Nejlepší těstovinové recepty na jednom místě. Inspirujte se!

Patříte k sortě lidí, kteří běžně obědvají těstoviny se sýrem a kečupem?

Pak tedy doufáme, že posuneme vaše stravovací návyky na novou úroveň!

Těstoviny jsou skvělým a rychlým doplňkem k mnoha ingrediencím a mají své místo téměř ve všech domácnostech.

Nechte se inspirovat našimi recepty na těstoviny na spoustu způsobů.

Těstoviny se sýrovou omáčkou

Krémová omáčka, těstoviny a spousta sýra. Klasika, kterou miluje snad každý! Potřebujete na ni jen pět ingrediencí a chvilku času.

INGREDIENCE

  • 500 g těstovin
  • 1,5 šálku mléka
  • 2 lžíce mouky
  • 2-3 šálky strouhaného sýra typu čedar
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hořčice

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu.
  2. Slijte a dejte je bokem.
  3. Zahřejte 1 šálek mléka ve vyšší pánvi.
  4. Bokem si v míse smíchejte 1/2 šálku mléka s moukou, důkladně, aby nevznikly hrudky.
  5. Jakmile jde z mléka v pánvi pára, vlijte do něj směs mléka s moukou.
  6. Svižně míchejte, dokud nedostanete krémovou konzistenci (cca 3-4 min).
  7. Ztlumte oheň a začněte přidávat strouhaný sýr, sůl a hořčici.
  8. Míchejte dokud se všechen sýr neroztaví a omáčka bude mít krémovou nehrudkovou konzistenci.
  9. Je- li omáčka příliš hustá, můžete ji zředit dalším mlékem.
  10. Pokud chcete, můžete přidat vaše oblíbené koření (bazalka, oregano atd.).
  11. Odstavte z ohně.
  12. Na talíři smíchejte těstoviny s omáčkou, aby nebyly suché.
  13. Můžete posypat oblíbeným sýrem.
Kolínka se sýrovou omáčkou ve skleněné míse
thekitchn.com

Těstoviny se špenátem a parmezánem

Nevíte, co si dnes uvařit k večeři? Vyzkoušejte tento rychlý a snadný recept, na který opět potřebujete jen pár surovin.

INGREDIENCE (4 osoby)

  • libovolné těstoviny
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 5-6 šálků špenátu (čerstvé balené listy)
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu.
  2. Slijte je, ale nechte si bokem 1/2 šálku vody z těstovin.
  3. V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a smažte 2-3 min.
  5. Přidejte uvařené těstoviny a listy špenátu.
  6. Opatrně míchejte, tak dlouho, dokud se listy špenátu nescvrknou.
  7. Pokud začnou být těstoviny příliš suché, přilévejte vodu, kterou jste si odlili do šálku.
  8. Přidejte 1/4 šálku parmezánu a zamíchejte.
  9. Osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem.
  10. Přendejte těstoviny do větší mísy, posypte zbylým parmezánem a hned podávejte.
Špagety se špenátem na talíři s vidličkou
www.twopeasandtheirpod.com

Těstoviny se sušenými rajčaty

Do neodolatelné chuti pečeného česneku se jednoduše zamilujete! Je krásně jemný a v kombinaci se sušenými rajčaty, ořechy a špenátem vás čeká skvělý gurmánský zážitek.

INGREDIENCE

  • 500 g oblíbených těstovin
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku červené cibule na kostičky
  • 2 lžíce mouky
  • 2 hlavičky pečeného česneku nebo 3 stroužky čerstvého
  • 1/2 šálku sekaných nebo mletých vlašských ořechů
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/2 šálku rozmixovaných sušených rajčat
  • 4 šálky mléka
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 šálek strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Celou hlavičku česneku položte kořenem dolů a horní část podélně odřízněte (asi 1 cm).
  2. Hlavičku česneku pak položte na alobal, zakápněte olivovým olejem, osolte a opepřete.
  3. Česnek poctivě celý zabalte do alobalu, abyste tam neměli žádné průduchy.
  4. Vložte na plech do trouby a pečte přibližně hodinu na 200 °C.
  5. Hotový česnek by měl být nahnědlý a měkký.
  6. Po upečení ho vyndejte z alobalu a od kořene jednotlivé stroužky česneku vymáčkněte ven.
  7. Dejte vařit těstoviny dle návodu.
  8. Zatím rozpusťte máslo ve větším hrnci.
  9. Přidejte kostičky cibule a nechte zesklovatět (3-5 min).
  10. Přidejte k cibuli mouku, míchejte dokud nedostane světle hnědou barvu (2-3 min).
  11. V menší misce vidličkou rozdrťte upečený česnek a přidejte ho k cibulce.
  12. Přisypte vlašské ořechy, špenát, sušená rajčata a stále svižně míchejte, abyste omáčku nepřipálili.
  13. Přilijte mléko, sušený česnek, pepř a sůl a vše dobře promíchejte.
  14. Vařte za občasného míchání do zhoustnutí (5-8 min).
  15. Přidejte parmezán a vařte opět do zhoustnutí (dalších 5-8 min).
  16. Je- li omáčka příliš hustá, můžete ji zředit vodou nebo mlékem.
  17. Dochuťte ještě solí, pepřem nebo sýrem podle chuti.
  18. Zdá- li se vám omáčka dobře okořeněná, můžete vypnout plamen a slité uvařené těstoviny dejte do hrnce s hotovou omáčkou.
  19. Promíchejte, aby těstoviny nebyly suché.
  20. Podávat na talíře můžete těstoviny posypané parmezánem.
Špagety se sušenými rajčaty a sýrem na talíři
www.threeolivesbranch.com

Rádi byste si pořídili volně stojicí sporák? Podívejte se, zda by vás plynové sporáky z naší recenze oslovily.

Špagety Carbonara

Tyto jednoduché těstoviny jsou hotové asi za 30 minut a vy tak rychle vykouzlíte perfektní večeři. Křupavá slanina a nejkrémovější omáčka Carbonara vás dostane!

Ingredience

  • 8 – 10 plátků slaniny, nakrájené na kousky
  • 8 a 1/2 šálku vody, rozděleno
  • 4 drcené stroužky česneku
  • 500 g špaget
  • 1 a 1/4 šálku jemně nastrouhaného parmezánu a další k podávání
  • 3 velká vejce
  • 1 velký vaječný žloutek
  • 1 lžičku soli a 1 lžičku pepře, nebo dle chuti
  • nasekanou čerstvou petrželku, na ozdobu

Postup

  1. Přidejte slaninu a 1/2 šálku vody do velké nepřilnavé pánve a přiveďte k varu na vysokém plameni.
  2. Nechte dusit, dokud se voda neodpaří (asi 6 – 7 minut), poté snižte plamen a pokračujte ve vaření, dokud slanina nebude krásně hnědá a křupavá.
  3. Na misku dejte sítko s jemnými oky, poté do sítka nalijte slaninu a nechte odkapat asi lžičku tuku na pánev.
  4. Pánev zahřejte a orestujte na tuku ze slaniny česnek, dokud nebude voňavý a lehce zlatý (asi 30 sekund).
  5. Přendejte do středně velké mísy a přidejte polévkovou lžíci dalšího tuku ze slaniny, který mezitím odkapal ze sítka.
  6. Do směsi přidejte vejce, žloutek, parmazán a pepř, a šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
  7. Mezitím ve velkém hrnci přiveďte k varu 8 šálků vody, přidejte špagety a sůl a vařte al dente.
  8. Zatímco se těstoviny vaří, vložte cedník do velké mísy.
  9. Hotové špagety sceďte a vodu z nich si schovejte.
  10. Ze slité vody si odměřte 1 šálek a zbývající vodu vylijte.
  11. Okamžitě vložte těstoviny do prázdné misky.
  12. Pomalu zašlehávejte 1/2 šálku vody z těstovin do vaječné směsi, poté směs pomalu nalijte na těstoviny a pořádně promíchejte.
  13. Přidejte slaninu a opět promíchejte.
  14. Podle potřeby dochuťte solí.
  15. Nechte těstoviny odpočívat a často je prohazujte, dokud omáčka mírně nezhoustne a nepokryjte všechny těstoviny.
  16. Podle potřeby zřeďte zbývajícím 1/2 šálkem horké vody z těstovin.
  17. Špagety ihned podávejte přelité parmezánem a petrželkou.

Těstoviny s tuňákem

Tento recept na těstoviny s tuňákem z konzervy je rychlý, zdravý a velice chutný. Perfektní, pokud zrovna doma nemáte moc ingrediencí a chcete vykouzlit skvělou večeři.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké drcené stroužky česneku
  • 1 plechovka drceného tuňáka v oleji
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • sůl a pepř dle chuti
  • 100 g nevařených těstovin

Postup

  1. Uvařte v osolené vodě těstoviny al dente dle návodu na obalu.
  2. Zatímco se vaří, připravte si zbylé ingredience.
  3. Když jsou těstoviny téměř hotové, nalijte do malé pánve olej a rozpalte  na středním plameni.
  4. Přidejte česnek a restujte ho 30 sekund.
  5. Smíchejte česnek s tuňákem, citronovou šťávou a petrželkou.   
  6. Jakmile jsou těstoviny hotové, přidejte do omáčky trochu vody z těstovin (pár lžic) a poté těstoviny sceďte a promíchejte s omáčkou.
  7. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
  8. Volitelně: podávejte těstoviny s čerstvě strouhaným parmezánem a citronovou kůrou.
Špagety s tuňákem a sýrem na talíři
www.saltandlavender.com

Penne s houbami

Díky tomuto receptu si připravíte úžasné krémové těstoviny a to pouze z 6 ingrediencí! Jsou máslové, česnekové a jednoduše lahodné.

Ingredience

  • 200 g těstovin penne
  • 400 g hub, nakrájených na plátky o tloušťce 1/2 cm
  • 3 lžíce másla, oddělené
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 drcené stroužky česneku
  • ½  lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu plus k podávání
  • jemně nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  1. Připravte si velký hrnec a přiveďte k něm osolenou vodu k varu.
  2. Přidejte těstoviny a uvařte dle postupu na obalu, akorát si od doby vaření odečtěte 1 minutu.
  3. Nechte si 1 hrnek tekutiny z vaření stranou a poté těstoviny sceďte.
  4. Na velké pánvi rozpusťte polovinu másla a veškerý olej.
  5. Přidejte houby a vařte, dokud se voda neodpaří a houby začnou po okrajích zlátnout (asi 5 minut).
  6. V polovině vaření přidejte sůl a pepř.
  7. Přidejte česnek a zbývající máslo a vařte 2 minuty, dokud houby a česnek krásně nezezlátnou.
  8. Přidejte hotové těstoviny, asi 3/4 šálku připravené vody z těstovin a parmezán.
  9. Jemně míchejte, dokud směs nezhoustne.
  10. Pokud jsou těstoviny suché, přidejte více vody.
  11. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte více soli a pepře.
  12. Sejměte ze sporáku a ihned podávejte ozdobené čerstvou petrželkou a parmezánem.
Penne s houbami, parmazánem a petrželkou na pánvi.
www.recipetineats.com

Lehké citronové rigatoni s lososem

Plné čerstvých chutí a zároveň tak zdravé! Jsou svěží a jednoduché, a s čerstvou bazalkou, česnekem, citronovou šťávou, kapary a lososem máte léto prakticky na talíři.

Ingredience

  • 500 g těstovin rigatoni
  • 1 lžička drceného česneku
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 šálku čerstvých listů bazalky, jemně nasekaných
  • sůl a pepř na dochucení
  • filet z lososa o hmotnosti 500 g
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 čajové lžičky kapar
  • strouhaný parmezán

Postup

  1. Uvařte těstoviny podle pokynů na obalu.
  2. Mezitím dochuťte lososa solí a pepřem a pečte při 180 ° C po dobu 15-20 minut, v závislosti na tloušťce.
  3. Jakmile jsou těstoviny uvařené, sceďte je a promíchejte s česnekem, olivovým olejem, bazalkou a dochuťte solí a pepřem.
  4. Přidejte do těstovin citronovou šťávu, kůru a kapary a promíchejte.
  5. Nakrájejte lososa na kousky.
  6. Jemně ho promíchejte s těstovinami.
  7. Pokrm servírujte horký s nastrouhaným parmezánem.
Rigatoni s lososem a parmazánem s vidličkou na bílém talíři.
www.thecookingjar.com

Špagety s bazalkovým pestem

Připravte si lahodný, rychlý a snadný letní recept! Lze jej podávat jako hlavní jídlo nebo přilohu a můžete si ho vychutnat teplý i studený.

Ingredience

Domácí pesto

  •     2 šálky bazalky
  •     ¼ šálku pražených piniových oříšků
  •     4-5 lžic olivového oleje
  •     1 lžička citronové šťávy
  •     1 a ½ lžíce drceného česneku
  •     ½ šálku parmezánu
  •     ½ lžičky soli
  •     1/8 lžičky pepře

Těstoviny

  • 500 g špaget
  • 2 lžíce pražených piniových oříšků
  • cherry rajčata, čerstvá bazalka, parmazán na ozdobení

Postup

  1. Uvařte špagety podle pokynů na obalu, nezapomeňte osolit vodu.
  2. Uvařené špagety sceďte (neoplachujte), vraťte do suchého hrnce, přikryjte poklicí a odložte stranou.
  3. Zatímco se těstoviny vaří, připravte si domácí pesto.
  4. Zahřejte piniové oříšky v malé pánvi na středním plameni a promíchejte, jakmile si všimnete, že začínají hnědnout.
  5. Pražené oříšky odstavte a nechte vychladnout.
  6. Vložte olivový olej a lístky bazalky do vysoce výkonného mixéru.
  7. Mixujte asi 60 sekund, dokud se ingredience nespojí, ale zároveň ještě nejsou úplně hladké.
  8. Možná budete muset mixér pozastavit, seškrábat přísady ze stran a poté pokračovat v mixování.
  9. Přidejte ¼ šálku piniových oříšků, česnek, citronovou šťávu, parmazán, sůl a pepř a mixujte, dokud nedosáhnete požadované konzistence (asi 30-60 sekund).   
  10. Ochutnejte a dle potřeby dosolte a dopepřete.
  11. Přendejte teplé těstoviny do servírovací misky.
  12. Přidejte domácí pesto a vmíchejte do těstovin.
  13. Posypte zbývajícími praženými piniovými oříšky.
  14. Přidejte rajčata a čerstvou bazalku, případně parmezán.
  15. Podávejte teplé nebo dejte do ledničky a nechte vychladnout.
Špagety s pestem, cherry rajčaty a bazalkou na talíři.
www.joyfoodsunshine.com

Ochutnejte další jedinečná pesta. Podívejte se na pět receptů na tuto bylinkovou lahůdku.

Krémové tagliatelle s krevetami

Krémové těstoviny s krevetami s chutí česneku a citronu jsou snadné a přitom tak vynikající. Vyzkoušejte je i vy!

Ingredience

  • 500 g těstovin tagliatelle
  • 3 lžíce másla
  • 500 g vyloupaných krevet
  • 4 drcené stroužky česneku
  • 250 ml smetany
  • 2-3 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Uvařte těstoviny ve velkém hrnci ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu.
  2. Sceďte a nechte si 1 šálek vody z těstovin stranou.
  3. Mezitím na velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a postupně orestujte krevety, dokud nebudou zlatohnědé a neprůhledné.
  4. Krevety podle chuti dochuťte.
  5. Vyjměte z pánve a odložte stranou.
  6. Přidejte zbývající máslo a česnek a restujte několik sekund, dokud nebude česnek voňavý, potom nalijte smetanu, citronovou šťávu (začněte 2 lžícemi a podle potřeby přidávejte další), petrželku a dochuťte.
  7. Nechte dusit na mírném plameni.
  8. Vraťte krevety zpět do pánve a dochuťte.
  9. Přidejte těstoviny a trochu vody z vaření a promíchejte, aby byly tagliatelle zcela pokryty omáčkou.
Tagliatelle s krevetami na talíři s vidličkou.
www.simply-delicious-food.com

Zapečené penne s kuřecím masem a sýrem

Tyto zapečené těstoviny se sýrem a kuřecím masem jsou nejen lahodné, ale také nenáročné jídlo, které se nemusíte stydět servírovat svým přátelům. Užijte si ho!

Ingredience

  • 350 g penne
  • 2 šálky vařeného kuřete (asi 2 malá kuřecí prsa), nakrájené na malé kousky
  • sklenice rajčatové passaty s bazalkou  
  • 1 a 1/2 šálku nastrouhané mozzarelly
  • 1/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 1/4 šálku listů čerstvé bazalky, hrubě nasekaných

Postup

  1. Předehřejte troubu na 190 stupňů C.
  2. Uvařte těstoviny al dente ve velkém hrnci v osolené vodě podle pokynů na obale.
  3. Sceďte.
  4. Vraťte těstoviny do hrnce a přidejte kuřecí maso a rajčatovou omáčku.
  5. Jemně promíchejte.
  6. Nalijte polovinu těstovin do vymazaného pekáče.
  7. Posypte 1 šálkem mozzarelly, polovinou parmezánu a polovinou bazalky.
  8. Zbývající polovinu těstovin rovnoměrně navrstvěte na vrch.
  9. Rovnoměrně posypte zbývajícím 1/2 šálkem mozzarelly.
  10. Pečte 20-25 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout.
  11. Vyjměte z trouby a ihned posypte zbývajícím parmezánem a čerstvou bazalkou.
  12. Podávejte teplé.
Zapečené penne se sýrem a bazalkou v misce.
www.gimmesomeoven.com

Pokud se vám recept líbi, vyzkoušejte našich dalších 5 receptů na zapékané těstoviny.

Pár tipů, jak mít těstoviny ještě lepší

Těstoviny jsou jedním z nejjednodušších a nejoblíbenějších pokrmů, které si můžete doma připravit. S několika kroky navíc můžete toto jídlo ještě o něco pozvednout. Pojďme se na ně podívat!

  • Použijte správné množství vody.

Málo vody může způsobit, že se těstoviny během vaření spojí dohromady. Doporučujeme použít 6 litrů vody na každých 500 g těstovin. Pokud si nejste s množstvím vody jistí, použijte raději více, než si myslíte, že budete potřebovat, ale ne tolik, aby voda přetékala z hrnce během vaření.

  • Nepřidávejte olivový olej.
    Mnoho lidí věří, že přidání olivového oleje do vody na těstoviny zabrání tomu, aby se během vaření slepily. Není to však pravda. Přidání olivového oleje ke všemu může bránit správnému přilnutí omáčky k těstovinám.
  • Správně solte.
    Chcete-li skutečně zvýraznit chuť těstovin, přidejte jednu lžíci soli na litr vody. Pokud jde o načasování, počkejte, až voda začne vřít, přidejte sůl a teprve potom těstoviny. Přidání soli ihned po položení hrnce na sporák totiž prodlužuje dobu, kdy voda dojde k varu.
  • Vypněte sporák a zakryjte hrnec.
    Místo toho, abyste těstoviny vařili, dokud nebudou hotové, přiveďte vodu k varu, poté vypněte sporák, přikryjte hrnec a počkejte sedm minut. Funguje to skvěle například na špagety, ziti či rigatoni a zároveň tento postup skvěle šetří energii.
  • Používejte vodu z těstovin.
    Po slití těstovin vodu nevylévejte. Špetka škrobové vody z těstovin totiž pomáhá těstoviny a omáčku krásně spojit dohromady.
  • K pití doporučujeme víno.

Jak vidíte, těstoviny jde připravit na mnoho způsobů a je jen na vás, který si vyberete.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X