Minutky patří k jídlům, které si dopřejeme, když chceme ochutnat něco opravdu speciálního, co nám nezabere příliš času.
A co vyzkoušet maso s ovocem?
S broskvemi, švestkou či mandarinkami?
V tomto článku se můžete inspirovat 6 rychlými recepty na masové minutky s ovocem, které si dozajista oblíbíte.
Grilovaný skirt steak s broskvemi
Delikátní marinovaný hovězí steak, grilovaný s čerstvými broskovými plátky ve směsi medu, skořice a zázvoru. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 2 stroužky česneku
- 1 malý bobkový list
- 1 malá šalotka
- 1 jalapeño, rozpůlené a bez semínek
- jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 čajové lžičky nasekaného tymiánu
- 1/2 šálku plus 1 lžíce řepkového oleje
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 750 g skirt steaku, nakrájeného na 4 kusy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1/2 šálku velmi horké vody
- 2 lžíce medu
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1 a 1/2 čajové lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 4 broskve, rozpůlené a vypeckované
Postup
- V mixéru rozmixujte česnek, bobkový list, šalotku, jalapeño, citronovou kůru a šťávu, sójovou omáčku a tymián.
- Do zapnutého mixéru pomalu nalijte 1/2 šálku řepkového oleje a nechte vzniknout hladké pyré.
- Marinádu dochuťte solí a pepřem.
- Nalijte polovinu marinády do mělké zapékací misky a přidejte steak.
- Nechte stát 20 minut.
- Do zbylé marinády přidejte dijonskou hořčici a promíchejte.
- Přeneste obvaz do malé misky.
- Mezitím rozpalte gril.
- Smíchejte vodu s medem, skořicí a zázvorem a nechte 5 minut odstát.
- Směs smíchejte se zbývající 1 lžící oleje a broskvemi.
- Oškrábejte marinádu z masa.
- Steaky pořádně osolte a opepřete a Velkoryse ochucte steaky solí a pepřem a grilujte po dobu 6 až 7 minut, s jedním otočením.
- Současně grilujte poloviny broskví a často je obracejte, dokud nejsou skvrnité a měkké, asi 8 minut.
- Broskve nakrájejte na klínky a steaky nakrájejte na tenké plátky.
- Přendejte na talíře a podávejte se zbylou marinádou.

Minutkové kuřecí s ovocnou omáčkou
Kuřecí maso je na minutky ideální, protože je křehké, jemné a velmi rychle udělané. Kombinaci se sladkou chutí ananasu, mandarinek a broskví si zamilujete!
INGREDIENCE:
- 400 g kuřecích prsou
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce hladké mouky
- ananas
- mandarinky
- broskve
- 1 kelímek smetany
POSTUP:
- Připravíme si ovoce, které omyjeme, případně oloupeme a nakrájíme na kostky.
- Kuřecí maso opláchneme a osušíme a nakrájíme na plátky, které jemně naklepeme.
- V pánvi rozehřejeme olej, na němž opečeme z obou stran kuřecí maso.
- Osolíme, opepříme a přidáme sójovou omáčku a ovoce.
- Chvíli podusíme a nakonec vlijeme smetanu s hladkou moukou a povaříme.

Vepřové kotlety s grilovanými švestkami
Tyto vepřové kotlety s grilovanými švestkami jsou strašně jednoduché, a přitom jsou tak působivé a chutné. Připravte si tuto letní pecku během 20 minut!
Ingredience
- 2 vepřové kotlety s kostí
- 3 malé švestky (nebo 2 velké)
- 2 lžičky medu
- 3 a ½ lžičky olivového oleje
- mořská sůl
- černý pepř
- 3 šálky rukoly
- ½ citronu
- 1 – 2 lžičky čerstvých listů oregana
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
Postup
- Rozpalte gril.
- Vepřové kotlety z obou stran potřete medem a 2 lžičkami oleje.
- Maso z obou stran také pořádně osolte a opepřete.
- Nakrájejte švestky na poloviny, vypeckujte a lehce pokapejte řezané strany 1/2 lžičkou oleje.
- Vepřové kotlety grilujte asi 5 minut z každé strany, nebo dokud teploměr vložený do středu nejsilnější části kotlet nebude mít 63 ° C.
- Ogrilujte také švestky řezanou stranou dolů po dobu 5 – 10 minut, nebo dokud se na nich neobjeví zuhelnatělé otisky od grilu a švestky nejsou měkké, ale ne rozpadající se.
- Zatímco se grilují vepřové kotlety a švestky, smíchejte rukolu se zbývajícím olejem (1 lžička), šťávou z ½ citronu a špetkou mořské soli.
- Na 2 talíře položte takto promíchanou rukolu.
- Hotové maso nechte odpočívat a mezitím každou část švestky rozkrojte opět na polovinu.
- Vepřové kotlety vyskládejte na rukolu, poklaďte švestkami, oregánem a parmezánem.
- Ihned podávejte.

Objevte podobné tipy
Hovězí s pomeranči
Lahodný steak z hovězí svíčkové ve sladkoslané omáčce s čerstvými pomeranči je skvělou pochoutkou, která by na vašem víkendovém menu neměla chybět.
Ingredience
- 2 celé pomeranče
- 2 oloupané pomeranče nakrájené na dílky
- 2 drcené stroužky česneku
- 2 lžíce sójové omáčky
- 750 g steaku z hovězí svíčkové, nakrájeného na proužky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce řepkového oleje
- 3 pokrájené jarní cibulky
- sůl a pepř na dochucení
- 1 lžíce sezamových semínek
- dušená rýže k podávání
Postup
- Do malé misky nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a vymačkejte šťávu ze 2 pomerančů.
- Přidejte česnek a sójovou omáčku.
- Smíchejte kukuřičný škrob s jednou lžící studené vody a přidejte směs kukuřičného škrobu do misky k ostatním ingrediencím.
- Zahřejte 1 lžíci oleje na velké nepřilnavé pánvi na vysokém plameni.
- Pracujte po dávkách (v případě potřeby přidejte více oleje) a opečte maso dohněda, trvaá to cca 3 až 5 minut.
- Maso dochuťte solí a pepřem a přendejte na talíř.
- Nalijte pomerančovou směs na pánev a povařte, dokud nevznikne sirup, asi 1 minutu.
- Vraťte hovězí maso na pánev, přidejte dílky pomeranče a jarní cibulku.
- Promíchejte, dokud se vše nespojí a nezahřeje.
- Posypte sezamovými semínky a podávejte s rýží.

Kuřecí maso se zeleninou a mandarinkami
Tato snadná restovaná směs s kuřecím masem, čerstvou zeleninou a svěžími mandarinkami je skvělý pokrm, který hravě připravíte kdykoli během dne.
Ingredience
- 1 a 1/2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 750 g vykostěných kuřecích prsou bez kůže nakrájených na kousky
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
- 4 lžíce sójové omáčky
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1 lžíce drceného čerstvého zázvoru
- 3 drcené stroužky česneku (asi 1 polévková lžíce)
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 čajové lžičky červeného pepře
- 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
- 340 g brokolice
- 1 šálek sójových bobů edamame, čerstvé nebo mražené a rozmrazené
- 1 šálek mandarinkového kompotu, scezeného
- nakrájená jarní cibulka k servírování
- opečená sezamová semínka volitelně k podávání
- připravená hnědá rýže nebo quinoa k podávání
Postup
- Na velké pánvi zahřejte na středně vysokém ohni 1 lžíci oleje.
- Přidejte cibuli a restujte, dokud nezačne měknout, asi 3 minuty.
- Přidejte kuře, 1 lžíci sójové omáčky a sůl.
- Restujte za občasného míchání, dokud není kuře úplně hotové, asi 5 minut.
- Vyjměte kuře a cibuli na talíř a odložte stranou.
- V malé misce promíchejte zbývající 3 lžíce sójové omáčky, zázvor, česnek, med, rýžový ocet, kukuřičný škrob a červený pepř.
- Dejte stranou.
- Ve stejné pánvi zahřejte zbývající 1/2 lžíce oleje.
- Přidejte papriku.
- Restujte 3 minuty.
- Přidejte brokolici a restujte, dokud nebude zelenina křehká, asi 4 až 5 minut.
- Vraťte kuře a cibuli na pánev.
- Přidejte sójové boby, na vrch nalijte směs sójové omáčky a promíchejte.
- Nechte 1 minutu povařit, aby se vše prohřálo a omáčka se zahustila.
- Na vrch dejte mandarinky, jarní cibulku a sezamová semínka.
- Podávejte horké s hnědou rýží nebo quionou.

Pokud vám zachutnala kombinace kuřecího masa s mandarinkami nebo broskvemi, vyzkoušejte i naše další recepty na kuřecí maso plněné ovocem.
Steak s exotickým ovocem a mandlovou rýží
Zajímavá kombinace hovězího steaku s omáčkou z rumu, kokosového mléka a kari a exotického ovoce, kterou byste měli ochutnat a potěšit své chuťové buňky.
Ingredience
- 200 gramů dlouhozrnné rýže
- sůl
- 1 polévková lžíce mandlí (15 gramů)
- 4 steaky z hovězí svíčkové (po cca 150 gramech)
- mleté chilli
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 čajová lžička červené kari pasty
- 4 lžíce bílého rumu
- 200 ml kokosového mléka
- 1 papája
- 1 ananas
- 2 jarní cibulky
- 1 lžička másla
Postup
- Uvařte rýži ve slané vodě podle pokynů na obale.
- Opražte mandle na suché pánvi, dokud se nerozvoní.
- Steaky dochuťte pepřem.
- Na pánvi rozpalte olej a steaky opečte z každé strany 2-3 minuty.
- Dochuťte solí.
- Smíchejte kari pastu s rumem, přilijte kokosové mléko, přikryjte a nechte dusit asi 5 minut na velmi mírném ohni.
- Oloupejte papáju a ananas a semínka papáji nechte stranou.
- Papáju a ananas nakrájejte na kousky.
- Opláchněte a nasekejte jarní cibulku.
- Na další pánvi rozpalte máslo a na vysokém ohni restujte papáju, ananas a jarní cibulku, cca 2–3 minuty.
- Steaky nakrájejte na plátky a podávejte se směsí ovoce a jarní cibulky a omáčkou na 4 talířích.
- Posypte papájovými semínky a servírujte s rýží.

Velice chutnou rýži vám pomůže uvařit i rýžovar. Jak funguje a je výhodný k pořízení? Podívejte se na naše hodnocení elektrických rýžovarů.
Ovoce k masovým minutkám
Používané čerstvé ovoce musí být především dobře vyzrálé. Z našich domácích druhů ovoce jsou vhodná samozřejmě jablka a to spíše s nakyslou chutí, křehké hrušky, následují meruňky a broskve.
V pozdním létě a na podzim se k použití nabízejí švestky, které svou chutí osvěží každé maso. Drobné ovoce se pro tuto úpravu nehodí, to raději využíváme na přípravu různých přelivů a omáček.
Z dováženého exotického ovoce se jako kombinace k masu hodí především ananas, banány, pomeranče, mandarinky a v některých případech to mohou být i jiné méně známé druhy jako mango, avokádo a podobně.
A jaké maso je vhodné pro minutkovou přípravu? Pro minutku z vepřového masa si přichystáme kýtu nebo panenku, které jsou velmi rychle hotové. Kuřecí maso se na minutky výborně hodí, protože je křehké a jemné a velmi brzy udělané. Pro minutku z hovězího masa volíme hlavně roštěnou nebo steaky ze svíčkové.
Pokud vás ovoce v netradičních receptech zaujalo, zkuste se inspirovat třeba i recepty na ovocný grilovaný špíz. Uvidíte, že nebudete litovat!