Řešíte únavu nebo jen chcete vylepšit své kulinářské umění? V obou případech se neubráníte záplavě čerstvých vitamínů ze zelených natí.
Ty nám poskytne především řeřicha, pažitka, jarní cibulka a petrželka.
Zelené vitaminy se objevují v mnoha receptech, ne však jako jejich základ. A na takové si právě posvítíme v 5 snadných receptech se zeleným vitamínem!
Řeřicha
Řeřicha je na pěstování velice jednoduchá, protože nevyžaduje květináč a zeminu. Vypěstujeme si ji v nízkých miskách, na tácku z umělé hmoty nebo třeba na starých talířích.
Tyto nízké nádoby vyložíme buničitou vatou, zvlhčíme ji stejnoměrně vodou a na vlhkou vatu vysejeme semínka. Pravidelně vlhčíme, protože semínka musí být ve vlhku, nikoliv však pod vodou.
Objevte podobné tipy
Řeřichový krém
INGREDIENCE
- 100 g řeřichy
- 150 ml mléka
- 1/2 l zeleninového vývaru
- sůl, pepř
- 2 pórky
- 2 lžíce oleje
- 100 ml smetany
- 1 rohlík na kostičky
POSTUP
- Na lžíci oleje podusíme pórek se 3 lžícemi vody do měkka.
- Přidáme řeřichu a po 2 minutách zalejeme vývarem.
- Povaříme 2 minuty a přidáme mléko, pak rozmixujeme.
- Na pánvi osmahneme rohlíkové kostičky.
- Podáváme s lehce vmíchanou smetanou, posypané osmaženými kostičkami a dozdobené lístky řeřichy.
Pažitka
Pažitku není třeba představovat, je velice známou natí, která se běžně používá během celého roku.
Používáme ji především čerstvou a jemně nakrájenou nebo nasekanou a to za použití nerezového nože, aby nebyl snížen obsah vitamínu C.
Pažitková pomazánka
INGREDIENCE
- 1 měkký tvaroh
- 3 lžíce másla
- 1 vejce
- půl hrnku pažitky
- špetka soli
POSTUP
- Vařené vejce rozdělíme na bílek a žloutek.
- Bílek nasekáme nadrobno, žloutek utřeme s máslem.
- Žloutkové máslo smícháme s tvarohem.
- Pak vmícháme bílek a nadrobno nasekanou pažitku.
- Servírujeme s čerstvým pečivem.
Pažitková pomazánka nejlépe chutná na domácím pečivu.
Pažitková omáčka
INGREDIENCE
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 l vývaru
- 1 kelímek smetany
- špetka soli
- 1/2 hrnku sekané pažitky
POSTUP
- V hrnci rozehřejeme máslo.
- Přidáme mouku a usmažíme zlatavou jíšku.
- Tu zalijeme vývarem a smetanou a 2 minuty povaříme.
- Přidáme pažitku a dochutíme solí. Povaříme 1 minutu a rozmixujeme.
- Pažitková omáčka se výborně hodí k rybímu masu.
Petrželka
Pod pojmem petržel nebo petrželka se schovávají dvě různé kulinářské ingredience. První z nich je kadeřavá petrželka, což jsou drobné asi 8-10 cm vysoké rostlinky s hustými kudrnatými lístky. Druhým je petrželová nať, což jsou lístky petržele pěstované především pro kořen.
Petrželka se řadí mezi superpotraviny. Působí proti formování nádorů, má antioxidační účinky, zlepšuje vzhled kůže a funkci kloubů.
Petrželková omáčka
INGREDIENCE
- 1 lžíce másla
- 1 svazek petrželové nati
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 150 ml smetany
- sůl, pepř
POSTUP
- Jemně nasekanou petrželovou nať zpěníme na másle.
- Zalijeme vývarem a smetanou a povaříme 5 minut.
- Poté omáčku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
- Dozdobíme petrželkou. Omáčka se hodí ke kuřecímu nebo rybímu masu s bramborem.
Petrželové pesto
INGREDIENCE
- 1/2 hrnku petržele
- 2 lžíce vlašských ořechů
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku
- sůl
- 25 g strouhaného parmezánu
POSTUP
- Všechny ingredience dohladka rozmixujeme.
- Směs přelijeme do uzavíratelné skleničky.
- Skladujeme v lednici, používáme na pečivo nebo těstoviny.
Pesto nám v lednici vydrží až 2 týdny. Tradiční je pesto bazalkové, ale lze jej připravit i z dalších bylinek.
Kadeřavou petrželku můžeme pěstovat jako pažitku v truhlíku. Petrželovou nať si můžeme zasadit do petrželáku naplněného vhodnou zeminou, kde otvory vyrůstá nať pro upotřebení v kuchyni. Nebo můžeme postupovat jako naše babičky a při použití kořene skrojit vršek, položit ho na talířek s vodou a nechat povyrůst lístky.
Který zelený pokrm vás nejvíce zaujal? Podělte se o recept s přáteli na facebooku, je to snadné.