Výborné recepty na pomazánky ze salámu na chléb, jednohubky i do sendvičů. Inspirujte se!

Už jste zkoušeli recepty na salámové pomazánky jako pohoštění pro rodinu a přátelé?

Pokud pořádáte malou oslavu, narozeninový večírek nebo snad potřebujete nějaké chuťovky na Silvestra, máte vyhráno.

Inspirujte se v našem článku a ochutnejte ty nejlepší lahůdky, které jsme pro vás pečlivě posbírali.

Salámová pomazánka

Příprava této směsi není moc složitá, navíc je vhodná pro kuchyňského robota Thermomix. Pokud tento přístroj vlastníte, určitě stojí za to si tento recept zapamatovat. Jestli fandíte tomuto druhu pochoutek, určitě si projděte recepty na masové pomazánky.

Ingredience:

  • 100 g pikantního chilli salámu
  • 170 g paprikáše
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje (nebo chilli olej)
  • 4 červené chilli papričky
  • 60 g neslaného másla

Postup

  • Do misky nalijeme olivový olej a ponoříme do něj všechny chilli papričky.
  • Pikantní chilli salám nakrájíme nahrubo a vložíme do kuchyňského robota Thermomix. Vaříme 5 minut.
  • Poté přidáme nahrubo nasekaný paprikáš, chilli papričky s olejem i máslo.
  • Na pár sekund spustíme Turbo, asi čtyřikrát za sebou. Podle potřeby ještě přidáme olej a rozmixujeme podle chuti.
  • Kdo chce, může ještě přisolit a opepřit, ale není to nutné.
  • Vyjmeme z nádoby, přendáme do misky a uložíme přes noc do ledničky, aby se všechny chutě spojily.
  • Tahle pomazánka je opravdu pikantní, takže pokud ostré nesnesete, vyhněte se jí.
  • Pokud nemáte tento druh robota, zvládnete to i s klasickým mixérem, přičemž salám ohřejete ve vodě a přecedíte, případně lze použít i mikrovlnnou troubu.
Pikantní chilli směs ze salámu.
Zdroj: https://www.recipecommunity.com.au

Salámová pomazánka na chlebíčky

Krémová konzistence a vynikající chuť je základním kamenem této luxusní pochoutky, která je hotová během několika málo okamžiků.

Ingredience:

  • 1 balení smetanového sýra
  • 3/4 majonézy
  • 1 hrnek šunkového salámu nakrájeného na jemné kousky
  • 1/2 hrnku nasekaných sterilovaných okurek v koprovém nálevu
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 nasekané červené cibule (nebo 1/2 lžičky sušeného cibulového prášku)
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička nasekaného kopru (případně 1 lžička sušeného kopru)
  • 1 polévkové lžíce Worcestrové omáčky

Postup

  • Připravíme si větší mísu a postupně do ní naházíme všechny ingredience.
  • Pomocí ručního vše důkladně rozmixujeme, až bude mít pomazánka jemnou a krémovou konzistenci.
  • Přendáme do skleněné misky a podáváme jako dip s různými kousky pečiva, krekry či zeleninou, případně klasicky namazané na chléb, veku nebo čerstvé pečivo.
Dip ze salámu a smetanového sýra.
Zdroj: https://www.kudoskitchenbyrenee.com

Sýrová nátěrka

Pokud jde o tuto salámovou pomazánku z vysočiny rozhodně zamilujete. Je rychlá, snadná a velmi dobrá. Navíc neobsahuje moc surovin, takže je i cenově dostupná.

Ingredience:

  • 200 g salámu Vysočina
  • 200 g měkkého sýra Blaťácké zlato
  • 2 – 3 lžíce majonézy
  • Špetka bílého pepře
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • Sůl podle chuti

Postup

  • Salám dáme do nádoby mixéru a důkladně rozmixujeme na drobné kousky.
  • To samé uděláme se sýrem a obojí dáme do misky.
  • Důkladně promícháme a přidáme majonézu.
  • Opepříme, přihodíme nasekanou pažitku a pokud se nám zdá pomazánka málo slaná, můžeme ještě dosolit.
  • Rohlíky nebo sendvičový chléb nakrájíme na kousky a pokryjeme pomazánkou.
  • Je to skvělá chuťovka na narozeninovou oslavu.
Salámovo-sýrová pomazánka na sendviče.
Zdroj: https://www.chileanfoodandgarden.com

Tradiční pomazánka z tvrdého salámu

Když nemáme chuť na sladké, vždy se hodí něco, co se dá namazat na chléb či čerstvé pečivo. No a když jsou součástí oblíbené suroviny, které běžně konzumujeme jednotlivě, máme o pochoutku postaráno.

Ingredience:

  • 175 g salámu Herkules
  • 100 g taveného sýra s příchutí papriky
  • 75 g nesoleného másla
  • 1 1/2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 50 g cibule
  • Sůl a pepř čtyř barev podle chuti

Postup

  • Salám dáme do nádoby kuchyňského robota a důkladně rozmixujeme.
  • Přidáme tavený sýr, změklé máslo, hořčici a několikrát promícháme pomocí pulsního tlačítka.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemné kousky a přihodíme do mísy.
  • Ochutíme pepřem i solí, naposledy promícháme a přendáme do misky.
Pomazánka ze salámu s hořčicí.
Zdroj: https://www.yumecipe.com

Směs z vysočiny a smetanového sýra

Tato skvostná směs na chléb či pečivo se stane jednou z vašich nejoblíbenějších. Má skvělou chuť, super konzistenci a je bleskově hotová.

Uvidíte, že bude chutnat i vašim blízkým a přátelům, třeba jako součást pohoštění při rodinné oslavě.

Ingredience:

  • 230 g smetanového sýra
  • 120 ml zakysané smetany
  • 1 malá cibule
  • 140 g vysočiny
  • 1 lžíce kajenského koření

Postup

  • Do misky dáme smetanový sýr, zakysanou smetanu a na drobné kostičky nakrájenou cibuli.
  • Pomocí ručního mixéru šleháme zhruba 2 minuty.
  • Přidáme nakrájený salám, kajenské koření a důkladně promícháme lžící.
  • Podle chuti přidáme ještě koření nebo přisolíme.
  • Dáme do skleněné misky, zaklopíme a uložíme do chladničky, aby se všechny chutě propojily.
  • Servírujeme na krekry, celozrnné pečivo či chléb.
Salámový dip.
Zdroj: https://www.lowcarbsosimple.com

Vaječná pomazánka s uzeninou

Jak jsou někde vejce, vždycky je to záruka, že to bude pochoutka. Přesně to splňuje i tahle vynikající salámová pomazánka s příchutí pažitky.

Ingredience:

  • 100 g plátkového šunkového salámu
  • 6 vařených vajec
  • 3 trojúhelníky taveného smetanového sýra
  • 2 – 3 polévkové lžíce čerstvé pažitky
  • Sůl a mletý bílý pepř podle chuti
  • 2 lžíce majonézy
  • Trochu smetany

Postup

  • Salám nakrájíme na malé kousky a dáme do misky.
  • Žloutky přidáme k salámu a rozmačkáme.
  • Potom dáme stranou 3 bílky a zbývající tři nakrájíme na kostičky.
  • Přidáme majonézu, tavené sýry a vše pečlivě promícháme.
  • Dochutíme solí, pepřem, přisypeme nasekanou pažitku a naposledy zamícháme.
  • Ideální je připravit pomazánku den předem, aby naležela.
Nátěrka na chleba se salámem a vejci.
Zdroj: https://www.daskochrezept.de

Maďarská směs

Vydatná pomazánka se salámem může posloužit jako lehká svačina či malá večeře. Je lehce pikantní a skvěle zasytí na dlouhou dobu.

Ingredience:

  • 1/2 zelené papriky
  • 2 červené feferonky
  • 100 g paprikáše
  • 150 g nízkotučného tvarohu
  • 1/2 lžičky maďarské mleté sladké papriky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Papriku i feferonky zbavíme jader a nakrájíme na drobné kostičky.
  • Salám nakrájíme na tenké proužky.
  • Tvaroh dáme do misky, přidáme nakrájený salám, papriky s feferonkami a promícháme.
  • Přisypeme sladkou papriku, osolíme, opepříme a znovu zamícháme.
  • Servírujeme se slanými sušenkami, krekry nebo na plátcích rohlíku.
Pomazánka s paprikou a tvarohem.
Zdroj: https://www.ichkoche.at

Papriková nátěrka s vůní česneku

Připravte si jednoduchou salámovou pomazánku, která je skvělá na čerstvé pečivo, chleb i krekry.

Ingredience:

  • 8 plátků paprikového salámu
  • 8 plátků salámu Herkules
  • 1/2 červené papriky
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce čerstvě nasekané pažitky
  • 1 balení pomazánkového másla nebo margarínu
  • Sůl a čtyřbarevný pepř podle chuti

Postup

  • Oba druhy salámu nasekáme na jemné kousky a dáme do misky.
  • Papriku i cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky. Přidáme k salámu a promícháme.
  • Přihodíme pažitku, oloupaný a prolisovaný česnek, pomazánkové máslo, osolíme, opepříme a znovu důkladně zamícháme, aby vznikla hladká směs.
  • Podáváme na křupavém chlebu nebo s chlebíčkovou vekou.
Pomazánka salámem, paprikášem a česnekem.
Zdroj: https://www.kochbar.de

Pomazánka se smetanovým sýrem

Jestli hledáte směs ze salámu, která bude nejen vhodná k natírání pečiva, ale klidně se dá sníst i jako salát, pak máte jasného kandidáta.

Ingredience:

  • 1 červená cibule
  • 300 g šunkového salámu
  • 200 g smetanového sýra
  • 3 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 3 lžíce mléka
  • Bílý pepř a sůl podle chuti
  • 1/4 – 1/2 lžičky mleté sladké papriky

Postup

  • Cibuli očistíme a nakrájíme na kostičky.
  • Salám nasekáme na jemné kousky. Obojí dáme do misky.
  • Přidáme smetanový sýr, petržel, mléko, papriku, sůl i pepř a pomocí ručního mixéru důkladně našleháme.
  • Jakmile máme hotovo, dáme tak na půl hodinky vychladit.
Směs z měkkého salámu a sýra.
Zdroj: https://www.rezeptwelt.de

Do pomazánek se často používá margarín. Víte, jak se vlastně vyrábí? Mrkněte na toto video.

The Making of Margarine

Maďarská paprika má unikátní a zcela charakteristickou chuť. Koukněte na video, jak vzniká.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X