Výborné recepty na zapékané brambory s mletým masem na 4 různé způsoby. Inspirujte se!

Brambory jsou vděčná surovina a dá se z nich připravit spoustu chutných pokrmů.

My jsme si pro vás tentokrát připravili lahodné recepty na zapečené brambory s mletým masem, na kterých si pochutná celá rodina.

Jsou jednoduché na přípravu i na ingredience.

Užijte si to!

Zapečené brambory s hovězím masem a dezertním vínem Marsala

Jednoduché jídlo s úžasnou chutí! Takový je tento zapékaný pokrm z brambor, mletého hovězího masa, čedaru a dezertního vína Marsala. Vyzkoušejte ho i vy!

Co budete potřebovat

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 střední cibule, nakrájená
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku dezertního vína Marsala
  • 1/2 šálku hovězího vývaru
  • 1/2 šálku nastrouhaného sýra čedar
  • 1 velká brambora
  • 1/3 šálku mléka
  • 2 šálky vařící vody
  • 1 lžíce másla
  • nasekaná petrželka na ozdobu

Postup

  • Předehřejte troubu na 230 °C.
  • Do velké pánve na středně vysokém plameni přidejte olej a 3 minuty smažte cibuli.
  • Přidejte mleté ​​hovězí maso, sůl, pepř a sušený česnek.
  • Mleté hovězí maso nalámejte lžící a několik minut opékejte.
  • Do pánve nalijte Marsalu a nechte zredukovat na polovinu.
  • Navrch masa nasypte mouku a promíchejte.
  • Vařte 2 minuty a poté přidejte hovězí vývar.
  • Míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Vařte 2 minuty.
  • Bramboru nakrájejte na tenké plátky.
  • Ve velkém hrnci smíchejte brambory, 1 lžíci másla a tolik mléka, aby byly brambory zakryty.
  • Přiveďte k varu na středním plameni, promíchejte a vařte 8 minut.
  • Nalijte masovou směs do 23 x 23 cm zapékací mísy, kterou předtím nastříkejte olejem ve spreji.
  • Navrch přidejte sýr čedar.
  • Uvařené brambory navrstvěte na směs čedaru a masa.
  • Smíchejte 1 lžíci rozpuštěného másla, 1/3 šálku mléka a koření dle výběru a podle chuti přidejte ještě trochu sýra.
  • Směs nalijte na brambory.
  • Pečte 20 minut odkryté nebo dokud není vršek zlatohnědý a okraje křupavé.
  • Nechte 10 minut odpočinout (omáčka odstátím zhoustne), posypte petrželkou na ozdobu (volitelně) a podávejte.
Zapékaný pokrm z brambor, mletého hovězího masa, čedaru a dezertního vína Marsala v zapékací míse, který nabírá ruka se lžící.
www.keviniscooking.com

Možná se vám budou hodit naše recenze stolních trub! Kterou bychom nejvíce doporučili, a kterou naopak ne?

Sladké brambory zapékané s mletým masem a rýží

Tento zapečený pokrm z mletého hovězího masa, sladkých brambor a sýru je velmi jednoduchý na přípravu a jako bonus je skvěle vydatný, zdravý a chutná úžasně. Perfektní jídlo pro celou rodinu!

Co budete potřebovat

  • 2 střední batáty, nakrájené na kostičky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu
  • 500 g libového mletého ​​hovězího masa
  • 1 střední žlutá cibule, nakrájená
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • 1 a ⅓ šálku instantní rýže
  • 2 šálky strouhaného sýra čedar
  • 2 lžičky petrželky

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Oloupejte a nakrájejte batáty na 2,5 cm kostky.
  • Do zapékací mísy 23 x 33 cm vložte kousky sladkých brambor, pokapejte je olivovým olejem a posypte solí, pepřem, sušeným česnekem a rozmarýnem.
  • Zapékací mísu vložte do trouby a kostky batátů pečte 30 minut.
  • Mezitím dejte velkou pánev na středně vysoký plamen a přidejte mleté ​​hovězí maso.
  • Rozlámejte ho lžící a míchejte, dokud úplně nezhnědne. (Pokud použijete hovězí maso s vyšším obsahem tuku, před přidáním nakrájené cibule slijte přebytečný tuk).
  • K opečenému masu přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte 3–5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí.
  • Po 30 minutách vyjměte zapékací mísu z trouby.
  • Přidejte vývar, smetanu ke šlehání, instantní rýži a restovanou směs hovězího a cibule.
  • Dobře promíchejte a pomocí lžíce rovnoměrně nandejte směs do zapékací mísy.
  • Přikryjte alobalem a vraťte na 15 minut do trouby.
  • Po 15 minutách sejměte alobal a zapečenou směs posypte strouhaným sýrem.
  • Vraťte do trouby (odkryté) ještě asi na 10 minut.
  • Nechte pokrm odpočinout a vychladnout po dobu 10-15 minut.
  • Přidejte nasekanou petrželkou, nandejte na talíře a užijte si to!
Zapečený pokrm z mletého hovězího masa, sladkých brambor, rýže a sýru v zapékací míse.
www.garlicsaltandlime.com

Zkuste i naše recepty na hranolky ze sladkých brambor. Na klasické hranolky se už ani nepodíváte!


Brambory pečené s mletým masem a zeleninou

Vynikající a syté jídlo, které uspokojí vaše chuťové buňky. Navíc je plné zeleniny, takže je vhodné i pro děti.

Co budete potřebovat

  • 400 g vařených brambor
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 500 g mixu mletého masa
  • 2 lžičky mleté ​​papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 cuketa
  • 1 lžíce másla
  • 250 g zelených fazolek
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 200 g strouhaného sýra Gruyere

Postup

  • Brambory, papriku a cuketu nakrájejte na malé kostičky, cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a orestujte na oleji.
  • Přidejte mleté ​​maso a restujte, dokud se nebude drobit.
  • Vmíchejte rajčatový protlak a petrželku a dochuťte solí, pepřem a paprikou.
  • Mleté maso vyjměte z pánve a dejte stranou.
  • Na zbylém oleji spolu s máslem orestujte kostky brambor, papriky a cukety a vařte asi 5 minut.
  • Zelené fazolky propláchněte, osušte a vařte ve vroucí osolené vodě asi 10 minut.
  • Sceďte, propláchněte pod studenou vodou a nechte okapat.
  • Zapékací mísu vymažte tukem a navrstvěte dovnitř zeleninu a maso.
  • Posypte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 220 °C asi 20 minut.
  • Vyjměte z trouby a podávejte.
Zapékaná zelenina s mletým masem a sýrem v zapékací misce.
www.eatsmarter.com

Bramborový gratin s hovězím masem a smetanou

Jednoduché a chutné jídlo, na které potřebujete pouze dostupné ingredience. Díky tomu se stane vaší novou oblíbenou večeří o všedním dni.

Co budete potřebovat

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 4 velké brambory, nakrájené na plátky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky soli nebo podle chuti
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 4 stroužky česneku, nakrájené
  • 2,5 cm kus zázvoru, nasekaný
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na kostičky
  • strouhaná mozzarella

Na dochucení masa:

  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 1/4 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky mleté ​​papriky
  • 1/4 lžičky červeného chilli prášku
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1/2 lžičky garam masaly
  • hrst čerstvých listů koriandru, nasekaných
  • 1/2 šálku konzervovaných rajčat

Postup

  • Ve velkém hrnci smíchejte mléko, smetanu, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře a 1/4 lžičky mleté ​​skořice.
  • Dobře promíchejte a poté přidejte nakrájené brambory.
  • Vařte na středně vysoké teplotě přesně 8 minut.
  • Po dokončení vypněte sporák a odložte na později.
  • Mezitím ve velké pánvi nebo woku rozehřejte 3 lžíce oleje.
  • Po zahřátí přidejte nasekaný česnek a zázvor.
  • Restujte 1 minutu.
  • Poté přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opékejte 2-3 minuty nebo dokud nezesklovatí.
  • Přidejte mleté ​​hovězí maso se vším kořením (sůl, paprika, skořice, červené chilli, kmín) a za stálého míchání opékejte 4-5 minut nebo dokud maso nezhnědne.
  • Dále přidejte lístky koriandru, garam masalu a konzervovaná rajčata.
  • Opékejte dalších 10 minut nebo dokud nezmizí veškerá tekutina.
  • Po dokončení vypněte sporák a dejte stranou.
  • Do velké zapékací misy přidejte polovinu smetanových brambor.
  • Na ně dejte vrstvu masa a poté zbylé brambory se smetanou.
  • Vše posypte strouhanou mozzarellou.
  • Zakryjte alobalem.
  • Pečte v předehřáté troubě na 180°C 25-30 minut.
  • Poté sejměte alobal a pečte dalších 10-15 minut, nebo dokud není vršek pěkně zlatavě hnědý.
  • Před podáváním nechte 10 minut odpočinout.
Zapékané krémové brambory s masem v zapékací míse.
www.hungryforgoodies.com

Brambory, neobyčejně obyčejná plodina, bez které by byl náš jídelníček mnohem chudší. Připravili jsme si pro vás podrobný čánek o bramborách, kde se dozvíte, jaké druhy jsou nejvhodnější na přípravu salátu a jaké naopak na knedlíky, zda je lepší je konzumovat se slupkou nebo bez a spoustu dalších zajímavých informací!

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X