Recepty na křupavé hranolky z celeru v 5 různých variantách. Smažené, pečené i z horkovzdušné fritézy!

Klasické bramborové hranolky určitě znáte!

Ale co vyzkoušet i naše recepty na celerové hranolky?

Jsou zdravější, nízkosacharidové, ale také lahodné a božsky křupavé.

Vyzkoušejte tuto božskou přílohu ještě dnes a už nebudete chtít jinou!

Pečené celerové hranolky s česnekem a bylinkami

Lahodná nízkosacharidová, nízkokalorická a nízkotučná příloha nebo svačina! Na klasické bramborové hranolky si ani nevzpomenete.

Co budete potřebovat

  • 1 celer
  • 2 lžíce oleje (nejlépe olivového nebo kokosového)
  • 2 lžičky oregana
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • sůl a pepř
  • 4 snítky rozmarýnu

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
  • Oloupejte a nakrájejte celer na hranolky.
  • Naplňte hrnec studenou vodou a přidejte nakrájený celer.
  • Přiveďte k varu, hranolky sceďte a nechte oschnout.
  • Přidejte oregano, česnek, sůl a pepř a dobře promíchejte.
  • Na plechu v troubě rozehřejte olej.
  • Když je olej horký, vyndejte plech z trouby a vložte na něj celerové hranolky.
  • Navrch dejte stonky rozmarýnu a vraťte plech do trouby na 35–40 minut.
  • Hotové hranolky vyndejte z trouby a servírujte!
Hranolky z celeru s bylinkami v misce.
www.myfussyeater.com

Připravili jsme si pro vás i dalších 10 luxusních receptů s celerem v hlavní roli tak, jak ho pravděpodobně neznáte. Ať už se rozhodnete pro jeho nakládanou, pečenou či smaženou verzi, rozhodně si pochutnáte.

Smažené hranolky z celeru

Luxusní smažené celerové hranolky, které připravíte během chvilky. Fajnšmejkři si je mohou na závěr posypat parmazánem pro extra chuť!

Co budete potřebovat

  • 1 kg celeru, oloupaného a nakrájeného na hranolky 5 x 2,5 cm
  • tuk dle výběru
  • sůl a koření dle výběru
  • olej na smažení
  • ¼ šálku parmazánu (volitelně)

Postup

  • Celerové hranolky promíchejte s tukem dle vašeho výběru, skvělý je třeba tuk ze slaniny.
  • Ve velké pánvi rozehřejte olej.
  • Když je olej rozpálený, přidejte opatrně hranolky, ale nepřeplňujte pánev.
  • Smažte dozlatova z jedné strany, asi 2 až 3 minuty.
  • Otočte a pokračujte ve smažení, dokud nebudou hotové, asi 2 až 3 minuty.
  • Vyjměte děrovanou lžící a položte na plech vyložený pečícím papírem.
  • Dochuťte solí a jakýmkoliv dalším kořením, které máte rádi.
  • Volitelně ozdobte parmazánem.
  • Užijte si to!
Hranolky z celeru v ošatce.
www.heathercooan.com

Pečené celerové hranolky se sušeným masem a chimichurri

Tento recept prostě musíte vyzkoušet! Celerové hranolky podávané spolu s rajčatovou omáčkou, sušeným masem, pikantním chimichurri a sýrem si zamilují všichni vaši hosté. Skvěle se hodí na jakýkoli večírek.

Co budete potřebovat

  • 1 velký celer, oloupaný a nakrájený na hranolky
  • 1 střední cibule, jemně nakrájená
  • 3 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 300 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička oregana
  • hrst cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 1 balení kvalitního sušeného masa
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1/2 malého svazku koriandru, nasekaného
  • 1/2 malého svazku petrželky, nasekané
  • 1/2 zelené chilli papričky zbavené semínek a nakrájené nadrobno
  • 1 malá červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • sýr (v libovolném množství), nastrouhaný

Postup

  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Zahřejte 1 lžíci olivového oleje na pánvi na středním ohni a restujte cibuli, dokud nebude měkká a průsvitná.
  • Přidejte 1/3 česneku, restujte 1 minutu, přidejte rajčatový protlak a restujte ještě minutu.
  • Zalijte hovězím vývarem, přidejte oregano a cherry rajčata a provařte, aby se vývar zredukoval na konzistenci dle vaší chuti.
  • Zkontrolujte koření a na poslední chvíli vmíchejte sušené maso, aby se prohřálo.
  • Celerové hranolky promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, okořeňte a pečte asi 20 minut dozlatova.
  • Chcete-li připravit chimichurri, vložte bylinky, červenou cibuli, chilli a zbývající česnek do mísy.
  • Přidejte zbývající olivový olej a bílý vinný ocet a promíchejte.
  • Ochutnejte a v případě potřeby upravte podle své chuti
  • Vyndejte hranolky z trouby.
  • Posypte polovinou sýra, přelijte omáčkou se sušeným masem a poklaďte zbylým sýrem.
  • Pečte dalších 5 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.
  • Podávejte s chimichurri.
Hranolky z celeru s rajčatovou omáčkou, sušeným masem, pikantním chimichurri a sýrem na plechu vyloženém pečícím papírem.
www.embersnacks.com

Máme pro vás také 5 křupavých receptů na nejlepší mexické nachos. Jakou variantu vyzkoušíte jak první?


Hranolky z celeru z horkovzdušné fritézy

Hranolky, které jsou zvenku křupavé, uvnitř krémové a navíc zdravé? To chcete! Vyzkoušejte náš luxusní recept na perfektní celerové hranolky z horkovzdušné fritézy. A pokud tohoto kuchyňského pomocníka stále nemáte doma, možná využijete naše recenze horkovzdušných fritéz, kde vám poradíme, jak si vybrat tu nejlepší.

Co budete potřebovat

  • 1 celer, oloupaný a nakrájený na hranolky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Postup

  • Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 200˚C.
  • Ve středně velké misce smíchejte celerové hranolky s olivovým olejem, česnekovým práškem, oreganem a solí a pepřem podle chuti.
  • Do koše horkovzdušné fritézy přidejte celerové hranolky.
  • Vařte 10 minut.
  • Zatřeste košem, aby se hranolky rozházely.
  • Vařte dalších 8 minut, nebo dokud nebudou hranolky křupavé.
  • Nandejte na talíř a podávejte.
Hranolky z celeru v misce s vedle položenou mističkou s dipem.
www.forktospoon.com

Celerové hranolky s uzenou paprikou

Jednoduchý recept na hranolky z celeru s uzenou paprikou, které můžete podávat téměř k čemukoli místo klasických bramborových hranolek. Navíc jsou o dost zdravější!

Co budete potřebovat

  • 1 celer
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky uzené papriky
  • hrubá mořská sůl
  • kečup, k podávání (volitelně)

Postup

  • Nastavte troubu na horkovzduch a předehřejte na 200 °C.
  • Vyložte plech pečicím papírem.
  • Celer oloupejte.
  • Oloupaný celer překrojte napůl a pak každou půlku nakrájejte na plátky o tloušťce cca 1 cm.
  • Každý plátek nakrájejte na hranolky o tloušťce cca 1 cm.
  • Celerové hranolky dejte do velké mísy a obalte v olivovém oleji a uzené paprice.
  • Se solí vydržte, dokud nebudou hranolky upečené.
  • Položte celerové hranolky na plech v jedné vrstvě a ujistěte se, že kolem každé hranolky je trochu místa.
  • Pečte asi 15 minut.
  • Poté vyjměte plech z trouby a každý hranolek opatrně překlopte na druhou stranu a pečte dalších 10 minut, dokud nebudou vršky pěkně puchýřnaté a místy lehce připálené.
  • Posypte solí a ihned konzumujte.
Hranolky z celeru na talíři s mističkou kečupu.
www.lazycatkitchen.com

Jak celerové hranolky podávat?

  • Podávejte hranolky s farmářských dresinkem nebo dresinkem z modrého sýra jako perfektní svačinu či předkrm.
  • Hranolky z celeru skvěle doplní každé jídlo. Zkuste je podávat s burgerem nebo sendvičem místo tradičních hranolků.
  • Přidejte je do salátu pro extra křupavost a chuť.
  • Podávejte je jako přílohu k jakémukoli masu.

Celer je nevzhledná zelenina, která svým zjevem člověka spíše odrazuje, než aby lákala. Avšak funguje velmi dobře v mnoha receptech, poctivá svíčková omáčka by bez celeru nebyla poctivá a už vůbec ne tradiční. Nejen to! Celer je navíc nízkokalorický a řadí se mezi nejdietnější suroviny celého světa. Myslíte si, že ho znáte, ale je to skutečně pravda? Objevte v našem podrobném článku o celeru vše, co jste dosud ani netušili!

A jak se vám naše dnešní recepty na celerové hranolky líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X