Vánoční sněhové cukroví

Také milujete lehoučké pusinky, nadýchané věnečky nebo rozplývající se laskonky?

Sněhové cukroví z bílkového sněhu u vás letos nebude chybět!

Zde jsou totiž 3 nejlepší recepty na sněhové cukroví, které se zaručeně povedou!

Sněhové cukroví – ingredience

Základní surovinou do sněhového cukroví jsou bílky. Dají se tak dobře zužitkovat odložené bílky od jiného cukroví nebo krémů, kde byly zapotřebí pouze žloutky. Bílky se mohou nastavit studenou vodou v množství asi 1 lžíce na 1 bílek. Vodu můžeme nahradit například vínem nebo vařenou kávou.

Bílky je třeba zahustit. Používáme k tomu:

  • cukr
  • jemnou krupicí
  • mouku
  • strouhaný kokos
  • mleté ořechy
  • mandle

Až na výjimky se do sněhového cukroví nepoužívá žádný tuk.

Sníh z bílků

Na přípravu sněhového cukroví je třeba bílky vyšlehat do tuhého sněhu. Bílkový sníh šleháme buď běžně za studena nebo nad párou a během šlehání přidáváme pouze cukr. Mouku nebo jiné ingredience na zahuštění zlehka vmícháme až do hotového sněhu.

Tvarování sněhového cukroví

Sněhové pečivo tvarujeme lžičkou nebo zdobítkem přímo na plech, který musí být vymazaný tukem nebo vyložený pomazaným  pečícím papírem.

Sněhové pusinky lze i nabarvit!
foto zdroj: google.com

Pečení sněhového cukroví

Plech s cukrovím se vkládá do trouby, která je předem vyhřátá na cca 50°C a nechá se vyběhnout. Pak už se jen dosouší, někdy až hodinu.

Správně dokončené sněhové cukroví jde dobře sundávat z plechu nebo sloupnout z papíru a kousky nejsou vláčné, ale tuhé a trochu chrastící.

Zdobení sněhového cukroví

Sněhové cukroví barvíme:

  • kakaem
  • kávou
  • několika kapkami potravinářského barviva

Na ozdobu:

  • kousky ořechů
  • kousky datlí
  • sušeného ovoce

Dozdobíme ještě před sušením a cukroví s nimi dopečeme.

Hotové cukroví většinou nespojujeme krémy, ale spíše jen čokoládovou polevou, do které můžeme cukroví namáčet nebo polevou jen mírně pokapat.

Krásné sněhové pusinky vytvoříme přidáním kávy a polevou.
foto zdroj: google.com

Skladování sněhového cukroví

Pokud připravujeme sněhové cukroví v předstihu, je jeho způsob skladování ještě důležitější než u jiného cukroví. Toto cukroví nesmí zvlhnout, protože ztrácí svoji křehkost i vzhled.

Sněhové pusinky

INGREDIENCE

  • 3 bílky
  • 210 g krupicového cukru
  • pečící papír

POSTUP

  1. Začneme šlehat sníh z bílků, vmícháme polovinu množství cukru a dovyšleháme.
  2. Sáčkem s ozdobnou špičkou nebo lžičkou naneseme malé množství na pečící papír a sušíme v mírně vyhřáté troubě (50 – 100 °C).
Sněhové pusinky mají jednoduchý recept.
foto zdroj: pinterest.com

Pro milovníky kokosu jsou zde také sněhové pusinky kokosové!

Sněhové ořechové cukroví

INGREDIENCE

  • 3 ks bílek
  • 180 g cukr krystal
  • 100 g mleté ořechy

POSTUP

  1. Bílky ušleháme s cukrem nad párou do zhoustnutí, vmícháme ořechy.
  2. Sněhovou masu vložíme do zdobícího sáčku a na vymazaný plech stříkáme kopečky.
  3. Sušíme v mírně vyhřáté troubě.
  4. Servírovat můžeme posypané dalšími mletými ořechy.
Sněhové ořechové cukroví je lehoučké a lahodné.
foto zdroj: pinterest.com

 

Zbylo vám mnoho žloutků? Pak prostě musíte vyzkoušet žloutkové pusinky!

Linecké cukroví se sněhem

INGREDIENCE

  • linecké těsto
  • 2 bílky
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g mletých ořechů

POSTUP

  1. Nejprve vytvoříme ořechovou pěnu. Nad parou vyšleháme z bílků sníh, před dokončením vmícháme cukr a ořechy.
  2. Z lineckého těsta vykrojíme kolečka a dáme na plech. Na ně nastříkáme ořechovou sněhovou pěnu a navrch položíme polovinu vlašského ořechu.
  3. Pečeme 15 min při 180°C.
Linecké cukroví se sněhem vypadá dokonale a zvládne ho každý.
foto zdroj: pinterest.com

 

Vlašské ořechy nejsou jen výtečné svou chutí, ale i velmi zdravé, kromě vitamínů skupiny B obsahují například i hořčík a železo a mnoho dalších minerálních látek, které se v ostatních plodinách vyskytují zřídka.

2 tipy na závěr:

Sníh na sněhové cukroví musí být opravdu tuhý. Abychom toho dosáhli, přidáme do bílků několik kapek citronové šťávy. Bílky můžeme schovat v lednici po pečení jiného cukroví, ale ne déle než 3 dny!

 

Tak jaké byly sněhové pusinky? Nebo máte sněhové ořechové? Pochlubte se a sdílejte recept na facebooku! Je to snadné, pod článkem je k tomu připravené modré tlačítko!

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 19 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *