Lahodné recepty na řízky z celeru nejen pro vegetariány. Vyzkoušejte je i vy!

Chcete trochu ulevit svému žaludku, ale chuť na smažený řízek je neutěšitelná?

Pak přesně pro vás máme 5 skvělých receptů na celerové řízky!

Jsou snadné na přípravu, chutné a na maso si ani nevzpomenete.

Vyzkoušejte veganskou variantu nebo třeba plněnou sýrem a šunkou.

Pochutnáte si!

Veganské celerové řízky s holandskou omáčkou a chřestem

Nejen vegani si pochutnají na tomto výživném a vydatném pokrmu! Kombinace smaženého celerového řízku, vařených brambor, bílého chřestu a veganské holandské omáčky potěší vaše chuťové buňky, i když jste zarytý masožravec.

Co budete potřebovat

  • 1 kg salátových brambor
  • 1 kg bílého chřestu
  • 1 lžíce rostlinného másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička čerstvé citronové šťávy
  • 10 g čerstvé petrželky
  • 2 porce holandské veganské omáčky viz níže

Na holandskou omáčku:

  • 8 lžíc veganského másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml veganské smetany
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • sůl
  • bílý pepř

Na celerové řízky:

  • 1 velký celer
  • 3 lžíce hořčice
  • sůl a pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • paprika
  • 150 g strouhanky
  • 150 ml rostlinného mléka
  • 100 g hladké mouky
  • rostlinný olej

Postup

  • Do hrnce přidejte neoloupané brambory, osolte a nechte vařit cca 10-15 minut nebo do změknutí.
  • Slijte vodu a udržujte brambory v hrnci teplé (pokud chcete, oloupejte je).
  • Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
  • Přidejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného másla a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy.
  • Chřest oloupejte a ulomte konce.
  • Přidejte do kastrolu a vařte asi 1 minutu.
  • Poté snižte plamen a nechte 10–15 minut vařit, dokud chřest nezměkne.
  • Nechte přikryté v teple.
  • V hrnci rozpusťte 4 lžíce veganského másla a vmíchejte mouku.
  • Šlehejte do hladka.
  • Za stálého šlehání pomalu přilévejte zeleninový vývar.
  • Přiveďte k varu, snižte teplotu a přidejte veganskou smetanu, 4 lžíce veganského másla, bílé víno, hořčici a citronovou šťávu.
  • Dochuťte solí a pepřem.
  • Omáčku nechte dusit cca 5 – 10 minut, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
  • Před podáváním dochuťte.
  • V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  • Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
  • Do hrnce přidejte plátky celeru a nechte asi 5 minut provařit.
  • Plátky by měly být měkké, ale nelámat se na kousky.
  • Plátky celeru nechte okapat na utěrce a nechte vychladnout.
  • Každý plátek celeru z obou stran potřete hořčicí a dobře dochuťte solí, pepřem, paprikou a muškátovým oříškem.
  • Jednu misku naplňte moukou, druhou rostlinným mlékem a třetí strouhankou.
  • Plátky celeru obalte v mouce, poté v rostlinném mléce a nakonec ve strouhance.
  • V hluboké pánvi rozehřejte hodně rostlinného oleje (cca 1 cm vysoká vrstva).
  • Celerový řízek opečte z obou stran dozlatova, poté opatrně vyjměte z tuku a nechte okapat na papírové utěrce
  • Celerový řízek podávejte s bramborami, bílým chřestem a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.
Smažený řízek s celeru servírovaný s bramborami, chřestem a holandskou omáčkou na talířích.
www.zuckerjagdwurst.com

Celerové cordon bleu

Vynikající řízky z celeru se šunkou a sýrem si zamiluje celá vaše rodina! Jsou rychlé a jednoduché na přípravu a je to skvělý způsob, jak do dětí dostat i neoblíbenou zeleninu.

Co budete potřebovat

  • cca 600 g celeru
  • sůl a pepř dle chuti
  • 4 plátky šunky
  • 4 plátky goudy
  • 50 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhanky
  • máslo

Postup

  • Celer oloupejte a nakrájejte na 8 plátků silných asi 1 cm.
  • Plátky celeru spařte ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty, vyjměte, opláchněte a osušte.
  • Všechny celerové plátky dochuťte solí a pepřem.
  • Na každý ze 4 plátků celeru položte plátek šunky a sýra.
  • Navrch položte zbylé plátky celeru a zajistěte párátky.
  • Takto vzniklé ,,sendviče“ obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
  • Smažte na rozpáleném másle 2–3 minuty z každé strany dozlatova.
  • Nechte okapat na kuchyňském papíře a podávejte.
Řízek z celeru se šunkou a sýrem na talíři s klínkem citronu.
www.thecaterer.com

Vyzkoušejte i naše další recepty na cordon bleu z různých druhů masa. Zamilujete se!


Celerové řízky s omáčkou z nivy a hořčice

Vyzkoušejte tuto úžasnou verzi celerového řízku, kdy místo klasické strouhanky použijete rozdrobený celozrnný žitný chléb. Řízky pak podávejte s lahodnou nivovo-hořčičnou omáčkou.

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • 1/4 šálku nivy
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1/2-1 lžička krystalového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti

Na řízky:

  • cca 1 kg celeru
  • 3 velká vejce
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku rozdrobeného staršího celozrnného žitného chleba
  • 1/4 šálku přepuštěného másla

Postup

  • Vložte hořčici, nivu a zakysanou smetanu do kuchyňského robotu nebo mixéru
  • Mixujte, dokud se vše nespojí.
  • Nejprve přidejte 1/2 lžičky cukru a podle potřeby více.
  • Znovu promíchejte.
  • Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  • Naposledy promíchejte.
  • Seškrábněte směs do misky, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
  • Oloupejte celer a nakrájejte ho na centimetrové plátky.
  • V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  • Položte vedle sporáku vrstvu papírových ručníků.
  • Do hrnce s vroucí vodou přidejte plátky celeru a vařte 15 minut.
  • Přendejte celer z hrnce na papírovou utěrku, aby odkapal.
  • Rozklepněte vejce a nalijte je na plochý talíř.
  • Mouku rozprostřete na další plochý talíř.
  • Na třetí plát rozprostřete drobenku z žitného chleba.
  • Plátky celeru z obou stran osolte a opepřete.
  • Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.
  • Plátky celeru obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
  • Do pánve přidejte obalený celer a smažte z obou stran do křupava.
  • Usmažený řízek přendejte z pánve na talíř.
  • Přebytečný tuk jemně odstraňte papírovou utěrkou.
  • Řízky servírujte s omáčkou z nivy!
Řízky z celeru na talíři s nivovou omáčkou a čerstvou petrželkou s vedle položeným příborem.
www.diaryofamadhausfrau.com

Už jste se někdy setkali s pánvemi německé značky Woll? Ne? Jedná se o luxusní set pánví pro různé účely, které jsou schopny dosáhnout opravdu skvělých výsledků. Mají ale také nějaké nedostatky? Vše potřebné se dozvíte v naší recenzi pánví Woll.

Řízky z celeru plněné sýrem

Máme pro vás další skvělou verzi celerového řízku, tentokrát plněného goudou a obaleného ve strouhance z ořechů. Lahůdka!

Co budete potřebovat

  • 800 g celeru
  • ½ citronu
  • sůl a pepř
  • 800 g batátů
  • 200 g goudy
  • ½ svazku petrželky
  • 5 lžic mletých mandlí
  • 85 g nasekaných arašídů
  • 5 lžic celozrnné strouhanky
  • 2 lžíce celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml mléka
  • muškátový oříšek

Postup

  • Celer očistěte, oloupejte, omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
  • Půlku citronu vymačkejte.
  • Citronovou šťávu spolu s plátky celeru přidejte do vroucí osolené vody a asi 10 minut vařte na středním plameni.
  • Poté sceďte a osušte.
  • Mezitím si oloupejte, omyjte a nakrájejte batáty a vařte je v hrnci s vodou asi 15 minut.
  • Sýr nakrájejte na plátky.
  • Nožem vykrojte na každém plátku celeru ,,kapsičku“ a naplňte ji sýrem.
  • Petrželku omyjte, osušte a nasekejte.
  • Promíchejte ji s trochou soli, pepře, mandlemi, arašídy a celozrnnou strouhankou.
  • Na další talíř dejte celozrnnou mouku a na 3. talíř rozšlehané vejce.
  • Plněný celeru obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec v ořechové směsi.
  • Na pánvi rozehřejte olej.
  • Celerové řízky opékejte z obou stran asi 5 minut dozlatova.
  • Uvařené batáty slijte, rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte na kousky nakrájené máslo a vmíchejte mléko.
  • Podle chuti dochuťte solí, pepřem a 1 špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
  • Celerový řízek naaranžujte na batátové pyré a podávejte posypané zbylými arašídy.
Zeleninové řízky servírované s batátovým pyré a čerstvou petrželkou na talíři s vedle položeným příborem.
www.eatsmarter.com

Vychutnejte si i naše další recepty z celeru v 10 různých variantách, které vás ohromí! Která bude ta vaše TOP?

Celerové řízky s panko strouhankou

Jednoduché řízky z celeru podávané se salátem z červeného zelí a jablka se stanou hitem vaší kuchyně. Navíc je zvládne připravit i začátečník!

Co budete potřebovat

Na salát:

  • ½ lžičky kmínu
  • 1 a ½ lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžíce jablečného octa
  • 1 a ½ lžičky cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 3 šálky červeného zelí, nakrájeného na velmi tenké plátky
  • 1 malé jablko Granny Smith, nakrájené na velmi tenké plátky

Na řízky:

  • 8 šálků vody
  • 2 bobkové listy
  • 800 g celeru, oloupaného a nakrájeného na 8 plátků
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ¼ šálku kukuřičného škrobu
  • ¼ šálku bílého řeckého jogurtu se sníženým obsahem tuku
  • 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
  • 1 šálek panko strouhanky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • olej ve spreji
  • klínky citronu

Postup

  • Zahřejte pánev na středním plameni.
  • Přidejte kmín a za občasného míchání opékejte 2 minuty.
  • Smíchejte kmín, olivový olej, jablečný ocet, sůl a cukr a promíchejte metličkou.
  • Přidejte zelí a jablko a dobře promíchejte.
  • Přikryjte a dejte do lednice.
  • Chcete-li připravit řízky, přiveďte 8 šálků vody spolu s bobkovými listy k varu ve velkém hrnci.
  • Přidejte plátky celeru, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 14 minut.
  • Dejte celer do misky s ledovou vodou a nechte 3 minuty stát.
  • Sceďte a osušte papírovými utěrkami.
  • Plátky rovnoměrně posypte 1/2 lžičky soli a černého pepře.
  • Dejte kukuřičný škrob do mělké misky.
  • Smíchejte jogurt a vejce v další mělké misce.
  • Nasypte panko strouhanku do další mělké misky.
  • Plátky celeru obalte v kukuřičném škrobu, poté je ponořte do vaječné směsi a nakonec obalte v panko strouhance.
  • Rozpalte pánev na středně vysokém plameni.
  • Na pánev přidejte 1 lžíci oleje a 1 a 1/2 lžičky másla.
  • Celer lehce postříkejte olejem ve spreji.
  • Přidejte 4 obalené plátky celeru do pánve a smažte 3 až 4 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
  • Usmažený celer položte na mřížku.
  • Opakujte postup se zbývající 1 lžící oleje, 1 a 1/2 lžičkou másla a 4 plátky celeru.
  • Podávejte se salátem a plátky citronu.
Řízky z celeru podávané se salátem z červeného zelí a jablka na talíři s vidličkou.
www.myrecipes.com

Celer je nevzhledná zelenina, která svým zjevem člověka spíše odrazuje, než aby lákala. Avšak funguje velmi dobře v mnoha receptech, poctivá svíčková omáčka by bez celeru nebyla poctivá a už vůbec ne tradiční. Nejen to! Celer je navíc nízkokalorický a řadí se mezi nejdietnější suroviny celého světa. Myslíte si, že ho znáte, ale je to skutečně pravda? Objevte v našem podrobném článku o celeru vše, co jste dosud ani netušili!

A jak se vám naše dnešní recepty na celerové řízky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X