Máte v ledničce maso a nevíte, jak neobvykle ho připravit?
Vyzkoušejte naše rozmanité recepty na masový nákyp!
Jeho příprava je velmi jednoduchá a dá se připravit v mnoha různých podobách.
Přidejte do něj rozmanitou zeleninu, koření a bylinky!
Nebo ho pokryjte bramborovou kaší či ukryjte do těsta!
Vyzkoušejte a uvidíte, že si tento pokrm hned oblíbíte.
Masový nákyp s cuketou a sýrem
Množství cukety můžete zvýšit či snížit na základě vašich chuťových preferencí. Další možnost představuje nahrazení cukety například kapustou.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 500 g mletého vepřového masa
- 1 šálek strouhaného sýru čedar
- 1 šálek strouhanky
- 3/4 šálku nadrobno nakrájené cukety
- 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 2 vejce
- 1 čajová lžička worcestrové omáčky
- 2 PL kečupu
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C.
- Připravte si pečící formu nebo zapékací misku a vymažte ji tukem.
- Ve větší míse smíchejte oba dva druhy mletého masa s nakrájenou cibulí, cuketou, vejci, nastrouhaným sýrem, worcestrovou omáčkou, kečupem a kořením.
- Důkladně veškeré ingredience promíchejte a zapracujte do sebe.
- Směs následně přendejte do formy.
- Pečte po dobu přibližně 60 minut.
Tento pokrm můžete servírovat s rýží či s rozmanitými přílohami z brambor.

Masový nákyp s pikantní glazurou
Glazuru můžete vytvořit buď v podobě pikantní, pokud použijete pálivý kečup, nebo nepikantní, v případě, že dáte přednost normálnímu kečupu.
Ingredience:
- 500 g mletého masa
- 1 a 1/4 šálku strouhanky
- 1 šálek mléka
- 2 vejce
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 2 PL rajčatového pyré
- 2 PL worcestrové omáčky
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
Glazura
- 3/4 šálku kečupu, pálivého nebo jemného
- 1 PL worcestrové omáčky
- 3 PL hnědého cukru
Postup:
- Předehřejte si troubu na 175°C.
- Ve velké míse smíchejte leté maso a všechny suché přísady, tedy strouhanku, cibuli, parmezán, petržel, česnekový prášek, sůl a pepř.
- Důkladně promíchejte.
- Následně do misky přidejte mléko, vejce, rajčatové pyré a worcestrovou omáčku.
- Opět důkladně promíchejte a všechny ingredience do sebe zapracujte.
- V menší misce si připravte glazuru smícháním kečupu, cukru a worcestrové omáčky.
- Následně několik lžic této směsi naneste na dno pečicí formy, ve které chcete masový nákyp péct.
- Poté vložte do formy masovou směs a na její vrchní část naneste zbývající množství glazury.
- Vložte do předehřáté trouby na přibližně hodinu a čtvrt.
Takto připravený nákyp se nejčastěji podává s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.

Mleté maso se dá v kuchyni použít k přípravě mnoha rozmanitých pokrmů. Inspirujte se našimi deseti pochoutkami z mletého masa!
Rychlá masová haše s olivami
Tento recept nabízí velmi jednoduchý způsob, jak zpracovat zbylé pečené maso. Dá se ale připravovat i z masa vařeného nebo mletého.
Ingredience:
- 500 g pečeného, vařeného nebo mletého masa
- 200 g rajčatového pyré
- 1/4 šálku vody
- 1/2 cibule
- 1/2 červené papriky
- 1 čajová lžička sušeného oregana
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 8-10 oliv plněných paprikou
- 1 PL čerstvého koriandru
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Na pánvi si zahřejte olej a nechte na něm zlehka orestovat nakrájenou cibuli a papriku, přibližně 3-5 minut.
- Přidejte do pánve maso a rovněž zlehka orestujte.
- Následně přidejte do pánve též koření a rajčatové pyré.
- Směs důkladně promíchejte a přilijte čtvrt šálku vody a na plátky nakrájené olivy.
- Za občasného míchání vařte přibližně 10 minut.
- Přidejte čerstvý koriandr, promíchejte a zakryté pokličkou duste ještě dalších 5 minut.
Takto připravenou haši podávejte s bramborem nebo rýží.

Objevte podobné tipy
Masovo-zeleninový nákyp
Pokud chcete tento pokrm trochu ozvláštnit, můžete povrch masové směsi pokrýt plátky slaniny.
Ingredience:
- 1000 g mletého hovězího masa
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- 1/2 bochníku italského chleba
- 1 a 1/2 PL worcestrové omáčky
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- V misce smíchejte do vody namočený a následně vymačkaný italský chléb, nakrájenou cibuli, papriky, prolisovaný česnek, mleté maso, vejce, worcestrovou omáčku a koření.
- Vše důkladně promíchejte a propracujte tak, aby vznikla jednolitá hmota a všechny ingredience se do sebe zapracovaly a spojily.
- Takto připravenou směs vložte do vymazané formy.
- Překryjte alobalem a pečte přibližně po dobu 50-60 minut.
- Na posledních deset minut alobal z formy odstraňte.
Této masový nákyp se zeleninou chutná znamenitě především s bramborovou kaší.

Masový koláč z listového těsta
Netradiční recept, který si hned zamiluje a který se brzy stane vaší oblíbenou večeří. Listové těsto si můžete buď jednoduše zakoupit, nebo si připravit vlastnoruční.
Ingredience:
- 500 g mletého vepřového masa
- 250 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1-2 PL strouhanky
- 1 balení listového těsta
- 1 středně velký brambor
- 1/4 čajové lžičky mleté šalvěje
- 1/4 čajové lžičky sušeného tymiánu
- 1 čajová lžička soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup:
- Bramboru oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
- Následně kostičky uvařte doměkka v hrnci s osolenou vodou, přibližně 10 minut.
- V hluboké pánvi zlehka orestujte vepřové a hovězí maso, nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Když jdou brambory měkké, rozmačkejte je za pomoci šťouchadla.
- Takto rozmačkané brambory, vývar a veškeré koření přidejte do pánve se směsí masa.
- Za občasného míchání duste přibližně 15 minut.
- Poté přidejte strouhanku a promíchejte.
- Nechte vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Listové těsto si rozdělte na dvě části a rozválejte za pomoci válečku.
- Jednu část poté rozprostřete na dno zapékací misky.
- Na těsto následně dejte připravený masový nákyp.
- Maso poté překryjte druhou částí těsta.
- Důkladně utěsněte po stranách a na vrchní části poté do těsta udělejte špejlí několik otvorů, kudy bude moci unikat pára.
- Pečte přibližně 45-55 minut.

Chcete si připravit vlastní listové těsto nebo z něj chcete připravit další zajímavé pochoutky? Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané listové těsto!
Pastýřský koláč
Tento recept má velmi dlouhou tradici a sloužil původně k tomu, aby se v domácnosti spotřebovaly nejrůznější zbytky. Výsledný pokrm tak měl vždy trochu jinou chuť.
Ingredience:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1 šálek hovězího vývaru
- 1 šálek mraženého hrášku a mrkve
- 1/2 šálku mražené kukuřice
- 2 PL olivového oleje
- 2 PL rajčatového pyré
- 1 PL worcestrové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 2 PL hladké mouky
- 2 čajové lžičky sušené petrželky
- 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře
Na brambory
- 700 g brambor
- 8 PL másla
- 1/4 šálku parmezánu
- 1/3 šálku mléka
- 1/2 čajové lžičky mletého česneku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
Postup:
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
- Přidejte do pánve mleté maso, petrželku, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte a vařte přibližně 6-8 minut, dokud maso lehce nezhnědne.
- Přidejte ke směsi prolisovaný česnek a worcestrovou omáčku.
- Opět zamíchejte a krátce povařte.
- Přidejte mouku a rajčatové pyré.
- Promíchejte a přilejte do směsi vývar.
- Následně přidejte také mražený hrášek, mrkev a kukuřici.
- Duste směs za občasného míchání přibližně 5 minut.
- V mezidobě si dejte rovněž do hrnce s vodou vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory, přibližně 10-15 minut.
- Když jsou brambory měkké, sceďte je a vraťte zpět do hrnce.
- Pomocí šťouchadla brambory rozmačkejte.
- Následně k nim přidejte máslo, mléko, česnek, sůl a pepř.
- Promíchejte a přidejte nastrouhaný parmezán.
- Masovou směs přendejte do vymazané pečicí formy nebo zapékací misky.
- Následně na tuto směs naneste bramborou kaši a rozetřete za pomoci špachtle.
- Vložte do trouby předehřáté na 200°C.
- Pečte přibližně 25-30 minut.

Masový nákyp a jeho rozmanité varianty
Maso je možné připravit mnoha různými způsoby. Jedním z nich je i příprava masových nákypů. Nejčastěji se připravují z mletého masa, ale lze na ně použít i zbylé maso pečené či vařené. Stačí ho jen následně rozmixovat, aby nákyp získal svou obvyklou konzistenci.
Masové nákypy se dají připravit v mnoha různých variantách, známé jsou například lehce stravitelné verze dietní, které se hodí pro starší osoby či pacienty po operacích. Rády je mají i děti. Ozvláštnit nákyp lze snadno přidáním dalších ingrediencí, jako je především rozmanitá zelenina, houby, bylinky a koření. Fantazii se meze nekladou.