Jak zavařovat angrešt: rady a tipy!

Už jste slyšeli o blahodárných účincích angreštu?

Tak například jeden šálek angreštu obsahuje 69% denní dávky vitamínu C.

Vitamín C je silný přírodní antioxidant rozpustný ve vodě, který pomáhá tělu vyvinout odolnost proti infekčním látkám a eliminuje  volné radikály způsobující rakovinu v těle.

Uchovejte si tento malý zázrak po celý rok a mějte ho vždy po ruce.

Nálev na zavařování angreštu

Nálev u zavařování angreštu je stejný jako u jiného ovoce, mění se pouze poměr vody a cukru, který záleží na sladkosti ovoce.

Budete potřebovat

  • cukr krystal
  • voda

Postup přípravy

  • Do hrnce nalijte jeden díl vody a jeden díl cukru.
  • Pokud máte raději menší množství cukru, upravte si poměry dle vašich představ.
  • Směs pomalu zahřívejte a míchejte.
  • Přiveďte k varu a vařte do té doby, dokud se cukr úplně nerozpustí.
zdroj: sowandso.com

Zavařování angreštu v myčce

Není nic jednoduššího, než zavařování v myčce  – jak na to?

Budete potřebovat

  • angrešt
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Angrešt si nejdříve umyjte a nechte od vody okapat.
  • Poté si připravte nálev.
  • Angrešt skládejte do zavařovacích sklenic, které jste předem důkladně sterilizovali.
  • Do připravených sklenic s angreštem nalijte horký nálev – horký, aby bobule nepopraskaly.
  • Pořádně zavíčkujte a naskládejte do myčky tak, aby všechny sklenice stály rovně.
  • Skládejte je kousek od sebe – nepopraskají.
  • Zapněte program nejdelšího mytí a nechte jej dojet do konce.
  • Poté sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru na deku či utěrku.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: greatbritishchefs.com

Zavařování angreštu v troubě

Budete potřebovat

  • angrešt
  • nálev
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Angrešt očistěte od stopek a květů a umyjte.
  • Přichystejte si sklenice – sterilizované.
  • Dejte si vařit nálev z vody a cukru.
  • Angrešt naskládejte do zavařovacích sklenic.
  • Přelijte ho horkým nálevem a ihned sklenice uzavřete víčky.
  • Vložte do hlubokého plechu, na jehož dno jsme dali utěrku – nikdy neskládejte sklenice přímo vedle sebe, nechte jim rozestup, mohly by popraskat.
  • Podlijte vodou – asi 2 centimetry a pečte při teplotě 70 stupňů asi 15 minut.
  • Po dopečení sklenice vytáhněte a otočte dnem vzhůru.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: moderngardensmagazine.co.uk

Zavařování angreštu v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • nálev
  • angrešt
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Postup začíná stejně jako u ostatních způsobů zavařování – angrešt zbavte nečistot a umyjte ho.
  • Nasypte ho do připravených sterilizovaných sklenic.
  • Do sklenic nalijte horký nálev až po okraj a pořádně zavíčkujte.
  • Výkon mikrovlnné trouby nastavte na 700 Wattů.
  • Vložte sklenici do plastové misky – zabráníte tím nechtěnému vytečení šťávy.
  • Jednu sklenici zapněte na 6 minut – s každou sklenicí navíc zvyšte dobu vaření na dvojnásobek.
  • Jakmile je hotovo, sklenice vytáhněte a postavte je na utěrku dnem vzůru.
  • Nechte vychladnout a uložte ve sklepě.
zdroj: gallery.nen.gov.uk

Klasické zavařování angreštu

Zavařit angrešt není vůbec jednoduchá záležitost, často se stává, že bobule popraskají.

Ukážeme si další způsob přípravy tak, aby angrešt zůstal vcelku.

Budete potřebovat

  • angrešt
  • nálev
  • sklenice na zavařování
  • jehlu

Postup přípravy

  • A zase stejně jako předtím – angrešt zbavíme stopek a květů, umyjeme.
  • Připravíme si cukrový rozvar podle chuti.
  • Důkladně vysterilizujeme všechny zavařovací sklenice, které budeme používat.
  • Angrešt nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 5 minut – celou dobu udržujeme teplotu kolem 60 stupňů, nesmí dojít k varu.
  • Poté angrešt nasypeme do studené vody a následně do sklenic.
  • Sklenice dolijeme horkým nálevem až po okraj.
  • Zavíčkujeme a vložíme do zavařovacího hrnce – asi 1 centimetr od sebe.
  • Do zavařovacího hrnce nalijeme vodu tak, aby byly sklenice ponořeny.
  • Vaříme 20 minut pod teplotou 85 stupňů.
  • Sklenice ještě horké vytáhneme a otočíme směrem dnem vzhůru.
  • Necháme vychladnout a skladujeme v chladném a tmavém místě.
zdroj: greatbritishchefs.com

Jiné způsoby skladování

Nakládaný zelený angrešt

Budete potřebovat

  • 250 g angreštu
  • 15 g bílého octa
  • 3/4 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • hřebíček

Postup přípravy

  • Umyjte angrešt a odstřihněte část stonku a květu.
  • Smíchejte dohromady ingredience – ocet, cukr a hřebíček.
  • Nechte směs, kterou jste právě vařili, vychladnout a potom ji nalijte na angrešt.
  • Přidejte citronovou šťávu a utěsněte sklenice, dokud jsou ještě teplé.
  • Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  • Před podáváním angreštu jej nechte alespoň 2 – 3 týdny odpočívat.
  • Jiné koření, jako je skořice, zázvor a pepř, mohou být také přidány pro gastronomicky příjemné varianty.
zdroj: goodfood.uktv.co.uk

Angreštový džem

Budete potřebovat

  • 2 1/2 kg angreštu
  • Šťávu z citronu
  • 2 kg krystalového cukru
  • 2 čajové lžičky ovocného pektinu

Postup přípravy

  • Připravte si angrešt – zbavte ho nežádoucích nečistot.
  • Umístěte angrešt do hrnce s dostatečným množstvím vody.
  • Pomalu zahřívejte až k bodu varu a rozmíchejte pektin.
  • Přidejte citronovou šťávu, jakmile se dosáhne stálého varu.
  • Směs nechte vařit po dobu 3 – 5 minut, poté plamen stáhněte a nechte probublávat asi 15-20 minut.
  • Poté ke směsi přidejte cukr a vařte dalších 10 minut.
  • Ujistěte se, že se cukr důkladně rozpustil – aby nedošlo ke krystalizaci.
  • Během celého vaření sbírejte při krajích pěnu.
  • Jakmile máte hotovo, horkou směs nalijte do sklenic.
  • Přikryjte sklenice pevně víčky a otočte dnem vzhůru, aby se na sklenice přichytly.
  • Nechte vychladnout a uskladněte.
zdroj: irelandsown.ie

Angreštová zmrzlina

Budete potřebovat

  • 0,5 kg angreštu
  • 4 žloutky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 40 g šlehačky s minimálně 40 procenty tuku
  • 3/4 šálku plnotučného mléka

Postup přípravy

  • Angrešt očistěte a omyjte.
  • Vložte ho na pánev nebo do hrnce a přidejte několik lžic vody spolu s 3 lžícemi cukru.
  • Vařte na mírném ohni 3 – 4 minuty.
  • Pro odstranění kůže a jemných semen směs přepasírujte přes síto.
  • Nechte směs vychladnout po dobu 10 – 15 minut.
  • Mezitím si ušlehejte žloutky s hnědým cukrem a vanilkovým extraktem.
  • Mléko a smetanu smíchejte dohromady a vařte na vysokém ohni – ne zcela vroucím, jen vyšším.
  • Jakmile se směs mléka a smetany minutu vaří, přidejte vejce a zbývající cukr – pokračujte v míchání 5 minut.
  • Ujistěte se, že cukr je zcela rozpuštěn.
  • Obě směsi smíchejte dohromady a vyšlehejte.
  • Nechte celou směs 15 minut vychladnout a vložte do mrazáku.
  • Podávejte další den po zatuhnutí.
zdroj: searchingforspice.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.