Jablka jsou pro někoho obyčejným ovocem…
…ale věděli jste, že pomáhají i v boji proti Alzheimerově chorobě?
Zároveň bojují i proti stárnutí mozku!
Využijte proto jejich sezónnosti a upečte si vynikající jablečné koláče.
Křehký jablečný koláč
Tento skvělý dezert se stane sladkou tečkou na konci nedělního obědu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 350 gramů hladké mouky
- 20 gramů moučkového cukru
- trochu soli
- 200 gramů másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
Náplň:
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1,5 kilogramu jablek
- 150 gramů moučkového cukru
- 55 gramů másla
- ½ kávové lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- 1 vejce
Postup přípravy:
- V misce smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
- Přidejte studené máslo, které pomocí rukou zpracujte do sypké směsi – směs by měla být stále sypké povahy, měla by se podobat kukuřičné mouce.
- Ke směsi přidejte vejce a těsto promíchejte.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Mezitím si připravte náplň do koláče.
- Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na osminky.
- Kousky jablek vložte do mísy a pokapejte je citronovou šťávou.
- K jablkům pak přidejte cukr a promíchejte.
- Na pánvi nechte pomalu rozpustit máslo.
- Přidejte jablka a za stálého míchání je vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Poté směs vařte ještě dvě minuty.
- Teplotu varu snižte a nechte jablka probublávat, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
- Jakmile jsou jablka hotová, přeceďte je a jablečnou šťávu vraťte na pánev.
- Zahřívejte ji, dokud nezačne houstnout a karamelizovat – asi 10 minut.
- Nakonec jablka se šťávou, skořicí a muškátovým oříškem promíchejte.
- Těsto si rozdělte na polovinu.
- Z každé poloviny vyválejte plát široký asi 30 centimetrů.
- Jeden plát vložte na plech nebo koláčovou formu, která je vyložena pečícím papírem tak, aby těsto přesahovalo 1 centimetr přes okraj.
- Na připravené těsto dejte jablečnou náplň a lehce ji posypte moučkovým cukrem.
- Horní okraje těsta potřete vajíčkem.
- Přiložte na náplň druhý plát těsta, který překryjte přesahujícími okraji těsta.
- Nakonec celý koláč potřete vajíčkem a posypte moučkovým cukrem.
- Nezapomeňte jablečný koláč propíchnout alespoň na 5 místech, aby mohla volně unikat pára.
- Pečte na 190 stupňů Celsia asi 50 minut.

Náš tip k přípravě: Máte doma pečenku? Využijte ji! Zajímá vás toto téma? Více se dočtete v recenzi elektrických pánví a hrnců ETA.
Obrácený koláč s jablky
Budete potřebovat:
- 5 lžic polohrubé mouky
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- citronová kůra
- jablka dle potřeby
Postup přípravy:
- Nejdříve jablka zbavte slupky i jader.
- Nakrájejte je na tenčí plátky a vyložte s nimi dno dortové formy.
- Jablka posypte vanilkovým cukrem, můžete přidat i skořici.
- Žloutky s moučkovým cukrem utřete do pěny a z bílků vyšlehejte v tuhý sníh.
- Do utřených žloutků přidejte mouku a citronovou kůru a lehce vmíchejte sníh z bílků.
- Vložte do předem předehřáté trouby a pečte při teplotě 180 stupňů do doby, než těsto začne růžovět.

Jablečná bublanina
Mezi další rychlé jablečné koláče patří i tato bublanina, která na stole nezůstane moc dlouho.
Budete potřebovat:
- 8 polévkových lžic polohrubé mouky
- 8 lžic cukru krupice
- 1 sáček kypřícího prášku
- 8 velkých jablek
- 4 vejce
- 50 mililitrů oleje
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravte jablka – zbavte je slupky a jader, poté je na hrubém struhadle nastrouhejte a zakápněte citronovou šťávou.
- Dále vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mouku a prášek do pečiva.
- Na těsto rovnoměrně nasypte nastrouhaná jablka.
- Pečte při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.
- Koláč nechce zcela vychladnout.

Jablečno-tvarohový koláč
A pro příznivce hutnějších a osvěžujících moučníků máme recept na vynikající jablečné koláče s tvarohem.
Budete potřebovat:
- 1 plát listového těsta
- 2 kusy jablek
- 2 vejce
- 200 mililitrů vlažného mléka
- 130 gramů tvarohu
- 50 gramů cukru krupice
- mletou skořici, hnědý cukr a nasekané pistácie na posypání a ozdobu
Postup přípravy:
- Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů a zapněte horní i dolní rošt.
- Vyválejte si plát listového těsta tak, abyste jej rozprostřeli do kulaté formy o průměru 22 centimetrů.
- Těsto opatrně propíchejte vidličkou po celém povrchu.
- Zakryjte ho pečícím papírem a můžete využít například sušenou cizrnu, abyste těsto při pečení zatížili – nesmí se nafukovat.
- Pečte po dobu 8 minut.
- Poté odstraňte závaží a pečte dalších 5 minut.
- Mezitím, co se těsto peče si můžete připravit jablečnou náplň.
- Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- V misce smíchejte vejce cukrem.
- Přidejte nastrouhaný tvaroh a vlažné mléko.
- Směs dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Do směsi přidejte polovinu jablek a promíchejte.
- Když je těsto hotové, vylijte na něj rovnoměrně tvarohovou směs.
- Nahoru naskládejte zbylé plátky jablek a posypte hnědým cukrem, skořicí a nasekanými kousky pistácií.
- Snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pečte asi 35 minut – dokud povrch nezhnědne.

Objevte podobné tipy
Pudinkový koláč s jablky
Pokud hledáte jablečnou delikatesu, rozhodně musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s pudinkem. Recept je trošku náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to! A pokud nemáte na pudink zrovna chuť, vyzkoušejte recept na sladké lívance s ovocem.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 190 gramů hladké mouky
- 1 kávová lžička cukru krupice
- špetka soli
- 115 gramů studeného másla
- 60-120 mililitrů studené vody – podle potřeby
- 1 vejce
Pudink:
- 450 mililitrů mléka
- 5 žloutků
- 75 gramů cukru krupice
- 30 gramů hladké mouky
- 35 gramů kukuřičného škrobu
- 1 ½ kávové lžičky vanilkového extraktu (vanilkového lusku)
- 15 mililitrů rumu
Jablečná náplň:
- 4 středně velká jablka
- 240 mililitrů vody
- 30 gramů cukru krupice
- 1 kávová lžička skořice
- 15 mililitrů šlehačky
- ½ polévkové lžíce kukuřičného škrobu
Šlehačka:
- 360 mililitrů šlehačky ke šlehání
- 1 polévková lžíce moučkového cukru
- mletá skořice
Postup přípravy:
Těsto:
- V míse smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
- Do této sypké směsi nastrouhejte máslo – nejlépe zmrazené.
- Tuto směs jenom zlehka promíchejte tak, aby vznikly hrudky.
- Přidejte 4 polévkové lžíce vody a zamíchejte – tím se směs lehce navlhčí.
- Postupně přidávejte lžíci vody po lžíci a těsto rychle zpracujte.
- Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte přes noc do lednice.
- Další den si předehřejte troubu na 200 stupňů.
- Těsto vyjměte z lednice a jakmile dosáhne pokojové teploty, rozválejte ho a vložte do formy o rozměru 22 centimetrů tak, aby mělo přes formu alespoň 4 centimetry přesah.
- Aby koláč působil dobře, vytvořte přes převisy pomocí vidličky dekoraci a potřete vajíčkem.
- Na těsto položte pečící papír, který zasypte například fazolemi nebo cizrnou – aby se koláč nenafoukl.
- Připravený korpus vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
- Pak z korpusu odstraňte fazole a pečte dalších 20 minut při 150 stupních.
Pudink:
- V míse vyšlehejte žloutky s cukrem.
- Do další mísy nasypte prosátou mouku s kukuřičným škrobem a promíchejte.
- Sypkou směs nasypte do vyšlehaných žloutků a pořádně rozmíchejte.
- Nalijte mléko do hrnce a přiveďte mléko k varu.
- Jakmile mléko dosáhlo bodu varu, pomalu ho začněte přidávat do vaječné směsi.
- Abyste zabránili sražení, musíte směs neustále míchat – nejlépe šlehat pomocí ručního šlehače.
- Celou směs je potřeba přivést za pomocí mírného ohně a stálého míchání k varu.
- Míchejte, do doby, dokud směs nezhoustne.
- Nakonec do směsi přidejte vanilkový extrakt a rum.
- Celou směs nalijte do skleněné mísy a zakryjte plastovou fólií – přiložte ji přímo na povrch směsi, abyste zabránili škraloupu.
- Vychladlou směs vložte přes noc do lednice.
Jablečná náplň:
- Připravte si jablka – oloupejte je, zbavte jader a nakrájejte na kostičky.
- Vložte jablka do hrnce společně se 120 mililitry vody.
- Přisypte 2 polévkové lžíce cukru a přikryjeme hrnec pokličkou.
- Vařte na středně vysoké teplotě a přiveďte k varu.
- Přidejte skořici a vařte za občasného míchání asi 15 minut, dokud jablka nezměknou.
- Jakmile se vám voda z hrnce vypaří, přidejte zbylou vodu – jablka se nesmí připálit.
- Rozvařená jablka rozmixujte.
- Vzniklou jablečnou směs vložte zpět do hrnce a vařte – můžete dochutit cukrem a skořicí.
- V míse promíchejte smetanu a kukuřičný škrob.
- Tuto sypkou směs přidejte do jablečné omáčky a vařte na středně vysoké teplotě, dokud nezačne bublat.
- Poté vařte dalších 30 sekund a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.
Konečná úprava:
- Všechny připravené části vyndejte z lednice.
- Na upečený korpus nejdříve naneste rovnoměrně pudinkový krém a na něj hotovou připravenou náplň.
- Vložte zpátky do lednice.
- Mezitím si připravte šlehačku.
- Smetanu vyšlehejte s cukrem do hustého krému.
- Šlehačkou pak potřete horní vrstvu koláče, posypte skořicí a vložte zase na chvíli do lednice.
- Jablečný koláč je hotový, můžete podávat.

Linecký koláč z jablek
Mezi další vynikající dezerty a moučníky patří i tento recept, který si vás získá svou křehkostí a jemnou chutí.
Budete potřebovat:
Těsto:
- 300 gramů hladké mouky
- ½ balíčku prášku do pečiva
- špetka soli
- 170 gramů másla
- 1 vejce
- 8 polévkových lžic mléka
Náplň:
- jablka
- mletá skořice
- vanilkový cukr
- moučkový cukr
- nasekané vlašské ořechy
Postup přípravy:
- Do mísy dejte prosátou mouku, špetku soli, prášek do pečiva, změklé máslo, vejce a mléko.
- Všechny ingredience smíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto.
- Těsto vložte v potravinové fólii alespoň na jednu hodinu do lednice.
- Poté linecké těsto překrojte na polovinu a jednu polovinu vyválejte na tenký plát.
- Plát těsta vložte do pečící formy.
- Na připravené těsto položte nastrouhaná jablka.
- Posypte je skořicí, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem.
- Dávejte pozor, aby směs byla rozložena rovnoměrně.
- Dále si vyválejte druhou polovinu těsta a překryjte s ní jablečnou směs.
- Okraje obou polovin těsta spojte.
- Nakonec horní část těsta propíchejte vidličkou, aby nedošlo k popraskání.
- Pečte po dobu 40 minut na 180 stupňů.
- Hotový koláč zasypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Zbylo vám i přesto spoustu jablek? Inspirujte se recepty na zavařování jablek. Využijte sílu jablek a vyzkoušejte jejich účinky i v jiné podobě.
Pleťová maska z jablek
Budete potřebovat:
- 1 nastrouhané jablko
- 1 lžička bílého jogurtu
- 1 lžička medu
- ½ lžičky skořice
- 1 lžička ovesných vloček
Postup přípravy:
- Jablka oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle.
- Smíchejte všechny suroviny a vytvořte kaši – používejte drcené ovesné vločky.
Než si tuto jablečnou masku aplikujete na tvář, nezapomeňte pleť vyčistit a nejlépe nahřát, aby se otevřely póry a maska tak mohla co nejvíce účinkovat. Nechte ji působit 20-30 minut a pak opatrně smyjte. Pleť bude nejenom vyživenější a svěží, ale taky budete krásně vonět.

Jablečný ocet na vlasy
Jablečný ocet je skvělým pomocníkem v kosmetickém odvětví. Pokud chcete mít krásné hebké a lesklé vlasy, jablečný ocet je ideální volbou. Ovšem, tento zázrak napomáhá i při hubnutí – stačí 2 lžíce jablečného octu se sklenicí vody a medem každé ráno na lačno a váš metabolismus se rychle nastartuje.
Budete potřebovat:
- 1 kilogram jablek
- studená voda
- skleněná nádoba s víkem
Postup přípravy:
- Jablka omyjte, zbavte stopek a okvětví a společně s jadérky je nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Nastrouhaná jablka dejte do sklenice o objemu 5 litrů a zalijte studenou vodou – 5 centimetrů pod okraj.
- Sklenici zavíčkujte a uložte ji do tepla.
- Je potřeba 2 krát denně jablka promíchávat.
- Asi po 10 dnech šťávu přeceďte a vraťte ji zpět do již čisté sklenice.
- Tu postavte na 3 týdny do chladného místa, aby získala žlutohnědou barvu.
- Nakonec šťávu ještě přeceďte přes čistou gázu a nalijte do požadovaných lahví a zavíčkujte.

Receptů na jablečné pečení je nespočet, můžete si vybrat od jablečné bábovky až po jablečné pomazánky nebo pečená masa s jablky, my jsme však pro vás vybrali ty nejoblíbenější a nejdelikátnější a věříme, že s nimi okouzlíte ne jenom vaše děti, ale i celou rodinu. Dobrou chuť.