Brambory jsou vděčná surovina a dá se z nich připravit spoustu chutných pokrmů.
My jsme si pro vás tentokrát připravili lahodné recepty na zapečené brambory s mletým masem, na kterých si pochutná celá rodina.
Jsou jednoduché na přípravu i na ingredience.
Užijte si to!
Zapečené brambory s hovězím masem a dezertním vínem Marsala
Jednoduché jídlo s úžasnou chutí! Takový je tento zapékaný pokrm z brambor, mletého hovězího masa, čedaru a dezertního vína Marsala. Vyzkoušejte ho i vy!
Co budete potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 střední cibule, nakrájená
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku dezertního vína Marsala
- 1/2 šálku hovězího vývaru
- 1/2 šálku nastrouhaného sýra čedar
- 1 velká brambora
- 1/3 šálku mléka
- 2 šálky vařící vody
- 1 lžíce másla
- nasekaná petrželka na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Do velké pánve na středně vysokém plameni přidejte olej a 3 minuty smažte cibuli.
- Přidejte mleté hovězí maso, sůl, pepř a sušený česnek.
- Mleté hovězí maso nalámejte lžící a několik minut opékejte.
- Do pánve nalijte Marsalu a nechte zredukovat na polovinu.
- Navrch masa nasypte mouku a promíchejte.
- Vařte 2 minuty a poté přidejte hovězí vývar.
- Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Vařte 2 minuty.
- Bramboru nakrájejte na tenké plátky.
- Ve velkém hrnci smíchejte brambory, 1 lžíci másla a tolik mléka, aby byly brambory zakryty.
- Přiveďte k varu na středním plameni, promíchejte a vařte 8 minut.
- Nalijte masovou směs do 23 x 23 cm zapékací mísy, kterou předtím nastříkejte olejem ve spreji.
- Navrch přidejte sýr čedar.
- Uvařené brambory navrstvěte na směs čedaru a masa.
- Smíchejte 1 lžíci rozpuštěného másla, 1/3 šálku mléka a koření dle výběru a podle chuti přidejte ještě trochu sýra.
- Směs nalijte na brambory.
- Pečte 20 minut odkryté nebo dokud není vršek zlatohnědý a okraje křupavé.
- Nechte 10 minut odpočinout (omáčka odstátím zhoustne), posypte petrželkou na ozdobu (volitelně) a podávejte.

Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?
Sladké brambory zapékané s mletým masem a rýží
Tento zapečený pokrm z mletého hovězího masa, sladkých brambor a sýru je velmi jednoduchý na přípravu a jako bonus je skvěle vydatný, zdravý a chutná úžasně. Perfektní jídlo pro celou rodinu!
Co budete potřebovat
- 2 střední batáty, nakrájené na kostičky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky sušeného česneku
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 500 g libového mletého hovězího masa
- 1 střední žlutá cibule, nakrájená
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálku smetany ke šlehání
- 1 a ⅓ šálku instantní rýže
- 2 šálky strouhaného sýra čedar
- 2 lžičky petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Oloupejte a nakrájejte batáty na 2,5 cm kostky.
- Do zapékací mísy 23 x 33 cm vložte kousky sladkých brambor, pokapejte je olivovým olejem a posypte solí, pepřem, sušeným česnekem a rozmarýnem.
- Zapékací mísu vložte do trouby a kostky batátů pečte 30 minut.
- Mezitím dejte velkou pánev na středně vysoký plamen a přidejte mleté hovězí maso.
- Rozlámejte ho lžící a míchejte, dokud úplně nezhnědne. (Pokud použijete hovězí maso s vyšším obsahem tuku, před přidáním nakrájené cibule slijte přebytečný tuk).
- K opečenému masu přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte 3–5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Po 30 minutách vyjměte zapékací mísu z trouby.
- Přidejte vývar, smetanu ke šlehání, instantní rýži a restovanou směs hovězího a cibule.
- Dobře promíchejte a pomocí lžíce rovnoměrně nandejte směs do zapékací mísy.
- Přikryjte alobalem a vraťte na 15 minut do trouby.
- Po 15 minutách sejměte alobal a zapečenou směs posypte strouhaným sýrem.
- Vraťte do trouby (odkryté) ještě asi na 10 minut.
- Nechte pokrm odpočinout a vychladnout po dobu 10-15 minut.
- Přidejte nasekanou petrželkou, nandejte na talíře a užijte si to!

Zkuste i naše recepty na hranolky ze sladkých brambor. Na klasické hranolky se už ani nepodíváte!
Objevte podobné tipy
Brambory pečené s mletým masem a zeleninou
Vynikající a syté jídlo, které uspokojí vaše chuťové buňky. Navíc je plné zeleniny, takže je vhodné i pro děti.
Co budete potřebovat
- 400 g vařených brambor
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 500 g mixu mletého masa
- 2 lžičky mleté papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 1 cuketa
- 1 lžíce másla
- 250 g zelených fazolek
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 200 g strouhaného sýra Gruyere
Postup
- Brambory, papriku a cuketu nakrájejte na malé kostičky, cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji.
- Přidejte mleté maso a restujte, dokud se nebude drobit.
- Vmíchejte rajčatový protlak a petrželku a dochuťte solí, pepřem a paprikou.
- Mleté maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
- Na zbylém oleji spolu s máslem orestujte kostky brambor, papriky a cukety a vařte asi 5 minut.
- Zelené fazolky propláchněte, osušte a vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut.
- Sceďte, propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
- Zapékací mísu vymažte tukem a navrstvěte dovnitř zeleninu a maso.
- Posypte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut.
- Vyjměte z trouby a podávejte.

Bramborový gratin s hovězím masem a smetanou
Jednoduché a chutné jídlo, na které potřebujete pouze dostupné ingredience. Díky tomu se stane vaší novou oblíbenou večeří o všedním dni.
Co budete potřebovat
- 500 g mletého hovězího masa
- 4 velké brambory, nakrájené na plátky
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 4 stroužky česneku, nakrájené
- 2,5 cm kus zázvoru, nasekaný
- 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
- strouhaná mozzarella
Na dochucení masa:
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- 1/4 lžičky skořice
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 lžičky červeného chilli prášku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1/2 lžičky garam masaly
- hrst čerstvých listů koriandru, nasekaných
- 1/2 šálku konzervovaných rajčat
Postup
- Ve velkém hrnci smíchejte mléko, smetanu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře a 1/4 lžičky mleté skořice.
- Dobře promíchejte a poté přidejte nakrájené brambory.
- Vařte na středně vysoké teplotě přesně 8 minut.
- Po dokončení vypněte sporák a odložte na později.
- Mezitím ve velké pánvi nebo woku rozehřejte 3 lžíce oleje.
- Po zahřátí přidejte nasekaný česnek a zázvor.
- Restujte 1 minutu.
- Poté přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte 2-3 minuty nebo dokud nezesklovatí.
- Přidejte mleté hovězí maso se vším kořením (sůl, paprika, skořice, červené chilli, kmín) a za stálého míchání opékejte 4-5 minut nebo dokud maso nezhnědne.
- Dále přidejte lístky koriandru, garam masalu a konzervovaná rajčata.
- Opékejte dalších 10 minut nebo dokud nezmizí veškerá tekutina.
- Po dokončení vypněte sporák a dejte stranou.
- Do velké zapékací misy přidejte polovinu smetanových brambor.
- Na ně dejte vrstvu masa a poté zbylé brambory se smetanou.
- Vše posypte strouhanou mozzarellou.
- Zakryjte alobalem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C 25-30 minut.
- Poté sejměte alobal a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud není vršek pěkně zlatavě hnědý.
- Před podáváním nechte 10 minut odpočinout.

Brambory, neobyčejně obyčejná plodina, bez které by byl náš jídelníček mnohem chudší. Připravili jsme si pro vás podrobný čánek o bramborách, kde se dozvíte, jaké druhy jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky, zda je lepší je konzumovat se slupkou nebo bez a spoustu dalších zajímavých informací!
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!