7 jedinečných receptů na vánoční cukroví z našlehaných bílků, které se vám bude v ústech jen rozplývat!

Také milujete lehoučké pusinky, nadýchané věnečky nebo rozplývající se laskonky?

Obohaťte si těmito pochoutkami i vánoční svátky!

Načerpejte inspiraci z našich receptů na sněhové cukroví!

Je jemné, křupavé a křehké!

Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Jednoduché sněhové cukroví

Velmi snadný recept, na který budete potřebovat pouze čtyři ingredience. Výsledek vás ale mile překvapí! Pokud chcete, můžete před vložením do trouby cukroví posypat barevnými posypkami.

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • 3/4 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 1/8 čajové lžičky soli

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 100°C.
  2. Z bílků vyšlehejte ručním šlehačem hustý sníh.
  3. V průběhu šlehání postupně přidávejte po lžících cukr a špetku soli.
  4. Když je sníh téměř hotový, přidejte vanilkový extrakt.
  5. Hotovou směs vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou.
  6. Na plech vyložený pečicím papírem poté vytlačujte jednotlivé sněhové cukroví.
  7. Vložte do trouby a sušte přibližně 80-90 minut.
Jednoduché cukroví z našlehaných bílků s posypkami.
zdroj: cookingclassy.com

Sněhové ořechové cukroví

Pevné, křupavé a doslova se rozplývající v ústech, tak by se dalo jednoduše charakterizovat toto lahodné vánoční pečivo. Vyzkoušejte, uvidíte, že na něm není nic složitého!

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1 šálek mandlí
  • 1 šálek lískových oříšků
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Mandle a lískové oříšky rozmixujte v kuchyňském robotu, abyste získali hrubě mletou strukturu. Případně je nasekejte ručně.
  3. Z bílků šlehejte sníh.
  4. V průběhu šlehání do sněhu nejprve přidejte špetku soli, skořici a vanilkový extrakt.
  5. Poté po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud nezískáte tuhý sníh.
  6. Na závěr do vzniklého sněhu lžící opatrně přimíchejte směs oříšků a mandlí.
  7. Pomocí lžíce vytvořte ze směsi na pečicím papíru cukroví.
  8. Sušte v předehřáté troubě přibližně 20 minut, dokud vrchní část cukroví nezačne zlátnout.
Sněhové vánoční pečivo s ořechy.
zdroj: shelovesbiscotti.com

Ořechy se při pečení vánočního pečiva používají velmi často. Inspirujte se našimi recepty na ořechové cukroví!

Pusinky ze sněhu slepované lahodným krémem

Tvarově velmi originální cukroví, ve kterém je tradiční chuť sněhového pečiva ozvláštněna nejen ořechy, ale také lahodným krémem.  

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1 šálek mletých lískových nebo vlašských ořechů
  • špetka soli
  • 1/4 šálku nasekaných lískových oříšků na obalení
  • čokoládová poleva

Krém

  • 3 žloutky
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1 a 1/2 PL hladké mouky
  • 1/4 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
  • 3/4 šálku mléka
  • 8 PL másla
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 100°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Z bílků šlehejte pomocí ručního šlehače hustý sníh.
  3. V průběhu šlehání postupně po lžících přidávejte cukr.
  4. Do hustého sněhu poté opatrně lžící přimíchejte mleté ořechy.
  5. Hotovou směs vložte do cukrářského sáčku s hvězdicovou špičkou.
  6. Na připravený plech vytlačujte postupně sněhové cukroví a následně sušte v troubě přibližně 90-100 minut.
  7. Nechte sněhové cukroví vychladnout a v mezidobě si připravte krém.
  8. Vyšlehejte do hladka žloutky, cukr a vanilkový extrakt.
  9. Poté přidejte mouku a opět šlehejte dohladka.
  10. Zahřejte mléko a po troškách ho přidávejte do žloutkové směsi, po každém přidání důkladně prošlehejte.
  11. Do vzniklé směsi na závěr zašlehejte také kondenzované mléko.
  12. Poté směs přelijte do hrnce a za stálého míchání povařte po dobu přibližně dvou minut.
  13. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  14. V mezidobě si vyšlehejte máslo a poté do něj zašlehejte i vychladlou směs.
  15. Následně k sobě vždy dvě pusinky slepte pomocí krému.
  16. Odkrytou část krému poté obalte v nasekaných oříšcích a vršky ozdobte čokoládovou polevou.
Pusinky z bílkového sněhu slepované krémem a zdobené čokoládovou polevou.
zdroj: letthebakingbegin.com

Nevíte, jakou čokoládovou polevu na ozvláštnění receptů na sněhové cukroví zvolit? Inspirujte se našimi rozmanitými polevami z čokolády

Nadýchané vánoční stromečky z bílků

Jednoduché a na pohled velmi originální cukroví, které si každý hned oblíbí.

Ingredience:

  • 4 bílky
  • 1 šálek cukru krupice
  • 1/8 čajové lžičky mandlového extraktu
  • zelené gelové potravinové barvivo
  • různobarevné zdobení

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 100°C.
  2. Z bílků vyšlehejte pomocí ručního šlehače hustý sníh.
  3. V průběhu šlehání postupně přidávejte cukr.
  4. Když je sníh téměř hotový, přidejte mandlový extrakt a zelené potravinářské barvivo.
  5. Pokračujte ve šlehání až do vytvoření hustého sněhu.
  6. Směs vložte do sáčku s hvězdicovou špičkou.
  7. Na plech vyložený pečicím papírem vytlačujte jednotlivé sněhové cukroví.
  8. Stromečky posypejte různobarevným posypem.
  9. Sněhové cukroví sušte v předehřáté troubě přibližně 90 minut.
Nadýchavé stromečky z bílků obarvené zeleným potravinářským barvivem.
zdroj: thissillygirlskitchen.com

Skvělým pomocníkem nejen pro přípravu sněhového cukroví je kvalitní šlehač. Pokud nevíte, jak si elektrický ruční šlehač vybrat, navštivte náš velký srovnávací test.

Sněhové pusinky bez cukru

Chcete si vánoční svátky udělat zdravější? Vyzkoušejte tuto variantu cukroví ze sněhu bez cukru.

Ingredience:

  • 2 bílky
  • 5 PL  prášku ze stévie
  • 1/4 čajové lžičky citronové šťávy
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 105°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, během šlehání postupně přidávejte stévii, vanilku a citronovou šťávu.
  3. Tuhou směs poté přendejte do sáčku s hvězdicovou špičkou.
  4. Na připravený plech vytlačujte jednotlivé pusinky.
  5. Sněhové cukroví sušte v troubě přibližně 45 minut.
  6. Poté troubu vypněte a pusinky v ní nechte ještě hodinu vychladnout.
Sněhové pusinky připravované bez cukru.
zdroj: thebigmansworld.com

Linecké cukroví z našlehaných bílků

Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším druhům vánočního pečiva. Ozvláštněte ho letos též našlehanými bílky!

Ingredience:

  • 300 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g hladké mouky
  • 3 žloutky
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • marmeláda dle vlastního výběru

Sníh

  • 3 bílky
  • 150g cukru krupice

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180°C.
  2. Z mouky, másla, cukru, žloutků, vanilinového cukru a citronové kůry vypracujte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu hladké těsto.
  3. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do ledničky.
  4. Vychladlé těsto rozválejte válečkem a pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary lineckého cukroví.
  5. Z bílků a cukru vyšlehejte hutný sníh.
  6. Pomocí zdobícího sáčku ozdobte polovinu vykrájeného cukroví sněhem.
  7. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte dozlatova, přibližně 15 minut.
  8. Po upečení nechte vychladnout a poté slepte linecké bez sněhu a se sněhem pomocí marmelády.
Linecké cukroví slepované marmeládou a zdobené sněhem.
zdroj: zivot.pluska.sk

Vyzkoušejte také další druhy lineckého cukroví. Ze špaldové mouky či s ořechy!

Sněhové vánoční pečivo s čokoládou

Už jste vyzkoušeli tradiční recept na sněhové cukroví ozvláštnit čokoládou?

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 3/4 šálku cukru krupice
  • 1/2 šálku nutelly
  • 2 PL moučkového cukru
  • 1 čajová lžička vanilky
  • 1/2 čajové lžičky bílého octa

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 100°C a plech vyložte pečicím papírem.
  2. Z bílků vyšlehejte pomocí ručního šlehače hustý sníh.
  3. V průběhu šlehání postupně přidejte cukr, vanilku a ocet.
  4. Nutellu dejte přibližně 30 sekund ohřát do mikrovlnné trouby, aby získala tekutější konzistenci.
  5. Teplou nutellu poté přidejte do vzniklé směsi.
  6. Na připravený plech lžící nebo pomocí zdobicího sáčku poté vytvořte jednotlivé tvary cukroví.
  7. Sušte v předehřáté troubě přibližně 50 minut, poté troubu vypněte a nechte sněhové cukroví uvnitř ještě přibližně hodinu.
Vánoční pečivo z našlehaných bílků s čokoládou.
zdroj: tablespoon.com

Tajemství sněhového cukroví        

Aby mělo cukroví z našlehaných bílků tu správnou konzistenci, je třeba věnovat náležitou pozornost přípravě sněhu. Existují dvě základní možnosti, jak bílky s cukrem vyšlehat. Klasická možnost spočívá ve vyšlehání samotných bílků do polotuhého stavu a k nim se poté postupně zašlehává po malém množství přidávaný cukr. Důležité je šlehat opravdu dlouho. Druhou možnost představuje vyšlehání samotných bílků opět do polotuhého stavu a následné zašlehání horkého cukrového sirupu, který si připravíte svařením cukru s trochou vody.

Chuť tohoto vánočního pečiva se dá jednoduše ozvláštnit tím, že k základnímu receptu na sněhové cukroví, tedy ke směsi bílků a cukru, přidáte další ingredience. Nejčastěji se používají nejrůznější extrakty, například vanilkový nebo mandlový, a také nasekané nebo namleté ořechy. Použít ale můžete i mandle nebo čokoládu.

Skvělým trikem je přidat do sněhu malé množství citronové šťávy, která napomůže tomu, aby byla směs opravdu hutná a tuhá. Hotové cukroví ze sněhu lze ozdobit nejen nejrůznějšími posypkami, ale také čokoládovou polevou, nasekanými mandlemi či ořechy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X