4 různá těsta na velikonočního beránka

Tradice pečení velikonočního beránka z těsta prý vznikla tak, že na bohatších stolech býval beránek skutečný, masový a ostatní jej takto nahrazovali. Ať už to tak bylo nebo nebylo, faktem zůstává, že dnes na velikonočním stole málokdy chybí upečený a ozdobený beránek.

1. Velikonoční beránek hrníčkový

Neradi odvažujete ingredience, protože vás to jen zdržuje? Zkuste připravit rychlý recept na jednoduchého hrníčkového beránka.

INGREDIENCE :

  • 2 ks vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka citronové kůry
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru

POSTUP :

  1. Vejce rozkvedláme v mléce.
  2. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou.
  3. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto.
  4. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 – 50 minut.
  6. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout.
  7. Teprve potom hrnečkového beránka vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citronovou polevou či jen pocukrujeme.

Velikonoční beránek hrníčkový

zdroj : receptnajidlo.cz

2. Velikonoční beránek biskupský

Pokud máte rádi kandované ovoce, zkuste si připravit beránka s kandovaným ovocem, určitě si ho zamilujete. A navíc příprava je velmi jednoduchá.

INGREDIENCE :

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • citronová kůra z půlky citronu
  • 0,5 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaného kandovaného ovoce
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • 1 lžíce nasekané čokolády

POSTUP :

  1. Mouku smícháme spolu s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou.
  2. Směs zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali celá vejce a vše pořádně promícháme.
  3. Do směsi vmícháme rozinky, kandované ovoce, ořechy a čokoládu.
  4. Promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 50minut.
  6. Vytáhneme ho z trouby a necháme vychladnout.
  7. Nakonec můžeme polít čokoládovou polevou.

Velikonoční beránek biskupský

zdroj : ireceptar.cz

3. Velikonoční beránek tvarohový

Tvarohové těsto, které bude chutnat všem, protože není vůbec suché.

INGREDIENCE :

  • 250 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g netučného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • 1/2 pytlíku prášku do pečiva
  • 50 g vlašských jader
  • citronová kůra

POSTUP :

  1. Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem.
  2. Do směsi přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
  3. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  4. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme.
  5. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 – 50 minut.
  6. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.

Velikonoční beránek tvarohový

zdroj : receptyzpostele.cz

4. Piškotový velikonoční beránek

INGREDIENCE :

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

POSTUP :

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Vejce vyklepneme do šlehače a vyšleháme do nadýchané pěny.
  3. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty.
  4. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.
  5. Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi.
  6. Promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem a posypali polohrubou moukou.
  7. Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut.
  8. Vytáhneme formu ven z trouby.
  9. Necháme úplně vychladnout, poté opatrně vyklopíme.
  10. Můžeme zdobit bílkovou polevou.

Piškotový velikonoční beránek

zdroj : laskominyodmaryny.cz

Existuje řada receptů na velikonoční beránky, nejčasteji se připravují z třeného, piškotového, kynutého, šlehačkového, pudinkového. Upečeného a vychladlého beránka zdobíme různě. Můžeme jej hustě pocukrovat, můžeme jej polévat bílou nebo čokoládovou polevou. Oba tyto způsoby jsou nejčastější. Chceme-li hodně vyzdobeného beránka, pak na něj ze šlehačky nebo z bílkového sněhu nastříkáme ozdobnou špičkou kudrnky. Beránka můžeme i plnit a to tak, že jej shora dolů uprostřed rozřízneme, potřeme krémem a znovu spojíme. Nakonec nezapomeneme na barevnou stužku a rolničku. Na vhodném tácku pak už může beránek pro chuť i pro radost přijít na stůl.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *