Nejlepší recepty na pokrmy, které jsou plné zelených vitamínů

 

Řešíte únavu nebo jen chcete vylepšit své kulinářské umění? V obou případech se neubráníte záplavě čerstvých vitamínů ze zelených natí.

Ty nám poskytne především řeřicha, pažitka, jarní cibulka a petrželka.

Zelené vitaminy se objevují v mnoha receptech, ne však jako jejich základ. A na takové si právě posvítíme v 5 snadných receptech se zeleným vitaminem!

Řeřicha

Řeřicha obsahuje velké množství železa a jódu a samozřejmě kromě dalších nerostných látek i vitamín C. Železo zvyšuje imunitu, výkonnost a zlepšuje termoregulaci. Jod je zásadní pro správnou funkci štítné žlázy. 

Řeřicha je na pěstování velice jednoduchá, protože nevyžaduje květináč a zem. Vypěstujeme si ji v nízkých miskách, na tácku z umělé hmoty nebo třeba na starých talířích. Tyto nízké nádoby vyložíme buničitou vatou, zvlhčíme ji stejnoměrně vodou a na vlhkou vatu vysejeme semínka. Pravidelně vlhčíme, protože semínka musí být ve vlhku, nikoliv však pod vodou.

Řeřichový krém

INGREDIENCE

  • 100 g řeřichy
  • 150 ml mléka
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 2 porky
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml smetany
  • 1 rohlík na kostičky

POSTUP

  1. Na lžíci oleje podusíme porek se 3 lžícemi vody do měkka.
  2. Přidáme řeřichu a po 2 minutách zalejeme vývarem.
  3. Povaříme 2 minuty a přidáme mléko, pak rozmixujeme.
  4. Na pánvi osmahneme rohlíkové kostičky.
  5. Podáváme s lehce vmíchanou smetanou, posypané osmaženými kostičkami a dozdobené lístky řeřichy.
Recept na řeřichový krém plný zelených vitaminů
foto zdroj: google.com

Pažitka

Pažitku není třeba představovat, je velice známou natí, která se běžně používá během celého roku. Používáme ji především čerstvou a jemně nakrájenou nebo nasekanou a to za použití nerezového nože, aby nebyl snížen obsah vitamínu C. Pro svou velmi jemnou cibulovou chuť se dobře hodí:

  • na saláty
  • pomazánky
  • do vaječných jídel
  • do nádivek
  • do polévek
  • na brambory
  • teplých a studených omáček (až nakonec a už nevaříme)

Pažitka podporuje tvorbu trávicích šťáv, bojuje proti střevním parazitům, díky železu zlepšuje přenos kyslíku v krvi a tím bojuje proti únavě.

Pažitková pomazánka

INGREDIENCE

  • 1 měkký tvaroh
  • 3 lžíce másla
  • 1 vejce
  • půl hrnku pažitky
  • špetka soli

POSTUP

  1. Vařené vejce rozdělíme na bílek a žloutek.
  2. Bílek nasekáme nadrobno, žloutek utřeme s máslem.
  3. Žloutkové máslo smícháme s tvarohem.
  4. Pak vmícháme bílek a nadrobno nasekanou pažitku.
  5. Servírujeme s čerstvým pečivem.
Recept na výbornou pažitkovou pomazánku
foto zdroj: google.com

Pažitková pomazánka nejlépe chutná na domácím pečivu.

Pažitková omáčka

INGREDIENCE

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 l vývaru
  • 1 kelímek smetany
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku sekané pažitky

POSTUP

  1. V hrnci rozehřejeme máslo.
  2. Přidáme mouku a usmažíme zlatavou jíšku.
  3. Tu zalijeme vývarem a smetanou a 2 minuty povaříme.
  4. Přidáme pažitku a dochutíme solí. Povaříme 1 minutku a rozmixujeme.
  5. Pažitková omáčka se výborně hodí k rybímu masu.

Recept na pažitkovou omáčku

foto zdroj: google.com

Petrželka

Pod pojmem petržel nebo petrželka se schovávají dvě různé kulinářské ingredience. První z nich je kadeřavá petrželka, což jsou drobné asi 8-10 cm vysoké rostlinky s hustými kudrnatými lístky. Druhým je petrželová nať, což jsou lístky petržele pěstované především pro kořen.

Petrželka se řadí mezi superpotraviny. Působí proti formování nádorů, má antioxidační účinky, zlepšuje vzhled kůže a funkci kloubů.

Petrželková omáčka

INGREDIENCE

  • 1 lžíce másla
  • 1 svazek petrželové nati
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Jemně nasekanou petrželovou nať zpěníme na másle.
  2. Zalijeme vývarem a smetanou a povaříme 5 minut.
  3. Poté omáčku rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
  4. Dozdobíme petrželkou. Omáčka se hodí ke kuřecímu nebo rybímu masu s bramborem.

Recept na petrželkovou omáčku

foto zdroj: google.com

K rybě v petrželkové omáčce se hodí například pažitková rýže.

Petrželové pesto

INGREDIENCE

  • 1/2 hrnku petržele
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • 25 g strouhaného parmezánu

POSTUP

  1. Všechny ingredience dohladka rozmixujeme.
  2. Směs přelijeme do uzaviratelné skleničky.
  3. Skladujeme v lednici, používáme na pečivo nebo těstoviny.

Recept na petrželové pesto

fotozdroj: google.com

Pesto nám v lednici vydrží až 2 týdny. Tradiční je pesto bazalkové, ale lze jej připravit i z dalších bylinek.

Tip na závěr:

Kadeřavou petrželku můžeme pěstovat jako pažitku v truhlíku. Petrželovou nať si můžeme zasadit do petrželáku naplněného vhodnou zeminou, kde otvory vyrůstá nať pro upotřebení v kuchyni. Nebo můžeme postupovat jako naše babičky a při použití kořene skrojit vršek, položit ho na talířek s vodou a nechat povyrůst lístky.

Který zelený pokrm vás nejvíce zaujal? Podělte se o recept s přáteli na facebooku, je to snadné.

Sdílejte svým přátelům

4 (80%) 8 votes

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *