Chutné recepty na nákyp z masa v šesti různých variantách. Inspirujte se!

Máte v ledničce maso a nevíte, jak neobvykle ho připravit?

Vyzkoušejte naše rozmanité recepty na masový nákyp!

Jeho příprava je velmi jednoduchá a dá se připravit v mnoha různých podobách.

Přidejte do něj rozmanitou zeleninu, koření a bylinky!

Nebo ho pokryjte bramborovou kaší či ukryjte do těsta!

Vyzkoušejte a uvidíte, že si tento pokrm hned oblíbíte.

Masový nákyp s cuketou a sýrem

Množství cukety můžete zvýšit či snížit na základě vašich chuťových preferencí. Další možnost představuje nahrazení cukety například kapustou.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 1 šálek strouhaného sýru čedar
  • 1 šálek strouhanky
  • 3/4 šálku nadrobno nakrájené cukety
  • 1/2 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička worcestrové omáčky
  • 2 PL kečupu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 175°C.
  2. Připravte si pečící formu nebo zapékací misku a vymažte ji tukem.
  3. Ve větší míse smíchejte oba dva druhy mletého masa s nakrájenou cibulí, cuketou, vejci, nastrouhaným sýrem, worcestrovou omáčkou, kečupem a kořením.
  4. Důkladně veškeré ingredience promíchejte a zapracujte do sebe.
  5. Směs následně přendejte do formy.
  6. Pečte po dobu přibližně 60 minut.

Tento pokrm můžete servírovat s rýží či s rozmanitými přílohami z brambor.

Pokrm z mletého msa a cukety servírovaný s hráškem
zdroj: allrecipes.com

Masový nákyp s pikantní glazurou

Glazuru můžete vytvořit buď v podobě pikantní, pokud použijete pálivý kečup, nebo nepikantní, v případě, že dáte přednost normálnímu kečupu.

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • 1 a 1/4 šálku strouhanky
  • 1 šálek mléka
  • 2 vejce
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 2 PL worcestrové omáčky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře

Glazura

  • 3/4 šálku kečupu, pálivého nebo jemného
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 3 PL hnědého cukru

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 175°C.
  2. Ve velké míse smíchejte leté maso a všechny suché přísady, tedy strouhanku, cibuli, parmezán, petržel, česnekový prášek, sůl a pepř.
  3. Důkladně promíchejte.
  4. Následně do misky přidejte mléko, vejce, rajčatové pyré a worcestrovou omáčku.
  5. Opět důkladně promíchejte a všechny ingredience do sebe zapracujte.
  6. V menší misce si připravte glazuru smícháním kečupu, cukru a worcestrové omáčky.
  7. Následně několik lžic této směsi naneste na dno pečicí formy, ve které chcete masový nákyp péct.
  8. Poté vložte do formy masovou směs a na její vrchní část naneste zbývající množství glazury.
  9. Vložte do předehřáté trouby na přibližně hodinu a čtvrt.

Takto připravený nákyp se nejčastěji podává s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.

Plátky nákypu z mletého masa podávané s bramborovou kaší a zelenými fazolovými lusky
zdroj: easychickenrecipes.com

Mleté maso se dá v kuchyni použít k přípravě mnoha rozmanitých pokrmů. Inspirujte se našimi deseti pochoutkami z mletého masa!

Rychlá masová haše s olivami

Tento recept nabízí velmi jednoduchý způsob, jak zpracovat zbylé pečené maso. Dá se ale připravovat i z masa vařeného nebo mletého.

Ingredience:

  • 500 g pečeného, vařeného nebo mletého masa
  • 200 g rajčatového pyré
  • 1/4 šálku vody
  • 1/2 cibule
  • 1/2 červené papriky
  • 1 čajová lžička sušeného oregana
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 8-10 oliv plněných paprikou
  • 1 PL čerstvého koriandru
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

 Postup:

  1. Na pánvi si zahřejte olej a nechte na něm zlehka orestovat nakrájenou cibuli a papriku, přibližně 3-5 minut.
  2. Přidejte do pánve maso a rovněž zlehka orestujte.
  3. Následně přidejte do pánve též koření a rajčatové pyré.
  4. Směs důkladně promíchejte a přilijte čtvrt šálku vody a na plátky nakrájené olivy.
  5. Za občasného míchání vařte přibližně 10 minut.
  6. Přidejte čerstvý koriandr, promíchejte a zakryté pokličkou duste ještě dalších 5 minut.

Takto připravenou haši podávejte s bramborem nebo rýží.

Masová haše servírovaná s rýží a avokádem
zdroj: tastingabundance.com

Masovo-zeleninový nákyp

Pokud chcete tento pokrm trochu ozvláštnit, můžete povrch masové směsi pokrýt plátky slaniny.

Ingredience:

  • 1000 g mletého hovězího masa
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 4 vejce
  • 1/2 bochníku italského chleba
  • 1 a 1/2 PL worcestrové omáčky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce smíchejte do vody namočený a následně vymačkaný italský chléb, nakrájenou cibuli, papriky, prolisovaný česnek, mleté maso, vejce, worcestrovou omáčku a koření.
  3. Vše důkladně promíchejte a propracujte tak, aby vznikla jednolitá hmota a všechny ingredience se do sebe zapracovaly a spojily.
  4. Takto připravenou směs vložte do vymazané formy.
  5. Překryjte alobalem a pečte přibližně po dobu 50-60 minut.
  6. Na posledních deset minut alobal z formy odstraňte.

Této masový nákyp se zeleninou chutná znamenitě především s bramborovou kaší.

Pokrm vytvořený ze směsi mletého masa a zeleniny
zdroj: billyparisi.com

Masový koláč z listového těsta

Netradiční recept, který si hned zamiluje a který se brzy stane vaší oblíbenou večeří. Listové těsto si můžete buď jednoduše zakoupit, nebo si připravit vlastnoruční.

Ingredience:

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 1-2 PL strouhanky
  • 1 balení listového těsta
  • 1 středně velký brambor
  • 1/4 čajové lžičky mleté šalvěje
  • 1/4 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. Bramboru oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
  2. Následně kostičky uvařte doměkka v hrnci s osolenou vodou, přibližně 10 minut.
  3. V hluboké pánvi zlehka orestujte vepřové a hovězí maso, nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
  4. Když jdou brambory měkké, rozmačkejte je za pomoci šťouchadla.
  5. Takto rozmačkané brambory, vývar a veškeré koření přidejte do pánve se směsí masa.
  6. Za občasného míchání duste přibližně 15 minut.
  7. Poté přidejte strouhanku a promíchejte.
  8. Nechte vychladnout.
  9. Předehřejte si troubu na 200°C.
  10. Listové těsto si rozdělte na dvě části a rozválejte za pomoci válečku.
  11. Jednu část poté rozprostřete na dno zapékací misky.
  12. Na těsto následně dejte připravený masový nákyp.
  13. Maso poté překryjte druhou částí těsta.
  14. Důkladně utěsněte po stranách a na vrchní části poté do těsta udělejte špejlí několik otvorů, kudy bude moci unikat pára.
  15. Pečte přibližně 45-55 minut.
Koláč z listového těsta uvnitř plněný masovou směsí
zdroj: spendwithpennies.com

Chcete si připravit vlastní listové těsto nebo z něj chcete připravit další zajímavé pochoutky? Načerpejte inspiraci z našich receptů na slané listové těsto!

Pastýřský koláč

Tento recept má velmi dlouhou tradici a sloužil původně k tomu, aby se v domácnosti spotřebovaly nejrůznější zbytky. Výsledný pokrm tak měl vždy trochu jinou chuť.

Ingredience:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 šálek nakrájené cibule
  • 1 šálek hovězího vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku a mrkve
  • 1/2 šálku mražené kukuřice
  • 2 PL olivového oleje
  • 2 PL rajčatového pyré
  • 1 PL worcestrové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 PL hladké mouky
  • 2 čajové lžičky sušené petrželky
  • 1 čajová lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 čajová lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/2 čajové lžičky mletého černého pepře

Na brambory

  • 700 g brambor
  • 8 PL másla
  • 1/4 šálku parmezánu
  • 1/3 šálku mléka
  • 1/2 čajové lžičky mletého česneku
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře

Postup:

  1. V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
  2. Přidejte do pánve mleté maso, petrželku, rozmarýn, tymián, sůl a pepř.
  3. Vše důkladně promíchejte a vařte přibližně 6-8 minut, dokud maso lehce nezhnědne.
  4. Přidejte ke směsi prolisovaný česnek a worcestrovou omáčku.
  5. Opět zamíchejte a krátce povařte.
  6. Přidejte mouku a rajčatové pyré.
  7. Promíchejte a přilejte do směsi vývar.
  8. Následně přidejte také mražený hrášek, mrkev a kukuřici.
  9. Duste směs za občasného míchání přibližně 5 minut.
  10. V mezidobě si dejte rovněž do hrnce s vodou vařit oloupané a na kostky nakrájené brambory, přibližně 10-15 minut.
  11. Když jsou brambory měkké, sceďte je a vraťte zpět do hrnce.
  12. Pomocí šťouchadla brambory rozmačkejte.
  13. Následně k nim přidejte máslo, mléko, česnek, sůl a pepř.
  14. Promíchejte a přidejte nastrouhaný parmezán.
  15. Masovou směs přendejte do vymazané pečicí formy nebo zapékací misky.
  16. Následně na tuto směs naneste bramborou kaši a rozetřete za pomoci špachtle.
  17. Vložte do trouby předehřáté na 200°C.
  18. Pečte přibližně 25-30 minut.
Pokrm z mletého masa a zeleniny překrytý bramborovou kaší
zdroj: thewholesomedish.com

Masový nákyp a jeho rozmanité varianty

Maso je možné připravit mnoha různými způsoby. Jedním z nich je i příprava masových nákypů. Nejčastěji se připravují z mletého masa, ale lze na ně použít i zbylé maso pečené či vařené. Stačí ho jen následně rozmixovat, aby nákyp získal svou obvyklou konzistenci.

Masové nákypy se dají připravit v mnoha různých variantách, známé jsou například lehce stravitelné verze dietní, které se hodí pro starší osoby či pacienty po operacích. Rády je mají i děti. Ozvláštnit nákyp lze snadno přidáním dalších ingrediencí, jako je především rozmanitá zelenina, houby, bylinky a koření. Fantazii se meze nekladou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X