Chutné tipy na cibulový slaný koláč

Slaný koláč s cibulí je vydatná a chutná svačina i večeře. Už jste jej zkusili?

Neobsahuje žádný cukr a díky mnoha různým variantám zeleninové nebo sýrové náplně je stále oblíbenější i v Čechách.

Jak na slané koláče? Nejlépe s těmito 3 snadnými recepty!

Těsto na slaný koláč s cibulí

Jako základní těsto na slaný koláč s cibulí můžeme využít :

  • kynuté těsto: Těsto s čerstvým nebo sušeným droždím, dobu přípravy prodlužuje čas potřebný k vykynutí. Hodí se i recepty na pizzu. Těsto si můžeme nechat zpracovat i v domácí pekárně.
  • křehké těsto: Po zpracování surovin necháme těsto v chladu nějaký čas odležet, je pak křehčí.
  • tvarohové nebo jogurtové těsto: Jednoduché těsto do kterého přidáváme tvaroh, jogurt, případně i zakysanou smetanu, kefír, apod. Ihned po zpracování je můžeme péct.
  • bramborové těsto: Připravujeme je z předem uvařených brambor.
  • listové těsto: Buď si je připravíme doma, nebo si je koupíme hotové a pak máme možnost připravit koláč velice rychle a bez velké námahy.

Kromě běžného způsobu, kdy spodek koláče tvoří těsto a vršek je pokryt náplní, můžeme dělat i dva pláty, mezi které dáváme náplň nebo těsto překrýt mřížkou, vytvarovat ozdobný okraj, apod.

Cibulová náplň do slaného koláče

Cibulí do slaného koláče nešetříme. Musíme ji však předem podusit na troše másla nebo jiného tuku.

Cibuli dusíme doměkka a kromě soli ji můžeme přikořenit mletým pepřem, sladkou mletou paprikou muškátovým oříškem, grilovacím kořením nebo jinou kořenící směsí.

Případně můžeme použít i dnes tolik oblíbené čerstvé bylinky, pažitku, petrželku, bazalku,apod. Kromě koření nebo bylinek můžeme cibulovou náplň doplnit nadrobno nakrájeným uzeným masem nebo uzeninou, smetanou, vejci či sýrem. Pokud chceme náplň bezmasou, tak dobrá kombinace je cibule s jablky.

Listový koláč s cibulí

INGREDIENCE

  • 400 g listového těsta
  • 2 cukety
  • 2 cibule
  • 1 balení Balsýru
  • 100 g strouhaného eidamu
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl, pepř
  • mletá paprika
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 2 lžíce kysané smetany

POSTUP

  1. Z oleje, smetany a citronové šťávy vyšleháme marinádu, do které vložíme oba sýry a cuketu, jemně osolíme.
  2. Necháme 2 hodiny odležet v lednici.
  3. Těsto vyválíme na velmi tenký obdélník a přeřízneme na 2 menší.
  4. Na másle na pánvi osmahneme zprudka nadrobno nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou.
  5. Cukety smícháme s cibulí. Směs rozdělíme na 3 díly.
  6. 1 obdélník těsta vložíme do pečící formy tak, aby přebýval po stranách.
  7. Pokryjeme jej náplní z cuket a cibule. Zbytek těsta přehneme dovnitř.
  8. Pokryjeme druhou vrstvou cibulové směsi.
  9. Opět pokryjeme plátem těsta, směsí a zbytek těsta opět ohneme dovnitř, tentokrát úhledněji, aby tvořil hezkou kůrku po okraji.
  10. Pečeme v předehřáté troubě při 175 ºC dozlatova.
  11. Podáváme teplé i studené.

Recept na listový koláč s cibulí

Bramborový koláč s cibulí

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 500 g brambor
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 lžíce másla
  • sůl, pepř
  • 3 cibule
  • 200 g tvrdého sýra
  • petrželka nebo pažitka
  • gulášové nebo grilovací koření

POSTUP

  1. Vejce, mouku, olej a mléko vyšleháme v hladké těsto.
  2. Přimícháme nastrouhané vařené brambory.
  3. Osolíme a opepříme.
  4. Na pánvi osmahneme cibuli, osolíme a okořeníme.
  5. Těsto vylijeme do pekáčku, navrch nasypeme směs z pánve a posypeme sýrem.
  6. Pečeme ve předehřáté troubě při 180 ºC dozlatova.
  7. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo s kysaným zelím jako vegetariánskou večeři či vydatnou svačinu.

Recept na brambrový koláč s cibulí

Kynutý koláč s cibulí

INGREDIENCE

  • 100 g tvarohu
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1 lžička soli
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 4 cibule
  • petrželka
  • hrst sušených hub
  • 100 g feta sýru

POSTUP

  1. Droždí s cukrem rozpustíme v mléce.
  2. Přidáme vejce, máslo, vodu, mouku a tvaroh.
  3. Jemně osolíme a dobře zpracujeme. Potom dáme pod utěrku na hodinu stát.
  4. Mezitím si připravíme cibulovou náplň. Na pánvi osmažíme cibulku, osolíme, okořeníme a smícháme se sýrem a houbami.
  5. Náplň navršíme na těsto vmáčknuté do pekáčku a pečeme ve vyhřáté troubě při 175 ºC dozlatova.
  6. Podáváme posypané pažitkou.

Recept na kynutý koláč s cibulí

Tip na závěr: Výbornou chuť cibuli dodá dušení na anglické nebo normální slanině. Oloupanou cibuli krájíme podle libosti nadrobno, nahrubo, ale nejčastější jsou kolečka nebo půlkolečka rozebrané na kroužky.

Vyzkoušejte i naše další recepty na slané koláče se zeleninou.

Který cibulový koláč jste upekli? Pochlubte se přátelům na sociálních sítích!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.