Celerové placičky, karbanátky, řízky a burgery jsou skvělou variantou, když máte nedostatek a času.
Přinášíme vám tipy na rychlé obědy.
Pojďte se podívat, co všechno se dá z celeru řapíkatého i bulvového připravit.
Celerové karbanátky pečené v troubě
Tyto celerové burgery nebo placičky jsou bez masa a bez mouky. Mohou si je tedy dopřát vegetariáni nebo ti, kdo mají bezlepkovou dietu. Obrovskou výhodou je, že nejsou smažené, tudíž i jejich příprava je zdravá.
Ingredience:
- 450 g brambor
- 320 g celeru bulvového
- 1 střední mrkev
- 3 vejce
- 2 lžíce sladěnky
- 2 lžičky soli
- 1 lžička čerstvě namletého pepře
- olivový olej
Postup:
- Brambory, celer, mrkev si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Vše spolu smíchejte, přidejte vejce, sladěnku, sůl, černý pepř a zamíchejte.
- Mokrýma rukama vytvarujte burgery o velikosti dlaně.
- Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je olivovým olejem.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 175°C po dobu 20 minut.

Tip: Už jste někdy zkoušeli domácí grilovaný masový burger? Ať už jej připravíte doma nebo na zahrádce, bude výborný.
Plněné celerové placky s vepřovým masem
Celerové placičky lze vytvořit i na plněný způsob. Už jste je někdy měli? U nás je tento recept netradiční, ale třeba vás zaujme. A máte-li rádi maso, určitě si pochutnáte.
Na těsto:
Ingredience:
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 a ½ hrnku hladké mouky
- ½ hrnku vařící vody
- 1 hrnek vody
Na náplň:
- 280 g mletého vepřového masa
- 280 g řapíkatého celeru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- sezamový olej
- zázvor
- jarní cibulka
- olej
Postup:
- Obě mouky si nasypejte do mísy. Po částech přilévejte vroucí vodu a míchejte.
- Poté po částech přilévejte vodu pokojové teploty a míchejte.
- Vyhnětené těsto přikryjte pokličkou a nechte 8-10 minut odpočívat.
- Celer rozkrojte na poloviny a dejte vařit do vroucí vody na 1 minutu.
- Poté jej zceďte a dejte do studené vody vychladit.
- Nakrájejte jej na drobno.
- Mleté maso osolte, přidejte k němu sezamový olej, sojovou omáčku, kousek nastrouhaného zázvoru, nasekanou jarní cibulku a nasekaný celer.
- Vše důkladně promíchejte.
- Těsto si na pomoučeném vále rozdělte na 8 bochníků.
- Z každého bochníku vyválejte asi ½ cm tlustou placku a naplňte směsí masa a zeleniny.
- Placku zabalte jako plněný knedlík a mírně stlačte.
- Dejte péct na rozehřátou suchou pánev a přikryjte pokličkou.
- Z každé strany placku pečte 3-4 minuty.
- Placky jsou hotové, když se začnou nafukovat.
- Potřete je olejem a můžete podávat.

Videorecept naleznete zde:
Tip: Co si třeba ze zbytku celeru udělat chutné a zdravé smoothie z řapíkatého celeru ve 4 variantách?
Objevte podobné tipy
Celerové karbanátky se sýrem
Placky s celerem, sýrem a kuřecím masem mají vyrovnanou chuť masa a zeleniny. Jakou přílohu si zvolíte, je jen na vás.
Ingredience:
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 malá cibule
- 450 g mletého kuřecího masa
- 1 vejce
- ¼ hrnku strouhanky
- 3 lžíce nastrouhaného sýru parmezánového typu
- 1 lžička wolcestrové omáčky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžička nasekané petržele
- 3 – 4 lžíce rostlinného oleje
Postup:
- Celer a cibuli očistěte a nastrouhejte.
- K celeru a cibuli přidejte maso, vejce, strouhanku, sýr wolcetrovou omáčku, sůl, pepř a petrželku.
- Vše důkladně smíchejte.
- Z těsta vytvarujte karbanátky.
- Ty osmažte na rostlinném oleji z obou stran dozlatova pod přikrytou pokličkou.
- Z každé strany pečte asi 10 minut.

Tip: Klidně si tyto placičky osmažte s minimem tuku nebo žádným. K tom se skvěle hodí pánev s teflonovou úpravou. Mrkněte, jak dopadly teflonové pánve v naší recenzi.
Celerový řízek (vegan)
Celerové řízky sice nejsou z masa, ale zato mohou být příjemnou změnou, nemyslíte?
Je to rychlé a chutné. Stačí k tomu vymyslet adekvátní přílohu a je vystaráno.
Ingredience:
- 1 velký celer bulvový
- 3 lžíce hořčice
- sůl a pepř
- mletý muškátový oříšek
- mletá paprika
- 150 g strouhanky
- 150 ml mléka (pro vegany třeba sojového)
- 100 g hladké mouky
- rostlinný olej
Postup:
- Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm široká kolečka.
- Celer dejte vařit do vroucí osolené vody na dobu asi 5 minut do změknutí (ale nesmí být příliš měkký, aby se nerozpadal).
- Hotový celer zceďte a nechte vychladit. Každé kolečko potřete hořčicí, posolte, opepřete, posypte paprikou a muškátovým oříškem.
- Přichystejte si trojobal.
- Do jednoho hlubokého talíře si dejte mouku, do druhého mléko a do třetího strouhanku.
- Každý kousek obalte v mouce, mléku a nakonec strouhance.
- Smažte dozlatova na rostlinném oleji z obou stran.
- Nechte okapat na ubrouscích a podávejte s libovolnou přílohou.

Jak vidíte, celerové placičky, řízky, karbanátky i burgery se dají udělat v různých variantách.
Ať už jsou masové nebo zeleninové. Už jste třeba zkoušeli brokolicové karbanátky nebo cuketové karbanátky?