Masové nákypy na různé způsoby

Maso upravujeme různými způsoby. Mezi minutkovými úpravami, pečením, smažením nebo dušením zůstávají poněkud stranou masové nákypy. Masový nákyp přitom patří mezi dobře stravitelná jídla a hodí se proto jak pro děti, tak pro starší osoby a v neposlední řadě i pro nemocné osoby, které mají předepsánu šetřící dietu bez výrazného omezení surovin. Na nákypy z masa se dají využít jak kvalitní, tak méně kvalitní druhy masa, včetně vařeného masa z polévky. Proto se nákypy připravují z hovězího masa, z masa slepičího, kuřecího nebo krůtího a zvlášť jemné jsou nákypy z rybího masa. Nákypy se připravují z masa mladých zvířat, tedy z masa telecího, jehněčího nebo králičího. Vepřové maso by muselo být skutečně libové, pro svůj obsah tuku se většinou používá jinými způsoby.

Krůtí maso má minimální obsah tuků a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin, které potřebujeme pro obnovu a správné fungování buněk. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem. Krůtí maso také obsahuje důležité vitamíny řady B a také zvýšené množství minerálů jako jsou například železo, vápník, selen a zinek. Zvýšené množství železa podporuje krvetvorbu a fungování červených krvinek. Krůtí maso se doporučuje i při jaterní dietě a především lidem, kteří chtějí předcházet nemocem srdce, mají vysoký cholesterol nebo nechtějí ztloustnout.

1. Dietní masový nákyp

Recept vhodný pro všechny, kteří redukují svoji nadváhu a přitom je velmi chutný.

INEGREDIENCE :

  • 200 g hovězí maso zadní
  • 200 g krůtí prso
  • 150 g grahamových rohlíků
  • 150 ml masový vývar
  • petrželová nať, celerová nať
  • 20 g máslo
  • sůl a pepř

POSTUP :

  1. Hovězí a krůtí maso omyjeme, očistíme a dáme vařit.
  2. Raději vaříme každé maso zvlášť, protože hovězí maso potřebuje delší dobu na to, aby bylo měkké.
  3. Mezitím si připravíme např.formu srnčí hřbet, který si vymažeme lehce máslem.
  4. Rohlíky nakrájíme na kostky a pokapeme masovým vývarem, aby zvlhly.
  5. Uvařené maso necháme vychladnout a rozemeleme na masovém mlýnku spolu s navlhčenými rohlíky.
  6. Bylinky omyjeme a nasekáme na velmi najemno.
  7. K pomletému masu s rohlíky, přidáme nasekané bylinky a máslo,podle chuti osolíme a opepříme.
  8. Dobře promícháme  a dáme do vymazané nádoby.
  9. Vložíme do trouby, zakryjeme alobalem, aby se nám nevytvářely tvrdé části na povrchu nákypu během zapékání.
  10. Zapékáme cca 30 min. při teplotě 180°C.
Tip : Tento masový nákyp lze doplnit i růžičkovou kapustou a to takže kapustu vložíme dovnitř do směsi a společně ji upečeme. Nebo lze kapustu pomlít a přimíchat do směsi s masem..

Masový nákypzdroj : mimibazar.sk

2. Pastýřský koláč

Původně to mělo být jídlo se zbytků v kuchyni, nyní se z něj stala superpochoutka.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 600 g hovězího masa
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 mrkve na malé kousky
  • 4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky
  • trochu hladké mouky na poprášení masa
  • olivový olej
  • sůl, pepř na dochucení
  • pár kapek worcestrové omáčky
  • lžíci rajského protlaku
  • 250 ml hovězího vývaru
  • lžíci drcených rozmarýnových lístků
  • 1/2 lžíce tymiánových lístků

INGREDIENCE :

na bramborovou kaši

  • 900 g brambor
  • 80 ml smetany
  • 80 g másla
  • 1 žloutek

POSTUP :

  1. Ve větším hrnci uvaříme oloupané brambory nakrájené na menší kousky.
  2. Do hrnce nalijeme trochu olivového oleje, orestujeme cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky.
  3. Jakmile získá zlatavou barvu, přidáme česnek a mleté hovězí maso.
  4. Lehce osolíme a opepříme a restujeme další tři minuty.
  5. Poté směs zaprášíme moukou a znovu promícháme.
  6. Pomalu přiléváme vývar, vmícháme lžíci protlaku, přidáme bylinky a pár kapek worcestrové omáčky.
  7. Necháme ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promícháme, aby se směs nepřipálila.
  8. Naposledy ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
  9. Hotovou směs nalijeme do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřeme pomocí silikonové stěrky.
  10. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů.
  11. Slijeme vodu z brambor, vsypeme je do mísy kuchyňského robotou .
  12. Přidáme smetanu a máslo, a pomocí šlehací metly v robotu vytvoříme hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidáme žloutek.
  13. Kaši navrstvíme na masovou směs, vložíme do trouby a necháme zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý.

Pastýřský koláč zdroj : blog.kitchenaid.cz

3. Italský masový koláč

Skvělý chutný koláč, kterým nahradíte večeři.

INGREDIENCE :

pro 4 osoby

  • 1kg Hovězí mleté maso
  • 620g listového špenátu 620 g
  • 11 ks plátků listového těsta
  • 400g mletých konzervovaných rajčat
  • 2 ks rozšlehaných vajec
  • 100g strouhaného sýru čedar
  • 100g strouhaného sýru ementál
  • 100g plnotučného taveného sýru
  • 90g másla (z toho 60 g na rozehřátí+30 g do masové směsi)
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1stroužky utřeného česneku
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru
  • Sůl
  • Pepř

POSTUP :

  1. Příprava masové vrstvy : v kastrolu rozehřejeme máslo a vložíme mleté maso, které asi 15 minut opékáme.
  2. Přisypeme mouku a dále mícháme, po chvíli přidáme rajčata, rajský protlak, cukr, česnek, pepř a posolíme.
  3. Masovou směs dobře promícháme se všemi přísadami a za občasného míchání dusíme asi 40 minut.
  4. Příprava špenátové vrstvy : čerstvě omytý nakrájený špenát dáme do kastrolu a mícháme, dokud listy nepovadnou (vodu nepřidáváme).
  5. Poté osušíme a smícháme s čedarem, ementálem, taveným sýrem a vejci. Směs dosolíme, případně opepříme.
  6. Do zapékací mísy vložíme vrstvu masové náplně, na kterou navrstvíme špenát se sýrem.
  7. Celý povrch pečlivě překryjeme plátky listového těsta, které můžeme dle své fantazie přes sebe ozdobně navrstvit.
  8. Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut dozlatova.
  9. Křupavé porce koláče podáváme teplé.

Tip : Masový nákyp se špenátem lze obměnit i v základní surovině, pokud nemáme příliš v oblibě špenát, lze ho nahradit cuketou. Cuketu jen očistíme a vnitřek vydlabeme, pak už jen stačí nastrouhat a máme další chutný masový nákyp s příchutí cukety.

Italský masový koláčzdroj :forum.prokuhnyu.ru

Kromě základních surovin, které pro přípravu běžného nákypu zcela postačí, je řada dalších surovin, kterými nákyp doplníme co do chuti nebo barevnosti. Mezi tyto suroviny patří například sýry, zelenina, zelené natě, bylinky, houby, koření, rybí maso.

Sdílejte svým přátelům

4.5 (89.41%) 17 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *