Utopenci ze sýra neboli nakládané hermelíny a další nakládané sýry nejsou již jen náhražkou klasických utopenců z uzeniny.
Máte-li pro ně slabost a chcete si je připravit doma, jste na správné adrese!
Velká okurková lahev plná nakládaného hermelínu je také vhodným dárkem pro známé i příbuzné. Jejich příprava není žádná věda a s těmito 3 snadnými recepty na utopence ze sýra to zvládnete i vy!
Nakládaný Hermelín
Hermelín nejčastěji nakládáme pouze v oleji.
INGREDIENCE
- 6 hermelínů
- 400 ml slunečnicového oleje
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 kapie
- 1 feferonka
- sůl, pepř
- bobkový list
- 3 lžíce petrželky
POSTUP
- Hermelín na nakládání krájíme na plátky.
- Do vhodné sklenice, nejlépe okurkové, která jde zašroubovat, skládáme postupně plátky Hermelínu a ostatních ingrediencí.
- Vždy Hermelín doplníme kolečky cibule a plátky česneku.
- Koření využíváme různě podle chuti. Zaléváme olejem.
K nakládanému sýru se nejlépe hodí pečivo – proč nezkusit domácí bagety?
Objevte podobné tipy
Nakládaný Eidam
Eidam se většinou nakládá v nálevu s octem a olejem.
INGREDIENCE
- 300 g eidamu vcelku
- 1 cibule
- 1 kapie
- sůl, pepř
- 1 lžička kopru
- tymián
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce vody
- 100 ml octa
- 100 ml oleje
POSTUP
- Eidam na naložení nakrájíme na kostky.
- Do uzavíratelné sklenice naskládáme na střídačku kostky sýru, cibuli, česnek, kapii.
- Dobře okořeníme a zalijeme zálivkou z vody, octa a oleje.
- Necháme v lednici 3 dny stát a pak do týdne spotřebujeme.
Nakládané olomoucké tvarůžky
Olomoucké tvarůžky jsou speciální surovinou pro nakládání. Kromě obvyklých nálevů je můžeme nakládat i do piva nebo nálevu ze zakysané smetany. Tvarůžky doplňujeme cibulí nebo česnekem.
INGREDIENCE
- 8 tvarůžků
- 1 feferonka
- hrst bobkového listu
- 1/2 litru piva
- 1 lžička mleté papriky
- 2 lžíce zakysané smetany
POSTUP
- Syrečky dáme do uzavíratelné sklenice a zalijeme pivem.
- Tři dny necháme stát. Syrečky zvětší objem.
- Pak přidáme zbylé ingredience, ale nesolíme.
- Uchováváme v lenici, spotřebujeme do 7 dnů.
Proč mají tradiční syrečky tvar kolečka nebo kde je muzeum těchto tvarůžků se dozvíte v článku na wikipedii.
I mezi dalšími druhy sýra najdeme sýry vhodné k nakládání. Dobře se nakládá Romadur, který připravujeme podobně jako Hermelín a ke kterému se hodí ostřejší koření.
Z tvarohových sýrů, například z Lučiny, Ricotty a podobných druhů sýra nebo jenom z ochuceného tvarohu můžeme tvarovat kuličky a nakládat je do kořeněného nálevu.