Aspik o Velikonocích – 5 chutných receptů na tuto tradiční sváteční pochoutku

Velikonoce jsou často nejen svátky jara, ale také jídla.

Bochánky, beránky, nádivka, vajíčka na mnoho způsobů…

Chcete si spravit chuť něčím pikantnějším?

Inspirujte se našimi originálními recepty na velikonoční aspik!

Můžete ho připravit z různých druhů zeleniny i masa.

Velikonoční aspik z kuřecího masa

Připravuje se především z jemných druhů masa, jako je drůbeží, rybí nebo libové vepřové maso. Maso musíte vždy uvařit doměkka, vývar lze po scezení použít jako základ pro želatinu. Maso nakrájejte na kostičky a doplňte ho nadrobno nakrájenou vařenou nebo sterilovanou zeleninou.

Ingredience

  • 300 g vařeného kuřecího masa
  • 100 g papriky
  • 100 g nakládané zeleniny
  • 1 sáček aspikové želatiny
  • ocet
  • cukr
  • sůl, pepř

Postup

  1. Uvařené kuřecí maso nakrájejte na tenké plátky či kostky.
  2. Papriku nakrájejte na proužky a vše promíchejte v míse s dobře okapanou sterilovanou zeleninou.
  3. Okořeňte dle chuti.
  4. Podle návodu na obalu připravte želatinu. Nechte ji chvíli nabobtnat ve studené vodě a pak zahřejte těsně pod bod varu a odstavte z ohně.
  5. Některé druhy želatiny jsou již ochucené, v opačném případě ji osolte a dochuťte octem a cukrem dle vlastní chuti.
  6. Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinovou fólií a vsypejte do ní masovo-zeleninovou směs. Přelijte želatinou pokojové teploty a nechte ztuhnout v ledničce.
  7. Po přibližně 4 hodinách můžete aspik pomocí fólie vyklopit a nakrájet.

Takto připravený velikonoční aspik servírujte s čerstvým pečivem.

Aspiková lahůdka z kuřecího masa
zdroj: epicurious.com

Máte slabost pro sladké? K Velikonocům patří nejen beránek či bochánek. Upečte si společně s námi velikonoční cukroví!

Veselý velikonoční aspik s uzeninou

Místo masa lze použít také uzeninu, především šunku, párky či jemnější druhy salámů.

Ingredience

  • 300 g šunky
  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g uvařené mrkve
  • kousek papriky
  • 45 g želatiny
  • 1500 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup

  1. Ve studené vodě rozpusťte podle návodu želatinu a důkladněji ji promíchejte.
  2. Následně zahřejte zeleninový vývar, který dochuťte solí a pepřem.
  3. Přidejte do vývaru želatinu, promíchejte a nechte mírně vychladnout.
  4. Poté do vychlazené formy nalijte malé množství želatiny.
  5. Na želatinu vložte plátky mrkve a papriky a nechte chvilku ztuhnout.
  6. Následně do formy vyskládejte na kostičky pokrájenou šunku, zalijte želatinou a nechte opět ztuhnout.
  7. Takto postupujte až do doby, než bude celá forma zaplněná.
  8. Posledním krokem je vložení velikonočního aspiku do ledničky, alespoń na dobu 4 hodin.

Tento krásný velikonoční aspik můžete snadno použít jako nevšední formu občerstvení pro jakoukoli návštěvu.

Velikonoční pokrm z aspiku, šunky a zeleniny
zdroj: eatsmarter.com

Velikonoční roláda v aspiku

Kromě uzenin a zeleniny můžeme se želatinou snadno kombinovat i sýr. Výsledkem pak může být tato lahodná roláda.

Ingredience

  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
  • 1/2 šálku vývaru
  • 1/2 šálku mléka
  • 200 g taveného sýra bez příchuti
  • 100 g sýru eidam
  • 100 g šunky
  • 1 paprika
  • 3 nakládané okurky
  • sůl, pepř
  • provensálské koření

 Postup

  1. V menším hrnci zahřejte mléko a rozpusťte v něm všechny tavený sýr pokrájený na kostičky.
  2. Směs vymíchejte do podoby pasty a přidejte kousky šunky, papriky, okurek a koření.
  3. Mezitím si v kastrolku ohřejte vývar a želatinu.
  4. Následně želatinovou směs přidejte je směsi z ostatních ingrediencí.
  5. Formu vyložte potravinovou folií a plátky sýru a nasypejte do ní připravenou směs.
  6. Následně roládu umístěte na několik hodin do ledničky.
Plátky rolády připravené ze sýru šunky a papriky
zdroj: czechcookbook.com

Na pochoutkách z aspiku si můžete pochutnávat nejen o Velikonocích. Inspirujte se dalšími jednoduchými recepty s aspikem!

Vajíčka z velikonoční pomlázky v aspikovém přelivu

Vařená velikonoční vejce nejlépe zpracujete právě v aspiku! Stačí doplnit zeleninou, popřípadě sýrem nebo uzeninou, a zalít želatinou!

Ingredience

  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g uvařené mrkve
  • 100 g uvařených zelených fazolek
  • 1 paprika
  • 3 vejce natvrdo
  • 1 balení želatiny
  • zeleninový vývar
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Ve studené vodě připravte podle návodu želatinu.
  2. Ohřejte zeleninový vývar a dochuťte ho solí a pepřem.
  3. Želatinu smíchejte s vývarem.
  4. Do připravených misek či formiček na aspik vložte zeleninu a na půl rozkrojené vejce natvrdo.
  5. Následně formičky zalijte aspikem a dejte ztuhnout do ledničky alespoň na dobu 3 hodin.

Velikonoční vejce v aspiku servírujte s křupavým čerstvým pečivem.

Půlky vajíček se zeleninou zalité v rosolu
zdroj: meilleurduchef.com

Rádi byste si koupili novou varnou desku? Podívejte se, jak jsme ohodnotili plynové varné desky.

Pestrobarevná jarní zelenina v rosolu

Chcete-li velikonoční pohoštění odlehčit, pak lze připravit aspik pouze zeleninový. Hodí se na něj čerstvá, vařená i sterilovaná zelenina. Vše se dá doplnit čerstvými paprikami, rajčaty a plátky ředkviček.

Ingredience

  • 250 g čerstvé nebo vařené či nakládané zeleniny dle vašeho výběru 
  • 1 PL cukru
  • 1 čajová lžička másla
  • 1 sáček želatiny
  • 1 PL octa
  • sůl, pepř

Postup

  1. Čerstvou zeleninu zlehka orestujte na pánvi na másle.
  2. V jiném hrnci rozpusťte želatinu, ohřejte ji a těsně před varem vypněte
  3. Želatinu ochuťte solí, pep­řem, octem a cukrem.
  4. Vše důkladně promíchejte.
  5. Do rozpuštěné želatiny přidejte ze­­­­leninu, promíchejte.
  6. Želatinovou směs nalijte do formy vystlané potravinovou folií.
  7. Vložte do ledničky a nechte ztuhnout přibližně po dobu 3 hodin.

Velikonoční zeleninový aspik chutná znamenitě s čerstvým pečivem.

Směs různorodé zeleniny v rosolovém přelivu
zdroj: eatsmarter.com

Jak pracovat s aspikem?

Mnoho lidí se receptů s aspikem obává. Není ale proč. Jediné, na co je třeba dát si pozor, je nepodcenit dobu tuhnutí aspiku. Pokud budete příliš nedočkaví, aspik se vám při vyklápění z formy roztrhne a veškerá vaše práce bude zničena.

Stejně dobře nechte případně ztuhnout i jednotlivé vrstvy aspiku s různými ingrediencemi při tvoření náročnějších pochoutek. Pro snazší vyklápění se doporučuje formy pokrýt potravinovou folií. Existují ale rovněž speciální formy a formičky určené přímo na aspik, které mají speciální nepřilnavý povrch.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.