Chcete trochu ulevit svému žaludku, ale chuť na smažený řízek je neutěšitelná?
Pak přesně pro vás máme 5 skvělých receptů na celerové řízky!
Jsou snadné na přípravu, chutné a na maso si ani nevzpomenete.
Vyzkoušejte veganskou variantu nebo třeba plněnou sýrem a šunkou.
Pochutnáte si!
Veganské celerové řízky s holandskou omáčkou a chřestem
Nejen vegani si pochutnají na tomto výživném a vydatném pokrmu! Kombinace smaženého celerového řízku, vařených brambor, bílého chřestu a veganské holandské omáčky potěší vaše chuťové buňky, i když jste zarytý masožravec.
Co budete potřebovat
- 1 kg salátových brambor
- 1 kg bílého chřestu
- 1 lžíce rostlinného másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 10 g čerstvé petrželky
- 2 porce holandské veganské omáčky viz níže
Na holandskou omáčku:
- 8 lžíc veganského másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 200 ml zeleninového vývaru
- 200 ml veganské smetany
- 2 lžičky hořčice
- 2 lžíce bílého vína
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl
- bílý pepř
Na celerové řízky:
- 1 velký celer
- 3 lžíce hořčice
- sůl a pepř
- strouhaný muškátový oříšek
- paprika
- 150 g strouhanky
- 150 ml rostlinného mléka
- 100 g hladké mouky
- rostlinný olej
Postup
- Do hrnce přidejte neoloupané brambory, osolte a nechte vařit cca 10-15 minut nebo do změknutí.
- Slijte vodu a udržujte brambory v hrnci teplé (pokud chcete, oloupejte je).
- Ve velkém kastrolu přiveďte k varu vodu.
- Přidejte 1 lžíci cukru, 1 lžíci rostlinného másla a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy.
- Chřest oloupejte a ulomte konce.
- Přidejte do kastrolu a vařte asi 1 minutu.
- Poté snižte plamen a nechte 10–15 minut vařit, dokud chřest nezměkne.
- Nechte přikryté v teple.
- V hrnci rozpusťte 4 lžíce veganského másla a vmíchejte mouku.
- Šlehejte do hladka.
- Za stálého šlehání pomalu přilévejte zeleninový vývar.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu a přidejte veganskou smetanu, 4 lžíce veganského másla, bílé víno, hořčici a citronovou šťávu.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Omáčku nechte dusit cca 5 – 10 minut, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci.
- Před podáváním dochuťte.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Celer oloupejte a nakrájejte na asi 1 cm silné plátky.
- Do hrnce přidejte plátky celeru a nechte asi 5 minut provařit.
- Plátky by měly být měkké, ale nelámat se na kousky.
- Plátky celeru nechte okapat na utěrce a nechte vychladnout.
- Každý plátek celeru z obou stran potřete hořčicí a dobře dochuťte solí, pepřem, paprikou a muškátovým oříškem.
- Jednu misku naplňte moukou, druhou rostlinným mlékem a třetí strouhankou.
- Plátky celeru obalte v mouce, poté v rostlinném mléce a nakonec ve strouhance.
- V hluboké pánvi rozehřejte hodně rostlinného oleje (cca 1 cm vysoká vrstva).
- Celerový řízek opečte z obou stran dozlatova, poté opatrně vyjměte z tuku a nechte okapat na papírové utěrce
- Celerový řízek podávejte s bramborami, bílým chřestem a holandskou omáčkou a ozdobte čerstvou petrželkou.

Celerové cordon bleu
Vynikající řízky z celeru se šunkou a sýrem si zamiluje celá vaše rodina! Jsou rychlé a jednoduché na přípravu a je to skvělý způsob, jak do dětí dostat i neoblíbenou zeleninu.
Co budete potřebovat
- cca 600 g celeru
- sůl a pepř dle chuti
- 4 plátky šunky
- 4 plátky goudy
- 50 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g strouhanky
- máslo
Postup
- Celer oloupejte a nakrájejte na 8 plátků silných asi 1 cm.
- Plátky celeru spařte ve vroucí osolené vodě asi 3 minuty, vyjměte, opláchněte a osušte.
- Všechny celerové plátky dochuťte solí a pepřem.
- Na každý ze 4 plátků celeru položte plátek šunky a sýra.
- Navrch položte zbylé plátky celeru a zajistěte párátky.
- Takto vzniklé ,,sendviče“ obalte nejprve v mouce, poté v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
- Smažte na rozpáleném másle 2–3 minuty z každé strany dozlatova.
- Nechte okapat na kuchyňském papíře a podávejte.

Vyzkoušejte i naše další recepty na cordon bleu z různých druhů masa. Zamilujete se!
Objevte podobné tipy
Celerové řízky s omáčkou z nivy a hořčice
Vyzkoušejte tuto úžasnou verzi celerového řízku, kdy místo klasické strouhanky použijete rozdrobený celozrnný žitný chléb. Řízky pak podávejte s lahodnou nivovo-hořčičnou omáčkou.
Co budete potřebovat
Na omáčku:
- 1/4 šálku nivy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 šálek zakysané smetany
- 1/2-1 lžička krystalového cukru
- sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
Na řízky:
- cca 1 kg celeru
- 3 velká vejce
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku rozdrobeného staršího celozrnného žitného chleba
- 1/4 šálku přepuštěného másla
Postup
- Vložte hořčici, nivu a zakysanou smetanu do kuchyňského robotu nebo mixéru
- Mixujte, dokud se vše nespojí.
- Nejprve přidejte 1/2 lžičky cukru a podle potřeby více.
- Znovu promíchejte.
- Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Naposledy promíchejte.
- Seškrábněte směs do misky, zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice.
- Oloupejte celer a nakrájejte ho na centimetrové plátky.
- V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
- Položte vedle sporáku vrstvu papírových ručníků.
- Do hrnce s vroucí vodou přidejte plátky celeru a vařte 15 minut.
- Přendejte celer z hrnce na papírovou utěrku, aby odkapal.
- Rozklepněte vejce a nalijte je na plochý talíř.
- Mouku rozprostřete na další plochý talíř.
- Na třetí plát rozprostřete drobenku z žitného chleba.
- Plátky celeru z obou stran osolte a opepřete.
- Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo.
- Plátky celeru obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance.
- Do pánve přidejte obalený celer a smažte z obou stran do křupava.
- Usmažený řízek přendejte z pánve na talíř.
- Přebytečný tuk jemně odstraňte papírovou utěrkou.
- Řízky servírujte s omáčkou z nivy!

Už jste se někdy setkali s pánvemi německé značky Woll? Ne? Jedná se o luxusní set pánví pro různé účely, které jsou schopny dosáhnout opravdu skvělých výsledků. Mají ale také nějaké nedostatky? Vše potřebné se dozvíte v naší recenzi pánví Woll.
Řízky z celeru plněné sýrem
Máme pro vás další skvělou verzi celerového řízku, tentokrát plněného goudou a obaleného ve strouhance z ořechů. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- 800 g celeru
- ½ citronu
- sůl a pepř
- 800 g batátů
- 200 g goudy
- ½ svazku petrželky
- 5 lžic mletých mandlí
- 85 g nasekaných arašídů
- 5 lžic celozrnné strouhanky
- 2 lžíce celozrnné mouky
- 2 vejce
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 200 ml mléka
- muškátový oříšek
Postup
- Celer očistěte, oloupejte, omyjte a nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
- Půlku citronu vymačkejte.
- Citronovou šťávu spolu s plátky celeru přidejte do vroucí osolené vody a asi 10 minut vařte na středním plameni.
- Poté sceďte a osušte.
- Mezitím si oloupejte, omyjte a nakrájejte batáty a vařte je v hrnci s vodou asi 15 minut.
- Sýr nakrájejte na plátky.
- Nožem vykrojte na každém plátku celeru ,,kapsičku“ a naplňte ji sýrem.
- Petrželku omyjte, osušte a nasekejte.
- Promíchejte ji s trochou soli, pepře, mandlemi, arašídy a celozrnnou strouhankou.
- Na další talíř dejte celozrnnou mouku a na 3. talíř rozšlehané vejce.
- Plněný celeru obalte nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec v ořechové směsi.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Celerové řízky opékejte z obou stran asi 5 minut dozlatova.
- Uvařené batáty slijte, rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přidejte na kousky nakrájené máslo a vmíchejte mléko.
- Podle chuti dochuťte solí, pepřem a 1 špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
- Celerový řízek naaranžujte na batátové pyré a podávejte posypané zbylými arašídy.

Vychutnejte si i naše další recepty z celeru v 10 různých variantách, které vás ohromí! Která bude ta vaše TOP?
Celerové řízky s panko strouhankou
Jednoduché řízky z celeru podávané se salátem z červeného zelí a jablka se stanou hitem vaší kuchyně. Navíc je zvládne připravit i začátečník!
Co budete potřebovat
Na salát:
- ½ lžičky kmínu
- 1 a ½ lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžíce jablečného octa
- 1 a ½ lžičky cukru
- ¼ lžičky soli
- 3 šálky červeného zelí, nakrájeného na velmi tenké plátky
- 1 malé jablko Granny Smith, nakrájené na velmi tenké plátky
Na řízky:
- 8 šálků vody
- 2 bobkové listy
- 800 g celeru, oloupaného a nakrájeného na 8 plátků
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky černého pepře
- ¼ šálku kukuřičného škrobu
- ¼ šálku bílého řeckého jogurtu se sníženým obsahem tuku
- 2 velká vejce, lehce rozšlehaná
- 1 šálek panko strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- olej ve spreji
- klínky citronu
Postup
- Zahřejte pánev na středním plameni.
- Přidejte kmín a za občasného míchání opékejte 2 minuty.
- Smíchejte kmín, olivový olej, jablečný ocet, sůl a cukr a promíchejte metličkou.
- Přidejte zelí a jablko a dobře promíchejte.
- Přikryjte a dejte do lednice.
- Chcete-li připravit řízky, přiveďte 8 šálků vody spolu s bobkovými listy k varu ve velkém hrnci.
- Přidejte plátky celeru, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 14 minut.
- Dejte celer do misky s ledovou vodou a nechte 3 minuty stát.
- Sceďte a osušte papírovými utěrkami.
- Plátky rovnoměrně posypte 1/2 lžičky soli a černého pepře.
- Dejte kukuřičný škrob do mělké misky.
- Smíchejte jogurt a vejce v další mělké misce.
- Nasypte panko strouhanku do další mělké misky.
- Plátky celeru obalte v kukuřičném škrobu, poté je ponořte do vaječné směsi a nakonec obalte v panko strouhance.
- Rozpalte pánev na středně vysokém plameni.
- Na pánev přidejte 1 lžíci oleje a 1 a 1/2 lžičky másla.
- Celer lehce postříkejte olejem ve spreji.
- Přidejte 4 obalené plátky celeru do pánve a smažte 3 až 4 minuty z každé strany nebo do zhnědnutí.
- Usmažený celer položte na mřížku.
- Opakujte postup se zbývající 1 lžící oleje, 1 a 1/2 lžičkou másla a 4 plátky celeru.
- Podávejte se salátem a plátky citronu.

Celer je nevzhledná zelenina, která svým zjevem člověka spíše odrazuje, než aby lákala. Avšak funguje velmi dobře v mnoha receptech, poctivá svíčková omáčka by bez celeru nebyla poctivá a už vůbec ne tradiční. Nejen to! Celer je navíc nízkokalorický a řadí se mezi nejdietnější suroviny celého světa. Myslíte si, že ho znáte, ale je to skutečně pravda? Objevte v našem podrobném článku o celeru vše, co jste dosud ani netušili!
A jak se vám naše dnešní recepty na celerové řízky líbily? Napište nám do komentářů!