Koláče z jablek jsou perfektní dezert po celý rok. Inspirujte se našimi recepty

Jablka jsou pro někoho obyčejným ovocem…

…ale věděli jste, že pomáhají i v boji proti Alzheimerově chorobě?

Zároveň bojují i proti stárnutí mozku!

Využijte proto jejich sezónnosti a upečte si vynikající jablečné koláče.

Křehký jablečný koláč

Tento skvělý dezert se stane sladkou tečkou na konci nedělního obědu. Oživte ho výbornou vanilkovou zmrzlinou a snítkou máty.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 20 gramů moučkového cukru
  • trochu soli
  • 200 gramů másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody

Náplň:

  • 2 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1,5 kilogramu jablek
  • 150 gramů moučkového cukru
  • 55 gramů másla
  • ½ kávové lžičky skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 vejce

Postup přípravy:

  • V misce smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
  • Přidejte studené máslo, které pomocí rukou zpracujte do sypké směsi – směs by měla být stále sypké povahy, měla by se podobat kukuřičné mouce.
  • Ke směsi přidejte vejce a těsto promíchejte. 
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na jednu hodinu do lednice.
  • Mezitím si připravte náplň do koláče.
  • Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na osminky.
  • Kousky jablek vložte do mísy a pokapejte je citronovou šťávou.
  • K jablkům pak přidejte cukr a promíchejte.
  • Na pánvi nechte pomalu rozpustit máslo. 
  • Přidejte jablka a za stálého míchání je vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Poté směs vařte ještě dvě minuty.
  • Teplotu varu snižte a nechte jablka probublávat, dokud nezměknou a nepustí šťávu.
  • Jakmile jsou jablka hotová, přeceďte je a jablečnou šťávu vraťte na pánev.
  • Zahřívejte ji, dokud nezačne houstnout a karamelizovat – asi 10 minut.
  • Nakonec jablka se šťávou, skořicí a muškátovým oříškem promíchejte.
  • Těsto si rozdělte na polovinu.
  • Z každé poloviny vyválejte plát široký asi 30 centimetrů.
  • Jeden plát vložte na plech nebo koláčovou formu, která je vyložena pečícím papírem tak, aby těsto přesahovalo 1 centimetr přes okraj.
  • Na připravené těsto dejte jablečnou náplň a lehce ji posypte moučkovým cukrem. 
  • Horní okraje těsta potřete vajíčkem.
  • Přiložte na náplň druhý plát těsta, který překryjte přesahujícími okraji těsta. 
  • Nakonec celý koláč potřete vajíčkem a posypte moučkovým cukrem.
  • Nezapomeňte jablečný koláč propíchnout alespoň na 5 místech, aby mohla volně unikat pára.
  • Pečte na 190 stupňů Celsia asi 50 minut.
pečený koláč s jablečnou náplní
Zdroj foto: www.browneyedbaker.com

Náš tip k přípravě: Máte doma pečenku? Využijte ji! Zajímá vás toto téma? Více se dočtete v recenzi elektrických pánví a hrnců ETA.

Obrácený koláč s jablky

Budete potřebovat:

  • 5 lžic polohrubé mouky
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • citronová kůra
  • jablka dle potřeby

Postup přípravy:

  • Nejdříve jablka zbavte slupky i jader.
  • Nakrájejte je na tenčí plátky a vyložte s nimi dno dortové formy.
  • Jablka posypte vanilkovým cukrem, můžete přidat i skořici.
  • Žloutky s moučkovým cukrem utřete do pěny a z bílků vyšlehejte v tuhý sníh.
  • Do utřených žloutků přidejte mouku a citronovou kůru a lehce vmíchejte sníh z bílků.
  • Vložte do předem předehřáté trouby a pečte při teplotě 180 stupňů do doby, než těsto začne růžovět.
obrácený koláč s jablky
zdroj foto: epicurious.com

Jablečná bublanina

Mezi další rychlé jablečné koláče patří i tato bublanina, která na stole nezůstane moc dlouho.

Budete potřebovat:

  • 8 polévkových lžic polohrubé mouky
  • 8 lžic cukru krupice
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 8 velkých jablek
  • 4 vejce
  • 50 mililitrů oleje

Postup přípravy:

  • Nejdříve si připravte jablka – zbavte je slupky a jader, poté je na hrubém struhadle nastrouhejte a zakápněte citronovou šťávou.
  • Dále vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, mouku a prášek do pečiva.
  • Na těsto rovnoměrně nasypte nastrouhaná jablka.
  • Pečte při teplotě 180 stupňů asi 30 minut.
  • Koláč nechce zcela vychladnout.
bublanina s jablky zdobená zmrzlinou
Zdroj foto: hintofhealthy.com

Jablečno-tvarohový koláč

A pro příznivce hutnějších a osvěžujících moučníků máme recept na vynikající jablečné koláče s tvarohem.

Budete potřebovat:

  • 1 plát listového těsta
  • 2 kusy jablek
  • 2 vejce
  • 200 mililitrů vlažného mléka
  • 130 gramů tvarohu
  • 50 gramů cukru krupice
  • mletou skořici, hnědý cukr a nasekané pistácie na posypání a ozdobu

Postup přípravy:

  • Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů a zapněte horní i dolní rošt.
  • Vyválejte si plát listového těsta tak, abyste jej rozprostřeli do kulaté formy o průměru 22 centimetrů.
  • Těsto opatrně propíchejte vidličkou po celém povrchu.
  • Zakryjte ho pečícím papírem a můžete využít například sušenou cizrnu, abyste těsto při pečení zatížili – nesmí se nafukovat.
  • Pečte po dobu 8 minut.
  • Poté odstraňte závaží a pečte dalších 5 minut.
  • Mezitím, co se těsto peče si můžete připravit jablečnou náplň.
  • Jablka oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • V misce smíchejte vejce cukrem. 
  • Přidejte nastrouhaný tvaroh a vlažné mléko. 
  • Směs dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Do směsi přidejte polovinu jablek a promíchejte.
  • Když je těsto hotové, vylijte na něj rovnoměrně tvarohovou směs.
  • Nahoru naskládejte zbylé plátky jablek a posypte hnědým cukrem, skořicí a nasekanými kousky pistácií.
  • Snižte teplotu trouby na 180 stupňů a pečte asi 35 minut – dokud povrch nezhnědne.
pečený koláč s jablečno-tvarohovou náplní

Pudinkový koláč s jablky

Pokud hledáte jablečnou delikatesu, rozhodně musíte vyzkoušet tento jablečný koláč s pudinkem. Recept je trošku náročnější na přípravu, ale určitě stojí za to! A pokud nemáte na pudink zrovna chuť, vyzkoušejte recept na sladké lívance s ovocem.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 190 gramů hladké mouky
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • špetka soli
  • 115 gramů studeného másla
  • 60-120 mililitrů studené vody – podle potřeby
  • 1 vejce

Pudink:

  • 450 mililitrů mléka
  • 5 žloutků
  • 75 gramů cukru krupice
  • 30 gramů hladké mouky
  • 35 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 ½ kávové lžičky vanilkového extraktu (vanilkového lusku)
  • 15 mililitrů rumu

Jablečná náplň:

  • 4 středně velká jablka
  • 240 mililitrů vody
  • 30 gramů cukru krupice
  • 1 kávová lžička skořice
  • 15 mililitrů šlehačky
  • ½ polévkové lžíce kukuřičného škrobu

Šlehačka:

  • 360 mililitrů šlehačky ke šlehání
  • 1 polévková lžíce moučkového cukru
  • mletá skořice

Postup přípravy:

Těsto:

  • V míse smíchejte prosátou mouku, cukr a sůl.
  • Do této sypké směsi nastrouhejte máslo – nejlépe zmrazené.
  • Tuto směs jenom zlehka promíchejte tak, aby vznikly hrudky.
  • Přidejte 4 polévkové lžíce vody a zamíchejte – tím se směs lehce navlhčí. 
  • Postupně přidávejte lžíci vody po lžíci a těsto rychle zpracujte.
  • Vzniklé těsto zabalte do potravinové fólie a vložte přes noc do lednice.
  • Další den si předehřejte troubu na 200 stupňů.
  • Těsto vyjměte z lednice a jakmile dosáhne pokojové teploty, rozválejte ho a vložte do formy o rozměru 22 centimetrů tak, aby mělo přes formu alespoň 4 centimetry přesah.
  • Aby koláč působil dobře, vytvořte přes převisy pomocí vidličky dekoraci a potřete vajíčkem.
  • Na těsto položte pečící papír, který zasypte například fazolemi nebo cizrnou – aby se koláč nenafoukl.
  • Připravený korpus vložte do trouby a pečte asi 20 minut.
  • Pak z korpusu odstraňte fazole a pečte dalších 20 minut při 150 stupních.

Pudink:

  • V míse vyšlehejte žloutky s cukrem.
  • Do další mísy nasypte prosátou mouku s kukuřičným škrobem a promíchejte.
  • Sypkou směs nasypte do vyšlehaných žloutků a pořádně rozmíchejte.
  • Nalijte mléko do hrnce a přiveďte mléko k varu.
  • Jakmile mléko dosáhlo bodu varu, pomalu ho začněte přidávat do vaječné směsi.
  • Abyste zabránili sražení, musíte směs neustále míchat – nejlépe šlehat pomocí ručního šlehače.
  • Celou směs je potřeba přivést za pomocí mírného ohně a stálého míchání k varu.
  • Míchejte, do doby, dokud směs nezhoustne.
  • Nakonec do směsi přidejte vanilkový extrakt a rum.
  • Celou směs nalijte do skleněné mísy a zakryjte plastovou fólií – přiložte ji přímo na povrch směsi, abyste zabránili škraloupu.
  • Vychladlou směs vložte přes noc do lednice.

Jablečná náplň:

  • Připravte si jablka – oloupejte je, zbavte jader a nakrájejte na kostičky.
  • Vložte jablka do hrnce společně se 120 mililitry vody.
  • Přisypte 2 polévkové lžíce cukru a přikryjeme hrnec pokličkou. 
  • Vařte na středně vysoké teplotě a přiveďte k varu.
  • Přidejte skořici a vařte za občasného míchání asi 15 minut, dokud jablka nezměknou.
  • Jakmile se vám voda z hrnce vypaří, přidejte zbylou vodu – jablka se nesmí připálit.
  • Rozvařená jablka rozmixujte.
  • Vzniklou jablečnou směs vložte zpět do hrnce a vařte – můžete dochutit cukrem a skořicí.
  • V míse promíchejte smetanu a kukuřičný škrob.
  • Tuto sypkou směs přidejte do jablečné omáčky a vařte na středně vysoké teplotě, dokud nezačne bublat. 
  • Poté vařte dalších 30 sekund a nechte směs vychladnout na pokojovou teplotu.

Konečná úprava:

  • Všechny připravené části vyndejte z lednice.
  • Na upečený korpus nejdříve naneste rovnoměrně pudinkový krém a na něj hotovou připravenou náplň.
  • Vložte zpátky do lednice.
  • Mezitím si připravte šlehačku.
  • Smetanu vyšlehejte s cukrem do hustého krému.
  • Šlehačkou pak potřete horní vrstvu koláče, posypte skořicí a vložte zase na chvíli do lednice.
  • Jablečný koláč je hotový, můžete podávat.
koláč s náplní z pudinku a jablek
Zdroj foto: joyfulbaker.blogspot.com

Linecký koláč z jablek

Mezi další vynikající dezerty a moučníky patří i tento recept, který si vás získá svou křehkostí a jemnou chutí.

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 300 gramů hladké mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 170 gramů másla
  • 1 vejce
  • 8 polévkových lžic mléka

Náplň:

  • jablka
  • mletá skořice
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr
  • nasekané vlašské ořechy

Postup přípravy:

  • Do mísy dejte prosátou mouku, špetku soli, prášek do pečiva, změklé máslo, vejce a mléko. 
  • Všechny ingredience smíchejte tak, aby vzniklo hladké těsto.
  • Těsto vložte v potravinové fólii alespoň na jednu hodinu do lednice.
  • Poté linecké těsto překrojte na polovinu a jednu polovinu vyválejte na tenký plát.
  • Plát těsta vložte do pečící formy.
  • Na připravené těsto položte nastrouhaná jablka. 
  • Posypte je skořicí, nasekanými ořechy a vanilkovým cukrem. 
  • Dávejte pozor, aby směs byla rozložena rovnoměrně.
  • Dále si vyválejte druhou polovinu těsta a překryjte s ní jablečnou směs.
  • Okraje obou polovin těsta spojte.
  • Nakonec horní část těsta propíchejte vidličkou, aby nedošlo k popraskání.
  • Pečte po dobu 40 minut na 180 stupňů.
  • Hotový koláč zasypte moučkovým cukrem a můžete podávat.
koláč z lineckého těsta s jablečnou náplní
Zdroj foto: bonapetit.com

Zbylo vám i přesto spoustu jablek? Inspirujte se recepty na zavařování jablek. Využijte sílu jablek a vyzkoušejte jejich účinky i v jiné podobě.

Pleťová maska z jablek

Budete potřebovat:

  • 1 nastrouhané jablko
  • 1 lžička bílého jogurtu
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžička ovesných vloček

Postup přípravy:

  • Jablka oloupejte, nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Smíchejte všechny suroviny a vytvořte kaši – používejte drcené ovesné vločky.

Než si tuto jablečnou masku aplikujete na tvář, nezapomeňte pleť vyčistit a nejlépe nahřát, aby se otevřely póry a maska tak mohla co nejvíce účinkovat. Nechte ji působit 20-30 minut a pak opatrně smyjte. Pleť bude nejenom vyživenější a svěží, ale taky budete krásně vonět.

pleťová maska z jablek
Zdroj foto: castlebaths.com

Jablečný ocet na vlasy

Jablečný ocet je skvělým pomocníkem v kosmetickém odvětví. Pokud chcete mít krásné hebké a lesklé vlasy, jablečný ocet je ideální volbou. Ovšem, tento zázrak napomáhá i při hubnutí – stačí 2 lžíce jablečného octu se sklenicí vody a medem každé ráno na lačno a váš metabolismus se rychle nastartuje.

Budete potřebovat:

  • 1 kilogram jablek
  • studená voda
  • skleněná nádoba s víkem

Postup přípravy:

  • Jablka omyjte, zbavte stopek a okvětví a společně s jadérky je nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Nastrouhaná jablka dejte do sklenice o objemu 5 litrů a zalijte studenou vodou – 5 centimetrů pod okraj.
  • Sklenici zavíčkujte a uložte ji do tepla.
  • Je potřeba 2 krát denně jablka promíchávat.
  • Asi po 10 dnech šťávu přeceďte a vraťte ji zpět do již čisté sklenice.
  • Tu postavte na 3 týdny do chladného místa, aby získala žlutohnědou barvu.
  • Nakonec šťávu ještě přeceďte přes čistou gázu a nalijte do požadovaných lahví a zavíčkujte.
jablečný ocet na vlasy
Zdroj foto: newsphonereview.xyz

Receptů na jablečné pečení je nespočet, můžete si vybrat od jablečné bábovky až po jablečné pomazánky nebo pečená masa s jablky, my jsme však pro vás vybrali ty nejoblíbenější a nejdelikátnější a věříme, že s nimi okouzlíte ne jenom vaše děti, ale i celou rodinu. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X