10 nejoblíbenějších receptů s těstovinami: stolujte jako v Itálii

Patříte k sortě lidí, kteří běžně obědvají těstoviny se sýrem a kečupem?

Pak tedy doufáme, že posuneme vaše stravovací návyky na novou úroveň!

Těstoviny jsou skvělým a rychlým doplňkem k mnoha ingrediencím a mají své místo téměř ve všech domácnostech.

Nechte se inspirovat různými recepty, se kterými využijete těstoviny na mnoho způsobů.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

INGREDIENCE

  • 500 g těstovin
  • 1,5 šálku mléka
  • 2 lžíce mouky
  • 2-3 šálky strouhaného sýra typu čedar
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hořčice

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu. Slijte a dejte je bokem.
  2. Zahřejte 1 šálek mléka ve vyšší pánvi. Bokem si v míse smíchejte 1/2 šálku mléka s moukou, důkladně, aby nevznikly hrudky. Jakmile jde z mléka v pánvi pára, vlijeme do něj směs mléka s moukou. Svižně mícháme, dokud nedostaneme krémovou konzistenci (cca 3-4 min).
  3. Ztlumte oheň a začněte přidávat strouhaný sýr, sůl a hořčici. Míchejte dokud se všechen sýr neroztaví a omáčka bude mít krémovou nehrudkovou konzistenci. Je- li omáčka příliš hustá můžete ji zředit dalším mlékem. Pokud chcete, můžete přidat Vaše oblíbené koření (bazalka, oregano atd.). Odstavte z ohně.
  4. Na talíři smíchejte těstoviny s omáčkou, aby nebyly suché. Můžete posypat oblíbeným sýrem.

Hotový recept na těstoviny se sýrovou omáčkouzdroj: thekitchn.com

Těstoviny se špenátem a parmezánem

INGREDIENCE (4 osoby)

  • libovolné těstoviny
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 5-6 šálků špenátu (čerstvé balené listy)
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu. Slijte je, ale nechte si bokem 1/2 šálku vody z těstovin.
  2. V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu. Přidejte prolisovaný česnek a smažte 2-3 min. Přidejte uvařené těstoviny a listy špenátu. Opatrně míchejte, tak dlouho, dokud se listy špenátu nescvrknou. Pokud začnou být těstoviny příliš suché, přilévejte vodu, kterou jste si odlili do šálku.
  3. Přidejte 1/4 šálku parmezánu a zamíchejte. Osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
  4. Přendejte těstoviny do větší mísy, posypte zbylým parmezánem a hned podávejte.

Hotový recept na těstoviny se špenátemzdroj: twopeasandtheirpod.com

Těstoviny s brokolicí v rajčatové omáčce

INGREDIENCE

  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1/2 šálku loupaných mandlí
  • 800 g celých rajčat v plechovce
  • růžičky z 1 brokolice + nožka na kostky
  • 350 g těstovin
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 šálek listů čerstvé bazalky

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 230°C.  Na sporák dejte vařit větší hrnec s osolenou vodou.
  2. Plech vyložte dvěma kusy alobalu nebo pečícího papíru. Na jeden kus nasypte mandle. Na druhý kus dejte brokolici. Plech umístěte do trouby. Pečte, dokud nejsou mandle zlatavé (asi 7 min).
  3. Papír s mandlemi sundejte z plechu a nechte na něm ještě dalších 7 min péct brokolici.
  4. Hotovou brokolici osolte a opepřete a dejte ji z plechu bokem do mísy.
  5. Do vody, která se zatím začala vařit na sporáku dejte těstoviny a uvařte dle návodu.
  6. Opražené mandle dejte do mixéru a rozmixujte na jemno, přidejte k mandlím česnek a dále mixujte. Zakápněte olivovým olejem a mixujte, aby se vše propojilo dohromady.
  7. Přidejte bazalku a domixujte do hladké směsi. Směs pak vložte do mísy s brokolicí.
  8. Do mixéru teď dejte celá rajčata z plechovky a asi jeden šálek šťávy z rajčat a rozmixujte je na kaši. Přidejte je do mísy s brokolicí a vše dobře promíchejte. Přidejte lžičku soli a 1/2 lžičky pepře.
  9. Slijte uvařené těstoviny a na talíře na ně servírujte brokolicovou omáčku. Můžete posypat oblíbeným sýrem.

Hotový recept na těstoviny s brokolicí s rajčatovou omáčkou.zdroj: foodnetwork.com

Těstoviny se sušenými rajčaty

INGREDIENCE

  • 500 g oblíbených těstovin
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku červené cibule na kostičky
  • 2 lžíce mouky
  • 2 hlavičky pečeného česneku nebo 3 stroužky čerstvého
  • 1/2 šálku sekaných nebo mletých vlašských ořechů
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/2 šálku rozmixovaných sušených rajčat
  • 4 šálky mléka
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 šálek strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Celou hlavičku česneku položíme kořenem dolů a horní část podélně odřízneme (asi 1 cm) Hlavičku česneku pak položíme na alobal, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme.
  2. Česnek poctivě celý zabalíme do alobalu, abychom tam neměly žádné průduchy. Vložíme na plech do trouby a pečeme přibližně hodinu na 200 °C.
  3. Hotový česnek by měl být nahnědlý a měkký. Po upečení ho vyndáme z alobalu a od kořene jednotlivé stroužky česneku vymáčkneme ven.
  4. Dejte vařit těstoviny dle návodu.
  5. Zatím rozpusťte máslo ve větším hrnci. Přidejte kostičky cibule a nechte zesklovatět (3-5 min). Přidejte k cibuli mouku, míchejte dokud nedostane světle hnědou barvu (2-3 min).
  6. V menší misce vidličkou rozdrťte upečený česnek a přidejte ho k cibulce. Přisypte vlašské ořechy, špenát, sušená rajčata a stále svižně míchejte, abyste omáčku nepřipálili.
  7. Přilijte mléko, sušený česnek, pepř a sůl a vše dobře promíchejte. Vařte za občasného míchání do zhoustnutí (5-8 min). Přidejte parmezán a vařte opět do zhoustnutí (dalších 5-8 min).
  8. Je- li omáčka příliš hustá, můžete ji zředit vodou nebo mlékem. Dochutíme ještě solí, pepřem nebo sýrem podle chuti. Zdá- li se Vám omáčka dobře okořeněná, můžete vypnout plamen a slité uvařené těstoviny dejte do hrnce s hotovou omáčkou.
  9. Promíchejte, aby těstoviny nebyly suché. Podávat na talíře můžete těstoviny posypané parmezánem.

Hotový recept na těstoviny se sušenými rajčaty.zdroj: threeolivesbranch.com

Tip: Na těstovinách se neoplatí šetřit. Chcete-li mít opravdu dobré neslepené těstoviny, raději se těm nejlevnějším vyhýbejte.

Jak vidíte, těstoviny jde připravit na mnoho způsobů a je jen na vás, který si vyberete.

Těstoviny můžeme zapékat s nepřeberným množstvím různých surovin. Pro rychlou večeři můžete zvolit třeba tento recept, pro pikantnější variantu doplněnou o mrkev a papriku zkuste tyto těstoviny.

Boloňské špagety

INGREDIENCE

  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 hrnek rajčat nebo protlaku
  • 2 stroužek česneku
  • pepř mletý
  • špagety
  • bazalka
  • parmazán
  • olej
  • 500 g mletého masa – míchaného nebo dle preferencí

POSTUP

  1. Uvaříme špagety.
  2. Na omáčka osmažíme cibuli, přidáme maso.
  3. Když maso zhnědně, osolíme a opepříme,
  4. Přidáme prolisovaný česnek a dusíme 15 minut.
  5. Přidáme rajčata a dusíme dalších 10 minut.
  6. Špagety servírujeme s omáčkou uprostřed jako v hnízdě, se sýrem a bazalkou na špici.

Špagety jsou nejlepší na boloňský způsob.

Špagety Carbonara

INGREDIENCE

  • 100 g  slaniny
  • 50 g sýra (tvrdého ovčího)
  • 50 g parmazánu
  • 3 velká vejce
  • 350 g špaget
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g másla
  • sůl a pepř

POSTUP

  1. Uvaříme špagey.
  2. Nakrájíme slaninu, nastrouháme sýr a vylisujeme česnek.
  3. Ve velké pánvi orestujeme slaninu a česnek.
  4. Těstoviny přidáme do pánve.
  5. Žloutky prošleháme v misce s většinou sýru a smetanou.
  6. Pánev s těstovinami sundáme z plotny a přilijeme k nim vaječnou směs.
  7. Přidáme  pár lžic vody, ve které se těstoviny vařily – omáčka musí být vláčná a hladká.
  8. Servírujeme posypané zbylým sýrem.
Carbonara špagety jsou oblíbenou pochoutkou k večeři.
foto zdroj: pinterest.com

Makarony

Jsou podobné špagetám, jsou ovšem duté a výborné s různými omáčkami. Skvěle se hodí také k přípravě nákypů.

INGREDIENCE

  • 400 g makarónů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g másla
  • 1/2 l mléka
  • 100 g sýru gouda
  • pepř
  • 6 rajčat

POSTUP

  1. Uvaříme makarony.
  2. Na másle osmahneme mouku, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme 2 minuty.
  3. Přisypeme sýr, okořeníme, osolíme, přidáme na drobno nakrájená rajčata a dusíme dalších 10 minut.
  4. Nakonec přidáme makarony, promícháme a hned vypneme.
  5. Servírujeme posypané trochou zbylého sýra, s bazalkou, tymiánem.. dle chuti.

Makarony jsou vylepšené špagety.

Lasagne s mletým masem

Lasagne jsou těstovinové pláty obdélníkového tvaru. V supermarketech koupíme tyto těstoviny v barvě zelené, červené či známé žluté. V kuchyni mají své využití většinou jako zapékaný pokrm s mletým masem nebo zeleninou. Bývají také používány jako plněné závitky.

INGREDIENCE

  • lasagne
  • 1/2 kg mletého masa
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 l mléka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 a půl hrnku na drobno nakrájených rajčat
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce grilovacího koření
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička provensálské koření
  • 1/2 hrnečku nastrouhaného eidamu

POSTUP

  1. Orestujeme cibuli a česnek.
  2. Přidáme mleté maso.
  3. Poté přidáme rajčata, koření a sůl a dusíme pod pokličkou cca 20 minut.
  4. Do hrnce nalejeme mléko, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání přivedeme do varu. Umícháme hustou bešamelovou omáčku.
  5. Do zapékací mísy klademe jednotlivé vrstvy: bešamel na dno, poté vrstvu lasagní, na ně mleté maso, bešamel, těstoviny. Poslední vrstvu tvoří masová směs s rajčaty. Posypeme tvrdým sýrem.
  6. Zapékací mísu přiklopíme a dáme do vyhřáté truby. Pečeme 25 minut na 180 °C, poté odklopíme a pečeme cca 15 minut – do zapečení vrchní vrstvy sýra.

Lasagne jsou velmi vydatným pokrmem.

Pro přípravu těstovin, ale i jiných pokrmů můžete použít i pánve značky Lamart – je to sázka na jistotu.

Špenátové Lasagne

INGREDIENCE

  • lasagne
  • strouhaný sýr
  • 1/2 l mléka
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • mražený špenát
  • stroužek česneku
  • 1 cibule
  • kelímek smetany ke šlehání
  • olej
  • sůla pepř

POSTUP

  1. Cibuli osmažíme na oleji a přidáme rozmrazený špenát. Zamícháme a necháme provařit.
  2. Špenát ochutíme solí, pepřem a lisovaným česnekem. Nakonec přidáme smetanu a ještě krátce povaříme.
  3. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme k němu mouku. Vše důkladně promícháme, aby nám vznikla hladká jíška. Jíšku zalijeme mlékem a vaříme do zhoustnutí.
  4. Připravíme si zapékací misku. Na dno nalijeme trochu bešamelu, přidáme lasagne, na ně dáme špenát a opět trochu bešamelu, opakujeme do spotřebování surovin, končíme bešamelem, posypeme ještě sýrem.
  5. Lasagne zakryjeme alobalem a dáme je péct do předehřáté trouby. Pečeme na 200°C asi 30 minut, na posledních deset minut alobal sundáme a pečeme ještě 15 minut dozlatova.

Obměnou lasagní s mletým masem je recept se špenátem.

Ravioli

Ravioli mají tvar čtverečků a obsahují různé náplně:

  • masové
  • zeleninové
  • houbové
  • sýrové

Hodí se k houbovým, smetanovým či masovým a rajčatovým omáčkám.

Více o raviolách se dozvíte třeba v tomto článku.

INGREDIENCE

  • 400 g krůtího masa
  • 1 hrnek dušeného špenátu
  • 1/2 kg hladké mouky
  • 6 rajčat
  • 2 lžíce oleje
  • 4 vejce
  • sůl, pepř
  • 6 stroužků česneku
  • tyminán
  • zelené bylinky dle chuti
  • hrst sýra
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Na oleji orestujeme maso a česnek.
  2. Připravíme těsto z mouky a vajec a rozválíme ho na tenkou placku.
  3. Rádýlkem ho pokrájíme na čtverečky a na polovinu z nich poklademe hromádky masové směsi, ostatními čtverečky je přiklopíme.
  4. Okraje přitlačíme a v mírně osolené vroucí vodě uvaříme.
  5. Na oleji osmažíme nakrájená rajčata, utřený česnek, tymián, oregáno nebo petrželku a osolíme. Podusíme 10 minut.
  6. Hotové ravioli na talířích polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

Ravioli jsou plněné těstoviny

V tomto článku jsme připravovali pokrmy hlavně z vařených těstovin. Určitě ale vyzkoušejte našich dalších 5 receptů na zapékané těstoviny.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.