Zapomeňte na nezdravé majonézové saláty na tisíc způsobů!
Překvapte své hosty něčím trochu zdravějším.
Máme pro vás lahodné recepty na pomazánky z řapíkatého celeru, které jsou nejen výživné, ale ještě si na nich pochutnáte.
Tak pojďme na to!
Jogurtový dip s řapíkatým celerem, lískovými ořechy a brusinkami
Borani je íránský dip z bílého jogurtu, křupavého řapíkatého celeru, sušené máty, kopru a sušených brusinek. Brusinky dodávají dipu texturu a barvu a vyvažují výraznou chuť řapíkatého celeru nádechem sladkosti. Lahůdka!
Co budete potřebovat
- ¼ šálku pražených lískových ořechů zbavených kůže
- 2 šálky řeckého jogurtu
- 4 velké řapíky řapíkatého celeru, nakrájené na centimetrové kostky
- 1 jarní cibulka, nakrájená
- 2 lžíce sušených brusinek, hrubě nasekaných, plus další na ozdobu
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce sušené máty a další na ozdobu
- 2 lžičky sušeného kopru nebo 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru, plus další na ozdobu
- 1 lžička soli
- extra panenský olivový olej
Postup
- Lískové ořechy nasekejte nahrubo, pár kousků dejte stranou na ozdobu a zbytek dejte do středně velké mísy.
- Do mísy přidejte jogurt, řapíkatý celer, jarní cibulku, sušené brusinky, citronovou šťávu, mátu, kopr a sůl a dobře promíchejte.
- Ochutnejte a upravte všechna koření podle své chuti.
- Dip lze chladit ve vzduchotěsné nádobě až 3 dny.
- K podávání ozdobte lískovými oříšky, brusinkami a trochou sušené máty a kopru.
- Pokapejte olivovým olejem a podávejte s chipsy nebo plackami.

Máme pro vás i dalších 9 skvělých receptů z řapíkatého celeru, na kterých si pochutnáte. Ať už hledáte inspiraci na nové polévky, smoothie, džus, salát nebo pomazánku, vše máme připraveno!
Avokádová pomazánka s řapíkatým celerem
Zdravá pomazánka z avokáda, řapíkatého celeru, smetanového sýra a chilli papriček zpestří vaši oslavu. Je vynikající a jednoduchá na přípravu!
Co budete potřebovat
- 1 zralé avokádo
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1-2 zelené chilli papričky nakrájené nadrobno
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl podle chuti
- 2-3 řapíky řapíkatého celeru, najemno nakrájené nebo nastrouhané
- 1 lžíce smetanového sýra
Postup
- V misce oloupejte a nakrájejte avokádo.
- Očistěte a omyjte řapíkatý celer.
- Nakrájejte ho najemno nebo nastrouhejte.
- Ve velké misce oloupejte a rozmačkejte avokádo pomocí vidličky.
- Přidejte nakrájený řapíkatý celer, nakrájenou pažitku, zelené chilli, citronovou šťávu, smetanový sýr a sůl.
- Vše promíchejte.
- Podávejte namazané na oblíbeném pečivu ozdobené čerstvou pažitkou.
- Ozdobte pažitkou a podávejte.

A co naše další recepty na zdravé pomazánky z avokáda? Ochutnejte je všechny!
Cizrnový dip s řapíkatým celerem
Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na cizrnový dip s řapíkatým celerem, který je skvělý jako rostlinná svačinka pro vás i vaše děti!
Co budete potřebovat
- 425 g konzervované cizrny, okapané a propláchnuté
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- 2 lžíce bílého řeckého jogurtu
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička kapar
- 1/2 šálku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
- nasekaná čerstvá pažitka
- 1 velký stroužek česneku
- sůl, podle chuti
Postup
- Přidejte všechny ingredience do kuchyňského robota nebo mixéru a mixujte do hladka.
- Dip přendejte do servírovací misky a podávejte s oblíbenými krekry.
- Dobrou chuť!

Objevte podobné tipy
Kari pomazánka z řapíkatého celeru a jablka
Z nutričního hlediska se jedná o naprosto perfektní pomazánku. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, ale má nízký obsah tuku a kalorií. Navíc skvěle chutná!
Co budete potřebovat
- 2 špetky kari
- 110 g smetanového sýra
- 1 lžíce podmáslí
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 malé jablko
- sůl
- pepř
Postup
- Smíchejte kari se 2 lžícemi teplé vody.
- Promíchejte se smetanovým sýrem do krémové směsi.
- Opláchněte řapíkatý celer, nakrájejte ho nadrobno a listy nasekejte.
- 1 lžíci řapíkatého celeru si dejte stranou.
- Jablko omyjte, osušte, rozčtvrťte a zbavte jádřinců.
- Jablko nakrájejte nadrobno.
- Smíchejte smetanový kari sýr s jablkem, řapíkatým celerem nakrájeným na kostičky a celerovými listy.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Pomazánku podávejte namazanou na chlebu či s krekry a ozdobte zbylým nakrájeným řapíkatým celerem.

K pomazánce si připravte třeba domácí chléb. Možná využijete naše recenze domácích pekáren a zjistíte, která je pro vás ta ideální!
Krémová zeleninová pomazánka
Úžasný skvělý předkrm, který můžete se svou rodinou či přáteli sdílet na jakémkoli setkání. Pomazánka je plná zeleniny a skvěle si ji vychutnáte spolu s krekry či další zeleninou.
Co budete potřebovat
- 2 mrkve nakrájené na kostičky
- 1/2 papriky zbavené semínek a nakrájené na kousky
- 1/2 okurky, oloupané a nakrájené na kousky
- 3 stonky řapíkatého celeru nakrájené na kousky
- 1 šálek růžiček brokolice
- 1 paprička jalapeno nakrájená na polovinu (volitelné)
- 1 šálek zakysané smetany
- 230 g změkčeného smetanového sýra
- 1/2 šálku majonézy
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky soli
Postup
- V míse kuchyňského robota smíchejte mrkev, papriku, okurku, řapíkatý celer, brokolici a jalapeno (pokud používáte).
- Mixujte, dokud nebude zelenina nasekaná najemno.
- Ve velké míse smíchejte zakysanou smetanu, smetanový sýr, majonézu, citronovou šťávu a sůl.
- Míchejte, dokud nebude směs krémová.
- Přidejte zeleninu a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nechte v chladu, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Podávejte s čerstvou zeleninou nebo krekry.

Olivový dip s řapíkatým celerem
Krémový dip s olivami a řapíkatým celerem je neuvěřitelně chutný a oblíbí si ho i ti, kteří olivy nemají zrovna dvakrát v lásce!
Co budete potřebovat
- 230 g smetanového sýra, změkčeného
- 1/3 šálku majonézy
- 1 lžíce koprového nálevu
- 8 velkých oliv plněných pimento paprikami, nakrájených
- 1 lžička šťávy z oliv
- 1/2 lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 1 lžíce pažitky
- 1 jarní cibulka, nakrájená (celá)
- 2 řapíky řapíkatého celeru, nakrájené nadrobno
Postup
- Pomocí mixéru utřete smetanový sýr do hladka.
- Přidejte majonézu a promíchejte.
- Přidejte nálev z koprového nálevu, nakrájené olivy a olivovou šťávu.
- Promíchejte.
- Vmíchejte jarní cibulku a řapíkatý celer.
- Trochu jarní cibulky a/nebo nakrájených oliv si nechte na podávání, pokud chcete.
- Vmíchejte mletý černý pepř a pažitku.
- Uchovávejte v misce v lednici, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Podávejte s řapíkatým celerem, mrkví, paprikou, krekry nebo chipsy.

Nezapomeňte se inspirovat i našimi dalšími pomazánkové recepty 10x jinak. Máme pro vás výborné varianty!
A jak se vám naše dnešní recepty na pomazánky z řapíkatého celeru líbily? Napište nám do komentářů!