Sladké medovníkové dorty, kuličky a řezy pro každou příležitost

Medovníky jsou dnes velmi populárním moučníkem.

Množství receptů svědčí i o tom, že jeho příprava je poměrně rozšířená.

A není divu, je sladký jako cumel a chutná náramně.

Potěšte své blízké domácí výrobou.

Připravili jsme pro vás 5 nejoblíbenějších receptů.

Staročeský medovník na plech

Máte-li rádi, vy a vaši blízcí medové dorty, zkuste někdy udělat radost své rodině a upečte někomu dort k narozeninám. Tento originální recept na medovník zaručeně potěší.

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 275 g hladké mouky
  • 75 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 25 g másla
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 2 a ½ lžíce mléka

Na krém:

  • 125 g změklého másla
  • ½ plechovky salka 
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr

Na ozdobu:

  • 30 g vlašských ořechů

POSTUP:

  • Ve vodní lázni si rozpustíme máslo s cukrem, vejcem, sodou, medem a mlékem.
  • Vše důkladně promícháme a nalijeme do mísy s moukou.
  • Vytvoříme tužší těsto, které rozdělíme na 5 stejných kusů. 
  • Z každého kousku vyválíme plát, který dáme péct na zhruba 7 minut při 175 °C. 
  • Pláty pak upravíme do požadovaného tvaru a odřezky si necháme na závěrečnou ozdobu.
  • Zatímco budou pláty chladnout, připravíme si krém. 
  • Salko smícháme se změklým máslem. 
  • Druhý krém si vytvoříme smícháním smetany a cukru. 
  • Na vychladlé pláty nanášíme náplně. První ze salka, pak smetanovou. 
  • Nakonec jej potřeme krémem ze všech stran a posypeme odřezky rozmixované s ořechy.
  • Dáme vychladit na noc do lednice.
Medovníkový řez na olech.
mastercook.com

Domácí Marlenka dort

Kdo ochutnal tento arménský medovník, už nechce jiný.

INGREDIENCE:

  • 250 g hery
  • 3 vejce
  • 3 lžíce tmavého medu
  • 300 g krupicového cukru
  • 400 g hladké mouky 00 extra
  • 1 lžičku jedlé sody
  • pořádná hrst vlašských ořechů na ozdobení

Na krém:

  • 1 konzerva karamelového Salka (mléčného karamelu)
  • 300 g másla

POSTUP:

  1. Do misky vložíme heru a necháme ji pomalu rozpustit ve vodní lázni.
  2. Potom do ní rozklepneme vejce a postupně přidáme med, cukr, mouku i jedlou sodu.
  3. Předehřejeme troubu na 170°C.
  4. Směs v misce mícháme vařečkou přibližně deset minut, dokud těsto nebude mít zlatavou barvu.
  5. Vzniklé těsto rozdělíme na šest stejně velkých dílů.
  6. Na plech natáhneme pečicí papír a obkreslíme dortovou formu.
  7. Do kruhu pak gumovou stěrkou rozetřeme těsto v co nejtenčí vrstvě.
  8. Placku pečeme dozlatova (sedm až deset minut) a totéž provedeme i s ostatními.
  9. Upečené placky okrájíme.
  10. Okraje nevyhazujeme, budete je potřebovat na závěrečné zdobení.
  11. Vyrobíme krém a posypku.
  12. Máslo a mléčný karamel vyšleháme do hladka.
  13. Nakonec připravíme posypku z okrájených kousků těsta.
  14. Kraje vložíme do mísy a prsty je najemno rozdrobíme a přimícháme k nim nadrobno nasekané ořechy.
  15. Sestavíme dort.
  16. Rozetřeme krém na první plát.
  17. Přiklopíme další plackou, kterou opět namažeme máslovým krémem.
  18. Opakujeme tak dlouho, dokud nám nedojdou medovníkové pláty.
  19. Na závěr potřeme celý dort včetně boků krémem a poprášíme připravenou posypkou.
  20. Necháme aspoň do druhého dne odležet.
Nejlepší marlenkový dort.
lulumarket.com
 TIP : Pokud neseženete mléčný karamel, kupte konzervu slazeného kondenzovaného mléka, zavřenou ji ponořte do hrnce s vodou a zhruba hodinu a půl až dvě hodiny vařte.  

Medovníkové kuličky

Také tak milujete dort medovník plný lahodného medu? Teď si ho můžete dopřát v podobě malých kuliček, které skvěle zapadnou mezi vaše oblíbené druhy vánočního cukroví.

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce medu
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru moučky

Krém:

  • 125 g změklého másla
  • ½  plechovky karamelového Salka 
  • 25 g vlašských ořechů

POSTUP:

  • Máslo si smícháme s medem, přidáme cukr a rozmícháme. 
  • Poté přidáme mouku smíchanou s jedlou sodou. 
  • Vytvarujeme pevné těsto, které pak vyválíme na tenkou placku. 
  • Dáme ji péct do trouby předehřáté na 180 °C na 10 minut. 
  • Necháme vychladnout, a pak korpus rozdrtíme, nameleme nebo rozmixujeme. 
  • Půl hrsti drobečků si dáme bokem a smícháme je s namletými ořechy.
  • Změklé máslo si smícháme se Salkem a do krému přidáme drobečky bez ořechů. 
  • Vytvarujeme hmotu, zabalíme do potravinové folie a dáme vychladnout.
  • Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které pak obalujeme v drobence s ořechy.
Výborné marlenkové kuličky s ořechy.
lizlovescooking.com

Náš tip: Mrkněte i na další recepty na medová cukroví.

Medovníkové řezy

Medovníkové řezy se připravují jednodušeji a rychleji než medovník a chuť medu je u nich také velmi výrazná.

INGREDIENCE:

Těsto:

  • 2 vejce
  • 230 g moučkového cukru
  • 230 g másla
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • 3 lžíce medu
  • 680 g hladké mouky
  • 1, 5 lžičky sody

Krém:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 8 lžic hladké mouky
  • 300 g moučkového cukru
  • 300 g másla
  • čokoládová poleva

POSTUP:

  1. Kromě mouky vše rozehřejeme v menším hrnci na mírném plameni.
  2. Potom přidáme mouku a dobře vymícháme.
  3. Těsto rozdělíme na 4 části, ještě teplé vyválíme a dáme na vymazaný plech.
  4. Při vyvalování můžeme podsypat hrubou moukou, aby se nám těsto nelepilo.
  5. Ingredience kromě másla svaříme spolu na kaši a necháme vychladnout.
  6. Do vychladlé směsi vmícháme postupně máslo.
  7. Nádivku rozdělíme na tři pláty, natřeme a vrchní necháme suchý.
  8. Zatížíme ho asi na 12 hod.
  9. Potom polijeme čokoládovou polevou.
Lahodný medový řez.
greatbritishchefs.com

Milujete med? Pak zkuste ty nejoblíbenější recepty z medu nasladko i naslano.

Medovníková roláda

Kdo by neměl rád jednoduché a rychlé pečení? Navíc, když výsledek ještě vypadá skvěle.

INGREDIENCE:

  • 4 vejce (4 bílky + 3 žloutky)
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 120 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička perníkového koření

Na krém:

  • 1 máslo
  • 1 karamelové salko
  • 300 ml mléka
  • 1 karamelový pudinkový prášek

POSTUP:

  1. Na roládu vyšleháme z bílků pevný sníh.
  2. Do sněhu postupně zašleháme žloutky, cukr a med, nakonec jen lehce vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kořením.
  3. Těsto rozetřeme na pečící papír a ve vyhřáté troubě na 180°C a pečeme asi 10 minut.
  4. Upečený plát ještě teplý srolujeme a necháme vychladnout.
  5. Připravíme krém z mléka, pudinkového prášku.
  6. Uvaříme pudink a necháme vychladnout.
  7. Máslo vyšleháme do pěny, postupně do másla zašleháme vychlazený pudink a karamelové salko.
  8. Upečený plát potřeme krémem a srolujeme do rolády.
Medovníková roláda
Zdroj: kitchen.nine.com.au

Zajímalo by vás, jak si správně vybrat vestavnou troubu na elektřinu? O tomto tématu jsme napsali článek, který vám jistě pomůže.

Medovník můžeme koupit v každém větším supermarketu, ale pokud rodině předložíte vlastnoručně upečený dort, ocení ho určitě všichni.

K výbornému medovníku se jistě bude hodit uvařit nějakou dobrou kávu, doporučujeme letní ledové kávy, které se k medovníkům hodí nejvíce.

Napište nám do komentářů, jak se vám naše recepty na medovník líbí, a zda se vám všechno povedlo podle vašich představ.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X