Také tak milujete čínskou kuchyni?
Její lahodné chutě jsou až návykové!
My jsme si pro vás dnes připravili vynikající recepty na čínu z kuřecího masa, které jsou neuvěřitelně autentické.
Vyzkoušejte variantu s pórkem, žampiony či ananasem.
Pochutnáte si!
Čína z mletého kuřecího masa se zelím a mrkví
Na tenké plátky nakrájené zelí restované spolu s mletým kuřecím masem a mrkví v chutné čínské omáčce si oblíbíte. Pokrm skvěle poslouží jako rychlá a zdravá večeře, která je navíc neuvěřitelně jednoduchá na přípravu.
Co budete potřebovat
- 5 stroužků prolisovaného česneku
- 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- ½ lžičky vloček červeného chilli
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 4 lžíce sójové omáčky plus další podle chuti
- 2 lžíce rýžového octa
- 1 a 1/2 lžíce javorového sirupu
- 1 malé zelí o hmotnosti cca 500 – 600 g
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g mletého kuřecího masa
- 2 šálky strouhané mrkve
- 1 malý svazek jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 1/2 šálku čerstvých lístků a jemných stonků koriandru, nakrájených
- rýže nebo rýžové nudle k servírování
Postup
- V malé misce smíchejte česnek, zázvor, vločky červeného chilli a hřebíček.
- V samostatné misce smíchejte 2 lžíce sójové omáčky, rýžový ocet a javorový sirup.
- Zelí na tenké proužky.
- Rozpalte velkou, hlubokou pánev nebo wok na středně vysokém plameni.
- Přidejte 1 lžíci oleje.
- Jakmile je olej horký a třpytí se, přidejte mleté maso.
- Opékejte a během toho maso nalámejte.
- Vmíchejte zbývající 2 lžíce sójové omáčky.
- Pokračujte v opékání, dokud není maso zcela propečené a veškerá tekutina, která se nashromáždila v pánvi, se z většiny nevyvaří, asi 5 minut.
- Přendejte na talíř nebo do misky.
- Přidejte zbývající 1 lžíci oleje do pánve.
- Přidejte zelí a mrkev.
- Restujte 2 minuty za občasného míchání, dokud zelí nezačne vadnout.
- Přidejte směs ze sójové omáčky a javorového sirupu a směs koření.
- Pánev zakryjte těsně přiléhající pokličkou a vařte na vysoké teplotě jednu minutu, dokud zelí úplně nezvadne.
- Odkryjte a vmíchejte jarní cibulku, koriandr a odložené maso.
- Nechte vařit dalších 30 sekund.
- Zelí by mělo být křupavé (pokud není, vařte ho o něco déle).
- Podávejte horké s rýží nebo nudlemi a extra sójovou omáčkou podle chuti.

Na přípravu číny se vám bude hodit asijská hluboká pánvička – wok. Pokud ji ještě nemáte doma, možná využijete naše recenze těch nejlepších pánví wok, ve kterých vám poradíme, jak vybrat tu správnou.
Kuřecí čína s cuketou
Rychlá a zdravá večeře, která je hotová za pouhých 25 minut? Přesně takový je tento recept na kousky kuřecího masa restovaného s cibulí a cuketou v rychlé teriyaki omáčce!
Co budete potřebovat
- 500 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže, nakrájených na tenké plátky a poté nakrájených na kousky velikosti sousta
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky jablečného octa
- 2 lžičky krystalového cukru
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého
- 3 stroužky utřeného česneku
- 2 lžíce vody
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky vloček červeného chilli
- 2 střední cukety
- 1 velká červená nebo žlutá cibule
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- sezamová semínka volitelně na ozdobu
- nakrájená jarní cibulka na ozdobu
Postup
- Ve velké míse smíchejte kuřecí kousky, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžičku jablečného octa a 1 lžičku krystalového cukru.
- Dejte stranou, zatímco budete připravovat zbývající ingredience.
- V malé misce smíchejte zbývající 3 lžíce sójové omáčky, zbývající 1 lžičku jablečného octa, zbývající 1 lžičku cukru, zázvor, česnek, vodu, kukuřičný škrob a vločky červeného chilli.
- Dejte stranou.
- Cuketám odkrojte konce.
- Rozřízněte podélně napůl a poté položte ploché, řezné strany na pult.
- Nakrájejte příčně na půlměsíce silné cca 0,5 cm.
- Cibuli nakrájejte nadrobno.
- V široké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje na středně vysokém plameni.
- Jakmile je olej horký, přidejte maso a marinádu, která z něj zbyla.
- Opékejte, dokud není maso zvenčí zlatavě hnědé a zcela propečené, asi 3 až 4 minuty.
- Vyjměte na talíř.
- Zahřejte zbývající 1 lžíci oleje.
- Přidejte cibuli.
- Restujte, dokud nezměkne a nezačne hnědnout, 4 až 5 minut.
- Omáčku ještě jednou promíchejte a poté ji přidejte do pánve.
- Nechte vařit 30 sekund, poté přidejte nakrájenou cuketu.
- Vařte, dokud cuketa nezačne měknout, ještě asi 3 minuty.
- Sundejte z plotny a poté vmíchejte odložené kuře.
- Podávejte horké, posypané sezamovými semínky a jarní cibulkou podle chuti.

Čínské kuřecí kousky s ananasem
Budete překvapeni, jak jednoduché je připravit si domácí jídlo, které bude chutnat jako to z čínského bistra. Kombinace kuřecího masa, ananasu a sójové omáčky je navíc naprosto jedinečná!
Co budete potřebovat
Na kuřecí maso:
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 vejce
- 1/4 lžičky pepře
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- kukuřičný nebo řepkový olej
Na omáčku:
- 1 šálek kousků konzervovaného ananasu
- 1 šálek šťávy z ananasové konzervy
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu + 1 lžíce vody
- 1 lžíce sójové omáčky
Postup
- Nakrájejte 2 kuřecí prsa na kousky a dejte do mísy.
- Přidejte sójovou omáčku, sezamový olej, pepř a vejce.
- Přikryjte a nechtev lednici marinovat alespoň 2 hodiny.
- Ke kuřecímu masu přidejte mouku a kukuřičný škrob, aby vzniklo husté těsto.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Přidejte maso a opékejte, dokud nezhnědne, v případě potřeby obraťte.
- Maso vyjměte z oleje na talíř vyložený papírovými utěrkami.
- Ve středním hrnci smíchejte ananas a ananasovou šťávu.
- Přiveďte k varu, přidejte třtinový cukr a sójovou omáčku a vařte 5 minut.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a vodu na pastu.
- Nalijte do omáčky a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Kuřecí kousky nasypte do hrnce a míchejte, dokud nebudou důkladně obaleny.
- Podávejte s bílou rýží.

Máme pro vás i další tradiční recepty na čínu 4x jinak. S masem i bez!
Kuřecí maso s limetkovou omáčkou z kokosového mléka
Toto lahodné, krémové čínské kuřecí maso s omáčkou z kokosového mléka a čerstvé limetkové šťávy vás překvapí svou dokonalou chutí! Lepší než kdybyste si zašli do čínské restaurace.
Co budete potřebovat
Na kuřecí maso:
- 2 velká vejce, rozšlehaná
- ½ šálku kukuřičného škrobu
- 500 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže, nakrájených na 2,5 cm kousky
- ¼ šálku kokosového oleje (nebo oleje na vaření dle vašeho výběru)
Na omáčku:
- 1 plechovka kokosového mléka
- ¼ šálku cukru
- 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa
- 1 lžička čerstvého zázvoru nebo ½ lžičky mletého zázvoru
- šťáva a kůra z 1 limetky
Postup
- Smíchejte kukuřičný škrob a rozšlehané vejce a míchejte, dokud se kukuřičný škrob úplně nerozpustí.
- Nakrájené kousky kuřecích prsíček přidejte k rozšlehanému kukuřičnému škrobu a promíchejte, aby se ve směsi obalily.
- Zakryjte potravinářskou fólií a nechte marinovat alespoň 30 minut v lednici.
- Zahřejte kokosový olej ve velké pánvi, hrnci nebo woku na středně vysokém plameni.
- Kuřecí kousky setřeste od přebytečného kukuřičného škrobu a smažte do zlatohněda, poté pokračujte v opékání, dokud vnitřní teplota kuřete nedosáhne 75 stupňů Celsia.
- Usmažené kousky maso položte na plech vyložený papírovými utěrkami.
- V případě potřeby smažte kuře po dávkách, aby nedošlo k přeplnění pánve.
- V hrnci smíchejte kokosové mléko, cukr, rýžový ocet, zázvor a limetkovou šťávu.
- Omáčku zahřejte v hrnci na středním plameni.
- Vařte za pravidelného šlehání asi 3–5 minut.
- Do velké mísy přidejte kuřecí maso a zalijte kokosovou omáčkou.
- Přidejte limetkovou kůru a dobře promíchejte.
- Ihned podávejte!

Objevte podobné tipy
Čína z kuřecího masa se žampiony
Chutný, rychlý a snadný pokrm z kuřecích kousků restovaných na vysokém plameni spolu se žampiony a jarní cibulkou. Vše se pak promíchá s lahodnou čínskou omáčkou. Podávejte se smaženou rýží nebo nudlemi!
Co budete potřebovat
- 500 g kuřecích prsou
- 1 a ½ lžíce jedlé sody
- 2 a ½ šálku nakrájených žampionů
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce oleje
Na omáčku:
- ¾ šálku studeného kuřecího vývaru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce čínského vína na vaření (Shaoxing)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička ústřicové omáčky
- 2 lžičky sezamového oleje
- ½ lžičky bílého pepře
- 1 lžička cukru
Postup
- Kuřecí maso nakrájejte na tenké proužky přes vlákna.
- Vložte do misky, posypte jedlou sodou a jemně promíchejte, aby se všechno maso v sodě obalilo.
- Poté přikryjte a nechte 15 minut marinovat.
- Smyjte jedlou sodu a maso několikrát opláchněte.
- Maso osušte kuchyňskou utěrkou a odložte stranou.
- Přidejte všechny ingredience na omáčku do velkého džbánu a dobře promíchejte.
- Ujistěte se, že je vývar studený, aby se kukuřičný škrob neshlukl.
- Nalijte olej do pánve na vysokém plameni.
- Zatímco se olej zahřívá, nakrájejte jarní cibulku na 5 cm dlouhé kousky.
- Přidejte jarní cibulku do oleje a za stálého míchání 1 minutu opékejte.
- Přidejte do pánve kuřecí maso a za stálého míchání opékejte 2 minuty.
- Dále přidejte nakrájené žampiony a za stálého míchání opékejte další 2 minuty.
- Přidejte na plátky nakrájený česnek a za stálého míchání minutu restujte.
- Připravenou omáčku ještě promíchejte a poté ji nalijte do pánve.
- Omáčka rychle zhoustne, takže ji rychle promíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Ihned podávejte.

A co takové recepty na pečené žampiony s mletým masem 5x jinak? Dokonalý předkrm či luxusní svačinka!
Kuřecí čína na kari
Jemné kuřecí maso a křupavá zelenina v jasně žluté kari omáčce potěší vaše chuťové buňky! Připravte tento pokrm svým hostům a nebudou věřit, že jste ho nepřinesli z luxusního asijského bistra.
Co budete potřebovat
- 340 g kuřecích prs, nakrájených na tenké plátky
- 2 lžíce arašídového oleje (nebo rostlinného oleje)
- 1/2 velké bílé cibule, nakrájené
- 1 cm kus strouhaného zázvoru
- 1 zelená paprika, nakrájená
- 1 mrkev, nakrájená
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžičky ústřicové omáčky
Na marinádu:
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce vína Shaoxing (nebo suchého sherry)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na směs koření:
- 1 a 1/2 lžičky kari koření
- 1 lžička sušené kurkumy
- 1/4 až 1/2 lžičky chilli vloček
Postup
- Smíchejte kuřecí maso, sůl, víno Shaoxing a kukuřičný škrob ve středně velké misce.
- Promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo a dejte stranou.
- Do velké pánve přidejte olej a rozpalte ho na středně vysokém plameni, dokud nebude horký.
- Přidejte cibuli a za stálého míchání opékejte 1 minutu.
- Přidejte zázvor, papriku, mrkev a směs koření.
- Restujte a míchejte, dokud zelenina nezačne měknout, asi 2 minuty.
- Zalijte kuřecím vývarem.
- Přidejte cukr, sůl a ústřicovou omáčku.
- Míchejte, aby se vše dobře promíchalo a přiveďte k varu.
- Plamen nastavte na středně nízkou teplotu, aby se vývar pomalu vařil.
- Přidejte marinované kuře.
- Pomocí špachtle oddělte všechny kusy, které jsou slepené.
- Vařte 2 minuty, nebo dokud nejsou kousky kuřete propečené a omáčka mírně nezhoustne.
- Vše přendejte na velký talíř.
- Podávejte horké s rýží jako hlavní jídlo.

Inspirujte se také našimi dalšími recepty na kuřecí maso s kari omáčkou v 7 variantách! Nejen pro milovníky asijské kuchyně.
Restované kuřecí maso se zeleninou v čínské omáčce
Vyzkoušejte tyto šťavnaté kousky kuřecích prsou a jemná a křupavá zelenina v chutné omáčce ze sójové omáčky, česneku, medu a srirachy. Zamilujete se!
Co budete potřebovat
- 500 g mražené nakrájené zeleniny
- 2 lžíce avokádového oleje
- 700 g kuřecích prsou bez kosti a bez kůže nakrájených na kousky velikosti sousta
- 1 lžíce prolisovaného čerstvého česneku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
Na omáčku:
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce srirachy
- 1 lžička kukuřičného škrobu
Na ozdobu:
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička sezamových semínek
- ¼ šálku jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
Postup
- V malé misce prošlehejte sójovou omáčku, rýžový ocet, med, srirachu a kukuřičný škrob.
- Dejte stranou.
- Vložte mraženou zeleninu do velké mísy vhodné do mikrovlnné trouby.
- Přidejte 2 polévkové lžíce vody, přikryjte a vložte do mikrovlnné trouby po dobu 3 minut.
- Jemně promíchejte, sceďte a dejte stranou.
- Zelenina v tuto chvíli nebude úplně rozmražená – to je v pořádku.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej na středně vysokém plameni asi 2 minuty.
- Přidejte maso a za stálého míchání opékejte ze všech stran asi 5 minut.
- Přidejte česnek a zázvor a restujte za stálého míchání 1 minutu.
- Omáčku ještě rychle promíchejte, poté přidejte zeleninu a omáčku do pánve.
- Vařte za mírného míchání, dokud není maso provařené a omáčka nezhoustne, asi 2 minuty.
- Odstavte z ohně, pokapejte sezamovým olejem a posypte sezamovými semínky a nakrájenou jarní cibulkou.
- Ihned podávejte.

Kuřecí kousky s pórkem, paprikou a chilli
V tomto pokrmu krásně vynikají autentické čínské chutě, které jsou tak neuvěřitelně návykové! Připravte si ho jednou a sami uvidíte, že to rozhodně nebude naposledy.
Co budete potřebovat
- 500 g kuřecích stehenních řízků, nakrájených na 2,5 cm široké proužky
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce zázvoru nakrájeného na kostičky
- 1 červená chilli paprička zbavená semínek a nakrájená na jemné kostičky nebo 1/2 lžičky drcených červených chilli vloček
- 2 velké pórky, pouze bílé části, nakrájené na 3 mm podélné proužky a poté nakrájené na 5 cm kousky
- 1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená na 3 mm široké proužky
- 1/2 lžíce tmavé sójové omáčky
Na marinádu:
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky cukru
Postup
- Ingredience na marinádu smíchejte v misce se 2 lžícemi vody.
- Přidejte kuřecí kousky a dobře promíchejte.
- Nechte stranou, dokud je nebudete potřebovat.
- Ve woku zahřejte na vysokém plameni 1 lžíci oleje.
- Přidejte polovinu česneku a zázvoru a krátce orestujte, dokud se nerozvoní.
- Přidejte kuřecí nudličky a opékejte 6–8 minut dozlatova.
- Vyjměte a dejte stranou.
- Ve stejném woku rozehřejte zbývající olej.
- Zbytek česneku a zázvoru orestujte spolu s chilli.
- Přidejte pórek a červenou papriku.
- Přilijte 1 polévkovou lžíci vody a za stálého míchání vařte 4–5 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Vraťte maso do woku a pokapejte tmavou sójovou omáčkou.
- Za stálého míchání opékejte, dokud nebude maso propečené.
- Podávejte s dušenou rýží.

Pokud maso před vařením posypete jedlou sodou, bude neuvěřitelně jemné. Maso posypte jen malým množstvím jedlé sody a poté promíchejte, aby se v ní obalilo. Nechte maso 15 minut odležet a poté ho pořádně omyjte, abyste odstranili jedlou sodu. Před smažením kuře osušte, aby se při vaření nepotilo.
A jak se vám naše dnešní recepty na čínu z kuřecího masa líbily? Napište nám do komentářů!