Výborné bylinné recepty pro zdraví i chuť na jednom místě. Inspirujte se!

Neváhejte a vyzkoušejte naše úžasné recepty s bylinkami.

Ostatně existuje snad lepší ingredience, než právě tyto aromatické rostlinky?

Provoní celou domácnost, a ještě si svá oblíbená jídla vychutnáte lépe než bez nich.

Když si navíc vypěstujete bylinky na své zahrádce nebo třeba na kuchyňském okně, budete si pomlaskávat dvojnásob.

Překvapte své blízké i přátelé a připravte jim opravdovou hostinu, na kterou jen tak nezapomenou.

Bylinkový dip

Překvapte své hosty sklenkou výtečného koktejlu, miskou tohoto úžasného bylinkového dipu a trochou krekrů a čerstvé zeleniny. Budou se k vám rádi vracet!

INGREDIENCE

  • 230 g krémového sýra pokojové teploty
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1/2 šálku majonézy
  • 3/4 šálku nakrájené jarní cibulky, bílé i zelené části
  • 1/4 šálku nasekané plocholisté petrželky
  • 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

POSTUP

  • Přidejte všechny ingredience do mísy kuchyňského robota a rozmixujte.
  • Podávejte při pokojové teplotě.
Dip z bylinek, majonézy a zakysané smetany v mističce s vedle položenými krekry.
www.karenskitchenstories.com

Vyzkoušejte také naše vynikající recepty na přílohové omáčky k masu, zelenině či krekrům 10x jinak. Vybere si úplně každý!

Grilované kuře v česnekovo-bylinkové marinádě

Připravte si toto dokonale šťavnaté, jemné a lahodné kuře, které je marinované v té nejlepší marinádě z česneku a bylinek. Můžete ho podávat jako hlavní hvězdu pokrmu či jím doplnit salát nebo těstoviny.

INGREDIENCE

  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky nasekané cibule
  • 2 lžičky praženého česnekového prášku
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1/2 lžičky petrželky
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku octa
  • 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže

POSTUP

  • Smíchejte mořskou sůl, nasekanou cibuli, pražený česnekový prášek, černý pepř, koriandr, petrželku a papriku.
  • Vložte směs koření, olivový olej a ocet do sáčku na zip.
  • Přidejte 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže.
  • Promíchejte, aby se maso obalilo, dejte do lednice a kuře 30 minut marinujte.
  • Naolejujte grilovací rošty, vyjměte kuře z marinády a grilujte na středně vysoké teplotě asi 5 minut z každé strany, celkem asi 10 minut nebo dokud kuře nedosáhne vnitřní teploty 71 °C.
Ogrilované kuře nakrájené na plátky.
www.thegunnysack.com

Testujeme kontaktní elektrické grily. Jaký v naší recenzi vyhrál a proč?

Bylinkové máslo

Čas od času člověk dostane chuť na chléb či pečivo s nějakou dobrou pomazánkou nebo jiným druhem mazání. Proč nezkusit klasiku, na které si pochutná každý? Trochu bylinek, čerstvé máslíčko a budete se olizovat celá rodina.

INGREDIENCE

  • 1 kostka změklého nesoleného čerstvého másla
  • 2 lžíce čerstvé jemně nasekané petrželky
  • 1 lžíce čerstvého najemno nasekaného tymiánu
  • 1 lžíce čerstvé najemno nakrájené pažitky
  • 1 lžička mletého česneku
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře

POSTUP

  • Do středně velké mísy dejte máslo, petržel, tymián, pažitku, česnek, sůl a pepř.
  • Míchejte dohromady, dokud se všechny suroviny úplně nespojí.
  • Odřízněte kus potravinové fólie, rozprostřete na stůl a hotové máslo položte na střed v silnější vrstvě.
  • Zabalte a vytvarujte jako poleno.
  • Konce fólie zatočte a zastrčte pod okraje fólie.
  • Vložte do chladničky a nechte minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc zatuhnout.
  • Pak už jen stačí nakrájet a podávat.
  • Můžete jej mazat na chleba, nebo použít například na ozdobu minutky, ale také třeba do salátu.
Česnekové máslo s bylinkami na prkýnku, nakrájené na kousky.
www.thecountrycook.net

Gnocchi s bylinkovou omáčkou

Tyto gnocchi s ančovičkami a bylinkovou omáčkou připravíte za pouhých 10 minut. Pokud nemáte rádi ančovičky nebo chcete toto jídlo udělat veganské, jednoduše je z omáčky vynechte.

INGREDIENCE

  • 1 lžíce kaparů
  • 4 ančovičky (volitelně)
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva a kůra z 1 citronu
  • 50 g bylinek (petrželka, pažitka a bazalka)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 500 g gnocchi

POSTUP

  • Kapary, ančovičky, česnek, citronovou šťávu a bylinky pokapejte 3 lžícemi olivového oleje a vytvořte omáčku.
  • Okořeňte a dejte stranou.
  • Gnocchi uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, poté sceďte.
  • Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na prudkém ohni zbylý olej a přidejte gnocchi.
  • Smažte dokřupava asi 3 minuty.
  • Vyjměte z pánve a nechte okapat na kuchyňské utěrce.
  • Gnocchi promíchejte s omáčkou, poté je rozdělte do misek, posypte citronovou kůrou a drceným černým pepřem a podávejte.
Gnocchi s ančovičkami a omáčkou z bylinek na talíři.
www.bbcgoodfood.com

Ochutnejte také naše další recepty na italské bramborové noky na 7 různých způsobů. Je to lahůdka!

Sůl s příchutí rozmarýnu, pomeranče a tymiánu

Naučte se vyrobit jednoduchou sůl s citrusy a bylinkami! Skvěle se hodí pro dochucování různých jídel, jako je drůbež, ryby a zelenina, a můžete jí obdarovat všechny gurmány, které máte v rodině či mezi přáteli.  

INGREDIENCE

  • 2 šálky hrubé mořské soli
  • 3 lžíce čerstvých listů rozmarýnu
  • 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
  • 6 pomerančů

POSTUP

  • Do velké mísy odměřte mořskou sůl a dejte stranou.
  • Rozmarýn a tymián omyjte a osušte.
  • Odstraňte listy a zlikvidujte dřevnaté stonky z obou bylin.
  • Rozmarýn a tymián nasekejte ostrým nožem nadrobno a obojí odměřte do misky spolu se solí.
  • Pomeranče omyjte a osušte a pomocí zesteru nakrájejte kůru ze všech šesti pomerančů na malé tenké proužky (vyhněte se bílé dřeni pod nimi).
  • Případně můžete pomocí malého ostrého nože oloupat kůru na velké nudličky a poté ji nakrájet na menší kousky.
  • Odšťavněte dva pomeranče do malé misky.
  • Přidejte čerstvou šťávu a pomerančovou kůru k mořské soli.
  • Sůl dobře promíchejte dřevěnou lžící, aby se pomerančová šťáva, bylinky a kůra plně spojily.
  • Směs rovnoměrně rozetřete na velký pečicí plech s okrajem.
  • Nastavte troubu na 105 stupňů Celsia a vložte plech dovnitř.
  • Pečte 30 minut, v polovině promíchejte.
  • Vařečkou nebo vidličkou rozbijte případné shluky a hotovou sůl uložte do vzduchotěsné nádoby do spíže.
  • Pro nejlepší chuť spotřebujte do 3 měsíců.
Sůl s citrusy a bylinkami ve sklenici.
www.therisingspoon.com

Proč konzumovat bylinky?

  • Bylinky mají řadu pozitivních vlastností. Nejen, že dochutí vaše pokrmy, ale může pomoci s řadou zdravotních neduhů.
  • Bylinky obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Něco se nachází v listech, další zase v kořenech nebo i v květech. Mohou být nadupané vitamínem C, ale i dalšími vitamíny jako třeba A či E a skupiny B.
  • Na záněty horních cest dýchacích je ideální mateřídouška a tymián, oproti tomu na zažívací ústrojí se hodí máta s kmínem. Na močové cesty je super křen, který působí antisepticky.
  • Pokud se potřebujeme uklidnit, sáhneme po meduňce, rozmarýně nebo levanduli. Bazalka a šalvěj jsou zase vhodné na dezinfekci dutiny ústní.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X