Klasické bramborové hranolky určitě znáte!
Ale co vyzkoušet i naše recepty na celerové hranolky?
Jsou zdravější, nízkosacharidové, ale také lahodné a božsky křupavé.
Vyzkoušejte tuto božskou přílohu ještě dnes a už nebudete chtít jinou!
Pečené celerové hranolky s česnekem a bylinkami
Lahodná nízkosacharidová, nízkokalorická a nízkotučná příloha nebo svačina! Na klasické bramborové hranolky si ani nevzpomenete.
Co budete potřebovat
- 1 celer
- 2 lžíce oleje (nejlépe olivového nebo kokosového)
- 2 lžičky oregana
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- sůl a pepř
- 4 snítky rozmarýnu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Oloupejte a nakrájejte celer na hranolky.
- Naplňte hrnec studenou vodou a přidejte nakrájený celer.
- Přiveďte k varu, hranolky sceďte a nechte oschnout.
- Přidejte oregano, česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Na plechu v troubě rozehřejte olej.
- Když je olej horký, vyndejte plech z trouby a vložte na něj celerové hranolky.
- Navrch dejte stonky rozmarýnu a vraťte plech do trouby na 35–40 minut.
- Hotové hranolky vyndejte z trouby a servírujte!

Připravili jsme si pro vás i dalších 10 luxusních receptů s celerem v hlavní roli tak, jak ho pravděpodobně neznáte. Ať už se rozhodnete pro jeho nakládanou, pečenou či smaženou verzi, rozhodně si pochutnáte.
Smažené hranolky z celeru
Luxusní smažené celerové hranolky, které připravíte během chvilky. Fajnšmejkři si je mohou na závěr posypat parmazánem pro extra chuť!
Co budete potřebovat
- 1 kg celeru, oloupaného a nakrájeného na hranolky 5 x 2,5 cm
- tuk dle výběru
- sůl a koření dle výběru
- olej na smažení
- ¼ šálku parmazánu (volitelně)
Postup
- Celerové hranolky promíchejte s tukem dle vašeho výběru, skvělý je třeba tuk ze slaniny.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej.
- Když je olej rozpálený, přidejte opatrně hranolky, ale nepřeplňujte pánev.
- Smažte dozlatova z jedné strany, asi 2 až 3 minuty.
- Otočte a pokračujte ve smažení, dokud nebudou hotové, asi 2 až 3 minuty.
- Vyjměte děrovanou lžící a položte na plech vyložený pečícím papírem.
- Dochuťte solí a jakýmkoliv dalším kořením, které máte rádi.
- Volitelně ozdobte parmazánem.
- Užijte si to!

Pečené celerové hranolky se sušeným masem a chimichurri
Tento recept prostě musíte vyzkoušet! Celerové hranolky podávané spolu s rajčatovou omáčkou, sušeným masem, pikantním chimichurri a sýrem si zamilují všichni vaši hosté. Skvěle se hodí na jakýkoli večírek.
Co budete potřebovat
- 1 velký celer, oloupaný a nakrájený na hranolky
- 1 střední cibule, jemně nakrájená
- 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 300 ml hovězího vývaru
- 1 lžička oregana
- hrst cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
- 1 balení kvalitního sušeného masa
- 6 lžic olivového oleje
- 1/2 malého svazku koriandru, nasekaného
- 1/2 malého svazku petrželky, nasekané
- 1/2 zelené chilli papričky zbavené semínek a nakrájené nadrobno
- 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
- 1 lžíce bílého vinného octa
- sýr (v libovolném množství), nastrouhaný
Postup
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Zahřejte 1 lžíci olivového oleje na pánvi na středním ohni a restujte cibuli, dokud nebude měkká a průsvitná.
- Přidejte 1/3 česneku, restujte 1 minutu, přidejte rajčatový protlak a restujte ještě minutu.
- Zalijte hovězím vývarem, přidejte oregano a cherry rajčata a provařte, aby se vývar zredukoval na konzistenci dle vaší chuti.
- Zkontrolujte koření a na poslední chvíli vmíchejte sušené maso, aby se prohřálo.
- Celerové hranolky promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, okořeňte a pečte asi 20 minut dozlatova.
- Chcete-li připravit chimichurri, vložte bylinky, červenou cibuli, chilli a zbývající česnek do mísy.
- Přidejte zbývající olivový olej a bílý vinný ocet a promíchejte.
- Ochutnejte a v případě potřeby upravte podle své chuti
- Vyndejte hranolky z trouby.
- Posypte polovinou sýra, přelijte omáčkou se sušeným masem a poklaďte zbylým sýrem.
- Pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.
- Podávejte s chimichurri.

Máme pro vás také 5 křupavých receptů na nejlepší mexické nachos. Jakou variantu vyzkoušíte jak první?
Objevte podobné tipy
Hranolky z celeru z horkovzdušné fritézy
Hranolky, které jsou zvenku křupavé, uvnitř krémové a navíc zdravé? To chcete! Vyzkoušejte náš luxusní recept na perfektní celerové hranolky z horkovzdušné fritézy. A pokud tohoto kuchyňského pomocníka stále nemáte doma, možná využijete naše recenze horkovzdušných fritéz, kde vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší.
Co budete potřebovat
- 1 celer, oloupaný a nakrájený na hranolky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
Postup
- Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 200˚C.
- Ve středně velké misce smíchejte celerové hranolky s olivovým olejem, česnekovým práškem, oreganem a solí a pepřem podle chuti.
- Do koše horkovzdušné fritézy přidejte celerové hranolky.
- Vařte 10 minut.
- Zatřeste košem, aby se hranolky rozházely.
- Vařte dalších 8 minut, nebo dokud nebudou hranolky křupavé.
- Nandejte na talíř a podávejte.

Celerové hranolky s uzenou paprikou
Jednoduchý recept na hranolky z celeru s uzenou paprikou, které můžete podávat téměř k čemukoli místo klasických bramborových hranolek. Navíc jsou o dost zdravější!
Co budete potřebovat
- 1 celer
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky uzené papriky
- hrubá mořská sůl
- kečup, k podávání (volitelně)
Postup
- Nastavte troubu na horkovzduch a předehřejte na 200 °C.
- Vyložte plech pečicím papírem.
- Celer oloupejte.
- Oloupaný celer překrojte napůl a pak každou půlku nakrájejte na plátky o tloušťce cca 1 cm.
- Každý plátek nakrájejte na hranolky o tloušťce cca 1 cm.
- Celerové hranolky dejte do velké mísy a obalte v olivovém oleji a uzené paprice.
- Se solí vydržte, dokud nebudou hranolky upečené.
- Položte celerové hranolky na plech v jedné vrstvě a ujistěte se, že kolem každé hranolky je trochu místa.
- Pečte asi 15 minut.
- Poté vyjměte plech z trouby a každý hranolek opatrně překlopte na druhou stranu a pečte dalších 10 minut, dokud nebudou vršky pěkně puchýřnaté a místy lehce připálené.
- Posypte solí a ihned konzumujte.

Jak celerové hranolky podávat?
- Podávejte hranolky s farmářských dresinkem nebo dresinkem z modrého sýra jako perfektní svačinu či předkrm.
- Hranolky z celeru skvěle doplní každé jídlo. Zkuste je podávat s burgerem nebo sendvičem místo tradičních hranolků.
- Přidejte je do salátu pro extra křupavost a chuť.
- Podávejte je jako přílohu k jakémukoli masu.
Celer je nevzhledná zelenina, která svým zjevem člověka spíše odrazuje, než aby lákala. Avšak funguje velmi dobře v mnoha receptech, poctivá svíčková omáčka by bez celeru nebyla poctivá a už vůbec ne tradiční. Nejen to! Celer je navíc nízkokalorický a řadí se mezi nejdietnější suroviny celého světa. Myslíte si, že ho znáte, ale je to skutečně pravda? Objevte v našem podrobném článku o celeru vše, co jste dosud ani netušili!
A jak se vám naše dnešní recepty na celerové hranolky líbily? Napište nám do komentářů!