Recepty na nakládané klobásy 7x jinak aneb pochoutka, kterou si můžete připravit i na horší časy!

Víte, že jedinečnou chuť klobás si můžete uchovat ne jenom zmražením, ale také konzervováním?

Za ochutnávku rozhodně stojí také klobásy sušené.

Naložit můžete dokonce i takovou lahůdku, jakou jsou klobásy uzené.

Inspiujte se našimi recepty na zavařování klobás!

Je to velmi rychlá a snadná úschova potravin.

Nálev na nakládání klobás

Připravte si jednoduchý nálev, díky kterému vaše klobásy vydrží ve spíži pěkně dlouho a navíc budou stále chutné a šťavnaté!

Budete potřebovat

  • 1 l vody
  • 40 g soli
  • pepř

Postup přípravy

  • Vodu vlijte do hrnce, přisypte sůl, pepři a můžete dle libosti přidat papriku s bobkovým listem.
  • Nechte přejít varem a vychladnout.

Zavařování klobás do sklenic

Nejoblíbenějším způsobem konzervování zůstává to do sklenic. Je jednoduché, účinné a s naším návodem ho hravě zvládnete i vy!

Budete potřebovat

  • klobásy
  • nálev viz recept výše
  • zavařovací sklenice s víčky

Postup přípravy

  • Nejdříve si připravte sklenice – sterilizujte je i s víčky a nechte je volně usušit.
  • Poté do sklenic vkládejte klobásy – tlačte je na sebe, aby se vám do sklenic vlezlo větší množství klobás.
  • Zalijte klobásy nálevem – je potřeba, aby klobásy byly v nálevu zcela ponořeny.
  • Otřete okraje sklenic papírovou utěrkou a pořádně zavíčkujte.
  • Vložte sklenice do zavařovacího hrnce – skládejte je 1 centimetr od sebe.
  • Vařte na 90 stupňů po dobu jedné hodiny.
  • Poté nechte sklenice vychladnout a uskladněte do chladné a tmavé komory.
Klobásy naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: pickledpig.files.wordpress.com

Inspirujte se také našimi recepty na zavařování uzeného masa. Dopřejte si tu skvělou chuť kdykoli vás jen napadne!

Nakládání uzených klobás

Uzené klobásy patří mezi ty nejchutnější a není divu! I tuto pochoutku si můžete naložit. Chcete vědět jak? Tak se na to pojďme společně podívat.

Budete potřebovat

  • uzené klobásy
  • vodu, vývar nebo nálev
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec s teploměrem

Postup přípravy

  • Důležité je, sklenice na zavařování pořádně sterilizovat, to samé i víčka.
  • Jakmile jsou sklenice suché, vložte do nich vodorovně uzené klobásy.
  • Do sklenice vlijte pouze 0,05 litru vody.
  • Okraje sklenic zbavte mastnoty a pořádně víčka utáhněte.
  • Sklenice skládejte 1 centimetr od sebe do zavařovacího hrnce.
  • Zavařujte po dobu jedné hodiny na 90-95 stupňů.
  • Nechte sklenice vychladnout a uskladněte.
Uzené klobásy naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: preparednesspro.com

Konzervování domácích klobás

Je libo domácí klobásu? Ale nevíte, jak si ji připravit? Právě pro vás jsme si připravili skvělý recept na tuto lahůdku, kterou si ihned můžete zavařit.

Budete potřebovat

  • 1 kg zvěrinového masa
  • 1 kg mletého vepřového masa
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 1/2 lžíce fenyklových semen – popraskané semínka
  • 1 lžička koriandru
  • 1 dcl studené vody
  • 1 ½ lžíce kájenského pepře
  • 1 lžička nasekaného rozmarýnu
  • nálev nebo vodu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • zavařovací hrnec

Postup přípravy

  • Zvěřinu a vepřové maso vložte do mrazáku a nechte ho tam asi hodinu.
  • Maso po hodině vyndejte a nakrájejte ho na 2 centimetrové proužky.
  • Smíchejte suché přísady a nasypte je do masové směsi, přikryjte a vraťte do mrazničky asi na 30 minut.
  • Mezitím si připravte mlýnek na maso s jemnou šajbou.
  • Směs vyndejte z mrazáku a umelte ji na masovém mlýnku.
  • Do masa a koření přidejte studenou vodu a promíchejte rukama.
  • Takto připravenou směs začněte plnit do vepřových střev.
  • Vložte klobásy do udírny na 4 hodiny při 75 stupních.
  • Jakmile máte hotovo, nechte klobásy vychladnout a odpočinout.
  • Připravte si zavařovací sklenice, které řádně sterilizujte.
  • Klobásy do sklenic natlačte, avšak dávejte pozor, aby šly dobře vytáhnout.
  • Zalijte je rozpuštěným sádlem – až po okraj.
  • Nechte sádlo vychladnout.
  • Jakmile sádlo ztuhne, vložte sklenice do zavařovacího hrnce – skládejte je dál od sebe, ať nepopraskají.
  • Sterilujte na 90 stupňů jednu hodinu.
  • Po vychladnutí sklenice uložte na tmavé a chladné místo.
Domácí klobásy naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: preparednesspro.com

Zavařování klobás v troubě

Pokud nevlastníte zavařovací hrnec, není nic jednoduššího než si klobásy zakonzervovat v troubě!

Budete potřebovat

  • klobásy
  • nálev nebo vodu
  • zavařovací sklenice s víčky
  • hluboký plech s utěrkou

Postup přípravy

  • Sklenice na zavařování nejdříve sterilizujte a nechte vysušit – volně, nepoužívejte utěrku.
  • Poté do nich začněte vkládat klobásy.
  • Zalijte nálevem a okraje sklenic pořádně otřete a zbavte mastnoty.
  • Zavíčkujte a vkládejte do hlubokého plechu na utěrku.
  • Podlijte vodou a pečte při teplotě 90 stupňů 50-60 minut.
Klobásy naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: puttingupfood.files.wordpress.com

Je libo nakládáné vepřové maso? Je to skvělá volba pro všechny “masožravce”. Inspirujte se našimi TOP recepty!

Klobásy zavařené v mikrovlnné troubě

Věděli jste, že konzervovat můžete i v mikrovlnné troubě? Ne? Přinášíme vám podrobný návod, jak na to!

Budete potřebovat

  • klobásy
  • vodu nebo nálev
  • zavařovací sklenice a víčka
  • plastovou misku

Postup přípravy

  • Sklenice na zavařování sterilizujte spolu s víčky.
  • Vysušte je volně na vzduchu bez pomoci utěrky.
  • Do suchých sklenic vložte klobásy a zalijte je nálevem tak, aby byly potopené.
  • Okraje sklenic pořádně zbavte mastnoty a zavíčkujte.
  • Do mikrovlnné trouby si dejte plastovou misku a do ní vkládejte sklenice.
  • Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon 700 Wattů a jednu sklenici zavařujte 6 minut, s každou další sklenicí čas zavařování zdvojnásobte.
  • Nechte sklenice vychladnout a poté uskladněte do sklepa či komory.
Klobásy naložené v zavařovacích sklenicích.
zdroj: www.5acresandadream.com

Jiné druhy klobás

Klobásy jsou skvělou pochoutkou na všechny způsoby, podívejte se na pár receptů, které si můžete jednoduše připravit:

Nakládané klobásy v octu

Budete potřebovat

  • bílý ocet
  • vodu
  • sůl
  • chilli papričky nebo česnek
  • koření dle chuti

Množství surovin závisí na vaší chuti, většinou se udává poměr vody a octu 1:1.

Postup přípravy

  • Nejdříve začněte tím, že si přichystáte potřebný počet zavařovacích sklenic a sterilizujete je i s víčky.
  • Připravte si nálev – do hrnce vlijte silný bílý ocet, spolu se solí, kořením, přidejte celé chilli papričky nebo stroužky česneku, záleží na vašem vkusu.
  • Naplňte sterilizované sklenice volně vařenými klobásy a potom na ně nalijte vroucí roztok.
  • Klobásy zcela ponořte.
  • Uzavřete sklenice a nechte je vychladnout.
  • Klobásy takto mohou zůstat po dobu jednoho roku, ale nejlépe je spotřebovat je do tří až čtyř měsíců.
Klobásy naložené ve sklenicích se zeleninou.
zdroj: discussions.texasbowhunter.com

Pikantní zavařené klobásy se zelím

Budete potřebovat

  • 2 kg klobásy pikant
  • 200 g špeku
  • 800 g mrkve
  • 1,5 kysaného zelí
  • papriku
  • cibuli
  • nálev
  • nové koření, bobkový list

Postup přípravy

  • Ze všeho nejdřív si sterilizujte potřebné množství zavařovacích sklenic včetně víček.
  • Poté nakrájejte špek na kousky a pořádně ho vyškvařte.
  • Nastrouhejte mrkev a smíchejte ji s kyselým zelím.
  • Na kolečka nakrájejte klobásy, cibuli a na větší kousky papriku.
  • Směs mrkve a zelí smíchejte s vyškavařeným špekem
  • Ve sklenici si vytvořte lůžko z vrstvy cibule, papriky, zelí a na něj položte vrstvu klobás – opakujte, poslední vrstvu však musí tvořit zelí.
  • Do vrstev vložte i bobkový list a kuličky nového koření – nepřežeňte množství.
  • Nakonec zalijte nálevem a zavařujte po dobu jedné hodiny na 90 stupňů.
  • Po vychladnutí uskladněte.
Klobásy naložené se zelím ve sklenicích.
zdroj: bethesunshine.org

Zavařit si můžete i pečené maso. Uchovejte si skvělou masovou chuť nejen na “horší časy”!

Tipy na správné konzervování klobás

  1. Sklenice a víčka vždy řádně sterilizujte – zabráníte tím nechtěnému zkažení klobás.
  2. Pokud zavařujete uzené klobásy, stačí je vyudit kratší dobu než jste zvyklí, zůstanou tak déle šťavnatější.
  3. Klobásy můžete zavařovat v nálevu, sádle, vývaru nebo obyčejné vodě.

A jak se vám naše recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Komentáře
  1. Před nějakým měsícem jsem zavařila 2 sklenice klobásek v sádle. Dnes jsem jednu s chutí otevřela, jsou zkažené, jsou cítit. Druhá sklenice nezůstala pozadu. Zavařovala jsem do čistých sklenic podle návodu. Neříkám, že je chybný návod, jen nechápu, kde jsem udělala chybu…

    1. Dobrý den,

      chyb se mohlo stát hned několik. Špatně zavřené víčko a tím se do sklenice dostal vzduch. Nedostatečná délka zavařování, nedostatečná teplota zavařování atd. Návod jako takový by měl fungovat bez problému. Ať se daří! 🙂

      Milan

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X