Sýry rozhodně patří mezi oblíbené potraviny.
Proto jsme si pro vás tentokrát připravili 6 chutných receptů na nakládané sýry.
Jsou jednoduché na přípravu a potěší celou vaši rodinu!
Pojďte si s námi připravit naloženou goudu, ovčí sýr či hermelín.
Ovčí sýr naložený s bylinkami
I ovčí sýr se dá úžasně naložit. Vyzkoušejte kombinaci se sušenými rajčaty, nakládanou kapií a tymiánem!
INGREDIENCE
- 200 g čerstvého ovčího sýra
- 2 lžíce nadrobno nasekaných sušených rajčat
- 3 lžíce nakrájené nakládané kapie
- ½ lžičky mleté pálivé papriky
- lžička čerstvého tymiánu
- sůl
- panenský olivový olej
POSTUP
- Sýr nakrájejte na menší kousky, obalte ho v koření, přidejte sušená rajčata, nakládano kapii a sůl.
- Zalijte olejem a nechte minimálně 6 hodin marinovat.
- Před podáváním včas vyjměte, aby sýr dosáhl pokojové teploty.
- Podávejte s opečenými plátky bagety jako předkrm.

Máme pro vás i recepty na nakládaná rajčata na různé způsoby. Vychutnejte si je všechny!
Nakládaný hermelín
Naložený hermelín je oblíbenou nejen hospodskou pochoutkou, která je navíc jednoduchá na přípravu. Ideálně ho podávejte s čerstvým chlebem a pivem.
INGREDIENCE
- 4 hermelíny
- 1 velká cibule
- 8 stroužků česneku
- 1 šálek feferonek
- 1 lžička celého pepře
- 1 lžička papriky
- 2 – 3 bobkové listy
- 2 lžíce tymiánu (čerstvého nebo sušeného)
- extra panenský olivový olej – tolik, kolik potřebujete k zakrytí sýra
- sůl podle chuti
POSTUP
- Budete potřebovat velkou zavařovací sklenici– čistou a suchou.
- Všechny hermelíny nakrájejte podélně napůl.
- Česnek oloupejte a prolisujte, cibuli nakrájejte.
- Česnek rozetřete na všechny vnitřní strany hermelínů.
- Posypte paprikou a solí, přidejte plátky cibule a přiklopte druhou polovinou hermelínu.
- Vložte hermelíny do sklenice a přidejte bobkové listy a celý pepř.
- Pokuste se hermelíny na sebe naskládat co nejtěsněji, abyste nemuseli použít příliš mnoho olivového oleje na jejich zakrytí.
- Přidejte tymián, feferonky a případnou zbylou cibuli.
- Polévejte extra panenským olivovým olejem, dokud nebude sýr zcela zakrytý.
- Zatřeste nádobou, abyste dostali vzduchové bubliny ven.
- Uzavřete zavařovací sklenici a chraňte ji před přímým slunečním zářením při pokojové teplotě po dobu 1 – 6 týdnů.
- Každé 2 – 3 dny protřepejte, abyste dostali vzduch ven.
- Doba nakládání závisí na tom, jak je hermelín zralý.
- Pokud je již měkký, může to trvat i 5 dní.
- Pokud je jemný, bude nakládání trvat přibližně 2 týdny.
- Jakmile hermelín dozraje a změkne, uchovávejte ho v lednici až 2 týdny.
- Podávejte s feferonkami, kolečky cibule a chlebem.

Vyzkoušejte i naše další recepty z hermelínu! Máme pro vás pomazánku, salát i plněný dortíček.
Feta marinovaná v olivovém oleji s rozmarýnem
Feta naložená v olivovém oleji s rozmarýnem, citrónovou kůrou a chilli je dokonalým předkrmem, který ocení snad všichni strávníci!
INGREDIENCE
- 280 g fety
- 2 čerstvé snítky rozmarýnu
- ½ lžičky chilli vloček
- kůra ze 2 citronů
- 2 šálky extra panenského olivového oleje
POSTUP
- Sýr nakrájejte na kostičky a přendejte do sklenice.
- Opláchněte a osušte čerstvé snítky rozmarýnu.
- Vezměte jeden, otrhejte lístky a ty jemně nasekejte.
- Zbylou snítku vhoďte do sklenice celou spolu s nakrájenými listy, chilli vločkami a kůrou ze dvou citronů.
- Mírně protřepejte, aby bylinky nebyly přilepené na jednom místě.
- Přelijte olivovým olejem.
- Ujistěte se, že je sýr zcela ponořený.
- Sklenici uzavřete a dejte do lednice.
- Nechte marinovat alespoň 24 hodin.

Objevte podobné tipy
Nakládaný kozí sýr
Užijte si tento jednoduchý a příjemný recept na rychlý předkrm či svačinku. Čerstvý měkký kozí sýr marinovaný v olivovém oleji s rukolou si můžete užít jen tak samotný či s křupavým chlebem, dát si ho na toast, do salátu, ale i na pizzu.
INGREDIENCE
- 20 cl extra panenského olivového oleje
- 300 g čerstvého kozího sýra
- 60 g čerstvé rukoly
- 10 kuliček černého pepře
- sůl
POSTUP
- Rozdrťte kuličky pepře a přidejte ho do mísy spolu s nasekanou rukolou.
- Osolte.
- Nakrájejte kozí sýr na plátky o tloušťce přibližně 1 cm.
- Sýr obalte okořeněnou rukolou a vložte na dno sklenice.
- Naplňte nádobu olivovým olejem tak, aby byl kozí sýr zcela pokryt.
- Před podáváním nechte alespoň 24 hodin odpočinout v lednici.

Středomořský marinovaný sýr
Vynikající balkánský sýr naložený spolu s olivami, česnekem, chilli, paprikou a bylinkami si zamilujete. Je to delikatesa!
INGREDIENCE
- 200 g balkánského sýra
- 50 g zelených oliv bez pecky
- 50 g černých oliv bez pecky
- 5 stroužků česneku
- 1 menší cibule
- plátek červené papriky
- 1 chilli paprička
- 200 – 300 ml olivového oleje
- čerstvé lístky šalvěje
- několik kuliček barevného pepře
- směs provensálských bylinek
POSTUP
- Česnek oloupejte a dejte asi na minutu vařit.
- Vyndejte ho vody a spolu s olivami nechte na sítu okapat.
- Cibuli rozřežte na čtvrtiny a rozeberte na jednotlivé vrstvy, papriku nakrájejte na proužky, sýr na kostičky a do chilli papričky udělejte nožem jemné zářezy.
- Suroviny začněte vrstvit do sklenice, do středu vložte i chilli papričku, šalvěj, kuličky pepře, provensálskou směs a postup opakujte, dokud není sklenice plná.
- Zalijte olivovým olejem, navrch uložte lístky šalvěje, dokonale uzavřete a nechte několik dní odležet na tmavém a chladném místě.
- Neuškodí, pokud po dvou dnech sklenici na chvilku převrátíte a opět postavíte, aby se olej a bylinky promíchaly.
- Servírujte s čerstvým pečivem.

Možná se vám budou hodit i naše recenze elektrických kráječů potravin. Kdo vyhrál v našem srovnání?
Nakládaná gouda
Vyzkoušejte tento ultra snadný recept na luxusně namarinovanou goudu. Je jednoduchý na ingredience i na čas přípravy, přitom chutná naprosto skvěle!
INGREDIENCE
- 1 šálek olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu, nasekaného
- 1 lžíce čerstvého tymiánu, nasekaného
- 2 proužky pomerančové kůry
- 280 g goudy, nakrájené na 2,5 cm kostičky
POSTUP
- V malé pánvi na středním plameni prošlehejte olej, rozmarýn, tymián a pomerančovou kůru.
- Vařte 5 – 6 minut.
- Nechte vychladnout.
- Vložte sýr do misky.
- Nalijte vychladlou olejovou směs na sýr a promíchejte, aby se ve směsi obalil.
- Nechte uležet alespoň hodinu.
- Přendejte do skleněné nádoby, ozdobte snítkou rozmarýnu a podávejte s krekry.

K nakládanému sýru se nejlépe hodí pečivo. Vyzkoušejte třeba naše recepty na domácí bagety!
I mezi dalšími druhy sýra najdeme sýry vhodné k nakládání.
Dobře se nakládá romadur, který připravujeme podobně jako hermelín a ke kterému se hodí ostřejší koření.
Z tvarohových sýrů, například z lučiny, ricotty a podobných druhů sýra, nebo jenom z ochuceného tvarohu můžeme tvarovat kuličky a nakládat je do kořeněného nálevu.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!