Aspik o velikonocích: tradiční sváteční dobrota

Míváte o Velikonocích chuť na neslazené dobroty?

O velikonočních svátcích je většinou třeba připravit také pohoštění s pikantnější chutí.

A k tomu se výborně hodí právě velikonoční aspik!

Ten můžete dělat z různých druhů jemného masa a zeleniny. Pojďme tedy na to.

Velikonoční aspik masový

Připravujeme jej z některého jemného druhu masa, jako je maso drůbeží, rybí nebo libové vepřové maso. Maso musíme uvařit doměkka a vývar po scezení můžeme použít jako základ pro želatinu.

Maso krájíme na drobné kostky a doplňujeme je rovněž nadrobno nakrájenou vařenou nebo sterilovanou zeleninou.

INGREDIENCE

  • 300 g vařeného kuřecího masa
  • 100 g papriky
  • 100 nakládané zeleniny
  • 1 sáček aspikové želatiny
  • sůl, mletý pepř, ocet, cukr
  • sterilované nebo krátce povařené a vychlazené lusky fazolek nebo hrášku

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na tenké plátky.
  2. Papriku nakrájíme na jemné proužky a vše promícháme v míse s dobře okapanou sterilovanou zeleninou.
  3. Okořeníme dle chuti.
  4. Podle návodu na obalu připravíme želatinu, necháme ji chvíli nabobtnat ve studené vodě a pak zahřejeme pod bod varu (želatina se nesmí vařit) a odstavíme z ohně.
  5. Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě osolíme a dochutíme octem a cukrem dle vlastní chuti.
  6. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fólií a vsypeme do ní masovo-zeleninovou směs. Přelijeme želatinou pokojové teploty a necháme ztuhnout v chladničce.
  7. Po 4 hodinách můžeme aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet. Podáváme, sterilovanými nebo vařenými fazolkovými či hráškovými lusky ochucenými octem, solí a drceným pepřem.

Recept na velikonoční aspik lze postavit na masové nálnivelikonoční aspik masový

Velikonoční aspik uzeninový

Místo masa můžeme použít i šunku nebo jemnější salámy, případně i párky. Šunku nebo salámy nakrájíme na kostičky a doplníme dalšími surovinami. Pokud použijeme třeba trochu bramborového salátu, tak se dají jednotlivé plátky vrstvit. Šunka nebo salámy se výborně hodí na závitky, které plníme pomazánkou, salátem nebo směsí.

INGREDIENCE

  • 300 g šunky
  • 100 g nakládaných okurek
  • 200 g bramborového salátu
  • sůl, pepř, ocet, cukr
  • zeleninový vývar

POSTUP

  1. Do plátků šunky zabalíme bramborový salát.
  2. Okurčičky nakrájíme na jemné proužky a vložíme do formy vyložené potravinovou folií k šunkovým závitkům.
  3. Okořeníme dle chuti.
  4. Podle návodu na obalu připravíme želatinu, necháme ji chvíli nabobtnat ve studeném vývaru a pak zahřejeme pod bod varu (želatina se nesmí vařit) a odstavíme z ohně.
  5. Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě osolíme a dochutíme octem a cukrem dle vlastní chuti.
  6. Formu přelijeme želatinou pokojové teploty a necháme ztuhnout v chladničce.
  7. Po 4 hodinách můžeme aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet.

Recept na velikonoční aspik se šunkou přijde vhod.

Velikonoční aspik sýrový

Z jednoho druhu sýra by byl aspik trochu jednotvárný, proto použijeme buď několik druhů nebo sýr kombinujeme s uzeninou, případně s dalšími surovinami. Z úhledně nakrájených plátků můžeme připravit závitky podobně jako z uzeniny.

INGREDIENCE

    • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
    • půl hrnku vývaru
    • půl hrnku mléka
    • 10 dkg taveného sýra bez příchuti
    • 10 dkg eidamu
    • 10 dkg šunky
    • celerová nať
  • provensálské koření

 POSTUP

  1. V kastrolku zahřejeme mléko a rozpustíme v něm všechny druhy sýrů pokrájené na kostičky.
  2. Vymícháme na hladkou pastu a přimícháme koření, proužky šunky a najemno nasekanou nať.
  3. Mezitím si v kastrolku ohřejeme vývar a želatinu. Vmícháme do sýrové směsi.
  4. Formu vyložíme potravinovou folií a nasypeme do ní směs,  dáme vychladit na několik hodin do lednice.

Sýrový aspik se výborně doplňuje s velikonční nadílkou vajec.

Velikonoční aspik vaječný

Vařená velikonoční vejce nejlépe zpracujete právě v aspiku! Stačí doplnit zeleninou, popřípadě sýrem nebo uzeninou, a zalít želatinou!

INGREDIENCE

  • kopr
  • ředkvička
  • rajče
  • lístky bazalky
  • nakládané okurky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce želatiny v prášku
  • 1 špetka pepř mletý
  • 5 vajec natvrdo
  • 1 balení majonézy

POSTUP

  1. Slijeme lák z okurek a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme, aby se rozpustila.
  2. Do želatiny přidáme všechny ingredience pokrájené na kostičky, jen kopr si necháme na ozdobu.
  3. Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Vlijeme do formy vyložené potravinovou folií.
  5. Dáme do lednice  ztuhnout na 3 hodiny.

Recept na velikonoční aspik výborně zpracuje přebytečná vejce.

Velikonoční aspik zeleninový

Chceme-li velikonoční pohoštění odlehčit, pak lze připravit i aspik jen zeleninový. Hodí se na něj vařená kořenová zelenina, povařený květák nebo brokolice, sterilované okurky nebo sterilovaná směs zeleniny. Vše se dá doplnit čerstvými paprikami, rajčaty, kolečky cibule a plátky ředkviček. Aby zeleninový aspik neměl fádní chuť, dostatečně ochutíme želatinový přeliv.

INGREDIENCE

  •  1 lžíce cukru
  • špetka pepře
  • 1 lžička máslo
  • 250 g čerstvé zeleniny dle výběru / nakládané zeleniny
  • 1 sáček želatiny
  • 1 lžíce octa

POSTUP

  1. Zeleninu orestujeme na másle.
  2. V jiném hrnci rozpustíme želatinu, ohřejeme a před varem vypneme.
  3. Želatinu ochutíme solí, pep­řem, octem, cukrem a promícháme.
  4. Do rozpuštěné želatiny přidáme ze­­­­leninu a směs dobře promí­cháme.
  5. Želatinvou směs nalijeme do formiček s potravinovou folií.
  6. Naplněné formy dáme ztuhnout do lednice na 3 hodin.
  7. Servírujeme s celozrnným pečivem.

Recept na zeleninový aspik přijde po velikonočním sladkém hodování vhod.

Tip: Pokud se pustíte do tlačenky s uzeninou nebo sýrem, uberte na zelenině, jinak bude směs příliš sypká – je nutné dodržet poměr náplně a želatiny.

S aspikem můžete dělat i rolády, utopence či oblíbená vajíčka v aspiku. To vše a ještě víc můžete najít v našich dalších receptech na aspik.

A jaký vzor má váš velikonoční aspik? Pochlubte se v komentářích pod článkem!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.