Vykouzlete ty nejzajímavější bylinkové recepty pro každý den. Inspirujte se!

Neváhejte a vyzkoušejte recepty s bylinkami. Ostatně existuje snad lepší ingredience, než právě tyto aromatické rostlinky?

Provoní celou domácnost, a ještě si svá oblíbená jídla vychutnáte lépe než bez nich.

Když si navíc vypěstujete bylinky na své zahrádce nebo třeba na kuchyňském okně, budete si pomlaskávat dvojnásob.

Překvapte své blízké i přátelé a připravte jim opravdovou hostinu, na kterou jen tak nezapomenou.

Křehká vepřová pečeně na bylinkách

Maso a bylinky jsou nesmrtelnou kombinací, díky níž se dá vždy vykouzlit dokonalý pokrm, po kterém se člověk olizuje ještě druhý den. Když se k tomu ještě přidá sýr, nic se nemůže pokazit. Ostatně zkuste také recepty na sýrovou polévku a uvidíte, jaká je to luxusní pochoutka.

Ingredience:

  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička citronovo-bylinkového koření
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 2 kg vepřové pečeně
  • 2 polévkové lžíce + 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 a 1/2 hrnku strouhanky
  • 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
  • 1/4 hrnku mleté ​​čerstvé bazalky nebo 4 lžičky sušené bazalky
  • 2 lžičky mletého čerstvého tymiánu
  • 2 lžičky mletého čerstvého rozmarýnu
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 1 hrnek bílého vína nebo kuřecího vývaru

Postup

  • V misce smícháme mletou hořčici, bylinkové koření, sůl a pepř.
  • Vepřovou pečeni v této směsi obalíme ze všech stran a necháme 5 minut odpočinout.
  • Mezitím si ve velké pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Vložíme pečeni a opečeme postupně ze všech stran.
  • Tuk, který v pánvi zůstane, přelijeme do pekáče. Povrch masa potřeme dijonskou hořčicí.
  • V misce smícháme strouhanku, sýr, bazalku, tymián, rozmarýn, česnek a zbývající olej.
  • Touto směsí poté potřeme celou pečeni a důkladně namačkáme do masa.
  • Dáme do pekáče a necháme 10 minut odpočívat. Mezitím nahřejeme troubu na 180 stupňů.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 1 a 1/2 až 1 a 3/4 hodiny.
  • Poté přendáme hotovou pečeni na servírovací talíř a odložíme stranou, aby maso aspoň 20 minut odpočívalo, než se bude krájet.
  • Do pekáčku vlijeme víno a vařečkou opatrně mícháme, oškrábeme všechny zhnědlé kousky a hned na to přelijeme do malého hrnce.
  • Přivedeme k varu a na středně vysokou teplotu vaříme tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  • Pak už jen stačí nakrájet maso a servírovat se šťávou k vařenému bramboru.
Vepřová pečeně v bylinkové krustě se sýrem.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Bylinkové máslo

Čas od času člověk dostane chuť na chléb či pečivo s nějakou dobrou pomazánkou nebo jiným druhem mazání. Proč nezkusit klasiku, na které si pochutná každý? Trochu bylinek, čerstvé máslíčko a budete se olizovat celá rodina.

Ingredience:

  • 1 kostka změklého nesoleného čerstvého másla
  • 2 lžíce čerstvé jemně nasekané petrželky
  • 1 lžíce čerstvého najemno nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce čerstvé najemno nakrájené pažitky
  • 1 lžička mletého česneku
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Do středně velké mísy dáme máslo, petržel, tymián, pažitku, česnek, sůl a pepř.
  • Mícháme dohromady, dokud se všechny suroviny úplně nespojí.
  • Odřízneme kus potravinové fólie, rozprostřeme na stůl a hotové máslo položíme na střed v silnější vrstvě.
  • Zabalíme a vytvarujeme jako poleno. Konce fólie zatočíme a zastrčíme pod okraje fólie.
  • Vložíme do chladničky a necháme minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc zatuhnout.
  • Pak už jen stačí nakrájet a podávat. Můžeme jej mazat na chleba, nebo použít například na ozdobu minutky, ale také třeba do salátu.
Luxusní česnekové máslo s bylinkami.
Zdroj: https://www.thecountrycook.net/

Pečená dýně s bylinkovým dipem

Přestože sezónou dýní je jednoznačně podzim, není problém si takové jídlo připravit i v průběhu roku. Sladká dýně je na pečení ideální a dají se s ní vykouzlit mnohé pochoutky.

Ingredience:

Na pečení:

  • 1 cukrová dýně (máslová, Hokkaido, mexická)
  • Sůl podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky cayenského pepře
  • 2 – 3 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 2 polévkové lžíce pasty tahini
  • 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžíce šťávy z limetky
  • 1 lžička čerstvého nasekaného kopru
  • 1 lžička čerstvé nasekané bazalky
  • 1 lžička čerstvého nasekaného estragonu
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Voda dle potřeby

Postup

  • Předehřejeme si troubu na 200 stupňů a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  • Dýni pečlivě omyjeme, rozpůlíme a lžící odstraníme semínka. Poté ji nakrájíme na klínky o šířce zhruba 3 – 4 cm.
  • Klínky položíme na plech, potřeme olivovým olejem a osolíme.
  • V misce smícháme všechno koření a takto připravenou směsí všechny kousky dýně posypeme.
  • Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut, až dokud není dýně měkká.
  • Mezitím dáme do kastrůlku pastu tahini, citronovou i limetkovou šťávu a promícháme.
  • Přisypeme nasekaný kopr, bazalku, estragon, česnek, mletý černý pepř a sůl.
  • Po troškách budeme přilévat vodu, aby byla omáčka krémová. Nesmí být ani moc hustá, ani řídká.
  • Necháme probublat a za stálého míchání vaříme cca 5 – 10 minut.
  • Pečenou dýni podáváme s teplou tahini omáčkou.
Dýně pečená v troubě a podávaná s bylinkovou omáčkou Tahini.
Zdroj: https://shaynaskitchen.com/

Pomazánka s ředkvičkami

Taková pochoutka je ideální jako svačina i lehká večeře. Kombinace zeleniny a bylinek je nesmrtelná. Je osvěžující, jemná a chuťově vynikající. Pohladí vaše chuťové pohárky a potěší nejen vás, ale i vaše blízké.

Ingredience:

  • 1 hrnek rozdrobeného sýra Feta
  • 1 hrnek tradičního neslazeného řeckého jogurtu
  • 1 polévková lžíce + 1 lžička najemno nasekané čerstvé pažitky
  • 1 polévková lžíce + 1 lžička jemně nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžička mořské soli
  • 4 nadrobno nakrájené ředkvičky

Postup

  • Pažitku, kopr a ředkvičky omyjeme a teprve potom nakrájíme najemno.
  • V misce smícháme sýr Feta a řecký jogurt.
  • Přidáme bylinky, ředkvičky a mořskou sůl.
  • Znovu promícháme, aby se všechny suroviny úplně spojily.
  • V případě potřeby ještě upravíme koření.
  • Pomazánku použijeme na krekry, chleba nebo jako dip k tortilla chipsům či zelenině.

Tip: Zkuste i další nátěrky na chléb a pečivo. Skvělé jsou například recepty na dýňové pomazánky.

Ředkvičková pomazánka s bylinkami.
Zdroj: https://dragonflyhomerecipes.com/

Vepřový bok na medu

Maso připravované s bylinkami má naprosto jedinečnou chuť i aroma. Když se k tomu ještě přidá to správné koření, máme o lahůdku postaráno. Pokud tento recept připravíte svým přátelům či příbuzným, budou vás milovat.

Ingredience:

  • 3 kg vepřového bůčku (boku)
  • 1/4 hrnku soli

Na marinádu:

  • 1/4 hrnku jemně nasekané petrželky
  • 4 nadrobno nasekané snítky rozmarýnu
  • 1 polévková lžíce jemně nasekaného estragonu
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku jablečného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce celozrnné hořčice
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička mletého černého pepře

Na salát:

  • 1/2 hlávky najemno nakrájeného fialového zelí
  • 2 jablka nakrájená na tenké proužky (ideálně odrůda Granny Smith)
  • 1 menší nadrobno nakrájený fenykl
  • 2 oloupané mrkve nakrájené na proužky
  • 1/4 jemně nasekané petrželky
  • 1/4 hrnku česnekového aioli (nejlépe domácí, ale může být i z obchodu)
  • 2 lžíce nakládaných jalapeňo nasekaných nahrubo

Na ozdobu:

  • 2 lžíce nahrubo nasekané petrželky
  • 1 lžička nasekaných nakládaných jalapeňo

Postup

  • Bůček osušíme kuchyňskými papírovými utěrkami a pomocí ostrého nařízneme na kůži rýhy podél šířky. Mezi jednotlivými řezy necháme vždy 1 cm mezeru.
  • Sůl rozetřeme po celém bůčku a nevynecháme ani rýhy, naopak sůl vmasírujeme i do nich. Vepřový bok vrátíme zpět do lednice a necháme odležet aspoň 2 hodiny.
  • Do malé misky dáme zahřátý tekutý med, který jsme nechali lehce vychladnout, aby byl jen vlažný.
  • Přidáme čerstvé bylinky, jablečný ocet, hořčici, česnek, sůl i pepř. Promícháme a odložíme stranou.
  • Připravíme si velkou salátovou mísu, nasypeme do ní zelí, jablka, fenykl, mrkev, petržel i jalapeňo. Dobře promícháme a přihodíme česnekové aioli.
  • Znovu zamícháme a uložíme do lednice. Salát necháme v chladu, dokud nebudeme servírovat.
  • Předehřejeme si troubu na 220 stupňů a připravíme hlubší pekáč.
  • Vyjmeme bůček z lednice a rukou z něj odstraníme přebytečnou sůl z kůže. Pomocí papírové utěrky osušíme bůček ze všech stran, aby se zbavil přebytečné vlhkosti z lednice.
  • Polovinu marinády nalijeme do pekáče a na ní položíme bůček. Povrch pokapeme olivovým olejem a rozetřeme i do rýh.
  • Vložíme do trouby a pečeme 55 minut. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 30 minut.
  • Podle potřeby můžeme během počasí přilít vodu, ale samozřejmě v přiměřeném množství, aby bůček zbytečně neplaval.
  • Hotové maso vyjmeme z trouby a necháme 20 minut odpočinout.
  • Na prkénku nakrájíme na silnější plátky a přendáme na servírovací talíř. Ozdobíme petrželkou a jalapeňos. Podáváme se zbývající marinádou, která poslouží zároveň jako dresink.
  • Jako příloha je super čerstvé pečivo, například houska, kaiserka nebo mini brioška.
Vepřový bůček v medové omáčce s fenyklovo-jablečným salátem.
Zdroj: https://www.thewhimsicalwife.com/

Co je vlastně aioli?

Aioli je v podstatě majonéza, která je nadupaná velkým množstvím česneku. Je to velmi populární ochucovadlo středomořské kuchyně a dopustit na ní nedá zejména francouzská gastronomie.

Je ideální k plodům moře smaženým v těstíčku, ale perfektně se hodí také k masu či na ochucení zeleniny. Když si jí navíc vyrobíte doma, bude naprosto dokonalá.

Tato majonéza musí obsahovat česnek a olivový olej. Samozřejmě, že se dá připravit z různých olejů, například řepkového či slunečnicového, ale pouze s tím olivovým bude mít tu správnou chuť i konzistenci.

Tradiční recepturu tvoří olivový olej, žloutky, česnek a citronová šťáva. Spousta kuchařů jí připravuje v hmoždíři, ale mísa s ručním šlehačem bude asi praktičtější. Jak jí vyrobit?

Jak se vyrábí domácí Aioli majonéza?

Příprava není nijak složitá, ale i tak je dobré se na ní plně soustředit, aby se nám omáčka nesrazila.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku extra panenského olivového oleje
  • 3 – 5 celých oloupaných stroužků česneku
  • 1 velký vaječný žloutek (vejce L – musí mít pokojovou teplotu)
  • 1/2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
  • 1/4 lžičky soli

Postup

  • V pánvi zahřejeme olivový olej, přihodíme stroužky česneku a na středně vysokou teplotu restujeme, dokud nezměkne a nezíská zlatavě hnědý odstín. Bude to trvat zhruba 12 až 14 minut.
  • Podle potřeby snížíme teplotu, pokud bude česnek na pánvi až příliš prskat nebo chytat tmavší barvu, aniž by byl měkký.
  • Poté odstavíme a stroužky česneku přendáme děrovanou lžící do malé misky. Olej necháme vychladnout na pokojovou teplotu cca po dobu 45 až 60 minut.
  • Vychladlý olej přelijeme do nádoby s výlevkou, může to být větší odměrka nebo mísa.
  • Do misky dáme žloutky, citronovou šťávu, sůl a metličkou mícháme, až se vše spojí a bude pěkně hladké.
  • V průběhu šlehání začneme velmi pomalu přilévat vychladlý olej spíš po kapkách. Stálé mícháme.
  • Když vmícháme zhruba polovinu oleje, směs začne světlat a houstnout.
  • Jakmile dosáhneme husté a krémové konzistence, přestaneme olej přilévat.
  • Česnek prolisujeme a vmícháme do majonézy.
Česneková omáčka aioli.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/

Proč konzumovat bylinky?

Jak jsme již zmiňovali předtím, bylinky mají řadu pozitivních vlastností. Nejen, že dochutí vaše pokrmy, ale může pomoci s řadou zdravotních neduhů.

Bylinky obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Něco se nachází v listech, další zase v kořenech nebo i v květech. Mohou být nadupané vitamínem C, ale i dalšími vitamíny jako třeba A či E a skupiny B.

Na záněty horních cest dýchacích je ideální mateřídouška a tymián, oproti tomu na zažívací ústrojí se hodí máta s kmínem. Na močové cesty je super křen, který působí antisepticky.

Pokud se potřebujeme uklidnit, sáhneme po meduňce, rozmarýně nebo levanduli. Bazalka a šalvěj jsou zase vhodné na dezinfekci dutiny ústní.

Které bylinky používáme v kuchyni nejčastěji?

  • Petržel
  • Bazalku
  • Rozmarýn
  • Kopr
  • Pažitku
  • Meduňku
  • Koriandr
  • Máta
  • Libeček
  • Tymián

Bylinky můžeme pořídit jak v čerstvé podobě, případně si je doma či na zahrádce vypěstovat nebo sušené. Kdo má možnost, může si dokonce bylinky usušit svépomocí.

Jaké bylinky pěstovat v bytě?

Když už se rozhodneme nějaké bylinky pěstovat, musíme zvolit ty správné druhy, kterým se v bytě bude dařit. Nejčastěji se hodí bazalka, řeřicha, pažitka, petržel, oregano, meduňka a majoránka.

Na co při pěstování nezapomenout?

Musíme zajistit dostatek světla, aby se mohl tvořit chlorofyl. Zároveň s tím je potřeba teplo, vlhkost vzduchu, dostatečnou zálivku a optimální výživu.

Pravidelná zálivka nesmí rozhodně chybět. Dobré je nejen pravidelná rosení rostlin jako takových, ale i vlhčení vzduchu, což je nezbytné kvůli suchému vzduchu.

Hlavně během zimního období je nezbytné zajistit dost světla. Ideálním místem pro květináče jsou parapety oken. Pokud jsou navíc orientované na jih nebo jihovýchod, máme vyhráno.

Ve chvíli, kdy má bylinka optimální příjem výživy i světla, začne se tvořit zelené barvivo, které je jejich základním kamenem.

Poslední, na co nesmíme zapomenout, je ideální teplota v místnosti, kde budou bylinky umístěny. Nejvhodnější je 15 až 20 stupňů.

Když je dáme do kuchyně, musíme počítat s tím, že jim škodí časté změny teplot i průvan. To znamená, že je ovlivní, když vaříme či pečeme, ale také když budeme odvětrávat atd. Chce to stálé místo, kde se teplota nemění.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X