Recepty na masové rychlovky s ovocem. Skvělé tipy na jedinečné kombinace!

Minutky patří k jídlům, které si dopřejeme, když chceme ochutnat něco opravdu speciálního, co nám nezabere příliš času.

A co vyzkoušet maso s ovocem?

S broskvemi, švestkou či mandarinkami?

V tomto článku se můžete inspirovat 6 rychlými recepty na masové minutky s ovocem, které si dozajista oblíbíte.

Grilovaný skirt steak s broskvemi

Delikátní marinovaný hovězí steak, grilovaný s čerstvými broskovými plátky ve směsi medu, skořice a zázvoru. To prostě musíte vyzkoušet!

Ingredience

  • 2 stroužky česneku
  • 1 malý bobkový list
  • 1 malá šalotka
  • 1 jalapeño, rozpůlené a bez semínek
  • jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 čajové lžičky nasekaného tymiánu
  • 1/2 šálku plus 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 750 g skirt steaku, nakrájeného na 4 kusy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/2 šálku velmi horké vody
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 1 a 1/2 čajové lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 4 broskve, rozpůlené a vypeckované

Postup

  1. V mixéru rozmixujte česnek, bobkový list, šalotku, jalapeño, citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku a tymián.
  2. Do zapnutého mixéru pomalu nalijte 1/2 šálku řepkového oleje a nechte vzniknout hladké pyré.
  3. Marinádu dochuťte solí a pepřem.
  4. Nalijte polovinu marinády do mělké zapékací misky a přidejte steak.
  5. Nechte stát 20 minut.
  6. Do zbylé marinády přidejte dijonskou hořčici a promíchejte.
  7. Přeneste obvaz do malé misky.
  8. Mezitím rozpalte gril.
  9. Smíchejte vodu s medem, skořicí a zázvorem a nechte 5 minut odstát.
  10. Směs smíchejte se zbývající 1 lžící oleje a broskvemi.
  11. Oškrábejte marinádu z masa.
  12. Steaky pořádně osolte a opepřete a Velkoryse ochucte steaky solí a pepřem a grilujte po dobu 6 až 7 minut, s jedním otočením.
  13. Současně grilujte poloviny broskví a často je obracejte, dokud nejsou skvrnité a měkké, asi 8 minut.
  14. Broskve nakrájejte na klínky a steaky nakrájejte na tenké plátky.
  15. Přendejte na talíře a podávejte se zbylou marinádou.
Grilovaný skirt steak s broskvemi přelitý omáčkou na talíři.
www.foodandwine.com

Minutkové kuřecí s ovocnou omáčkou

Kuřecí maso je na minutky ideální, protože je křehké, jemné a velmi rychle udělané. Kombinaci se sladkou chutí ananasu, mandarinek a broskví si zamilujete!

INGREDIENCE:

  • 400 g kuřecích prsou
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ananas
  • mandarinky
  • broskve
  • 1 kelímek smetany

POSTUP:

  1. Připravíme si ovoce, které omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Kuřecí maso opláchneme a osušíme a nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme.
  3. V pánvi rozehřejeme olej, na němž opečeme z obou stran kuřecí maso.
  4. Osolíme, opepříme a přidáme sójovou omáčku a ovoce.
  5. Chvíli podusíme a nakonec vlijeme smetanu s hladkou moukou a povaříme.
Kuřecí maso s ovocnou omáčkou v míse.
www.cookingclassy.com

Vepřové kotlety s grilovanými švestkami

Tyto vepřové kotlety s grilovanými švestkami jsou strašně jednoduché, a přitom jsou tak působivé a chutné. Připravte si tuto letní pecku během 20 minut!

Ingredience

  • 2 vepřové kotlety s kostí
  • 3 malé švestky (nebo 2 velké)
  • 2 lžičky medu
  • 3 a ½ lžičky olivového oleje
  • mořská sůl
  • černý pepř
  • 3 šálky rukoly
  • ½ citronu
  • 1 – 2 lžičky čerstvých listů oregana
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu

Postup

  1. Rozpalte gril.
  2. Vepřové kotlety z obou stran potřete medem a 2 lžičkami oleje.
  3. Maso z obou stran také pořádně osolte a opepřete.
  4. Nakrájejte švestky na poloviny, vypeckujte a lehce pokapejte řezané strany 1/2 lžičkou oleje.
  5. Vepřové kotlety grilujte asi 5 minut z každé strany, nebo dokud teploměr vložený do středu nejsilnější části kotlet nebude mít 63 ° C.
  6. Ogrilujte také švestky řezanou stranou dolů po dobu 5 – 10 minut, nebo dokud se na nich neobjeví zuhelnatělé otisky od grilu a švestky nejsou měkké, ale ne rozpadající se.
  7. Zatímco se grilují vepřové kotlety a švestky, smíchejte rukolu se zbývajícím olejem (1 lžička), šťávou z ½ citronu a špetkou mořské soli.
  8. Na 2 talíře položte takto promíchanou rukolu.
  9. Hotové maso nechte odpočívat a mezitím každou část švestky rozkrojte opět na polovinu.
  10. Vepřové kotlety vyskládejte na rukolu, poklaďte švestkami, oregánem a parmezánem.
  11. Ihned podávejte.
Vepřové kotlety s rukolou, grilovanými švestkami a parmezánem na talíři.
www.livelytable.com

Hovězí s pomeranči

Lahodný steak z hovězí svíčkové ve sladkoslané omáčce s čerstvými pomeranči je skvělou pochoutkou, která by na vašem víkendovém menu neměla chybět.

Ingredience

  • 2 celé pomeranče
  • 2 oloupané pomeranče nakrájené na dílky
  • 2 drcené stroužky česneku
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 750 g steaku z hovězí svíčkové, nakrájeného na proužky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 3 pokrájené jarní cibulky
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • dušená rýže k podávání

Postup

  1. Do malé misky nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a vymačkejte šťávu ze 2 pomerančů.
  2. Přidejte česnek a sójovou omáčku.
  3. Smíchejte kukuřičný škrob s jednou lžící studené vody a přidejte směs kukuřičného škrobu do misky k ostatním ingrediencím.
  4. Zahřejte 1 lžíci oleje na velké nepřilnavé pánvi na vysokém plameni.
  5. Pracujte po dávkách (v případě potřeby přidejte více oleje) a opečte maso dohněda, trvaá to cca 3 až 5 minut.
  6. Maso dochuťte solí a pepřem a přendejte na talíř.
  7. Nalijte pomerančovou směs na pánev a povařte, dokud nevznikne sirup, asi 1 minutu.
  8. Vraťte hovězí maso na pánev, přidejte dílky pomeranče a jarní cibulku.
  9. Promíchejte, dokud se vše nespojí a nezahřeje.
  10. Posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží.
Hovězí s pomeranči a rýží na velkém talíři.
www.dinneratthezoo.com

Kuřecí maso se zeleninou a mandarinkami

Tato snadná restovaná směs s kuřecím masem, čerstvou zeleninou a svěžími mandarinkami je skvělý pokrm, který hravě připravíte kdykoli během dne.

Ingredience

  • 1 a 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 750 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže nakrájených na kousky
  • 1 malá cibule nakrájená na kostičky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 lžíce drceného čerstvého zázvoru
  • 3 drcené stroužky česneku ​​(asi 1 polévková lžíce)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1/4 čajové lžičky červeného pepře
  • 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
  • 340 g brokolice
  • 1 šálek sójových bobů edamame, čerstvé nebo mražené a rozmrazené
  • 1 šálek mandarinkového kompotu, scezeného
  • nakrájená jarní cibulka k servírování
  • opečená sezamová semínka volitelně k podávání
  • připravená hnědá rýže nebo quinoa k podávání

Postup

  1. Na velké pánvi zahřejte na středně vysokém ohni 1 lžíci oleje.
  2. Přidejte cibuli a restujte, dokud nezačne měknout, asi 3 minuty.
  3. Přidejte kuře, 1 lžíci sójové omáčky a sůl.
  4. Restujte  za občasného míchání, dokud není kuře úplně hotové, asi 5 minut.
  5. Vyjměte kuře a cibuli na talíř a odložte stranou.
  6. V malé misce promíchejte zbývající 3 lžíce sójové omáčky, zázvor, česnek, med, rýžový ocet, kukuřičný škrob a červený pepř.
  7. Dejte stranou.
  8. Ve stejné pánvi zahřejte zbývající 1/2 lžíce oleje.
  9. Přidejte papriku.
  10. Restujte 3 minuty.
  11. Přidejte brokolici a restujte, dokud nebude zelenina křehká, asi 4 až 5 minut.
  12. Vraťte kuře a cibuli na pánev.
  13. Přidejte sójové boby, na vrch nalijte směs sójové omáčky a promíchejte.
  14. Nechte 1 minutu povařit, aby se vše prohřálo a omáčka se zahustila.
  15. Na vrch dejte mandarinky, jarní cibulku a sezamová semínka.
  16. Podávejte horké s hnědou rýží nebo quionou.
Kuřecí směs s mandarinkami a zeleninou na pánvi se lžící.
www.wellplated.com

Pokud vám zachutnala kombinace kuřecího masa s mandarinkami nebo broskvemi, vyzkoušejte i naše další recepty na kuřecí maso plněné ovocem.

Steak s exotickým ovocem a mandlovou rýží

Zajímavá kombinace hovězího steaku s omáčkou z rumu, kokosového mléka a kari a exotického ovoce, kterou byste měli ochutnat a potěšit své chuťové buňky.

Ingredience

  • 200 gramů dlouhozrnné rýže
  • sůl
  • 1 polévková lžíce mandlí (15 gramů)
  • 4 steaky z hovězí svíčkové (po cca 150 gramech)
  • mleté chilli
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 čajová lžička červené kari pasty
  • 4 lžíce bílého rumu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 papája
  • 1 ananas
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžička másla

Postup

  1. Uvařte rýži ve slané vodě podle pokynů na obale.
  2. Opražte mandle na suché pánvi, dokud se nerozvoní.
  3. Steaky dochuťte pepřem.
  4. Na pánvi rozpalte olej a steaky opečte z každé strany 2-3 minuty.
  5. Dochuťte solí.
  6. Smíchejte kari pastu s rumem, přilijte kokosové mléko, přikryjte a nechte dusit asi 5 minut na velmi mírném ohni.
  7. Oloupejte papáju a ananas a semínka papáji nechte stranou.
  8. Papáju a ananas nakrájejte na kousky.
  9. Opláchněte a nasekejte jarní cibulku.
  10. Na další pánvi rozpalte máslo a na vysokém ohni restujte papáju, ananas a jarní cibulku, cca 2–3 minuty.
  11. Steaky nakrájejte na plátky a podávejte se směsí ovoce a jarní cibulky a omáčkou na 4 talířích.
  12. Posypte papájovými semínky a servírujte s rýží.
www.eatsmarter.com

Velice chutnou rýži vám pomůže uvařit i rýžovar. Jak funguje a je výhodný k pořízení? Podívejte se na naše hodnocení elektrických rýžovarů.

Ovoce k masovým minutkám

Používané čerstvé ovoce musí být především dobře vyzrálé. Z našich domácích druhů ovoce jsou vhodná samozřejmě jablka a to spíše s nakyslou chutí, křehké hrušky, následují meruňky a broskve.

V pozdním létě a na podzim se k použití nabízejí švestky, které svou chutí osvěží každé maso. Drobné ovoce se pro tuto úpravu nehodí, to raději využíváme na přípravu různých přelivů a omáček.

Z dováženého exotického ovoce se jako kombinace k masu hodí především ananas, banány, pomeranče, mandarinky a v některých případech to mohou být i jiné méně známé druhy jako mango, avokádo a podobně.

A jaké maso je vhodné pro minutkovou přípravu? Pro minutku z vepřového masa si přichystáme kýtu nebo panenku, které jsou velmi rychle hotové. Kuřecí maso se na minutky výborně hodí, protože je křehké a jemné a velmi brzy udělané. Pro minutku z hovězího masa volíme hlavně roštěnou nebo steaky ze svíčkové.

Pokud vás ovoce v netradičních receptech zaujalo, zkuste se inspirovat třeba i recepty na ovocný grilovaný špíz. Uvidíte, že nebudete litovat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.