Medovníky jsou dnes velmi populárním moučníkem.
Množství receptů svědčí i o tom, že jeho příprava je poměrně rozšířená.
A není divu, je sladký jako cumel a chutná náramně.
Potěšte své blízké domácí výrobou.
Připravili jsme pro vás 5 nejoblíbenějších receptů.
Staročeský medovník na plech
Máte-li rádi, vy a vaši blízcí medové dorty, zkuste někdy udělat radost své rodině a upečte někomu dort k narozeninám. Tento originální recept na medovník zaručeně potěší.
INGREDIENCE:
Těsto:
- 275 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 25 g másla
- ½ lžičky jedlé sody
- 2 a ½ lžíce mléka
Na krém:
- 125 g změklého másla
- ½ plechovky salka
- 100 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
Na ozdobu:
- 30 g vlašských ořechů
POSTUP:
- Ve vodní lázni si rozpustíme máslo s cukrem, vejcem, sodou, medem a mlékem.
- Vše důkladně promícháme a nalijeme do mísy s moukou.
- Vytvoříme tužší těsto, které rozdělíme na 5 stejných kusů.
- Z každého kousku vyválíme plát, který dáme péct na zhruba 7 minut při 175 °C.
- Pláty pak upravíme do požadovaného tvaru a odřezky si necháme na závěrečnou ozdobu.
- Zatímco budou pláty chladnout, připravíme si krém.
- Salko smícháme se změklým máslem.
- Druhý krém si vytvoříme smícháním smetany a cukru.
- Na vychladlé pláty nanášíme náplně. První ze salka, pak smetanovou.
- Nakonec jej potřeme krémem ze všech stran a posypeme odřezky rozmixované s ořechy.
- Dáme vychladit na noc do lednice.

Domácí Marlenka dort
Kdo ochutnal tento arménský medovník, už nechce jiný.
INGREDIENCE:
- 250 g hery
- 3 vejce
- 3 lžíce tmavého medu
- 300 g krupicového cukru
- 400 g hladké mouky 00 extra
- 1 lžičku jedlé sody
- pořádná hrst vlašských ořechů na ozdobení
Na krém:
- 1 konzerva karamelového Salka (mléčného karamelu)
- 300 g másla
POSTUP:
- Do misky vložíme heru a necháme ji pomalu rozpustit ve vodní lázni.
- Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i jedlou sodu.
- Předehřejeme troubu na 170°C.
- Směs v misce mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.
- Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
- Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme dortovou formu.
- Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme těsto v co nejtenčí vrstvě.
- Placku pečeme dozlatova (sedm až deset minut) a totéž provedeme i s ostatními.
- Upečené placky okrájíme.
- Okraje nevyhazujeme, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
- Vyrobíme krém a posypku.
- Máslo a mléčný karamel vyšleháme do hladka.
- Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta.
- Kraje vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme a přimícháme k nim nadrobno nasekané ořechy.
- Sestavíme dort.
- Rozetřeme krém na první plát.
- Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem.
- Opakujeme tak dlouho, dokud nám nedojdou medovníkové pláty.
- Na závěr potřeme celý dort včetně boků krémem a poprášíme připravenou posypkou.
- Necháme aspoň do druhého dne odležet.

Objevte podobné tipy
Medovníkové kuličky
Také tak milujete dort medovník plný lahodného medu? Teď si ho můžete dopřát v podobě malých kuliček, které skvěle zapadnou mezi vaše oblíbené druhy vánočního cukroví.
INGREDIENCE:
Těsto:
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce medu
- 30 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru moučky
Krém:
- 125 g změklého másla
- ½ plechovky karamelového Salka
- 25 g vlašských ořechů
POSTUP:
- Máslo si smícháme s medem, přidáme cukr a rozmícháme.
- Poté přidáme mouku smíchanou s jedlou sodou.
- Vytvarujeme pevné těsto, které pak vyválíme na tenkou placku.
- Dáme ji péct do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut.
- Necháme vychladnout, a pak korpus rozdrtíme, nameleme nebo rozmixujeme.
- Půl hrsti drobečků si dáme bokem a smícháme je s namletými ořechy.
- Změklé máslo si smícháme se Salkem a do krému přidáme drobečky bez ořechů.
- Vytvarujeme hmotu, zabalíme do potravinové folie a dáme vychladnout.
- Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které pak obalujeme v drobence s ořechy.

Náš tip: Mrkněte i na další recepty na medová cukroví.
Medovníkové řezy
Medovníkové řezy se připravují jednodušeji a rychleji než medovník a chuť medu je u nich také velmi výrazná.
INGREDIENCE:
Těsto:
- 2 vejce
- 230 g moučkového cukru
- 230 g másla
- 5 lžic plnotučného mléka
- 3 lžíce medu
- 680 g hladké mouky
- 1, 5 lžičky sody
Krém:
- 1 l plnotučného mléka
- 8 lžic hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 300 g másla
- čokoládová poleva
POSTUP:
- Kromě mouky vše rozehřejeme v menším hrnci na mírném plameni.
- Potom přidáme mouku a dobře vymícháme.
- Těsto rozdělíme na 4 části, ještě teplé vyválíme a dáme na vymazaný plech.
- Při vyvalování můžeme podsypat hrubou moukou, aby se nám těsto nelepilo.
- Ingredience kromě másla svaříme spolu na kaši a necháme vychladnout.
- Do vychladlé směsi vmícháme postupně máslo.
- Nádivku rozdělíme na tři pláty, natřeme a vrchní necháme suchý.
- Zatížíme ho asi na 12 hod.
- Potom polijeme čokoládovou polevou.

Milujete med? Pak zkuste ty nejoblíbenější recepty z medu nasladko i naslano.
Medovníková roláda
Kdo by neměl rád jednoduché a rychlé pečení? Navíc, když výsledek ještě vypadá skvěle.
INGREDIENCE:
- 4 vejce (4 bílky + 3 žloutky)
- 100 g práškového cukru
- 2 lžíce medu
- 120 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
Na krém:
- 1 máslo
- 1 karamelové salko
- 300 ml mléka
- 1 karamelový pudinkový prášek
POSTUP:
- Na roládu vyšleháme z bílků pevný sníh.
- Do sněhu postupně zašleháme žloutky, cukr a med, nakonec jen lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kořením.
- Těsto rozetřeme na pečící papír a ve vyhřáté troubě na 180°C a pečeme asi 10 minut.
- Upečený plát ještě teplý srolujeme a necháme vychladnout.
- Připravíme krém z mléka, pudinkového prášku.
- Uvaříme pudink a necháme vychladnout.
- Máslo vyšleháme do pěny, postupně do másla zašleháme vychlazený pudink a karamelové salko.
- Upečený plát potřeme krémem a srolujeme do rolády.

Zajímalo by vás, jak si správně vybrat vestavnou troubu na elektřinu? O tomto tématu jsme napsali článek, který vám jistě pomůže.
Medovník můžeme koupit v každém větším supermarketu, ale pokud rodině předložíte vlastnoručně upečený dort, ocení ho určitě všichni.
K výbornému medovníku se jistě bude hodit uvařit nějakou dobrou kávu, doporučujeme letní ledové kávy, které se k medovníkům hodí nejvíce.
Napište nám do komentářů, jak se vám naše recepty na medovník líbí, a zda se vám všechno povedlo podle vašich představ.