Osvědčené rady a tipy na konzervování angreštu. Jaký způsob si vyberete?

Tento malý zázrak má spoustu blahodárných účinků a tak se určitě vyplatí mít ho v zásobě po celý rok.

Přinášíme vám recepty na zavařování angreštu, díky kterým to pro vás bude hračka.

Vyzkoušejte metody konzervování v myčce, v troubě či návod, jak si připravit ten nejlepší džem.

Tak pojďme na to!

Nálev na nakládání angreštu

Nálev u zavařování angreštu je stejný jako u jiného ovoce, mění se pouze poměr vody a cukru, který závisí na sladkosti ovoce.

Budete potřebovat

  • cukr krystal
  • voda

Postup přípravy

  • Do hrnce nalijte jeden díl vody a jeden díl cukru.
  • Pokud máte raději menší množství cukru, upravte si poměry dle vašich představ.
  • Směs pomalu zahřívejte a míchejte.
  • Přiveďte k varu a vařte do té doby, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Angrešt ve velké míse.
zdroj: sowandso.com

Zavařování angreštu v myčce

Není nic jednoduššího než zavařování v myčce  – jak na to? To vám poradíme v následujícím textu!

Budete potřebovat

  • angrešt
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Angrešt si nejdříve umyjte a nechte od vody okapat.
  • Poté si připravte nálev.
  • Angrešt skládejte do zavařovacích sklenic, které jste předem důkladně sterilizovali.
  • Do připravených sklenic s angreštem nalijte horký nálev – horký, aby bobule nepopraskaly.
  • Pořádně zavíčkujte a naskládejte do myčky tak, aby všechny sklenice stály rovně.
  • Skládejte je kousek od sebe – nepopraskají.
  • Zapněte program nejdelšího mytí a nechte jej dojet do konce.
  • Poté sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na deku či utěrku.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
Angrešt v zavařovací sklenici.
zdroj: greatbritishchefs.com

Máme pro vás i skvělé sladké recepty na zavařené ostružiny, které vás pohladí na duši i na jazyku.

Konzervování angreštu v troubě

Troubu máme k dispozici téměř všichni, tak proč ji nevyužít i k zavařování. Je to jednoduché!

Budete potřebovat

  • angrešt
  • nálev
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Angrešt očistěte od stopek a květů a umyjte.
  • Přichystejte si sklenice – sterilizované.
  • Dejte si vařit nálev z vody a cukru.
  • Angrešt naskládejte do zavařovacích sklenic.
  • Přelijte ho horkým nálevem a ihned sklenice uzavřete víčky.
  • Vložte do hlubokého plechu, na jehož dno jsme dali utěrku – nikdy neskládejte sklenice přímo vedle sebe, nechte jim rozestup, mohly by popraskat.
  • Podlijte vodou – asi 2 centimetry a pečte při teplotě 70 stupňů asi 15 minut.
  • Po dopečení sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
Angrešt v zavařovacích sklenicích s vedle položeným hrncem s angreštem.
zdroj: moderngardensmagazine.co.uk

Zavařování angreštu v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • nálev
  • angrešt
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Postup začíná stejně jako u ostatních způsobů zavařování – angrešt zbavte nečistot a umyjte ho.
  • Nasypte ho do připravených sterilizovaných sklenic.
  • Do sklenic nalijte horký nálev až po okraj a pořádně zavíčkujte.
  • Výkon mikrovlnné trouby nastavte na 700 Wattů.
  • Vložte sklenici do plastové misky – zabráníte tím nechtěnému vytečení šťávy.
  • Jednu sklenici zapněte na 6 minut – s každou sklenicí navíc zvyšte dobu vaření na dvojnásobek.
  • Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a postavte je na utěrku dnem vzůru.
  • Nechte vychladnout a uložte ve sklepě.
Angrešt v náleu ve dvou sklenicích s vedle rozházeným čerstvým angreštem.
zdroj: westend61.de

Vyzkoušejte také naše nejlepší recepty na nakládané višně. Inspirujte se těmi nejlepšími variantami!

Klasické konzervování angreštu

Zavařit angrešt není vůbec jednoduchá záležitost, často se stává, že bobule popraskají. Ukážeme si další způsob přípravy tak, aby angrešt zůstal vcelku.

Budete potřebovat

  • angrešt
  • nálev
  • sklenice na zavařování
  • jehlu

Postup přípravy

  • A zase stejně jako předtím – angrešt zbavíme stopek a květů, umyjeme.
  • Připravíme si cukrový rozvar podle chuti.
  • Důkladně vysterilizujeme všechny zavařovací sklenice, které budeme používat.
  • Angrešt nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 5 minut – celou dobu udržujeme teplotu kolem 60 stupňů, nesmí dojít k varu.
  • Poté angrešt nasypeme do studené vody a následně do sklenic.
  • Sklenice dolijeme horkým nálevem až po okraj.
  • Zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce – asi 1 centimetr od sebe.
  • Do zavařovacího hrnce nalijeme vodu tak, aby byly sklenice ponořeny.
  • Vaříme 20 minut pod teplotou 85 stupňů.
  • Sklenice ještě horké vytáhneme a otočíme směrem dnem vzhůru.
  • Necháme vychladnout a skladujeme v chladném a tmavém místě.
Angrešt v zavařovací sklenici s vedle rozházeným čerstvým angreštem.
zdroj: greatbritishchefs.com

Jiné způsoby skladování

Angrešt si můžete uskladnit i v jiných podobách jako je třeba džem nebo nakládaný angrešt. Vyzkoušejte i tyto recepty.

Nakládaný zelený angrešt

Budete potřebovat

  • 250 g angreštu
  • 15 g bílého octa
  • 3/4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hřebíček

Postup přípravy

  • Umyjte angrešt a odstřihněte část stonku a květu.
  • Smíchejte dohromady ingredience – ocet, cukr a hřebíček.
  • Nechte směs, kterou jste právě vařili, vychladnout a potom ji nalijte na angrešt.
  • Přidejte citronovou šťávu a utěsněte sklenice, dokud jsou ještě teplé.
  • Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Před podáváním angreštu jej nechte alespoň 2 – 3 týdny odpočívat.
  • Jiné koření, jako je skořice, zázvor a pepř, mohou být také přidány pro gastronomicky příjemné varianty.
Čerstvý angrešt.
zdroj: goodfood.uktv.co.uk

Angreštový džem

Budete potřebovat

  • 2 1/2 kg angreštu
  • Šťávu z citronu
  • 2 kg krystalového cukru
  • 2 čajové lžičky ovocného pektinu

Postup přípravy

  • Připravte si angrešt – zbavte ho nežádoucích nečistot.
  • Umístěte angrešt do hrnce s dostatečným množstvím vody.
  • Pomalu zahřívejte až k bodu varu a rozmíchejte pektin.
  • Přidejte citronovou šťávu, jakmile se dosáhne stálého varu.
  • Směs nechte vařit po dobu 3 – 5 minut, poté plamen stáhněte a nechte probublávat asi 15-20 minut.
  • Poté ke směsi přidejte cukr a vařte dalších 10 minut.
  • Ujistěte se, že se cukr důkladně rozpustil – aby nedošlo ke krystalizaci.
  • Během celého vaření sbírejte při krajích pěnu.
  • Jakmile máte hotovo, horkou směs nalijte do sklenic.
  • Přikryjte sklenice pevně víčky a otočte dnem vzhůru, aby se na sklenice přichytly.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
Marmeláda z angreštu ve sklenici, položená na prkýnku.
zdroj: irelandsown.ie

Připravte si také naše originální recepty na domácí marmelády na 10 způsobů. Sladké a ovocné pokušení pro všechny!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X