Nejlepších 6 receptů na slaný koláč quiche. Inspirujte se!

Máte chuť na koláč, ale přitom ne na sladké?

Můžete si připravit tento slaný koláč!

Inspirujte se těmito báječnými recepty na quiche a vyzkoušejte si ten pro vás nejlákavější.

Cibulový quiche

Cibule je jedna ze základních surovin všech slaných pokrmů. Právě cibule je nejen velmi výborná surovina, ale taktéž obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek.

Ingredience na těsto

  • 180 g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125 g másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň koláče

  • 2 PL olivového oleje
  • 2-3ks velké cibule
  • 2 ČL balzamikového octa
  • 3/4 šálku mléka
  • 1/4 šálku smetany
  • 3 velká vejce
  • Sůl a mletý pepř
  • Špetka muškátového oříšku
  • 150g sýru gouda nebo eidamu

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Mezitím si nakrájejte cibuli na šikmo, aby byly kusy delší.
  • Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte cibuli, posolte ji a smažte dokud nebude průhledná.
  • Snižte oheň (na střední) a smažte cibuli dalších 40 minut, dokud nezhnědne.
  • Přidejte 2 lžíce balzamikového octa a vařte ještě 10 minut, než cibule nezkaramelizuje.
  • Na dno upečeného těsta koláče rozprostřete sýr, poté cibuli a nakonec ještě zbývající sýr.
  • V misce smíchejte mléko, smetanu, vejce, dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem.
  • Směs nalijte na koláč a dejte péct při 180°C asi na 30 minut.
Slaný koláč s cibulí
Zdroj: olivemagazine.com

TIP: Inspirujte se chutnými tipy na slaný cibulový koláč.

Francouzský quiche

Velmi rychlý, jednoduchý slaný koláč na francouzský způsob se hodí pro každou večeři s rodinou, či přáteli.

Ingredience na těsto

  • 180g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g másla
  • 1 velké vejce

Ingrediece na náplň

  • ½ cibule, oloupané a nadrobno nakrájené
  • 1 lžíce másla
  • 200 g nakrájené slaniny
  • 4 velká vejce
  • 1/2 šálku (120 ml) mléka
  • 300 ml smetany
  • 150 g strouhaného ementálu
  • Sůl a pepř

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Na mírném ohni smažte cibuli s jednou lžící másla dokud cibule nezměkne, asi 5-8 minut.
  • Přidejte nakrájenou slaninu a smažte na další 3 minuty.
  • Vedle v míse rozšlehejte vejce, mléko a smetanu, přidejte strouhaný sýr ementál a dochuťte solí a pepřem.
  • Vyložte karamelizovanou cibulí a slaninou koláčovou krustu.
  • Nakonec nalijte smetanovou náplň a koláč pečte 25 minut při teplotě 180°C.
  • Ozdobte čerstvou petrželkou a koláč podávejte teplý.

Špenátový quiche

Pro trochu zelenější koláč následujte tento recept.

Ingredience na těsto

  • 180g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 nasekaná cibule
  • 1 balení zmrazeného nasekaného špenátu, rozmrazeného a vypuštěného
  • 5 velkých vajec
  • 150g nastrouhaného sýra gouda nebo ementál
  • ¼ ČL soli
  • ⅛ ČL mletého černého pepře

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Na pánvi zahřejte olej, přidejte cibuli a za občasného míchání smažte, dokud cibule nezměkne. 
  • Vmíchejte okapaný špenát a pokračujte ve smažení, dokud se neodpaří nadbytečná voda/vlhkost.
  • Ve velké misce smíchejte vejce, sýr, sůl a pepř, poté přidejte špenátovou směs a promíchejte. 
  • Směs nalijte do koláčové krusty a pečte při 180°C asi 30 minut.
  • Po upečení nechte 10 minut odpočinout a podávejte.
Francouzský slaný koláč se špenátem
Zdroj: onceuponachef.com

Máte chuť na sladký koláč? Určitě si vyberete z těchto 6 receptů na jablečné koláče!

Slaný koláč Lorraine

Tradiční quiche připravovaný ze smetany a šunky vás a vaše okolí jistě okouzlí svou dokonalou chutí.

Ingredience na těsto

  • 180g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň

  • 200g jakékoliv šunky nebo slaniny
  • 50g sýru gouda nebo ementálu
  • 400ml smetany
  • 3ks vajec
  • špetka mletého muškátového oříšku, sůl, pepř

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Na pánvi osmahněte šunku nebo slaninu, odlejte veškerou tekutinu, která vytéká, a poté pokračujte ve smažení (4min).
  • Na dno koláčové krusty rozprostřete osmaženou uzeninu.
  • V míse rozšlehejte smetanu se třemi vejci a přidejte špetku mletého muškátového oříšku, soli a pepře. 
  • Nalijte smetanovou náplň do koláčové krusty, nahoře posypte sýrem a dejte péct.
  • Pečte při 190°C asi 25 minut nebo dozlatova.
  • Nakonec nechte quiche odpočinout po dobu 4-5 minut, poté vyjměte z formy a podávejte.
Šunkový koláč lorraine
Zdroj: nathashaskitchen.com

Bramborový quiche se špenátem a cheddarem

Máte zbytky nesnězených uvařených nebo upečených brambor? Skvělé! Nevyhazujte je, ale vytvořte z nich skvělý slaný koláč.

Ingredience na těsto

  • 180g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň

  • 6 vajec
  • 1/2 šálku smetany
  • 150g-200g strouhaného čedaru
  • 100g parmezánu
  • 150g sekaného špenátu, vymačkaného
  • 2 stroužky nasekaného česneku
  • 1/2 ČL mletého rozmarýnu
  • 2-3 PL mleté ​​čerstvé pažitky
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého pepře
  • 200g na kostky nakrájených pečených brambor, nejlépe studené zbytky

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Ve velké misce rozšleháme vejce a smetanu, vmíchejte sýry, nasekaný špenát, česnek, rozmarýn, sůl a pepř. 
  • Vše řádně promíchejte a poté přidejte opečené brambory. 
  • Hotovou směs nalijte do upečené koláčové krusty.
  • Formu umístěte plech, aby vám nevybublal. 
  • Pečte při 180°C po dobu 40-50 minut, nebo dokud nůž zasunutý do středu koláče nevyjde čistý. 
  • Po upečení nechte odpočinout alespoň 5 minut a poté podávejte.
Bramborový koláč se špenátem
Zdroj: countrycleaver.com

Cuketový quiche se sýrem

Ingredience na těsto

  • 180g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 125g másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň

  • 1 velká cuketa, nekrájená na plátky
  • 1 svazek jarní cibulky, nakrájený na plátky
  • 100g strouhané nivy
  • 2 lžíce cibulové marmelády (může být jiná)
  • Snítka čerstvých tymiánových listů
  • 150 ml smetany
  • 1 celé vejce + 2 žloutky

Postup

  • V míse smíchejte mouku spolu se špetkou soli, vmasírujte máslo, dokud nezískáte jemnou strukturu jako u strouhanky.
  • Přidejte vejce, aby se ingredience spojily a vytvořily pevné těsto, poté nechte 30 minut v chladničce.
  • Těstem vyložte formu o průměru 27 cm, popíchněte vidličkou a předpečte těsto koláče při 180°C po dobu 10-15 minut.
  • Nakrájenou cuketu vyklopte do velké mísy a promíchejte s nivou, cibulovou marmeládou a tymiánem. 
  • Cuketovou směs rozložte na dno koláčové krusty.
  • V míse smíchejte smetanu, celé vejce a žloutky s trochou soli.
  • Směs nalijte na cuketovou náplň a koláč pečte 30-35 minut při 180°C.
  • Po upečení nechte chvilku odpočinout a poté podávejte.
Slaný koláč s cuketou
Zdroj: amandinecooking.com

Co je to quiche?

Stejně jako například v Itálii je populárním pokrmem právě pizza, tak francouzi mají v oblibě slaný koláč známý jako quiche neboli „kiš“.

Tento slaný koláč s nejčastější náplní z našlehaných vajec se smetanou se podává krájený na trojúhelníky a pojídá se ještě horký.

Mezi nejznámější varianty tohoto pokrmu patří quiche lorraine se slaninou, který se dříve pekl s chlebovým těstem. Dnes se ale připravuje z těsta křehčího, plní se vejci, smetanou a slaninou.

Quiche se hodí zejména jako předkrm, můžete si ho však dát jako hlavní chod nebo jen tak na posezení s přáteli.

Neváhejte a vyzkoušejte si ho i u vás doma. Pokud jste si nevybrali, zkuste se mrknout na tyto recepty na slaný koláč plněný sýrem a to 6x jinak!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.