Recepty na těstoviny, nestárnoucí klasika

Těstoviny jsou oblíbenou přílohou k mnoha pokrmům. Jsou jednoduché na přípravu a zároveň jdou pěkně dohromady k řadě ingrediencí.

Těstoviny nejčastěji připravujeme klasicky vařené v osolené vodě a podáváme k různým typům omáček. Na talíři je poté posypeme oblíbeným sýrem.

Co když nám ale zbyly těstoviny z předchozího vaření a je nám líto je vyhodit? Pro tuto situaci se nejlépe hodí připravit je jako přílohu trochu netradičním způsobem.

Prvním typem jsou zapečené těstoviny, které jsou zajímavou variantou těstovinové přílohy. Příprava je jednoduchá. Těstoviny vyskládáme do zapékací mísy, okořeníme dle chuti a aby nebyly tak suché zalijeme je třeba trochou vývaru. Výborné jsou přelité smetanou nebo smíchané s tou zakysanou. Upečeme v troubě do křupava.  Podáváme k omáčkám s masem nebo zeleninou.

Další variantou jsou smažené těstoviny. Slité uvařené těstoviny promícháme s olejem, aby se nám nelepily a na pánvi se hezky osmahly ze všech stran.

Zbylé vařené těstoviny můžeme také smíchat s vajíčkem a dokořenit dle chuti. Těstovinovou směs pak lžící nabíráme a na pánvi z ní utvoříme placičky, které osmažíme s obou stran.

Dnes jsme si pro Vás připravili čtyři vynikající recepty na těstoviny. Vyberte si Váš oblíbený druh těstovin a můžete se směle pustit do přípravy těchto voňavých a jednoduchých jídel.

 

Těstoviny se sýrovou omáčkou

INGREDIENCE

  • 500g těstovin
  • 1,5 šálku mléka
  • 2 lžíce mouky
  • 2-3 šálky strouhaného sýra typu čedar
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce hořčice

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu. Slijte a dejte je bokem.
  2. Zahřejte 1 šálek mléka ve vyšší pánvi. Bokem si v míse smíchejte 1/2 šálku mléka s moukou, důkladně, aby nevznikly hrudky. Jakmile jde z mléka v pánvi pára, vlijeme do něj směs mléka s moukou. Svižně mícháme, dokud nedostaneme krémovou konzistenci (cca 3-4min).
  3. Ztlumte oheň a začněte přidávat strouhaný sýr, sůl a horčici. Míchejte dokud se všechen sýr neroztaví a omáčka bude mít krémovou nehrudkovou konzistenci. Je- li omáčka příliš hustá můžete ji zředit dalším mlékem. Pokud chcete, můžete přidat Vaše oblíbené koření (bazalka, oregano atd.). Odstavte z ohně.
  4. Na talíři smíchejte těstoviny s omáčkou, aby nebyly suché. Můžete posypat oblíbeným sýrem.

Hotový recept na těstoviny se sýrovou omáčkou

Zdroj: www.thekitchn.com

Těstoviny se špenátem a parmezánem

INGREDIENCE (4 osoby)

  • libovolné těstoviny
  • 3 lžíce másla
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 5-6 šálků špenátu (čerstvé balené listy)
  • 1/2 šálku strouhaného parmezánu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP

  1. Uvařte těstoviny dle návodu. Slijte je, ale nechte si bokem 1/2 šálku vody z těstovin.
  2. V hrnci nebo vyšší pánvi rozehřejte máslo na střední teplotu. Přidejte prolisovaný česnek a smažte 2-3min. Přidejte uvařené těstoviny a listy špenátu. Opatrně míchejte, tak dlouho, dokud se listy špenátu nescvrknou. Pokud začnou být těstoviny příliš suché, přilévejte vodu, kterou jste si odlili do šálku.
  3. Přidejte 1/4 šálku parmezánu a zamíchejte. Osolte a opepřete čerstvě meltým pepřem.
  4. Přendejte těstoviny do větší mísy, posypte zbylým parmezánem a hned podávejte.

Hotový recept na těstoviny se špenátem

Zdroj: www.twopeasandtheirpod.com

Těstoviny s brokolicí v rajčatové omáčce

INGREDIENCE

  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 1/2 šálku loupaných mandlí
  • 800g celých rajčat v plechovce
  • růžičky z 1 brokolice + nožka na kostky
  • 350g těstovin
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1 šálek listů čerstvé bazalky

POSTUP

  1. Předehřejte troubu na 230°C.  Na sporák dejte vařit větší hrnec s osolenou vodou. Plech vyložte dvěma kusy alobalu nebo pečícího papíru. Na jeden kus nasypte mandle. Na druhý kus dejte brokolici. Plech umístěte do trouby. Pečte, dokud nejsou mandle zlatavé (asi 7min). Papír s mandlemi sundejte z plechu a nechte na něm ještě dalších 7 min péct brokolici.
  2. Hotovou brokolici osolte a opepřete a dejte ji z plechu bokem do mísy. Do vody, která se zatím začala vařit na sporáku dejte těstoviny a uvařte dle návodu. Opražené mandle dejte do mixéru a rozmixujte na jemno, přidejte k mandlím česnek a dále mixujte. Zakápněte olivovým olejem a mixujte, aby se vše propojilo dohromady. Přidejte bazalku a domixujte do hladké směsi. Směs pak vložte do mísy s brokolicí.
  3. Do mixéru teď dejte celá rajčata z plechovky a asi jeden šálek šťávy z rajčat a rozmixujte je na kaši. Přidejte je do mísy s brokolicí a vše dobře promíchejte. Přidejte lžičku soli a 1/2 lžičky pepře.
  4. Slijte uvařené těstoviny a na talíře na ně servírujte brokolicovou omáčku. Můžete posypat oblíbeným sýrem.

Hotový recept na těstoviny s brokolicí s rajčatovou omáčkou.Zdroj: www.foodnetwork.com

Těstoviny se sušenými rajčaty

INGREDIENCE

  • 500g oblíbených těstoviny
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 šálku červené cibule na kostičky
  • 2 lžíce mouky
  • 2 hlavičky pečeného česneku nebo 3 stroužky čerstvého
  • 1/2 šálku sekaných nebo mletých vlašských ořechů
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/2 šálku rozmixovaných sušených rajčat
  • 4 šálky mléka
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 šálek strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Máte-li čas a chuť určitě si tento recept připravte s pečeným česnekem: Celou hlavičku česneku položíme kořenem dolů a horní část podélně odřízneme (asi 1cm), jde o to, aby mělo koření přístup shora ke každému stroužku. Hlavičku česneku pak položíme na alobal, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Česnek poctivě celý zabalíme do alobalu, aby jsme tam neměly žádné průduchy. Vložíme na plech do trouby a pečeme přibližně hodinu na 200°C. Hotový česnek by měl být nahnědlý a měkký. Po upečení ho vyndáme z alobalu a od kořene jednotlivé stroužky česneku vymáčkneme ven. Místo dvou hlaviček pečeného česneku můžete použít tři čerstvé stroužky, ale připravíte se o skvělou chuť pečeného česneku.
  2. Dejte vařit těstoviny dle návodu.
  3. Zatím rozpusťte máslo ve větším hrnci. Přidejte kostičky cibule a nechte zesklovatět (3-5min). Přidejte k cibuli mouku, míchejte dokud nedostane světle hnědou barvu (2-3min). V menší misce vidličkou rozdrťte upečený česnek a přidejte ho k cibulce. Přisypte vlašské ořechy, špenát, sušená rajčata a stále svižně míchejte, abyste omáčku nepřipálili.
  4. Přilijte mléko, sušený česnek, pepř a sůl a vše dobře promíchejte. Vařte za občasného míchání do zhoustnutí (5-8min). Přidejte parmezán a vařte opět do zhoustnutí (dalších 5-8min). Je- li omáčka příliš hustá, můžete ji zředit vodou nebo mlékem. Dochutíme ještě solí, pepřem nebo sýrem podle chuti. Zdá- li se Vám omáčka dobře okořeněná, můžete vypnout plamen a slité uvařené těstoviny dejte do hrnce s hotovou omáčkou. Promíchejte, aby těstoviny nebyly suché. Podávat na talíře můžete těstoviny posypané parmezánem.

Hotový recept na těstoviny se sušenými rajčaty.

Zdroj: threeolivesbranch.com

Recepty na těstoviny jsou poměrně variabilní a můžete si v nich pohrát s různými ingrediencemi. Co by však nemělo u žádných těstovin chybět je zelené koření, česnek a dobrý sýr.

Těstoviny vždy vaříme ve velkém množství osolené vody. Vyplatí se do vody přilít i trochu oleje, aby se těstoviny neslepily.

Na těstovinách se také nevyplatí šetřit, chcete-li mít opravdu dobré neslepené těstoviny, raději se těm nejlevnějším vyhýbejte.

Vyzkoušejte i náš další vynikající recept na zapečené těstoviny.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 7 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *