Netradiční recepty na pomazánky z dýně 6x jinak. Vyzkoušejte sladké i slané varianty!

Rádi experimentujete?

Pak se podívejte na naše recepty na dýňové pomazánky, které stojí za ochutnání!

Máme sladké i slané varianty, s makadamovými oříšky, s jalapeňos či s javorovým sirupem.

Ať už si vyberete jakoukoli, rozhodně si pochutnáte!

Pikantní dýňový dip

Tento jednoduchý dýňový dip zabere pouhých 10 minut, skvěle se hodí na letní večírky nebo jako předkrm a navíc je veganský!

Ingredience

  • ¼ šálku kešu oříšků
  • ¼ červené cibule
  • 3 jalapeňos papričky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje na restování
  • ¾ šálku dýňového pyré
  • 2 lžičky mandlového mléka
  • 1 lžička olivového oleje do pomazánky
  • 1 větvička petrželky na ozdobu, volitelně

Postup                                       

  1. Namočte ¼ šálku kešu na 2 hodiny nebo přes noc.
  2. Nakrájejte ¼ cibule a 3 jalapeňos na proužky julienne.
  3. Nakrájejte 4 stroužky česneku na dlouhé tenké proužky.
  4. Do středního kastrolu dejte extra panenský olivový olej a zahřívejte ho na mírném ohni po dobu 30 sekund.
  5. Přidejte česnek, cibuli a jalapeňo papričky a za občasného míchání restujte na středním ohni po dobu 7 minut.
  6. Smažte, dokud cibule nezhnědne.
  7. Zatímco restujete cibuli s česnekem a papričkami, vložte kešu do kuchyňského robotu a mixujte při nízké rychlosti, dokud se nerozdrtí.
  8. Přidejte dýňové pyré a smíchejte s kešu oříšky.
  9. Přidejte smaženou cibuli, česnek a papričky ke směsi dýňového pyré a kešu.
  10. Přidejte mandlové mléko, olivový olej a vše promíchejte, dokud nebude směs hladká.
  11. Ozdobte kadeřavou petrželkou.
  12. Přendejte dip do misky a podávejte například s mozzarellovými tyčinkami.
Pikantní pomazánka z dýně servírovaná v misce se smaženými sýrovými tyčinkami.
www.healingtomato.com

Hummus z pečené dýně

Hummus z dýně je neuvěřitelně chutný a přitom zdravý. Vychutnejte si ho s vašimi oblíbenými krekry, toastovým či pita chlebem nebo zeleninou.

Ingredience

  • 500 g nakrájené čerstvé dýně bez slupky
  • 5 lžic extra panenského olivového oleje
  • 1 čajová lžička mletého kmínu
  • 1 hlava česneku, s odříznutou špičkou, aby se odkryly stroužky
  • 425 g cizrny, scezené (nechte si trochu tekutiny stranou)
  • 2-3 lžíce tahini
  • 1 polévková lžíce 100% javorového sirupu
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 čajová lžička soli
  • opečená dýňová semínka, olivový olej a trochu skořice k podávání

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 230 stupňů C.
  2. V misce smíchejte dýni, lžíci oleje a kmín.
  3. Rozložte kousky dýně na pečící papír a přidejte česnek.
  4. Pečte po dobu 25-30 minut nebo dokud okraje dýně a česneku trochu nezčernají.
  5. Vložte dýni, česnek a cizrnu do kuchyňského robotu spolu s tahini, 4 lžícemi olivového oleje, javorovým sirupem, citronem a solí.
  6. Mixujte do hladka a podle potřeby přidejte další olivový olej.
  7. Přidejte více tahini, javorového sirupu a soli podle chuti.
  8. Pokud chcete krémovější hummus, přidejte část vyhrazené kapaliny z cizrny a promíchejte.
  9. Nandejte do servírovací misky, pokapejte trochou olivového oleje, posypte dýňovými semínky a přidejte trochu skořice.
  10. Podávejte s krekry, toastovým či pita chlebem nebo zeleninou.
Dýňový hummus servírovaný v misce zasypaný dýňovými semínky.
www.daringgourmet.com

Pokud vás baví sladké pečení a rádi byste vyzkoušeli něco nového, inspirujte se našimi recepty na dezerty z máslové či hokkaido dýně.

Pomazánka z dýně a krémového sýru

Luxusní dýňový dip s krémovým sýrem plný chuti s nádechem sladkosti se stane favoritem vašich večírků. Užijte si ho!

Ingredience

  • 110 g krémového sýru, změkčeného
  • ¼ šálku dýňového pyré
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička koření na dýňové koláče (smíchejte 1/3 šálku skořice, lžíci sušeného zázvoru, lžíci muškátového oříšku, lžíci hřebíčku a 2 lžičky mletého nového koření, zbytek si schovejte)
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup                                       

  1. Přidejte krémový sýr a dýňové pyré do velké mísy a elektrickým mixérem vyšlehejte do hladka.
  2. Do směsi přidejte třtinový cukr, javorový sirup, koření a vanilkový extrakt a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
  3. Dejte do mísy a použijte podle potřeby jako pomazánku nebo dip!
Dýňový dip s krémovým sýrem namazaný na pečivu.
www.kyleecooks.com

Libyjská dýňová pomazánka

Tento dip je pikantní a příjemně kořeněný, pocházející z Libye a nyní oblíbený mezi Izraelci. Oblíbíte si ho i vy?

Ingredience

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 7 stroužků česneku, lisovaných
  • 1/2 lžičky kmínu
  • špetka vloček červeného chilli
  • 2 šálky dýňového pyré v konzervě nebo domácího
  • 3 lžičky Harissy
  • 1 lžíčka medu
  • šťáva z 1 citronu   
  • sůl dle chuti

Postup                                       

  1. Olivový olej zahřejte ve střední pánvi na středním ohni.
  2. Přidejte česnek, kmín, a vločky červeného chilli.
  3. Osolte a promíchejte.
  4. Restujte, dokud česnek nezačne zlátnout.
  5. Přidejte dýňové pyré, harissu a med a promíchejte.
  6. Povařte, dokud se dýně neohřeje.
  7. Vyjměte ze sporáku a vmíchejte citronovou šťávu.
  8. Ochutnejte a případně dokořeňte.
  9. Podávejte s řeckým jogurtem a ohřátou pitou, nebo jako ozdobu kuskusu.
Pomazánka z dýně servírovaná v misce, ozdobená řeckým jogurtem a čerstvými bylinkami.
www.jmoreliving.com

Ochutnejte naše luxusní recepty na dýňové rizoto 6x jinak!

Sladký a krémový dýňový dip

Tento recept je skvělým způsobem, jak využít zbývající dýni. Skládá se z pouhých 3 ingrediencí, zabere méně než 2 minuty, je zdravý a lahodný.

Ingredience

  • 1/4 šálku ořechového másla
  • 1/2 šálku dýňového pyré
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1/2 – 1 lžička skořice

Postup                                       

  1. Přidejte všechny ingredience do středně velké mísy a míchejte, dokud nebude směs zcela hladká.
  2. Dobrou chuť!
Sladká pomazánka z dýně v servírovací nádobě se skořicí.
www.runningwithspoons.com

Pomazánka z dýně s makadamovými ořechy

Dip s dýní s makadamovými oříšky s nádechem kyselosti díky přidané limetce je příjemně svěží a super zdravý. Rozhodně si ho zamilujete!

Ingredience

  • 1 kg dýně
  • 200 g makadamových ořechů
  • 10 ml olivového oleje
  • 1 g kurkumového prášku
  • 15 ml limetkové šťávy
  • špetka soli
  • špetka pepře

Postup                                       

  1. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  2. Nakrájejte dýni na kousky a vyjměte semínka, dejte na naolejovaný pekáč a pečte asi 30 minut.
  3. Opečte makadamové ořišky dozlatova (asi 15 minut).
  4. Kurkumu, olivový olej a sůl promíchejte s makadamovými oříšky.
  5. Pečte ještě pár minut (asi 2–4 min.)
  6. Když je dýně měkká, vyjměte ji z trouby a odstraňte slupku.
  7. Vložte ořechy a dýně do kuchyňského robotu nebo mixéru spolu s limetkovou šťávou a rozmixujte do hladka.
Dýňový dip s makadamovými oříšky servírovaný v misce.
www.santosorganics.com.au

Hledáte recept na jednoduchou letní i zimní večeři?
Vyzkoušejte některý z našich receptů na dýňovou polévku! Máme několik variant a je jen na vás, kterou zvolíte.

A co na naše recepty na dýňové pomazánky říkáte vy? Napište nám do komentářů. Budeme se těšit na zpětnou vazbu!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X