Knedlíky jsou nedílnou součástí české kuchyně.
Dnes se podíváme na recepty na plněné bramborové knedlíky, po kterých se jen zapráší!
Máme pro vás třeba klasickou variantu s uzeným masem, bezlepkovou verzi, ale i o něco méně tradiční knedlíky plněné žampiony či krutony.
Který recept si vyberete?
Plněné bramborové knedlíky uzeným
Těsto z brambor lze výborně doplnit uzeným masem a dušeným bílým zelím. Tato kombinace chutí je velmi dobrá a málkdo jí odolá!
INGREDIENCE
- 350 g uzeného masa
- 65 g krupice
- 165 g hrubé mouky
- 850 g brambor
- 80 g sádla
- 2 cibule
- 1 vejce
- 500 g bílého zelí
- 1 jablko
- cukr
- ocet dle potřeby
- olej sůl
POSTUP:
- Brambory na knedle si raději uvaříme den předem, protože se nám pak budou lépe zpracovávat.
- Na druhý den je oloupeme a nastrouháme.
- Dáme je do misky a přisypeme mouku, krupici, sůl a vejce.
- Zpracujeme si těsto.
- Mezitím si dáme vařit uzené maso doměkka.
- Z bramborového těsta vyválíme jednotlivé placičky, ze kterých budeme tvořit knedlíky.
- Placičky naplníme nakrájeným vařeným uzeným masem a zabalíme.
- Vaříme ve vařící vodě asi 15 minut.
- V pánvičce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na nudličky nakrájené zelí.
- Podlijeme vodou, osolíme a zelí dusíme doměkka.
- Nakonec přidáme nastrouhané jablko, ochutíme cukrem a octem.
- Na talířek dáme dušené zelí, plněné bramborové knedlíky a omastíme orestovanou cibulí.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Těmto bramborovým knedlíkům se švestkami prostě neodoláte! Vypeckované čerstvé švestky v jemném bramborovém těstě, obalené ve sladké máslové strouhance a posypané skořicovým cukrem. Už slintáte? Tak si je s námi pojďte připravit!
INGREDIENCE
- 2 velké brambory se slupkou
- ¼ lžičky soli
- 1 lžíce másla
- 1 vejce
- 1 až 1 ½ šálku hladké mouky
- 8 zralých švestek bez pecek
- ⅓ šálku rostlinného oleje
- ⅓ šálku strouhanky
- 1 šálek cukru
- 1 lžička skořice
- zakysaná smetana (volitelně)
POSTUP
- Vaříme 2 střední až velké brambory, dokud nebudou hotové, asi 20 minut.
- Oloupeme a vložíme je do mísy.
- Přidáme ¼ lžičky soli a 1 polévkovou lžíci másla a rozmačkáme (mělo by to dát asi 2 šálky).
- Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
- Přidáme vejce a mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
- Prosejeme jeden hrnek mouky a hněteme, dokud nevznikne měkké těsto.
- Pokud se těsto lepí na ruce, přidáme další ½ šálku mouky.
- Těsto nakrájíme na 8 stejných dílů.
- Lehce pomoučenýma rukama vezmeme kousek těsta a rozplácneme ho naplocho.
- Umístíme jednu švestku do středu a přeložíme strany těsta přes švestku; válíme ji mezi rukama, dokud nebude pevně utěsněna (v případě potřeby si navlhčíme ruce).
- Naplníme velký hrnec vodou a přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu na střední.
- Knedlíky vkládáte po jednom do vroucí vody (podle potřeby pracujeme po dávkách).
- Počkáme, až knedlíky vyplavou nahoru, asi 5 minut.
- Vaříme o 3 minuty déle.
- Mezitím ve velké pánvi zahřejeme ⅓ šálku rostlinného oleje na středním plameni; přidáme ⅓ šálku strouhanky.
- Mícháme, dokud strouhanka nezíská zlatohnědou barvu (pozor, ať se nepřipálí).
- Děrovanou lžící odebíráme uvařené knedlíky a přidáváme je ke strouhance.
- Důkladně knedlíky v pánvi obalíme ve strouhance.
- Přeneseme na talíři.
- V malé misce smícháme 1 šálek cukru a 1 lžičku skořice.
- Knedlíky podáváme přelité kopečkem zakysané smetany a posypané směsí cukru a skořice.

Máme pro vás i další vynikající recepty na rychlé a jednoduché knedlíky z ovoce. Vyzkoušejte všechny varianty!
Bramborové knedlíky plněné mletým masem
Mleté maso má tu výhodu, že je poměrně rychle připravené a uvařené. Proto s ním můžeme plnit také bramborové knedlíky, přesto mleté maso předem ještě opečeme. Bude tak chutnější.
INGREDIENCE
- 850 g brambor
- 2 cibule
- 175 g hrubé mouky
- 75 g krupice
- 1 vejce
- 250 g mletého masa
- sůl
- pepř
- sádlo
- majoránka
- hladká mouka
POSTUP
- Připravíme si těsto na knedle – brambory den předem uvaříme ve slupce.
- Následující den je oloupeme a nastrouháme.
- Dáme do misky společně s moukou, krupicí, solí a vejce a zpracujeme těsto.
- Mleté maso musíme orestovat na sádle, osolit a opepřit a ochutit majoránkou.
- Z bramborového těsta si vytváříme placky, které plníme mletým masem a tvarujeme knedlíky.
- Ty potom uvaříme ve vodě asi 15 minut.
- Na talířku jednotlivé porce polijeme orestovanou cibulí na sádle.

Německé Kartoffelknödel s náplní z chlebových krutonků
Tyto nadýchané plněné bramborové knedlíky jsou jedním z nejoblíbenějších německých jídel. Jejich přípravě je neuvěřitelně jednoduchá a skvěle vás zasytí!
INGREDIENCE
Na bramborové knedlíky:
- 1 kg brambor
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku plus 1 polévková lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
- 1 lžička soli (nebo podle chuti)
- pepř (podle chuti)
- 1/8 lžičky muškátového oříšku (volitelně)
- 1 lžička jemně nasekané petrželky (na ozdobu)
Na náplň:
- 2 lžíce másla
- 1 plátek chleba
- špetka soli a pepře
- 1 lžička petrželky, nasekané nadrobno
POSTUP
- Brambory vaříme, dokud se nedají snadno propíchnout vidličkou.
- Scedíme a necháme vychladnout.
- Oloupeme a rozšťoucháme šťouchadlem do velké mísy.
- Zatímco se brambory vaří, připravte si náplň.
- Chléb nakrájíme na kostičky.
- Na středním plameni rozpustíme máslo a osmahneme na něm kostky chleba dozlatova.
- Dochutíme trochou soli, pepře a nasekanou petrželkou a necháme vychladnout.
- K bramborám přidáme vejce a škrob, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek (pokud používáme) a rukama promícháme, dokud nevznikne měkké těsto.
- Pokud je směs příliš suchá, možná budeme muset přidat další žloutek nebo celé vejce navíc.
- Těsto rozdělíme na 8 (nebo 10) porcí.
- Z každé části těsta vytvarujeme kouli (o velikosti broskve).
- V každé kouli vytvoříme malý otvor, do kterého vložíme náplň, pak opatrně vytvarujeme knedlík a utěsníme.
- Přivedeme k varu 5 litrů vody.
- Pomocí děrované lžíce opatrně ponoříme každý knedlík do vroucí vody.
- Pracujeme se 2-3 knedlíky najednou.
- Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu vody, necháme je vařit ještě asi 5-6 minut.
- Odebíráme jeden po druhém pomocí děrované lžíce a položíme na nahřátý talíř.
- Pokračujeme se zbývajícími knedlíky.
- Na ozdobu posypeme trochou nasekané petrželky a podáváme.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, kde vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.
Objevte podobné tipy
Bramborové knedlíky plněné zeleninou
Výbornou přílohou k masu jsou bramborové knedlíky plněné zeleninou. My jsme použili cibuli. Můžete je podávat i jen tak samotné, jsou vynikající!
INGREDIENCE
- 650 g cibule
- lžíce sádla
- drcený kmín
- cukr a ocet dle chuti
- 1 vejce
- 650 g brambor
- 55 g dětské krupičky
- 145 g hrubé mouky
POSTUP
- Z brambor, které jsme den předem uvařili, připravíme těsto.
- Brambory oloupeme, nastrouháme a spojíme s moukou, krupičkou, vejcem a solí.
- Zpracujeme si cibuli, kterou oloupeme.
- Potom asi půl kilogramu cibule nakrájíme na plátky, které 4 minuty povaříme a zcedíme.
- Zbytek cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme a přidáme k ní povařenou cibuli.
- Vše opečeme, osolíme a dochutíme kmínem, případně octem nebo cukrem.
- Z bramborového těsta tvoříme knedlíky, které plníme opečenou cibulí.
- Pečlivě zabalíme a vaříme asi 11 minut, po vytažení z vody je propíchneme vidličkou.

Knedlíky z brambor plněné špenátem
Bramborové knedlíky skvěle chutnají i plněné špenátem. Vyzkoušejte tuto variantu, která je nenáročná na suroviny a zároveň luxusně chutná!
INGREDIENCE
- 200 g brambor, uvařených ve slupce, vychladlých a oloupaných
- svazek listů špenátu
- 2 cibule
- sůl
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- olej nebo sádlo
POSTUP
- Špenát spaříme, nakrájíme nadrobno a orestujeme s jednou nadrobno nakrájenou cibulí.
- Brambory nastrouháme a v ruce je smícháme s moukou, vejcem a 1/4 lžičky soli, až vznikne vláčné těsto.
- Dáme vařit trochu osolené vody.
- Z těsta tvoříme malé placky a doprostřed dáme trochu náplně.
- Uzavřene a vytvarujeme kulatý knedlík.
- Knedlíky ihned vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou.
- Vyjmeme je, orestujeme další nakrájenou cibuli a hotové knedlíky posypeme restovanou cibulkou.
- Dobrou chuť!

Podívejte se i na naše další recepty na domácí knedlíky 5x jinak! Vyzkoušejte kynuté i nekynuté varianty.
Bezlepkové plněné bramborové knedlíky
Lahodné bezlepkové knedlíky z bramborového těsta s náplní z hovězího masa a cibule ocení nejen celiaci! Z uvedeného receptu připravíte asi 15 knedlíků.
INGREDIENCE
Na bramborové knedlíky:
- 2 střední brambory
- 2 vejce
- 1 šálek hladké bezlepkové mouky
Na náplň:
- 250 g mletého hovězího masa
- 1/2 cibule
- 2-3 stroužky česneku (nebo 1 vrchovatá lžíce sušeného česneku)
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky sušené šalvěje
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1 lžíce omáčky tamari
- 1/2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- černý pepř
- olivový olej
POSTUP
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
- Vaříme do měkka, scedíme a rozmačkáme je, dokud nezůstanou žádné hrudky.
- Jakmile bramborová kaše trochu vychladne, rozklepneme do ní 2 vejce a mícháme vidličkou, dokud se vše dobře nespojí.
- Postupně přidáváme mouku, dokud nedosáhneme správné konzistence.
- Těsto by mělo být trochu lepivé, ale zároveň by se s ním mělo dobře manipulovat rukama (pokud si ruce nejprve lehce namočíme, aby se nelepilo).
- Polovinu cibule a pár stroužků česneku nakrájíme nadrobno.
- Mleté hovězí maso smažíme na středním plameni na troše olivového oleje, dokud nebude zcela hotové.
- Snížíme teplotu na střední/nízkou a přidáme cibuli a česnek.
- Vaříme pár minut nebo dokud cibule nezměkne.
- Přidáme zbytek ingrediencí a pokračujeme ve vaření po dobu několika minut.
- Necháme trochu vychladnout.
- Lehce si navlhčíme ruce, uchopíme malou hrst těsta a uděláme z něj kouli.
- Kouli zmáčkneme, aby se zploštila na cca 1 cm silnou placku.
- Doprostřed nandáme malou lžičku náplně.
- Nedáváme náplně příliš mnoho, aby se knedlík nerozpadl.
- Opatrně přeložíme knedlík napůl a přitiskneme 2 strany k sobě, abychom ho uzavřeli.
- Poté opatrně zakulatíme okraje a vytvarujeme do koule.
- Přivedeme k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
- Knedlíky opatrně přidáváme do vroucí vody a dáváme pozor, abychom hrnec nepřeplnili.
- Každou várku vaříme 3 minuty a scedíme pomocí děrované lžíce.
- Užijte si to!

Nejen pro celiaky máme i recepty na bezlepkové palačinky: ovocné, tvarohové, jogurtové. Které si dáte?
Bramborové knedlíky s žampionovou náplní
Tyto knedlíky z brambor oceníte třeba ve stresovém období, protože houbová náplň vám poskytne dostatek vitamínů B, které zajišťují vyrovnanou náladu a podporují klidný spánek. Navíc výborně chutnají!
INGREDIENCE
- 800 g škrobnatých brambor
- 1 cibule
- 100 g žampionů
- 100 g uzené pancetty
- 1 lžíce řepkového oleje
- 75 ml červeného vína
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- papriky
- 1 žloutek
- muškátový oříšek
- 150 g hrubé mouky
- 1 vejce
- olej nebo sádlo
- kukuřičný škrob (dle potřeby)
- 4 lžíce másla
- 4 lžíce strouhanky
- 2 lžíce jarní cibulky
POSTUP
- Opláchneme brambory a vaříme v páře asi 300 gramů brambor po dobu 30 minut.
- Na náplň si oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno.
- Žampiony opláchneme a nakrájíme.
- Pancettu nakrájíme na malé kostičky.
- Orestujte ji společně s cibulí na rozpáleném oleji do změknutí a poté přidáme žampiony.
- Restujeme 2-3 minuty.
- Zalijeme vínem a dusíme.
- Přidáme tymián a silně dochutíme solí a pepřem.
- Vyjmeme ze sporáku a necháme vychladit.
- Zbývající brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
- Vyždímeme je pomocí utěrky.
- Necháme si slitou tekutinu a počkáme, až se škrob usadí.
- Poté brambory opatrně slijeme a podle potřeby přidáme kukuřičný škrob.
- Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme pomocí šťouchadla na brambory.
- Přidáme k syrovým bramborám.
- Přidáme také žloutky a dochutíme solí a muškátovým oříškem.
- Vypracujeme v hladké těsto.
- Pokud je příliš měkké, přidáme více kukuřičného škrobu.
- Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů.
- Vyválíme kuličky a středy naplníme 1-2 lžícemi náplně.
- Srolujte zpět do kuliček a utěsníme.
- Knedlíky vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme, dokud nebudou hotové, asi 20 minut.
- Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme strouhanku dozlatova.
- Knedlíky vyjmeme děrovanou lžící a necháme okapat na papírových utěrkách.
- Podáváme v mělkých miskách.
- Vršek posypeme strouhankou a pažitkou.

Plnění bramborových knedlíků
Předem je třeba připomenout, že všechny tvary knedlíky se musí dobře uzavřít, aby se během vaření neotevřely. Plnění a tvarování bramborových knedlíků můžeme provádět několika způsoby :
- Z propracovaného bramborového těsta odtrháváme kousky, do kterých můžeme balit náplň. Tento způsob se hodí jen pro pevné kousky, například uzeniny.
- Těsto rozválíme a krájíme na vhodně velké čtverce, na které pak klademe hromádky náplně.
- Těsto rozválíme na pláty přiměřené velikosti a pak do nich balíme pevnou uzeninu, jako jsou párky nebo klobásy. Po uvaření tento typ knedlíků krájíme na plátky.
- Těsto rozválíme na pláty velikostí odpovídající zhruba kynutému knedlíku a na celou plochu rozetřeme náplň. Knedlík pak stočíme jako roládku a dobře uzavřeme. I tento druh knedlíků krájíme po uvaření na plátky.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!