Mleté maso lze využít ve spoustě pokrmech.
My jsme si po vás dnes připravili 5 chutných receptů s mletým kuřecím masem, které jsou rychlé, snadné a zvládne je i začátečník.
Vyzkoušejte masové kuličky, sekanou i karbanátky.
Užijte si to!
Zdravé pečené masové kuličky
Na tyto masové kuličky z mletého kuřecího masa potřebujete jen pár jednoduchých ingrediencí a přitom chutnají tak skvěle! Navíc jsou neuvěřitelně všestranné a můžete je servírovat téměř s čímkoli.
Co budete potřebovat
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1/2 šálku strouhanky
- 1 vejce
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 1 stroužek prolisovaného česneku
- 2 lžíce nakrájené čerstvé cibule
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/4 šálku čerstvé nasekané petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Plech vyložte alobalem nebo lehce postříkejte olejem ve spreji.
- Všechny ingredience dejte do velké mísy a rukama nebo vše promíchejte.
- Ze směsi vytvořte 25-30 malých masových kuliček a položte je na plech cca centimetr od sebe.
- Pečte 25–30 minut nebo dokud nebudou propečené.
- Zbylé kuličky můžete skladovat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě po dobu 3-4 dnů.

Máme pro vás i další luxusní recepty na kuličky z mletého masa na 6 různých způsobů. Ochutnejte je všechny!
Zapečená mexická rýže s kuřecím masem a sýrem
Tento chutný pokrm z jedné pánvi je výživný, sytý, zdravý a bezlepkový a navíc je plný úžasných mexických chutí. Skvělý rychlý a snadný oběd či večeře!
Co budete potřebovat
- 1 a ½ šálku rýže
- 500 g mletého kuřecího masa
- 2-3 stroužky česneku nasekané najemno
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 2 střední rajčata nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- čedar na posypání
- 1 šálek kukuřice
- 3 šálky vody
- 2 lžičky oleje
- sůl
- na ozdobu čerstvá petrželka, klínky limetky a avokádo
Na koření:
- 1 a ½ lžičky uzené papriky
- 1 a ½ lžičky chipotle chilli prášku
- ½ lžičky sušeného oregana
- 1 lžička drceného římského kmínu
- ½ lžičky černého pepře
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte na středním plameni trochu oleje.
- Přidejte cibuli, česnek a opékejte 2-3 minuty.
- Přidejte mleté kuřecí maso a restujte, dokud nezmizí růžová barva (asi 3-4 minuty).
- Poté přidejte nakrájená rajčata, papriku, kukuřici a rýži.
- Přidejte také všechno koření, vše dobře promíchejte a směs restujte 2-3 minuty.
- Přidejte vodu a přiveďte směs k varu.
- Dochuťte solí, snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 15 minut.
- Vypněte oheň, sýr rovnoměrně rozprostřete na uvařenou rýži, přikryjte a nechte dalších 10 minut odležet.
- Ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou, na kostičky nakrájeným avokádem, měsíčky limetky a podávejte teplé.

Pro fanoušky mexických chutí máme i 5 křupavých receptů na nejlepší mexické nachos. Jakou variantu vyzkoušíte jako první?
Kuřecí sekaná se zeleninou a parmazánem
Připravte si tuto snadnou sekanou z kuřecího masa, která je křehká, šťavnatá a nabitá zeleninou, což jí dodává spoustu lahodné chuti. Úžasná večeře pro kterýkoli den v týdnu!
Co budete potřebovat
- olej ve spreji
- 5 lžic barbecue omáčky
- 1 lžíce meruňkového džemu
- 1,5 šálku strouhanky
- ¼ šálku mléka
- 1 kg mletého kuřecího masa
- ½ šálku strouhaného parmazánu
- 2 velká vejce
- 1 šálek nastrouhané cukety
- 1 šálek nastrouhané mrkve
- ¾ šálku nasekané žluté cibule
- ¼ šálku nasekané čerstvé petrželky, plus další podle chuti na ozdobu
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1,5 lžičky česnekového prášku
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky kajenského pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Nastříkejte formu na sekanou o rozměrech 23 x 13 cm olejem ve spreji a vyložte ji pečicím papírem (pečící papír by měl pokrývat dno a dvě nejdelší strany formy, přičemž část pečícího papíru nechte mírně přesahovat nejdelší strany – to usnadňuje vyjmutí sekané po upečení).
- Nastříkejte pečící papír olejem ve spreji a odložte stranou.
- V malé misce prošlehejte 3 lžíce barbecue omáčky s meruňkovým džemem.
- Dejte stranou.
- V jiné malé misce smíchejte strouhanku s mlékem, zamíchejte a poté na pár minut odstavte, aby strouhanka mléko vsákla.
- Ve velké míse smíchejte mleté kuřecí maso se strouhankou namočenou v mléce, zbývajícími 2 lžícemi barbecue omáčky, parmazánem, vejci, cuketou, mrkví, cibulí, petrželkou, worcesterskou omáčkou, česnekovým práškem, solí, černým pepřem, oreganem a kajenským pepřem a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Kuřecí směs přendejte do připravené formy a rozprostřete ji do rovnoměrné vrstvy.
- Formou poklepejte na kuchyňský pult asi 5krát nebo 10krát, aby se sekaná přirozeně usadila.
- Pečte 1 hodinu a 15 minut.
- Opatrně vyjměte sekanou z trouby a potřete odloženou směsí barbecue omáčky a džemu.
- Vložte sekanou zpět do trouby a pokračujte v pečení dalších 10 až 15 minut nebo dokud nebude úplně propečená (vnitřní teplota ve středu sekané by měla mít 74 stupňů Celsia.
- Po upečení sekanou opatrně vyjměte z trouby.
- Sekanou nechte 5 minut vychladnout ve formě.
- Poté ji vyjměte z formy a nechte ji vychladnout dalších 5 až 10 minut.
- Ozdobte čerstvou petrželkou (pokud chcete).
- Krájejte, servírujte a prostě si to užijte!

Objevte podobné tipy
Sezamové udon nudle s mletým kuřecím masem a špenátem
Tento recept je ultra jednoduchý a rychlý a díky tomu si ho můžete připravit naprosto kdykoli. Mleté maso orestujete s trochou sójové omáčky, přidáte špenát, uvařené udon nudle a pokrm je hotový!
Co budete potřebovat
- 4 balení udon nudlí
- 2 lžičky sezamového oleje
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku, nakrájené
- 5 cm kus zázvoru, oloupaný a nakrájený na jemné kostičky
- 1 malá cibule, nakrájená
- 500 g mletého kuřecího masa
- 1 šálek čerstvého špenátu
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 4 jarní cibulky, nakrájené
- chilli vločky (volitelně)
Postup
- Na sporáku přiveďte k varu vodu v hrnci.
- Do vroucí vody přidejte udon nudle.
- Nechte udon nudle rychle vařit cca minutu.
- Poté pomocí kuchyňských kleští jemně nudle protřepejte, dokud se od sebe zcela neoddělí.
- Když jsou všechny nudle oddělené (neslepují se k sobě), sceďte je a pokapejte sezamovým olejem.
- To pomáhá zabránit jejich slepování a dodává jim skvělou chuť.
- Dejte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním plameni.
- Přidejte česnek, zázvor a cibuli a restujte, dokud nezměknou.
- Poté udělejte uprostřed pánve důlek a přidejte mleté kuřecí maso.
- Pomocí stěrky rozdrťte během restování mleté maso.
- K masu přidejte 1 lžičku sójové omáčky.
- Restujte 3–4 minuty, nebo dokud není maso téměř propečené.
- Přidejte špenát, udon nudle a sójovou omáčku.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí a špenát nezvadne.
- Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více sójové omáčky.
- Přidejte jarní cibulku a vypněte oheň.
- Podávejte a podle chuti posypte vločkami chilli.

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Kuřecí karbanátky s teriyaki omáčkou
Šťavnaté kuřecí karbanátky podávané s lahodnou asijskou omáčku z mirinu, sójové omáčky a cukru nemohou být lepší. Zamilují si je i ti nejnáročnější strávníci!
Co budete potřebovat
- 500 g mletého kuřecího masa pokojové teploty
- žloutek z 1 vejce
- 1 jarní cibulka nakrájená na kolečka
- 1/4 lžičky soli
- 3 špetky mletého bílého nebo černého pepře
- 3 špetky kajenského pepře
- 1 lžíce mirinu (volitelně)
- 1 lžička praženého sezamového oleje
- 2 lžíce oleje na vaření
Na teriyaki omáčku:
- 1/3 šálku mirinu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
Postup
- Smíchejte všechny ingredience na karbanátky dohromady.
- Chcete-li z mleté kuřecí směsi tvarovat placičky, namočte si obě ruce vodou.
- Naberte část kuřecí směs, vytvarujte kouli a zploštěte ji rukama.
- Dejte stranou.
- Opakujte se zbylou masovou směsí.
- Rozehřejte pánev na středně nízkém plameni.
- Přidejte olej na vaření.
- Kuřecí placičky přendejte na pánev a smažte asi 1-2 minuty z každé strany.
- Pokud střed není propečený, otáčejte tam a zpět a pokračujte ve smažení.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku v malém hrnci.
- Na mírném ohni poduste a zredukujte na hustší konzistenci, asi 10 minut.
- Kuřecí placičky podávejte s omáčkou.
- Nechte si chutnat!

Vyzkoušejte i naše další recepty na karbanátky z kuřecího masa se zeleninou i bez. Najděte mezi nimi svého favorita!
Tipy na to nejlepší mleté kuřecí maso
- Vaření mletého kuřecí masa trvá kratší dobu. Při restování se tedy snažte mleté maso co nejdříve rozdělit na menší kousky, když je ještě syrové a růžové. V opačném případě se může zformovat do velké uvařené hmoty, kterou by bylo obtížné později rozlámat na menší kousky.
- Kuřecí maso nemá tolik tuku jako jiné mleté maso a díky tomu se snadněji vysuší. Ujistěte se, že ho opékáte při nižší teplotěLuxusní recepty na karbanátky z kuřecího masa v 5 různých variantách. Inspirujte se!
- Dalším trikem, jak zajistit, aby mleté kuřecí maso během vaření nevyschlo, je přidat vlhkost. Na to skvěle funguje třeba mléko. U kuřecích hamburgerů nebo masových kuliček zvažte přidání kapkyjogurtu nebo kapky mléka, aby se masová směs spojila a zůstala šťavnatá. Můžete také přidat mleté hovězí nebo vepřové maso, abyste zapracovali více tuku, což pomůže s vlhkostí a také chutí.
- Stejně jako u kuřecích prsou je třeba mleté kuřecí maso vařit, dokud v něm nezůstane žádná růžová barva.
- Chcete-li s mletým kuřecím masem skutečně uspět, přidejte k němu různé směsi koření, chilli papričky, fermentovanou zeleninuči libovolné omáčky.
A jak vám naše dnešní recepty s mletým kuřecím masem chutnaly? Napište nám do komentářů!