Sladký beránek na Velikonoce: jako od babičky

Tradice pečení velikonočního beránka z těsta prý vznikla tak, že na bohatších stolech býval beránek skutečný, masový a ostatní jej takto nahrazovali.

Ať už to tak bylo nebo nebylo, faktem zůstává, že dnes na velikonočním stole málokdy chybí upečený a ozdobený beránek.

Jak takového sladkého beránka připravit? Inspirujte se našimi recepty!

Velikonoční beránek hrníčkový

Neradi odvažujete ingredience, protože vás to jen zdržuje? Zkuste připravit rychlý recept na jednoduchého hrníčkového beránka.

INGREDIENCE

  • 2 ks vejce
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 špetka citronové kůry
  • 0,5 hrnku oleje
  • 2 lžíce rumu
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru

POSTUP

  1. Vejce rozkvedláme v mléce.
  2. Mouku smícháme s kypřícím práškem, solí, vanilkovým a krupicovým cukrem a citronovou kůrou.
  3. Mléko s vejci nalijeme do sypké směsi, přilijeme olej, rum a utřeme hladké těsto.
  4. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy.
  5. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 40 – 50 minut.
  6. Upečeného beránka vyndáme z trouby a necháme formu vychladnout.
  7. Teprve potom hrnečkového beránka vyklopíme a potřeme čokoládou nebo citronovou polevou či jen pocukrujeme.

Velikonoční beránek hrníčkovýzdroj: receptnajidlo.cz

Velikonoční beránek biskupský

Pokud máte rádi kandované ovoce, zkuste si připravit beránka s kandovaným ovocem, určitě si ho zamilujete. A navíc příprava je velmi jednoduchá.

INGREDIENCE

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrnek cukru
  • citronová kůra z půlky citronu
  • 0,5 hrnku mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 lžíce nasekaného kandovaného ovoce
  • 1 lžíce nasekaných ořechů
  • 1 lžíce nasekané čokolády

POSTUP

  1. Mouku smícháme spolu s práškem do pečiva, cukrem a citronovou kůrou.
  2. Směs zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali celá vejce a vše pořádně promícháme.
  3. Do směsi vmícháme rozinky, kandované ovoce, ořechy a čokoládu.
  4. Promícháme a vlijeme do vymazané a vysypané formy.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 50 minut.
  6. Vytáhneme ho z trouby a necháme vychladnout.
  7. Nakonec můžeme polít čokoládovou polevou.

Velikonoční beránek biskupskýzdroj: ireceptar.cz

Velikonoční beránek tvarohový

Tvarohové těsto, které bude chutnat všem, protože není vůbec suché.

INGREDIENCE

  • 250 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g netučného tvarohu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 ks vejce
  • 1/2 pytlíku prášku do pečiva
  • 50 g vlašských jader
  • citronová kůra

POSTUP

  1. Máslo a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem.
  2. Do směsi přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, ořechová jádra a citronovou kůru.
  3. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  4. Následně formu naplníme připraveným těstem a přiklopíme.
  5. Beránka pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 45 – 50 minut.
  6. Ihned po vyjmutí z trouby beránka vyklopíme, bohatě pocukrujeme a ozdobíme mašlí.

Velikonoční beránek tvarohovýzdroj: receptyzpostele.cz

Piškotový velikonoční beránek

INGREDIENCE

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 120 ml slunečnicového oleje

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Vejce vyklepneme do šlehače a vyšleháme do nadýchané pěny.
  3. Poté přidáme cukr a dále šleháme asi tři až čtyři minuty.
  4. Vlijeme olej a ještě chvíli šleháme.
  5. Mouky a prášek do pečiva promícháme a po částech vmícháme do sladké vaječné směsi.
  6. Promíchanou směs nalijeme do formy na beránka, kterou jsme předtím velice důkladně vymazali olejem a posypali polohrubou moukou.
  7. Formu vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě dalších 30 minut.
  8. Vytáhneme formu ven z trouby.
  9. Necháme úplně vychladnout, poté opatrně vyklopíme.
  10. Můžeme zdobit bílkovou polevou.

Piškotový velikonoční beránekzdroj: laskominyodmaryny.cz

Existuje řada receptů na velikonoční beránky, nejčastěji se připravují z třeného, piškotového, kynutého, šlehačkového, pudinkového. Upečeného a vychladlého beránka zdobíme různě. Můžeme jej hustě pocukrovat, můžeme jej polévat bílou nebo čokoládovou polevou. Oba tyto způsoby jsou nejčastější.

Chceme-li hodně vyzdobeného beránka, pak na něj ze šlehačky nebo z bílkového sněhu nastříkáme ozdobnou špičkou kudrnky. Beránka můžeme i plnit a to tak, že jej shora dolů uprostřed rozřízneme, potřeme krémem a znovu spojíme.

Nakonec nezapomeneme na barevnou stužku a rolničku. Na vhodném tácku pak už může beránek pro chuť i pro radost přijít na stůl.

Na Velikonoce určitě nezapomeňte i na slané chuťovky.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.