Vyzkoušejte ty nejzajímavější recepty na oblíbený alkoholický nápoj z bílého rumu pro každou příležitost. Inspirujte se!

Milujete přípravu drinků na rodinné oslavy či posezení s přáteli? Vyzkoušejte různé recepty na domácí piňa coladu.

Potěšte chuťové pohárky svých blízkých, kolegů, nejlepších kamarádů nebo jen nečekaných návštěv.

Tento koktejl je naprostá bomba a těší se velké oblibě od té doby, co byl vynalezen v Portoriku.

Kombinace ananasové šťávy, rumu a kokosu spolu s drceným ledem tvoří nepřekonatelnou kombinaci.

Ochutnejte všechny posbírané varianty a zjistěte, která bude vaší nejpopulárnější a rádi se k ní budete vracet.

Klasická piňa colada

Připravit tento tropický nápoj není nic složitého, přesto nesmíte podcenit pořízení těch správných a vyhovujících ingrediencí. Neváhejte vyzkoušet i jiné druhy pití. Skvělé jsou například recepty na mléčné koktejly.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku mraženého ananasu
  • 1 a 1/2 hrnku ledu
  • 1/2 hrnku + 2 polévkové lžíce vyzrálého rumu
  • 4 lžíce slazeného krému z kokosu (je podobný kondenzovanému mléku, určený ke slazení nápojů)
  • 1/2 hrnku ananasové šťávy

Na ozdobu:

  • Koktejlová třešeň

Postup

  • Ananas dáme spolu s ledem do nádoby stolního mixéru a rozmixujeme na hrudky.
  • Přidáme rum, krém z kokosu, ananasovou i limetkovou šťávu a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká.
  • Připravíme středně vysokou sklenku a koktejl do ní přelijeme.
  • Ozdobíme koktejlovou třešní a přidáme deštník.
Vynikající tropická piňacolada v klasické verzi pro dospělé.
Zdroj: https://www.acouplecooks.com/

Piňa koktejl

Příprava je maximálně jednoduchá, recept v podstatě klasický, lahodný, a hlavně ze surovin, které jsou běžně dostupné. Uvidíte, že vám přijde k chuti.

Ingredience:

  • 3 hrnky zmrazeného ananasu
  • 2 hrnky ledu
  • 85 ml slazeného krému z kokosu (Značka CocoLopez)
  • 60 ml ananasového džusu
  • 45 ml limetkového džusu
  • 120 ml světlého rumu
  • 60 ml tmavého rumu

Na ozdobu:

  • Čerstvý ananas

Postup

  • Nejlepší je využít vysokorychlostní mixér, do jehož nádoby dáme všechny potřebné suroviny.
  • Na nízkou rychlost mixujeme zhruba 10 – 12 sekund.
  • Poté přepneme mixér na tu nejvyšší možnou rychlost a necháme mixovat, až dokud nejsou všechny suroviny důkladně rozmixované.
  • Vypneme mixér, necháme chvilku odstát a pak znovu pustíme na plné pecky asi tak na 20 sekund.
  • Hotový koktejl rozdělíme do 2 – 4 skleniček a ozdobíme kouskem čerstvého ananasu.
  • Kdo chce, může ještě ozdobit koktejlovou třešní a přidat víc ledu.
Luxusní koktejl piňa colada pro horké letní dny.
Zdroj: https://themodernproper.com/

Ananasová směs

Nápoje, které mají tropickou příchuť si můžete buď zamilovat, nebo je budete nenávidět. Ovšem co lepšího může zlepšit náš den, než luxusní a perfektně chutnající koktejl s lahodným ananasem.

Ingredience:

Základ:

  • 1 plechovka slazeného krému z kokosu (CocoLopez)
  • 1 hrnek ananasové šťávy
  • 3 chemicky neošetřené limetky

Na dohotovení:

  • 130 ml bílého rumu
  • 120 ml tmavého rumu
  • 3 – 4 hrnky ledu
  • 1 a 1/2 hrnku mraženého ananasu

Postup

  • Limetky důkladně vymačkáme a šťávu vlijeme do nádoby mixéru.
  • Přilijeme krém z kokosu, ananasovou šťávu a na střední rychlost mixujeme tak dlouho, dokud není směs jemně krémová.
  • Takto připravený základ můžeme klidně přelít do vzduchotěsné nádoby a uložit do lednice na 2 – 3 dny nebo rovnou zpracovat.
  • Jakmile je směs krémová, přidáme oba druhy rumu, led a zmrazený ananas.
  • Rozmixujeme na nejvyšší otáčky do hladkého koktejlu.
  • Můžeme ihned servírovat a ozdobit podle vlastní fantazie.
Skvělá domácí směs piňa colada.
Zdroj: https://abeautifulmess.com/

Zmražená tropická colada

Jestli milujete zmrzlinu, mražené ovoce a tomu podobné pochoutky, pak si tuhle variantu piňa colady určitě zamilujete.

Ingredience:

  • 480 ml ananasové šťávy
  • 240 ml kokosového mléka
  • 80 g mraženého manga nakrájeného na kousky
  • 100 ml citronovo-limetkové sody
  • 90 ml rumu

Na ozdobu:

  • Koktejlová třešeň
  • Čerstvý ananas

Postup

  • Připravíme si 2 formy na ledové kostky a tu první naplníme 240 ml ananasové šťávy.
  • Druhou formu naplníme kokosovým mlékem. Obě formy dáme zmrazit minimálně na 2 – 3 hodiny.
  • Po uplynutí této doby vymačkáme kostky zmrazené ananasové šťávy i kokosového mléka do mixéru.
  • Přidáme zmražené mango, zbývající ananasovou šťávu a citronovo-limetkovou sodu.
  • Zapneme na nejvyšší rychlost a mixujeme, dokud není směs hladká.
  • Nalijeme do sklenic a ozdobíme koktejlovou třešní i kouskem ananasu.
Piňa colada se zmraženým mangem a citronovo-limetkovou chutí.
Zdroj: https://tasty.co/

Nealkoholická colada

Jestli chystáte posezení s přáteli, kam není pozván alkohol, pak je tento virgin piňa koktejl ideální volbou. Chutná skvěle, je rychle připravená a může si jí dát opravdu každý.

Ingredience:

  • 1 a 1/2 hrnku mražených kousků ananasu
  • 1/2 hrnku čerstvého ananasu
  • 2 hrnky ledu
  • 1 hrnek ananasové šťávy
  • 1 hrnek krému z kokosu
  • 3 polévkové lžíce hnědého cukru

Na ozdobu:

  • Koktejlové třešně
  • Čerstvý ananas

Postup

  • Kousky mraženého ananasu dáme spolu s ledem do nádoby mixéru.
  • Zalijeme ananasovým džusem, kokosovým krémem a přisypeme hnědý cukr.
  • Na nejvyšší stupeň rozmixujeme. Poté přihodíme čerstvý ananas, a ještě jednou důkladně mixujeme.
  • Ochutnáme a podle uvážení můžeme ještě přisladit, ale není to nutné.
  • Rozdělíme do sklenic a ozdobíme měsíčky z čerstvého ananasu a koktejlovou třešní.
Jednoduchý recept na Virgin piňa coladu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/

Rumový nápoj s ananasem

Koktejl jako je piňa colada se dá připravit v mnoha variantách a když jsou u toho i citrusy, pak to má do určité míry pořádný říz a vynikající chuť. Vyzkoušejte také tuto variantu a uvidíte, jestli je lepší nebo jen jiná než ty předchozí.

Ingredience:

  • 350 g čerstvého ananasu oloupaného a nakrájeného na středně velké kostky
  • 150 ml krému z kokosu CocoLópez
  • 100 ml neslazeného kokosového mléka
  • 200 ml bílého rumu
  • 3 polévkové lžíce čerstvé limetkové šťávy
  • 80 ml tmavého rumu
  • 3 hrnky ledu

Na ozdobu:

  • Koktejlové třešně Red Maraschino
  • Plátky limetky

Postup

  • Do uzavíratelného plastového sáčku dáme 2/3 kostek ananasu tak, aby byly rozprostřené po celém sáčku. Dáme do mrazáku minimálně na 4 hodiny zmrazit.
  • Krém z kokosu promícháme s kokosovým mlékem.
  • Zmrazené kostky ananasu dáme do nádoby mixéru, zalijeme kokosovou směsí, bílým rumem, limetkovou šťávou i ledem a rozmixujeme na nejvyšší obrátky.
  • Jakmile bude vše hladké, přendáme nádobu mixéru do mrazáku a necháme tak dlouho, dokud nezhoustne a nezíská konzistence jako mléčný koktejl. Bude to trvat zhruba 25 – 40 minut, závisí na teplotě uvnitř mrazničky.
  • Poté vyjmeme nádobu z mrazáku, nasadíme na mixér a znovu rozmixujeme.
  • Nápoj musí mít kašovitou konzistence zmrazeného nápoje.
  • Rozdělíme do 4 sklenic a do každé nalijeme 20 ml tmavého rumu.
  • Nakonec ozdobíme plátky limetky a koktejlovou třešní.
Skvělá piňa colada ze zmrazeného ananasu.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/

​Zajímavosti na závěr

Co je piňa colada?

Jde o populární alkoholický nápoj, jehož název lze přeložit jako tekutý ananas. Ostatně tím je svým způsobem vystižena přesná charakteristika nápoje.

Na přípravu je potřeba ananasová šťáva, kokosové mléko a bílý rum. Tento krémový drink má dokonale hustou pěnu a velmi jemnou chuť.

Je to právě krémová konzistence, perfektně zvolená sladkost a chuť lahodného tropického ovoce v podobě ananasu, která spolu s kokosem a tím nejkvalitnějším bílým rumem činí z tohoto nápoje oblíbený druh.

Tip: Koukněte se na přiložené video, jak vůbec vypadá proces výroby ananasového džusu v továrně vybavené těmi nejlepšími, a hlavně moderními stroji na zpracování potravin. Zjistíte, co vše je potřeba udělat, než se takový džus dostane až do vašeho oblíbeného koktejlu.

Pokud už někdo z vás navštívil nějakou exotickou destinaci, mohl si takový nápoj vychutnat třeba u bazénu nebo rovnou na pláži.

Výhodou je, že jeho příprava, není nijak složitá, takže nemusíte být profesionální barman, a přesto si jí můžete dát. Vysloužil si přezdívku perla Karibiku.

Nápoj vznikl v roce 1954 a podával se v tzv. goblet sklence. Oficiální složení bylo 9 cl ananasového džusu, 3 cl kokosového mléka a 3 cl bílého rumu. Obsah alkoholu se pohyboval kolem 8 %. Roku 1978 se stal národním nápojem Portorika.

Jak vypadá správná sklenice na piňa coladu?

Jasné je, že každý používá takové nádobí, které je pro něj snadno dostupné. Ovšem pro tento nápoj je ideální volbou Goblet. Má tulipánovitý otevřený tvar a perfektně se hodí na koktejly s ledem a na tzv. long drinky.

Co když potřebujeme nahradit nějakou ingredienci?

Jakmile se něco změní, už to rozhodně není originál piňa colada. Například když dojde bílý rum a použije se například vodka, už to je jiný nápoj, a to Chi Chi.

Někdo nahrazuje kokosový krém smetanou ke šlehání. To je sice možné, ale zase už to nebude ten pravý koktejl. Dokonce existuje i Jackolada, která se tomuto nápoji podobá, ovšem bílý rum je nahrazen Jackem Danielsem.

Co je vlastně rum?

Zjednodušeně řečeno je to alkoholický nápoj, který se destiluje z melasy, nebo také ze šťávy pocházející z cukrové třtiny. Převážná část jeho producentů je v oblastech právě s cukrovou třtinou. Snadno tak narazíme na rum z Austrálie, Indie či z oblasti v Karibiku. Domovem jsou Antily a jejich specifický druh rumu.

Z obecného hlediska se rumy rozlišují podle barvy, zrání a výroby, případně ještě na španělské, anglické a francouzské. U těch španělských je typická sladší chuť, plná vanilky a jsou vyráběné z melasy. Hlavními producenty jsou Kuba, Panama, Dominikánská republika a Jižní Amerika.

Oproti tomu anglické rumy mají svůj původ v těch zemích, kde dříve docházelo ke kolonizaci, tedy na Jamajce, Barbadosu nebo třeba Trinidadu. Jejich chuť je trochu drsná a mají mnohem vyšší obsah alkoholu, přičemž závěr je spíš jako whisky.

Poslední francouzské rumy jsou vysoce kvalitní, jejich chuť je dokonale čistá až do koňaku. Vyrábí se na Martiniku, Reunionu či Guadelupe.

Světlé/bílé rumy

Jak víme, barva rumu závisí na tom, jak dlouhou dobu stráví v sudech, kde zraje. Bílá varianta je v sudech velmi krátkou dobu, takže nezíská svou charakteristickou tmavou barvu a zůstávají světlé/bílé. Je to velmi mladý rum s výraznou osvěžující chutí. Nejvíce se používají jako součást různých míchaných nápojů/koktejlů.

Zlaté rumy

Připomínají nám barvu jantaru. Jsou to klasické rumy tzv. stařené v kvalitních vypalovaných dubových sudech. Barva je mnohem tmavší, tekutina vyzrálejší a chuť perfektně vyvážená. Kromě drinků se dají klidně pít jen tak čisté.

Tmavé rumy

Jak už jejich název napovídá, v sudu leží nejdelší dobu. To znamená, že budou mít maximálně výraznou a bohatou chuť.

Největší vyzrálost jde ruku v ruce s kvalitou. Základ je ve většině případů tvořen či vybudován pomocí karamelu či melasy. Díky tomu jsou dokonale tmavé a nejlépe si je vychutnáte naprosto čisté.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X