podávejte.
Roláda z mletého masa ve stylu burgeru recept.
Zdroj: pinterest.com

Podívejte se také na video s tímto receptem:

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.