Nákyp s masem na 3 různé způsoby

Maso upravujeme různými způsoby. Mezi minutkovými úpravami, pečením, smažením nebo dušením zůstávají poněkud stranou masové nákypy.

Masový nákyp přitom patří mezi dobře stravitelná jídla a hodí se proto jak pro děti, tak pro starší osoby a v neposlední řadě i pro nemocné osoby, které mají předepsánu šetřící dietu bez výrazného omezení surovin.

Pokud nevíte, jak masový nákyp připravit, využijte našich 3 receptů, díky kterým si masový nákyp zamilujete.

Dietní masový nákyp

Recept vhodný pro všechny, kteří redukují svoji nadváhu a přitom je velmi chutný.

INGREDIENCE

  • 200 g hovězí maso zadní
  • 200 g krůtí prso
  • 150 g grahamových rohlíků
  • 150 ml masový vývar
  • petrželová nať, celerová nať
  • 20 g máslo
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Hovězí a krůtí maso omyjeme, očistíme a dáme vařit.
  2. Raději vaříme každé maso zvlášť, protože hovězí maso potřebuje delší dobu na to, aby bylo měkké.
  3. Mezitím si připravíme např.formu srnčí hřbet, který si vymažeme lehce máslem.
  4. Rohlíky nakrájíme na kostky a pokapeme masovým vývarem, aby zvlhly.
  5. Uvařené maso necháme vychladnout a rozemeleme na masovém mlýnku spolu s navlhčenými rohlíky.
  6. Bylinky omyjeme a nasekáme na velmi najemno.
  7. K pomletému masu s rohlíky, přidáme nasekané bylinky a máslo,podle chuti osolíme a opepříme.
  8. Dobře promícháme  a dáme do vymazané nádoby.
  9. Vložíme do trouby, zakryjeme alobalem, aby se nám nevytvářely tvrdé části na povrchu nákypu během zapékání.
  10. Zapékáme cca 30 min. při teplotě 180°C.
Tip : Tento masový nákyp lze doplnit i růžičkovou kapustou a to takže kapustu vložíme dovnitř do směsi a společně ji upečeme. Nebo lze kapustu pomlít a přimíchat do směsi s masem..

Masový nákypzdroj: mimibazar.sk

Pastýřský koláč

Původně to mělo být jídlo se zbytků v kuchyni, nyní se z něj stala super pochoutka.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

  • 600 g hovězího masa
  • 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
  • 2 mrkve na malé kousky
  • 4 stroužky česneku, pokrájený na drobné kousky
  • trochu hladké mouky na poprášení masa
  • olivový olej
  • sůl, pepř na dochucení
  • pár kapek worcestrové omáčky
  • lžíci rajského protlaku
  • 250 ml hovězího vývaru
  • lžíci drcených rozmarýnových lístků
  • 1/2 lžíce tymiánových lístků

INGREDIENCE

na bramborovou kaši

  • 900 g brambor
  • 80 ml smetany
  • 80 g másla
  • 1 žloutek

POSTUP

  1. Ve větším hrnci uvaříme oloupané brambory nakrájené na menší kousky.
  2. Do hrnce nalijeme trochu olivového oleje, orestujeme cibuli s mrkví nakrájenou na drobnější kousky.
  3. Jakmile získá zlatavou barvu, přidáme česnek a mleté hovězí maso.
  4. Lehce osolíme a opepříme a restujeme další tři minuty.
  5. Poté směs zaprášíme moukou a znovu promícháme.
  6. Pomalu přiléváme vývar, vmícháme lžíci protlaku, přidáme bylinky a pár kapek worcestrové omáčky.
  7. Necháme ještě přibližně 15 minut probublávat a občas promícháme, aby se směs nepřipálila.
  8. Naposledy ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
  9. Hotovou směs nalijeme do vhodné zapékací misky a rovnoměrně rozprostřeme pomocí silikonové stěrky.
  10. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů.
  11. Slijeme vodu z brambor, vsypeme je do mísy kuchyňského robotou .
  12. Přidáme smetanu a máslo, a pomocí šlehací metly v robotu vytvoříme hladkou bramborovou kaši, do které nakonec přidáme žloutek.
  13. Kaši navrstvíme na masovou směs, vložíme do trouby a necháme zapékat asi 25 – 30 minut, dokud nebude povrch kaše krásně zlatavý.

Pastýřský koláč zdroj: blog.kitchenaid.cz

Italský masový koláč

Skvělý chutný koláč, kterým nahradíte večeři.

INGREDIENCE

pro 4 osoby

  • 1 kg Hovězí mleté maso
  • 620 g listového špenátu 620 g
  • 11 ks plátků listového těsta
  • 400 g mletých konzervovaných rajčat
  • 2 ks rozšlehaných vajec
  • 100 g strouhaného sýru čedar
  • 100 g strouhaného sýru ementál
  • 100 g plnotučného taveného sýru
  • 90 g másla (z toho 60 g na rozehřátí+30 g do masové směsi)
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • 1 stroužky utřeného česneku
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru
  • Sůl
  • Pepř

POSTUP

  1. Příprava masové vrstvy : v kastrolu rozehřejeme máslo a vložíme mleté maso, které asi 15 minut opékáme.
  2. Přisypeme mouku a dále mícháme, po chvíli přidáme rajčata, rajský protlak, cukr, česnek, pepř a posolíme.
  3. Masovou směs dobře promícháme se všemi přísadami a za občasného míchání dusíme asi 40 minut.
  4. Příprava špenátové vrstvy : čerstvě omytý nakrájený špenát dáme do kastrolu a mícháme, dokud listy nepovadnou (vodu nepřidáváme).
  5. Poté osušíme a smícháme s čedarem, ementálem, taveným sýrem a vejci. Směs dosolíme, případně opepříme.
  6. Do zapékací mísy vložíme vrstvu masové náplně, na kterou navrstvíme špenát se sýrem.
  7. Celý povrch pečlivě překryjeme plátky listového těsta, které můžeme dle své fantazie přes sebe ozdobně navrstvit.
  8. Koláč vložíme do trouby a pečeme asi 25 minut dozlatova.
  9. Křupavé porce koláče podáváme teplé.

Tip : Masový nákyp se špenátem lze obměnit i v základní surovině, pokud nemáme příliš v oblibě špenát, lze ho nahradit cuketou. Cuketu jen očistíme a vnitřek vydlabeme, pak už jen stačí nastrouhat a máme další chutný masový nákyp s příchutí cukety.

Italský masový koláčzdroj: forum.prokuhnyu.ru

Kromě základních surovin, které pro přípravu běžného nákypu zcela postačí, je řada dalších surovin, kterými nákyp doplníme co do chuti nebo barevnosti. Mezi tyto suroviny patří například sýry, zelenina, zelené natě, bylinky, houby, koření, rybí maso.

Pokud nejste masoví či máte raději sladká jídla, určitě vyzkoušejte velice oblíbený rýžový nákyp.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.