Máte rádi zajímavé chuťové kombinace?
Milujete šťavnatou chuť masa?
Co takhle vyzkoušet osvědčené i nevšední recepty na masové rolády?
Kuřecí roláda s brokolicí a sýrem
Lahodná kombinace brokolice a pečeného sýra patří k naším nejoblíbenějším. Udělejte si tuto šťavnatou roládu jako rychlý oběd a užijte si její neodolatelně křupavou krustičku!
Co budete potřebovat
- 300 g jemně nasekané brokolice
- 8 tenkých kuřecích prsních řízků
- 1 vejce
- 2 lžičky vody
- 120 g strouhanky
- 8 plátků sýra typu čedar, krolewski
- sůl
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Brokolici dejte do talíře, podlijte lžičkou vody, přikryjte a dejte na 1 minutu do mikrovlnné trouby.
- Poté vyjměte a osolte.
- Plátky kuřete osolte z obou stran.
- Do středu plátku umístěte plátek sýra a 2 polévkové lžíce brokolice.
- Zamotejte roládu tak, aby sýr nevyčuhoval ven a pevně utáhněte na všech stranách. Zajistěte pomocí párátek.
- Rolku obalte v rozšlehaném vajíčku a strouhance, poté vložte na plech vyložený pečícím papírem.
- Jemně postříkejte olejem ze všech stran a pečte cca 25 minut.
- Poté vyjměte z trouby, odstraňte párátka a servírujte s bramborovou kaší, šťouchanými brambory nebo vařeným kuskusem.
Z kuřecího masa si můžete připravit i tyto výborné závitky!

Krůtí roláda plněná sušenými rajčaty
Vyzkoušejte sluncem sušená rajčata, která do vaší kuchyně vnesou kousek horké Itálie. Jejich výrazná chuť se skvěle hodí k jemnému kuřecímu masu. Roládu servírujte s lehkým salátkem nebo třeba mísou hranolek, podle toho, jak velký máte hlad.
Co budete potřebovat
- 500 g krůtích prsou
- špetka soli a pepře
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička estragonu
- 2 lžíce kozího sýra
- 80 g sušených rajčat nakrájených na malé kousky
- 100 g nakrájeného pórku
- 2 lžíce olivového oleje
- 30 g piniových oříšků
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Naklepejte krutí řízky na tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran, posypte kořením.
- Na jednu stranu namažte tenkou vrstvu kozího sýra.
- V pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm sušená rajčata s pórkem a oříšky.
- Na každý plátek dejte dvě lžíce orestované směsi a pevně zabalte. Zafixujte pomocí párátek nebo nitě.
- Vkládejte rolky do vymazaného pekáčku a svrchu ještě potřete olejem. Pečte cca 25 minut.
Zkuste například tyto batátové hranolky!

Plněná vepřová roláda s jablky a brusinkami
Pokud patříte mezi milovníky sladko-slaných chuťových kombinací, tuto roládu plněnou ovocnou náplní si jednoduše zamilujete.
Co budete potřebovat
- 1,5 kg vykostěné vepřové panenky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 150 ml jablečného moštu
- tři lžíce octa
- 100 g cukru
- 1 velká cibule, oloupaná, nakrájená na plátky
- 180 g sušených jablek
- 75 g sušených brusinek
- 1 polévková lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce hořčičného semínka
- půl lžičky kajenského pepře
Postup
- Troubu předehřejte na 220 °C.
- Maso podélně rozřízněte a rozklepejte na velký tenký plátek. Můžete jej také rozříznout na několik částí, které položíte vedle sebe a pomocí naklepání spojíte. Osolte a opepřete z obou stran.
- V hrnci smíchejte všechny zbývající ingredience. Na mírném ohni přiveďte k varu a nechte cca 20 minut provařit. Poté rozmixujte.
- Maso rozložte na plech vyložený pečícím papírem a rovnoměrně pomažte uvařenou náplní. Část můžete nechat na potření shora. Podlijte několika lžícemi vody a dejte do trouby.
- Pečte 45 – 60 minut a během pečení podlévejte výpekem. Pokud je maso na suchu, přidejte několik lžic vody nebo zbytek marinády.
- Po vyjmutí z trouby krájejte na plátky a podávejte se šťouchaným nebo vařeným bramborem.

Jemná roláda z mletého masa
Lahodné pečené roládky, jsou rychlý a snadný recept na plněnou masovou roládu vyrobenou z tenkého plátku hovězího masa, plněný mletým vepřovým masem, srolovaný, a poté zabalený ve slanině.
Co budeme potřebovat
- 4 tenké plátky hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 4 plátky slaniny
- 1/2 lžičky oregana
- 1/4 lžičky soli
- 4 snítky čerstvého rozmarýnu
- 1-2 lžíce olivového oleje
Postup
- Do střední mísy přidejte mleté vepřové maso, oregano a sůl, promíchejte, aby se spojily.
- Na pracovní plochu položte jeden plátek hovězího, přidejte 1/4 vepřové směsi, přehněte boky hovězího masa a srolujte.
- Rolku zabalte do 1 – 2 plátky slaniny a zajistěte provázkem, kam zavážete i snítku rozmarýnu.
- Maso, pokapejte olivovým olejem a posypte trochou soli, pečte v troubě na 150 stupňů.
- Necháme 3 minuty odležet, odstraníme provázek a nakrájíme a podáváme.

Objevte podobné tipy
Hovězí rolády s chřestem
Přestože chřest patří mezi tradiční české potraviny, s jeho přípravou si často nevíme rady. Vyzkoušejte tyto křehké kořeněné rolky z hovězího masa plněné chřestovými stonky a určitě si pochutnáte.
Co budete potřebovat
- 1 svazek zeleného chřestu zbaveného tvrdých konců
- 3 polévkové lžíce hoisin omáčky (můžete použít i sójovou)
- 3 polévkové lžíce vody
- 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce rýžového octa
- 1 čajová lžička sezamového oleje
- ½ lžičky drceného červeného pepře
- 1 menší pórek nakrájený na malé kousky
- 1 polévková lžíce řepkového oleje
- lžička soli
- lžička čerstvě mletého pepře
- 900 g steakového masa z oponky (bránice)
- 2 lžičky sezamových semínek
Postup
- Ve střední misce smíchejte hoisin omáčku, vodu, rajčatový protlak, ocet, sezamový olej a drcený červený pepř. Dejte 2 polévkové lžíce směsi do malé misky. Odložte zbytek stranou.
- Ve velké míse smíchejte chřest, pórek, řepkový olej, sůl a pepř.
- Maso nakrájejte na dlouhé plátky a vyklepejte do tenka. Na horní stranu masa natřete 2 polévkové lžíce omáčky.
- Na maso nasypejte vždy trochu nakrájeného pórku a položte několik stonků chřestu. Pevně zarolujte a zajistěte párátky.
- Restujte z každé strany 5 mnut, poté přikryjte pokličkou a nechte dopéct ještě dalších 5 minut.
- Hotové maso posypejte sezamovými semínky a podávejte s jasmínovou rýží.

Klasická hovězí roláda
Nesmíme opomenout rolády ve stylu španělských ptáčků, které jsou stálice české kuchyně. Náplň zvolte podle toho, co máte rádi- klasikou jsou párky, kyselý okurek, vařené vejce nebo různá zelenina. Uvařte si k nim domácí knedlík, nebo je kombinujte s rýží- obojí stojí za to!
Co budete potřebovat
- 4 plátky hovězí svíčkové
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 120 g slaniny
- 30 g másla nebo olivového oleje
- 3 malé cibule
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 velká mrkev
- 1 stonek celeru
- 2 velké nakládané okurky
- nasekaná čerstvá petrželka
- plnotučná hořčice
- 300 ml hovězího vývaru
Postup
- Plátky masa rozklepejte paličkou do tenka, osolte a opepřete z obou stran a z jedné strany potřete hořčicí.
- Slaninu a cibuli nakrájejte najemno. Okurky nakrájejte na tenké plátky.
- Na každý plátek masa dejte trochu cibule, slaniny a petrželky a několik plátků okurky. Pevně srolujte a zajistěte párátky.
- Ve vysokém hrnci opékejte rolády několik minut ze všech stran, dokud se maso nezatáhne. Přidejte jemně nasekanou mrkev, cibuli a celer, osolte a opepřete. Přidejte trochu hovězího vývaru, nechte vařit přikryté po dobu 1,5 hodiny, nebo dokud nebude hovězí maso měkké. Během vaření lze přidat více hovězího vývaru.
- Vyjměte rolády z hrnce a rozmixujte omáčku. Dle potřeby můžete zahustit moukou.
- Vraťte rolády do omáčky a nechte ještě několik minut probublat.

Sýrová roláda se špenátem
Tato bezmasá roláda s jemným sýrem a čerstvým špenátem, je něco co nesmí chybět na žádném party stole, zvláště pokud jsou vaši přátelé vegetariáni!
Co budeme potřebovat
- 1 svazek čerstvého špenátu
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 60 g strouhaného parmazánu
- Listové těsto
- Rozšlehané vejce
- 250 g ricotty
Postup
- Listy špenátu dobře opláchněte a vložte do velkého hrnce na střední teplotu, vařte, dokud listy nezvadnou.
- Sundejte z plotny, špenát sceďte, mírně vychladněte, pevně stlačte, abyste odstranili přebytečnou tekutinu a nakrájejte najemno.
- Vložte cibuli do rozehřáté, tukem vymazané velké pánve a míchejte, dokud cibule nezměkne.
- Vmícháme nakrájený špenát, vaříme, dokud se neodpaří tekutina.
- Přidejte ricottu.
- Pokračujte v míchání, dokud se špenát a ricotta nespojí.
- Špenátovou směs přendejte do mísy, mírně vychladněte.
- Vmícháme parmazán a dochutíme solí a pepřem.
- Těsto rozválíme a doprostřed nandáme špenátovou směs a zabalíme.
- Špenátovou roládu potřeme rozšlehaným vejcem a podle potřeby posypte trochou parmazánu.
- Roládu dáme na vymazaný plech a pečeme 20-25 minut v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova.
Nejlepší pánve , které v tomto receptu můžete použít jsou vyhodnoceny v této recenzi na hluboké pánvičky s poklicí.
Pokud chcete masovou verzi, tak do špenátové směsi zamíchejte vařené kuřecí maso.

Tipy na náplně do rolád
- Měkký sýr, bazalkové pesto, parmezán, krůtí nebo kuřecí šunka
- Měkký smetanový sýr, strouhaný čedar, koření do Tacos, nakrájené vařené kuře, okapaná rajčata z konzervy, mletý česnek, jarní cibulka, koriandr
- Baby špenát, sušená rajčata, bazalka, paprika
- Smetanový sýr, červená paprika, žlutá paprika, mrkev, baby špenát, fialové zelí, vařené kuřecí maso
- Smetanový sýr, majonéza, sušená rajčata, slanina
- Měkký sýr, sýr feta, pažitka, brusinky
- Smetanový sýr, pálivá omáčka, modrý sýr, bílý čedar, jarní cibulka
- Klobása, Smetanový sýr, dijonská hořčice, jarní cibulka, česnek, pepř