Rádi experimentujete?
Pak se podívejte na naše recepty na dýňové pomazánky, které stojí za ochutnání!
Máme sladké i slané varianty, s makadamovými oříšky, s jalapeňos či s javorovým sirupem.
Ať už si vyberete jakoukoli, rozhodně si pochutnáte!
Pikantní dýňový dip
Tento jednoduchý dýňový dip zabere pouhých 10 minut, skvěle se hodí na letní večírky nebo jako předkrm a navíc je veganský!
Ingredience
- ¼ šálku kešu oříšků
- ¼ červené cibule
- 3 jalapeňos papričky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje na restování
- ¾ šálku dýňového pyré
- 2 lžičky mandlového mléka
- 1 lžička olivového oleje do pomazánky
- 1 větvička petrželky na ozdobu, volitelně
Postup
- Namočte ¼ šálku kešu na 2 hodiny nebo přes noc.
- Nakrájejte ¼ cibule a 3 jalapeňos na proužky julienne.
- Nakrájejte 4 stroužky česneku na dlouhé tenké proužky.
- Do středního kastrolu dejte extra panenský olivový olej a zahřívejte ho na mírném ohni po dobu 30 sekund.
- Přidejte česnek, cibuli a jalapeňo papričky a za občasného míchání restujte na středním ohni po dobu 7 minut.
- Smažte, dokud cibule nezhnědne.
- Zatímco restujete cibuli s česnekem a papričkami, vložte kešu do kuchyňského robotu a mixujte při nízké rychlosti, dokud se nerozdrtí.
- Přidejte dýňové pyré a smíchejte s kešu oříšky.
- Přidejte smaženou cibuli, česnek a papričky ke směsi dýňového pyré a kešu.
- Přidejte mandlové mléko, olivový olej a vše promíchejte, dokud nebude směs hladká.
- Ozdobte kadeřavou petrželkou.
- Přendejte dip do misky a podávejte například s mozzarellovými tyčinkami.

Hummus z pečené dýně
Hummus z dýně je neuvěřitelně chutný a přitom zdravý. Vychutnejte si ho s vašimi oblíbenými krekry, toastovým či pita chlebem nebo zeleninou.
Ingredience
- 500 g nakrájené čerstvé dýně bez slupky
- 5 lžic extra panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 hlava česneku, s odříznutou špičkou, aby se odkryly stroužky
- 425 g cizrny, scezené (nechte si trochu tekutiny stranou)
- 2-3 lžíce tahini
- 1 polévková lžíce 100% javorového sirupu
- šťáva z jednoho citronu
- 1 čajová lžička soli
- opečená dýňová semínka, olivový olej a trochu skořice k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na 230 stupňů C.
- V misce smíchejte dýni, lžíci oleje a kmín.
- Rozložte kousky dýně na pečící papír a přidejte česnek.
- Pečte po dobu 25-30 minut nebo dokud okraje dýně a česneku trochu nezčernají.
- Vložte dýni, česnek a cizrnu do kuchyňského robotu spolu s tahini, 4 lžícemi olivového oleje, javorovým sirupem, citronem a solí.
- Mixujte do hladka a podle potřeby přidejte další olivový olej.
- Přidejte více tahini, javorového sirupu a soli podle chuti.
- Pokud chcete krémovější hummus, přidejte část vyhrazené kapaliny z cizrny a promíchejte.
- Nandejte do servírovací misky, pokapejte trochou olivového oleje, posypte dýňovými semínky a přidejte trochu skořice.
- Podávejte s krekry, toastovým či pita chlebem nebo zeleninou.

Pokud vás baví sladké pečení a rádi byste vyzkoušeli něco nového, inspirujte se našimi recepty na dezerty z máslové či hokkaido dýně.
Pomazánka z dýně a krémového sýru
Luxusní dýňový dip s krémovým sýrem plný chuti s nádechem sladkosti se stane favoritem vašich večírků. Užijte si ho!
Ingredience
- 110 g krémového sýru, změkčeného
- ¼ šálku dýňového pyré
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička koření na dýňové koláče (smíchejte 1/3 šálku skořice, lžíci sušeného zázvoru, lžíci muškátového oříšku, lžíci hřebíčku a 2 lžičky mletého nového koření, zbytek si schovejte)
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Přidejte krémový sýr a dýňové pyré do velké mísy a elektrickým mixérem vyšlehejte do hladka.
- Do směsi přidejte třtinový cukr, javorový sirup, koření a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Dejte do mísy a použijte podle potřeby jako pomazánku nebo dip!

Objevte podobné tipy
Libyjská dýňová pomazánka
Tento dip je pikantní a příjemně kořeněný, pocházející z Libye a nyní oblíbený mezi Izraelci. Oblíbíte si ho i vy?
Ingredience
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 7 stroužků česneku, lisovaných
- 1/2 lžičky kmínu
- špetka vloček červeného chilli
- 2 šálky dýňového pyré v konzervě nebo domácího
- 3 lžičky Harissy
- 1 lžíčka medu
- šťáva z 1 citronu
- sůl dle chuti
Postup
- Olivový olej zahřejte ve střední pánvi na středním ohni.
- Přidejte česnek, kmín, a vločky červeného chilli.
- Osolte a promíchejte.
- Restujte, dokud česnek nezačne zlátnout.
- Přidejte dýňové pyré, harissu a med a promíchejte.
- Povařte, dokud se dýně neohřeje.
- Vyjměte ze sporáku a vmíchejte citronovou šťávu.
- Ochutnejte a případně dokořeňte.
- Podávejte s řeckým jogurtem a ohřátou pitou, nebo jako ozdobu kuskusu.

Ochutnejte naše luxusní recepty na dýňové rizoto 6x jinak!
Sladký a krémový dýňový dip
Tento recept je skvělým způsobem, jak využít zbývající dýni. Skládá se z pouhých 3 ingrediencí, zabere méně než 2 minuty, je zdravý a lahodný.
Ingredience
- 1/4 šálku ořechového másla
- 1/2 šálku dýňového pyré
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1/2 – 1 lžička skořice
Postup
- Přidejte všechny ingredience do středně velké mísy a míchejte, dokud nebude směs zcela hladká.
- Dobrou chuť!

Pomazánka z dýně s makadamovými ořechy
Dip s dýní s makadamovými oříšky s nádechem kyselosti díky přidané limetce je příjemně svěží a super zdravý. Rozhodně si ho zamilujete!
Ingredience
- 1 kg dýně
- 200 g makadamových ořechů
- 10 ml olivového oleje
- 1 g kurkumového prášku
- 15 ml limetkové šťávy
- špetka soli
- špetka pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 180 ° C.
- Nakrájejte dýni na kousky a vyjměte semínka, dejte na naolejovaný pekáč a pečte asi 30 minut.
- Opečte makadamové ořišky dozlatova (asi 15 minut).
- Kurkumu, olivový olej a sůl promíchejte s makadamovými oříšky.
- Pečte ještě pár minut (asi 2–4 min.)
- Když je dýně měkká, vyjměte ji z trouby a odstraňte slupku.
- Vložte ořechy a dýně do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu s limetkovou šťávou a rozmixujte do hladka.

Hledáte recept na jednoduchou letní i zimní večeři?
Vyzkoušejte některý z našich receptů na dýňovou polévku! Máme několik variant a je jen na vás, kterou zvolíte.
A co na naše recepty na dýňové pomazánky říkáte vy? Napište nám do komentářů. Budeme se těšit na zpětnou vazbu!