Zavařování klobás – teď už vás nepřekvapí žádná návštěva – vždy ji budete mít čím pohostit

Víte, že jedinečnou chuť klobás si můžete uchovat ne jenom zmražením, ale taky zavařením?

Za ochutnávku rozhodně stojí také klobásy sušené.

Dokonce zavařit můžete i takovou lahůdku, jakou jsou klobásy uzené.

Pojďte se s námi podívat na způsoby zavařování – nakonec zjistíte, že je to velmi rychlá a snadná úschova potravin.

  • Sklenice a víčka vždy řádně sterilizujte – zabráníte tím nechtěnému zkažení klobás.
  • Pokud zavařujete uzené klobásy, stačí je vyudit kratší dobu než jste zvyklí, zůstanou tak déle šťavnatější.
  • Klobásy můžete zavařovat v nálevu, sádle, vývaru nebo obyčejné vodě.

Nálev na zavaření klobás

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • pepř

Postup přípravy

  • Vodu vlijte do hrnce, přisypte sůl, pepři a můžete dle libosti přidat papriku s bobkovým listem.
  • Nechte přejít varem a vychladnout.

Zavařování klobás do sklenic

Budete potřebovat

  • klobásy
  • nálev
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte sklenice – sterilizujte je i s víčky a nechte je volně usušit.
  • Poté do sklenic vkládejte klobásy – tlačte je na sebe, aby se vám do sklenic vlezlo větší množství klobás.
  • Zalijte klobásy nálevem – je potřeba, aby klobásy byly v nálevu zcela ponořeny.
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou a pořádně zavíčkujte.
  • Vložte sklenice do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe.
  • Vařte na 90 stupňů po dobu jedné hodiny.
  • Poté nechte sklenice vychladnout a uskladněte do chladné a tmavé komory.
zdroj: pickledpig.files.wordpress.com

Zavařování uzených klobás

Budete potřebovat

  • uzené klobásy
  • vodu, vývar nebo nálev
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Důležité je, sklenice na zavařování pořádně sterilizovat, to samé i víčka.
  • Jakmile jsou sklenice suché, vložte do nich vodorovně uzené klobásy.
  • Do sklenice vlijte pouze 0,05 litru vody.
  • Okraje sklenic zbavte mastnoty a pořádně víčka utáhněte.
  • Sklenice skládejte 1 centimetr od sebe do zavařovacího hrnce.
  • Zavařujte po dobu jedné hodiny na 90-95 stupňů.
  • Nechte sklenice vychladnout a uskladněte.
zdroj: preparednesspro.com

Zavařování domácích klobás

Budete potřebovat

  • 1 kg zvěrinového masa
  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 1/2 lžíce fenyklových semen – popraskané semínka
  • 1 lžička koriandru
  • 1 dcl studené vody
  • 1 ½ lžíce kájenského pepře
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • nálev nebo vodu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Zvěřinu a vepřové maso vložte do mrazáku a nechte ho tam asi hodinu.
  • Maso po hodině vyndejte a nakrájejte ho na 2 centimetrové proužky.
  • Smíchejte suché přísady a nasypte je do masové směsi, přikryjte a vraťte do mrazničky asi na 30 minut.
  • Mezitím si připravte mlýnek na maso s jemnou šajbou.
  • Směs vyndejte z mrazáku a umelte ji na masovém mlýnku.
  • Do masa a koření přidejte studenou vodu a promíchejte rukama.
  • Takto připravenou směs začněte plnit do vepřových střev.
  • Vložte klobásy do udírny na 4 hodiny při 75 stupních.
  • Jakmile máte hotovo, nechte klobásy vychladnout a odpočinout.
  • Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
  • Klobásy do sklenic natlačte, avšak dávejte pozor, aby šly dobře vytáhnout.
  • Zalijte je rozpuštěným sádlem – až po okraj.
  • Nechte sádlo vychladnout.
  • Jakmile je sádlo ztuhlé, vložte sklenice do zavařovacího hrnce – skládejte je dál od sebe, ať nepopraskají.
  • Sterilujte na 90 stupňů jednu hodinu.
  • Po vychladnutí sklenice uložte na tmavé a chladné místo.
zdroj: preparednesspro.com

Zavařování klobás v troubě

Budete potřebovat

  • klobásy
  • nálev nebo vodu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Sklenice na zavařování nejdříve sterilizujte a nechte vysušit – volně, nepoužívejte utěrku.
  • Poté do nich začněte vkládat klobásy.
  • Zalijte nálevem a okraje sklenic pořádně otřete a zbavte mastnoty.
  • Zavíčkujte a vkládejte do hlubokého plechu na utěrku.
  • Podlijte vodou a pečte při teplotě 90 stupňů 50-60 minut.
zdroj: puttingupfood.files.wordpress.com

Klobásy zavařené v mikrovlnné troubě

Budete potřebovat

  • klobásy
  • vodu nebo nálev
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Sklenice na zavařování sterilizujte spolu s víčky.
  • Nechte je vysušit volně na vzduchu bez pomoci utěrky.
  • Do suchých sklenic vložte klobásy a zalijte je nálevem tak, aby byly potopené.
  • Okraje sklenic pořádně zbavte mastnoty a zavíčkujte.
  • Do mikrovlnné trouby si dejte plastovou misku a do ní vkládejte sklenice.
  • Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon 700 Wattů a jednu sklenici zavařujte 6 minut, s každou další sklenicí čas zavařování zdvojnásobte.
  • Nechte sklenice vychladnout a poté uskladněte do sklepa či komory.
zdroj: canninggranny.blogspot.com

Jiné druhy klobás

Klobásy jsou skvělou pochoutkou na všechny způsoby, podívejte se na pár z nich:

Nakládané klobásy

Budete potřebovat

  • bílý ocet
  • vodu
  • sůl
  • chilli papričky nebo česnek
  • koření dle chuti

Množství surovin závisí na vaší chuti, většinou se udává poměr vody a octu 1:1.

Postup přípravy

  • Nejdříve začněte tím, že si přichystáte potřebný počet zavařovacích sklenic a sterilizujete je i s víčky.
  • Připravte si nálev – do hrnce vlijte silný bílý ocet, spolu se solí, kořením, přidejte celé chilli papričky nebo stroužky česneku, záleží na vašem vkusu.
  • Naplňte sterilizované sklenice volně vařenými klobásy a potom na ně nalijte vroucí roztok.
  • Klobásy by měly být zcela ponořeny.
  • Uzavřete sklenice a nechte je vychladnout.
  • Klobásy takto mohou zůstat po dobu jednoho roku, ale nejlépe je spotřebovat je do tří až čtyř měsíců.
zdroj: discussions.texasbowhunter.com

Pikantní zavařené klobásy se zelím

Budete potřebovat

  • 2 kg klobásy pikant
  • 200 g špeku
  • 800 g mrkve
  • 1,5 kysaného zelí
  • papriku
  • cibuli
  • nálev
  • nové koření, bobkový list

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si sterilizujte potřebné množství zavařovacích sklenic včetně víček.
  • Poté nakrájejte špek na kousky a pořádně ho vyškvařte.
  • Nastrouhejte mrkev a smíchejte ji s kyselým zelím.
  • Na kolečka nakrájejte klobásy, cibuli a na větší kousky papriku.
  • Směs mrkve a zelí smíchejte s vyškavařeným špekem
  • Ve sklenici si vytvořte lůžko z vrstvy cibule, papriky, zelí a na něj položte vrstvu klobás – opakujte, poslední vrstvu však musí tvořit zelí.
  • Do vrstev vložte i bobkový list a kuličky nového koření – nepřežeňte množství.
  • Nakonec zalijte nálevem a zavařujte po dobu jedné hodiny na 90 stupňů.
  • Po vychladnutí uskladněte.
zdroj: bethesunshine.org

Zkuste si zavařit také voňavé uzeniny!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.