Medovník nemusí být jen dort

Medovníky jsou dnes velmi populárním moučníkem. Množství receptů svědčí i o tom, že jeho příprava je poměrně rozšířená.

Medovník můžeme koupit v každém větším supermarketu, ale pokud rodině předložíte vlastnoručně upečený dort, ocení ho určitě všichni. A na přípravě jeho domácí verze přitom není nic složitého.

1. Medovník

INGREDIENCE :

  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 3 lžíce tmavého medu
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky 00 extra
  • 1 lžičku jedlé sody
  • pořádná hrst vlašských ořechů na ozdobení

na krém

  • 1 konzerva karamelového Salka (mléčného karamelu)
  • 300 g másla

POSTUP :

  1. Do misky vložíme heru a necháme ji pomalu rozpustit  ve vodní lázni..
  2. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i jedlou sodu.
  3. Předehřejeme troubu na 170°C.
  4. Směs v misce mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.
  5. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
  6. Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme dortovou formu.
  7. Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme v co nejtenčí vrstvě těsto.
  8. Placku pečeme dozlatova (sedm až deset minut) a totéž provedeme i s ostatními.
  9. Upečené placky okrájíme.
  10. Okraje nevyhazujeme, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
  11. Vyrobíme krém a posypku.
  12. Máslo a mléčný karamel vyšleháme do hladka.
  13. Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta.
  14. Kraje vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme a přimíchejte k nim nadrobno nasekané ořechy.
  15. Sestavíme dort.
  16. Rozetřeme krém na první plát.
  17. Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem.
  18. Opakujeme tak dlouho, dokud nám nedojdou medovníkové pláty.
  19. Na závěr potřeme celý dort včetně boků krémem a poprášíme připravenou posypkou.
  20. Necháme aspoň do druhého dne odležet.
 TIP : Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte.  

Medovník

2 . Medovníkové kuličky

Také tak milujete dort medovník plný lahodného medu? Teď si ho můžete dopřát v podobě malých kuliček, které skvěle zapadnou mezi vaše oblíbené druhy vánočního cukroví

INGREDIENCE :

těsto

  • 500g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 60g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 200g moučkového cukru

krém

  • 1 karamelové kondenzované mléka
  • 1 máslo

POSTUP :

  1. Z těsta uděláme beztvaré placky a upečeme je  na 180 °C asi 10 minut a necháme zchladnout.
  2. Mezitím si uděláme krém ze změklého másla a karamelového kondenzovaného mléka.
  3. Zchladlé těsto rozdrtíme na jemné drobečky.
  4. Trochu drobečků si odložíme stranou na obalení kuliček.
  5. V míse smícháme krém a a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu, kterou dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice.
  6. Po dvou hodinách vyndáme těsto z lednice a už jen vytvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.

 

Medovníkové kuličky

zdroj : cobudedobreho.cz

3. Medovníkové řezy

Medovníkové řezy  se připravují jednodušeji a rychleji než medovník a chuť medu je u nich také velmi výrazná.

INGREDIENCE :

těsto

  • 2 vejce
  • 230 g moučkového cukru
  • 230 g másla
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 3 lžíce medu
  • 680 g hladké mouky
  • 1, 5 lžiček sody

krém

  • 1 l plnotučného mléka
  • 8 lžic hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • čokoládová poleva

 

POSTUP :

  1. Kromě mouky vše rozehřejeme v menším hrnci na mírném plameni.
  2. Potom přidáme mouku a dobře vymícháme.
  3. Těsto rozdělíme na 4 části, ještě teplé vyválíme a dáme na vymazaný plech.
  4. Při vyvalování můžeme podsypat hrubou moukou, aby se nám těsto nelepilo.
  5. Ingredience kromě másla svaříme spolu na kaši a necháme vychladnout
  6. Do vychladlé směsi vmícháme postupně máslo.
  7. Nádivku rozdělíme na tři pláty, natřeme a vrchní necháme suchý.
  8. Zatížíme ho asi na 12 hod.
  9. Potom polijeme čokoládovou polevou.

Medovníkové řezy

zdroj : vychytavkov.cz

4. Medovníková roláda

Kdo by neměl rád rychlé a jednoduché a rychlé pečení- Navíc když výsledek ještě vypadá skvěle.

INGREDIENCE :

  • 4 vejce (4 bílky + 3 žloutky)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření

na krém

  • 1 máslo
  • 1 karamelové salko
  • 300 ml mléka
  • 1 karamelový pudinkový prášek

 

POSTUP :

  1. Na roládu vyšleháme z bílků pevný sníh.
  2. Do sněhu postupně zašleháme žloutky, cukr a med, nakonec jen lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kořením.
  3. Těsto rozetřeme na pečící papír a ve vyhřáté troubě na 180°C a pečeme asi 10 minut.
  4. Upečený plát ještě teplý srolujeme a necháme vychladnout.
  5. Připravíme krém z mléka, pudinkového prášku.
  6. Uvaříme pudink a necháme vychladnout.
  7. Máslo vyšleháme do pěny, postupně do másla zašleháme vychlazený pudink a karamelové salko.
  8. Upečený plát potřeme krémem a srolujeme do rolády.

Medovníková roláda

zdroj : kitchen.nine.com.au

5. Medovníkový dort

Máte rádi  vy a vaši blízcí medovník, zkuste někdy udělat radost své rodině a upečte někomu dort k narozeninám. Stačí jen zvládnout upéct základní medovník a pak jej dozdobit dle sebe.

INGREDIENCE :

  • viz.recept na medovník
  • na ozdobu – čerstvé ovoce

POSTUP :

  1. Vyrobíme dort dle receptu na medovník.
  2. Na hotový dort klademe libovolné čerstvé ovoce a zdobíme ho dle fantazie.

Medovníkový dort

zdroj : yandex.com

K výbornému medovníku se jistě bude hodit uvařit nějakou dobrou kávu, můžete zkusit připravit holandskou nebo irskou, nebo pro milovníky čaje – severský čaj.

 

Sdílejte svým přátelům

4.5 (90%) 14 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *