Neváhejte a vyzkoušejte naše úžasné recepty s bylinkami.
Ostatně existuje snad lepší ingredience, než právě tyto aromatické rostlinky?
Provoní celou domácnost, a ještě si svá oblíbená jídla vychutnáte lépe než bez nich.
Když si navíc vypěstujete bylinky na své zahrádce nebo třeba na kuchyňském okně, budete si pomlaskávat dvojnásob.
Překvapte své blízké i přátelé a připravte jim opravdovou hostinu, na kterou jen tak nezapomenou.
Bylinkový dip
Překvapte své hosty sklenkou výtečného koktejlu, miskou tohoto úžasného bylinkového dipu a trochou krekrů a čerstvé zeleniny. Budou se k vám rádi vracet!
INGREDIENCE
- 230 g krémového sýra pokojové teploty
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/2 šálku majonézy
- 3/4 šálku nakrájené jarní cibulky, bílé i zelené části
- 1/4 šálku nasekané plocholisté petrželky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého kopru
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
POSTUP
- Přidejte všechny ingredience do mísy kuchyňského robota a rozmixujte.
- Podávejte při pokojové teplotě.

Vyzkoušejte také naše vynikající recepty na přílohové omáčky k masu, zelenině či krekrům 10x jinak. Vybere si úplně každý!
Grilované kuře v česnekovo-bylinkové marinádě
Připravte si toto dokonale šťavnaté, jemné a lahodné kuře, které je marinované v té nejlepší marinádě z česneku a bylinek. Můžete ho podávat jako hlavní hvězdu pokrmu či jím doplnit salát nebo těstoviny.
INGREDIENCE
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky nasekané cibule
- 2 lžičky praženého česnekového prášku
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky koriandru
- 1/2 lžičky petrželky
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku octa
- 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže
POSTUP
- Smíchejte mořskou sůl, nasekanou cibuli, pražený česnekový prášek, černý pepř, koriandr, petrželku a papriku.
- Vložte směs koření, olivový olej a ocet do sáčku na zip.
- Přidejte 1 kg vykostěných kuřecích prsou bez kůže.
- Promíchejte, aby se maso obalilo, dejte do lednice a kuře 30 minut marinujte.
- Naolejujte grilovací rošty, vyjměte kuře z marinády a grilujte na středně vysoké teplotě asi 5 minut z každé strany, celkem asi 10 minut nebo dokud kuře nedosáhne vnitřní teploty 71 °C.

Testujeme kontaktní elektrické grily. Jaký v naší recenzi vyhrál a proč?
Bylinkové máslo
Čas od času člověk dostane chuť na chléb či pečivo s nějakou dobrou pomazánkou nebo jiným druhem mazání. Proč nezkusit klasiku, na které si pochutná každý? Trochu bylinek, čerstvé máslíčko a budete se olizovat celá rodina.
INGREDIENCE
- 1 kostka změklého nesoleného čerstvého másla
- 2 lžíce čerstvé jemně nasekané petrželky
- 1 lžíce čerstvého najemno nasekaného tymiánu
- 1 lžíce čerstvé najemno nakrájené pažitky
- 1 lžička mletého česneku
- 3/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
POSTUP
- Do středně velké mísy dejte máslo, petržel, tymián, pažitku, česnek, sůl a pepř.
- Míchejte dohromady, dokud se všechny suroviny úplně nespojí.
- Odřízněte kus potravinové fólie, rozprostřete na stůl a hotové máslo položte na střed v silnější vrstvě.
- Zabalte a vytvarujte jako poleno.
- Konce fólie zatočte a zastrčte pod okraje fólie.
- Vložte do chladničky a nechte minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc zatuhnout.
- Pak už jen stačí nakrájet a podávat.
- Můžete jej mazat na chleba, nebo použít například na ozdobu minutky, ale také třeba do salátu.

Objevte podobné tipy
Gnocchi s bylinkovou omáčkou
Tyto gnocchi s ančovičkami a bylinkovou omáčkou připravíte za pouhých 10 minut. Pokud nemáte rádi ančovičky nebo chcete toto jídlo udělat veganské, jednoduše je z omáčky vynechte.
INGREDIENCE
- 1 lžíce kaparů
- 4 ančovičky (volitelně)
- 1 stroužek česneku
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 50 g bylinek (petrželka, pažitka a bazalka)
- 4 lžíce olivového oleje
- 500 g gnocchi
POSTUP
- Kapary, ančovičky, česnek, citronovou šťávu a bylinky pokapejte 3 lžícemi olivového oleje a vytvořte omáčku.
- Okořeňte a dejte stranou.
- Gnocchi uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu, poté sceďte.
- Na nepřilnavé pánvi rozehřejte na prudkém ohni zbylý olej a přidejte gnocchi.
- Smažte dokřupava asi 3 minuty.
- Vyjměte z pánve a nechte okapat na kuchyňské utěrce.
- Gnocchi promíchejte s omáčkou, poté je rozdělte do misek, posypte citronovou kůrou a drceným černým pepřem a podávejte.

Ochutnejte také naše další recepty na italské bramborové noky na 7 různých způsobů. Je to lahůdka!
Sůl s příchutí rozmarýnu, pomeranče a tymiánu
Naučte se vyrobit jednoduchou sůl s citrusy a bylinkami! Skvěle se hodí pro dochucování různých jídel, jako je drůbež, ryby a zelenina, a můžete jí obdarovat všechny gurmány, které máte v rodině či mezi přáteli.
INGREDIENCE
- 2 šálky hrubé mořské soli
- 3 lžíce čerstvých listů rozmarýnu
- 1 lžíce lístků čerstvého tymiánu
- 6 pomerančů
POSTUP
- Do velké mísy odměřte mořskou sůl a dejte stranou.
- Rozmarýn a tymián omyjte a osušte.
- Odstraňte listy a zlikvidujte dřevnaté stonky z obou bylin.
- Rozmarýn a tymián nasekejte ostrým nožem nadrobno a obojí odměřte do misky spolu se solí.
- Pomeranče omyjte a osušte a pomocí zesteru nakrájejte kůru ze všech šesti pomerančů na malé tenké proužky (vyhněte se bílé dřeni pod nimi).
- Případně můžete pomocí malého ostrého nože oloupat kůru na velké nudličky a poté ji nakrájet na menší kousky.
- Odšťavněte dva pomeranče do malé misky.
- Přidejte čerstvou šťávu a pomerančovou kůru k mořské soli.
- Sůl dobře promíchejte dřevěnou lžící, aby se pomerančová šťáva, bylinky a kůra plně spojily.
- Směs rovnoměrně rozetřete na velký pečicí plech s okrajem.
- Nastavte troubu na 105 stupňů Celsia a vložte plech dovnitř.
- Pečte 30 minut, v polovině promíchejte.
- Vařečkou nebo vidličkou rozbijte případné shluky a hotovou sůl uložte do vzduchotěsné nádoby do spíže.
- Pro nejlepší chuť spotřebujte do 3 měsíců.

Proč konzumovat bylinky?
- Bylinky mají řadu pozitivních vlastností. Nejen, že dochutí vaše pokrmy, ale může pomoci s řadou zdravotních neduhů.
- Bylinky obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Něco se nachází v listech, další zase v kořenech nebo i v květech. Mohou být nadupané vitamínem C, ale i dalšími vitamíny jako třeba A či E a skupiny B.
- Na záněty horních cest dýchacích je ideální mateřídouška a tymián, oproti tomu na zažívací ústrojí se hodí máta s kmínem. Na močové cesty je super křen, který působí antisepticky.
- Pokud se potřebujeme uklidnit, sáhneme po meduňce, rozmarýně nebo levanduli. Bazalka a šalvěj jsou zase vhodné na dezinfekci dutiny ústní.
A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!