Nejlepší recepty na celerové placičky. Inspirujte se!

Celerové placičky, karbanátky, řízky a burgery jsou skvělou variantou, když máte nedostatek a času.

Přinášíme vám tipy na rychlé obědy. 

Pojďte se podívat, co všechno se dá z celeru řapíkatého i bulvového připravit.

Celerové karbanátky pečené v troubě

Tyto celerové burgery nebo placičky jsou bez masa a bez mouky. Mohou si je tedy dopřát vegetariáni nebo ti, kdo mají bezlepkovou dietu. Obrovskou výhodou je, že nejsou smažené, tudíž i jejich příprava je zdravá.

Ingredience:

  • 450 g brambor
  • 320 g celeru bulvového
  • 1 střední mrkev
  • 3 vejce
  • 2 lžíce sladěnky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička čerstvě namletého pepře
  • olivový olej

Postup:

  • Brambory, celer, mrkev si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Vše spolu smíchejte, přidejte vejce, sladěnku, sůl, černý pepř a zamíchejte.
  • Mokrýma rukama vytvarujte burgery o velikosti dlaně.
  • Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je olivovým olejem. 
  • Pečte ve vyhřáté troubě na 175°C po dobu 20 minut.
celerové placičky v podobě burgeru
Zdroj: laurencariscooks.com

Tip: Už jste někdy zkoušeli domácí grilovaný masový burger? Ať už jej připravíte doma nebo na zahrádce, bude výborný.

Plněné celerové placky s vepřovým masem

Celerové placičky lze vytvořit i na plněný způsob. Už jste je někdy měli? U nás je tento recept netradiční, ale třeba vás zaujme. A máte-li rádi maso, určitě si pochutnáte.

Na těsto:

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ½ hrnku vařící vody
  • 1 hrnek vody

Na náplň:

  • 280 g mletého vepřového masa
  • 280 g řapíkatého celeru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • sezamový olej
  • zázvor
  • jarní cibulka
  • olej

Postup:

  • Obě mouky si nasypejte do mísy. Po částech přilévejte vroucí vodu a míchejte.
  • Poté po částech přilévejte vodu pokojové teploty a míchejte.
  • Vyhnětené těsto přikryjte pokličkou a nechte 8-10 minut odpočívat.
  • Celer rozkrojte na poloviny a dejte vařit do vroucí vody na 1 minutu.
  • Poté jej zceďte a dejte do studené vody vychladit.
  • Nakrájejte jej na drobno.
  • Mleté maso osolte, přidejte k němu sezamový olej, sojovou omáčku, kousek nastrouhaného zázvoru, nasekanou jarní cibulku a nasekaný celer.
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Těsto si na pomoučeném vále rozdělte na 8 bochníků. 
  • Z každého bochníku vyválejte asi ½ cm tlustou placku a naplňte směsí masa a zeleniny.
  • Placku zabalte jako plněný knedlík a mírně stlačte.
  • Dejte péct na rozehřátou suchou pánev a přikryjte pokličkou.
  • Z každé strany placku pečte 3-4 minuty.
  • Placky jsou hotové, když se začnou nafukovat.
  • Potřete je olejem a můžete podávat.
placičky plněné celerem a masem
Zdroj: yumchina.com

Videorecept naleznete zde:

Pork and Celery Filling Pancake /Traditional Chinese Dish / 猪肉芹菜馅饼

Tip: Co si třeba ze zbytku celeru udělat chutné a zdravé smoothie z řapíkatého celeru ve 4 variantách?


Celerové karbanátky se sýrem

Placky s celerem, sýrem a kuřecím masem mají vyrovnanou chuť masa a zeleniny. Jakou přílohu si zvolíte, je jen na vás.

Ingredience:

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 malá cibule
  • 450 g mletého kuřecího masa
  • 1 vejce
  • ¼ hrnku strouhanky
  • 3  lžíce nastrouhaného sýru parmezánového typu
  • 1  lžička wolcestrové omáčky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky pepře
  • 1  lžička nasekané petržele
  • 3 – 4  lžíce rostlinného oleje

Postup:

  • Celer a cibuli očistěte a nastrouhejte. 
  • K celeru a cibuli přidejte maso, vejce, strouhanku, sýr wolcetrovou omáčku, sůl, pepř a petrželku.
  • Vše důkladně smíchejte.
  • Z těsta vytvarujte karbanátky. 
  • Ty osmažte na rostlinném oleji z obou stran dozlatova pod přikrytou pokličkou.
  • Z každé strany pečte asi 10 minut.
smažené celerové karbanátky
Zdroj: artsypalate.wordpress.com

Tip: Klidně si tyto placičky osmažte s minimem tuku nebo žádným. K tom se skvěle hodí pánev s teflonovou úpravou. Mrkněte, jak dopadly teflonové pánve v naší recenzi.

Celerový řízek (vegan)

Celerové řízky sice nejsou z masa, ale zato mohou být příjemnou změnou, nemyslíte?

Je to rychlé a chutné. Stačí k tomu vymyslet adekvátní přílohu a je vystaráno.

Ingredience:

  • 1 velký celer bulvový
  • 3 lžíce hořčice
  • sůl a pepř
  • mletý muškátový oříšek
  • mletá paprika
  • 150 g  strouhanky
  • 150 ml mléka (pro vegany třeba sojového)
  • 100 g hladké mouky
  • rostlinný olej

Postup:

  • Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm široká kolečka. 
  • Celer dejte vařit do vroucí osolené vody na dobu asi 5 minut do změknutí (ale nesmí být příliš měkký, aby se nerozpadal).
  • Hotový celer zceďte a nechte vychladit. Každé kolečko potřete hořčicí, posolte, opepřete, posypte paprikou a muškátovým oříškem. 
  • Přichystejte si trojobal.
  • Do jednoho hlubokého talíře si dejte mouku, do druhého mléko a do třetího strouhanku.
  • Každý kousek obalte v mouce, mléku a nakonec strouhance.
  • Smažte dozlatova na rostlinném oleji z obou stran.
  • Nechte okapat na ubrouscích a podávejte s libovolnou přílohou.
Řízky z celeru.
Zdroj: gonutss.com

Jak vidíte, celerové placičky, řízky, karbanátky i burgery se dají udělat v různých variantách.

Ať už jsou masové nebo zeleninové. Už jste třeba zkoušeli brokolicové karbanátky nebo cuketové karbanátky?

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X